Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΙΚΏΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ


Μουσείο

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΙΚΏΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Ίσως κανένα άλλο στοιχείο δεν αποδεικνύει περισσότερο την έντονη παρουσία του Eλληνισμού στον χώρο και στο χρόνο όσο η ελληνική μουσική. Έρευνες μαρτυρούν ότι η ιστορία της ελληνικής μουσικής έχει ξεκινήσει εδώ και 5000 χρόνια από την κυκλαδική εποχή του Αιγαίου. Κοχύλια, πήλινες λαλίτσες, κουδούνες, κιθάρες, τουπερλέκια, ντέφια λύρες και όλος ο κόσμος των Ελληνικών μουσικών οργάνων περιμένει μικρούς και μεγάλους στο αρχοντικό του οπλαρχηγού Λασσάνη στο Κέντρο της Πλάκας.

Μήπως σας βάλαμε ιδέες; Αν ναι, τι θα λέγατε για μια απογευματινή βόλτα στην γραφική Πλάκα και μια επίσκεψη στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων;

Στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων θα συναντήσετε μια συλλογή από 1200 ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα από τον 18ο αιώνα ως τις μέρες μας. Δίπλα σε κάθε μουσικό όργανο υπάρχουν ακουστικά και τα παιδιά μπορούν να μάθουν τις τεχνικές παιξίματος και την ιστορία κάθε μουσικού οργάνου και να ακούσουν διάφορα μουσικά αποσπάσματα.

Κοχύλι…το πρώτο μουσικό όργανο
Στο χώρο του Μουσείου θα σας περιμένουν πολλές και ευχάριστες εκπλήξεις. Μια από αυτές βρίσκεται στην κάτω αίθουσα. Εδώ θα συναντήσετε το πρώτο ηχητικό αντικείμενο που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος σαν μουσικό όργανο, το κοχύλι ή Μπουρού όπως λέγεται. Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται αυτή είναι η αλήθεια. Παιδικές σφυρίχτρες, πήλινες λαλίτσες, σήμαντρα ήταν τα άλλα ηχητικά αντικείμενα.

Τσαμπούνα των… παιδιών
Η τσαμπούνα είναι ένα αερόφωνο μουσικό όργανο που κυκλοφορεί και σε παιδικό μέγεθος. Τα περισσότερα παιδιά την φτιάχνουν μόνα τους. Χρησιμοποιούν δέρμα κατσίκας για να φτιάξουν το «σακούλι» που έχει η τσαμπούνα και μετά καλάμι, ξύλο ή και κόκαλο για να φτιάξουν το επιστόμιο. Τέτοια θα συναντήσετε στα νησιά και κυρίως στη Νάξο.

Μπαγλαμάς από καύκαλο χελώνας
Αυτό που θα εντυπωσιάσει περισσότερο μικρούς και μεγάλους επισκέπτες είναι ο μπαγλαμάς με ηχείο καύκαλο χελώνας και ο μπαγλαμάς με ηχείο κολοκύθα. Φορέστε τα ακουστικά ακούστε μουσικά αποσπάσματα και παρατηρήστε την διαφορά του ήχου από αυτόν που βγάζει ένας απλός μπαγλαμάς.

Λύρες σε σχήμα αχλαδιού και φιάλης
Στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων βρίσκεται το παλιότερο μουσικό όργανο, η αχλαδόσχημη λύρα. Λέγεται έτσι γιατί οι Κρητικοί που την κατασκεύαζαν της δώσανε σχήμα αχλαδιού. Κατασκευάστηκε το 1744 στην Κρήτη και θεωρείται το πιο παλιό όργανο. Σχήμα φιάλης έδιναν οι Πόντιοι στις δικές τους λύρες και λόγω διαφορετικού σχήματος οι δύο λύρες έβγαζαν και διαφορετικό ήχο.

Κιθάρα: παιδί του Λαγούτου
Η κιθάρα εμφανίστηκε στην Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και από τότε έχει γίνει…φίρμα στον κόσμο των μουσικών οργάνων. Η κιθάρα θεωρείται «παιδί» του Λαγούτου, που παλιά ήταν το πιο διάσημο από τα έγχορδα μουσικά όργανα και το πιο «φιλικό» αφού έκανε παρέα με τα περισσότερα μουσικά όργανα. Τώρα στην θέση του υπάρχει η κιθάρα.

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων,
Διογένους 1-3, Πλάκα, τηλ. 210 3250198

Το κείμενο είναι της δημοσιογράφου Έλενας Ρέντα

ΑΠΟ http://www.oikade.gr/Parents/Oikade/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις