Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΑΥΛΗ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2012/12/blog-post_3866.html?spref=fb

ΑΥΛΗ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η Αυλή είναι χωριό στο Δήμο Αρκαλοχωρίου της επαρχίας Πεδιάδας του νομού Ηρακλείου που έχει συνολικά 310 κατοίκους (2001) . Υπάγεται στο Δημοτικό διαμέρισμα Κασάνου (πρώην κοινότητα Κασάνων).Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι γύρω στα 40 χιλιόμετρα. Είναι χτισμένο σε χαμηλό λόφο και στα ανατολικά βρίσκεται ο Αυλιώτικος ποταμός, ο οποίος πηγάζει από την πηγή Μιγκιλίσι, 800 μέτρα από την Αυλή. Από την πηγή αυτή υδρευόταν η αρχαία Είνατος, όπως φαίνεται από τα υπολείμματα αρχαίου υδραγωγείου που έχει ανακαλυφθεί. 


Στις 2 Φεβρουαρίου πανηγυρίζει ο κεντρικός ναός, που είναι αφιερωμένος στην Υπαπαντή του Κυρίου. Υπάρχει επίσης ο ναός της Αγίας Πελαγίας. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Υπάρχει 2/Θ Δημοτικό Σχολείο. To 2006 καταργήθηκε το νηπιαγωγείο.
Η ονομασία προέρχεται πιθανότατα από την αυλή κάποιου τοπάρχη. Η λέξη συναντάται στην Ιλιάδα πράγμα που σημαίνει ότι είναι αρχαιότατη. Αν θεωρήσουμε ότι τα ερείπια στην κορυφή του λόφου ταυτίζονται με τη λέξη τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε την ιστορία του χωριού σ’ αυτά.





To χωριό αναφέρεται σε συμβόλαιο του 1271, στη φράση "in casali Auli". Στον Καστροφύλακα αναφέρεται ως Avli με 109 κατοίκους το 1583. Σε άλλους καταλόγους αναφέρεται με την ονομασία Avgli, που αντιπροσωπεύει την κρητική προφορά της λέξης. O Σταυράκης (Στατιστική 66) σχετίζει το χωριό με την αρχαια πόλη Αυλή που αναφέρει ο Βυζάντιος.
Στα πρόσφατα χρόνια ανακαλύφθηκε στη θέση Μιγκιλίσι μεγάλος σκαραβαίος με ιερογλυφικά σύμβολα που χρονολογείται από τον 7ο π.Χ. αιώνα. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν όστρακα και ερείπια από κτήρια που χρονολογούνται από τη Δεύτερη Υστερομινωική Περίοδο






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις