Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Τι λένε για το χαρακτήρα σας

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Ένα τεστ προσωπικότητας με εικόνες και ερωτήσεις που θα σας κάνει να χαρείτε...
enallaktikidrasi.com

Στην Τερατοχώρα θα βρείτε....

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη φωτογραφία του χρήστη Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
Στην Τερατοχώρα θα βρείτε πολλά και διαφορετικά τερατάκια:
το διαφορετικό τερατάκι, το σπάταλο τερατάκι, το στρουμπουλό τερατάκι και άλλα πολλά, που θα διασκεδάσουν τους μικρούς μας φίλους. Της συγγραφέα Katerina Markadaki
http://www.minoas.gr/book-3837.minoas

Το σπάταλο Τερατάκι

Συγγραφέας: ΜΑΡΚΑΔΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Εικονογράφος: ΔΟΥΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Κατηγορία: Παιδικό - Εικονογραφημένο
Σειρά:
Ημ/νία πρώτης έκδοσης: 09/2013
Σελίδες: 36
ISBN: 978-618-02-0149-9
Κωδικός: 14141
Διαστάσεις: 24,5 x 22,7 εκ.
Αξιολόγηση:  * * * * *
Τιμή: €10,99
Ενιαία τιμή: ΟΧΙ
Σύντομη περιγραφή
To Σπάταλο Τερατάκι είναι τόσο σπάταλο που ούτε ένα τερατονόμισμα από το καθημερινό του χαρτζιλίκι δεν μπορεί να κρατήσει στο χέρι του.
Τα ξοδεύει όλα… μα όλα!!!
Πώς όμως θα αγοράσει το κατακόκκινο ποδήλατο που του έχει κλέψει την καρδιά;
Ένα διασκεδαστικό βιβλίο για την αξία της αποταμίευσης, για το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε στόχους και όνειρα και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας!


Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Το Ελαφονήσι καλύτερη παραλία της Ελλάδας


Τα καταγάλανα νερά, οι λευκές αμμουδιές και ο ζεστός ήλιος έχουν αναδείξει την Ελλάδα σε ένα από τους πιο «καυτούς» τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, με πολλές από τις παραλίες της να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τις καλύτερες του κόσμου.
Οι χρήστες του Tripadvisor αποφάνθηκαν και ψήφισαν τις δέκα καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα για το 2016. Τους παραδείσους επί γης, που υπόσχονται να σας χαρίσουν ονειρεμένες καλοκαιρινές διακοπές.
Δύο παραλίες από την Κρήτη βρίσκονται στις δέκα καλύτερες, ενώ το Ελαφονήσι ψηφίστηκε ως η καλύτερη παραλία της Ελλάδας.
Πηγή: Tripadvisor

«Η Μακεδονία είναι ελληνική»


Αποστομωτική απάντηση στη σκοπιανή ρητορική δίνει η έγκριτη καναδική εφημερίδα National Post.
Η εφημερίδα φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση ταξιδιωτικού χαρακτήρα άρθρο του Μπερτ Άρτσερ με τίτλο «Yours to conquer: Macedonia is in the midst of an Alexander The Great rebranding», το οποίο αναφέρεται στις προσπάθειες οικειοποίησης των ονομάτων και των συμβόλων της αρχαίας Μακεδονίας από πλευράς ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με το άρθρο, «το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρει κάποιος για την Μακεδονία είναι ότι δεν είναι η Μακεδονία», επισημαίνοντας ότι «η πραγματική Μακεδονία, αυτή με την οποία μεγαλώσαμε, βρίσκεται στην Ελλάδα, νότια της χώρας που ονομάζεται ΠΓΔΜ, η οποία εορτάζει την ανεξαρτησία της στις 8 Απριλίου».
«Ονομάζεται αρχαιοποίηση και είναι μια διασκεδαστική άποψη αυτού του ιδιαίτερου Βαλκανικού κρατιδίου. Με βάση την άποψη ότι οι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες και παρά το γεγονός ότι είτε ήταν είτε δεν ήταν, σίγουρα δεν ζούσαν εκεί, η τωρινή εθνικιστική κυβέρνηση αναζητεί λαϊκή υποστήριξη και μια τουριστική αγορά, στην πλάτη του Φιλίππου και Υιού, στήνοντας αγάλματα σε όλη τη χώρα, και κάνοντάς τα επίκεντρο αυτού που αποκαλούν Σκόπια 2014, που δεν είναι τίποτε άλλο από την αναδόμηση του κέντρου της πόλης, το οποίο καταστράφηκε από σεισμό κατά την περίοδο της Γιουγκοσλαβίας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.
Παράλληλα, ο συντάκτης αναφέρει ότι το καθεστώς της ΠΓΔΜ χρησιμοποιεί ως προσπάθεια ανάδειξης της ταυτότητάς της χώρας την ιστορία του μεγάλου Αλεξάνδρου και τις αναφορές στο αρχαίο παρελθόν καθώς και την ανέγερση συναφών μνημείων-κατασκευών.
Επισημαίνει ότι τα Σκόπια είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκε η Μητέρα Τερέζα και ότι το ομώνυμο Μουσείο ήταν άδειο όταν το επισκέφθηκε με τον σύντροφό του, σε αντίθεση με το μνήμα της Μητέρας Τερέζας στην Καλκούτα, το οποίο ήταν κατάμεστο από κόσμο.
Υπογραμμίζονται επιπλέον οι φυσικές ομορφιές, τα μοναστήρια και τα ψηλά βουνά της χώρας (τονίζεται ότι η χώρα έχει 16 βουνά πάνω από 2000 μέτρα και ότι δίνεται μεγάλη έμφαση στον τουρισμό «περιπέτειας») ενώ τέλος αναφέρεται ότι η ταυτότητα της χώρας είναι ρευστή.
Ενδεικτικά ο δημοσιογράφος τονίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση προτιμά για την ταυτότητα της χώρας την προσέγγιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάποια άλλη ίσως προτιμήσει την Μητέρα Τερέζα ή την ιστορία της ως τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ή ίσως το ρόλο της στην (πρώην) Γιουγκοσλαβία.

" Πέθανε ο θείος "




Πως να Φτιάξεις Αλκαλικό Νερό






Πως να Φτιάξεις Αλκαλικό Νερό για να Αντιμετωπίσεις την Κόπωση, τα Πεπτικά Προβλήματα & για Πρόληψη Καρκίνου!
Ο υγιής οργανισμός θα πρέπει να είναι πάντα ελαφρώς αλκαλικός. Όμως σήμερα λόγω του άγχους, της ανθυγιεινής διατροφής και των περιβαλλοντικών παραγόντων, τείνουμε να είμαστε πιο όξινοι. Όσο πιο όξινο είναι το σώμα μας, τόσο πιο πιθανό είναι να αισθανόμαστε κουρασμένοι, να έχουμε πεπτικά προβλήματα και να παίρνουμε βάρος.


Αν το σώμα μας παραμένει πολύ όξινο για πάρα πολύ καιρό, υπάρχει κίνδυνος τα υγιή κύτταρά μας να γίνουν τοξικά και στην χειρότερη περίπτωση να γίνουν καρκινικά. Ακολουθούν μερικές πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρουμε. Διαβάστε τη συνταγή παρασκευής αλκαλικού νερού προς το τέλος του άρθρου

Πως λειτουργεί το Αλκαλικό Νερό
Η κλίμακα του pH εκτείνεται από 0 έως 14 (το 0 δηλώνει το πιο όξινο και το 14 το πιο αλκαλικό, ενὠ το 7 δηλώνει το ουδέτερο.) Οι οργανισμοί μας λειτουργούν φυσιολογικά σε ένα ελαφρώς αλκαλικό περιβάλλον στο 7,4. Το κάθε όργανο λειτουργεί σωστά σε διαφορετικό pH, π.χ. το σάλιο σε pH 6,5 έως 7,0 (πιο όξινο, προκειμένου να βοηθήσει στην πέψη των τροφίμων) και το δέρμα σε pH 5 (που επιτρέπει στα ωφέλιμα βακτήρια, που ζουν στο δέρμα, να αναπτυχθούν ώστε να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των μολύνσεων).
Το pH του πεπτικού συστήματος μπορεί να ποικίλει από 1,5 έως 7,0 και εξαρτάται από πολλά πράγματα, αλλά κυρίως από το φαγητό που τρώμε.
Γιατί οι αλκαλικές τροφές είναι τόσο σημαντικές;
Γνωρίζουμε εδώ και έναν αιώνα πως η τροφή μπορεί να καθορίσει τα συνολικά επίπεδα του pH στον οργανισμό. Το 1931, ο Δρ Otto Warburg, κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του ότι το 90-95% όλων των καρκίνων προκαλούνται από το όξινο περιβάλλον και ότι ο καρκίνος δεν μπορεί να αναπτυχθεί ή να επιβιώσει σε αλκαλικό περιβάλλον (το σώμα σας), όταν το pH είναι περίπου 7,36.
Από τότε, έχουν διεξαχθεί διάφορες μελέτες που διερευνούν πως το επίπεδο pH των τροφίμων και ποτών επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα συμβάλλοντας είτε στην αλκαλικότητα είτε στην οξύτητά του.
Όπως επεσήμανε ο Warburg σχεδόν πριν από 100 χρόνια, η υπερβολική οξύτητα (οξέωση) συνδέεται όχι μόνο με το σχηματισμό του καρκίνου, αλλά και με τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη, την οστεοπόρωση και σχεδόν κάθε χρόνια νόσο από την οποία υποφέρουμε.
Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν το σώμα μας είναι πολύ όξινο;
Υπάρχουν δύο πολύ απλοί τρόποι για να το εξακριβώσουμε. Είτε χρησιμοποιώντας ένα πεχαμετρικό χαρτί κάνοντας μια δοκιμή στο σάλιο, είτε αν πάσχετε από τα ακόλουθα χρόνια συμπτώματα:
Μυϊκούς πόνους ή κράμπες μετά από περπάτημα σε μικρές αποστάσεις
Συνεχή κόπωση
Λαχανιάζετε εύκολα
Αισθάνεστε συχνά δυσφορία σαν να μην μπορείτε να πάρετε αέρα
Όταν το επίπεδο του pH στο σώμα πέφτει, τότε αυτό επιχειρεί με φυσικό τρόπο να αυτορυθμιστέι (ομοιόσταση) δεσμεύοντας και αποθηκεύοντας τις πλεονάζουσες όξινες ουσίες στα νεφρά, στο συκώτι και στους πνεύμονες, διατηρώντας έτσι το ρΗ μεταξύ 7.35-7.45.
Αυτές οι όξινες ουσίες, όμως, αρχίζουν να επιτίθενται στα υγιή κύτταρα, καθιστώντας τα τοξικά και καταστρέφοντάς τα. Με την πάροδο του χρόνου, εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί, αυτά τα κύτταρα μπορούν να κάνουν μετάσταση και να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα σε άλλα μέρη ή όργανα στο σώμα.
Η διατροφή μας είναι πολύ όξινη
Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους της χρόνιας οξέωσης είναι η δίαιτα του 21ου αιώνα, που αποτελείται από ζάχαρη, καφεΐνη, επεξεργασμένα τρόφιμα και αλκοόλ. Επιπροσθέτως, τα φυτοφάρμακα και οι αυξητικές ορμόνες, που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, είναι επίσης πολύ όξινα στο σώμα μας.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση είναι να καθαρίσουμε το σώμα σας με αλκαλικό νερό. Δεδομένου ότι το σώμα μας αποτελείται από περίπου 70% νερό, όταν πίνουμε αλκαλικό νερό, το βοηθάμε να δημιουργήσει ομοιόσταση.
Πώς να φτιάξτε αλκαλικό νερό
Συστατικά:
1 βιολογικό λεμόνι (είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε μόνο βιολογικά λεμόνια που δεν έχουν φυτοφάρμακα)
2 λίτρα καθαρού φιλτραρισμένου νερού
1 κουταλιά της σούπας αλάτι Ιμαλαΐων
1 μεγάλο γυάλινο βάζο
Οδηγίες:
Γεμίστε το γυάλινο βάζο με νερό
Κόψτε το λεμόνι σε φέτες και προσθέστε το στο νερό. (Μην το στύψετε)
Προσθέστε το αλάτι Ιμαλαΐων.
Καλύψτε το βάζο και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 12-24 ώρες.
Αφού το νερό είναι έτοιμο, πιείτε 3 ποτήρια από αυτό με άδειο στομάχι. Είναι καλύτερο να το κάνουμε αυτό το πρωί, πριν ξεκινήσουμε τη μέρα μας ή φάμε οτιδήποτε άλλο.
Μπορείτε επίσης να πίνετε αλκαλικό νερό όλη την ημέρα. Με τις μέρες, θα αρχίσετε να βλέπετε τη διαφορά στο πώς αισθάνεστε (θα έχετε περισσότερη ενέργεια), το δέρμα σας θα γίνει λαμπερό, το μυαλό σας πιο κοφτερό και γενικά θα νιώσετε πιο ζωντανοί.
Εάν το συνδυάσετε με μια πιο υγιεινή διατροφή και αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη και τα πρόσθετα, θα βρείτε πιο εύκολα τον αλκαλικό εαυτό σας.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Κυμματιστές κουβέρτες και ριχτάρια

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Με ποδαράκια πλέκουμε κυμματιστά σχέδια για στιγμές θαλπωρής και χαλάρωσης....


Μιλφέιγ απλό...γρήγορο...νόστιμο...!!!!


Μιλφέιγ απλό...γρήγορο...νόστιμο...!!!!

Για δώδεκα μερίδες θα χρειαστούμε
Τρια πακέτα κράκερ
Δύο φάκελα ανθος αραβοσίτου
Δύο κρέμες γάλακτος
Κανέλα, άχνη, ζάχαρη και οτι θέλει η αραβοσίτου
Φτιάχνουμε την κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει
Φτιάχνουμε και τη σαντυγι χτυπώντας την κρεμα γάλακτος στο μιξερ με 3-4 κουταλιές ζάχαρη και τη βάζουμε στο ψυγείο να πηξει
Σε δυο ώρες στρώνουμε τα υλικα σε μπωλάκια...κάτω κράκερ απο πάνω κρεμα αραβοσίτου λίγη κανέλα έπειτα πάλι κρακερ κρέμα κανέλα και τελειώνουμε με τη σαντυγί κράκερ καιτέλος άχνη...βάζουμε τις μερίδες στο ψυγείο και μετα απο δυο τρεις ώρες μπορούμε να το απολαύσουμε... καλή επιτυχία!

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

...η Εφεύρεση που αλλάζει τον κόσμο


Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

 
Πλέον, έπειτα από την αναγνώριση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, το Υπουργείο αναλαμβάνει την εποπτεία της διαδικασίας ώστε η συσκευή να κατοχυρωθεί ως…
diulistirio.blogspot.com

VIDEO - Κατοχυρώνεται ως Στρατιωτική πατέντα, η Εφεύρεση που αλλάζει τον κόσμο


Όπως προβλέπουν κορυφαίοι πολιτικοί και οικονομολόγοι, βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας εποχής της παγκόσμιας ιστορίας, στην οποία μπορεί να μας οδηγήσει το υδρογόνο και οι εφαρμογές του για παραγωγή ενέργειας.

Μεταξύ των «πιονέρων» αυτής της περιόδου που διανύουμε είναι ο εφευρέτης Πέτρος Ζωγράφος, η συσκευή του οποίου παράγει ηλεκτρισμό, καθώς και υδρογόνο που μπορεί να αξιοποιηθεί ως καύσιμη ύλη για να τροφοδοτήσει με ενέργεια τον πολιτισμό μας. Μοναδικό έξοδο; Το αθώο νερό και στοιχεία που βρίσκονται σε αφθονία στη φύση, που συνδυαζόμενα με τις κατάλληλες ραδιοσυχνότητες, παράγουν αυτό που μέχρι τώρα μας φαίνεται ως «θαύμα».

Στην πέμπτη κατά σειρά εκπομπή με θέμα τη σπουδαία εφεύρεση, τροφοδοτήθηκε απρόσκοπτα με ενέργεια παραγόμενη από νερό ένας βενζινοκινητήρας καθώς και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, υπό τα βλέμματα επιστημόνων που βρίσκονταν στο πάνελ του «Κίτρινου Τύπου».


Παράλληλα παρουσιάστηκε μια καθοριστικής σημασίας εξέλιξη: Την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε μία κλειστή σύσκεψη στο Πεντάγωνο, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, επιστημόνων και πολιτικού προσωπικού, για τη μεγάλη ελληνική εφεύρεση. Ο Πέτρος Ζωγράφος παρουσίασε τη συσκευή του και αμέσως βρήκε ανταπόκριση από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία χαρακτήρισε «στρατιωτικό μυστικό» την αρχή λειτουργίας της.

Πλέον, έπειτα από την αναγνώριση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, το Υπουργείο αναλαμβάνει την εποπτεία της διαδικασίας ώστε η συσκευή να κατοχυρωθεί ως στρατιωτική πατέντα, εξασφαλίζοντας όλα τα απαραίτητα εφόδια για την ανάπτυξη και την ασφάλειά της, ενώ παράλληλα θα διαθέσει ειδικό εργαστήριο για την υλοποίηση του προγράμματος που φιλοδοξεί να δώσει λύση στο ενεργειακό.

Τα βήματα για την καθιέρωση και αξιοποίηση της φιλόδοξης εφεύρεσης γίνονται σταθερά και με μέθοδο.
Δείτε απόσπασμα της εκπομπής

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, καθώς βρίσκεται στο Παρίσι. «Ο κόσμος ανησυχεί, οι Αρχές ανησυχούν» είπε ο κ. Παπαμαρινόπουλος που τυχαίως δεν πέρασε από το σημείο των επιθέσεων που βρίσκεται στην καρδιά του Παρισιού.
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο κ. Ζωγράφος πέτυχε έναν ξεχωριστό άθλο. Παρακολουθώ όλες τις εκπομπές και θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους» τόνισε. Τέλος, σχολίασε με τα πιο θερμά λόγια την ανάληψη πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να θωρακίσει την ελληνική εφεύρεση του Πέτρου Ζωγράφου.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο Δημήτρης Σταυράκης, ηλεκτρολόγος μηχανικός από το ΤΕΕ Κρήτης, χαρακτήρισε ως κάτι «μοναδικό» αυτό που παρακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες από τον «Κίτρινο Τύπο» και εξήρε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η συσκευή στο άμεσο μέλλον για μια σειρά χρήσεων. «Δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτήν την καταπληκτική συσκευή» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πράγματι, με τη λειτουργία της εφαρμόζονται όλοι οι νόμοι και οι κανόνες που έχουμε ήδη διδαχθεί στα πανεπιστήμια» σημείωσε. 

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή:



http://diulistirio.blogspot.gr/

Στη θέση Βιγλιά ...



Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Στη θέση Βιγλιά λίγες εκατοντάδες μέτρα από την κεντρική πλατεία Ιεράπετρας, στη δυτική έξοδο της πόλης προς Γρα Λυγιά, συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες με…
hxonews.gr
 

Ιεράπετρα: Ολοένα και πιο κοντά στην ανάδειξη αρχαίου ρωμαϊκού θεάτρου

 

17.02.2016 10:10

Στη θέση Βιγλιά λίγες εκατοντάδες μέτρα από την κεντρική πλατεία Ιεράπετρας, στη δυτική έξοδο της πόλης προς Γρα Λυγιά, συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες με ευθύνη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, προκειμένου να αποκαλυφθεί το μικρό ρωμαϊκό θέατρο της αρχαίας Ιεράπυτνας, η οποία, σύμφωνα με τις γραπτές αναφορές διαφόρων περιηγητών, ήταν κτισμένη μεταξύ δυο ποταμών και είχε αναπτύξει στην ανατολική της πλευρά ένα αμφιθέατρο και ένα μεγάλο θέατρο, ενώ το λίγο μικρότερο δεύτερο θέατρό της ήταν χτισμένο στη δυτική της πλευρά κοντά στον Αλμυρό ποταμό.
Σε αυτό το σημείο έχουν ξεκινήσει από πρόπερσι και συνεχίζονται με πιο γρήγορους ρυθμούς τους τελευταίους μήνες οι ανασκαφικές εργασίες, με την ευθύνη και την εποπτεία της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσας Σοφιανού, την οικονομική συνδρομή του Δήμου Ιεράπετρας και της Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, καθώς και την ανεκτίμητη βοήθεια των εθελοντών σκαπανέων και άλλων υποστηρικτών της προσπάθειας αυτής, που συνδράμουν οικονομικά με μικρές ή μεγαλύτερες δωρεές, προκειμένου να καλύπτονται κάποια από τα έξοδα των ανασκαφικών εργασιών.
 
 
Στήριξη και εθελοντές
 
Η Ειρήνη Μαρκοπούλου, κόρη του πρώην αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Μάνου Μαρκόπουλου, που πήρε την πρωτοβουλία να χρηματοδοτήσει ο Δήμος την ανασκαφική έρευνα και να τη στηρίξει με εθελοντική εργασία, δημιούργησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σελίδα ενημέρωσης των εθελοντών σκαπανέων, αλλά και των οικονομικών υποστηρικτών των ανασκαφικών εργασιών.
 
«Οι ανασκαφές στο μικρό ρωμαϊκό θέατρο της Ιεράπετρας έχουν προχωρήσει πάρα πολύ. Η αρχαιολογική σκαπάνη επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζαμε, μελετώντας τα γραπτά κείμενα των διαφόρων περιηγητών, ότι στα Βιγλιά βρίσκεται το μικρό ρωμαϊκό θέατρο, κάτω δε από το λόφο όπου βρισκόταν παλιά ο ραδιοφωνικός σταθμός ανατολικής Κρήτης είναι θαμμένο το μεγάλο ρωμαϊκό θέατρο, και στο παλιό οικόπεδο "Μίνως", απέναντι από το παραλιακό σχολικό συγκρότημα, βρίσκεται το ρωμαϊκό αμφιθέατρο», μας είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Γιάννης Ροβιθάκης.
 
 
Το είδε ο Σπρατ
 
«Το μικρό ρωμαϊκό θέατρο στα Βιγλιά έχει αποκαλυφθεί σχεδόν ολόκληρο και είναι ακριβώς όπως το είχε περιγράψει και σχεδιάσει ο Άγγλος ναύαρχος Τομ Σπρατ. Η κερκίδα του κοιτάζει βορειοδυτικά, με πρόσωπο προς την Καλαμαύκα. Η σύμβαση του ανασκαφικού έργου που εκτελείται τώρα τελειώνει στις αρχές Μαρτίου, με εργασίες συντήρησης και στερέωσης των πέτρινων κερκίδων και της σκηνής του αρχαίου θεάτρου, μέρος του οποίου έχει αποκαλυφθεί.
 
Ευτυχώς είχε προβλεφθεί ένα κονδύλι 50.000 ευρώ από την προηγούμενη δημοτική Αρχή του κ. Σήφη Αναστασάκη και οι εργασίες προχώρησαν πολύ γρήγορα. Οι ανασκαφείς έχουν κατέβει σε βάθος 7 περίπου μέτρων και έχουν αποκαλύψει τις κερκίδες των θεατών και τη σκηνή των ηθοποιών, όπου δεν έχουν βρεθεί οι μαρμάρινες πλάκες και οι μεγάλες πέτρες, οι οποίες προφανώς έχουν κλαπεί σε προγενέστερους χρόνους», μας είπε ο κ. Ροβιθάκης.
 
Συντήρηση και στερέωση
 
Την ευθύνη της ανασκαφικής έρευνας για την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου στην τρέχουσα περίοδο έχει η αρχαιολόγος κ. Μαρία Τσιομοπούλου με την 7μελή της ομάδα, η οποία επικεντρώνεται αυτές τις μέρες στη συντήρηση και τη στερέωση των ευρημάτων, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος, αν γίνουν βιαστικές κινήσεις, να υπάρξουν κατολισθήσεις και να χαθεί ό,τι έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα.
 
«Σύντομα η κ. Χρύσα Σοφιανού, σε συνεργασία με το δήμαρχο Ιεράπετρας και την Επιτροπή Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, θα καλέσουν τα ΜΜΕ στο χώρο της ανασκαφής, για να κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις και να παρουσιάσουν ό,τι έχει αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη, ενώ το καλοκαίρι η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου θα παρουσιάσει στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" με σλάιντς τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας», μας είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων κ. Γιάννης Ροβιθάκης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανασκαφική έρευνα, που έχει ακόμα πολύ δρόμο για να ολοκληρωθεί, δεν αποκλείεται να κρύβει και άλλες εκπλήξεις, καθώς σήμερα υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, που είναι θέμα λίγου χρόνου για να αποκαλυφθούν.
 
Νίκος Πετάσης
neakriti.gr

Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ.



ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ
www.monastiriaka.gr
Λέσβος - Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης
στη Θερμή.

Η πόλη του ήλιου

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Γύρω γύρω βρέχει και στη μέση λιάζει, τι είναι; Η Ιεράπετρα! Η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, η αγαπημένη του ήλιου, του ανέμου και των ανθρώπων, που «κολλάνε» μαζί της δίχως προφανή λόγο! Η Ιεράπετρα, βωρέ, δεν είναι μια πόλη για να δεις,…
thetravelbook.gr

Το παραλιακό πλακόστρωτο σφύζει από ζωή
Το παραλιακό πλακόστρωτο σφύζει από ζωή
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Η πόλη του ήλιου

Κείμενο: Ολγα Χαραμή Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας
Γύρω γύρω βρέχει και στη μέση λιάζει, τι είναι; Η Ιεράπετρα! Η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, η αγαπημένη του ήλιου, του ανέμου και των ανθρώπων, που «κολλάνε» μαζί της δίχως προφανή λόγο. Η Ιεράπετρα, βωρέ, δεν είναι μια πόλη για να δεις, αλλά για να ζεις!

Η Αγία Φωτιά, η δημοφιλέστερη παραλία της περιοχής
%IMAGEALT%
 
Μια χούφτα Γεραπετρίτες κι άλλη μια που νιώθουν Γεραπετρίτες έχουν βαλθεί να σου χαλάσουν τον ύπνο. Τσουγκρίζουν τις ρακές τους ασταμάτητα, ακούν γεραπετρίτικες κοντυλιές, προσπαθούν να σε πείσουν γι' αυτό που δεν θες ούτε να ακούσεις. Είσαι προκατειλημμένος, παραδέξου το.

Πιάνεις φράσεις στον αέρα: αναπολούν τις θρυλικές νύχτες στο Portego, τα γλέντια στα ορεινά της Καλαμαύκας, την πολυεθνική παρέα που ρίζωνε εκεί κάθε καλοκαίρι ή τον τουρκομαχαλά που διαλύθηκε εν μια νυκτί.
Αγαπημένη συνήθεια των Γεραπετριτών
%IMAGEALT%
 
Θυμούνται την κυρά Ελένη που σέρβιρε βανίλια στο καφενείο του Πακιούφη τα ξημερώματα όταν μεθυσμένοι τής ζητούσαν «υποβρύχια», τις ρακές που έρχονταν συνοδεία περιπολικού, τα «γερά ποτήρια» που έκαναν κόντρες και κάποια άλλα που μασιόνταν.

Μιλούν για τις παραλίες της πόλης που σνομπάρουν γιατί τις θεωρούν δεδομένες, για τη λαοθάλασσα που αποβιβάζεται τον Αύγουστο στο Γαϊδουρονήσι, για την πειρατική σημαία του Τζώρτζη που υψώθηκε στη Γαλέρα, για τα μεγάλα μυαλά της Ιεράπετρας, για ευρεσιτεχνίες, επιστήμονες, πρωτοπόρους, αλλά και για τη ζωή στα θερμοκήπια που αρχίζεις να βλέπεις με συμπάθεια γιατί ανακαλύπτεις πως κάποιοι από αυτούς έχουν χύσει πολύ ιδρώτα εκεί μέσα!

Χρυσά ηλιοβασιλέματα στην πόλη του ήλιου
%IMAGEALT%
 
Κάποια ανυπομονεί να «μπει» στο Νησί: της λείπει η άμμος από το κορμί κι η κουζίνα της, η φτιαγμένη από κασόνια, παγούρια κι ένα γκαζάκι. Κάποια άλλη ετοιμάζει βαλίτσα, θα ξεκαλοκαιριάσει εκεί και φέτος. Aλλοι δυο συζητούν σοβαρά τη μετεγκατάσταση και μια τρίτη, με τόσα που ακούει, φοβάται πως στην Ιεράπετρα θα γίνει αλκοολική!

Κλείνεις τα αφτιά στις προκαταλήψεις, που μιλούν για «θάλασσα από θερμοκήπια», για «νεόπλουτους», για «γαϊδουροπετρίτες», και με κριτική (και όχι Κρητική) ματιά, επιχειρείς την επίσκεψη στην πόλη που όμορφη δεν τη λες αλλά όλοι «κολλάνε» μαζί της, στην πόλη που δεν τη βλέπεις αλλά τη ζεις.


Βασίλισσα της ντομάτας
Η Ιεράπετρα, η νοτιότερη πόλη της Γηραιάς Ηπείρου και μεγαλύτερη του νομού Λασιθίου, διαφεντεύει το νοτιοανατολικό τμήμα της Κρήτης από τους μινωικούς χρόνους, χάρη στην καίρια γεωγραφική της θέση.

Η πρώτη ονομασία της πόλης ήταν Κύρβα, αργότερα έγινε Ιεράπυτνα, και εξελίχθηκε σε μία από τις πλουσιότερες αρχαίες πόλεις της Κρήτης κατέχοντας τη μεγαλύτερη έκταση γης και πρωταγωνιστώντας στα εμπορικά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου. Οσες φορές κι αν καταστράφηκε στη μακραίωνη ιστορία της, ανοικοδομήθηκε και πάλι καθώς δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί καίριο εμπορικό λιμάνι.

Σε αυτήν τη θέση οφείλεται και ο σημερινός πλούτος της, που την ανέδειξε ως την πλουσιότερη πόλη της Ελλάδας και δεύτερη της Ευρώπης, με έναν άλλον τρόπο ωστόσο... Η Ιεράπετρα είναι η περιοχή με τις περισσότερες ημέρες ηλιοφάνειας στην Ευρώπη, έχει εύκρατο κλίμα και γόνιμο έδαφος.
Στο ενετικό καστράκι Καλέ
%IMAGEALT%
 
Αυτά ακριβώς εντόπισε ο Ολλανδός γεωπόνος Πολ Κούπερς και πειραματίστηκε το 1965 τοποθετώντας στη Γρα Λυγιά τα πρώτα θερμοκήπια, που σήμερα αγγίζουν την έκταση των 14.000 στρεμμάτων, διασφαλίζοντας εν αγνοία του το μέλλον των Γεραπετριτών και χρίζοντάς τους βασιλιάδες της ντομάτας και των πρώιμων κηπευτικών.


Πάμε «Κάτω»;
Ενας αέρας δαιμονισμένος που ξεχνά να σταματήσει σ’ ακολουθεί μέσα στα στενά της πόλης. Τρυπώνει από παντού, σε ανατριχιάζει, σχεδόν σε μεθά. Η διαπίστωση σε θλίβει: από όλους τους πολιτισμούς που πέρασαν από αυτό το διαχρονικά σημαντικό λιμάνι, ο μόνος που είναι εμφανής σήμερα είναι ο πιο βάρβαρος, εκείνος των Νεοελλήνων.

Στην Κάτω Μερά ωστόσο, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Παρότι σύγχρονα συμφέροντα κατέστρεψαν τη γειτονιά στο μεγαλύτερο μέρος της, εδώ αντικρίζεις την ομορφότερη γωνιά της πόλης.

Θαυμάζεις το τζαμί που κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και την εντυπωσιακή τουρκική κρήνη στην Πλατεία Τζαμιού, όπου γίνεται το τελευταίο μεγάλο γλέντι των Κυρβείων, των ιδιαίτερα αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου, και αναζητάς το τρίτο οθωμανικό κτίσμα που διασώζεται στην πόλη, την Εμπορική Οθωμανική Σχολή ή Μεχτέπι, όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή με πλούσια ευρήματα από την περιοχή.

Κλέβεις απρόσμενες εικόνες από την παλιά γειτονιά με τα χαμηλά σπίτια και τις λουλουδιασμένες αυλές, δυσπιστείς μπροστά στο σπίτι του Ανδρέα Περουλιού όπου σύμφωνα με την παράδοση φιλοξενήθηκε ο Ναπολέων Βοναπάρτης, και καταλήγεις στον Καλέ, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το ενετικό καστράκι στην είσοδο του λιμανιού.
 
Η νύχτα πέφτει, ο Καλές φωτίζεται και η Ιεράπετρα ξυπνά για τα καλά
%IMAGEALT%
Αν θέλεις να δεις κι άλλα μνημεία, πολιτιστικά ή φυσικά, υπάρχουν: οι πολύ σημαντικές εκκλησίες της Παναγίας του Καλέ, του Αφέντη Χριστού, του Αγίου Νικολάου, οι ρωμαϊκές ιχθυοδεξαμενές στην παραλία του Κάκου που είναι λαξευμένες στο ψαμμιτικό πέτρωμα, ή ακόμη και η λίμνη των Μπραμιανών, που δημιουργήθηκε το 1986 για την άρδευση των θερμοκηπίων και έχει εξελιχθεί σε πολύ σημαντικό υγροβιότοπο.


Δυσπιστεί κανείς;
Ελα τώρα. Κανείς δεν έρχεται στην Ιεράπετρα για να δει τα αξιοθέατα. Ακολουθείς τα βήματα των ντόπιων. Σνομπάρεις κι εσύ τις δύο παραλίες της πόλης, της Αποβάθρας (Κάτω Μερά) και της Πάνω Μεράς, αποχαιρετάς διά παντός τη δυτική ακτογραμμή όπου απλώνεται «η θάλασσα των θερμοκηπίων» και κολυμπάς στα υπέροχα βαθιά νερά της Μεγάλης Παραλίας, των Φέρμων, της Αγίας Φωτιάς, των Αχλιών.
 
Μια θάλασσα από θερμοκήπια απλώνεται δίπλα στο Λιβυκό, στη δυτική ακτογραμμή της Ιεράπετρας
%IMAGEALT%
Κοκτέιλ, beach volley, ξαπλώστρες ή ήσυχες γωνιές μονοπωλούν την ημέρα σου, κι όταν ο ήλιος αρχίσει να πέφτει πίσω από τα Λασιθιώτικα βουνά ξέρεις πως η Ιεράπετρα ξυπνά για τα καλά.

Κατηφορίζεις στον παραλιακό πλακόστρωτο δρόμο της πόλης ακολουθώντας το πρόγραμμά των ντόπιων που επιβάλει μεζέδες και ρακή στα παραταγμένα καφέ και μεζεδοπωλεία κι έπειτα παίρνεις μέρος στον κλασικό γύρο στην Κύρβα, στο Δημαρχείο, όπου συγκεντρώνονται τα μπαράκια.
Η οθωμανική κρήνη έχει αναστηλωθεί όπως και ο μιναρές του τζαμιού
%IMAGEALT%
 
Οι μουσικές μπλέκονται στο πλακόστρωτο, το ίδιο και οι άνθρωποι. Οι ρακές αντικαθίστανται από «συλλεκτικό» τζιν, η Cuban κλέβει μαντινάδες από τον Αλεξάκη, η ροκ εναλλάσσεται με τις δοξαριές του Βαρδάκη κι εσύ τρυπώνεις χωρίς να το καταλάβεις στη μεγάλη αγκαλιά που προσφέρουν απλόχερα οι Γεραπετρίτες στους ξένους.
Μα τι συμβαίνει, επιτέλους, εδώ κάτω; Τι κάνει τη Γεράπετρα τόσο ιδιαίτερη; Από πού αντλούν τόση ζωντάνια και όρεξη και χαλαρότητα ετούτοι οι άνθρωποι; Να είναι η δωρική καταγωγή τους που τους κάνει να διαφέρουν από τους υπόλοιπους Λασιθιώτες ή η γεωγραφική τους θέση;

Τι είναι αυτό που τους κάνει δουλευταράδες, γλεντζέδες, που σπέρνει μέσα τους τον ζήλο για επιτυχία, αλλά και την απρόσμενη κουλτούρα που συναντάς σε ανθρώπους και δρώμενα; Και κυρίως τι κάνει τους επισκέπτες να γαντζώνονται πάνω στην πόλη για πάντα; Απάντηση δεν παίρνεις.

Ισως να είναι ο αέρας της, αυτός ο δαιμονισμένος αέρας που ξεσηκώνει τα ρούχα και τις ψυχές. Ισως η αύρα του Λιβυκού, ο ήλιος που τη λούζει 340 μέρες τον χρόνο, η ροκ της διάθεση. Ισως οι ίδιοι οι άνθρωποί της, που στο αιώνιο ερώτημα του Θερβάντες φαίνεται να επιλέγουν τη σοφή τρέλα από την ανόητη λογική. Δεν θες να το πεις, να το παραδεχτείς, μα οφείλεις: Ατιμοι Γεραπετρίτες, δίκιο είχατε!

Δημοφιλείς αναρτήσεις