Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

...καλλιέργεια μανιταριών στο... σπίτι...



Υψηλά κέρδη από την καλλιέργεια μανιταριών στο... σπίτι 

Υψηλά κέρδη από την καλλιέργεια μανιταριών στο... σπίτι


Τρία περιζήτητα είδη μανιταριών για την υψηλή διατροφική τους αξία προσφέρονται για μια πρωτότυπη καλλιέργεια στο σπίτι με ελάχιστο οικονομικό κόστος και σημαντικό ...περιθώριο κέρδους. Τα νοικοκυριά μπορούν να έχουν έξτρα ετήσιο εισόδημα από 2.000 έως 6.500 ευρώ.


Πρόκειται για μια καλλιεργητική μέθοδο που χωρίς αμφιβολία ξεφεύγει από τα όρια του συμβατού, δίνοντας τη δυνατότητα επαγγελματικής ενασχόλησης με την παραγωγή μανιταριών χωρίς τη χρήση γης.


Μια ιδέα που μπορεί εύκολα και με μικρό κόστος να υλοποιηθεί ακόμα και στο σπίτι σε περιοχές όμως που είναι εκτός πόλης και να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα.


H καλλιέργεια του μανιταριού πλευρώτους είναι ευκολότερη, συγκρινόμενη με αυτήν του λευκού μανιταριού και είναι απλούστερη η διαδικασία παρασκευής του υποστρώματος


Ο λόγος για τα μανιτάρια λεντινούλα (σιιτάκε), πλευρώτους και γκριφόλα (μαϊτάκε), προϊόντα με πολύ υψηλή διατροφική αξία και με βιονεργές ουσίες που ενεργούν θετικά στην υγεία μας.


Με την απλή τροποποίηση του χώρου σας, που μπορεί να είναι σε ένα δωμάτιο το οποίο να μπορεί να καθαρίζεται εύκολα και να έχει τις αναγκαίες συνθήκες υγιεινής και με μοναδικό κόστος την αγορά υποστρωμάτων, πάνω στα οποία αναπτύσσονται τα μανιτάρια, μπορεί κάποιος να στήσει τη δική του μικρή μονάδα παραγωγής μανιταριών με σκοπό τη διάθεσή τους στο εμπόριο, ή ακόμα και απευθείας επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, ταβέρνες, ξενοδοχεία κ.ά.


Ξεκινώντας με μικρά βήματα, υποστρώματα παραδείγματος χάριν για έναν χώρο όχι μεγαλύτερο από 10 τετραγωνικά μέτρα, φτάνουν να παράγουν μέσα σε διάστημα 10-12 εβδομάδων 125 κιλά πλευρώτους και 70-80 κιλά λεντινούλα, σύμφωνα με εξειδικευμένους γεωπόνους πάνω στο αντικείμενο αυτό.


Υποστρώματα για έναν χώρο όχι μεγαλύτερο από 10 τετραγωνικά μέτρα, φτάνουν να παράγουν μέσα σε διάστημα 10-12 εβδομάδων 125 κιλά πλευρώτους και 70-80 κιλά λεντινούλα


Μια συμφέρουσα λοιπόν ενασχόληση που εκτός από την ιδιωτική παραγωγή κατ΄ οίκον για παραγωγή τροφής υψηλής διαιτητικής αξίας μπορεί να προσφέρει κάλλιστα ένα πρόσθετο εισόδημα σε αγροτικές οικογένειες και όχι μόνο σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.


Εάν σκεφτεί κανείς ότι με κόστος 2-2,5 ευρώ ανά κιλό παράγει ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (πάνω από 27% επί ξηρού βάρους) και αμινοξέα πολύ κοντά σε αυτά του κρέατος, τότε τα μανιτάρια είναι ένα άριστο μέσο διατροφής με χαμηλό κόστος.


Οι μορφές που μπορεί να διαθέσει κάποιος την παραγωγή του εκτός από τη νωπή είναι και η ξερή. Ετσι όλο και περισσότερος κόσμος ανακαλύπτει την ποικιλία των προϊόντων που μπορεί να κάνει με τα μανιτάρια, αφού η ξερή μορφή συντηρείται στο ντουλάπι μας πάνω από 3 χρόνια και μπορεί να προστεθεί ανά πάσα στιγμή σε όλα μας τα φαγητά.


ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ


Σε 7 έως 14 ημέρες η πρώτη σοδειά Το υπόστρωμα κυκλοφορεί σε τρεις τύπους. Οι δύο πρώτοι τύποι αφορούν το πλευρώτους, ενώ ο τρίτος τύπος αφορά τη λεντινούλα και την γκριφόλα (μαϊτάκε).


Ο ένας τύπος είναι το «σπαρμένο υπόστρωμα» και αφορά το υπόστρωμα εκείνο που είναι ο σπόρος του μανιταριού απλά ενσωματωμένος στο εσωτερικό του και ο άλλος τύπος εκείνος όπου ο σπόρος έχει αναπτυχθεί στο υπόστρωμα, έχει διανύσει δηλαδή την περίοδο της επώασης και λέγεται «επωασμένο».


Ο τρίτος τύπος είναι το υπόστρωμα Λεντινούλα 4 μηνών ωρίμανσης, το οποίο σε μόλις 4 βδομάδες δίνει απόδοση 1 κιλό μανιτάρια από 1 μπλοκ των 3,5 κιλών.


Στην περίπτωση που κάποιος προμηθευτεί το σπαρμένο υπόστρωμα, θα πρέπει πριν κάνει οτιδήποτε για να ξεκινήσει την καλλιέργεια να το «επωάσει». Να το τοποθετήσει δηλαδή σε έναν χώρο κλειστό και ζεστό για 17 ημέρες. Στη συνέχεια το υπόστρωμα είναι έτοιμο να περάσει στη φάση της καρποφορίας οπότε ακολουθούμε τους γενικούς κανόνες για την παραγωγή των μανιταριών


Το υπόστρωμα χρειάζεται ένα μέρος σκιερό, φωτεινό, δροσερό, χωρίς να φυσάει άνεμος όπως για παράδειγμα μία αποθήκη, μπαλκόνι σε προστατευμένο μέρος από τον αέρα, κάτω από μια σκάλα ή σε ένα θερμοκήπιο.


Φως: Τα πλευρώτους χρειάζονται φως. Θα πρέπει το μέρος όπου έχουμε τοποθετήσει το υπόστρωμα να είναι φωτεινό αλλά όχι απευθείας στον ήλιο. Το φως στο οποίο μπορούμε να διαβάσουμε είναι αρκετό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ας μένει στο σκοτάδι.


Θερμοκρασία: Ιδανική θερμοκρασία για να φυτρώσουν τα μανιτάρια είναι 6-18oC. Σε θερμοκρασίες κάτω των 6oC δεν χαλάνε αλλά καθυστερούν. Σε θερμοκρασίες πάνω από 25oC δεν φυτρώνουν.


Νερό - Υγρασία: Ο πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε συνθήκες υγρασίας στο περιβάλλον γύρω από το υπόστρωμα είναι μια υγρή επιφάνεια που να έχει μόνιμα νερό (αφρολέξ, πιατάκι, κ.τ.λ.).


Εάν το δάπεδο πάνω στο οποίο έχουμε τοποθετήσει το υπόστρωμα είναι χώμα ή τσιμέντο, τότε απλά το διατηρούμε υγρό βρέχοντάς το. Σε περίπτωση που το υλικό από κάτω είναι πλακάκι ή μάρμαρο, θα πρέπει να στρώσουμε μια μοκέτα, αφρολέξ ή κάτι άλλο το οποίο όταν το βρέχουμε να κρατάει υγρασία.


Κάτω από καλές συνθήκες θα ξεκινήσουν να φυτρώνουν σε 7-14 ημέρες.


Συλλογή


Η συλλογή των πλευρώτους διεξάγεται με ένα απλό τράβηγμα ολόκληρης της καρποφορίας από το σημείο που φυτρώνει.


Οταν σταματήσει να παράγει μανιτάρια, μην το πετάξετε στα σκουπίδια, αλλά ανακυκλώστε το περιεχόμενο ενσωματώνοντάς το στο χώμα για λίπασμα. Αποτελεί άριστο εδαφοβελτιωτικό και είναι ιδανικό για κηπευτικά και δενδρώδεις καλλιέργειες.


Συνήθως το υπόστρωμα σταματάει να παράγει μανιτάρια ύστερα από 3-4 μήνες, αφού έχει βγάλει τουλάχιστο 3 κύματα παραγωγής και συνολικά περί τα 7-8 κιλά.


Το κόστος των υποστρωμάτων αυτών κυμαίνεται σε διάφορες τιμές ξεκινώντας από τα 5 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή πώλησης των μανιταριών φθάνει τα 4 ευρώ το κιλό.


ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ


Ιδανική καλλιέργεια για αρχάριους το πλευρώτους


Το κάθε είδους μανιτάρι έχει τελείως διαφορετικές απαιτήσεις τόσο στο υπόστρωμα καλλιέργειας όσο και στις συνθήκες παραγωγής. Καλό είναι κάποιος -σύμφωνα με τους εξειδικευμένους γεωπόνους- που θέλει να μάθει την καλλιέργεια των μανιταριών, να ξεκινήσει πρώτα με το πλευρώτους. H καλλιέργεια του μανιταριού πλευρώτους είναι ευκολότερη, συγκρινόμενη με αυτή του λευκού μανιταριού και είναι απλούστερη η διαδικασία παρασκευής του υποστρώματος


Το πλευρώτους αποτελεί τροφή ιδιαίτερης διαιτητικής σημασίας, αφού οι πρωτεΐνες του βρίσκονται μεταξύ των πρωτεϊνών των φυτών και των ζώων. Ακόμα, αποτελείται κύρια από νερό (89-90%), 2% λιπαρά (υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα οξέα), υδατάνθρακες και ίνες.


Η λέξη «pleurotus» προέρχεται από την εκλατινισμένη αρχαία ελληνική λέξη «πλευρικός ους», που σημαίνει πλευρικό αυτί. Ο όρος περιγράφει το πώς φύεται το συγκεκριμένο είδος στο φυσικό του περιβάλλον.


Στη φύση, τα μανιτάρια pleurotus φύονται πάνω σε κορμούς δέντρων πλαγίως, χωρίς να σχηματίζουν κοτσανάκι, αλλά και χωρίς να θυμίζουν μορφολογικά τα υπόλοιπα είδη που φύονται στο έδαφος. Τα πλευρώτους είναι εξαιρετικά νόστιμα, ενώ το ιδιαίτερο άρωμά τους και η γεύση τους θυμίζουν αυτήν των άγριων μανιταριών.


Τα μανιτάρια λεντινούλα και γκριφόλα κατατάσσονται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα στα φαρμακευτικά μανιτάρια. Ο όρος «φαρμακευτικά» μανιτάρια αναφέρεται στη σύγχρονη παγκόσμια βιβλιογραφία σε μανιτάρια τα οποία έχουν από την αρχαιότητα χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή Ιατρική με εξαιρετικά αποτελέσματα.


Τα οφέλη στην υγεία


Σύγχρονες μελέτες επιβεβαιώνουν την παρουσία διάφορων βιοδραστικών ενώσεων στα συγκεκριμένα μανιτάρια με επιβεβαιωμένη ωφέλιμη επίδραση στην καλή υγεία του ανθρώπου. Καταναλώνοντας μανιτάρια της κατηγορίας αυτής δεν αντικαθίσταται κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, αλλά συμπληρώνεται το διαιτολόγιο με ένα νόστιμο έδεσμα υψηλής διατροφικής αξίας, το οποίο συμβάλλει θετικά σε διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.


Οι κύριες ουσίες που έχουν ανιχνευθεί στην γκριφόλα ( μαϊτάκε) αυτά είναι οι β-γλουκάνες, η «grifolan» και η «grifolin ?LE». Ακόμη έχουν βρεθεί 5-νουκλεοτίδια ( 200-306mg/100gr), φωσφολιπίδια και εργοστερόλη. Σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες, η συχνή χρήση του μανιταριού αυτού (3-5 ημέρες / εβδομάδα) ως τροφή ή ως τσάι, μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά κατά της εκδήλωσης καρκίνου, ενώ συμβάλλει στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού.


Η λιανική τους τιμή σε φρέσκια μορφή σε χώρες της Ευρώπης μπορεί να αγγίξει και τα 15 ή 20 ευρώ/ κιλό.


ΑΝΑΠΤΥΞΗ


Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους μύκητες των μανιταριών


Τα μανιτάρια παράγονται στη φύση σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου (συνήθως φθινόπωρο και άνοιξη), όταν οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας είναι κατάλληλες. Οταν και εφόσον οι συνθήκες αυτές διαμορφωθούν σε κάποιον κλειστό χώρο, τότε τα μανιτάρια μπορούν να παραχθούν σχεδόν όλο τον χρόνο.


Οι μακρομύκητες αγαπούν την υγρασία και τη σκιά γι' αυτό και συχνότερα βλέπουμε μανιτάρια κάτω από δέντρα και σε υγρές περιόδους του χρόνου. Η φήμη ότι τα μανιτάρια θέλουν σκοτάδι είναι μύθος.

Οταν δεν υπάρχουν μανιτάρια, οι μύκητες δεν παύουν να υπάρχουν, αλλά το σώμα τους παραμένει κρυμμένο. Παραμένει κρυμμένο μέσα στο υπόστρωμα. Μέσα στο υλικό δηλαδή όπου αναπτύσσονται οι μύκητες.

Στη φύση το «υπόστρωμα» μπορεί να είναι το έδαφος, ένας κορμός δένδρου, ένας σωρός με σάπια φύλλα. Στην καλλιέργεια το υπόστρωμα αποτελείται από οργανικά υλικά όπως το άχυρο σίτου.

ΣΕ ΧΩΡΟ 10 Τ.Μ.

125 κιλά παραγωγή σε τρεις μήνες

Σε έναν χώρο 10 τ.μ. με τον κατάλληλο κλιματιστικό εξομπορούν να τοποθετηθούν 25 μπλοκ πλευρώτους. Τα 25 μπλοκς θα ξεκινήσουν σε 12 ημέρες να παράγουν τα πρώτα μανιτάρια και 5-6 ημέρες μετά θα ξεκινήσει η πρώτη παραγωγή. Συνήθως η πρώτη παραγωγή είναι το 50% της συνολικής. Μετά από 10-14 ημέρες θα ξεκινήσει ο 2ος κύκλος παραγωγής κοκ. Σε διάστημα 10-12 βδομάδων θα έχουμε πάρει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας και συνεπώς τότε μπορούμε να αλλάξουμε την καλλιέργεια. Ετσι λοιπόν, ο μικρός χώρος των τ.μ. θα έχει δώσει μέσα σε 3 μήνες 125 κιλά μανιτάρια. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό και με τιμή χονδρικής τα 4 ευρώ, τα έσοδα είναι 2.000 ευρώ. Στην περίπτωση των 2 νέων μανιταριών θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να κατασκευαστούν ειδικά ράφια καλλιέργειας με μεταλλικό σκελετό ανοξείδωτα ή γαλβανιζέ για τη αποφυγή μολύνσεων.




Εάν βέβαια κάποιος θέλει να γίνει συστηματικός παραγωγός μανιταριών, για να έχει σταθερή παραγωγή σε εβδομαδιαία βάση αυτή της τάξης των 125 κιλών, θα πρέπει να δημιουργήσει 10-12 τέτοιους χώρους. Βάζοντας κάθε εβδομάδα 25 νέα μπλοκ θα έχει παραγωγή της τάξης των 125 κιλών κάθε εβδομάδα από μια έκταση 100-120 τ.μ. και ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση που από τον πρώτο χώρο των 10μ2 θελήσει κάποιος να επεκτείνει την καλλιέργεια μανιταριών με αυτόν τον τρόπο, τότε θα πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα μέσω των ειδικών γεωπόνων, προκειμένου τα μανιτάρια να φυτρώνουν σύμφωνα με το πλάνο που έχει τεθεί και όχι τυχαία σύμφωνα με τις δικές τους προτιμήσεις.



Οραματισμός: Όραμα



Οραματισμός: Όραμα
Το έχεις. Όπως και η αυτοπεποίθησή σου, έτσι και το όραμα έχει πάνω από μία συνιστώσες: Δύο πράγματα εμποδίζουν το όραμά σου να πραγματοποιηθεί: το ένα είναι να μην ξέρεις ποιος είναι ο σκοπός σου και το δεύτερο οι στόχοι σου να μην αποβλέπουν να φτάσουν μακριά.
Υπάρχουν στόχοι που καθορίζουν τον τρόπο, της ζωής και στόχοι που αναζωογονούν. Οι στόχοι που καθορίζουν τον τρόπο της ζωής σου επιτρέπουν να ζεις με αξιοπρέπεια και σου δίνουν την αίσθηση της ολοκλήρωσης.
Μπορεί να έκανες παιδιά, να πήρες προαγωγή, να έμαθες πώς να αντεπεξέρχεσαι στα έξοδά σου, να έχασες βάρος, να έφτιαξες το σώμα σου ή να πέτυχες στην καριέρα σου. Αυτά σε κάνουν να αισθάνεσαι ωραία. Αυτό όμως που κάνει τη ζωή σου να παραμένει ενδιαφέρουσα και συναρπαστική είναι ότι όταν ολοκληρώνεις ένα στόχο δημιουργείς τον επόμενο και ολοκληρώνοντας κι εκείνον δημιουργείς τον άλλον και ούτω καθεξής.
Οι αναζωογονητικοί στόχοι είναι το όραμά σου. Σου φέρνουν χαρά και είναι συνήθως δημιουργικοί. Ορισμένες φορές συμπίπτουν με τους στόχους που καθορίζουν τον τρόπο της ζωής σου, αλλά άλλες φορές δε θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί.
Έχεις οράματα για τον εαυτό σου και οράματα για τους άλλους. Τα οράματά σου για τους άλλους είναι εκείνα που θέλεις να τα μοιραστείς με την κοινωνία.
Μπορείς να κάνεις εκείνο που αγαπάς ενώ παράλληλα μοιράζεσαι και τη δουλειά της ζωής τους με τους άλλους.
* * *
Ανακαλύπτοντας το σκοπό σου
Η ανακάλυψη του σκοπού σου θα σου δημιουργήσει απέραντη γαλήνη. Θα σε βοηθήσει να εκπληρώσεις τους στόχους σου. Όταν ανακαλύψεις το σκοπό σου θα φύγει από τη ζωή σου η ένταση και θα γεμίσει το κενό που υπήρχε μέσα σου. Θα μπορείς να κοιτάζεις στο παρελθόν και να μη μετανιώνεις και θα συνειδητοποιήσεις ότι ο σκοπός σου είναι υγιής και καλός, όπως το ίδιο είσαι και εσύ.
Το σκοπό σου πρέπει να τον ανακαλύψεις μόνος σου. Αυτός είναι η κατεύθυνση της ζωής σου, η οποία είναι μοναδική για σένα και η οποία θα παρακινεί και θα κατευθύνει την κάθε σου πράξη. Ο σκοπός σου είναι πολύ απλός και πραγματικός και είναι αυτό που εσύ είσαι. Όταν τον ανακαλύψεις θα ηρεμήσεις και θα σταματήσεις να τα βάζεις με τον εαυτό σου.
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΣΟΥ!
Πώς να τον ανακαλύψεις: Ξοδεύουμε πάρα πολύ από την ενέργειά μας όταν μετανιώνουμε, όταν αναρωτιόμαστε τι θα γινόταν αν το είχαμε κάνει ή αν το είχαμε πει σωστά και όταν ανησυχούμε αν κάναμε άσχημη εντύπωση.
Όταν ανακαλύπτεις το σκοπό σου, τότε ανακαλύπτεις και ποιος ακριβώς είσαι. Αν ήσουν θυμωμένος την προηγούμενη νύχτα πιθανόν να προσπαθούσες να βγάλεις από το δρόμο σου κάποιον ή κάτι που ήταν εμπόδιο στο σκοπό σου. Πώς όμως θα ανακαλύψεις το σκοπό σου;
Ο σκοπός σου είναι αυτό που κάνεις. Το πώς θα το κάνεις είναι οι στόχοι σου. Για να ανακαλύψεις το σκοπό σου κατάγραψε όλα τα ταλέντα και τις ικανότητές σου χωρίς να ντρέπεσαι. Μπορεί να έχεις ένα υπέροχο χαμόγελο και να διαθέτεις μια ωραία εμφάνιση. Μπορεί να έχεις χρήματα. Μπορεί να είσαι ένας εξαίρετος δαχτυλογράφος. Μπορεί να είσαι ευγενικός, να εμπνέεις τους ανθρώπους, να είσαι αποδοτικός και αφοσιωμένος. Μπορεί να είσαι όλα αυτά τα πράγματα. Η ανακάλυψη του σκοπού σου θα εστιάσει ολόκληρη τη ζωή σου σε ένα άλλο σημείο. Γι' αυτό πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου για τα καλά σου σημεία. Μπορεί να εκπλαγείς με το πόσα πολλά τέτοια σημεία έχεις.
Κάποιο από τα πιο βασικά σου πλεονεκτήματα είναι οι άνθρωποι που αγαπάς. Κι αυτό γιατί όταν αγαπάς κάποιον θα θέλεις να αλλάξεις γι αυτόν, στην περίπτωση βέβαια που δε θα έχεις ήδη αλλάξει για τον εαυτό σου. Αν τα παιδιά σου είναι τα πιο σημαντικά πλάσματα στη ζωή σου, τότε φαντάσου πώς μπορείς να αλλάξεις για να τα πλησιάσεις περισσότερο σε μια ευτυχισμένη σχέση. Θα ήθελες να πραγματοποιήσεις κάτι το ιδιαίτερο; Πώς φαντάζεσαι ότι αυτά θα αισθάνονται αν το έκανες;
Μόλις ολοκληρώσεις τον κατάλογο με τα προτερήματά σου προσπάθησε να επισημάνεις κάποιους πιθανούς σκοπούς που θα μπορούσαν να είναι "ο εαυτός σου". Ορισμένα παραδείγματα είναι τα επόμενα: "Επικοινωνώ με τους ανθρώπους, είμαι εξερευνητής, είμαι ηγέτης, είμαι εφευρετικός, είμαι οργανωτικός, είμαι μορφωμένος, έχω καλή ανατροφή, είμαι θεραπευτής" και τα λοιπά. Μπορείς να προσθέσεις όλα τα καλά σου σημεία στο σκοπό σου. Για παράδειγμα θα μπορούσες να πεις: "Είμαι ένας ηγέτης που εμπνέει", "είμαι καλός στην επικοινωνία μου με τους ανθρώπους" ή "επιμελούμαι εκείνο που θέλω να κάνω σωστά".
Ο σκοπός της ζωής σου εκπληρώνεται μέσα από τους στόχους του τρόπου της ζωής σου και τους αναζωογονητικούς σου στόχους. Για παράδειγμα αν ανακαλύψεις ότι ο στόχος σου είναι να "επικοινωνείς με τους ανθρώπους", τότε μπορείς να εκπληρώσεις αυτόν το σκοπό σου με το να γίνεις ένας καλός ομιλητής, ρεσεπσιονίστ, τηλεφωνητής, παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών ή παρουσιαστής στην τηλεόραση. Αυτές είναι μερικές μόνον προτάσεις.
Αν είσαι ένας εμπνευσμένος ηγέτης, τότε μπορείς
να εκπληρώσεις το σκοπό σου με το να γίνεις επιχειρηματίας, πολιτικός, δάσκαλος ή ενεργό μέλος σε μια ομάδα προστασίας των ζώων ή του περιβάλλοντος. Αν είσαι ένας από εκείνους που τους αρέσει να προσφέρουν στους άλλους και να τους φροντίζουν, τότε μπορείς να γίνεις ένας καλός γονιός, εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού, φύλακας σε ζωολογικό κήπο ή κηπουρός.
Μόλις συμπληρώσεις τον κατάλογο με τις ικανότητές σου κάνε και έναν κατάλογο με εκείνα που σου αρέσουν να κάνεις περισσότερο. Για παράδειγμα μπορεί να σου αρέσει να πηγαίνεις στο θέατρο, να δουλεύεις με τα παιδιά, να συλλέγεις γραμματόσημα ή να αγαπάς την κηπουρική. Με την ησυχία σου βρες όλες τις δραστηριότητες που σε πληρούν. Γράψε εκείνες που ήδη έχεις κάνει και αυτές που θα ήθελες να δοκιμάσεις.
Μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα ξεπηδήσει ένα νέο πρότυπο και θα ανακαλύψεις το σκοπό σου. Μόλις τον βρεις θα τον αναγνωρίσεις. Μπορεί να επισημάνεις το σκοπό σου αμέσως ή μπορεί να περάσουν μερικές μέρες μέχρι να βγει στην επιφάνεια ή ίσως και μια ομάδα, αλλά όταν ξαφνικά εμφανιστεί θα ξέρεις ότι είναι αυτός. Και τότε θα πεις με σιγουριά: "Είμαι……….. .Αυτό είναι που είμαι, που πάντα ήμουν και που πάντα θα είμαι". Θα πάρεις μια βαθιά ανάσα και θα χαλαρώσεις ίσως για πρώτη φορά, γιατί θα έχεις αποκτήσει τη γνώση του ποιος είσαι.
❖ ❖ ❖

Κ. ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ " Χιόνι"


Κ. ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ " Χιόνι"

Τί καλά που ’ναι στο σπίτι μας
τώρα που όξω πέφτει χιόνι!
Το μπερντέ παραμερίζοντας,
τ’ άσπρο βλέπω εκεί σεντόνι
να σκεπάζει όλα τα πράματα:
δρόμους, σπίτια, δένδρα, φύλλα.
Πόσο βλέπω μ’ ευχαρίστηση
μαζεμένη τόση ασπρίλα!
Όμως κάτου, τουρτουρίζοντας
το κορίτσι εκείνο τρέχει.
Τώρα στάθηκε στην πόρτα μας.
Ψωμί λέγει πως δεν έχει,
πως κρυώνει, πως επάγωσε…
«Έλα μέσα, κοριτσάκι.
Το τραπέζι μας εστρώθηκε
κι αναμμένο είναι το τζάκι.»

ΠΙΝΑΚΑΣ- Π ΓΚΩΓΚΕΝ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗΣ "Μονόλογος εὐαισθήτου ἀνδρός"



 

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗΣ (28 Ιουλίου 1836 – 7 Ιανουαρίου 1904)

"Μονόλογος εὐαισθήτου ἀνδρός"



Μεγάλη δυστυχία εἶναι νὰ ἔχει κανεὶς πολὺ καλὴν καρδίαν. Τὸ ἠξεύρω ἐκ πείρας, διότι μ᾿ ἔκαμεν ὁ Θεὸς πάρα πολὺ εὐαίσθητον. Δὲν ἠμπορῶ νὰ δῶ ἄνθρωπον νὰ πάσχῃ καὶ νὰ κλαίει, χωρὶς νὰ γίνουν τὰ νεῦρα μου ἄνω κάτω, οὔτε νὰ ἐννοήσω πὼς κατορθώνουν ἄλλοι νὰ παρευρίσκωνται εἰς λυπηρὰ θεάματα. Ἂν τύχη ν᾿ ἀποθάνη γνώριμός των, τρέχουν εἰς τὴν κηδείαν, ἀκόμη καὶ ἂν χιονίζῃ. Ἀλλ᾿ ἐγὼ δὲν ἠμπορῶ νὰ ἰδῶ ἀποθαμένον ἄνθρωπον ὅπου ἐγνώρισα ζωντανόν, χωρὶς νὰ μὲ ταράξη ἡ σκέψις ὅτι κι ἐγὼ θ᾿ ἀποθάνω. Ἔπειτα ἂν οἱ συγγενεῖς του ἐφαίνοντο φρόνιμοι καὶ παρηγορημένοι, τοῦτο θὰ μ᾿ ἐπείραζε, διότι δὲν ἀγαπῶ τοὺς ἐγωιστάς. Ἂν πάλιν ἔκλαιαν καὶ ἐθρήνουν, τὸ θέαμα θὰ μοῦ ἔκοπτε τὴν ὄρεξιν ἢ θὰ χαλοῦσε τὴν χώνεψίν μου. Τὸ στομάχι μου εἶναι κι ἐκεῖνο εὐαίσθητο καὶ δυὸ πράγματα δὲν ἠμπορεῖ νὰ χωνέψη, τὸν ἀστακὸν καὶ τὰς συγκινήσεις. Τᾶς συγκινήσεις εὔκολον εἶναι νὰ τὰς ἀποφύγω, νὰ μὴν τρώγω ὅμως ἀστακὸν θὰ ἦτο θυσία τόσόν μεγάλη, ὥστε μου συμβαίνει πολλὲς φορὲς νὰ ξεχάσω πὼς εἶμαι βαρυστόμαχος καὶ νὰ θυμηθῶ ὅτι πρέπει κανεὶς νὰ συγχωρᾷ εἰς ὅσους ἀγαπᾷ τὰ ἐλαττώματά των.


Ἄλλο πρᾶγμα ὅπου δὲν ἠμπορῶ νὰ καταλάβω εἶναι νὰ ὑπάρχουν ἄνθρωποι τόσον σκληρόκαρδοι, ὥστε νὰ δέχωνται νὰ παρασταθοῦν φίλοι τῶν εἰς μονομαχίαν. Ἀλλ᾿ ἐγὼ εἶμαι εὐαίσθητος, καὶ μόνη ἡ ἰδέα ὅτι ἠμπορεῖ ὁ φίλος μου ἢ ὁ ἀντίπαλός του νὰ πάθη, μὲ κάμει νὰ ἀνατριχιάζω. Πρὸ πάντων ὅταν συλλογίζομαι, ὅτι τὴν ἡμέραν τῆς μονομαχίας πρέπει νὰ σηκωθῶ εἰς τὰς ἑπτά, ἂς εἶναι καιρὸς ἄσχημος, νὰ χασομερέψω εἰς τρεχάματα, συνεντεύξεις καὶ συντάξεις πρωτοκόλλων, καὶ ἴσως νὰ πληρώσω καὶ ἁμαξιάτικα μὲ κίνδυνο νὰ τὰ χάσω, ἂν τύχῃ, Θεὸς φυλάξοι, ὁ φίλος μου νὰ σκοτωθῇ.



Μεγάλη πρέπει νὰ εἶναι ἡ ἀναισθησία καὶ ἐκείνων ὅπου δανείζουν εἰς τοὺς φίλους των χρήματα, χωρὶς νὰ συλλογισθοῦν ὅτι ἐνδέχεται νὰ μὴ δυνηθῆ νὰ τὰ ἀποδώση εἰς τὴν προθεσμίαν, νὰ τοὺς ἐντρέπεται καὶ νὰ τοὺς ἀποφεύγῃ. Τοῦτο ἠμπορεῖ νὰ φανῆ μικρὸν κακὸν εἰς ὅσους δὲν ἔχουν καρδιάν, ἀλλ᾿ ἡ ἰδική μου θὰ ἐῤῥαγίζετο, ἂν παλαιός μου φίλος, μ᾿ ἀπαντοῦσεν εἰς τὸν δρόμον καὶ ἐκαμώνετο πὼς δὲν μὲ εἶδεν. Αὐτὸς εἶναι ὁ λόγος ποὺ μ᾿ ἔκανε νὰ πάρω τὴν ἀπόφασιν νὰ μὴ δανείσω ποτὲ εἰς φίλον μου ἑκατὸ δραχμᾶς, ἔστω καὶ ἂν πρόκειται νὰ σωθῆ μὲ αὐτὰς ἡ τιμὴ καὶ ἡ ζωή του. Παρὰ νὰ τῶν ἰδῶ ἀχάριστον, καλύτερα νὰ τὸν κλάψω ἀποθαμένον, ἀφοῦ μάλιστα θὰ μ᾿ ἐμπόδιζεν ἡ εὐαισθησία μου νὰ ὑπάγω εἰς τὴν κηδείαν του (...)


Ἄλλη σκληρότης καὶ κουταμάρα εἶναι ἐκείνων ὅπου δίδουν ἐλεημοσύνη εἰς τοὺς πτωχούς, χωρὶς νὰ συλλογισθοῦν ὅτι ἂν μὲν εἶναι ὁ ἐλεούμενος ἱκανὸς νὰ ἐργασθῆ, ἐνθαῤῥύνουν τὴν ὀκνηρίαν του, ἂν δὲ τύχη χωλός, στραβός, κουλοχέρης ἢ λωβιασμένος, τὸ ψωμὶ ποὺ τοῦ δίδουν προμακραίνει ζωὴν ἀθλίαν καὶ βσανισμένην. Τοῦτο δὲν τὸ λέγω ἐγώ, τὸ λέγουν οἱ μεγάλοι φιλόσοφοι, ὁ Σπένσερ καὶ ὁ Δαρβίνος, ποὺ ἀπέδειξαν πόσον ἀπάνθρωπα εἶναι τὰ λεγόμενα φιλανθρωπικὰ καταστήματα, τὰ ἄσυλα τῶν ἀνιάτων, τὰ γηροκομέια καὶ τὰ λεπροκομεῖα. Ἐσημάδεψα εἰς τὰ βιβλία τῶν τὰ μέρη ὅπου τὸ λέγουν, καὶ τὰ δείχνω εἰς ὅσους ἔχουν τὴν ἀδιακρισίαν νὰ μοῦ ζητοῦν χρήματα, διὰ νὰ ἐμποδίσουν ν ἀποθάνουν μὲ τὴν ἡσυχίαν τῶν δυστυχισμένα πλάσματα, ποὺ θὰ ἦτο δι᾿ αὐτὰ ὁ θάνατος εὐεργεσία.


Πρὸ μερικῶν μηνῶν μοῦ ἔστειλεν ὁ ἁγιοχώματος μητροπολίτης Γερμανὸς μίαν ἐπιτροπὴν νὰ μοῦ ζητήσῃ νὰ συνεισφέρω, ὡς μεγάλος κτηματίας, διὰ νὰ συστηθῇ εἰς κάθε τμῆμα τῶν Ἀθηνῶν ἕνα «λαϊκὸν μαγειρεῖον», ὅπου θὰ εὑρίσκαν οἱ πτωχοὶ ἄνθρωποι μὲ μόνον δεκαπέντε λεπτὰ ἕνα φλυτζάνι ζουμὶ κι ἕνα κομμάτι κρέας. Ἂν ἤμουν ἄκαρδος καθὼς καὶ οἱ ἄλλοι, θὰ ἔδιδα κι ἐγὼ τὰς εἴκοσι δραχμάς μου χωρὶς δυσκολίαν. Ἡ εὐαισθησία μου ὅμως δὲν μοῦ συγχωρεῖ οὔτε κἂν νὰ συλλογισθῶ ὅτι τρέφονται εἰς τὸ πλάγι μου δυστυχεῖς ἄνθρωποι μὲ νερόζουμο καὶ κοιλιές, ἐνῷ τρώγω ἐγὼ μπαρμπούνια καὶ φιλέτο.



Τρανὴ ἀπόδειξις τῆς ὑπερβολικῆς μου εὐαισθησίας εἶναι καὶ ὁ τρόπος ὁποῦ ὑπανδρεύθην. Ὅταν ἐπλησίασαν νὰ μὲ πλακώσουν τὰ γεράματα, νὰ μὲ κουράζουν οἱ διασκεδάσεις καὶ νὰ μ᾿ ἐνοχλοῦν οἱ ῥευματισμοί, αἰσθάνθηκα τὴν ἀνάγκην νὰ ἔχω ἕνα σπιτικὸν καὶ μίαν γυναῖκα δική μου νὰ μὲ περιποιῆται. Καθὼς πᾷς ἄλλος, ἀγαπῶ κι ἐγὼ τὶς εὔμορφες καὶ πλούσιος καθὼς εἶμαι, εὔκολον ἦτο νὰ εὕρω ἕνα νόστιμο κορίτσι, ἂν δὲν ἐζητοῦσα προῖκα. Ἄλλος εἰς τὴν θέσιν μου θὰ τὸ ἔκαμνεν, ἀλλ᾿ ἐγὼ συλλογίσθηκα πόσον θὰ ἐβασάνιζε τὴν εὐαισθησίαν μου ἂν ὑπανδρευόμην εὔμορφην πτωχοκόρην, ἡ ἰδέα ὅτι μ᾿ ἐπῆρεν ὄχι διὰ τὰ εὐγενῆ μου, ἀλλὰ διὰ τὰ ἑπτά μου σπίτια. Παρὰ ταύτην τὴν ἀνυπόφορην ἐπροτίμησα νὰ θυσιασθῶ καὶ νὰ πάρω πλουσίαν ἀσχημομούραν. Ἡ εὐγένεια τῆς ψυχῆς μου εἶναι τόση, ὥστε ἡ μεγάλη της μύτη καὶ τὰ ψεύτικά της δόντια δὲ μὲ ἐμπόδισαν, ὄχι μόνον νὰ φέρωμαι καλὰ μαζί της, ἀλλὰ καὶ νὰ τὴν ἀγαπῶ, περισσότερον ἴσως ἀπ᾿ ὅτι πρέπει. Ὡς ἀπόδειξιν τῆς ἀγάπης μου ἀρκεῖ νὰ ἀναφέρω πώς, ὅταν ἔτυχε πέρυσι ν ἀῤῥωστήση δὲν κατόρθωσα ποτὲ νὰ τὴν βλέπω νὰ ὑποφέρῃ. Ὁ βῆχας καὶ τὸ γλού-γλοὺ τῆς γαργάρας της μοῦ ἔσχιζε τὴν καρδιὰ καὶ τὴν ἀκοήν, καὶ ἡ μυρωδιὰ τῆς ἀῤῥωστοκάμεράς μου ἔφερνε ζάλη. Ἡ ἀνικανότης μου νὰ τὴν βλέπω νὰ ὑποφέρῃ μὲ ἀνάγκαζε νὰ μένω ἔξω ἀπὸ τὸ σπίτι ἀπὸ τὸ πρωὶ ἕως τὸ βράδυ καὶ καμιὰ φορὰ ἀπὸ τὸ βράδυ ἕως τὸ πρωί. Αὐτὴ ἡ ἀῤῥώστια τῆς γυναίκας μου μ᾿ ἔκαμε νὰ ἐξοδέψω πάρα πολλὰ χρήματα εἰς ἁμάξια, θέατρα, γεύματα εἰς τὴν Μεγάλην Βρετανίαν καὶ ἐκδρομᾶς μὲ φίλους μου εἰς τὴν Κηφισσιάν καὶ τὴν Πεντέλην. Τὸ μεγαλύτερο ὅμως ἔξοδο ἦτο ὅτι τὰς ἡμέρας ποὺ ἡ γυναῖκα μου δὲν ἐφαίνετο διόλου καλά, ἡ ἀνησυχία καὶ ἡ λύπη μου ἦτον τόσο μεγάλη, ὥστε ἀναγκάσθηκα νὰ πάρω διὰ παρηγορήτραν μίαν Γαλλίδα τοῦ Φαλήρου. Περιττὸν εἶναι νὰ προσθέσω ὅτι ἡ εὐγένεια τῆς ψυχῆς καὶ τῶν τρόπων μου μ᾿ ἐμπόδισαν νὰ εἴπω τίποτε δι᾿ αὐτὰ τὰ ἔξοδα εἰς τὴν γυναῖκα μου, ὅταν ἔγινε καλά.


Ἐναντίον της δὲν ἔχω κανένα σπουδαῖο παράπονο. Προσπαθεῖ εἰς ὅλα νὰ μ᾿ εὐχαριστήσῃ καὶ ποτὲ δὲν ἐρωτᾷ οὔτε ποὺ ἤμουν οὔτε τί κάμνω. Εἶναι φρόνιμη, ἥσυχη νοικοκυρὰ καὶ μὲ κάμνει νὰ καλοπερνῶ χωρὶς νὰ ἐξοδεύῃ πολλά. Τὸ σπίτι λάμπει, ποτὲ δὲν ἔλειψε κουμπὶ ἀπὸ τὰ πουκάμισά μου καὶ εἶμαι πάντοτε βέβαιος νὰ εὕρω εἰς τὸ τραπέζι τὸ φαγὶ ποὺ μ᾿ ἀρέσει. Ἐκατάφερε μάλιστα νὰ μαγειρεύει καὶ τὸν ἀστακὸν μὲ μία ἀμερικάνικη σάλτσα ποὺ ἠμπορεῖ τώρα νὰ τὸν τρώγω χωρὶς νὰ μοῦ πειράζει τὸ στομάχι. Αὐτὰ εἶναι βέβαια μεγάλα προτερήματα. Ἕνα μόνον τῆς λείπει, ἡ εὐαισθησία. Αὐτὸ τὸ ἐκατάλαβα ὅταν ἦλθεν ἡ σειρά μου ναῤῥωστήσω!



Ἐνῷ ἐγὼ εἰς τὴν ἰδικήν της ἀῤῥώστιαν δὲν ἠμποροῦσα νὰ τὴν βλέπω νὰ ὑποφέρῃ καὶ ἀναγκαζόμουν νὰ φεύγω καὶ νὰ ζητῶ παρηγορίαν εἰς τὸ ξεφάντωμα, αὐτὴ οὔτε στιγμὴν δὲν ἔλειψεν ἀπὸ κοντά μου. Ἀγρύπνησε δέκα νύχτες εἰς τὸ προσκέφαλό μου. Ἤθελεν ἡ ἴδια νὰ μοῦ δίνη τὰ γιατρικά, νὰ μ᾿ ἀλλάζῃ καὶ νὰ μὲ μεταγυρίζη, χωρὶς νὰ μὲ συνερίζεται διὰ τὸν κακόν μου τρόπο, χωρὶς νὰ σιχαίνεται τὰ καταπλάσματα οὔτε νὰ ἐνοχλῆται ἀπὸ τὴ ἀῤῥωστομυρωδιὰν τοῦ δωματίου. Αὐτὸ μ᾿ ἔκαμεν νὰ ὑποπτευθῶ, ὅτι ἡ γυναῖκα μου δὲν ἔχει οὔτε καλὴν ὄσφρησιν οὔτε μεγάλην εὐαισθησίαν. Πῶς τῷ ὄντι θὰ ἠμποροῦσε, ἂν ἦτο εὐαίσθητη, νὰ μὲ βλέπῃ νὰ ὑποφέρω, νὰ βασανίζωμαι, νὰ μὲ καίουν οἱ συνασπισμοὶ καὶ νὰ μὲ δαγκάνουν αἱ βδέλλαι; Κατάντησα νὰ πιστεύω πὼς ἔχουν κάποιον δίκαιον ὅσοι θεωροῦν τὴν ὑπερβολικὴν τρυφερότητα τῶν γυναικῶν ὡς πρόληψιν καὶ παραμύθι. Ἄδικον ὅμως θὰ ἦτο καὶ ν᾿ ἀπαιτήσω ἀπὸ τοὺς ἄλλους τὴν ἰδική μου ἔκτακτον καὶ μοναδικὴ εὐαισθησία.

Σήμερα...

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα


Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα, γνωστό και απλά ως Μοναστήρι της Ρίλα (βουλγ. Рилски манастир, Rilski manastir) είναι η μεγαλύτερη και πιο φημισμένη ορθόδοξη μονή στη Βουλγαρία. Βρίσκεται στα Όρη Ρίλα, σε ύψος 1.147 μέτρων και 117 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, Σόφιας. Ολόκληρο το συγκρότημα της μονής καταλαμβάνει μια έκταση 8.800 m² και αποτελείται από μια μονόκλιτη βασιλική, κελιά όπου μένουν οι μοναχοί και έναν πύργο.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 10ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτισμικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της Βουλγαρίας και γενικότερα των Βαλκανίων. Το 1976 ανακηρύχθηκε εθνικό ιστορικό μνημείο της Βουλγαρίας και το 1983 χαρακτηρίστηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Από το 1991 υπάγεται εξ' ολοκλήρου στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.

"διακοπή ρεύματος"


H δολοφονία του επιχειρηματία Νοσφεράτου και του αποκαλούμενου "Μεγάλου Στόχου" αλλά και η γνωριμία του με τον καθηγητή Ρωμαίο, αναστατώνει τη ζωή του Στέφανου, ενός κατά τα άλλα συνηθισμένου φοιτητή στην Αθήνα. Παράλληλα δίνει νέο νόημα στη θεώρηση του για την αναγκαιότητα του ένοπλου αντάρτικου των πόλεων. Την ίδια ώρα η ανασκόπηση της ζωής του μικρού "συγγραφέα", με τα προσωπικά του βιώματα και οι οικογενειακές μνήμες εμπλέκονται έντεχνα με ανατριχιαστική δράση, έρωτα και έντονο... λυρισμό. Ποιος είναι ο θύτης και ποιο το θύμα; Τρία διαφορετικά πλοκάμια μιας πλεξούδας, σ ένα ενιαίο και θανάσιμο αγκάλιασμα που περνούν στη σφαίρα του ονείρου μετά τη... "διακοπή ρεύματος".

Συμβουλές

 
Συμβουλές για να είστε σίγουροι ότι τρέφεστε σωστά
 Συμβουλές για να είστε σίγουροι ότι τρέφεστε σωστά


Πόσες είναι οι αναγκαίες μερίδες για μια καλή υγεία


Αν έχετε πάρει κάποια παραπανίσια κιλά τα οποία θέλετε να ξεφορτωθείτε, ή πολύ απλά θέλετε να διατηρείστε σε φόρμα, τότε οι ακόλουθες συμβουλές ίσως σάς φανούν πολύ χρήσιμες. Κι αυτό γιατί πολλοί τείνουν να πιστεύουν λανθασμένα κάποια πράγματα... Προς αποκατάσταση της αλήθειας λοιπόν έχουμε και λέμε...


Το μαρούλι είναι το πλουσιότερο σαλατικό σε ίνες και βιταμίνες.


ΛΑΘΟΣ: Το μαρούλι αποτελείται κατά 96% από νερό και περιέχει στα 100 γραμμ. μόνο 1 γραμμ. πρωτεΐνες και 1,5 γραμμ. ίνες. Επίσης, δεν είναι πλούσιο ούτε σε βιταμίνες ούτε και σε μεταλλικά στοιχεία. Στα στοιχεία αυτά πλουσιότερα είναι: το κατσαρό μαρούλι, το αντίβ και το σπανάκι. Μια ποικιλία σαλατικών θα σας δίνει επομένως όλα τα χρήσιμα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας.


Ένα γιαούρτι την ημέρα φτάνει για να μας δώσει το ασβέστιο που χρειαζόμαστε, για να αποφύγουμε την οστεοπόρωση.


ΛΑΘΟΣ: Για να προσλάβει ο οργανισμός μας την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα σε ασβέστιο, ώστε να προστατευτεί από την οστεοπόρωση, θα χρειαζόταν 8 κεσεδάκια γιαούρτι την ημέρα και όχι ένα. Εκτός, λοιπόν, από το 1 κεσεδάκι γιαούρτι την ημέρα, προσθέστε στη διατροφή σας λευκά τυριά, μεταλλικό νερό και πράσινα λαχανικά.


Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά περιέχουν περισσότερες βιταμίνες.


ΣΩΣΤΟ: Σίγουρα τα πλουσιότερα σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία όμως έχουν μαζευτεί το ίδιο πρωί. Αλλά επειδή στη διάρκεια της μεταφοράς και της παραμονής στο ψυγείο πολλές πολύτιμες ουσίες χάνονται, κυρίως αν πρόκειται για κόκκινα φρούτα, σπανάκι ή αρακά, προτιμότερα είναι τα κατεψυγμένα, αφού με την κατάψυξη δε χάνεται τίποτα.


Για να έχουμε καλή υγεία πρέπει να λαμβάνουμε πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Η μία μερίδα αντιστοιχεί σε ένα πιάτο;


ΛΑΘΟΣ: Μία μερίδα = μία χούφτα. Αν πρόκειται για χυμούς φρούτων, η μερίδα αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι.


Τα τρία γεύματα την ημέρα μας βοηθούν να αδυνατίσουμε, αλλά και να διατηρήσουμε το βάρος μας.


ΣΩΣΤΟ: Παλαιότερα για να διατηρείται σταθερό το βάρος, οι διαιτολόγοι συνιστούσαν πέντε με έξι μικρά γεύματα την ημέρα. Σήμερα, όμως, έχει αποδειχθεί ότι τα τρία μεγαλύτερα γεύματα είναι προτιμότερα, γιατί έτσι (αφήνοντας δηλαδή τα ενδιάμεσα γεύματα) επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να κάνει ένα διάλειμμα στην παραγωγή ινσουλίνης.


Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που συνεισφέρει στην παραγωγή λιπωδών κυττάρων και παράγεται σε υψηλές δόσεις μετά από κάθε γεύμα, για να ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Όταν, λοιπόν, ανάμεσα στα γεύματα μεσολαβούν γύρω στις τέσσερις ώρες, τότε ο οργανισμός έχει αρκετό χρόνο, ώστε να πέσει το επίπεδο ινσουλίνης και να μπορούν τα διάφορα ένζυμα να μετατρέψουν το λίπος σε ενέργεια.


Στο σπίτι τρώμε λιγότερο όταν ακούμε απαλή μουσική.


ΣΩΣΤΟ: Σύμφωνα με Αμερικανούς μελετητές, όσοι ακούνε απαλή μουσική την ώρα που γευματίζουν τρώνε πιο αργά και λιγότερο. Η έρευνα έδειξε ότι αυτοί που συμμετείχαν στην έρευνα όταν άκουγαν γρήγορη μουσική κατανάλωναν πέντε μερίδες, χωρίς μουσική τέσσερις και με απαλή μουσική μόνο τρεις. Επίσης, να ξέρετε ότι όταν διαβάζετε ή βλέπετε τηλεόραση την ώρα που τρώτε, τρώτε περισσότερο, γιατί αποσπάται η προσοχή σας.


Δημοφιλείς αναρτήσεις