Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΓΓΕΙΟ


ΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΓΓΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΜΗΝΙΟΥ
Το αγγείο είναι μοναδικό σε σχήμα και διακόσμηση και αποτελεί το τελειότερο δείγμα του ρυθμού της πολύχρωμης κεραμικής, που κυριαρχεί στη Νεότερη Νεολιθική περίοδο (5300-4800 π.Χ.). 
Είναι χειροποίητο, με σφαιρικό σώμα, κοντό λαιμό, στενό στόμιο και επίπεδη βάση και έχει δύο κατακόρυφες λαβές στο κέντρο του σώματός του. Η σύνθετη γραμμική διακόσμηση καλύπτει όλο το σώμα του και γίνεται με καστανόμαυρη και ερυθρή βαφή σε στιλβωμένη επιφάνεια. Τα μοτίβα είναι όμοια και στις δύο όψεις: καμπύλες γραμμές, που τέμνονται μεταξύ τους και δημιουργούν τρεις μεγάλες τριγωνικές επιφάνειες. Η κεντρική επιφάνεια καλύπτεται από σκουρόχρωμο ημικύκλιο και σπείρα, ενώ οι δύο πλαϊνές από μηνοειδή κοσμήματα με έντονο ερυθρό χρώμα. Το αγγείο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της κεραμικής, που προέρχεται από τον οικισμό του Διμηνίου και ξεχωρίζει για την πολύ καλή της ποιότητα, τόσο στην κατασκευή όσο και στη διακόσμηση.

http://history-pages.blogspot.gr/2012/05/blog-post_16.html

Πώς θα διατηρήσεις τα κρεμμύδια για 8 μήνες!



Πώς θα διατηρήσεις τα κρεμμύδια για 8 μήνες!

 Πώς θα διατηρήσεις τα κρεμμύδια για 8 μήνες!

Μάθε πως θα διατηρήσεις τα ξερά κρεμμύδια για περισσότερο διάστημα, γιατί στην κρίση δε χρειάζεται να πετάμε τίποτα!

Το λάθος που κάνεις

Τα κρεμμύδια πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος δίχως υγρασία και σε καμία περίπτωση σε πλαστικές σακούλες που ευνοούν την ανάπτυξη της μούχλας.

Μικρά τρικ για διατήρηση

* Είτε το πιστεύεις, είτε όχι το καλσόν είναι ένας πολύ καλός αποθηκευτικός χώρος για κρεμμύδια, παρατείνοντας τη διατήρησή τους σε άριστη κατάσταση! Τα κρεμμύδια που θα αποθηκεύσεις μέσα στο καλσόν μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και οκτώ μήνες!

* Αντί για καλσόν μπορείς να χρησιμοποιήσεις χαρτί με το οποίο θα τυλίξεις κάθε κρεμμύδι.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα


womenonly.gr

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΨΩΜΙ ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟΥ


ΨΩΜΙ ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Αλευρι Κιτρινο 100% 1.000γρ
Αλατι 2% 20γρ
Μαγια 1% 10γρ
Ξινο εως 30% 300γρ
Νερο 68% 680γρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Ζυμωνουμε ολα τα υλικα μαζι οσπου να γινει μια ζυμη μαλακη και ευπλαστη. 
Την αφηνουμε να γινει
για 2 ωρες και στη συνεχεια πλαθουμε σε αλευρωμενη
επιφανεια, στοφαρουμε για 50-60λ και ψηνουμε στους
200β για 50λ. Το καλοκαιρι μειωνουμε την ποσοτητα ξινου.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

Τὸ πρῶτο νόμισμα στὴν Ἑλλάδα!

Τὸ πρῶτο νόμισμα στὴν Ἑλλάδα!

Η Αίγινα πρώτη, λίγο πριν από τα μέσα του 6ου αι. π.Χ., εξέδωσε στατήρες με παράσταση θαλάσσιας χελώνας στην πρόσθια όψη και έγκοιλο, μοιρασμένο σε ακανόνιστα διάχωρα, στην άλλη. Τα νομίσματα της Αίγινας -γνωστά ως χελώναι- κυκλοφόρησαν στις περισ­σότερες περιοχές του Ελλαδικού χώρου. Βρέθηκαν όμως και στην Περσία, την Αίγυπτο και την Κάτω Ιταλία. Η αντικατάσταση της θαλάσσιας χελώνας από τη χερσαία και η χάραξη των αρχικών της πόλης αποτελούν τα χαρακτηριστικά της αλλαγής που συντελέστη­κε το 446 π.Χ., λίγο πριν από τον Πελοποννησιακό πόλεμο, και σηματοδοτεί το τέλος της κυριαρχίας της Αίγινας στη θάλασσα.

Στο Πάριο χρονικό αναφέρονται τα εξής: ΑΦ’ ΟΥ Φ[ΕΙ]ΔΩΝ Ο ΑΡΓΕΙΟΣ ΕΔΗΜΕΥΣ[Ε ΤΑ] ΜΕΤ[ΡΑ ΚΑΙ ΣΤ]ΑΘΜΑ ΚΑΤΕΣΚΕΥΑΣΕ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥΝ ΕΝ ΑΙΓΙΝΗι ΕΠΟΙΗΣΕΝ, ΕΝΔΕΚΑΤΟΣ ΩΝ ΑΦ’ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ, ΕΤΗ ΓΗΔΔΔΙ, ΒΑΣΙΛΕΥΟΝΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ [ΦΕΡΕΚΛ]ΕΙΟΥΣ….. = σε νέα ελληνική: Όταν ο Φείδων ο Αργείος κοινοποίησε τα μέτρα και σταθμά κατασκεύασε αργυρό νόμισμα που το έφτιαξε στην Αίγινα, έγινε 11ος από τον Ηρακλή, έτος ΓΗΔΔΔΙ = 631, όταν ο Φερέκλειος βασίλευε στην Αθήνα.
Πληροφορίες --> Ἀργολικὴ Βιβλιοθήκη, http://argolikivivliothiki.gr/tag/%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%AC%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%BC%CE%BF/

Ολυμπιακά δρώμενα 5

Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +- 
 
Στα τρυπημένα σημεία λέει: τις, συνύπαρξης, Σύμφωνα. Λάζαρο

 

Τα σπαράγγια κατά του διαβήτη

Σπαράγγια κατά του διαβήτη
Τα σπαράγγια κατά του διαβήτη Νέα έρευνα δείχνει ότι βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης Ένα νέο όπλο κατά του διαβήτη κρύβεται στο πάγκο της μαναβικής. Πρόκειται για τα σπαράγγια που σύμφωνα με νέα έρευνα βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης και τονώνουν την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Nutrition διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Καράτσι στο Πακιστάν. Οι ερευνητές χορήγησαν εκχύλισμα σπαραγγιού σε διαβητικά ποντίκια σε υψηλές ή χαμηλές δόσεις καθημερινά επί 28 μέρες. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας οι χαμηλές δόσεις εκχυλίσματος σπαραγγιού μείωσαν τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος, αλλά δεν επηρέασαν την παραγωγή ινσουλίνης. Οι υψηλές δόσεις του εκχυλίσματος όμως είχαν σημαντική δράση στην παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας. Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες έρευνες σύμφωνα με τις οποίες τα σπαράγγια έχουν ευεργετική δράση κατά του διαβήτη.

vita.gr

Οι τσουκνίδες είναι βάλσαμο!

Οι τσουκνίδες είναι βάλσαμο!
Η τσουκνίδα, γνωστή λίγο πολύ σε όλους μας, έχει αρκετά άσχημη φήμη. Σωστά; «Ναι», θα απαντήσετε όλοι.
Άδικα όμως γιατί η τσουκνίδα από μόνη της είναι ένα φυτό – φάρμακο, με πολλές ιδιότητες και πολλές βιταμίνες!

Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αλλά και ευεργετικά βότανα για την υγεία του ανθρώπου! Περιέχει τις βιταμίνες Β, C, E, A, K, B2, καροτένιο, ιχνοστοιχεία και μέταλλα τα οποία είναι χρήσιμα για την υγεία των μυών, οστών και των νεύρων μας. Αυτά είναι το κάλιο, πυρίτιο, σίδηρο, μαγνήσιο, τα φωσφορικά άλατα και ένα μεγάλο αριθμό αμινοξέων.
Εάν δεν εντυπωσιαστήκατε ακόμα διαβάστε και αυτό...
Η τσουκνίδα γίνεται ρόφημα, το οποίο είναι τονωτικό και αντιφλεγμονώδες και χάρη στις διουρητικές ιδιότητες που έχει, βοηθάει στην απώλεια βάρους και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας! Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σεροτόνινη και ακετυλοχολίνη. Αυτές οι δύο ουσίες είναι φυσικά κατασταλτικά της όρεξης και βοηθάνε στην απώλεια βάρους! Οπότε γυναίκες τρέξτε! Φάτε τσουκνίδες! Με την καθημερινή κατανάλωση ροφήματος τσουκνίδας σε συνδυασμό με άσκηση, το σώμα μας θα ξανανιώσει και γενικά η διάθεση μας θα γίνει πιο φρέσκια. Αυτό το φυτό είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές χλωροφύλλης αλλά και πλούσια σε ιώδιο! Δηλαδή ένα βότανο ευεργετικό και για τον θυρεοειδή αδένα.
Συνεχίζουμε με αυτό το θαυματουργό φυτό. Τα φύλλα της είναι πηγή ισταμίνης, η οποία συμβάλλει στην μείωση και ένταση των συμπτωμάτων οποιασδήποτε αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού μας, όπως αλλεργικής ρινίτιδας η άσθματος.
Ακόμα, ανακουφίζει το αίσθημα του πόνου, του φόβου και βοηθάει στη ρύθμιση της αϋπνίας.Επίσης κάνει τα μαλλιά πιο φωτεινά και το δέρμα να φαίνεται σαφώς πιο υγιές από πριν. Είναι η ιδανική τροφή ή ρόφημα για γυναίκες που θηλάζουν, διότι συμβάλει στον εμπλουτισμό του μητρικού γάλακτος με θρεπτικά συστατικά.
Καταλήγοντας, μπορούμε να καταναλώσουμε την τσουκνίδα, είτε ως ρόφημα, είτε μαγειρεμένη σε φαγητό. Οι γιαγιάδες σε πολλά χωριά κάνουν σπιτικές παραδοσιακές πίτες με τσουκνίδες (σας πληροφορώ πως είναι πεντανόστιμες!).Μπορούμε ακόμα να αποξηράνουμε τα φύλλα της, να τα συνθλίψουμε και μετά να προσθέσουμε λίγο σε έναν χυμό πορτοκάλι η όπου αλλού θέλουμε!
Γενικά, η τσουκνίδα είναι ένα υποτιμημένο φυτό, που δυστυχώς απέκτησε αυτήν την κακή φήμη γιατί αν το πιάσουμε με γυμνά χέρια «τσιμπάει» και μας ερεθίζει το δέρμα! Πάντως μην δοκιμάσετε να την φάτε ωμή, θα το μετανιώσετε!


ΡΟΦΗΜΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ Ρόφημα τσουκνίδας για απώλεια βάρους και καταπολέμηση της κυτταρίτιδας Υλικά 2 κουταλιές φύλλα τσουκνίδας φρέσκα ή 1 κουταλάκι τσουκνίδα αποξηραμένη 1 κούπα βραστό νερό Χυμό από φρέσκο λεμόνι Εκτέλεση Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε την τσουκνίδα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε φρέσκο χυμό λεμονιού. Καταναλώνουμε το ρόφημα ζεστό ή κρύο.

metrogreece.gr

Το τέλος της μεταξουργίας στην Ελλάδα

http://mikros-romios.gr/3590/metaxoyrgei/

Το τέλος της μεταξουργίας στην Ελλάδα και του Μεταξουργείου των Αθηνών


Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Το καλοκαίρι του 1912 οριζόταν με πανηγυρικό τρόπο το τέλος της παραγωγής του μεταξιού στην Ελλάδα! Εγκαινιαζόταν στο Ζάππειο Μέγαρο από τον βασιλιά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας η «Σηροτροφική και Μεταξουργική Έκθεσις». Τις προηγούμενες δεκαετίες η μικρή Ελλάδα είχε σημαντικό για το μέγεθός της μερίδιο στις εξαγωγές, οι οποίες ωστόσο μειώθηκαν λόγω της εμφάνισης του τεχνητού μεταξιού, της εισόδου στην αγορά της Κίνας και της στροφής των καλλιεργητών σε άλλα πιο επικερδή προϊόντα. Παρά τις οργανωμένες και αξιοπρόσεκτες προσπάθειες της ελληνικής Πολιτείας αυτός ο κλάδος δεν μπόρεσε να ανακάμψει.
Εξάλλου το σύνθημα είχε δώσει, τουλάχιστον λίγες δεκαετίες νωρίτερα το Μεταξουργείο Αθηνών, η μεγαλύτερη μονάδα της χώρας, στην οποία οφείλει το όνομά της η παραδοσιακή γειτονιά. Ο οραματιστής της βιομηχανίας Αθανάσιος Δουρούτης ήταν ο άνθρωπος που δήλωνε ότι «η Ελλάς έχει ανάγκην την Βιομηχανίαν». Μαζί με τον γιο του προσπάθησαν ανεπιτυχώς επί χρόνια να κρατήσουν ζωντανή τη δραστηριότητα. Τα εγκατέλειψαν και όταν διαπίστωσαν την αυξημένη ζήτηση για αστική κατοικία έσπευσαν να κατατμήσουν σε μικρότερα οικοδομικά τετράγωνα το τεράστιο συγκρότημα και να το μετατρέψουν σε κατοικίες. Τότε διανοίχθηκαν και οι οδοί Γιατράκου και Γερμανικού.
Το τελευταίο τμήμα που διασώθηκε δωρήθηκε στον Δήμο Αθηναίων και μετατράπηκε σε σπουδαία Πινακοθήκη. Το πρώην εργοστάσιο, σχεδιασμένο το 1833 από τον Δανό αρχιτέκτονα Χανς Κρίστιαν Χάνσεν για εμπορικό κέντρο εγκαταλείφθηκε χωρίς να ανταποκριθεί στον σκοπό του και λειτούργησε ως Μεταξουργείο μόνον επί μία εικοσαετία (1855-1875). Υπήρξε η μεγαλύτερη μονάδα της χώρας μας και από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων. Ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας πριν φύγει από τη ζωή δώρισε στην πόλη των Αθηνών το σύνολο των κινητών και των ακινήτων που διέθετε η οικογένεια Δουρούτη στην περιοχή του Μεταξουργείου.

Κοτόπουλο γεμιστό με μουστάρδα και μοτσαρέλα

Κοτόπουλο γεμιστό με μουστάρδα και μοτσαρέλα

 
 
Μια αμαρτωλά νόστιμη παραλλαγή του κλασικού Κοτόπουλο στο Φούρνο

125 γρ. μοτσαρέλα, κομμένη με το χέρι σε μικρά κομμάτια
50 γρ. τσένταρ (αν βρείτε παλαιωμένο με έντονη γεύση), τριμμένο
1 κσ μουστάρδας σε κόκκους
4 φιλέτα κοτόπουλου, χωρίς την πέτσα
8 φέτες καπνιστό μπέικον

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 C.

Ανακατεύετε σε ενα μπωλ τα τυριά με τη μουστάρδα.

Χαράζετε μια μακρόστενη τρύπα στο πλάι του κάθε στήθους και γεμίζετε με το μείγμα μουστάρδας/τυριών.

Τυλίγετε το κάθε φιλέτο με 2 φέτες μπέικον - όχι πολύ σφιχτά.

Τα βάζετε σε ένα ταψί και ψηνετε για 20 - 25 λεπτά.

queen.gr 

Ὁ μακεδονικὸς τάφος ''τῶν Ἀνθεμίων''


 
Ὁ μακεδονικὸς τάφος ''τῶν Ἀνθεμίων''.

Από τα λαμπρότερα και καλύτερα διατηρημένα μνημεία της αρχαίας Μίεζας είναι ο μακεδονικός τάφος ''των Ανθεμίων''. 

Κατασκευάσθηκε στην πορεία του αρχαίου δρόμου που ένωνε τη Μίεζα με την πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου, την Πέλλα, όπως και άλλοι, παρόμοιοι τάφοι, από τους οποίους ο πιο κοντινός του είναι αυτός της Κρίσεως, 150 μ. ανατολικά. Ο τάφος των Ανθεμίων χρονολογείται στο α΄ μισό του 3ου αι. π.Χ., δηλαδή είναι σύγχρονος με το μακεδονικό τάφο του Kinch, που επίσης βρίσκεται στην ίδια περιοχή...

Περισσότερα -->
http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=874

Δημοφιλείς αναρτήσεις