Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ψωμί χωρίς ζύμωμα

 Αποτέλεσμα εικόνας για Ψωμί χωρίς ζύμωμα
Ψωμί χωρίς ζύμωμα

Ελαφρύ και νόστιμο!

• 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κ.γ. αλάτι
• 1 κ.γ. ζάχαρη
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• ½ κ.γ. ξηρή μαγιά
• 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
• 2 κ.σ. αλεύρι για πασπάλισμα της ζύμης

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό με το ελαιόλαδο, τη μαγιά και τη ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε στη συνέχεια το προηγούμενο μίγμα από πάνω και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα.

Καλύπτουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε μέγεθος σε ένα ζεστό μέρος, αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει 1-1,5 ώρα.

Τοποθετούμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Περιχύνουμε τη ζύμη στη λαδόκολα. Χρησιμοποιώντας τη σπάτουλα φέρνουμε τις άκρες της ζύμης στο κέντρο, προσπαθώντας να σχηματίσουμε ένα στρογγυλό σχήμα.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και πάλι και αφήνουμε να αυξηθεί σε μέγεθος, για 30 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με το αλεύρι στην κορυφή της ζύμης και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε ένα σταυρό στο μέσον της ζύμης. Η χαρακιές δεν θα πρέπει να είναι βαθύτερες από 0,5 εκ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς C και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει και το απολαμβάνουμε με το φαγητό μας ή ακόμα και σκέτο.

toarkoudi.gr

Κίνδυνος για καρκίνο



Κίνδυνος για καρκίνο από την κατανάλωση γαλακτοκομικών

Οι ασθενείς που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προκειμένου να έχουν μακροζωία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των ΗΠΑ και δημοσιεύεται στην εφημερίδα της National Cancer Institute, είναι ένα μεγάλο βήμα όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και την επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού.

Αλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν διαπιστώσει σύνδεση μεταξύ ορισμένων διατροφικών συνηθειών και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν το 2010 ανέφεραν ότι μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή, ακόμη και για τις γυναίκες που δεν είναι υπέρβαρες. Επιπλέον, πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων. Η υψηλή έκθεση σε οιστρογόνα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες. Τα επίπεδα οιστρογόνων είναι υψηλότερα σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα σε σύγκριση με αυτά που είναι με χαμηλότερα λιπαρά.

Στην πρόσφατη μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν μια ομάδα γυναικών που είχαν διαγνωστεί με διηθητικό καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο από το 1997 μέχρι το 2000. Οι περισσότερες από αυτές (το 83%) ήταν από τη Βόρεια Καλιφόρνια, την περιοχή του Kaiser Permanente.

Χίλιες οχτακόσιες ενενήντα τρεις γυναίκες συμμετείχαν στη μελέτη δύο χρόνια μετά τη διάγνωσή τους με καρκίνο και τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή τους. Οι 1.513 από αυτές απάντησαν και σε ένα ερωτηματολόγιο παρακολούθησης έξι χρόνια αργότερα. Οι γυναίκες ρωτήθηκαν πόσο συχνά έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι κλπ., καθώς και τα μεγέθη της μερίδας που κατανάλωναν. Οι 349 από τις γυναίκες της μελέτης είχαν υποτροπή του καρκίνου του μαστού, εκ των οποίων οι 189 έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Candyce Η. Kroenke, οι ασθενείς οι οποίες είχαν μια διατροφή με γαλακτοκομικά πλούσια σε λιπαρά είχαν υψηλότερη θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού, καθώς και υψηλότερη θνησιμότητα από κάθε άλλη αιτία. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά την ημέρα είχαν 64% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 49% αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Ωστόσο δεν διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση με γαλακτομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά περιλαμβάνουν:
• ώριμο ή και σκληρό τυρί
• κρέμα γάλακτος
• κρέμα
• γάλα εβαπορέ
• παγωτό
• πουτίγκα
• πλήρες γάλα
• γιαούρτι (από πλήρες γάλα).


Τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γενικά δεν συνιστώνται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Η αντικατάστασή τους με γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι εύκολο να υιοθετηθεί ως διατροφική συνήθεια. Ηδη στις μέρες μας ο περισσότερος κόσμος καταναλώνει γάλα, τυριά και επιδόρπια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ολοι πλέον ρωτάνε «Τι πρέπει να φάμε για να μην αρρωστήσουμε;», «Τι να φάμε για να ζήσουμε περισσότερο;». Με αυτές τις πληροφορίες, λοιπόν, μπορούμε να γνωρίζουμε καλύτερα ό,τι αφορά τη σύσταση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλή ή υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Σοφία Τικταμπανίδη
sofiatikt@hotmail.com
Διατροφολόγος BSc University of Nottingham
MSc UCL, MSc London Met

Espressonews.gr

Ομαδικός Οραματισμός για την Ελλάδα


  http://www.drosostalida.com/activities2.asp?eid=4954                     
Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Κατηγορίες Καταχώρησης:
- Εκδηλώσεις

 
Ομαδικός Οραματισμός για την Ελλάδα
Πανελλήνιο Δίκτυο Συνειδητότητας

Συντονίσου και εσύ μαζί μας, για να βγούμε αλώβητοι από την κρίση και να την μετατρέψουμε σε χρυσή ευκαιρία για πνευματική αναγέννηση, κοινωνική αλληλεγγύη και σεβασμό στη μητέρα γη.

Του Οραματισμού θα προηγηθεί ομιλία του Στάμου Στίνη, με θέμα: «Καθοριστικές εξελίξεις μετά την Άνοιξη»

Θα πραγματοποιηθεί απʼ ευθείας τηλε-μετάδοση του Οραματισμού μέσω διαδικτύου, σε δεκάδες άλλες ομαδικές συγκεντρώσεις πόλεων και περιοχών που καλύπτουν όλη την Ελλάδα, και με τη συμμετοχή Ελλήνων από την Κύπρο και από πολλές χώρες του εξωτερικού!

ΠΡΟΣΟΧΗ !Όποιος διαμένει εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης και επιθυμεί να συμμετάσχει στον Οραματισμό για την Ελλάδα ή να διοργανώσει στο χώρο του συγκέντρωση με απʼ ευθείας τηλε-μετάδοση, να επικοινωνήσει με την υπεύθυνη συντονισμού, κυρία Ντίνα Παπακανέλου, κινητό: 6977208659, e-mail: dpapakanellou@gmail.com για να του δοθεί ειδικός κωδικός πρόσβασης μέσω του site του ΠΑΔΙΣΥ.

Ημερομηνίες και ώρες Διεξαγωγής:Κυριακή 31 Μαρτίου 2013, 11:00 πμ - 1:00 μμ
Κόστος Συμμετοχής:
Συμβολικό κόστος συμμετοχής για τις ομαδικές συγκεντρώσεις Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας: 5 ευρώ.


Τόπος Διεξαγωγής:Αθήνα
Ξενοδοχείο GOLDEN AGE
Μιχαλακοπούλου 57

Θεσσαλονίκη
Ξενοδοχείο Δάιος
Λεωφ. Νίκης 59, παραλία

Πάτρα
Ξενοδοχείο Ποσειδών Παλλάς
Καμίνια Αχαΐας
πληροφορίες κ. Χρήστος 6932-819808

Ναύπλιο
Νίκος Αυγερινός 6936-703400
Είσοδος Ελεύθερη

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:ΠΑ.ΔΙ.ΣΥ (Πανελλήνιο Δίκτυο Συνειδητότητας)Website: www.padisy.gr
Email: padisygr@gmail.com

• Το ΠΑ.ΔΙ.ΣΥ είναι μια μεγάλη παρέα πνευματικά ανήσυχων ανθρώπων, που έχουν εντρυφήσει για πολλά χρόνια στην εσωτερική φιλοσοφία και πρακτική. Δραστηριοποιείται από το 1995 και, εκτός από τον Ομαδικό Οραματισμό για την Ελλάδα (πραγματοποιείται κάθε τρίμηνο σε όλη την Ελλάδα, και περιλαμβάνει συντονισμένη εκπομπή θετικών σκεπτομορφών για την πνευματική και κοινωνική αναβάθμιση της χώρας μας), διοργανώνει σε μηνιαία βάση τις Εσωτερικές Διαδρομές, με υψηλού επιπέδου πνευματικές διδασκαλίες, θεραπευτικά δρώμενα και ενεργειακές/διαλογιστικές ασκήσεις.
• Θέματα και πρακτικές αυτογνωσίας, καθώς και βίντεο των Οραματισμών αναρτώνται στο site του ΠΑΔΙΣΥ, http://www.padisy.gr/
• Πλήρη κείμενα των ομιλιών του κ. Στάμου Στίνη, που πάντα προηγούνται του Οραματισμού για την Ελλάδα, καθώς και άλλες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του ΠΑ.ΔΙ.ΣΥ, μπορείτε να βρείτε στο blog esoterikesdiadromes.wordpress.com
• Μέλη του ΠΑ.ΔΙ.ΣΥ συμμετέχουν ενεργά στη διαχείρηση του νέου site διεθνούς εμβέλειας πάνω στην επιστήμη της Συνειδητής Δημιουργίας και Υλοποίησης Στόχων http://www.morphogenesis-system.com/

Ξεμπερδέψτε τα μαλλιά σας

Ξεμπερδέψτε τα μαλλιά σας με σπιτικά προϊόντα

Ξεμπερδέψτε τα μαλλιά σας με σπιτικά προϊόντα

Μπερδεύονται τα μαλλιά σου πολύ εύκολα; Υπάρχουν λύσεις και δε θα σου κοστίσουν τίποτα! Με υλικά που ήδη έχεις στο σπίτι σου μπορείς να φτιάξεις προϊόντα με τα οποία θα ξεμπερδεύεις τα μαλλιά σου πολύ εύκολα.

Δες πώς να τα φτιάξεις...

1. Κοντίσιονερ + νερό

Αυτό που θα χρειαστείς είναι λίγο κοντίσιονερ, νερό και ένα μπουκαλάκι με στόμιο σπρέι.

Βάλε μία κουταλιά της σούπας κοντίσιονερ στο μπουκαλάκι και γέμισέ το με ζεστό νερό. Κούνησε το μπουκάλι καλά και ψέκασε με το προϊόν τα μαλλιά σου.

2. Μηλόξυδο + νερό

Εδώ θα χρειαστείς μηλόξυδο, νερό και το γνωστό μπουκαλάκι με στόμιο σπρέι.

Βάλε σε ένα κατσαρολάκι δύο μέρη μηλόξυδο και πέντε μέρη νερό και βάλε το μείγμα να βράσει. Άφησέ το να κρυώσει και τοποθέτησέ το στο μπουκάλι. Ψέκασε με το προϊόν τα μαλλιά σου και θα τα δεις να ξεμπερδεύονται αμέσως.

Έξτρα συμβουλή: Χτένιζε τα μαλλιά σου όταν είναι υγρά ξεκινώντας από τις άκρες και όχι από τις ρίζες.

faysbook.gr

Απώλεια βάρους


Απώλεια βάρους με τροφές ολικής άλεσης

Προτεινόμενα πιάτα για κάθε γεύμα της ημέρας

Θέλετε να κάνετε δίαιτα αλλά δεν σας αρέσουν οι τροφές ολικής άλεσης; Κάποιες επιλογές που ακολουθούν, αν και φαντάζουν απαγορευμένες, με τα προϊόντα ολικής άλεσης μπορούν να είναι καθημερινές υγιεινές επιλογές για σας που θέλετε να προσέχετε τη γραμμή σας, την υγεία και τη διατροφή σας.

Τι να φάτε για πρωινό

-1 ποτήρι ημιαποβουτυρωμενο γάλα με ένα φλιτζάνι δημητριακά ολικής άλεσης
-1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης με ένα ποτήρι φυσικό χυμό της αρεσκείας σας
-1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μία φέτα άπαχο τυρί και ένα ποτήρι χυμό
-1 κουλούρι Θεσσαλονίκης ολικής άλεσης με 1 ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή τυρί ή ένα αυγό βραστό
-1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με 1 κουταλιά της σούπας μέλι και 1 ποτήρι τσάι
-1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, μία φέτα τυρί και μία γαλοπούλα και 1 ποτήρι τσάι

Τι να επιλέξετε στο μεσημεριανό

-1 ½ φλιτζάνι ζυμαρικά ολικής άλεσης που θα τα συνοδέψετε με σάλτσα ντομάτας ή με βραστές γαρίδες
-1 φλιτζάνι ζυμαρικά ολικής άλεσης σοταρισμένα με λαχανικά όπως κολοκύθι, καρότο, μανιτάρια, πιπεριά.
-Ομελέτα στο φούρνο: Κόψτε μελιτζάνα και κολοκυθάκια και βάλτε τα σε ένα ταψάκι στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Χτυπήστε δύο αυγά με ένα ποτήρι γάλα και 2 – 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι ολικής άλεσης και λίγο σαφράν για άρωμα. Περιχύστε τα ψητά λαχανικά και ψήστε στο φούρνο για 10 λεπτά περίπου.

Τι να προτιμήσετε στο βραδινό

-1 φλιτζάνι βρασμένο καστανό ρύζι με γιαούρτι
-1 μεγάλο παξιμάδι ολικής άλεσης με τριμμένη τομάτα, 60 γραμμ. άπαχο τυρί και κάπαρη και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ή 6 -7 ελιές. Απαραίτητο είναι να βρέξετε με λίγο νερό το παξιμάδι.
-2 φέτες του τοστ ολικής άλεσης με 1 μέτριο μπιφτέκι, 1 φέτα ντομάτα και 1 κουταλάκι μουστάρδα για σπιτικό χάμπουργκερ
-1 σουβλάκι με πίτα ολικής άλεσης χωρίς λάδι με γέμιση ψητών λαχανικών και λίγο λευκό τυρί
-1 σαλάτα με ρόκα και σπανάκι, μισό φλιτζάνι ζυμαρικά ή καστανό ρύζι ολικής άλεσης, 100 γραμμ. καπνιστό σολομό. Για ντρέσινγκ χτυπήστε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το χυμό μισού λεμονιού, 2 κουταλιές της σούπας σόγια σος και 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα.

Τι να φάτε για σνακ

-1 γιαούρτι με μισό φλιτζάνι δημητριακά και ένα φρούτο ψιλοκομμένο
-1 μπολ δημητριακά (40 γραμμάρια) για τσιμπολόγημα μπροστά στην τηλεόραση
-1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με τυρί κρέμα και λεπτές φέτες αγγουριού
-2 παξιμάδια ολικής άλεσης με ταχίνι
-1 κουλούρι Θεσσαλονίκης ολικής άλεσης
-Κι αν θέλετε ένα γλυκό: 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης με κομμάτια σοκολάτας ή με επικάλυψη σοκολάτας ή με κομμάτια φρούτων για την αντικατάσταση της γλυκιάς γεύσης.

Προσοχή: Στα ζυμαρικά ολικής άλεσης δώστε προσοχή στο χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία και μην τον ξεπερνάτε.

Διαφορετικά ανεβαίνει ο γλυκαιμικός δείκτης με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα ζαχάρου και ινσουλίνης στον οργανισμό.
omorfamystika.gr

Ο φούρναρης και η ελεημοσύνη



Ο φούρναρης και η ελεημοσύνη
Ο φούρναρης γκρίνιαζε συνέχεια στην γυναίκα του που πήγαινε στις εκκλησίες και έδινε στους φτωχούς και στους εράνους. Μια μέρα, εκεί που έβγαλε το ζεστό ψωμί και
μοσχοβόλησε η γειτονιά, ήρθε και στάθηκε στην πόρτα του ένας φτωχός.

- Αφεντικό, όλα αυτά τα ψωμιά είναι δικά σου;
- Αμ' τίνος να 'ναι;
- Και δεν τα τρως;
- Βρε φύγε από δω!
- Δώσε μου και μένα ένα ψωμάκι που πεινάω.
- Φύγε σου είπα, παράτα με.
- Αφεντικό!
- Φεύγεις ή δεν φεύγεις;
- Αφεντικό! Παρακαλούσε ο φτωχός...

Δεν πρόλαβε να τελειώσει, και ο φούρναρης πετάει ένα ψωμί στο κεφάλι του. Έσκυψε ο φτωχός και το ψωμί τον πήρε ξυστά και έπεσε παραπέρα. Τρέχει, το αρπάζει,
κάθεται σε μια γωνιά και το τρώει... Ο φούρναρης όλη μέρα ήταν νευριασμένος για τον γρουσούζη επισκέπτη και το ψωμί που έχασε. Ας τολμήσει να ξανάλθει, έλεγε!

Τη νύχτα, κάπου δύο μετά τα μεσάνυχτα, πετάγεται ο φούρναρης από τον ύπνο του τρομαγμένος και καταϊδρωμένος.

- Γυναίκα, σήκω, ξύπνα. Φέρε μου μία φανέλα να αλλάξω και να σου πω… Γυναίκα, πέθανα λέει, και μαζεύτηκαν γύρω μου Άγγελοι και διάβολοι. Ποιος να πάρει την ψυχή μου.
Σε μια μεγάλη ζυγαριά όλο και πρόσθεταν οι τρισκατάρατοι τα κρίματά μου. Και ο ζυγός βάρυνε και βάρυνε και οι Άγγελοι δεν είχαν τίποτα να βάλουν και λυπόντουσαν. Σε μια
στιγμή, ένας Άγγελος φωνάζει: Το ψωμί! Αυτό που χόρτασε τον πεινασμένο. Βάλτε το στον άλλο ζυγό. Οι διάβολοι επαναστάτησαν: Το ψωμί δεν το έδωσε. Το έριξε να σπάσει
το κεφάλι του φτωχού. Και απάντησαν οι Άγγελοι: Όμως χόρτασε τον πεινασμένο και εκείνος έδωσε την ευχή του. Και που λες γυναίκα μου, εκείνο το ψωμί έκανε και έγειρε η
ζυγαριά αντίθετα και σώθηκα. Το λοιπόν, δίνε, δίνε και μη σταματάς. Και εγώ θα δίνω. Αχ, και να ξανάρθει εκείνος ο φτωχός!

Επιτέλους το κατάλαβε και ο φούρναρης ότι κερδίζει όταν δίνει.
Εμείς όμως; Το έχουμε καταλάβει;
Μήπως φοβόμαστε να δώσουμε;
Μήπως η «κρίση» μας βούλιαξε στην ολιγοπιστία;
Μήπως είναι καιρός να αρχίσουμε να γινόμαστε και λίγο χριστιανοί;;;
Και να πιστεύουμε ακλόνητα, πως όταν δίνουμε, αντί να φτωχαίνουμε, πλουτίζουμε.
Ας το αποδείξουμε εμπράκτως. Κάποιοι άνθρωποι έχουν ανάγκη και περιμένουν έστω και ένα κομμάτι ψωμί...

Φίλοι μου, μην ξεχνάτε ότι: Η πρώτη θυγάτηρ του Θεού είναι η ελεημοσύνη, αυτή η ελεημοσύνη κατέπεισε τον Θεό και έγινε άνθρωπος, για να σώσει τον άνθρωπο...

katanixis.blogspot.gr

ΝΤΟΝΑΤΣ

ΝΤΟΝΑΤΣ
ΥΛΙΚΑ
Αλευρι Δυνατο 1500γρ
Αλευρι μαλακο 1500γρ
Αλατι 45γρ
Αυγα 3
Γαλα 200γρ
Βουτυο 300γρ
Ζαχαρη 300γρ
Μαγια 200γρ
Βανιλια 1 κ.γ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμωνουμε ολα τα υλικα μαζι 4 λεπτα στην πρωτη ταχυτητα
και 4 λεπτα στην δευτερη. Βγαζουμε το ζυμαρι στον παγκο
κοβουμε σε μπαλες 2κιλες και το αφηνουμε να γινει για 30λ.
στην συνεχεια ανοιγουμε με τον πλαστη σε λεπτο φυλο και
κοβουμε με κουπατ, και με ενα μικροτερο στην μεση ωστε να
κανουμε κουλουρι. Σε μια λαμαρινα με εν αντικολητικο φυλο
αραδειαζουμε και τα βαζουμε καταψυξη. την επομενη μερα
βγαζουμε οσα χρειαζομαστε τα αραδειαζουμε σε λαμαρινα με
αντικολητικο, στοφαρουμε για 45λ. και τα τγανιζουμε σε κατσαρολα
με ηλιελαιο για 2λ απο καθε πλευρα. μολις τα τηγανισουμε τα
αφηνουμε να στραγγισουν 5λ και τα ανακατευουμε σε ενα μπολ
που εχουμε βαλει ζαχαρη και ζαχαρη αχνη μιση μιση.
Καλη σας επιτυχια!!!

Άνοιξης Φως και Αγάπη!


 
 
Καλημέρα με Άνοιξης Φως και Αγάπη!!!
Μην ξεχνάτε ,να λέτε στους αγαπημένους σας όσο τετριμμένο και αν ακούγεται το "σ'αγαπώ!!!"

Έφυγες και μου’ μειναν μουσικές μελωδίες,
να μου στέλνουν τις σιωπές σου,
τρυφερές πανδαισίες…
Πες μου, πώς να λησμονηθείς;
Μόνο αν το τραγούδι αφανιστεί
κι η ποίηση …ξεριζωθεί…

Ο θρυλικός μαραθώνιος

http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/03/o-thrylikos-marathwnios-tou-spyrou-loyh-martiou-29-1896.html

Ο θρυλικός μαραθώνιος του Σπύρου Λούη (29 Μαρτίου 1896)

 
Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ, σε ανάμνηση της διαδρομής του Φειδιππίδη μετά τη Μάχη του Μαραθώνα.
Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 1896 (10 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο), 17 αθλητές από πέντε χώρες παρατάχθηκαν στην αφετηρία στη γέφυρα του Μαραθώνα, για να διανύσουν τα 40 χιλιόμετρα της διαδρομής μέχρι τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου 100.000 κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να αποθεώσει τους νικητές, πιστεύοντας ακράδαντα ότι κάποιος Έλληνας θα κόψει πρώτος το νήμα.
Άλλωστε, μόνο οι Έλληνες αθλητές είχαν τρέξει μαραθώνιο και ο ούγγρος Κέλνερ μια φορά στη Βουδαπέστη. Οι υπόλοιποι τρεις ξένοι είχαν έλθει στην Αθήνα για την περιπέτεια και τη χαρά της συμμετοχής. Ο ιταλός Κάρλο Αϊρόλντι αποκλείστηκε από τον αγώνα, επειδή θεωρήθηκε επαγγελματίας.
Όλοι στο Παναθηναϊκό Στάδιο στοιχημάτιζαν ότι νικητής θα ήταν ο έμπειρος Χαρίλαος Βασιλάκος ή ο Ιωάννης Λαυρέντης που είχε το ρεκόρ διαδρομής με 3 ώρες 11 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα. H απόσταση του Μαραθωνίου εκείνη την εποχή ήταν 40 χιλιόμετρα και όχι 42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα, όπως είναι σήμερα και καθορίσθηκε από τη ΔΟΕ το 1908.
Την εκκίνηση έδωσε ακριβώς στις 2 το μεσημέρι με πιστολιά αφέτης, o ταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος. Τους αθλητές ακολουθούσαν γιατροί, νοσοκόμες και κριτές πάνω σε ποδήλατα και ιππήλατες άμαξες. Ο γάλλος Αλμπέν Λερμιζιό ανέλαβε να οδηγήσει. Έχοντας άγνοια της χωμάτινης διαδρομής, έδωσε γρήγορο τέμπο στην κούρσα και μέχρι το Πικέρμι είχε ξεφύγει από τους υπόλοιπους κατά 2 χιλιόμετρα.
Τον ακολουθούσαν ο αυστραλός Φλακ, ο αμερικανός Μπλέικ και ο ούγγρος Κέλνερ. Οι Έλληνες αθλητές, γνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες της διαδρομής, έτρεχαν έξυπνα και υπολογισμένα, μένοντας πίσω. Στο Πικέρμι, πρώτος από τον όμιλο των ελλήνων αθλητών έφθασε ο Λούης. Σταμάτησε για λίγο, ήπιε ένα ποτήρι κρασί και δήλωσε στους χωρικούς που τον επευφημούσαν ότι ένοιωθε σίγουρος για τη νίκη του.
Μετά το Πικέρμι αρχίζουν οι μεγάλες ανηφόρες, που δυσκολεύουν ακόμη και σήμερα τους μαραθωνοδρόμους. Ο προπορευόμενος Λερμιζιό επιβράδυνε το βήμα του από την κούραση, το ίδιο και ο Κέλνερ, ενώ ο Μπλέικ εγκατέλειψε. Πάντως, ο γάλλος εξακολουθούσε να προηγείται και πέρασε πρώτος από το Χαρβάτι (σημερινή Παλλήνη), όπου οι χωρικοί του πρόσφεραν λουλούδια. Όμως, στο 32ο χιλιόμετρο οι δυνάμεις του τον πρόδωσαν και αναγκάσθηκε και αυτός να εγκαταλείψει. Επικεφαλής τέθηκε τότε ο αυστραλός Φλακ, ένας αθλητής ημιαντοχής. Ο Βασιλάκος, που ήταν το μεγάλο φαβορί, ο Σπύρος Λούης και ο Σπύρος Μπελόκας ακολουθούσαν με άνεση τον αυστραλό.
Στο 34ο χιλιόμετρο ο Φλακ είπε σ' έναν ποδηλάτη να τρέξει γρήγορα στο Στάδιο και να αναγγείλει τη νίκη του. Οι 100.000 με το άκουσμα της είδησης πάγωσαν. Νωρίτερα, είχαν δει τον Αμερικανό Γκάρετ να κερδίζει στη δισκοβολία, ένα αγώνισμα καθαρά Ελληνικό. Στο 37ο χιλιόμετρο ο Λούης, με αλλαγή ρυθμού, προσπέρασε τον Φλακ, ο οποίος κατέβαλε την ύστατη προσπάθεια να παραμείνει στην πρωτοπορία, αλλά κατέρρευσε και εγκατέλειψε.
Ο 23χρονος Σπύρος Λούης, νερουλάς στο επάγγελμα, είχε μπει την τελευταία στιγμή στον Ολυμπιακό Μαραθώνιο, ως πέμπτος στον δεύτερο αγώνα πρόκρισης για τη συγκρότηση της ελληνικής ομάδας με την προτροπή του Παπαδιαμαντόπουλου, ο οποίος ήταν διοικητής του Λούη, όταν υπηρετούσε τη θητεία του στο στρατό και γνώριζε καλά ότι διέθετε μεγάλη αντοχή στο τρέξιμο. Ο νεαρός Μαρουσιώτης δεν εφάρμοσε κάποια συγκεκριμένη τακτική στον αγώνα. Απλώς έτρεχε. Όμως, φρόντιζε να τρέχει με σταθερό ρυθμό κι αυτό ήταν τελικά που μέτρησε στην κούρσα.
Με το που είδε τον Λούη στην κεφαλή της κούρσας τρία χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό, ο Παπαδιαμαντόπουλος μετέβη έφιππος στο στάδιο κι ενημέρωσε αμέσως τον Γεώργιο Α' και τη βασιλική οικογένεια ότι ένας Έλληνας προηγείται. Η είδηση μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα και μια κραυγή συγκλόνισε το Στάδιο, «Έλλην, Έλλην».
Ο Σπύρος Λούης μπήκε, πράγματι, πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο, μέσα σε γενικό παραλήρημα των φιλάθλων. Ο χρόνος του, 2 ώρες 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, ήταν ο καλύτερος που είχε σημειωθεί στην απόσταση. Δεύτερος τερμάτισε ο Χαρίλαος Βασιλάκος σε 3 ώρες 6 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα, καθώς έχασε πολύτιμο χρόνο συνδιαλεγόμενος με τους χιλιάδες θεατές που τον αποθέωναν κατά μήκος της διαδρομής.
Τρίτος κατετάγη ο Σπυρίδων Μπελόκας, ο οποίος όμως ακυρώθηκε, ύστερα από καταγγελία ότι είχε διανύσει μέρος του Μαραθωνίου πάνω σε κάρο! Έτσι, την τρίτη θέση πήρε ο ούγγρος Γκιούλα Κέλνερ σε 3 ώρες 9 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα, που πάντως δεν βραβεύτηκε, καθώς μετάλλια έπαιρναν μόνον οι δύο πρώτοι.
Στον αγώνα ζήτησε να πάρει μέρος και μια γυναίκα, η Σταμάτα Ρεβύθη. Οι κριτές δεν την άφησαν, καθώς δεν προβλεπόταν συμμετοχή γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η τριαντάχρονη γυναίκα έτρεξε μόνη της την επομένη μέρα (30 Μαρτίου) και διάνυσε τη διαδρομή σε 5ώρες και 30 λεπτά.
Την Τετάρτη 3 Απριλίου 1896, ημέρα λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, έγινε η τελετή απονομής των μεταλλίων στους νικητές όλων των αγωνισμάτων. Ο Σπύρος Λούης, εν μέσω γενικής αποθέωσης στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο, έλαβε κλάδο ελαίας και το ασημένιο μετάλλιο (χρυσό δεν προβλεπόταν τότε) και ο δεύτερος Χαρίλαος Βασιλάκος, ένα δάφνινο στεφάνι και το ασημένιο μετάλλιο.
Ο Σπυρίδων Λούης ήταν πλέον λαϊκός ήρωας. Όλοι ήθελαν να του προσφέρουν ένα δώρο και να κλέψουν λίγη από τη δόξα του. Από τις εφημερίδες εποχής διαβάζουμε:
«Ο κύριος Κυπαρίσσης πρόεδρος της συντεχνίας αργυροχρυσοχόων, του πρόσφερε μία χρυσή αλυσίδα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κύριος Τζιβανόπουλος ένα δαχτυλίδι, ο καφεπώλης Δημήτριος Μπαβέας δωρεάν καφέδες για ένα χρόνο, ο Παύλος Αθανασίου 100 οκάδες κρασί, η ξενοδόχος Δήμητρα Βιβή δωρεάν φαγητό εφόρου ζωής, οι Σιδηρόδρομοι Αττικής δωρεάν εισιτήριο εφόρου ζωής, ο Μιχαήλ Βόδας μια κυνηγετική καραμπίνα και η εταιρεία Σίνγκερ μία ραπτομηχανή».
Αποτελέσματα:
Α/Α ΑΘΛΗΤΗΣ ΧΩΡΑ ΧΡΟΝΟΣ
1 Σπυρίδων Λούης Ελλάδα 2:58:50
2 Χαρίλαος Βασιλάκος Ελλάδα 3:06:03
3 Γκιούλα Κέλνερ Ουγγαρία 3:06:35
4 Ιωάννης Βρεττός Ελλάδα Άγνωστος
5 Ελευθέριος Παπασυμεών Ελλάδα Άγνωστος
6 Δημήτριος Δεληγιάννης Ελλάδα Άγνωστος
7 Ευάγγελος Γερακέρης Ελλάδα Άγνωστος
8 Σταμάτιος Μασούρης Ελλάδα Άγνωστος
9 Σωκράτης Λαγουδάκης Γαλλία Άγνωστος
- Έντουιν Φλακ Αυστραλία Εγκατέλειψε στο 37ο χλμ
- Αλμπέν Λερμιζιό Γαλλία Εγκατέλειψε στο 32ο χλμ
- Ιωάννης Λαυρέντης Ελλάδα Εγκατέλειψε στο 24ο χλμ
- Γεώργιος Γρηγορίου Ελλάδα Εγκατέλειψε στο 24ο χλμ
- Άρθουρ Μπλέικ ΗΠΑ Εγκατέλειψε
- Σπυρίδων Μπελόκας Ελλάδα Ακυρώθηκε

Σήμερα... 30/3

Δημοφιλείς αναρτήσεις