Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΟΥ 1794

http://lithosfotos.blogspot.gr/2013/04/1794.html

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ: ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΟΥ 1794 ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟ ΧΡΥΣΟ. ΜΑ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΑΠ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ;


Αναξιοποίητα παραμένουν εντοπισμένα με αποδείξεις πλούσια κοιτάσματα ενώ παράλληλα πυκνώνουν οι φωνές για την ανακήρυξη της ΑΟΖ με στόχο την εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων υπάρχουν στο Αιγαίο.

Ντοκουμέντο του 1794, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, αναφέρεται στον "εκ Λακεδαίμονος ληστοπειρατή Ζαχαριά που ήλθε μετά μιας γαλέρας, ίνα λεηλατήσει την νήσον, εναυάγησε εις τα βορειοδυτικά εις θέσιν καλούμενην Λυγαριά".
Το ντοκουμέντο εξιστορεί στη συνέχεια το πώς κάποιοι ναυτικοί, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στους απόκρημνους βράχους στο σημείο του ναυαγίου, παρατήρησαν κόκκινα μεταλλικά πετρώματα με πολύ χαρακτηριστική οσμή και ατμούς που έβγαιναν μέσα από τις ρωγμές τους.
Σημειώνεται εδώ ότι ήδη το μικρό αυτό νησί με τους λιγοστούς κατοίκους είχε, παρακαλώ, δικό του νόμισμα με την "κεφαλή του Απόλλωνος και εκατέρωθεν κερασφόρον ταύρον".
Πολλά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 1956, έγινε ο σεισμός στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Β. Παπαζάχο, "ο σεισμός της 9ης Ιουλίου 1956, που έλαβε χώρα στο ρήγμα της θαλάσσιας λεκάνης της νότιας Αμοργού, ήταν ο μεγαλύτερος του 20ου αιώνα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του ΥΠΕΚΑ, ανάγονται στις αρχές του 20ου αιώνα (1903), παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές για κάποιες προσπάθειες οι οποίες έλαβαν χώρα τη δεκαετία του 1860.
Το 1960 ξεκινά μια συστηματικότερη προσπάθεια από το υπουργείο Βιομηχανίας με τη συνδρομή του ΙΓΜΕ και σύμβουλο το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων.
Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1975 ιδρύεται ο Φορέας Διαχείρισης των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, δηλαδή η ΔΕΠ Α.Ε. και λίγο αργότερα άρχισαν οι παραχωρήσεις για έρευνες σε ξένες εταιρείες.
Τον Απρίλιο του 2006 εμφανίστηκε στην Ελλάδα ο ωκεανογράφος Ρόμπερτ Μπάλαρντ με το ερευνητικό σκάφος Endeavor, κάνοντας την έρευνα που ήθελε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στη Σαντορίνη, όπου το γεωλογικό ενδιαφέρον ήταν κυρίως γεωλογικό.
Το 2010 ολοκληρώνεται το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο "New Frontiers in Ocean Exploration 2010" που έβγαλε πολλά ευρήματα.
"Το ιδιόμορφο περιβάλλον που αναπτύχθηκε στον κρατήρα του ηφαιστείου περιείχε ενεργά υδροθερμικά πεδία, παράξενα βακτήρια και ιδιόμορφες συνθήκες περιβάλλοντος", ενώ "όλος ο πυθμένας του ηφαιστείου καλύπτεται από ένα κοκκινωπό πορτοκαλί στρώμα".
Με τις τεχνολογικά άρτιες έρευνες να συμπίπτουν με τις ερασιτεχνικές παρατηρήσεις των ναυτικών και των κατοίκων που αναφέρει το ντοκουμέντο του 1794, όλα, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και μέταλλα πολύτιμα και ίσως και χρυσός.
Η περιοχή αυτή της Λυγαριάς ανήκει στη Φολέγανδρο, την οποία καθόλου τυχαία είχε αποκαλέσει ο Άρατος "Σιδηράν", όπως αναφέρει ο περιηγητής Τουρνεφόρτ τον 18ο αιώνα, τότε που έγινε δηλαδή και το φοβερό ναυάγιο του πειρατή Ζαχαριά.
Πηγή 

Ο άνθρωπος της βροχής


Ο άνθρωπος της βροχής

(Άννα Ραχιώτη, μητέρα αυτιστικού παιδιού)


Ήσουν εκεί, όπως συνήθιζες μόνος

και έστεκες μέσα στη βροχή.


Τα ρούχα σου βρεγμένα, κολλούσαν πάνω σου.

Το κρύο ήταν δυνατό και τα πόδια σου

μες στα λασπόνερα.

Μα εσένα ούτε που σε ένοιαζε.

Πότε χαμογελούσες και πότε μάλωνες

με τις σταγόνες της βροχής

που έπεφταν στο πρόσωπό σου.

Τα μάτια σου ήταν υγρά, τα ανοιγόκλεινες

ξανά και ξανά, λες και κάτι να ήθελες να διώξεις.

Ήταν η βροχή ή μήπως δάκρυα

δεν μπόρεσα να δω.

Φάνταζες υπνωτισμένος από τον ήχο που έκανε

το νερό όπως άγγιζε το χώμα και τα ξερά φύλλα.

Στιγμές στιγμές σε είδα να λικνίζεσαι, λες και


σε είχε συνεπάρει το άκουσμα μιας μελωδίας.

Ήσουν ένα με τη φύση κι έδειχνες μαγεμένος

Πέρασαν κάτι άνθρωποι, σε είδαν

Και τρομαγμένοι έτρεξαν να φύγουν.

Ίσως σε πέρασαν για άγριο ζώο,

ίσως για άγνωστο στοιχειό.

Ήταν η βροχή, ίσως ήταν που είχε αρχίσει

να σκοτεινιάζει κιόλας και έτσι δεν μπόρεσαν

να διακρίνουν ότι ήσουν άνθρωπος.

ΤΑΡΤΑ ΚΑΡΥΔΑΣ

ΤΑΡΤΑ ΚΑΡΥΔΑΣ
ΥΛΙΚΑ
Τριμμένη καρύδα 200gr
Αυγο 1
4 κουταλιές (σούπας) της ζάχαρης
3 κουταλιές (σούπας) νερό
Γάλα καρύδας 200γρ
Ζαχαρουχο γάλα 100γρ
Γαλα 100γρ
1 φάκελο της ζελατίνης
Τριμμένη σοκολάτα
γάλακτος για πασπαλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Σε ένα μπολ, ανακατέψτε την τριμενη καρύδα τη ζάχαρη και το νερό.
2.Σε μια φορμα Ταρτας βουτηρωμενη και αλευρωμενη απλωνουμε
σε λεπτο στρωμα το μιγμα.
3.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β. μεχρι να ροδιση.
Αφηνουμε να κρυώσει.
4.Ετοιμάστε τη γέμιση σε ένα μιξερ, χτυπήστε ελαφρά το
Γαλα 100γρ, το γάλα καρύδας 100γρ, το ζαχαρουχο γάλα 100γρ
και το αυγο.
5.Βαζουμε την ζελατίνη σε κρυο νερο και μολις μαλακωσει
την βαζουμε στο μιγμα και ανακατευουμε ελαφρα.
6.Απλωνουμε το μιγμα πανω στην ταρτα που εχει κρυωσει
και την βαζουμε καταψυξη για 3 ωρες.
7.Χτυπαμε ελαφρα το γαλα καρυδας 100γρ, περιχυνουμε
πριν σερβιρουμε και πασπαλιζουμε με την τριμενη σοκολατα.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Σήμερα...5/4


Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ



ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
ΥΛΙΚΑ
για το προζυμι
Νερο 1.200γρ
Μαγια 100γρ
Αλευρι Δυνατο 1.000γρ
για την ζυμη
Χυμο πορτοκαλιου 500γρ
Ζαχαρη 1.200γρ
Μαχλεπι 50γρ
Βανιλια 1κ.γ.
Βουτυρο 700γρ
Αλευρι Δυνατο 3.000γρ
Ξυσμα απο 3 πορτοκαλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Σε μια λεκανη ανακατευουμε ελαφρα τα υλικα για το προζυμι, αλευρι, μαγια, νερο
με το χερι μας, μεχρι να μην εχει σβολους, και το αφηνουμε για 1 ωρα σε χωρο
ζεστο και σκεπασμενο.
2.Σε μια ακομη λεκανη, ενωνουμε τα υπολοιπα υγρα υλικα μας, το χυμο πορτοκαλι
με το ξυσμα, την ζαχαρη, την βανιλια, το μαχλεπι και ανακατευουμε να λιωσει η
βανιλια και να ανακατευτει στο μιγμα το μαχλεπι.
3.Κραταμε το βουτυρο μαλακο σε θερμοκρασια δωματιου, και το αλευρι ξεχωριστα
και ειμαστε ετοιμοι για το ζυμωμα.
4.Αδειαζουμε σε μια μεγαλητερη λεκανη ολα τα υγρα, προσθετουμε το βουτυρο,
το μισο αλευρι, ανακατευοντας, και προσθετουμε στο μιγμα το προζυμι ολο,
ανακατευοντας συνεχεια, προσθετουμε το υπολοιπο αλευρι προσεχοντας η ζυμη
να παραμενει ελαστικη, σφικτη ελαφρα, και ζυμωνουμε αρκετα, ωστε να δεσει
καλα το ζυμαρι μας. Α φου το ζυμωσουμε, αφηνουμε το ζυμαρι να ξεκουραστει
για 90 λεπτα, και αμεσως μετα κοβουμε σε ισα βαρη που θελουμε, φτιαχνουμε
τα φυτιλια και τα χωριζουμε σε δυαδες η τριαδες αναλογα τι πλεξουδες θα κανουμε.
αφηνουμε λιγη ωρα να ξεκουραστουν και πλαθουμε τις πλεξουδες.
5.Ψηνουμε στους 170 βαθμους για 40 λεπτα περιπου, εξαρτατε απο το βαρος της
πλεξουδας, και εχουμε ενα εξαιρετικο νηστισιμο τσουρεκι.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Τάρτα με φράουλες και μαύρη σοκολάτα



 Τάρτα με φράουλες και μαύρη σοκολάτα

Τάρτα με φράουλες και μαύρη σοκολάτα

Τη φτιάχνουμε με οποιοδήποτε φρούτο εποχής!

Για τη ζύμη:
• 110 γρ. αλεύρι
• μία πρέζα αλάτι
• 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
• 1 κ.σ. κακάο
• 70 γρ. βούτυρο, κομμένο
• 2 κ.σ. παγωμένο νερό

Για την γέμιση γκανάζ:
• 250 γρ. μαύρη σοκολάτα
• 100 γρ. βούτυρο

Για το ζελέ:
• 150 ml κόκκινο κρασί κατά προτίμηση πόρτο (αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αλκοόλ αντικαθιστούμε με χυμό ρόδι)
• 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
• 2 κ.γ. ζελατίνη σε σκόνη
• 2 κ.σ. κρύο νερό

Για τη σάλτσα φράουλας:
• μια χούφτα φράουλες (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρούτα εποχής)
• 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Για την τάρτα:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το κακάο . Προσθέτουμε το βούτυρο και το τρίβουμε στο μίγμα μέχρι να μοιάζει με τριμμένη φρυγανιά. Προσθέτουμε το παγωμένο νερό σιγά-σιγά μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.Τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Για την γκανάζ:
Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει ψιλοκομμένη. Τοποθετούμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με 3 εκατοστά από νερό που σιγοβράζει, και προσθέτουμε τη σοκολάτα από πάνω.
Σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι η σοκολάτα και το βούτυρο λιώσουν. Κρατάμε το μπολ πάνω από την κατσαρόλα μέχρι να χρησιμοποιήσουμε το μίγμα.

Για το ζελέ:
Ρίχνουμε τη ζελατίνη πάνω από το κρύο νερό, σε ένα μικρό μπολ, και αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε το κρασί και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Βράζουμε για 5 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη ζελατίνη στο ζεστό μίγμα κρασιού, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί, σουρώνουμε και το κρατάμε ζεστό μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.

Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη ανάμεσα σε 2 λαδόκολες, έως 3 χιλ. πάχος. Αφαιρούμε τη μία λαδόκολα και βάζουμε ζύμη πάνω από κάθε μία από τις τέσσερις στρογγυλές φόρμες τάρτας διαμέτρου 10 εκ. με αποσπώμενη βάση. Πατάμε καλά τη ζύμη σε όλες τις πλευρές.
Αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος και τελειώνουμε φτιάχνοντας τη ζύμη να είναι στο ίδιο ύψος με την φόρμα
(δηλαδή να μην προεξέχει από πάνω). Τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Ψήνουμε για 13-15 λεπτά τοποθετώντας μία λαδόκολα πάνω από τη ζύμη και από πάνω ρύζι ή κάποιο όσπριο
έως ότου οι πλευρές γίνουν τραγανές. Αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος με το ρύζι και ψήνουμε για άλλα 10'
μέχρι να ψηθεί καλά και η βάση της τάρτας.
Βγάζουμε από το φούρνο και τη βάζουμε στο ψυγείο για 10'.
Ρίχνουμε τη ζεστή γκανάζ στη δροσισμένη τάρτα και την απλώνουμε απαλά σε όλη τη βάση. Αφήνομε μισό εκατοστό για το στρώμα ζελέ. Το βάζουμε στο ψυγείο για να ηρεμήσει η γκανάζ για 10'.
Βάζουμε ένα στρώμα ζελέ πάνω στην τάρτα και αφήνουμε να στερεοποιηθεί στο ψυγείο για 30 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμη να σερβιριστεί.

Για τη σάλτσα φράουλας:
Χτυπάμε στο μπλέντερ τις φράουλες με τη ζάχαρη μέχρι να υγροποιηθούν.

Γαρνίρουμε την τάρτα με τις φράουλες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

toarkoudi.gr

Παχυσαρκία / Αδυνάτισμα


Χορηγά Σωτηρία.

Παχυσαρκία / Αδυνάτισμα......Χάστε τώρα τα κιλά του χειμώνα....Γράφει η Ελίζα Τζιόβα, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Αρχή της άνοιξης και η ντουλάπα αρχίζει ήδη να αναδιατάσσεται. Τα φαρδιά μακρυμάνικα δίνουν τη θέση τους σε πιο ανάλαφρα ρούχα, ενώ το μαγιό πολύ σύντομα θα πάρει εξέχουσα θέση στη γκαρνταρόμπα σας. Μήπως ήρθε η ώρα να απαλλαγείτε από το extra βάρος που πήρατε κατά τη διάρκεια του χειμώνα;
Αποφύγετε τις λύσεις τελευταίας στιγμής: Οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους, συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα την επαναπρόσληψη των χαμένων κιλών, ενώ δεν καλύπτουν τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά και προκαλούν συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος και η αδυναμία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σωστός ρυθμός απώλειας βάρους ανέρχεται στο μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Έτσι, έχετε περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσετε μόνιμα αποτελέσματα και ταυτόχρονα χάνετε σε λίπος και όχι σε μυϊκό ιστό. Θέστε λοιπόν ρεαλιστικούς στόχους και ξεκινήσετε την προσπάθεια απώλειας βάρους άμεσα, και όχι λίγες εβδομάδες πριν τις διακοπές σας.

'Κόψτε' κάτι από το πιάτο σας: Η κοινή λογική το υποδεικνύει. Όσο μικρότερη είναι η ποσότητα φαγητού που τρώτε, τόσο λιγότερες θα είναι και οι θερμίδες που θα πάρετε. Μάλιστα έχει πλέον αποδειχθεί ότι τρώμε πολύ περισσότερο φαγητό από αυτό που χρειαζόμαστε, ενώ παράλληλα οι έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες χωρίς να το θέλουν, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τις μεγάλες μερίδες. Ξεκινήστε λοιπόν να μειώνετε σταδιακά το μέγεθος της μερίδας σας και μη ξεχνάτε να συνοδεύετε το φαγητό σας με σαλάτα καθώς, λόγω της περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες, θα βοηθήσει ιδιαίτερα στο να νιώσετε χορτάτοι.

Ασκηθείτε: Ένα από τα πλεονεκτήματα της ανοιξιάτικης περιόδου που διανύουμε είναι το γεγονός ότι σας δίνεται η δυνατότητα να επιδοθείτε σε ακόμη περισσότερες μορφές σωματικής δραστηριότητας. Βάλτε λοιπόν σαν στόχο τα τουλάχιστον 30 λεπτά οποιασδήποτε μορφής άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδες, εκμεταλλευτείτε τις μακράς διαρκείας ημέρες που έρχονται, ξυπνήστε μία ώρα νωρίτερα και κάντε οτιδήποτε σας ευχαριστεί. Η ποδηλασία, το τρέξιμο, το κολύμπι, το έντονο περπάτημα, ο χορός, αποτελούν μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να κάψετε θερμίδες και να κάνετε σταδιακά το σώμα σας να δείχνει πιο αδύνατο και σφριγηλό.

Εκμεταλλευτείτε ότι σας περισσεύει

Εκμεταλλευτείτε ότι σας περισσεύει

Απο την Ανθή Αγγελοπούλου

Οι καιροί είναι δύσκολοι και η έννοια της οικονομίας έχει μπει σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά. Το fe-mail αγαπά και σέβεται τις αναγνώστριες του γι αυτό το λόγο σας βρήκαμε εύκολους και ανέξοδους τρόπους να εκμεταλλευτείτε τα πάντα στο νοικοκυριό σας. Έτσι και λιγότερα απορρίμματα θα έχετε και οικονομία θα κάνετε.

Αν σας περισσέψει μαϊντανός και σκόρδο από τα κεφτεδάκια που πλάθετε μην τα πετάξετε. Βάλτε τα να βράσουν με 2 κούπες νερό και μόλις κρυώσει το υγρό ρίξτε το σε ένα ψεκαστήρι. Ψεκάστε με αυτό τα φυτά και τα δέντρα σας που έχουν έντομα και θα αποφύγετε τα έντομα της Άνοιξης.

Αν σας περισσέψουν υφάσματα από κάποια ρούχα σας στα χρώματα του κόκκινου και του πορτοκαλί φτιάξτε με αυτά σουπλά για το τραπέζι σας ή πετσέτες. Οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα χρώματα επηρεάζουν τις διαθέσεις και τις αντιδράσεις μας και βοηθούν στην καλή πέψη.

Αν βάλετε καινούργια τέντα τα κομμάτια που θα περισσέψουν πείτε στο τεντά να σας τα κόψει σε στρογγυλά κομμάτια για να μπορείτε στο μέλλον να καλύψετε τυχόν τρύπες.

Αν περισσέψει καφές στην καφετιέρα μην το χύσετε. 2 κούπες από αυτόν στο ξέπλυμα των μαύρων ρούχων σας θα τονίσει και πάλι τα χρώματά τους.

Το λάδι από το τηγάνισμα μην το πετάτε. Στραγγίστε το και ρίξτε το σε ένα μπουκάλι. Κατά καιρούς περνάτε με αυτό τους μεντεσέδες σε πόρτες και παράθυρα για να μην τρίζουν. Επίσης τα παντζούρια σας για να προστατευθούν από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

Τα πιάτα που έχουν σπάσει λίγο στις άκρες είναι επικίνδυνα να τα χρησιμοποιήσετε για να τρώτε αλλά ιδανικά για να τα τοποθετήσετε κάτω από τις γλάστρες σας για να μην τρέχουν τα νερά στο μπαλκόνι ή στα χαλιά σας.

Τα φελιζόλ που υπάρχουν μέσα στις κούτες ηλεκτρικών που αγοράζουμε είναι ιδανικά για να φτιάξετε την δική σας κάβα μιας και προσφέρουν καταπληκτική μόνωση.

Την παλιά οδοντόβουρτσα δεν την πετάμε. Είναι το καταπληκτικότερο εργαλείο για να βγάλουμε λεκέδες πίσω από τις βρύσες που είναι στενό σημείο, από ρούχα για να μην απλωθεί ο λεκές σε όλο το ύφασμα αλλά και από υφασμάτινα παπούτσια.

Το παλιό μας σφουγγάρι που κάνουμε μπάνιο είναι πολύ καλό για να βουρτσίζουμε και να καθαρίζουμε τα παπούτσια μας.

Οι εφημερίδες μας είναι η καλύτερη πετσέτα για να καθαρίσουμε τζάμια ή γυάλινες επιφάνειες ή τα τζάμια του αυτοκινήτου μας. Επίσης αν μας στενεύουν κάποια παπούτσια μπορούμε να βρέξουμε μερικές εφημερίδες και να τις βάλουμε μάσα για μερικές μέρες.

Το νερό που βράσατε τα μακαρόνια είναι ιδανικό για να πλύνετε με αυτό τα πιάτα και τα κατσαρολικά μετά το γεύμα σας γιατί εξαφανίζει εύκολα τα λίπη. Επίσης είναι ιδανικό νερό για να πλύνετε με αυτό δαντέλες και κεντήματα.

Τα φακελάκια από το χρησιμοποιημένο τσάι είναι οι καλύτερες κομπρέσες για να ξεπρηστούν τα βλέφαρα σας. Επίσης είναι ιδανικά για να βάλετε τα καλσόν ή διχτυωτές κάλτσες που έχουν ανοίξει τα χρώματά τους για να ξανασκουρύνουν. Τα μουλιάζετε για λίγο και τα βγάζετε μόλις πάρουν το χρώμα που θέλετε. Επίσης μπορείτε με ένα χρησιμοποιημένο φακελάκι να περάσετε μια παλιά ξύλινη κορνίζα για να επανέλθει στο αρχικό της χρώμα.

Τις φλούδες από το πορτοκάλι που φάγατε μην τις πετάξετε. Περάστε με αυτές τα δερμάτινα ρούχα σας και μετά με ένα μάλλινο ύφασμα για να τους ξαναδώσετε λάμψη.

Τα κατακάθια από τον ελληνικό καφέ μην τα πετάξτε στα σκουπίδια αλλά μέσα στο νεροχύτη για να εξαλειφθούν όλες οι δυσάρεστες οσμές.

Αν φτιάξετε αγκινάρες που είναι η εποχή τους τα φύλλα τους μην τα πετάξετε. Βάλτε τα σε 1 λίτρο περίπου νερό για 20 λεπτά και στο αφέψημα βάλτε τα χέρια σας, τα σημεία που είναι σκληρά όπως αγκώνες, παλάμες, 10-15 λεπτά για να μαλακώσουν.

Όταν φτιάχνετε ψάρι τα λεμόνια που θα περισσέψουν στύψτε τα και περάστε με το χυμό τους το νεροχύτη και τα πιάτα για να ξεμυρίσουν από την ψαρίλα. Επίσης με τις λεμονόκουπες περάστε τα μαχαίρια, πιρούνια και τον πάγκο κοπής.

Αν σας περισσέψει βανίλια από τα γλυκά σας ρίξτε στα τασάκια του σπιτιού ή του αυτοκινήτου σας για να μην μυρίζουν ή στο πάτωμα και σκουπίστε με την ηλεκτρική. Σε όλα τα επόμενα σκουπίσματα το σπίτι θα μοσχομυρίζει.

Τις φλούδες από πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ βάλτε τες σε ένα ταψάκι στο φούρνο ή στο γκριλ με ανοιχτή πόρτα περίπου 1 λεπτό κα μόλις καούν λίγο και μυρίσει το δωμάτιο βγάλτε τα. Θα φύγουν όλες οι άσχημες μυρωδιές από το χώρο και ειδικά η φαγητίλα.

Μαζέψτε κομμάτια υφάσματα από διάφορα ρούχα σας και μπορείτε να φτιάξετε ένα ωραίο πάτσγουρκ κάλυμμα για το κρεβάτι ή τον καναπέ ή ακόμα και ένα μοντέρνο τραπεζομάντιλο.

Τις λεμονόκουπες από τα στυμμένα λεμόνια κρατήστε τες και περάστε κατά καιρούς τα γόνατα και τους αγκώνες σας για να μαλακώνουν, τα χέρια και το πρόσωπο για να εξαλείψτε τις πανάδες και τα στίγματα.

fe-mail.gr

ΟΛΗ Η ΖΩΗ ΜΟΥ- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ


Στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος
Μουσική: Αντώνης Βαρδής
Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Πάριος


Όλη η ζωή μου μοιάζει μ' ένα ψέμα
ψέμα που δεν ντρέπομαι να πω,
όλη η ζωή μου κόκκινη σαν αίμα
δίχως το δικό σου σ' αγαπώ.

Δεν έχω αγκαλιά
μου λείπουν τα δικά σου τα φιλιά,
πεθαίνω στην ιδέα πως δε θα γυρίσεις πια.

Όλη η ζωή μου φύλλο στον αέρα
χάρις στο δικό σου το κορμί,
όλη η ζωή μου άλλη μια πρεμιέρα
που κανείς δεν ήρθε για να δει.

Δεν έχω αγκαλιά
μου λείπουν τα δικά σου τα φιλιά,
πεθαίνω στην ιδέα πως δε θα γυρίσεις πια.

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

 http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=355216

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων σήμερα

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων την Πέμπτη, με εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για το θέμα. Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος εκφράζει την κοινωνική του ευαισθησία και αρωγή σε κάθε προσπάθεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.
Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης 

Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης

  Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010, για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Επιλέχθηκε η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων κυρίως γιατί χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Με αφορμή τον εορτασμό της, σε ανακοίνωσή του, ο  Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος δηλώνει «υπερήφανος για τη συγκρότηση του Δικτύου Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων, τα μέλη του οποίου θα συνεχίσουν να προστρέχουν και να παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε κάθε κρατικό πρόγραμμα εμβολιασμών και στειρώσεων όπου κι αν αυτό εκπονείται. Οι Έλληνες κτηνίατροι ανήκουν σε εκείνο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, που θεωρεί απαγορευτικές τις συνειδησιακές εκπτώσεις και με μοναδικό γνώμονα το ήθος και την επιστημονική τους κατάρτιση, υποκαθιστούν πολλές φορές το κρατικό κενό και το έλλειμμα κουλτούρας των κηδεμόνων αυτών των ζώων, με οποιοδήποτε τρόπο, ώστε να περιοριστούν και γιατί όχι, να εξαλειφθούν οι εικόνες ντροπής που καθημερινά εκτυλίσσονται στους δρόμους της χώρας».
Επισημαίνεται δε, πως «σε ότι αφορά στις φωνές εκείνες που ενδεχομένως θεωρούν το ενδιαφέρον για τα αδέσποτα στις μέρες που διανύουμε, κάπως περιττό ή χαμηλής προτεραιότητας, την ώρα που υπάρχουν “αδέσποτοι” – άστεγοι άνθρωποι, η απάντηση του Π.Κ.Σ. είναι κατηγορηματική: Ο Έλληνας κτηνίατρος δεν πρόκειται ν’ απεμπολήσει στοιχειώδεις αρχές του και θα κρατήσει ενεργό τον ζήλο του για την ευζωία των αδέσποτων, παρά τις επιταγές των καιρών. Και αυτό γιατί πιστεύει αφενός μεν, πως ουδεμία ευθύνη φέρουν τα ζώα αυτά για τη σημερινή κατάσταση, αφετέρου δε, πως το μόνο ανάχωμα στη λαίλαπα μιας οικονομικής κρίσης, είναι η αντίσταση στην ηθική κρίση και η με κάθε τρόπο προάσπιση αρχών, αξιών και δικαιωμάτων».

Εκδήλωση ενημέρωσης και  ευαισθητοποίησης του κοινού για τα αδέσποτα ζώα - ένα θέμα με κοινωνικές, πολιτισμικές και ηθικές προεκτάσεις - καθώς και η κατανόηση της αναγκαιότητας για προστασία και ανάληψη δράσης, μέσα από ομιλίες και προβολές που "άγγιξαν" διαφορετικές πτυχές του ζητήματος, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Ηγουμενίτσα. Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΛΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, σε συνεργασία με το Φιλοζωϊκό Σωματείο Θεσπρωτίας και τον Σύλλογο για την Ηθική Μεταχείρισητων Ζώων "Anima" Ιωαννίνων.
Συμμετείχαν εκπρόσωποι από φιλοζωϊκές οργανώσεις και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση.

"O πολιτισμός και το μεγαλείο ενός λαού φαίνεται από τη συμπεριφορά του στα ζώα". Τη ρήση αυτή του Μαχάτμα Γκάντι χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων "Anima" Ιωαννίνων, γιατρός Χρήστος Δρούγιας, για να "κλείσει" την ομιλία του στην εκδήλωση.
Στην ομιλία του, που είχε επίκεντρο μία άλλη ηθική απέναντι στα ζώα και τη ζωή, ο κ. Δρούγιας έκανε αναφορές στη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα, όπως διαμορφώθηκε στην πορεία της ιστορίας επισημαίνοντας - μεταξύ άλλων - ότι οι προκαταλήψεις, η συνήθεια, η ομιλία - γλωσσική συμβατικότητα, το συμφέρον και η εκμετάλλευση εμποδίζουν μια απευθείας προσέγγιση και κατανόηση της σχέσης αυτής.

"Ίσως έρθει ο καιρός που ο αριθμός των ποδιών, το τριχωτό του δέρματος ή η κατάληξη του ιερού οστού να αποτελούν εξίσου ανεπαρκείς λόγους για να εγκαταλειφθεί στην ίδια μοίρα ένα πλάσμα με αισθήσεις. Τι άλλο θα μπορούσε να χαράξει μία αδιαπέραστη γραμμή; Μήπως η ικανότητα της λογικής ή του λόγου; Το ερώτημα δεν είναι αν μπορούν να συλλογιστούν ούτε αν μπορούν μιλήσουν. Αλλά μπορούν να υποφέρουν...", κατέληξε ο κ. Δρούγιας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις