www.agrotikabook.gr
Σαρδέλες με αµπελόφυλλα και ξινοµυζήθρα..στα κάρβουνα!
Κυρ, 2013-08-04 16:15
Σε αρχαιοελληνικές συνταγές βλέπουµε να τυλίγουν ψάρι σε αµπελόφυλλα ή συκόφυλλα, να τα καρυκεύουν µε γάρο– ένα είδος σάλτσας από ψάρια – και να τα ψήνουν στα ξύλα.
Διαλέγω 500 γρ. σαρδέλες µεγαλούτσικες (ελάχιστο επιτρεπόµενο µέγεθος: 11 εκ.), τις καθαρίζω και τις ανοίγω προσεκτικά στα δύο για να αφαιρέσω το κεφάλι µε το κόκαλο και την ουρά µαζί.
Σε ένα τηγάνι, σε λίγο ελαιόλαδο, σε µέτρια φωτιά, τσιγαρίζω ψιλοκοµµένα 1 µεγάλο κρεµµύδι και 5 σκελίδες σκόρδου. Γεµίζω τις σαρδέλες µε το µείγµα κρεµµυδιού - σκόρδου και µοιράζω 150 γρ. ξινοµυζήθρα. Πασπαλίζω µε λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Εναλλακτικά, μπορείτε να ψήσετε τις σαρδέλες, στον φούρνο ή στο γκριλ.
Καθώς τα βγάζω από τη φωτιά, τα βρέχω µε 40 ml λαδολέµονο και τα σερβίρω µε µια σαλατούλα µε ψιλοκοµµένα λαχανικά, 2-3 ντοµάτες, 1 φρέσκο κρεµµυδάκι και 5-6 φύλλα δυόσµου (υλικά για 2-4 άτοµα).
ΒΗΜΑ