ΥΛΙΚΑ:
1 λίτρο γάλα πλήρες
1 1/2 φλτ.τσαγιού ζάχαρη
1 φλτ. ## σιμιγδάλι ψιλο ( 140 γρμ.)
5 αυγά
2 βανίλιες
3 κ.σ. βούτυρο λειωμένο
1/2 κιλό φύλλο κρούστας ( καλύτερα φύλλο Βηρυττού )
βούτυρο γάλακτος για τα φύλλα ή φρέσκο κλαριφιέ ( είναι βούτυρο που εχουμε αφαιρέσει το νερό που εχει μέσα )
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
3 1/2 φλτ. του τσαγιού ζάχαρη
2 1/2 φλτ. του τσαγιού νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε
το γάλα σε μια κατσαρόλα να βράσει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι σαν βροχή
και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρει μία βράση και να πήξη.
Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και την βανίλια ελαφρά. Κατεβάζουμε την
κατσαρόλα απο την φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας καλά.
Προσθέτουμε μέσα στην κρέμα και τις 3 κουταλιές βούτυρο. Την αφήνουμε
στην άκρη να κρυώσει λίγο, ανακατεύοντας όμως τακτικά για να μην κάνει
κρούστα.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί ( 30Χ30 ) σρώνουμε τα μισά
φύλλα βουτυρώνοντας κάθε φύλλο καλά μ'ένα πινέλο. Τα φύλλα να εξέχουν
απο το ταψί μας στο στρώσιμο. Απλώνουμε την κρέμα σ'όλη την επιφάνεια
και διπλώνουμε πάνω της τα φύλλα που εξέχουν.Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα
φύλλα. Κόβουμε ότι περισσεύει, χαράζουμε το γλυκό μας μ'ένα κοφτερό
μαχαίρι, ραντίζουμε με λίγο νεράκι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45'
περίπου μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό.
Στο διάστημα που ψήνετε το γλυκό μας ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, υπολογίζοντας την ώρα να είναι και τα δύο ζεστά.
Βράζουμε το σιρόπι μας για 5' ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5-7' ακόμη.
Μόλις
βγάλουμε το γλυκό ρίχνουμε με μια κουτάλα το ζεστό σιρόπι. Κατά την
ταπεινή μου γνώμη, κρατάει αυτή η διαδικασία το σιρόπι μας δεμένο και
δεν νερουλιάζει μετά στο κόψιμο. Η φίλη μου Μαρία Γεωργοπούλου ρίχνει το
σιρόπι ελαφρά χλιαρό και απ'ότι λέει, και ετσι πρέπει να είναι, δεν της
νερουλιάζει. Θα το δοκιμάσω μια μέρα.
Απο πάνω ρίχνουμε μπόλικη κανέλλα.