Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Καλλιέργεια Κάπαρης


Καλλιέργεια Κάπαρης

Η κάπαρη (Capparis spinosa), είναι ένας πολυετής φυλλοβόλος θάμνος. Καπαρόκουμπο ή απλά κάπαρη, ονομάζεται  το ανώριμο μπουμπούκι του φυτού, το οποίο συλλέγεται και συντηρείται ως τροφή.
Τα καπαρόκουμπα χρησιμοποιούνται ως ορεκτικά, μέσα σε σαλάτες, ή σε ομελέτες. Η χαρακτηριστική γεύση τους τα κάνει περιζήτητα ορεκτικά ή γαρνιτούρα. Η ακριβή όμως τιμή τους μας κάνει να είμαστε περισσότερο εγκρατείς από ότι θα θέλαμε.
Καπαρόκουμπα σε βάζα
Πολλοί επίσης τρώνε και τα φύλλα της κάπαρης (καπαρόφυλλα), αφού πρώτα τα βράσουν. Έχουν ελαφρώς πικρή γεύση, αλλά αρέσουν σε πολλούς.
Φυτό κάπαρης σε τοίχο
Συναντάμε τα φυτά κάπαρης να φύονται ελεύθερα στην φύση. Συνήθως τα βρίσκουμε επάνω σε παλιούς τοίχους, ξερολιθιές ή βράχους. Είναι φυτό της μεσογείου και ευδοκιμεί σε ξερικές και ημιξερικές περιοχές.
Φυτό κάπαρης στη Mallorca
Η κάπαρη αναπτύσσεται σε μέρη που έχουν πλήρη ηλιοφάνεια (τα βλέπει ο ήλιος όλη μέρα) και ζεστό έως πολύ ζεστό καλοκαίρι. Το καλοκαίρι η κάπαρη αντέχει σε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Το χειμώνα όμως είναι ευαίσθητη και δεν αντέχει τις παγωνιές. Αντέχει όμως σε παρατεταμένο και χωρίς απότομες πτώσεις κρύο. Δεν αγαπά τα μέρη με υγρασία.
Η κάπαρη καταφέρνει και ευδοκιμεί σε αργιλώδη, αμμώδη, πετρώδη, χαλικώδη εδάφη με λιγότερο από 1% οργανική ύλη! Είναι πραγματικά ένα αξιοθαύμαστο φυτό.

Πού μπορείτε να καλλιεργήσετε κάπαρη;
Μπορείτε να καλλιεργήσετε κάπαρη στο χωράφι ή ακόμη και σε γλάστρες.
Πρέπει όμως να σας προειδοποιήσω ότι η καλλιέργεια της κάπαρης δεν είναι εύκολη.
Το φυτό αρχίζει να αποδίδει καρπούς μετά από τα πρώτα 2 χρόνια και η παραγωγή του συνεχίζεται για δεκαετίες.

Τί χώμα χρειάζεται η κάπαρη;
Προσοχή χρειάζεται στο χώμα που θα φυτευτεί η κάπαρη.
Κάπαρη σε γλάστρα
Αν φυτέψετε την κάπαρη σε γλάστρα, τα πρώτα 20 με 30 εκατοστά του χώματος θα πρέπει να είναι αργιλώδες, πετρώδες, έδαφος, πάρα πολύ απαστραγγιζόμενο. Μπορείτε να ανακατέψετε αυτή την επάνω στρώση με λίγο οργανικό λίπασμα, π.χ. κομπόστ. Η επόμενη στρώση, μπορεί να περιέχει χώμα ή κομπόστ.
Κάπαρη στον κήπο
Αν φυτέψετε την κάπαρη στον κήπο, τότε, σε αντίθεση με ότι θέλουν τα λαχανικά και κηπευτικά, θα πρέπει να επιλέξετε ένα μέρος με αργιλώδες, πετρώδες έδαφος, πολύ καλά αποστραγγιζόμενο που το βλέπει ο ήλιος όλη την ημέρα. Το χωράφι δεν πρέπει να βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα.
Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε τεχνητές ξερολιθιές όπου το διάκενο ανάμεσα στις πέτρες θα έχει χώμα. Στη φύση, το χώμα ανάμεσα στις πέτρες δημιουργείται με την πάροδο των χρόνων και μέσω της διαδικασίας της φυσικής φθοράς. Σε τεχνητό περιβάλλον, θα πρέπει να το προσθέσετε εσείς.

Πόσο ήλιο χρειάζεται η κάπαρη;
Η κάπαρη πρέπει να βρίσκεται σε ένα μέρος όπου θα την βλέπει ο ήλιος όλες τις ώρες. Η κάπαρη αντέχει σε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.
Επιλέξτε ένα τμήμα του χωραφιού που δεν σκιάζεται από δέντρα ή τεχνητές κατασκευές.
Τοποθετήστε τις γλάστρες σε ένα μέρος που το βλέπει ο ήλιος όλες τις ώρες.

Πόσο πότισμα χρειάζεται η κάπαρη;
Τα πρώτα δύο χρόνια η κάπαρη χρειάζεται αραιά αλλά σταθερά ποτίσματα. Στη συνέχεια, το φυτό χρειάζεται πρακτικά μηδενικό ή πολύ σπάνιο πότισμα. Πρακτικά έχει τις ίδιες απαιτήσεις σε πότισμα με τους κάκτους!

Πόσο λίπασμα χρειάζεται η κάπαρη;
Πρακτικά θέλει ελάχιστο, σχεδόν μηδενικό λίπασμα.

Ξεκινώντας την κάπαρη από σπόρο
Ψάχνοντας, βρήκα δεκάδες περιγραφές για το πως θα πρέπει να μεταχειριστούμε τον σπόρο της κάπαρης πριν το φυτέψουμε. Οι περισσότερες μέθοδοι ήταν πολύπλοκοι και περιελάμβαναν εμβάπτιση σε νερό, τοποθέτηση στο ψυγείο, κ.λπ. Οι εμπειρίες όσων τις δοκίμασαν ήταν απογοητευτικές.
Βρήκα όμως τη Michelle από την Καλιφόρνια, η οποία περιγράφει τρόπους που δοκίμασε και πέτυχαν.
Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε φρέσκους σπόρους κάπαρης. Το ποσοστό φυτρώτητας στους στους φρέσκους σπόρους αγγίζει το 95%. Οι σπόροι κάπαρης που είναι ένα χρόνο παλαιοί έχουν ποσοστό φυτρώτητας 75% με 80%.
Στις μεσογειακές περιοχές, όπως η Ελλάδα, δε χρειάζεται να ψύξετε τους σπόρους πριν τους φυτέψετε. Οι φυσικές χαμηλές θερμοκρασίες του μεσογειακού κλίματος, παρέχουν όλη την ψύξη που χρειάζεται ο σπόρος.
Δεν πρέπει να διαταράσσετε τις ρίζες τους. Η κάπαρη αντιδρά άσχημα όταν διαταράσσουν τις ρίζες της και μαραίνεται.
Μετά από αυτά τα βασικά, ας ξεκινήσουμε με τη διαδικασία που περιγράφει η Michelle.
Χρησιμοποιήστε ένα δίσκο σπορείου.
Σπείρτε τους σπόρους κάπαρης από το Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο.
Σε κάθε θέση του σπορείου, βάλτε 6 σπόρους.
Τοποθετήστε το σπορείο έξω, σε ένα μέρος που έχει ήλιο και σκιά, ανάλογα με την ώρα της ημέρας.
Προστατέψτε αν θέλετε, την επιφάνεια του σπορείου με ένα πλέγμα.
"Ξεχάστε" τους σπόρους και το σπορείο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου.
Τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, μεταφέρετε το σπορείο σε ένα μέρος που το βλέπει ο ήλιος. Σε 2 με 3 εβδομάδες, οι σπόροι θα πρέπει να αρχίσουν να φυτρώνουν.
Φυτά κάπαρης σε κύπελα σπορείου
Μετά από 2 περίπου μήνες, και όταν τα φυτά κάπαρης αποκτήσουν 2 ή περισσότερα πραγματικά φύλλα και οι ρίζες τους αναπτυχθούν τόσο ώστε να υποστηρίζουν το χώμα που τις περιβάλλει, μπορείτε να τα μεταφυτέψετε σε γλάστρες. Οι γλάστρες που θα τα μεταφυτέψετε, θα πρέπει να έχουν διάμετρο 10 ή περισσότερα εκατοστά. Αν σε κάποια θέση του σπορείου έχουν βγει περισσότερα από ένα φυτά, μην επιχειρήσετε να βγάλετε το δεύτερο φυτό. Απλά κόψτε το στο επίπεδο του χώματος. Σε αυτές τις γλάστρες, τα φυτά θα μεγαλώσουν για το υπόλοιπο του χρόνου. Αν και στη φύση, η κάπαρη δε χρειάζεται πότισμα, το χώμα στις γλάστρες ξεραίνεται πολύ γρήγορα. θα πρέπει να τις ποτίζεται ελαφρά μία με δύο φορές την εβδομάδα τους θερινούς μήνες.

Μεταφύτευση της κάπαρης
Τον επόμενο χειμώνα ή την επόμενη άνοιξη, θα μπορέσετε να τα μεταφυτέψετε σε μεγαλύτερες γλάστρες, που χωρούν τουλάχιστον 65 λίτρα χώμα. Οι γλάστρες θα πρέπει να τοποθετηθούν σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος όλη την ημέρα. Και πάλι, επειδή το χώμα στις γλάστρες χάνει γρήγορα την υγρασία του, ειδικά όταν οι γλάστρες είναι στον ήλιο, θα πρέπει να τις ποτίζετε.
Κάπαρη σε γλάστρα
Στο τέλος του δεύτερου χρόνου, θα έχετε τα πρώτα άνθη κάπαρης.
Τα φυτά που είναι μεγαλύτερα από δύο χρόνια, μπορείτε να τα κλαδεύετε το χειμώνα όταν πέφτουν σε κατάσταση νάρκης.
Η κάπαρη βγάζει άνθη στους νέους βλαστούς. Οπότε θα πρέπει να την κλαδεύετε έντονα ώστε να ενισχύετε τη δημιουργία νέων βλαστών που θα φέρουν άνθη.

Μετά τα δύο χρόνια, αν θέλετε μπορείτε να επιχειρήσετε να μεταφυτέψετε τα φυτά κάπαρης στο χώμα. Το ιδανικό μέρος είναι στο επάνω μέρος ξερολιθιών, ώστε τα κλαδιά του να μπορούν να κρέμονται. Επιλέξτε μέρη που βλέπουν νότια Προετοιμαστείτε όμως για χαμηλά ποσοστά επιτυχίας.

Καπαρόκουμπα
Η εμπορική αξία των καπαρόκουμπων, είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους τους.
Κατηγορίες μεγεθών κάπαρης
Τα καπαρόκουμπα, κατηγοριοποιούνται και πωλούνται βάσει του μεγέθους τους. Η κατηγοριοποίηση είναι η ακόλουθη:
  • Non-Pareil (μικρότερα 7 mm)
  • Surfines (από 7 έως 8 mm)
  • Capucines (από 8 έως 9 mm)
  • Capotes (από 9 έως 11 mm)
  • Fines (από 11 ως 13 mm)
  • Grusas (μεγαλύτερα από 14 mm)
Τα μικρά καπαρόκουμπα έχουν τη μεγαλύτερη αξία.

Επίλογος
Το άρθρο αυτό δε φιλοδοξεί να αποτελέσει οδηγό καλλιέργειας για την κάπαρη. Η καλλιέργεια της κάπαρης από ότι κατάλαβα είναι δύσκολη. Σίγουρα υπάρχουν πολλά μυστικά και εμπειρίες που δεν καλύπτονται από το άρθρο. Ελπίζω αυτό το άρθρο να είναι αφορμή για ορισμένους από εμάς να εντάξουμε την κάπαρη στους κήπους μας.

kalliergo.gr

Η σπορά, φύτευση και συγκομιδή με δυο λόγια ανά μήνα

http://www.back-to-nature.gr/2013/01/blog-post_13.html

Η σπορά, φύτευση και συγκομιδή με δυο λόγια ανά μήνα

Ας δούμε τι σπέρνουμε, τι φυτεύουμε και τι μεταφυτεύουμε ανά μήνα.
 

Ιανουάριος Σπέρνουμε: μπιζέλια, κουκιά, σπανάκια, σέσκλα, πράσα, ενώ σε θερμοκήπιο αγγούρια, Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, καρότο. Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα, καρότο Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά Κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο, καρότο
Φεβρουάριος Σπέρνουμε: μπιζέλια, κουκιά, σπανάκια, σέσκλα, πράσα, ενώ σε θερμοκήπιο αγγούρια, Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, καρότο. Φυτεύουμε: Κρεμμύδια, σκόρδα, καρότο Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά Κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο, καρότο
Μάρτιος Σπέρνουμε: Ντομάτες, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο, καρότο Φυτεύουμε: Πατάτες, κλίματα, καρότο Μεταφυτεύουμε: Μαρούλια, πράσα, αγκινάρες, καρότο Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά Κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, καυκαλίθρα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, σπαράγγια, οβριές, καρότο
Απρίλιος Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, φασόλια, Ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο, καρότο Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, πράσα, καρότο Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, νεράντζια, περγαμότα, μαρούλια, αγκινάρες, κουκιά, αρακά, χλωρά Κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, σπανάκι, σέσκλα, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, καρότο
Μάιος Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, φασόλια, μπάμιες, καρότο Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, πεπόνια, καρπούζια Συγκομιδή: Κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, μαρούλια, αγκινάρες, κουκιά, αρακά, φακές, Κρεμμύδια, σκόρδα, φράουλες, καρότα, παντζάρια, σπανάκι, σέσκλα, βλίτα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, καρότο
Ιούνιος Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, φασόλια, κολοκύθια, καρότο Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, καρότο Συγκομιδή: Κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, Κρεμμύδια, σκόρδα, φράουλες, καρότα, παντζάρια, σπανάκι, σέσκλα, βλίτα, αντράκλα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, Βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κεράσια, βύσσινα, κορόμηλα, καρότο

Ιούλιος Σπέρνουμε: Φασόλια, κολοκύθια, αγγούρια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, καρότο Μεταφυτεύουμε: Αγγούρια, κολοκύθια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, καρότο Συγκομιδή: Καλαμπόκια, Ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, φράουλες, φασόλια, μπάμιες, σκόρδα ξερά, κρεμύδια ξερά, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, Βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κορόμηλα, καρπούζια, πεπόνια, καρότο
Αύγουστος Σπέρνουμε: Μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, Πατάτες, καρότο Μεταφυτεύουμε: Αγγούρια, κολοκύθια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, καρότο Συγκομιδή: Καλαμπόκια, Ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, φασόλια, μπάμιες, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, Ροδάκινα, αχλάδια, αμύγδαλα, μήλα, σύκα, καρπούζια, πεπόνια, καρότο
Σεπτέμβριος Σπέρνουμε: Μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άγρια και ήρεμα χόρτα, σπανάκια, σέσκλα, σινάπια, μυρώνια, καυκαλίθρα, καρότο Φυτεύουμε: Κρεμμύδια, σκόρδα, καρότο Μεταφυτεύουμε: Μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, πράσα, καρότο Συγκομιδή: Ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, μπάμιες, φασόλια, αραποσίτια, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, Αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, κάστανα, ρόδια, σταφύλια, φραγκόσυκα, καρότο
Οκτώβριος Σπέρνουμε: Μαρούλια, πράσα, ραδίκια, ρόκα, ζοχούς, αντίδια, καφκαλίθρες, μυρώνια, μαϊντανό, σινάπια, σπανάκι, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, καρότο Φυτεύουμε: Κρεμμύδια, σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά, καρότο Μεταφυτεύουμε: Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, αγκινάρες, καρότο Συγκομιδή: Καρύδια, ρόδια, ελιές, λεμόνια, λοτούς, κυδώνια, αχλάδια, καρότο
Νοέμβριος Σπέρνουμε: Σιτάρι, κριθάρι, φακές, ρεβίθια, μαρούλια, πράσα, καρότο Φυτεύουμε: Κρεμμύδια, σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά, καρότο Μεταφυτεύουμε: Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, πράσα, σέλινο, αγκινάρες Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ελιές, μαρούλια, Κρεμμύδια, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο, καρότο
Δεκέμβριος
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια, σκόρδα για χλωρά την άνοιξη και ξερά το καλοκαίρι, συμπληρώνουμε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή (καιρού επιτρέποντος, στα πεδινά και νότια μέρη της Ελλάδος), καρότο. Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα, ελιές, μήλα, μάπες, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, Κρεμμύδια, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, βρούβες, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο, καρότο.
Ημερολόγιο υπαίθριας σποράς λαχανικών και βοτάνων στον κήπο

Μέλι: Ο βοηθός σας στο αδυνάτισμα

http://www.agrotikabook.gr

Μέλι: Ο βοηθός σας στο αδυνάτισμα


Μια από τις τροφές που συγκεντρώνει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, κυρίως λόγω των θρεπτικών συστατικών του, είναι το μέλι. Το μέλι είναι μια φυσική γλυκαντική τροφή που παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και κυτταροπροστατευτική δράση.
Είναι γνωστό από την αρχαιότητα πως το μέλι έχει αντισηπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Σε περίπτωση που βρεθούν μικρόβια μέσα σ' αυτό εξαφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς αφυδατώνονται εξαιτίας της μεγάλης απορροφητικής ικανότητας του μελιού. Την ιδιότητα αυτή γνώριζαν οι Αρχαίοι Έλληνες που το χρησιμοποιούσαν για να ταριχεύουν τους νεκρούς τους.
Αναφέρεται δε πως η σωρός του Μεγάλου Αλέξανδρου ταριχεύτηκε με αυτό τον τρόπο. Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπεστημίου Αθηνών, από τις αναλύσεις 49 διαφορετικών τύπων μελιού από την Ελλάδα, έδειξε πως η αντιμικροβιακή δράση τους είναι σημαντική έναντι πρότυπων βακτηριακών στελεχών τόσο της στοματικής κοιλότητας, όσο και ανθροπογόνων βακτηρίων.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού δεν σταματούν εδώ. Περιέχει φλαβονοειδή που έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν το σίδηρο, αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό ελευθέρων ριζών, δημιουργώντας μια προστατευτική ασπίδα για το γενετικό μας υλικό.
Επίσης, το μέλι περιέχει πρεβιοτικά συστατικά (κυρίως φρουκτολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη) συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Αν δηλαδή είμαστε σε μια στρεσογόνο φάση της ζωής μας, ή καπνίζουμε πολύ, ή έχουμε περάσει μια φάση με συνεχείς διάρροιες, το μέλι αποτελεί ενδεδειγμένη λύση για την επαναφορά της ισορροπίας του γαστρεντερικού συστήματος.
Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχονται οι διαιτολόγοι είναι αν μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Και η απάντηση κατά γενική ομολογία είναι, φυσικά, ναι. Το μέλι αποδίδει περίπου 4 kcal ανά γραμμάριο, πολύ λιγότερες δηλαδή από άλλο αντίστοιχο λιπαρό γλυκό όπως για παράδειγμα η σοκολάτα, που αποδίδει περίπου 9 kcal ανά γραμμάριο λίπους που περιέχει.
Συνεπώς, θα ήταν συστηνόμενη λύση η αντικατάσταση λιπαρών σνακς στο διαιτολόγιό μας (κρουασάν, σοκολάτες κα) με ένα γιαούρτι με μέλι, για παράδειγμα. Και λιγότερες θερμίδες παίρνουμε, και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ικανοποιούμε το αίσθημα της ευχαρίστησης που αποζητούμε από ένα τρόφιμο.
ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Ηλιακή λάμπα με τη χρήση ενός πλαστικού μπουκαλιού!!

http://www.back-to-nature.gr/2012/12/blog-post_9156.html

Ηλιακή λάμπα με τη χρήση ενός πλαστικού μπουκαλιού!!

Φωτίζουμε τις σκοτεινές περιοχές στο σπίτι μας κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας αυτή την πράσινη και βιώσιμη ιδέα. Ανακυκλώνοντας λοιπόν πλαστικά μπουκάλια που έχουμε από εμφιαλωμένα νερά κτλ, προσθέτουμε νερό + χλωρίνη, και στη συνέχεια, το τοποθετούμε στην οροφή. Μετά την εγκατάσταση αυτή η ηλιακή λάμπα μπορεί να προσφέρει περίπου 55 βατ του φωτός από τον ήλιο!

Από αυτή την ιδέα θα μπορούσε να επωφεληθεί κόσμος που ζει σε σπίτια χωρίς πολλά παράθυρα για να φωτίζεται το σπίτι κατά την διάρκεια της ημέρας,και είναι σίγουρα μια οικονομική και οικολογική κίνηση καθώς και ανακυκλώνεις και δε χρησιμοποιείς ηλεκτρική ενέργεια.
 Στο βιντεάκι που ακολουθεί βλέπουμε πως φτιάχνετε και τον τρόπο εγκατάστασης :

Θυμάρι για την κυστίτιδα

http://www.agrotikabook.gr/%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B4%CE%B1

Θυμάρι για την κυστίτιδα


Aν παρά την ιατρική θεραπεία που ακολουθείτε, δυσκολεύεστε να απαλλαγείτε από μια κυστίτιδα ή αν υποφέρετε συχνά από αυτή την ενοχλητική λοίμωξη, μπορείτε να κάνετε μια συμπληρωματική θεραπεία.
Mόλις αισθανθείτε τα πρώτα συμπτώματα, ρίξτε μία μικρή φούχτα (20-30 γρ.) ξερό θυμάρι σε ένα 1 λίτρο βραστό νερό και αφήστε το να κάτσει για 15 λεπτά πριν το σουρώστε.
Πίνετε 1 φλιτζάνι από το έγχυμα αυτό κάθε τέσσερις ώρες για όσο διάστημα έχετε το πρόβλημα.
Tο αιθέριο έλαιο του θυμαριού περιέχει διάφορες ουσίες με αντιμικροβιακή και διουρητική δράση.
VITA

Δέκα απαγορευμένα φαγητά πριν τον ύπνο


Δέκα απαγορευμένα φαγητά πριν τον ύπνο

Η διατροφή πριν τον ύπνο αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου ενός ατόμου.
Ακολουθούν 10 τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγονται γενικώς αλλά και ειδικώς, ώστε να έχετε όνειρα γλυκά:

  1. Μακαρόνια: Ένα από τα πιο παχυντικά φαγητά που πρέπει να αποφεύγεται πριν τον ύπνο. Οι υδατάνθρακες που περιέχει μετατρέπονται αυτόματα σε λίπος ενώ απαιτεί ώρες μέχρι να γίνει η διαδικασία απορρόφησης από τον οργανισμό.
  2. Πίτσα: Με ιδιαίτερα παχυντικά υλικά τα οποία μετατρέπονται απευθείας σε λίπος. Από τα περισσότερο ακατάλληλα για κατανάλωση πριν τον ύπνο.
  3. Γλυκά: Τα γλυκά δημιουργούν ψυχοσωματικές διαταραχές κατά την διάρκεια του ύπνου με τα υλικά που περιέχουν. Βέβαια υπάρχουν και γλυκά τα οποία περιέχουν λιγότερες θερμίδες και η περιορισμένη κατανάλωση τους δεν είναι αρνητική.
  4. Κόκκινο κρέας: Πλούσιο σε θερμίδες και λίπος, το κόκκινο κρέας μπορεί να δημιουργήσει διάφορες διαταραχές, αν καταναλώνεται τακτικά πριν τον ύπνο.
  5. Σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα είναι εξαιρετική για τον εγκέφαλο αλλά την ίδια στιγμή αν καταναλωθεί σε ποσότητες πριν τον ύπνο μεταφράζεται σε πολλές θερμίδες.
  6. Λαχανικά: Η πλειοψηφία των λαχανικών δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση πριν τον ύπνο. Ο λόγος απλός, ότι περιέχουν ίνες που σε γεμίζουν ενέργεια και αναστέλλουν την τάση του οργανισμού για ύπνο.
  7. Αλκοόλ: Το Αλκοόλ είναι αναμφισβήτητα ένας αρνητικός παράγοντας για την ποιότητα του ύπνου και τις κράσεις του οργανισμού.
  8. Τσίλι: Το τσίλι είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό προιόν αν συνδυαστεί και με άλλα υλικά, αλλά αποτελεί μία κακή συνταγή, αν θες να πας στο κρεβάτι σύντομα.
  9. Τσιζμπεργκερς: Με υψηλά ζωικά λίπη και θερμίδες, το συγκεκριμένο νόστιμο junk food δεν ενδείκνυται για βραδινές ώρες.
  10. Σνακ και τσιπς: Επεξεργασμένα τρόφιμα τύπου σνακ θα πρέπει να αποφεύγονται σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο πριν πάτε στο κρεβάτι, με δεδομένο το γεγονός ότι περιέχουν υψηλά ποσά γλουταμινικού μονονατρίου που είναι γνωστό ότι συνδέεται με μία ποικιλία διαταραχών του ύπνου.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παπανικολάου

Φυσική απολύμανση για το σπίτι...

 http://www.back-to-nature.gr/2013/01/blog-post_20.html

Φυσική απολύμανση για το σπίτι...

«Εξοπλιστείτε» με φυτά εσωτερικού χώρου

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αποτελούν απλά διακοσμητικά στοιχεία, αλλά είναι πηγή ευεξίας και υγείας απολυμαίνοντας την ατμόσφαιρα του σπιτιού και εμπλουτίζοντάς την με οξυγόνο. Εξυπηρετούν ακόμη την αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου για συνύπαρξη (έστω και έτσι) με το φυσικό στοιχείο. Μια ανάγκη που ο σύγχρονος «τεχνητός» τρόπος ζωής μπορεί να συρρίκνωσε αλλά ευτυχώς δεν εκμηδένισε. • Τα φυτά εσωτερικού χώρου ευδοκιμούν σε φωτεινούς αλλά όχι άμεσα εκτεθειμένους στον ήλιο χώρους. • Πρέπει να έχουν όσο το δυνατό σταθερή θερμοκρασία και να μην είναι εκτεθειμένα στα ρεύματα. • Να αποφεύγεται η τοποθέτησή τους κοντά σε εστίες θερμότητας (καλοριφέρ, τζάκι κλπ).

Η Σανσεβιέρια ή αλλιώς «γλώσσα της πεθεράς» είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό. Δε θέλει σχεδόν καθόλου πότισμα (1 φορά ανά δίμηνο) και αντέχει γενικά στην ξηρασία.







 
H Δράκαινα που υπάρχει σε πολλές είδη και απαιτεί σκίαση, αλλά ειδικά οι ποικιλίες της με χρωματιστά φύλλα απαιτούν περισσότερο φως. 





 
Οι κάκτοι και τα παχύφυτα είναι φυτά που αντέχουν γενικά στην ξηρασία. Το σπαθίφυλλο επίσης λέγεται ότι καθαρίζει τον αέρα για αυτό και το χρησιμοποιούν πολύ συχνά σε γραφεία. 










Για τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού με περισσότερη υγρασία, όπως η κουζίνα και το μπάνιο, μπορείτε να επιλέξετε φυτά που αγαπούν το νερό. Τέτοια είναι η φτέρη που έχει ανάγκη και από φωτισμό. Προσοχή: Ποτέ δεν αφήνουμε στις φτέρες να στεγνώσει το χώμα.


 
Επίσης υδρόφιλη και η Αιχμέα που είναι της οικογένειας των βρομελιωδών χρειάζεται αρκετό φωτισμό και ποτέ δε θα πρέπει να ζήσει σε θερμοκρασία κάτω από 18 βαθμούς.






Η Μαράντα επίσης απαιτεί αρκετή υγρασία. Τα φύλλα της κατά την διάρκεια της νύχτας στρέφονται προς τα πάνω ενώ την ημέρα απλώνουν και πάλι. Δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα σε σχέση με τα υπόλοιπα φυτά.






Όμορφα και χωρίς απαιτήσεις φυτά είναι και οι κάκτοι, τα παχύφυτα, ο πόθος, διάφορα είδη του φύκου καθώς και το χλωρόφυτο.





Συμβουλή: Μπορείτε σε έναν τετράγωνο δίσκο να βάλετε διάφορους κάκτους τοποθετώντας γύρω-γύρω χαλίκι δημιουργώντας έναν μικρό κήπο δίνοντας στον χώρο σας ένα minimal ύφος. Τέλος για τον καθαρισμό τους από την σκόνη, πλένετε πολύ προσεκτικά τα φύλλα με ένα βρεγμένο μαλακό πανί, ενώ αν θέλετε να τα γυαλίσετε βάλτε λίγο λάδι σε ένα άλλο πανί και σκουπίστε τα απαλά. Τους κάκτους μπορείτε να τους καθαρίζετε με ένα πινελάκι!

Πηγή: houselife.gr

Απαγόρευση βοσκής στην Αθήνα του 1842

http://mikros-romios.gr/4051/apagoreysi-voskis/

Απαγόρευση βοσκής στην Αθήνα του 1842

ΒΟΣΚΟΣ_ΑΘΗΝΑ1Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Άλλες ήταν οι έγνοιες του Δημάρχου στην Αθήνα του 1842 με τις λίγες χιλιάδες κατοίκους της. Οι ποιμένες περνούσαν τα ζωντανά τους μέσα από την πόλη καταστρέφοντας ακόμη και τα μικρά περιβόλια που διατηρούσαν οι κάτοικοί της. Η μεγαλύτερη όμως καταστροφή γινόταν στον Ελαιώνα των Αθηνών, τον οποίο η Πολιτεία προσπαθούσε να επαναφέρει στην προ της Επανάστασης κατάστασή του φυτεύοντας εκατοντάδες νέες ρίζες ελιές. Ατελείωτες ήταν, τέλος, οι καταστροφές σε περιοχές όπως στου Ρέντη, στο Μοσχάτο και στα μποστάνια τους. Οπότε ο Ανάργυρος Πετράκης, ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας, εξέδωσε «ειδοποίηση» δίνοντας διαταγή να διαβάζεται στις εκκλησίες τις Κυριακές και «εις τας πλατείας διά τυμπανοκρουσίας προς γνώσιν απάντων». Όπως δήλωνε, επιθυμούσε να προφυλάξει τις ιδιοκτησίες των πολιτών από τις βλάβες που προξενούσαν «τα ποίμνια και τα άλλα ζώα παντός είδους, τα οποία ως εκ της κακοηθείας των ποιμένων και βουκόλων απελαυνόμενα καταστρέφουν τα καλλιεργημένα κτήματα».
img786 Η ειδοποίηση ήταν σαφής: «Απαγορεύομεν εις πάντα έχοντα ποίμνιον προβάτων ή αγέλη βοών και λοιπών παντός είδους ζώων να επελαύνη αυτά εντός της περιοχής των Αθηνών και του ελαιώνος καθ’ όλην αυτού την περιφέρειαν», έγραφε ο «φετφάς» του Πετράκη, που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Όπως η εξαίρεση που γινόταν «επί του παρόντος» επιτρέποντας «να βόσκωσι τα εργατικά ζώα των Πλακιωτών»! Πού λοιπόν μπορούσαν να βόσκουν τα ζωντανά; Ορίσθηκε η τεράστια περιοχή από το Φάληρο μέχρι τη Βάρη και μόνον στα ακαλλιέργητα τμήματά της. Το θέμα αφορούσε ιδιαίτερα τους «κατωμερίτες» της πόλης, δηλαδή εκείνους που διατηρούσαν πανέμορφα περιβόλια στη δυτική ζώνη, κυρίως στις περιοχές που συνόρευαν με τον Κηφισό ποταμό. Η δική τους αγροτική παραγωγή πληττόταν από τα ζωντανά των βοσκών που κατέβαιναν και από άλλες επαρχίες για να ξεχειμωνιάσουν στις περιοχές της Αττικής.

κέικ νηστησιμο!

Αρτοποιεια & Συνταγες.
(Bessy)
Φωτογραφία: (Bessy) 
Kαλησπέρα σας! Σήμερα κατάφερα να βάλω τη Φανουροπιτά μου! Την έχω σε κομμάτια! Δε ξέρω να θέλετε τη συνατγή,είναι σαν κέικ νηστησιμο! Πείτε μου αν θέλετε να τη βάλω να τη
ν έχετε! Οποιος τη θέλει.

Υλικά

2 ποτήρια του νερού λάδι(1 ποτ.ελαιόλαδο+1 ποτ. σπορέλαιο)
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
2 ποτήρια του νερού πορτοκαλάδα με ανθρακικό
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα(απλά μου αρέσει και τη <τσιμπάω> λίγο
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κρασοπότηρο κονιάκ ή μαυροδάφνη
150γρ  σταφίδες,όποιες θέλετε(μαύρη ή σουλτανίνα ή και τις 2) μουλιασμένες 3-4 ώρες στο ποτο που θα βάλετε,τώρα αν θέλετε βάλτε λιγότερες ή περισσότερες
100 γρ χοντροκομμένα καρύδια
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν γεματη
2 πακέτα φαρίνα των 500 γρ ( όσο σηκώσει)
άχνη για το πσπάλισμα
 
Εκτέλεση

Πολύ άπλη! Χτυπήστε είτε με μίξερ είτε με ένα  αυγογδάρτη το λάδι με τη ζάχαρη!
Ανακατέψτε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα καρύδια και τις σταφίδες! Αλευρώστε τα και προσθέστε τα στο τέλος! Λαδώστε ένα ταψί 34εκ και χύστε το μείγμα! Ψήστε σε προθερμασμένο φόυρνο στους 170 για περίπου 40-45! Τρυπήστε με ένα ξυλάκι σπο σουβλάκι για να δείτε εάν είναι έτοιμο,αλλιώς ψήστε λίγο ακόμα!
Αφήστε να κρυώσει καλά και πασπαλίστε με άχνη!

Καλή επιτυχία!
Kαλησπέρα σας! Σήμερα κατάφερα να βάλω τη Φανουροπιτά μου! Την έχω σε κομμάτια! Δε ξέρω να θέλετε τη συνατγή,είναι σαν κέικ νηστησιμο! Πείτε μου αν θέλετε να τη βάλω να την έχετε! Οποιος τη θέλει.

Υλικά

2 ποτήρια του νερού λάδι(1 ποτ.ελαιόλαδο+1 ποτ. σπορέλαιο)
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
2 ποτήρια του νερού πορτοκαλάδα με ανθρακικό
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα(απλά μου αρέσει και τη <τσιμπάω> λίγο
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κρασοπότηρο κονιάκ ή μαυροδάφνη
150γρ σταφίδες,όποιες θέλετε(μαύρη ή σουλτανίνα ή και τις 2) μουλιασμένες 3-4 ώρες στο ποτο που θα βάλετε,τώρα αν θέλετε βάλτε λιγότερες ή περισσότερες
100 γρ χοντροκομμένα καρύδια
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν γεματη
2 πακέτα φαρίνα των 500 γρ ( όσο σηκώσει)
άχνη για το πσπάλισμα

Εκτέλεση

Πολύ άπλη! Χτυπήστε είτε με μίξερ είτε με ένα αυγογδάρτη το λάδι με τη ζάχαρη!
Ανακατέψτε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα καρύδια και τις σταφίδες! Αλευρώστε τα και προσθέστε τα στο τέλος! Λαδώστε ένα ταψί 34εκ και χύστε το μείγμα! Ψήστε σε προθερμασμένο φόυρνο στους 170 για περίπου 40-45! Τρυπήστε με ένα ξυλάκι σπο σουβλάκι για να δείτε εάν είναι έτοιμο,αλλιώς ψήστε λίγο ακόμα!
Αφήστε να κρυώσει καλά και πασπαλίστε με άχνη!

Καλή επιτυχία!

Σεζάρια Έβορα

Cesária Évora 2008.jpgΗ Σεζάρια Έβορα (27 Αυγούστου 1941-17 Δεκεμβρίου 2011[1]) (Cesária Évora, προφορά στα πορτογαλικά: sɨˈzaɾiɐ ˈɛvuɾɐ) ήταν διεθνώς γνωστή τραγουδίστρια από το Πράσινο Ακρωτήριο. Είχε το προσωνύμιο "ξυπόλητη ντίβα" εξαιτίας της προτίμησής της στο να τραγουδά χωρίς να φορά τα παπούτσια της.[2] Το είδος της μουσικής που υπηρετούσε ονομάζεται μόρνα

Γεννήθηκε στην πόλη Μιντέλο του νησιού Σάο Βισέντε, στο Πράσινο Ακρωτήριο, στις 27 Αυγούστου του 1941. Σε ηλικία 7 ετών έμεινε ορφανή από πατέρα. Μετά το θάνατό του, η μητέρα της αγωνίστηκε να την μεγαλώσει με τα πενιχρά της εισοδήματα που εξασφάλιζε από την εργασία της ως μαγείρισσα. Τελικά, την οδήγησε σε ορφανοτροφείο και στη χορωδία του ιδρύματος εκείνου η μικρή Σεζάρια έμαθε να τραγουδά.

Η Έβορα συνάντησε όταν ήταν 16 ετών έναν ναυτικό από το Πράσινο Ακρωτήριο, ο οποίος ονομαζόταν Εντουάρντο. Ήταν ο άνθρωπος που την δίδαξε τα παραδοσιακά μουσικά στιλ των coladeiras και mornas. Τα τελευταία αποτελούν τραγούδια της λύπης, της μελαγχολίας και της νοσταλγίας. Η Σεζάρια ξεκίνησε να τραγουδά σε τοπικά μπαρ και ξενοδοχεία. Με τη βοήθεια τοπικών μουσικών, θα επεδείκνυε τις ικανότητές της και αργότερα θα ανακηρυσσόταν "Βασίλισσα των Μόρνας" από τους θαυμαστές της. Την εποχή εκείνη ήταν διάσημη στο νησί της, σχετικά άγνωστη όμως διεθνώς.

Η τραγουδίστρια είχε έναν θείο, ο οποίος ήταν ένας διάσημος μουσικός και τραγουδοποιός, χρησιμοποιώντας το όνομα B. Leza. Αυτός έγραψε πολλά τραγούδια για την Έβορα.
Οικονομικά και προσωπικά προβλήματα

Η ξυπόλητη αοιδός παρέμεινε διάσημη, χωρίς όμως να έχει και επιτυχία στα οικονομικά. Η δυσχερής οικονομική και πολιτική κατάσταση στη νησιωτική της χώρα, σε συνδυασμό με τα προσωπικά και οικονομικά της προβλήματα, την οδήγησαν στην απόφαση να σταματήσει το τραγούδι, ώστε να υποστηρίξει οικονομικά την οικογένειά της. Επί δέκα χρόνια δεν τραγούδησε και η ίδια τα περιγράφει ως "σκοτεινά χρόνια." Την ίδια περίοδο πάλεψε με τον αλκοολισμό.
Επιστροφή και διεθνής καταξίωση

Έπειτα από ενθάρρυνση ενός εξόριστου μουσικού και προστάτη των τεχνών από το Πράσινο Ακρωτήριο, ο οποίος ζούσε στην Πορτογαλία, η Έβορα ξανάρχισε να τραγουδά. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Μπάνα, ο οποίος προσκάλεσε τη Σεζάρια να τραγουδήσει σε συναυλίες σε πορτογαλικό έδαφος, με τη χρηματοδότηση μιας τοπικής οργάνωσης γυναικών.

Ο Ζοζέ ντα Σίλβα, ένας Γάλλος με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήριο την έπεισε να μεταβεί στο Παρίσι, όπου ηχογράφησε το άλμπουμ La Diva Aux Pieds Nus (Η Ξυπόλητη Ντίβα) το 1988. Το τραγούδι "Sodade" ήταν η πρώτη της διεθνής επιτυχία και η πρώτη της επιτυχία στη Γαλλία που δεν ήταν στα γαλλικά. Αυτό σηματοδότησε την απαρχή της παγκόσμιας φήμης για την τραγουδίστρια από την Αφρική. Ο πορτογαλικός όρος saudade έχει περίπλοκη σημασία, που είναι δύσκολο να μεταφραστεί. Σημαίνει γενικά νοσταλγία, πόθο, λύπη και μετάνοια. Η έκφραση της "sodade" αποτελεί εσωτερικό στοιχείο στη μουσική του Πράσινου Ακρωτηρίου. Το άλμπουμ εκείνο επαινέθηκε από τους κριτικούς και με αυτό ξεκίνησε την καριέρα της, συνεχίζοντας με το άλμπουμ του 1992, Miss Perfumado, το οποίο σημείωσε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Έτσι, η τραγουδίστρια έγινε διεθνές αστέρι σε ηλικία 47 ετών.

Ο πρώην αρχηγός του συγκροτήματος Talking Heads Ντέιβιντ Μπερν έχει τραγουδήσει συχνά το τραγούδι της Έβορα "Ausencia" σε δεύτερη εκτέλεση σε συναυλίες του.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ανακοίνωσε πως θέτει τέλος στη μουσική της καριέρα, ακυρώνοντας τις προγραμματισμένες συναυλίες της, καθώς βρισκόταν «σε κατάσταση μεγάλης εξάντλησης».[3] Η Έβορα είχε υποβληθεί το 2010 σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, στο Παρίσι, έπειτα από σοβαρά προβλήματα που παρουσίασε στην στεφανιαία αορτή.

Έφυγε τελικά από τη ζωή στις 17 Δεκεμβρίου 2011 ενώ νοσηλευόταν στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση.
http://el.wikipedia.org/wiki/Σεζάρια_Έβορα

Δημοφιλείς αναρτήσεις