Εδώ θα βρείτε ένα μωσαϊκό θεμάτων . Κλείσαμε 10ετία και γι αυτό κάποιες αναρτήσεις έχουν αλλοιωθεί. Οι σελίδες που αναφέρω είναι τα νέα μου ιστολόγια που αλληλοστηρίζονται με αυτό εδώ το παλιό ... Σας ευχαριστώ!
Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013
Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013
μια ξεχωριστή τσάντα
Artes na internet.
Απο ένα παλιό τζίν παντελόνι ή φούστα ,
μπορείτε να φτιάξετε μια ξεχωριστή τσάντα με το προσωπικό σας γούστο.
Μέχρι το άλλο καλοκαίρι προλαβαίνετε... !
Καλή επιτυχία!
Η Τσικουδιά στην Κρήτη
http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2012/01/blog-post_4718.html?spref=fb
Η Τσικουδιά στην Κρήτη, είναι στην ουσία ένα εργαλείο επικοινωνίας !!!
Η
λέξη τσικουδιά προέρχεται από τα τσίκουδα, δηλαδή τα υπολείμματα της
μουστοποίησης των σταφυλιών -τσάμπουρα, φλούδες και κουκούτσια. Στην
Κρήτη ονομάζεται τσικουδιά ή ρακή. Ξεχωρίζει από όλα τα άλλα τσίπουρα
διότι αποτελεί απόσταγμα μόνον από τα τσίκουδα, χωρίς την προσθήκη
κανενός άλλου αρωματικού φυτού.
Ο θεσμός του ρακοκάζανου θεσμοθετήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο γύρω στο 1920 όπου και δόθηκαν άδειες για τα ρακοκάζανα στους Κρητικούς αγρότες, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα παραγωγής τσικουδιάς από τα σταφύλια που παρήγαγαν.
Τα γλέντια ακόμη και την ώρα της παραγωγής της τσικουδιάς στις κρητικές καζανιές είναι ονομαστά. Γύρω από τη "ρούμπα" (το σωληνάκι, απ΄ όπου βγαίνει η πρώτη ρακή), συγκεντρώνονται μέλη οικογενειών, παρέες, καλεσμένοι - φίλοι και γλεντάνε.
Φρεσκοαποσταγμένη τσικουδιά ρέει άφθονη στα ποτήρια της παρέας που συμμετέχει στο γλέντι.
Χαρώ την την παρέα μας, να 'τανε κι' άλλη τόση
μα υπάρχει μπόλικη ρακή μέχρι να ξημερώσει.
Πίνετε ούλοι τσικουδιά μα αυτή είναι βλογημένη
μόνο να πίνετε αγνό και όχι νοθευμένη.
Πότε την ήπια την ρακή αλήθεια δεν κατέχω
όμως ήτονε πολλά καλή, παράπονο δεν έχω.
Πολλά ποτήρια τσικουδιάς κέρασες για να πιούνε
κι απ' την πολύ που ήπιανε δεν ημπορούν να βγούνε.
Η ρακή στην Κρήτη, είναι στην ουσία ένα εργαλείο "επικοινωνίας".
Δεν υπάρχει νοικοκυριό στην Κρήτη, χωρίς ένα μπουκάλι ρακί ή τσικουδιά άμεσα διαθέσιμο κάθε στιγμή...
Μ΄ αυτήν ξεκινούν τα γλέντια και οι χαρές, υποδέχονται οι Κρητικοί τους επισκέπτες, μ΄ αυτήν χωρατεύουν στα καφενεία ή κάνουν τις σοβαρές τους κουβέντες. Συνοδεύεται από κρητικούς παραδοσιακούς μεζέδες, συνήθως ξηρούς καρπούς, μα για τους γνώστες πάει καλύτερα με οφτές πατάτες, ελιές, λάχανο ωμό, αγγουράκι, χοχλιούς και παξιμάδια...
«Υπήρχε μια πόλη...»
http://www.cretalive.gr/culture/view/h-archaiologos-liana-starida-sas-jenagei-sto-hrakleio-etsi-opws-den-to-eche/106591
Η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα σάς ξεναγεί στο Ηράκλειο, έτσι όπως δεν το έχετε δει ποτέ!
«Υπήρχε μια πόλη...»
Ο δεύτερος τόμος της ξενάγησης στο Μεγάλο Κάστρο,
από τη Λιάνα Σταρίδα,
κυκλοφορεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ενώ πρόκειται να εκδοθούν ακόμη επτά
τόμοι. Το βιβλίο περιλαμβάνει ανέκδοτα ιστορικά στοιχεία για την πόλη μας. Ξεφυλλίζοντας τίς σελίδες του υπέροχου αυτού βιβλίου, θα ενημερωθείτε για το Βαλιδέ Τζαμί και άλλες γνωστές συνοικίες του Ηρακλείου όπως και για τα ονόματα που είχαν λάβει κατά τις περιόδους της Βενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Θα περιηγηθείτε στην πλατεία “Piazza dei tre volt” και σε άλλες πλατείες , θα περπατήσετε νοερά στην οδό “Rouga Maistra” , θα μάθετε πού ήταν τα γιατράδικα, το παρθεναγωγείο, τα λουτρά του Βαρδάκη και ο τεκές του Σεϊτάν Ογλού. Τολμήστε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και μάθετε την ιστορία για κάθε σοκάκι, δρόμο και πλατεία, η οποία σάς ήταν μέχρι τώρα άγνωστη.
κυκλοφορεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ενώ πρόκειται να εκδοθούν ακόμη επτά
τόμοι. Το βιβλίο περιλαμβάνει ανέκδοτα ιστορικά στοιχεία για την πόλη μας. Ξεφυλλίζοντας τίς σελίδες του υπέροχου αυτού βιβλίου, θα ενημερωθείτε για το Βαλιδέ Τζαμί και άλλες γνωστές συνοικίες του Ηρακλείου όπως και για τα ονόματα που είχαν λάβει κατά τις περιόδους της Βενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Θα περιηγηθείτε στην πλατεία “Piazza dei tre volt” και σε άλλες πλατείες , θα περπατήσετε νοερά στην οδό “Rouga Maistra” , θα μάθετε πού ήταν τα γιατράδικα, το παρθεναγωγείο, τα λουτρά του Βαρδάκη και ο τεκές του Σεϊτάν Ογλού. Τολμήστε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και μάθετε την ιστορία για κάθε σοκάκι, δρόμο και πλατεία, η οποία σάς ήταν μέχρι τώρα άγνωστη.
ΤΟ ΧΑΡΟΥΠΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2013/03/blog-post_1349.html?spref=fb
ΤΟ ΧΑΡΟΥΠΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Το
χαρούπι είναι αείφυλλο και μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 13 μέτρα,
βρίσκεται σε όχθες ποταμών και παράκτιες περιοχές της Μεσογείου.
Στατιστικές
έρευνες έχουν δείξει ότι από τους περίπου 15,000 τόνους χαρουπιών της
χώρας μας, το 80% παράγεται στην Κρήτη και κατανέμεται περίπου εξίσου
στους τέσσερις νομούς.
Πατρίδα της χαρουπιάς αναφέρεται και η Κρήτη, ενώ το όνομά της ceratonia προέρχεται από τη λέξη «κέρατον» ή ξυλοκέρατο εξαιτίας της μορφής του.
Ωστόσο, από
τη χαρουπιά προέρχεται και η λέξη «καράτι» γιατί το βάρος του σπόρου των
χαρουπιών ορίστηκε ως η πιο μικρή μονάδα μέτρησης για χρυσό και
πολύτιμους λίθους. Το βάρος του σπόρου της χαρουπιάς κυμαίνεται μεταξύ
189 και 205 χιλιοστών του γραμμαρίου και το σημερινό καράτι έχει επίσημα καθοριστεί στα 200 χιλιοστά του γραμμαρίου.
Τα χαρούπια
είναι μακριά, στριφτά και σκληρά πράσινου χρώματος όταν είναι άγουρα και
ξυλώδη εξωτερικά, καστανού χρώματος όταν είναι ώριμα. Η σάρκα τους έχει
ευχάριστη, γλυκιά γεύση και περιέχει πολλά και σκληρά σπόρια.
Είναι μια
τροφή που χρονολογείται από την αρχαϊκή περίοδο. Τα χαρούπια αποτελούσαν
για πάρα πολλά χρόνια αγαπημένη τροφή των Κρητικών. Είναι γνωστό ότι
τρώγονταν στην Τουρκοκρατία αλλά και σε άλλες δύσκολες εποχές όπως
ναζιστική κατοχή. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας θυμούνται πόσα
προϊόντα διατροφής έφτιαχναν με τα χαρούπια.
Παλαιότερα,
οι Κρητικοί έτρωγαν τα χαρούπια σαν γλυκό, ενώ ακόμη εξακολουθεί να
αποτελεί υγιεινό υποκατάστατο της σοκολάτας. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται
ως ζωοτροφή και στη παρασκευή οινοπνευματωδών ποτών. Ακόμα
αλευροποιούνται και χρησιμοποιούνται στη παραγωγή ενός θρεπτικού
αλευριού, κατάλληλου για βρεφικούς κοιλόπονους και παιδικές
γαστρεντερίτιδες. Από τα σπόρια τους εξάγεται μια κολλώδης ουσία (κόμμι)
χρήσιμη στη χαρτοβιομηχανία καθώς και ως στερεωτικό σε διάφορα τρόφιμα
ενώ το ξύλο της χαρουπιάς χρησιμοποιείται σε ξύλινες διακοσμήσεις.
Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΑΡΟΥΠΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Χρήσιμα είναι όλα τα μέρη του δέντρου της χαρουπιάς. Πιο συγκεκριμένα:
Α)ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ
Από το
ενδοσπέρμιο παράγεται είδος αλεύρου το οποίο είναι χρήσιμο σε πολλές
εφαρμογές. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία σαπουνιών και
αρωμάτων, στη βυρσοδεψία, στη φαρμακευτική, στην υφαντουργία, κ.α.
Ο σπόρος της χαρουπιάς αντικατέστησε παλιότερα ακόμη και τον καφέ όταν καβουρδίζεται μαζί με αμύγδαλα και ρεβίθια.
Β) ΤΟ ΣΑΡΚΩΔΕΣ ΤΜΗΜΑ (ΨΙΧΑ)
Η σάρκα του
χαρουπιού είναι αρκετά θρεπτική αφού περιέχει μεγάλο αριθμό αλάτων,
ιχνοστοιχείων, βιταμινών και πρωτεϊνών (ιδιαίτερα ασβέστιο σε τριπλάσια
αναλογία από το γάλα, επίσης φώσφορο, σίδηρο, κ.α).
Χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή σακχαρούχου σιροπιού, αναψυκτικών, μαρμελάδων αλλά και οινοπνευματωδών ποτών.
ΧΑΡΟΥΠΙ- Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Επιπλέον, το χαρούπι μπορεί να αντικαταστήσει κάλλιστα τη σοκολάτα και το κακάο στην ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία.
Βράζοντας τα
χαρούπια παρασκευάζεται το χαρουπόμελο με γεύση όμοια με αυτή της
σοκολάτας, όμως υπερέχει αυτής σε θρεπτικά στοιχεία, καθώς περιέχει 52
φορές λιγότερο λίπος, δεν περιέχει αλλεργιογόνα και καφεΐνη και η
γλυκύτητά της οφείλεται σε φυσικά σάκχαρα.
Το
χαρουπόμελο που παράγεται από το άλεσμα της ψίχας δίνει μια
χαρακτηριστική γεύση στα κέικ, στα μπισκότα και στο ψωμί και τα
απαλλάσσει από τη γλουτένη του σιτάλευρου.
ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΟΥΠΙ
Έρευνες έχουν δείξει ότι μελλοντικά, το χαρούπι θα έχει θετικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς της ζωής μας.
Οι
γαλακτομαννάνες είναι συστατικά του σπόρου της χαρουπιάς και φαίνεται να
ωφελούν στην υγεία και ιδιαίτερα στη προστασία χρόνιων παθήσεων, στο
καρκίνο, στα καρδιαγγειακά νοσήματα, κ.α.
Επίσης,
βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος (μειώνουν τον
ερεθισμό του εντέρου και τη δυσκοιλιότητα) και μειώνουν τα επίπεδα LOL χοληστερίνης
στο αίμα. Οι γαλακτομαννάνες συντελούν στη πιο αποτελεσματική ρύθμιση
των επιπέδων γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα.
Ωστόσο,
έρευνες δείχνουν ότι το χαρούπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν
υποκατάστατο της βενζίνης στην κίνηση των οχημάτων, δηλαδή στην παραγωγή
βιοαιθανόλης. Τα σάκχαρα του χαρουπιού μπορούν να ζυμωθούν με ζύμη
αρτοποιείου σε οινόπνευμα κατάλληλο για το σκοπό αυτό.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΧΑΡΟΥΠΙ
ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟΤο Χαρουπάλευρο είναι ένα υγιεινό αλεύρι που χρησιμοποιείται αντί της σκόνης κακάο και της σοκολάτας. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψωμιού και αρτοσκευασμάτων. Τα φασόλια χαρουπιού τα οποία προέρχονται από την χαρουπιά είναι εκ φύσεως γλυκά και δεν περιέχουν καφεΐνη, έχουν μεγ άλη περιεκτικότητα σε κάλσιο και βιταμίνη Ε.
Το χαρουπάλευρο αποθηκεύεται σε αεροστεγείς και αδιαφανείς συσκευασίες σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος για ένα χρόνο. Τα περικάρπιά του πρέπει να φροντίσετε να είναι σκούρα καφέ και γυαλιστερά χωρίς τρύπες, σχισμές ή μούχλα πριν χρησιμοποιηθούν.
Θα Χρειαστείτε:
Φασόλια Χαρουπιού
Τανάλια
Πέτρινο Γουδί & Γουδοχέρι ή Μύλο Καφέ ή Μπλέντερ
Α’ ΤΡΟΠΟΣ
- Ανοίξτε τα φασόλια με μια πένσα και αφαιρέστε τους σπόρους.
- Τοποθετήστε τους άδειους σάκους από τα φασόλια (αυτούς κρατάμε) στο φούρνο, ανοίξτε τον στην χαμηλότερη θερμοκρασία και αφήστε τους σάκους να αποξηρανθούν όλη την νύχτα .Εναλλακτικά αποξηράνετέ τους στον αποξηραντή σας (αν διαθέτετε).
- Την επόμενη μέρα χτυπήστε τους στο πέτρινο γουδί μέχρι να γίνουν σκόνη.
Εναλλακτικά τρίψτε τους στον μύλο του καφέ ή στο μπλέντερ.
Β’ ΤΡΟΠΟΣ
Ακολουθούμε ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ σε περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε και Χαρουπόμελο.
- Βράζουμε τα φασόλια χαρουπιού (τα οποία κόβουμε σε πιο μεγάλα κομμάτια) για να πάρουμε τα υγρά τους για την παρασκευή χαρουπόμελου.
- Όταν σουρώνουμε το υγρό δεν πετάμε τα φασόλια που έβρασαν. Τα ξεφλουδίζουμε (ξεφλουδίζονται εύκολα λόγω του βρασμού), πετάμε τους σπόρους, στεγνώνουμε τελείως τους κάλυκες (που κρατάμε για το αλεύρι μας) απλώνοντάς τους πάνω σε βαμβακερές πετσέτες κουζίνας σε σκιά και ξηρό αέρα.
- Τους τρίβουμε στο μπλέντερ.
Αποθηκεύστε το αλεύρι σας σε αεροστεγή συσκευασία. Χρησιμοποιήστε το για την παρασκευή μερέντας, σοκολάτας υγείας, σοκολάτας ρόφημα, ψωμί, κέικ κ.ο.κ.
ΠΗΓΕΣ: www.cretan-nutrition.gr
cretangastronomy.blogspot.gr
Μυκηναϊκό ανάκτορο
Μυθικη Αναζητηση.
Μυκηναϊκό ανάκτορο (14ου αι πχ) στις 10 σημαντικότερες ανασκαφές του κόσμου.
"Δικαίως η αρχαιολογική αυτή έρευνα διακρίθηκε, γιατί όλα τα ευρήματά της συνηγορούν στην ύπαρξη ενός σπουδαίου μυκηναϊκού ανακτόρου (φαίνεται πως καταστράφηκε από πυρκαγιά τα τέλη του 14ου αιώνα πχ).
"Δικαίως η αρχαιολογική αυτή έρευνα διακρίθηκε, γιατί όλα τα ευρήματά της συνηγορούν στην ύπαρξη ενός σπουδαίου μυκηναϊκού ανακτόρου (φαίνεται πως καταστράφηκε από πυρκαγιά τα τέλη του 14ου αιώνα πχ).
Εκτός από τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, έχουν βρεθεί
ενεπίγραφες πινακίδες σε Γραμμική Β γραφή, πολυάριθμα θραύσματα
τοιχογραφιών, χάλκινα ξίφη και άλλα πολύτιμα αντικείμενα...http://mythiki-anazitisi.blogspot.gr/2013/09/14-10.html
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Maria Dimitriou 1 Απριλίου στις 3:51 μ.μ. · exypnes-idees.gr 7 Μοναδικά φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρε...
-
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση . 17 Ιουλίου 2017 · Η Anna Nikolaidou κοινοποίησε ένα βίντεο σ...
-
Ο Σταφυλίνακας Kλικ στη φωτογραφία για περισσότερα http://toperivoli.com/content/%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%...
-
http://share24.gr/9-tropi-gia-na-antidrasis-otan-kapios-se-pligosi/ 9 Τρόποι για να Αντιδράσεις Όταν Κάποιος σε Πληγώσει - share24.gr...
-
Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση του George Styl Όταν ήμουν μικρός η γιαγιά μου τα έβαζε στο καντήλι για φυτίλι !!! Ξε...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο . 4 σημάδια-καμπανάκια ότι ο μεταβολισμός σας είναι στα κόκκινα και κιν...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Bossnews.gr . · Πως να απαλλαγείτε από το νύχι που μπαίνει μέσα στο δέρμ...
-
Maria Dimitriou 22 Αυγούστου στις 12:22 π.μ. · olympospress.blogspot.com Γιατί οι Δελφοί έστειλαν τους Σ...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Dimitra Nikolaou . Η αρμπαρόριζα η θαυματουργή για τα νεύρα ...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Διατροφη Υγεια . Αγιόκλημα: Ένα θαυματουργό φαρμακευτικό φυτό που πρέπει να...