Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Καρυκεύματα

Απλές λύσεις.

Καρυκεύματα: Για διαιτητικά πεντανόστιμα πιάτα!


Δεν υπάρχει δίαιτα που να μη σας λέει να τρώτε ψητά και βραστά. Είναι λογικό, λοιπόν, όσοι κάνετε δίαιτα ή προσέχετε το βάρος σας να έχετε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια. Σκεφτείτε τώρα πόσο ελκυστικό γίνεται για τη μύτη και τον ουρανίσκο το ίδιο βραστό πιάτο στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο μοσχοκάρυδο, ένα ξυλάκι κανέλας ή μερικά φυλλαράκια δυόσμου. Πράγματι, η ιδιαίτερη γεύση των καρυκευμάτων μπορεί να μεταμορφώσει τα μονότονα και συχνά άνοστα πιάτα της δίαιτας σε γκουρμέ απολαύσεις. Γι’ αυτό κι εμείς αναζητήσαμε στα μπαχαρικά και τα φρέσκα μυρωδικά τους πιο δυνατούς γευστικούς συνδυασμούς για ψητά κρέατα, ψάρια και λαχανικά, βραστά και σάλτσες, που δεν θα σας επιβαρύνουν με θερμίδες και ταυτόχρονα θα ωφελήσουν την υγεία σας.

Στα ψητά κόκκινα κρέατα
Κάντε τα στεγνά ψητά μοσχαρίσια φιλέτα πιο μαλακά και ζουμερά με μια μαρινάτα από καφέ και φρέσκα μυρωδικά.

Τι να κάνετε Βάλτε σε ένα γυάλινο δοχείο 1 φλιτζάνι καφέ φίλτρου, 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο, 3 κόκκους κοπανισμένο κόλιαντρο, 1/2 κουταλάκι κύμινο και 3 κουταλιές μπαλσάμικο. Βυθίστε στη μαρινάτα 2 μοσχαρίσια φιλέτα και αφήστε τα για 1 ώρα περίπου. Στη συνέχεια, στραγγίξτε τα και ψήστε τα στη σχάρα ή στο φούρνο μαζί με τη μαρινάτα.

Στα ψητά μπιφτέκια
Τα ψητά μπιφτέκια από άπαχο κιμά μπορούν να γίνουν απίστευτα νόστιμα αν τους προσθέσετε τα κατάλληλα αρωματικά. Τι να κάνετε
•Τα μπιφτέκια από κιμά κοτόπουλου γίνονται πεντα­νόστιμα αν τους προσθέσετε κάρι και ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου (1/2 κουταλάκι κάρι και 10 φύλλα δυόσμου ανά 1/2 κιλό κιμά).
• Τα μπιφτέκια από κιμά γαλο­πούλας παίρνουν ιδιαίτερο άρωμα αν τους προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού.
• Τα μπιφτέκια από μοσχαρίσιο κιμά ταιριάζουν πολύ με ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα και μο­σχοκάρυδο.

Στα ψητά λαχανικά
Δεν υπάρχει δίαιτα που να μην εντάσσει τα λαχανικά στο ημερήσιο μενού. Για καλύτερη γεύση, αρω­ματίστε τα. Τι να κάνετε
• Κόψτε σε μακρόστενες λωρίδες, αλλά και ροδέλες, φρέσκα λαχανικά, ραντίστε τα με μπαλσάμικο και, ανάλογα με το είδος τους, πασπαλίστε τα με διάφορα αρωματικά και ψήστε τα στο φούρνο.
• Κολοκυθάκια, ντομάτες: Ται­ριάζουν μοναδικά με ψιλο­κομμένο βασιλικό.
• Μελιτζάνες: Η γεύση τους μεγιστοποιείται όταν τις πασπαλίσετε με μαϊντανό και ψιλοκομμένο σκόρδο.
• Καρότα: Συνδυάζονται ωραία με άνηθο.

Στα ψητά ψάρια
Φτιάξτε μια υπέροχη κρούστα για τα ψάρια με ένα μείγμα από πιπέρι.
Τι να κάνετε Χτυπήστε στο μπλέντερ κόκκους πράσινου, μαύρου και κόκκινου πιπεριού. Βουτήξτε το ψάρι σε λευκό κρασί, πασπαλίστε το με το πιπέρι και ψήστε το στο φούρνο.

Στη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας
Η απλή σάλτσα με φρέσκια ντομάτα, αν μαγειρευτεί με τα κατάλληλα αρωματικά, μπορεί να δώσει δυνατή γεύση σε ένα νερόβραστο ρύζι ή σε ένα ψητό ή βραστό στήθος κοτόπουλου χωρίς να το επιβαρύνει με θερμίδες.
Τι να κάνετε Τρίψτε φρέσκια ντομάτα και προσθέστε γλυκάνισο, ξυλάκι κανέλας και καρφάκια γαρίφαλου. Πρόκειται για μπαχαρικά με ελαφρώς γλυκιά γεύση. Όλα τα μπαχαρικά που μοιάζουν με ξύλα πρέπει να βράσουν για να βγάλουν το άρωμά τους, γι’ αυτό προσθέστε τα στην αρχή του μαγειρέματος και αφαιρέστε τα (εκτός από το γλυκάνισο) στο τέλος. Μία άλλη πιο ελαφριά ιδέα είναι να φτιάξετε τη σάλτσα μόνο με σκόρδο και μπόλικο βασιλικό.

Στα... γρήγορα
• Αν βαρεθήκατε να βάζετε ρίγανη στις ωμές και βραστές σαλάτες σας, προσθέστε θυμάρι, δυόσμο ή βασιλικό.
• Στις νερόβραστες χορτό­σουπες, προσθέστε φουντίτσες βασιλικού και δάφνη.
• Δώστε στο βραστό ρύζι με λαχανικά μια έθνικ γεύση προσθέτοντας κάρι.
• Τα πουλερικά και τα κόκκινα κρεατικά παίρνουν ένα δια­κρι­τικό άρωμα αν ρίξετε στο νερό που βράζουν μοσχοκάρυδο ή φασκόμηλο.
• Οι φρέσκες φρουτοσαλάτες γίνονται ακόμα πιο αρωματικές αν τους προσθέσετε κανέλα ή φύλλα δυόσμου.
• Προσθέστε φρέσκο μάραθο στις σαλάτες θαλασσινών.

Τι κερδίζετε από αρωματικά και καρυκεύματα

Σκόρδο Σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες, η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να δράσει προληπτικά κατά του καρκίνου του στομάχου. Επίσης, θεωρείται ότι, χάρη σε μια ουσία που περιέχει, την αλισίνη, συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Μαϊντανός Περιέχει μοναδικά συστατικά, όπως η μυριστισίνη, η λεμονίνη, η ευγενόλη, καθώς επίσης και φλαβονοειδή, όπως η απιΐνη, η απιγενίνη, η χρυσοεριόλη και η λουτεολίνη, που θεωρούνται χημιοπροστατευτικά, επειδή εξουδετερώνουν καρκινογενείς ουσίες, όπως τα βενζοπυρένια του τσιγάρου. Παράλληλα, η μυριστισίνη φαίνεται ότι ενεργοποιεί μέσα στο σώμα μας μηχανισμούς εξαιρετικής σημασίας που προστατεύουν τα κύτταρά μας από τη γήρανση. Τέλος, o μαϊντανός περιέχει και πολλή βιταμίνη C.

Δυόσμος Περιέχει συστατικά κυρίως φαινολικές ενώσεις- που συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Άνηθος Αποτελεί πηγή σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου και ασβε­στίου, ενώ επίσης περιέχει μονοτερπένια και φλαβονοειδή (κεμπφερόλη και βισενίνη), που παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό. Επιπλέον, ο άνηθος θεωρείται ότι διευκολύνει και την πέψη των τροφών.

Βασιλικός Ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε διάφορα συστατικά (βιοφλαβονοειδή, βολατιλικά οξέα), που σύμφωνα με μελέτες προστα­τεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση κι έχουν αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, η ευγενόλη του βασιλικού έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Ρίγανη Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (θυμόλη, ροσμαρινικό οξύ). Το αντιοξειδωτικό της περιεχόμενο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό των βατόμουρων, που θεω­ρούνται από τα πιο αντιοξειδω­τικά φρούτα.

Το Δαχτυλίδι

MOYΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ !!!

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

"Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν σπίτι, στην Αθήνα"

Μυθικη Αναζητηση.
Φωτογραφία: Times: "Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν σπίτι, στην Αθήνα".
«Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν σπίτι, στην Αθήνα», είναι ο τίτλος της στήλης του συγγραφέα και αρθρογράφου των βρετανικών Times, Ολιβερ Καμ...«Είναι σα να σκίσει κάποιος την έκδοση με το σύνολο των έργων του Σαίξπηρ και να μοιράσει μεμονωμένες σελίδες, ούτε καν ολόκληρα έργα ή σκηνές...http://mythiki-anazitisi.blogspot.gr/2013/10/times.html
Times: "Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν σπίτι, στην Αθήνα".
«Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν σπίτι, στην Αθήνα», είναι ο τίτλος της στήλης του συγγραφέα και αρθρογράφου των βρετανικών Times, Ολιβερ Καμ...«Είναι σα να σκίσει κάποιος την έκδοση με το σύνολο των έργων του Σαίξπηρ και να μοιράσει μεμονωμένες σελίδες, ούτε καν ολόκληρα έργα ή σκηνές...http://mythiki-anazitisi.blogspot.gr/2013/10/times.html

Στις φτωχογειτονιές των Αθηνών...

Φανταστικό σουφλέ με αυγά και λουκάνικα

Απλές λύσεις.
Φωτογραφία: ► Φανταστικό σουφλέ με αυγά και λουκάνικα

Εύκολο, απλό και ονειρεμένο.



Ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξετε αυτό το υπέροχο φαγητό είναι να ετοιμάσετε και να αναμείξετε όλα τα υλικά από το βράδυ και να το ψήσετε το πρωί της επόμενης. Τα κοπλιμέντα που θα πάρετε θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω.

• 600γρ. χοιρινό λουκάνικο
• 1κ.σ. βούτυρο
• 4 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
• 250γρ. φρέσκα μανιτάρια, κομμένα
• 10 αυγά, χτυπημένα
• 1 πακέτο cottage cheese με χαμηλά λιπαρά
• 500γρ. πεκορίνο, τριμμένο
• 4 μεγάλες πιπεριές, πολύχρωμες, ψιλοκομμένες
• 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1κ.γ. baking powder
• 1/2κ.γ. αλάτι
• 1/3 κούπας βούτυρο, λιωμένο

Βάλτε το λουκάνικο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και τσιγαρίστε το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα. Στραγγίξτε το από το λάδι και βάλτε το στην άκρη. Λιώστε το βούτυρο στο τηγάνι και σοτάρετε εκεί τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια, μέχρι να μαλακώσουν.

Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε τα αυγά, το cottage cheese, το πεκορίνο και τις πιπεριές. Ρίξτε μέσα το λουκάνικο, τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια, καλύψτε το μπολ και αφήστε το στο ψυγείο όλο το βράδυ.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 175C και λαδώστε ελαφρά ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος.

Σε ένα μπολ αναμείξτε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι και έπειτα προσθέστε το λιωμένο βούτυρο. Ρίξτε το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με τα αυγά, ανακατέψτε και ρίξτε το μέσα στο πυρέξ.

Ψήστε το για 40 με 50 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά πριν σερβίρετε.

Πηγή: queen.gr

Φανταστικό σουφλέ με αυγά και λουκάνικα

Εύκολο, απλό και ονειρεμένο.



Ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξετε αυτό το υπέροχο φαγητό είναι να ετοιμάσετε και να αναμείξετε όλα τα υλικά από το βράδυ και να το ψήσετε το πρωί της επόμενης. Τα κοπλιμέντα που θα πάρετε θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω.

• 600γρ. χοιρινό λουκάνικο
• 1κ.σ. βούτυρο
• 4 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
• 250γρ. φρέσκα μανιτάρια, κομμένα
• 10 αυγά, χτυπημένα
• 1 πακέτο cottage cheese με χαμηλά λιπαρά
• 500γρ. πεκορίνο, τριμμένο
• 4 μεγάλες πιπεριές, πολύχρωμες, ψιλοκομμένες
• 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1κ.γ. baking powder
• 1/2κ.γ. αλάτι
• 1/3 κούπας βούτυρο, λιωμένο

Βάλτε το λουκάνικο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και τσιγαρίστε το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα. Στραγγίξτε το από το λάδι και βάλτε το στην άκρη. Λιώστε το βούτυρο στο τηγάνι και σοτάρετε εκεί τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια, μέχρι να μαλακώσουν.

Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε τα αυγά, το cottage cheese, το πεκορίνο και τις πιπεριές. Ρίξτε μέσα το λουκάνικο, τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια, καλύψτε το μπολ και αφήστε το στο ψυγείο όλο το βράδυ.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 175C και λαδώστε ελαφρά ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος.

Σε ένα μπολ αναμείξτε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι και έπειτα προσθέστε το λιωμένο βούτυρο. Ρίξτε το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με τα αυγά, ανακατέψτε και ρίξτε το μέσα στο πυρέξ.

Ψήστε το για 40 με 50 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά πριν σερβίρετε.

Πηγή: queen.gr

Γοργοπόταμος:Το στρατηγικό σχέδιο του Άρη

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Σταυρούλα Κουγιουμτσιάδη.

Φωτογραφία: Γοργοπόταμος: Το στρατηγικό σχέδιο του Άρη

Γράφει ο kokkiniotis.

Τη νύχτα της 25ης προς 26 Νοεμβρίου, πριν από 71 χρόνια, γράφτηκε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Η σημασία της αντιστασιακής αυτής ενέργειας στην εξέλιξη του πολέμου αλλά και στο φρόνημα των λαών που δίναν τη μάχη κατά του φασισμού, είναι λίγο πολύ γνωστή.

Στεκόμαστε σήμερα σε κάποιες λιγότερο γνωστές αλλά χαρακτηριστικές λεπτομέρειες που αντλούμε από το σημαντικό βιβλίο του Δημήτρη Δημητρίου –καπετάν Νικηφόρου: «Αντάρτης στα βουνά της Ρούμελης».

Στο τρίτομο αυτό ντοκουμέντο που γράφτηκε το 1965, μεταξύ των άλλων περιγράφεται λεπτομερώς ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της επιχείρησης της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Σε αυτή την εξιστόρηση, αλλά και στον απόηχο της παράτολμης αυτής επιχείρησης, φαίνεται ο ρόλος του Άρη Βελουχιώτη, του Ναπολέοντα Ζέρβα και της πολιτικής του αγγλικού ιμπεριαλισμού.

Πριν προχωρήσουμε στο παράθεμα, να αναφέρουμε ότι η επιχείρηση στο ξεκίνημά της είχε να αντιμετωπίσει κάποιες πρόσθετες δυσκολίες. Οι Εγγλέζοι, παρακάμπτοντας τις εαμικές οργανώσεις, προσέγγισαν τον δάσκαλο Πιστόλη και του ζήτησαν να βρει ανθρώπους από τη Λαμία και τα χωριά του κάμπου για να βοηθήσουν. Αυτός μιλούσε με ενθουσιασμό για την ενέργεια, όμως κάποιοι τον πρόδωσαν και συνελήφθη από τους Ιταλούς μαζί με άλλους που μετά από βασανιστήρια είπαν τι σχεδιάζεται. Οι Ιταλοί, που είχαν πιάσει και πολλούς δυναμίτες από τα εφόδια των Άγγλων, ήξεραν πλέον τι πρόκειται να γίνει και ενίσχυσαν τις φρουρές τους στη σιδηροδρομική γραμμή.

Αναφέρουμε επίσης ότι ο καπετάν Νικηφόρος ήταν αξιωματικός της σχολής Ευελπίδων ενώ ο Καραλίβανος, που ακόμα και οι δεξιοί ιστοριογράφοι αναγνωρίζουν ότι έδειξε ιδιαίτερη γενναιότητα στη μάχη του Γοργοποτάμου, ήταν πρώην ληστής που είχε προσχωρήσει με την ομάδα του στον ΕΛΑΣ υπό τον Άρη.
Γοργοπόταμος: Το στρατηγικό σχέδιο του Άρη

Γράφει ο kokkiniotis.

Τη νύχτα της 25ης προς 26 Νοεμβρίου, πριν από 71 χρόνια, γράφτηκε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Η σημασία της αντιστασιακής αυτής ενέργειας στην εξέλιξη του πολέμου αλλά και στο φρόνημα των λαών που δίναν τη μάχη κατά του φασισμού, είναι λίγο πολύ γνωστή.

Στεκόμαστε σήμερα σε κάποιες λιγότερο γνωστές αλλά χαρακτηριστικές λεπτομέρειες που αντλούμε από το σημαντικό βιβλίο του Δημήτρη Δημητρίου –καπετάν Νικηφόρου: «Αντάρτης στα βουνά της Ρούμελης».

Στο τρίτομο αυτό ντοκουμέντο που γράφτηκε το 1965, μεταξύ των άλλων περιγράφεται λεπτομερώς ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της επιχείρησης της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Σε αυτή την εξιστόρηση, αλλά και στον απόηχο της παράτολμης αυτής επιχείρησης, φαίνεται ο ρόλος του Άρη Βελουχιώτη, του Ναπολέοντα Ζέρβα και της πολιτικής του αγγλικού ιμπεριαλισμού.

Πριν προχωρήσουμε στο παράθεμα, να αναφέρουμε ότι η επιχείρηση στο ξεκίνημά της είχε να αντιμετωπίσει κάποιες πρόσθετες δυσκολίες. Οι Εγγλέζοι, παρακάμπτοντας τις εαμικές οργανώσεις, προσέγγισαν τον δάσκαλο Πιστόλη και του ζήτησαν να βρει ανθρώπους από τη Λαμία και τα χωριά του κάμπου για να βοηθήσουν. Αυτός μιλούσε με ενθουσιασμό για την ενέργεια, όμως κάποιοι τον πρόδωσαν και συνελήφθη από τους Ιταλούς μαζί με άλλους που μετά από βασανιστήρια είπαν τι σχεδιάζεται. Οι Ιταλοί, που είχαν πιάσει και πολλούς δυναμίτες από τα εφόδια των Άγγλων, ήξεραν πλέον τι πρόκειται να γίνει και ενίσχυσαν τις φρουρές τους στη σιδηροδρομική γραμμή.

Αναφέρουμε επίσης ότι ο καπετάν Νικηφόρος ήταν αξιωματικός της σχολής Ευελπίδων ενώ ο Καραλίβανος, που ακόμα και οι δεξιοί ιστοριογράφοι αναγνωρίζουν ότι έδειξε ιδιαίτερη γενναιότητα στη μάχη του Γοργοποτάμου, ήταν πρώην ληστής που είχε προσχωρήσει με την ομάδα του στον ΕΛΑΣ υπό τον Άρη.

26 Νοεμβρίου 1864

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Bigbook.gr.


26 Νοεμβρίου 1864.... Αυτό είναι η Αλίκη που ενέπνευσε τον Λιούις Κάρολ αν νφτιάξει την ιστορία του η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων...σαν σήμερα!!! Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, ένα από τα πλέον αγαπημένα παραμύθια μικρών και μεγάλων σ' όλο τον κόσμο, γράφτηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από τον άγγλο Λιούις Κάρολ, κατά κόσμον Τσαρλς Λούντβιντζ Ντόντγκσον. Στο κλασσικό αυτό βιβλίο, ο συγγραφέας σατιρίσει και καυτηριάσει τον τρόπο ζωής της εποχής του, ενώ μεταφέρει και την αγωνία των παιδιών για τον κόσμο που τους φτιάχνουν οι μεγάλοι. Η Αλίκη, εκπρόσωπος της παιδικής αφέλειας και ανησυχίας, κουβαλά όλα τα ερωτήματα, τις αγωνίες και τα μυστήρια της εποχής της, ταξιδεύοντας σε μια χώρα της φαντασίας της, γεμάτη απορίες, αγωνία και περιέργεια.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία αυτοσχέδια ιστορία, που έπλασε ο Ντόντγκσον το 1862, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με πλοίο στον Τάμεση. Συνταξίδευε με τρία αδερφάκια, τη 13χρονη Λορίνα Σαρλότ Λίντελ, τη 10χρονη Άλις (Αλίκη) Πλέζανς Λίντελ και την 8χρονη Εντίθ Μέρι Λίντελ, που έδειχναν να πλήττουν. Θέλοντας, λοιπόν, να διασκεδάσει την ανία τους, προθυμοποιήθηκε να τους πει μία ιστορία. Κεντρικό πρόσωπο ήταν ένα κοριτσάκι, ονόματι Αλίκη, που βαριόταν κι έψαχνε για μια περιπέτεια. Ονειροπολώντας, ταξίδεψε σ' έναν τόπο, όπου κουνέλια έτρεχαν πιεσμένα από το χρόνο, αόρατοι γάτοι έκαναν μαγικά, μπισκότα και μανιτάρια άλλαζαν τις διαστάσεις του ανθρώπου και η Ντάμα Κούπα της τράπουλας έκοβε τα κεφάλια των υπηκόων της.

Τα κορίτσια ξετρελάθηκαν από την υπόθεση και η μικρή Άλις ζήτησε από τον Ντόγκσον να της γράψει την ιστορία. Της έδωσε το χειρόγραφο το Φεβρουάριο του 1863, με τίτλο Οι περιπέτειες της Αλίκης κάτω από τη Γη. Αυτό το πρωτότυπο καταστράφηκε, πιθανότατα, από τον ίδιο τον Ντόγκσον, όταν ετοίμασε ένα πιο επιμελημένο αντίγραφο και το χάρισε στην Άλις ως χριστουγεννιάτικο δώρο, στις 26 Νοεμβρίου 1864.

Ένα αντίγραφο του βιβλίου έδωσε και στον φίλο και μέντορά του Τζορτζ ΜακΝτόναλντ, ο οποίος τον συμβούλευσε να το εκδώσει, όπως κι έκανε, αφού προηγουμένως το εμπλούτισε με μερικές ακόμα περιπέτειες. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε στις 26 Νοεμβρίου του 1865, με τίτλο Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και εικονογράφηση του Τζον Τένιελ. Ο ίδιος ο Ντόγκσον υπέγραψε με το ψευδώνυμο Λιούις Κάρολ.

Αρχικώς τυπώθηκαν 2.000 αντίγραφα, τα οποία όμως δεν βγήκαν ποτέ στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, καθώς ο Τένιελ έκρινε ότι η ποιότητα της εκτύπωσης ήταν κακή. Η νέα έκδοση κυκλοφόρησε σε λιγότερο από τέσσερις μήνες και εξαντλήθηκε σχεδόν αμέσως. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότερες από 100 επανεκδόσεις, ενώ η ιστορία έχει μεταφερθεί αμέτρητες φορές στο θέατρο και τον κινηματογράφο ως ταινία κινουμένων σχεδίων.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/articles/119#ixzz2ljpENuio

Μοσχάρι με πατάτες ραγού

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Elizabeth Pentheroudaki.

Μοσχάρι με πατάτες ραγού
http://bettyscuisine.blogspot.gr/2013/11/blog-post_3661.html
Πολύ νόστιμο, απλό και εύκολο!

Δημοφιλείς αναρτήσεις