Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

με το βελονάκι...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.

عالم الكروشية — με το χρήστη Nurten Seyhan και 10 ακόμη.

Φωτογραφία: ‎عالم الكروشية‎

Αλέξανδρος, Αννίβας, Μίνως και Σκηπίων

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Μυθικη Αναζητηση.

Αλέξανδρος, Αννίβας, Μίνως και Σκηπίων
<..Στους Νεκρικούς διαλόγους ο Λουκιανός παρουσιάζει τριάντα διαλογικά στιγμιότυπα, στα οποία συμμετέχουν γνωστές προσωπικότητες που έχουν πεθάνει και βρίσκονται πια στον Άδη. Σε όλα τα θέματα που συζητούν υπόκειται η ιδέα ότι η ευτυχία σ᾽ αυτόν τον κόσμο είναι πρόσκαιρη, ενώ στον Κάτω κόσμο οι νεκροί είναι όλοι ίσοι...http://mythiki-anazitisi.blogspot.gr/2013/11/blog-post_7611.html




 

Φωτογραφία: Αλέξανδρος, Αννίβας, Μίνως και Σκηπίων
<..Στους Νεκρικούς διαλόγους ο Λουκιανός παρουσιάζει τριάντα διαλογικά στιγμιότυπα, στα οποία συμμετέχουν γνωστές
προσωπικότητες που έχουν πεθάνει και βρίσκονται πια στον Άδη. Σε όλα τα θέματα που συζητούν υπόκειται η ιδέα ότι η ευτυχία σ᾽ αυτόν τον κόσμο είναι πρόσκαιρη, ενώ στον Κάτω κόσμο οι νεκροί είναι όλοι ίσοι...http://mythiki-anazitisi.blogspot.gr/2013/11/blog-post_7611.html

«Μη μ' αφήσεις να χαθώ»,

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Εκδόσεις Καστανιώτη.

  • Παύλος Θ. Κάγιος, «Μη μ' αφήσεις να χαθώ», μια μυθοπλασία για την ελληνική πραγματικότητα, για τον λησμονημένο εαυτό μας, για την αλήθεια και το ψέμα που είμαστε εμείς. Μόλις κυκλοφόρησε. http://ow.ly/qOzJv

    Στο εξώφυλλο: Ελένη Κυριαζοπούλου, «Ομπρέλα που πετά» (λεπτομέρεια)
    Μη μ' αφήσεις να χαθώ
    • ISBN: 978-960-03-5628-1

    • σελ. 528
    • 11 Νοεμβρίου 2013
    • € 19,08
    Τα στοιχεία σου:
    Του φίλου σου:

    Περίληψη

    Με ορμή φύγαμε απ’ τα σπίτια μας στη Μεταπολίτευση, με ορμή ξεχάσαμε να γυρίσουμε πίσω. Με ορμή ψάξαμε τον ασυμβίβαστο έρωτα, με ορμή παραδοθήκαμε στην ευκολία και στη συντήρηση. Με ορμή αναζητήσαμε την επανάσταση και το δίκιο, με ορμή βολευτήκαμε σε πόστα και εξαργυρώσαμε τα όνειρά μας. Με ορμή κολλήσαμε απότομα στον τοίχο, με ορμή πληρώνουμε τα λάθη μας.
    Tα μυστικά και τα ψέματα μιας παρέας φίλων –οι έρωτες, οι προσδοκίες, οι συμβιβασμοί τους– από το 1974 μέχρι σήμερα. Τα παιδιά τους. Τα ΜΜΕ. Οι δημοκρατικές δυνάμεις. Οι πολιτικοί. Ένας λαός που μαθαίνει να συναλλάσσεται. Ένα παζλ που έδωσε μορφή και περιεχόμενο στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, ώσπου το 2010 ξεκόλλησαν βίαια οι ψηφίδες, όταν οι ξένοι μάς είπαν «Ψηλά τα χέρια!» – κι εμείς τα σηκώσαμε. Από τότε, μέχρι σήμερα, ζούμε πανικόβλητοι, όπως και οι ήρωες αυτού του βιβλίου. Φωνάζουμε «Μη μ’ αφήσεις να χαθώ», μα η Iστορία τρέχει ασυγκράτητη, καθώς αρχίζει το μεγάλο ξεκαθάρισμα.

    Μια μυθοπλασία για την ελληνική πραγματικότητα, για τον λησμονημένο εαυτό μας, για την αλήθεια και το ψέμα που είμαστε εμείς.



    \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\





  • Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

    Ιστορίες που τις είπε η Αγορά

    Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Ekdoseis Metaixmio.


    Μαρία Αγγελίδου
    Ιστορίες που τις είπε η Αγορά
    Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή
    Κυκλοφορεί: 15/11/2013

    Μετά τις Ιστορίες που τις είπε ο Πόλεμος, η Θάλασσα και ο Δρόμος, έχουμε έναν αφηγητή που εκτός από πανάρχαιος είναι και επίκαιρος: την Αγορά. Η Αγορά, βέβαια, όχι μόνο ως χώρος οικονομικών σχέσεων. Η αρχαία ελληνική ΑΓΟΡΑ ήταν κυρίως τόπος συνάντησης όλων με όλους. Ήταν η καρδιά της πόλης, η καρδιά της ζωής. Ήταν το μέρος όπου συνέβαιναν τα πάντα. Εκεί μαζεύονταν όσοι ήθελαν να ζήσουν σε «κοινωνία ανθρώπων», όσοι διαδραμάτιζαν κάποιο ρόλο στα κοινά, όσοι ενδιαφέρονταν για δουλειές, πολέμους, ταξίδια. Εκεί τελικά πήγαινε όποιος είχε κάτι να πει – κι όποιος ήθελε κάτι ν’ ακούσει: νομοθέτες και στρατιώτες, έμποροι και τεχνίτες, ρήτορες και φιλόσοφοι, παραμυθάδες και μαντατοφόροι. Η αρχαία ελληνική Αγορά, λοιπόν, ήταν ένα μέρος που βούιζε από ΛΟΓΙΑ, αληθινά και ψεύτικα, επίσημα, βαθυστόχαστα, επικίνδυνα, πολεμικά, ιερά, πλούσια, πικρά και γλυκά. Λόγια κάθε λογής. Γιατί εκεί πήγαιναν όλοι όσοι δεν ήθελαν να είναι ιδιώτες. Όσοι ήθελαν να είναι πολίτες.

    Η σειρά αυτή «ιστορικών παραμυθιών», από τη συγγραφέα Μαρία Αγγελίδου, επιχειρεί να καλύψει μια μεγάλη σε σπουδαιότητα και διάρκεια περίοδο της ιστορίας μας, την αρχαιότητα, φιλοδοξώντας να πείσει μικρούς και μεγάλους –ιδίως τους μικρούς!– ότι… Η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα!

    http://www.metaixmio.gr/products/2434--.aspx


    \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\






    Η Σχολή της Μιλήτου και ο Αναξίμανδρος

    http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/11/h-sxolh-ths-milhtou-kai-o-anaksimandros.html

    Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013


    Η Σχολή της Μιλήτου και ο Αναξίμανδρος



     
    Ο Αναξίμανδρος υπήρξε μαθητής και διάδοχος του Θαλή στη διεύθυνση της Σχολής της Μιλήτου.
    Σχολή Μιλήτου: Φιλοσοφική σχολή στη μικρασιατική Μίλητο κατά την αρχαιότητα. Η σχολή ιδρύ­θηκε γύρω στο 600 π.Χ. και θεωρείται το πρώ­το πανεπιστήμιο του κόσμου. Μοναδικός καθηγη­τής της ήταν ο Θαλής (βλ. λ. Θαλής ο Μιλήσιος), ο οποίος δίδασκε μερικές δεκάδες φοιτητών. Από τον Αριστοτέλη έχουμε μερικές πλη­ροφορίες για το έργο της σχολής, τις οποίες έγραψε περίπου 250 χρόνια μετά τον θάνατο του Θαλή.
    Ο Αριστοτέλης, ωστόσο, ασχολείται μόνο με τις φιλοσοφικές θεωρίες της Σχολής, ενώ μόνο από μεταγενέστερους συγγραφείς σώθηκαν μερικές πληροφορίες που μας βοηθούν να σχηματί­σουμε κάποια εικόνα για το έργο της.
    Ο Θαλής είχε επιδοθεί στην απόδειξη γεωμετρικών προ­τάσεων, η αλήθεια των οποίων είχε διαπιστωθεί εμπει­ρικά. Αναφέρονται μερικές αποδείξεις θεωρημάτων περί ομοιότητας καθώς και η κατασκευή κάποιου απλού οργάνου, με τη βοήθεια του οποίου μπορούσε να υπολογιστεί από την παραλία η απόσταση ενός πλοίου που πλησίαζε.
    Λέγεται πως για τη μέτρηση της απόστασης αυτής είχε αποδείξει το θεώρημα πως «αν δύο τρίγωνα έχουν μία πλευρά ίση και τις προσκείμενες γωνίες ίσες, είναι ίσα». Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν ο Θαλής είχε ασχοληθεί με τη θεωρία των αριθμών. Ωστόσο, είναι γνωστές οι αστρονομικές του ενασχολήσεις και οι μετεωρολο­γικές του έρευνες. Θεωρείται ο πρώτος μετεωρολόγος του κόσμου και ο πρώτος φυσικός, αφού αυ­τός ανακάλυψε τον μαγνητισμό και τον ηλεκτρισμό.
    Έχει παραμείνει μνημειώδης η πρόβλεψή του
    συνέχεια στο σύνδεσμο 

    \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\





    ΤΑ ΛΥΡΙΚΑ - Μίκης Θεοδωράκης (ποίηση: Τάσος Λειβαδίτης) (1977)


    Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

    Κωνσταντίνος Θεοτόκης

    Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη φωτογραφία του χρήστη Εκδόσεις Καστανιώτη.
     
     
    Εκδόσεις Καστανιώτη
    Σαν σήμερα, το 1872, γεννιέται στην Κέρκυρα ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης. Εισηγητής του κοινωνιστικού μυθιστορήματος, πολυσχιδής, αποτέλεσε μία από τις δεσπόζουσες φυσιογνωμίες των γραμμάτων μας στα τέλη του 19ου και, κυρίως, στις αρχές του 20ού αιώνα. http://ow.ly/uxogn

    Νηστίσιμα παξιμαδάκια ελαιολάδου

     
    Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους
    Έτοιμα! Διπλοφουρνίστηκαν και περιμένουν να κρυώσουν για να φυλαχτούν . Νηστίσιμα παξιμαδάκια ελαιολάδου τραγανά που λιώνουν όμως στο στόμα. Τα κρητικά biscotti θα λέγαμε...
    Πολύ εύκολα, και ακόμη και με τη μισή δόση γίνονται πάρα πολλά!
    http://cretangastronomy.blogspot.gr/…/07/blog-post_8453.html

    Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

    5 λαχταριστές συνταγές με κάστανο

    http://www.in2life.gr/home/cooking/article/300949/pente-lahtaristes-syntages-me-kastano.html 

    Πέντε λαχταριστές συνταγές με κάστανο

    Ο χειμώνας άργησε αλλά ήρθε και εμείς μαγειρεύουμε πέντε νόστιμες συνταγές με τον αντιπροσωπευτικό του καρπό, το κάστανο. 

    Πέντε λαχταριστές συνταγές με κάστανο

    Η πρώτες βροχές έκαναν την εμφάνισή τους και ο καιρός θυμίζει (επιτέλους) χειμώνα. Θέλοντας λοιπόν να μεταφέρουμε το αντίστοιχο mood στην κουζίνα μας, επιλέξαμε έναν κατ’ εξοχήν χειμωνιάτικο καρπό για να το κάνουμε: το κάστανο.

    Η μυρωδιά του και μόνο αρκεί για να φέρουμε στο μυαλό μας τοπία όπως αυτό τις Αράχωβας, ενώ η γεύση του μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά τόσο με γλυκές όσο και με αλμυρές συνταγές. Παρακάτω επιλέξαμε τις πέντε αγαπημένες μας.

    Κάστανα Μαρόν Γλασέ

    Υλικά:
    1 κιλό κάστανα
    1620 γρ. ζάχαρη
    1 λίτρο νερό
    χυμό από ένα λεμόνι
    λίγο αλάτι

    Εκτέλεση:
    Ξεφλουδίζουμε τα κάστανα και τα βάζουμε να βράσουν σε μπόλικο νερό με λίγο αλάτι, χωρίς να τα παραβράσουμε. Αφού βράσουν, αφαιρούμε τη φλούδα. Βράζουμε το σιρόπι (ζάχαρη, νερό και χυμό λεμονιού) και το αφήνουμε να κρυώσει. Κατόπιν τοποθετούμε μέσα στο σιρόπι τα κάστανα και τα αφήνουμε όλο το βράδυ. Τα βάζουμε να βράσουν για 5 λεπτά, τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε για 5 ώρες. Τα ξαναβράζουμε για 3-5 λεπτά και τα αφήνουμε πάλι να κρυώσουν. Βγάζουμε με προσοχή τα κάστανα (χωρίς να τα τρυπήσουμε) και βάζουμε το σιρόπι να βράσει ρίχνοντας το χυμό του λεμονιού. Αφού δέσει καλά το σιρόπι ρίχνουμε τα κάστανα μέσα και τα αφήνουμε πάλι για όλο το βράδυ. Την επομένη βγάζουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

    Την συνταγή βρήκαμε εδώ

    Κοτόπιτα με κάστανο

    Υλικά: 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
    700 γρ. κοτόπουλο ψαχνό σε κύβους
    1 κούπα βρασμένα και κομμένα κάστανα
    1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
    Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
    1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
    ½ κούπα ξανθή σταφίδα
    1 ποτηράκι λευκό κρασί
    1 αυγό
    1 ματσάκι μαϊντανό, αλάτι, κόκκινο πιπέρι
    1 φλιτζάνι σπορέλαιο για τα φύλλα

    Εκτέλεση: Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το κοτόπουλο και το σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε μέσα σιγά σιγά τα κάστανα, τη σταφίδα, το μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος. Εν τω μεταξύ στρώνουμε σε ένα ταψί τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα με ένα πινελάκι. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Στο τέλος χτυπάμε το αυγό με λίγο λάδι και αλείβουμε την επιφάνεια της πίττας. Τη χαράζουμε και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40΄ να ροδοκοκκινίσει.

    Την συνταγή βρήκαμε εδώ.

    Μοσχαράκι στιφάδο με κάστανο
    Υλικά: 1 κιλό μοσχάρι σπάλα κομμένο σε μερίδες
    1 κρεμμύδι σε φετάκια
    1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
    ½ κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
    1 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
    1 ποτηράκι χυμό ντομάτας
    3 φύλλα δάφνης, ξύλο κανέλλας
    2-3 κόκκους μπαχάρι
    Αλάτι και πιπέρι
    1 κιλό κάστανα βρασμένα ή ψημένα και ξεφλουδισμένα

    Εκτέλεση: Σε μια λεκάνη βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα κομμάτια του κρέατος και προσθέτουμε το κρασί, τα φύλλα δάφνης το μπαχάρι, το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο για να μαριναριστεί. Την άλλη μέρα στραγγίζουμε το κρέας και το σοτάρουμε σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, σβήνουμε με τη μαρινάδα που έχουμε κρατήσει και προσθέτουμε την ντομάτα. Ρίχνουμε ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει για μία ώρα. Στη συνέχεια και αφού μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια καθαρισμένα και ζεματισμένα και βράζουμε , μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος βάζουμε τα κάστανα, το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και το κατεβάζουμε. Σερβίρετε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές.

    Την συνταγή βρήκαμε εδώ

    Κέικ με κάστανο
    Υλικά: 3 ½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    1 κούπα ζάχαρη
    1 κούπα βιτάμ
    4 αυγά
    1 κούπα σιρόπι από γλυκό κάστανο
    1 κούπα κάστανα βρασμένα και χοντροαλεσμένα
    2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ

    Εκτέλεση:
    Χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη και ρίχνουμε ένα - ένα τα αυγά μέσα. Προσθέτουμε τα κάστανα, το σιρόπι, το αλεύρι και το μπέικιν. Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψάκι ή φόρμα του κέικ και το ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 1 ώρα.

    Την συνταγή βρήκαμε εδώ

    Σούπα με κάστανο και μανιτάρια

    Υλικά: λίτρο νερό
    500 γρ. μανιτάρια
    150 γρ. κάστανα βρασμένα
    70 γρ. τυρί κατσικίσιο
    1 κύβο λαχανικών
    1 κρεμμύδι
    3 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
    1 σκελίδα σκόρδο
    6 φέτες μαύρο πολύσπορο
    ελαιόλαδο
    μαντζουράνα

    Εκτέλεση: Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό μαζί με το ζωμό λαχανικών. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα κάστανα ολόκληρα. Μόλις είναι έτοιμα, τα ρίχνουμε όλα μέσα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί τριμμένο και τα αφήνουμε να βράσουν. Για να φτιάξουμε τα κρουτόν, βγάζουμε την κόρα από τις φέτες του ψωμιού και κόβουμε την ψίχα σε μικρά κυβάκια. Τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο (εάν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο βασιλικό) και τα τηγανίζουμε χωρίς λάδι σ’ ένα ρηχό τηγανάκι. Μόλις η σούπα μας βράσει, την περνάμε από το μπλέντερ, μέχρι να γίνει πολτός. Σερβίρουμε και προσθέτουμε κρουτόν και λίγη μαντζουράνα.

    Την συνταγή βρήκαμε εδώ.

    Δημοφιλείς αναρτήσεις