Τρίτη 27 Μαΐου 2014

«Μαύρο ψωμί»

Στη μεγάλη οθόνη μετέφερε ο πολυβραβευμένος Αγουστί Βιγιαρόνγκα το συγκλονιστικό βιβλίο του Εμίλι Τεϊσιδόρ «Μαύρο ψωμί»
Μια ταινία σαν παραμύθι που θυμίζει το «Λαβύρινθο του Πάνα». Έχει κερδίσει μέχρι στιγμής 13 Βραβεία Γκαουντί, 9 Βραβεία Γκόγια, Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, ενώ ήταν η επίσημη πρόταση της Ισπανίας για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ. Πέμπτη 29 Μαΐου στους κινηματογράφους από την Weird Wave.

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Οι τελευταιές ώρες της Πόλης

Οι τελευταιές ώρες της Πόλης
῾Ο Κωνσταντῖνος ἔφιππος έν μέσῳ τῶν πολεμιστῶν του πάνω εἰς τὰ τείχη,ἔδιδε παντοῦ τὰς τελευταίας του διαταγὰς, διὰ τὴν μεγάλην στιγμήν,ἐμψυχώνων με τὸ παράδειγμά του το θάρρος των.«Ὁ κίνδυνος εἶναι μέγας. . .» τοὺς εἶπε. «Ἀλλά δέν πρέπει ν’ἀπελπιζώμεθα. Ὁ Θεὸς εἶναι μαζί μας».Μία βοή ὑψώθη τότε ἀπὸ χιλιάδας στόματα. Ὁ βομβαρδισμὸς τῶν τειχῶν εἶχε σταματήσει μίαν στιγμή. ...
το εξαιρετικό κείμενο του Παύλου Νιρβάνα... συνεχίστε την ανάγνωση...
http://vizantinaistorika.blogspot.gr/2014/05/o_25.html

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Η πορεία προς την Κωνσταντινούπολη

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Ekdoseis Metaixmio.


Φωτογραφία: Ο Φέρμορ έγραψε για τη Ρούμελη και τη Μάνη. Για μένα όμως δύο άλλα βιβλία του έχουν ιδιαίτερη σημασία, Η εποχή της δωρεάς και το Ανάμεσα στα δάση και τα νερά. Και τα δύο αναφέρονται στο ταξίδι που έκανε το 1933 σε ηλικία 18 χρονών, πεζοπορώντας από το Λονδίνο ως την Κωνσταντινούπολη. Πέρα από τις λογοτεχνικές του αρετές, τα βιβλία αυτά σου δίνουν ένα καλό μάθημα: Ότι για να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, πρέπει να έρθεις σ’ επαφή με τις πρώτες ύλες του κόσμου. Να βαδίσεις τα χώματα των κάμπων, τα πόδια σου να περπατήσουν καλντερίμια και μονοπάτια, να κοιμηθείς στο ύπαιθρο, η ανάσα σου να γίνει ένα με την παγωμένη ομίχλη, να σε δεχτεί γυμνό το νερό της βροχής, να σου ανοίξουν την πόρτα τα αγροτόσπιτα, να σταθείς απέναντι στα αδέσποτα ζώα, να γίνεις κι εσύ αδέσποτος. Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ το κατάφερε· με αυτό το σχεδόν μυθικό ταξίδι μπόρεσε να φτάσει στην ανώτερη κατηγορία ταξιδευτή.

Απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Κώστα Ακρίβου, Αλλάζει πουκάμισο το φίδι | Η εποχή της δωρεάς και το Ανάμεσα στα δάση και στα νερά κυκλοφορούν σύντομα σε επίτομη έκδοση με τίτλο Η πορεία προς την Κωνσταντινούπολη: http://www.metaixmio.gr/products/2485--.aspx
Ο Φέρμορ έγραψε για τη Ρούμελη και τη Μάνη. Για μένα όμως δύο άλλα βιβλία του έχουν ιδιαίτερη σημασία, Η εποχή της δωρεάς και το Ανάμεσα στα δάση και τα νερά. Και τα δύο αναφέρονται στο ταξίδι που έκανε το 1933 σε ηλικία 18 χρονών, πεζοπορώντας από το Λονδίνο ως την Κωνσταντινούπολη. Πέρα από τις λογοτεχνικές του αρετές, τα βιβλία αυτά σου δίνουν ένα καλό μάθημα: Ότι για να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, πρέπει να έρθεις σ’ επαφή με τις πρώτες ύλες του κόσμου. Να βαδίσεις τα χώματα των κάμπων, τα πόδια σου να περπατήσουν καλντερίμια και μονοπάτια, να κοιμηθείς στο ύπαιθρο, η ανάσα σου να γίνει ένα με την παγωμένη ομίχλη, να σε δεχτεί γυμνό το νερό της βροχής, να σου ανοίξουν την πόρτα τα αγροτόσπιτα, να σταθείς απέναντι στα αδέσποτα ζώα, να γίνεις κι εσύ αδέσποτος. Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ το κατάφερε· με αυτό το σχεδόν μυθικό ταξίδι μπόρεσε να φτάσει στην ανώτερη κατηγορία ταξιδευτή.

Απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Κώστα Ακρίβου, Αλλάζει πουκάμισο το φίδι | Η εποχή της δωρεάς και το Ανάμεσα στα δάση και στα νερά κυκλοφορούν σύντομα σε επίτομη έκδοση με τίτλο Η πορεία προς την Κωνσταντινούπολη: http://www.metaixmio.gr/products/2485--.aspx

Κέικ καρότου χωρίς γλουτένη και γαλακτοκομικά

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Απλές λύσεις.

► Κέικ καρότου χωρίς γλουτένη και γαλακτοκομικά
Φωτογραφία: ► Κέικ καρότου χωρίς γλουτένη και γαλακτοκομικά

• 3 κ.σ. κουκουνάρι
• 2 μεγάλα καρότα ή 3 μέτρια
• 75 γρ. σταφίδα ξανθή
• 60 ml ρούμι
• 150 γρ. ζάχαρη
• 125 γρ. ελαιόλαδο, και λίγο για το άλειμμα της φόρμας
• 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας
• 3 αυγά
• 250 γρ. αλεύρι αμυγδάλου (πολύ λεπτά τριμμένο αμύγδαλο χωρίς την φλούδα του)
• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
• χυμό από ½ λεμόνι + λίγο ξύσμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C και αλείφουμε με ελαιόλαδο τα τοιχώματα από ένα στρογγυλό αντικολλητικό ταψάκι (20-23εκατοστών) ενώ στον πάτο του βάζουμε αντικολλητικό χαρτί.

Σε ένα τηγάνι δίχως τίποτα μέσα καβουρδίζουμε το κουκουνάρι μέχρι να χρυσαφίσει. Το αφήνουμε στην άκρη.

Τρίβουμε τα καρότα στον τρίφτη (στο χοντρό) και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπρίκι ζεσταίνουμε το ρούμι με τις σταφίδες μέχρι να βράσει και τις στραγγίζουμε καλά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη και το ελαιόλαδο μέχρι να δέσουν. Προσθέτουμε την βανίλια και τα αυγά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να αφρατέψει.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι από τα αμύγδαλα, το μοσχοκάρυδο και τις σταφίδες. Στύβουμε χούφτες - χούφτες καρότο και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Τέλος ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού και λίγο ξύσμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι και το στρώνουμε με μια σπάτουλα. Πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι και ψήνουμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά. Όταν βγει το αφήνουμε να κρυώσει για ένα τέταρτο πριν ξεφορμάρουμε και έπειτα το τοποθετούμε σε μια σίτα να ξεϊδρώσει.

Λίγα μυστικά ακόμα
Το κέικ μπορούμε να το ψήσουμε και τρεις μέρες πριν αρκεί να το τοποθετήσουμε σε ένα καλά σφραγισμένο και αεροστεγές σκεύος στο ψυγείο. Διατηρείται για 5-6 μέρες. Μπορεί επίσης να αποθηκευτεί και ψημένο στην κατάψυξη έως 3 μήνες και να το ξεπαγώσουμε σε θερμοκρασία δωματίου σε 8-10 ώρες.

Πηγή: glykouli.gr

• 3 κ.σ. κουκουνάρι
• 2 μεγάλα καρότα ή 3 μέτρια
• 75 γρ. σταφίδα ξανθή
• 60 ml ρούμι
• 150 γρ. ζάχαρη
• 125 γρ. ελαιόλαδο, και λίγο για το άλειμμα της φόρμας
• 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας
• 3 αυγά
• 250 γρ. αλεύρι αμυγδάλου (πολύ λεπτά τριμμένο αμύγδαλο χωρίς την φλούδα του)
• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
• χυμό από ½ λεμόνι + λίγο ξύσμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C και αλείφουμε με ελαιόλαδο τα τοιχώματα από ένα στρογγυλό αντικολλητικό ταψάκι (20-23εκατοστών) ενώ στον πάτο του βάζουμε αντικολλητικό χαρτί.

Σε ένα τηγάνι δίχως τίποτα μέσα καβουρδίζουμε το κουκουνάρι μέχρι να χρυσαφίσει. Το αφήνουμε στην άκρη.

Τρίβουμε τα καρότα στον τρίφτη (στο χοντρό) και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπρίκι ζεσταίνουμε το ρούμι με τις σταφίδες μέχρι να βράσει και τις στραγγίζουμε καλά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη και το ελαιόλαδο μέχρι να δέσουν. Προσθέτουμε την βανίλια και τα αυγά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να αφρατέψει.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι από τα αμύγδαλα, το μοσχοκάρυδο και τις σταφίδες. Στύβουμε χούφτες - χούφτες καρότο και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Τέλος ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού και λίγο ξύσμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι και το στρώνουμε με μια σπάτουλα. Πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι και ψήνουμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά. Όταν βγει το αφήνουμε να κρυώσει για ένα τέταρτο πριν ξεφορμάρουμε και έπειτα το τοποθετούμε σε μια σίτα να ξεϊδρώσει.

Λίγα μυστικά ακόμα
Το κέικ μπορούμε να το ψήσουμε και τρεις μέρες πριν αρκεί να το τοποθετήσουμε σε ένα καλά σφραγισμένο και αεροστεγές σκεύος στο ψυγείο. Διατηρείται για 5-6 μέρες. Μπορεί επίσης να αποθηκευτεί και ψημένο στην κατάψυξη έως 3 μήνες και να το ξεπαγώσουμε σε θερμοκρασία δωματίου σε 8-10 ώρες.

Πηγή: glykouli.gr

Αν ο Ικτίνος και o Καλλικράτης είχαν...

Φτιάξτε scrub σώματος με άρωμα λεμόνι

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Απλές λύσεις.


► Φτιάξτε scrub σώματος με άρωμα λεμόνι

Φωτογραφία: ► Φτιάξτε scrub σώματος με άρωμα λεμόνι

Μία συνταγή με φυσικά υλικά, που μοσχοβολάει και θα αφήσει το δέρμα σας απαλό και λαμπερό

Το κρύο του Χειμώνα ξηραίνει το δέρμα μας και το αφήνει θαμπό, γεμάτο νεκρά κύτταρα. Για να τα απομακρύνουμε, χωρίς να ξοδευτούμε, μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το πανεύκολο scrub, με άρωμα λεμόνι και ευκολα υλικά. Δοκιμάστε το και επανακτήστε την λάμψη και την ενυδάτωση που θέλετε!

Υλικά:
2 ½ φλυτζάνια ζάχαρη
¼ φλυτζανιού λάδι καρύδας (μπορείτε να χργσιμοποιήσετε και αμυγδαλέλαιο)
1 λεμόνι

Πώς θα το φτιάξετε:

Βάλτε, σε ένα μεγάλο μπολ, την ζάχαρη. Σε ένα άλλο δοχείο, κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, βάλτε το λάδι καρύδας και ζεστάνετέ το στα μικροκύματα για περίπου 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει. Ανακατέψτε το λάδι με την ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με την βοήθεια ενός τρίφτη, ρίξτε στο μείγμα το ξύσμα του λεμονιού και, στη συνέχεια, τον χυμό του. Αν το μείγμα σας βγει πολύ ρευστό, προσθέστε ζάχαρη, μέχρι να έχετε την επιθυμητή πυκνότητα. Χρησιμοποιήστε σε καθαρό, στεγνό δέρμα και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Πηγή: queen.gr
Μία συνταγή με φυσικά υλικά, που μοσχοβολάει και θα αφήσει το δέρμα σας απαλό και λαμπερό

Το κρύο του Χειμώνα ξηραίνει το δέρμα μας και το αφήνει θαμπό, γεμάτο νεκρά κύτταρα. Για να τα απομακρύνουμε, χωρίς να ξοδευτούμε, μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το πανεύκολο scrub, με άρωμα λεμόνι και ευκολα υλικά. Δοκιμάστε το και επανακτήστε την λάμψη και την ενυδάτωση που θέλετε!

Υλικά:
2 ½ φλυτζάνια ζάχαρη
¼ φλυτζανιού λάδι καρύδας (μπορείτε να χργσιμοποιήσετε και αμυγδαλέλαιο)
1 λεμόνι

Πώς θα το φτιάξετε:

Βάλτε, σε ένα μεγάλο μπολ, την ζάχαρη. Σε ένα άλλο δοχείο, κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, βάλτε το λάδι καρύδας και ζεστάνετέ το στα μικροκύματα για περίπου 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει. Ανακατέψτε το λάδι με την ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με την βοήθεια ενός τρίφτη, ρίξτε στο μείγμα το ξύσμα του λεμονιού και, στη συνέχεια, τον χυμό του. Αν το μείγμα σας βγει πολύ ρευστό, προσθέστε ζάχαρη, μέχρι να έχετε την επιθυμητή πυκνότητα. Χρησιμοποιήστε σε καθαρό, στεγνό δέρμα και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Πηγή: queen.gr

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

5 λεπτά πριν και 50 μετά ...

Η Maria Dimitriou πρόσθεσε 10 νέες φωτογραφίες.
 
5 λεπτά πριν και 50 μετά ...
Ο ήλιος ετοιμάζεται για αποχώρηση και με ευγένια ιππότη απλώνει ροδοπέταλα για να υποδεχθεί τη νύχτα που πλησιάζει γοητευτική.
Άλλη μια μέρα έφυγε με δελεαστικές υποσχέσεις για την αυριανή .
Ένα ταξίδι θα γλυκάνει την αυριανή μέρα με χρώματα κι αρώματα ιδιαίτερα οικεία...


 

 
 
 
 

Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας 24 Μαΐου

Καλημέρα, σήμερα γιορτάζουμε την
Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου. Είναι μία εκδήλωση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και αποκτά χρόνο με το χρόνο παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς η χελώνα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και απειλείται με εξαφάνιση. Στην Ελλάδα, τα φώτα της δημοσιότητας τραβούν οι θαλάσσιες χελώνες «Καρέτα-Καρέτα». Στη χώρα μας ωοτοκεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Μεσογείου και βρίσκεται υπό την απειλή της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα έχει αναλάβει εδώ και 25 χρόνια η μη κυβερνητική οργάνωση «Αρχέλων». Με τους εθελοντές της απ' όλο τον κόσμο, οργανώνει προγράμματα στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας των χελωνών (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο, Κρήτη), με σκοπό τη μελέτη και προστασία τους.
Η οργάνωση διατηρεί από το 1994 «νοσοκομείο» θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα (3η Μαρίνα Γλυφάδας, πίσω από τη στάση του ΤΡΑΜ «Παλαιό Δημαρχείο») για την περίθαλψη και την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Το Κέντρο είναι ανοιχτό για το κοινό τα Σαββατοκύριακα από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. (εκτός Αυγούστου)

ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΗΡΩΑ ΣΜΗΝΑΓΟΥ ΚΩΣΤΑ ΗΛΙΑΚΗ

H Μάχη της Κρήτης, Χρήστος Ρουσόπουλος

Μόλις κυκλοφόρησε ! Βιβλιοπωλείο " Δοκιμάκης", Καντανολέων 4, Ηράκλειο!
H Μάχη της Κρήτης, Χρήστος Ρουσόπουλος, ΕΚΙΜ, ( Μαρτυρίες 5), 2014
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
…Και να, η ώρα δύο το μεσημέρι της 27ης του Μάη 1941 πάντα. Σε λίγο πλακώνουν αμέτρητα γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδιστικά. Κάνουν κύκλους γύρω από το Ηράκλειο. πολυβολούν όπου καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ελληνικός στρατός ή υποψιάζονται ότι υπάρχει. Αυτό βαστάει περίπου μία ώρα. Και σε μεμονωμένο στρατιώτη, αν δουν, κάνουν βουτιά και πολυβολούν. Τα αγγλικά αντιαεροπορικά συνέχεια βάλλουν στα αεροπλάνα αυτά, τόσο από το αεροδρόμιο όσο και από το λιμάνι και τη δυτική παραλία. Πολλά πετούν χαμηλά και κάνουν επίτηδες φοβερό κρότο, μήπως από το φόβο οι Έλληνες υψώσουν άσπρες σημαίες […]
Ο κρότος που κάνουν τα αεροπλάνα πετώντας και ο κρότος των βομβών σου παίρνουν τα αυτιά. Νομίζεις ότι θα βουλιάξει το Ηράκλειο μαζί με τον κόσμο του. Καπνοί και σκόνες σύννεφο βγαίνουν από την πόλη, απλώνονται παντού. Ο άμαχος κόσμος του Ηρακλείου είναι μέσα στα αθάνατα τείχη, από τον πολύ κρότο τα τείχη σείονται και πέφτουν πετρίτσες και χώματα, όλα αυτά σκορπούν τον φόβο και τον τρόμο στον κοσμάκη. Φοβούνται να μην πέσουν τα τείχη. Παίρνουν την απόφαση να βγουν έξω και, αν μπορέσουν, να φύγουν από την πόλη.
Τα καταφύγια στα τείχη αυτά δεν έπεσαν. Μα ο κοσμάκης από τον φόβο του βγαίνει έξω και παίρνει δρόμο για να φύγει από την πόλη. Οι Γερμανοί είναι αιμοβόροι, είναι φασίστες, δεν λυπούνται κανέναν. Είναι πρόθυμοι να κάψουν πόλεις και χωριά, αρκεί να πετύχουν το σκοπό τους…

Δημοφιλείς αναρτήσεις