Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ἡ πολιορκία τῆς Κωνσταντινούπολης,Φώτης Κόντογλου

Ἡ πολιορκία τῆς Κωνσταντινούπολης,Φώτης Κόντογλου
Ἀναλόγως τὰ μεγαλεῖα, ποὺ εἶδε αὐτὴ ἡ φημισμένη Κωνσταντινούπολη, ἀναλόγως τὰ χίλια χρόνια πὤξησε, ἀναλόγως στάθηκε καὶ τὸ ψυχομαχητό της. Ὅλος ὁ κόσμος ταράχτηκε· στὰ πειὸ ξέμακρα μέρη τῆς χριστιανωσύνης ἀκούστηκε ὁ βρόντος πὤκανε τὸ κορμί της σὰν ἔπεσε ἄψυχο ἀνάμεσα ἀνατολὴ καὶ δύση. Δὲ μιλῶ σὰ ρωμιός· μιλῶ σὰν ἄνθρωπος γιὰ μιὰ ἀπὸ τὶς πιὸ σκληρὲς συμφορὲς ποὺ πέρασε ἡ ἀνθρωπότητα. Θεριὸ πρέπει νἆνε κανένας γιὰ νὰ μὴ δακρύσῃ τὸ μάτι του…
H πολιορκία της Πολης, το α΄ μέρος της συγκλονιστικής διήγησης με την γραφίδα του Φώτη Κόντογλου… συνεχίστε την ανάγνωση…
http://vizantinaistorika.blogspot.gr/2014/05/blog-post_27.html

28η του Μάη, Παραμονή της Άλωσης….

28η του Μάη, Παραμονή της Άλωσης….
Θέλω να μοιραστώ μαζί σας την ιερή συγκίνηση που σαν πύρινη ρομφαία διαπερνά την ψυχή μου…
<<Ο Παλαιολόγος, γύρω στα μεσάνυχτα, ιππεύοντας την αραβική του φοράδα, έκανε επιθεώρηση όλης της γραμμής του Χερσαίου τείχους και κατόπιν, αφού αφίππευσε, ανέβηκε σε έναν πύργο, κοντά στη πύλη της Καλιγαρίας, από όπου μπορούσε να εποπτεύσει και αριστερά προς το Μεσοτείχιον και την κοιλάδα του Λύκου, και δεξιά προς τον Κεράτιο. Από κάτω μπορούσε να ακούει τις φωνές των Τούρκων που ετοιμάζονταν και το μούγκρισμα των κανονιών, ενώ στον Κεράτιο φαίνονταν τα φώτα από τα τουρκικά πλοία.
Ο Κωνσταντίνος σήκωσε το κεφάλι του προς τον ξάστερο ουρανό.
Ξημέρωνε η 29η του Μάη, η τελευταία μέρα της Πόλης...>>

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Χρονολογική αποτύπωση της Άλωσης

Χρονολογική αποτύπωση της Άλωσης
Όλο το χρονολόγιο των γεγονότων, της πολιορκίας και της άλωσης, από το θάνατο του Ιωάννη Η ΄ Παλαιολόγου (1448) ως και την άλωση της Πόλης.
Εικόνα : Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αυτές ήταν οι θέσεις διάταξης Βυζαντινών και Οθωμανών στη διάρκεια της πολιορκίας. Το θεοδοσιανό τείχος, το χερσαίο του τμήμα ως βάση τριγώνου στην οχύρωση, εκτεινόταν από τον Κεράτιο ως την Προποντίδα σε μάκρος 7 και πλέον χλμ., ενώ το θαλάσσιο, κατά μήκος της Προποντίδας, του Βοσπόρου και του Κερατίου, σε 12 χλμ. περίπου. Κατά τον ιστορικό Λαόνικο Χαλκοκονδύλη, ο δρόμος που περιέβαλλε την πόλη ήταν 111 περίπου στάδια, δηλαδή 20.500 μ. Ως στρατιωτική επιχείρηση η πολιορκία και η Άλωση της Κωνσταντινούπολης θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες στην παγκόσμια ιστορία.
συνεχίστε την ανάγνωση...http://vizantinaistorika.blogspot.gr/2014/05/blog-post_8389.html

Οι δημηγορίες Μωάμεθ Β και Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ: Οι δημηγορίες Μωάμεθ Β και Κωνσταντίνου Παλαιολόγου
Πίστη και πατρίδα -- Δόξα και φήμη
Αν και δεν είναι βέβαιο, είναι πάντως πιθανό ότι και οι δύο στρατηγοί μίλησαν στους πολεμιστές τους. Οι δύο δημηγορίες, αν ειπώθηκαν, δεν διασώθηκαν, όπως διατυπώθηκαν από τους ομιλητές, και είτε αποτελούν εφεύρεση των μεταγενεστέρων είτε διατυπώθηκαν εκ των υστέρων, σύμφωνα με τις προσωπικές δοξασίες του Λεονάρδου του Χίου και του Κριτόβουλου. Ακόμη και σε αυτή την τελευταία περίπτωση, όμως, οι συγγραφείς τους, φίλα προσκείμενος ο καθένας προς τον ρήτορα του οποίου απέδωσε τον λόγο, εξέφρασαν και διέσωσαν την αντίληψη τους για δύο κόσμους καταφανώς διαφορετικούς, που ήρθαν σε σύγκρουση την ώρα της ανατολής του ενός και της δύσης του άλλου…. Συνεχίστε την ανάγνωηση…
http://vizantinaistorika.blogspot.gr/2014/05/blog-post_26.html

ΛΑΤΡΕΜΕΝΗ ΧΙΟΣ.. με άρωμα.. Μαστίχας!

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε φωτογραφία από Travel Hotels.
 

ΛΑΤΡΕΜΕΝΗ ΧΙΟΣ.. με άρωμα.. Μαστίχας! Κι αυτό το καλοκαίρι το υπέροχο και ξεχωριστό για τις ατελείωτες ομορφιές του νησί της Χίου μας περιμένει!
Για προσφορές διαμονής στην Χίο, κάντε κλικ εδώ, και στην οθόνη που θα ανοιξει γράψτε ΧΙΟΣ, και μετά πατήστε ΔΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ σε κάθε κατάλυμα για να δείτε φωτογραφίες και πληροφορίες:
http://goo.gl/2dzeQL
AMAZING CHIOS ISLAND.. GREECE!!!!!

«Μαύρο ψωμί»

Στη μεγάλη οθόνη μετέφερε ο πολυβραβευμένος Αγουστί Βιγιαρόνγκα το συγκλονιστικό βιβλίο του Εμίλι Τεϊσιδόρ «Μαύρο ψωμί»
Μια ταινία σαν παραμύθι που θυμίζει το «Λαβύρινθο του Πάνα». Έχει κερδίσει μέχρι στιγμής 13 Βραβεία Γκαουντί, 9 Βραβεία Γκόγια, Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, ενώ ήταν η επίσημη πρόταση της Ισπανίας για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ. Πέμπτη 29 Μαΐου στους κινηματογράφους από την Weird Wave.

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Οι τελευταιές ώρες της Πόλης

Οι τελευταιές ώρες της Πόλης
῾Ο Κωνσταντῖνος ἔφιππος έν μέσῳ τῶν πολεμιστῶν του πάνω εἰς τὰ τείχη,ἔδιδε παντοῦ τὰς τελευταίας του διαταγὰς, διὰ τὴν μεγάλην στιγμήν,ἐμψυχώνων με τὸ παράδειγμά του το θάρρος των.«Ὁ κίνδυνος εἶναι μέγας. . .» τοὺς εἶπε. «Ἀλλά δέν πρέπει ν’ἀπελπιζώμεθα. Ὁ Θεὸς εἶναι μαζί μας».Μία βοή ὑψώθη τότε ἀπὸ χιλιάδας στόματα. Ὁ βομβαρδισμὸς τῶν τειχῶν εἶχε σταματήσει μίαν στιγμή. ...
το εξαιρετικό κείμενο του Παύλου Νιρβάνα... συνεχίστε την ανάγνωση...
http://vizantinaistorika.blogspot.gr/2014/05/o_25.html

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Η πορεία προς την Κωνσταντινούπολη

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Ekdoseis Metaixmio.


Φωτογραφία: Ο Φέρμορ έγραψε για τη Ρούμελη και τη Μάνη. Για μένα όμως δύο άλλα βιβλία του έχουν ιδιαίτερη σημασία, Η εποχή της δωρεάς και το Ανάμεσα στα δάση και τα νερά. Και τα δύο αναφέρονται στο ταξίδι που έκανε το 1933 σε ηλικία 18 χρονών, πεζοπορώντας από το Λονδίνο ως την Κωνσταντινούπολη. Πέρα από τις λογοτεχνικές του αρετές, τα βιβλία αυτά σου δίνουν ένα καλό μάθημα: Ότι για να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, πρέπει να έρθεις σ’ επαφή με τις πρώτες ύλες του κόσμου. Να βαδίσεις τα χώματα των κάμπων, τα πόδια σου να περπατήσουν καλντερίμια και μονοπάτια, να κοιμηθείς στο ύπαιθρο, η ανάσα σου να γίνει ένα με την παγωμένη ομίχλη, να σε δεχτεί γυμνό το νερό της βροχής, να σου ανοίξουν την πόρτα τα αγροτόσπιτα, να σταθείς απέναντι στα αδέσποτα ζώα, να γίνεις κι εσύ αδέσποτος. Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ το κατάφερε· με αυτό το σχεδόν μυθικό ταξίδι μπόρεσε να φτάσει στην ανώτερη κατηγορία ταξιδευτή.

Απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Κώστα Ακρίβου, Αλλάζει πουκάμισο το φίδι | Η εποχή της δωρεάς και το Ανάμεσα στα δάση και στα νερά κυκλοφορούν σύντομα σε επίτομη έκδοση με τίτλο Η πορεία προς την Κωνσταντινούπολη: http://www.metaixmio.gr/products/2485--.aspx
Ο Φέρμορ έγραψε για τη Ρούμελη και τη Μάνη. Για μένα όμως δύο άλλα βιβλία του έχουν ιδιαίτερη σημασία, Η εποχή της δωρεάς και το Ανάμεσα στα δάση και τα νερά. Και τα δύο αναφέρονται στο ταξίδι που έκανε το 1933 σε ηλικία 18 χρονών, πεζοπορώντας από το Λονδίνο ως την Κωνσταντινούπολη. Πέρα από τις λογοτεχνικές του αρετές, τα βιβλία αυτά σου δίνουν ένα καλό μάθημα: Ότι για να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, πρέπει να έρθεις σ’ επαφή με τις πρώτες ύλες του κόσμου. Να βαδίσεις τα χώματα των κάμπων, τα πόδια σου να περπατήσουν καλντερίμια και μονοπάτια, να κοιμηθείς στο ύπαιθρο, η ανάσα σου να γίνει ένα με την παγωμένη ομίχλη, να σε δεχτεί γυμνό το νερό της βροχής, να σου ανοίξουν την πόρτα τα αγροτόσπιτα, να σταθείς απέναντι στα αδέσποτα ζώα, να γίνεις κι εσύ αδέσποτος. Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ το κατάφερε· με αυτό το σχεδόν μυθικό ταξίδι μπόρεσε να φτάσει στην ανώτερη κατηγορία ταξιδευτή.

Απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Κώστα Ακρίβου, Αλλάζει πουκάμισο το φίδι | Η εποχή της δωρεάς και το Ανάμεσα στα δάση και στα νερά κυκλοφορούν σύντομα σε επίτομη έκδοση με τίτλο Η πορεία προς την Κωνσταντινούπολη: http://www.metaixmio.gr/products/2485--.aspx

Κέικ καρότου χωρίς γλουτένη και γαλακτοκομικά

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Απλές λύσεις.

► Κέικ καρότου χωρίς γλουτένη και γαλακτοκομικά
Φωτογραφία: ► Κέικ καρότου χωρίς γλουτένη και γαλακτοκομικά

• 3 κ.σ. κουκουνάρι
• 2 μεγάλα καρότα ή 3 μέτρια
• 75 γρ. σταφίδα ξανθή
• 60 ml ρούμι
• 150 γρ. ζάχαρη
• 125 γρ. ελαιόλαδο, και λίγο για το άλειμμα της φόρμας
• 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας
• 3 αυγά
• 250 γρ. αλεύρι αμυγδάλου (πολύ λεπτά τριμμένο αμύγδαλο χωρίς την φλούδα του)
• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
• χυμό από ½ λεμόνι + λίγο ξύσμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C και αλείφουμε με ελαιόλαδο τα τοιχώματα από ένα στρογγυλό αντικολλητικό ταψάκι (20-23εκατοστών) ενώ στον πάτο του βάζουμε αντικολλητικό χαρτί.

Σε ένα τηγάνι δίχως τίποτα μέσα καβουρδίζουμε το κουκουνάρι μέχρι να χρυσαφίσει. Το αφήνουμε στην άκρη.

Τρίβουμε τα καρότα στον τρίφτη (στο χοντρό) και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπρίκι ζεσταίνουμε το ρούμι με τις σταφίδες μέχρι να βράσει και τις στραγγίζουμε καλά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη και το ελαιόλαδο μέχρι να δέσουν. Προσθέτουμε την βανίλια και τα αυγά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να αφρατέψει.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι από τα αμύγδαλα, το μοσχοκάρυδο και τις σταφίδες. Στύβουμε χούφτες - χούφτες καρότο και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Τέλος ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού και λίγο ξύσμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι και το στρώνουμε με μια σπάτουλα. Πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι και ψήνουμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά. Όταν βγει το αφήνουμε να κρυώσει για ένα τέταρτο πριν ξεφορμάρουμε και έπειτα το τοποθετούμε σε μια σίτα να ξεϊδρώσει.

Λίγα μυστικά ακόμα
Το κέικ μπορούμε να το ψήσουμε και τρεις μέρες πριν αρκεί να το τοποθετήσουμε σε ένα καλά σφραγισμένο και αεροστεγές σκεύος στο ψυγείο. Διατηρείται για 5-6 μέρες. Μπορεί επίσης να αποθηκευτεί και ψημένο στην κατάψυξη έως 3 μήνες και να το ξεπαγώσουμε σε θερμοκρασία δωματίου σε 8-10 ώρες.

Πηγή: glykouli.gr

• 3 κ.σ. κουκουνάρι
• 2 μεγάλα καρότα ή 3 μέτρια
• 75 γρ. σταφίδα ξανθή
• 60 ml ρούμι
• 150 γρ. ζάχαρη
• 125 γρ. ελαιόλαδο, και λίγο για το άλειμμα της φόρμας
• 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας
• 3 αυγά
• 250 γρ. αλεύρι αμυγδάλου (πολύ λεπτά τριμμένο αμύγδαλο χωρίς την φλούδα του)
• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
• χυμό από ½ λεμόνι + λίγο ξύσμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C και αλείφουμε με ελαιόλαδο τα τοιχώματα από ένα στρογγυλό αντικολλητικό ταψάκι (20-23εκατοστών) ενώ στον πάτο του βάζουμε αντικολλητικό χαρτί.

Σε ένα τηγάνι δίχως τίποτα μέσα καβουρδίζουμε το κουκουνάρι μέχρι να χρυσαφίσει. Το αφήνουμε στην άκρη.

Τρίβουμε τα καρότα στον τρίφτη (στο χοντρό) και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπρίκι ζεσταίνουμε το ρούμι με τις σταφίδες μέχρι να βράσει και τις στραγγίζουμε καλά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη και το ελαιόλαδο μέχρι να δέσουν. Προσθέτουμε την βανίλια και τα αυγά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να αφρατέψει.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι από τα αμύγδαλα, το μοσχοκάρυδο και τις σταφίδες. Στύβουμε χούφτες - χούφτες καρότο και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Τέλος ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού και λίγο ξύσμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι και το στρώνουμε με μια σπάτουλα. Πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι και ψήνουμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά. Όταν βγει το αφήνουμε να κρυώσει για ένα τέταρτο πριν ξεφορμάρουμε και έπειτα το τοποθετούμε σε μια σίτα να ξεϊδρώσει.

Λίγα μυστικά ακόμα
Το κέικ μπορούμε να το ψήσουμε και τρεις μέρες πριν αρκεί να το τοποθετήσουμε σε ένα καλά σφραγισμένο και αεροστεγές σκεύος στο ψυγείο. Διατηρείται για 5-6 μέρες. Μπορεί επίσης να αποθηκευτεί και ψημένο στην κατάψυξη έως 3 μήνες και να το ξεπαγώσουμε σε θερμοκρασία δωματίου σε 8-10 ώρες.

Πηγή: glykouli.gr

Αν ο Ικτίνος και o Καλλικράτης είχαν...

Δημοφιλείς αναρτήσεις