Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Το υπέροχο Μελισσόχορτο


Το υπέροχο Μελισσόχορτο και Πώς μας ωφελεί!!! 

Το μελισσόχορτο (ή Melissa officinalis), γνωστό και ως μέλισσα ή βάλσαμο λεμονιού, ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Ο όρος «μέλισσα» προέρχεται από τη λέξη «melissophyllon», που σημαίνει «φύλλο της μέλισσας», επειδή χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα του φυτού σε νέκταρ αποτελεί ιδανικό μέρος για να αναζητήσουν τροφή οι μέλισσες. Το μελισσόχορτο καλλιεργήθηκε αρχικά στη Νότια Ευρώπη, σήμερα όμως είναι πλέον γνωστό σε όλο σχεδόν τον κόσμο, ενώ στη χώρα μας ευδοκιμεί σε βουνοπλαγιές αρκετών περιοχών. Στην εποχή του Μεσαίωνα λέγεται ότι αλχημιστές χρησιμοποιούσαν μελισσόχορτο για να φτιάχνουν ελιξήρια νεότητας. Το μελισσόχορτο μυρίζει λεμόνι, περιέχει μεταξύ άλλων πτητικά έλαια (γνωστά για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες), πολυφαινόλες, τανίνες και φλαβονοειδή, ενώ η δράση του στηρίζεται κυρίως στα αιθέρια έλαια που περιέχονται στη σύστασή του (κιτράλη, κιτρονελλάλη, λιναλοόλη, γερανιόλη

Πώς μας ωφελεί; 1. Το μελισσόχορτο είναι γνωστό για την αντισπασμωδική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή του δράση. 2. Παράλληλα, τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος. 3. Θεωρείται πολύ σημαντική η συμβολή του στην καταπολέμηση των ιών. Έρευνες επιβεβαιώνουν μάλιστα την αποτελεσματικότητά του σε περιπτώσεις επιχείλιου έρπητα. 4. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας, έντονου στρες, έντασης και ευερεθιστότητας, ενώ μπορεί να βοηθήσει ακόμα και άτομα με κατάθλιψη, χάρη στις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες. 5. Ανάμεσα στις δράσεις του συγκαταλέγεται και η ανακούφιση από πεπτικές διαταραχές. 6. Το βάλσαμο του μελισσόχορτου θεωρείται επίσης ότι ηρεμεί τον υπερκινητικό θυρεοειδή αδένα (νόσος Graves). 7. Επιπλέον, επειδή το μελλισόχορτο καθαρίζει το μυαλό, αυξάνει την αντίληψη και ενισχύει τη μνήμη, έχει αποδειχθεί βοηθητικό σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ. 8. Τέλος, χάρη στην ιδιότητά του να δρα κατά των πόνων στις νευρικές απολήξεις, το μελισσόχορτο συστήνεται σε ανθρώπους με πονοκεφάλους, ημικρανίες και άλλους πόνους (π.χ. πόνοι περιόδου, πονόδοντος, εντερικοί κολικοί).
Στην αγορά
Τα μέρη του μελισσόχορτου που χρησιμοποιούμε κατά βάση είναι τα φύλλα του. Το μελισσόχορτο μπορούμε να το βρούμε ως αποξηραμένο φυτό και να το απολαύσουμε ως ρόφημα, επωφελούμενοι από τις ιδιότητές του, ή να το προμηθευτούμε με τη μορφή βάμματος.
Φτιάξτε μόνοι σας
● Σε βραστό νερό προσθέτουμε 1 κουταλιά αποξηραμένο μελισσόχορτο. Αφήνουμε για 5΄ και σουρώνουμε.
● Προμηθευόμαστε μελισσόχορτο σε βάμμα και παίρνουμε 3 φορές την ημέρα από 30 σταγόνες (σε νερό).
● Το φυτό σε μορφή βάμματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τοπικά, σε περιπτώσεις επιχείλιου έρπητα. Αλείφουμε το βάμμα πάνω στον έρπη με ένα βαμβάκι, 3-4 φορές την ημέρα.
Δράση στο maximum
Όσο φτιάχνουμε το ρόφημα από μελισσόχορτο, καλό είναι να έχουμε σε όλη τη διάρκεια καλυμμένο το κατσαρολάκι και στη συνέχεια την κούπα, έτσι ώστε ο ατμός –ο οποίος είναι πλούσιος σε αιθέρια έλαια με θεραπευτικές ιδιότητες- να παραμένει στο εσωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο θα επωφεληθούμε στο μέγιστο από τη δράση του μελισσόχορτου.
Ιδανικοί συνδυασμοί 1. Ο συνδυασμός μελισσόχορτου με λυκίσκο θεωρείται αποτελεσματικός σε περίπτωση δυσπεψίας. 2. Όταν συνδυάζεται με δυόσμο, το μείγμα είναι εξαιρετικά μαλακτικό για το στομάχι. 3. Το μελισσόχορτο μαζί με τη βαλεριάνα βοηθά σε περιπτώσεις αϋπνίας και πόνου των νεύρων. Στην πράξη: Φτιάχνουμε ένα μείγμα με ίσες ποσότητες από τα δύο -κάθε φορά- βότανα και ρίχνουμε μια κουταλιά από το μείγμα σε βραστό νερό. Το αφήνουμε για 5΄ και στη συνέχεια το σουρώνουμε.
Να θυμάστε: Το μελισσόχορτο θεωρείται σε γενικές γραμμές ασφαλές φυτό. Ωστόσο, είναι πιθανό να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που λαμβάνονται για τον θυρεοειδή. Στην περίπτωση, λοιπόν, που αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη λήψη του. Μελισσόχορτο δεν πρέπει να λαμβάνουν επίσης οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.
Διώξτε τον έρπη
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Maryland ανακάλυψαν ότι η χρήση του μελισσόχορτου στον επιχείλιο έρπητα είχε αποτελεσματικότητα στην ερυθρότητα της περιοχής, καθώς και στο πρήξιμο μετά από μόλις 2 ημέρες. Η γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα με τη βοήθεια του συγκεκριμένου βοτάνου είναι πολύ σημαντική, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας ότι στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί ο έρπης μπορεί να χρειαστεί περισσότερες από 10 ημέρες για να υποχωρήσει.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΓΙΑΝΝΑ ΠΕΡΓΑΝΤΑ, φαρμακοποιό.
Το μελισσόχορτο (ή μελισσοβότανο,) είναι πολυετές, ποώδες φυτό με ξεχωριστό άρωμα που ανήκει στην οικογένεια της μέντας και ευδοκιμεί στη Με­σόγειο και την Ασία. Φέρει διακλαδιζομενο στέλεχος που φτά­νει σε ύψος το μισό μέτρο, φύλλα ανοιχτοπράσινα, ωοειδή και μικρά άνθη που ανθίζουν το καλοκαίρι.
Το μελισσόχορτο αγαπά τα ημισκιερά, καλά αρδευόμενα εδάφη και καλλιεργείται για μελισσοκομικούς αλλά και φαρμακευτι­κούς σκοπούς.
Θεωρείται το φυτό της μακροζω­ίας, καθώς δίνει ευ­εξία και ζωντάνια στον οργανισμό.
Εχει α­ντιβιοτικές ιδιότητες και καταπολεμά διά­φορα βακτήρια (ό­πως ο στρεπτόκοκ­κος), ενώ θεραπεύει το στοματικό έρπητα.
Λόγω των αναισθητικών του ιδιοτήτων ανακουφίζει από τους πόνους των πληγών και των τραυμάτων.
Ως κατάπλασμα, δρα αποτελεσματικά κατά των δηγμάτων και των τσιμπημάτων των δηλητηριωδών εντόμων και κατά των αρθριτικών πόνων.
Ως αφέψημα (10 γραμμάρια των ανθισμένων φύλλων του σε 1 κι­λό νερό), είναι ευεργετικό για τις νευρικές ανωμαλίες και τους πόνους της δυσεντερίας.
Είναι διεγερτική, τονωτική και εφιδρωτική.
Δροσίζει την αναπνοή και βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία.
Ρυθμίζει και διευκολύνει την πεπτική διαδικασία, ενώ απαλλάσσει από τους
πόνους της εμμήνου ρύσης, από τους γαστρικούς σπασμούς και τις στομαχικές
δια­ταραχές.
Λειτουργεί θεραπευτικά στα κρυολογήματα, τους πονοκεφάλους, τη βρογχίτιδα,
τη ναυτία, την ανησυχία και τη μελαγχολία.
Τα χρήσιμα μέρη του μελισσόχορτου είναι τα φρέσκα φύλ­λα της που συλλέγονται λίγο πριν την ανθοφορία, από τα οποία παράγεται ρόφημα για μετά το γεύμα επειδή διευκολύνουν την πέψη καί ανακουφίζουν από το φούσκωμα καί τους κολικούς.
Τα έλαια της, ιδίως η ευγενόλη, δρουν ως αντισπασμωδικά. Οι αρωματοθεραπευτές καί οι βο­τανολόγοι χρησιμοποιούν το α­ποσταγμένο έλαιο του φυτού σε μασάζ.
vita.gr
irakleitos.blogspot.gr
proionta-tis-fisis.info
πηγη newsitamea.gr

Γιουβέτσι με μοσχάρι και μανέστρα


Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Συνταγή για γιουβέτσι με μοσχάρι και μανέστρα. Συνταγή για γιουβέτσι στη γάστρα. Γιουβέτσι μοσχάρι
icookgreek.com|Από Konstantina Athanasiou


  • Προετοιμασία: 30 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 2 ώρες και 30 λεπτά
  • Μερίδες: 4
  • Δυσκολία: μέτριο




Υλικά

  • μανέστρα ή μανεστράκι: 500 γρ.
  • μοσχάρι: (κιλότο, σπάλα ή ελιά) 1½ κιλό, κομμένο σε μερίδες
  • ντομάτες: 1 κιλό, ώριμες
  • ντοματοπελτές: 1 κουταλιά της σούπας
  • κρεμμύδια: ξερά 2 ψιλοκομμένα
  • σκόρδο: 6 σκελίδες, ψιλοκομμένες
  • βούτυρο: φρέσκο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • αλάτι: λίγο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • δάφνη: 1 φύλλο
  • κεφαλογραβιέρα: 180 γρ. τριμμένη (προαιρετικά)
  •  
  • συνέχεια στο σύνδεσμο 

ένα μυστικό


Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Υγεία - Βασική αρχή: «Το λάδι το καταλαβαίνουμε με τη μύτη και τη γλώσσα. Όχι με το λαιμό» Έτσι έλεγαν οι παλιοί γεωργοί με την αλάνθαστη εμπειρία τους και δεν πρέ
biologikaorganikaproionta.com

οι 10 super

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Υγεία - Συνδυασμοί τροφίμων με προστιθέμενη αξία στο ρυθμό των καύσεων, στον έλεγχο της πείνας, στην ενίσχυση του μυϊκού ιστού, στη μείωση του σωματικού…
biologikaorganikaproionta.com

Ο συγγραφέας της «Φόνισσας»

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Καθόταν στο πιο απομακρυσμένο τραπεζάκι, συλλογιζόμενος και έπινε τον καφέ του που κόστιζε μια δεκάρα
mixanitouxronou.gr

Έβγαζα απ' τις τσέπες μου φλούδες μανταρίνι (χιώτικο)


Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Έβγαζα απ' τις τσέπες μου φλούδες μανταρίνι (χιώτικο)

Έβγαζα απ' τις τσέπες μου φλούδες μανταρίνι (χιώτικο)

Οι Χιώτες, που πάντα ήξεραν τον τρόπο να «αιχμαλωτίζουν» τους καρπούς της χιακής γης μετατρέποντάς τους σε πολύτιμους γαστρονομικούς θησαυρούς, δεν θα άφηναν ποτέ να τους ξεφύγουν τα υπέροχα χιώτικα μανταρίνια.
Μπορεί η Κίνα να έχει την τιμή της πατρότητάς τους, η φιλόξενη «χία γη» όμως έγινε η δεύτερη πατρίδα τους, αξιοποιώντας τους καρπούς της μανταρινιάς, φροντίζοντας με μεράκι και αγάπη να τους κάνει ακόμα πιο εύγεστους. Και έτσι «αι χίαι τράπεζαι» έγιναν ακόμα πιο πλούσιες, ο δε γνωστός «χίος γέλως» πιο διασκεδαστικός.
Εύχυμα, γλυκά, αρωματικά και πλούσια σε βιταμίνες, τα χιώτικα μανταρίνια εξήραν τη δημιουργική φαντασία της Χιώτισσας νοικοκυράς και του Χιώτη καλλιεργητή. Γέμισαν οι Χιώτισσες τα ντουλάπια και τα κελάρια των σπιτικών του κάμπου κυρίως, που υπερηφανεύονταν να επιδεικνύουν στους -ευπρόσδεκτους πάντα- φιλοξενούμενούς τους μπουκάλια με λικέρ μανταρίνι, βαζάκια με αρωματικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και φυσικά τις κόφες και τα καλάθια τους με τα φρεσκοκομμένα μανταρίνια ή τα κρυστάλλινα ποτήρια τους με το φρέσκο χυμό τους.
Μα δεν τους έφταναν αυτά.
Στις χιώτικες κουζίνες Τα τεφτεράκια των νοικοκυρών έπρεπε να γεμίσουν και αυτά με τα αιθέρια έλαια του αειθαλούς εσπεριδοειδούς φυτού. Μέχρι και τα άνθη τους αξιοποίησαν έτσι όπως ήξεραν αυτές να το πράξουν. Πότε σαν «άνθος» γλυκό κουταλιού, πότε σαν λικέρ, πότε για να αρωματισθεί το απογευματινό τους τσάι ακόμα περισσότερο. Άσε πια η φλούδα του μανταρινιού. Μπήκε ακόμη και στην κλασική φασολάδα (και για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, αυτή είναι έμπνευση νεότερου Χιώτη). Επίσης στις κρασάτες σουπιές και στο χταπόδι μαζί με τον ζουμερό χυμό τους, στα ψητά ψάρια, στο κοτόπουλο, στην πηχτή ψαριού, στην πηχτή χοιρινού μαζί με τα νεράντζια, στα μπιφτέκια (που όπως υποστηρίζει ο Χιώτης σεφ κ. Στέφανος Κόβας, το μανταρίνι δίνει ρεσιτάλ γεύσης). Ο Χιωτοαιγυπτιώτης φίλος κ.  Στέλιος Αποδιάκος μας αποκαλύπτει ότι το κλασικό κυριακάτικο μενού της οικογένειάς του ήταν το κρέας, χοιρινό με ξύσμα μανταρινιού που σερβιριζόταν με πατάτες και κρεμμύδια φούρνου.
Μπουκιά και συχώριο σου λέει.
Άρωμα λεπτό και φίνο Όμως η γευστική παράδοση της Χίου είναι τα γλυκά. Αλίμονο, λοιπόν, αν έλειπε από αυτά το μανταρινάκι. Εκτός από το γλυκό κουταλιού, οι φλούδες του μανταρινιού έκαναν ακόμα γευστικότερα τα σιρόπια (ειδικά αυτά που χρησιμοποιούσαν στις δίπλες), ο δε χυμός τους αρωμάτιζε θαυμάσια δίνοντάς του λεπτή γεύση το παστέλι, που σερβιριζόταν πάνω σε φύλλα μανταρινιάς - στη χιώτικη συνοικία του Καΐρου στην Αίγυπτο ήταν φημισμένα τα παστέλια μανταρινιού του «Χαμού». Οι Χιώτες της Σμύρνης και της Πόλης χρησιμοποιούσαν το μανταρίνι εκεί που υπήρχε ταχίνι, και έτσι δημιούργησαν θαυμάσιες συνταγές για ταχινόπιτες με γεύση από μανταρίνι. Επίσης στον πολίτικο χαλβά, που προσωπικά τον απήλαυσα δοκιμάζοντας να τον φτιάξω όχι με φλούδα και κομμάτια μανταρινιού όπως εκείνοι, αλλά με φρουι γλασέ μανταρινιού και μανταρίνι γλυκό κουταλιού. Δοκίμασα επίσης μια παρόμοια παραλλαγή στο κέικ μανταρινιού, χρησιμοποιώντας ψιλοκομμένο αυτό το φρουί γλασέ μαζί με το λικέρ μανταρίνι. Σας το συνιστώ επίσης ανεπιφύλακτα.
Τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον ζήλεψα το κέικ που έφτιαχναν στην Αίγυπτο με τον εξής αξιοπρόσεκτο και ευφάνταστο δημιουργικό τρόπο: Μόλις έβγαζαν το αχνιστό κέικ από το φούρνο, το «ψέκαζαν» με φρέσκο χυμό μανταρινιού που είχαν φροντίσει να βάλουν σε «ψεκαστήρι». Κι έτσι όπως ήταν ζεστό και υγρό, το πασπάλιζαν με ζάχαρη, που τελικά «κρυστάλλωνε» πάνω του, δημιουργώντας ένα θαυμάσιο γλάσο καθώς φαντάζομαι (μια «άσπριση» δηλαδή, για να χρησιμοποιήσω αυτή την όμορφη ελληνική λέξη που έπλασαν οι Χιώτισσες καλονοικοκυρές για το γλάσο.) Οι τούρτες με γεύση από μανταρίνι, που συνήθιζαν οι πολυταξιδεμένοι Χιώτες, ήταν ακόμα μια όμορφη γευστική πινελιά στα απογευματινά τέια της αστικής τάξης, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει από τα πάμπολλα γλυκίσματα με αμύγδαλο (που υπήρχε άφθονο στη Χίο), όπως π.χ. από τα περίφημα αμυγδαλωτά.
Θέμα γοήτρου Και τα μανταρίνια που περίσσευαν όταν τέλειωνε η «γιορτή» του μανταρινιού από το τραπέζι του χειμώνα, τι τα έκαναν οι Χιώτες; Γιατί παρότι το πορτοκάλι ήταν άφθονο -και φυσικά πιο φθηνό στη Χίο, ως λιγότερο έψιμο, οπότε είχε την πρωτοκαθεδρία-, το μανταρίνι παρέμεινε πάντα πιο περιζήτητο: ήταν αυτό που έπρεπε να «αιχμαλωτιστεί» για να αυξήσει το γόητρο της Χιώτισσας οικοδέσποινας όλες τις εποχές του χρόνου. Και «γενηθήτωσαν» οι σακχαρόπηχτες μανταρινάδες, έτοιμες να προσφέρουν τη δροσιά τους και το άρωμά τους όποτε ήταν επιθυμητό και απαραίτητο. Τώρα εμείς οι σύγχρονοι Χιώτες, που δεν αξιωθήκαμε να έχουμε ούτε μανταρινιές ούτε περιβόλια, τι θα κάνουμε;
Να ’ναι καλά οι Συνεταιρισμοί κι οι Βιοτεχνίες Γλυκών Κουταλιού και οι ζαχαροπλάστες μας, που φροντίζουν να μας αποζημιώνουν ποικιλοτρόπως. Να περνάνε αυτοί καλά, για να τρώμε κι εμείς καλύτερα....

ΠΗΓΗ: Βάσω Κριτάκη (στα πρώτα τεύχη του free press ICookGreek)

Νοστράδαμος. Ο προφήτης έγραψε και συνταγές...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.


Η συνταγή για τη μαρμελάδα συμπεριλήφθηκε στο πρώτο βιβλίο του Νοστράδαμου που εκδόθηκε το 1552 και είχε τίτλο “Εξαιρετική και χρήσιμη πραγματεία για όσους θέλουν…
mixanitouxronou.gr

Οι προφητείες του Νοστράδαμου μπορεί να αμφισβητούνται από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αλλά υπάρχουν ορισμένα κείμενά του που έχουν αποδειχτεί πέρα για πέρα αληθινά. Ένα από αυτά είναι η συνταγή για μαρμελάδα κεράσι, που ικανοποιεί μέχρι σήμερα ακόμα και τους πιο απαιτητικός ουρανίσκους. Η συνταγή για τη μαρμελάδα σ...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/nostradamos-o-profitis-pou-egrapse-ke-sintages-gia-kales-erotikes-epidosis-gia-lefkansi-ton-dontio-gia-marmelada-kerasi-gia-peripiisi-ton-mallion-ke-kata-lathos-vrike-ke-farmako-kata-tis-panouklas/
Νοστράδαμος. Ο προφήτης έγραψε και συνταγές για καλές ερωτικές επιδόσεις, λεύκανση των δοντιών, μαρμελάδα κεράσι και περιποίηση των μαλλιών. Κατά λάθος βρήκε και φάρμακο κατά της πανούκλας...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/nostradamos-o-profitis-pou-egrapse-ke-sintages-gia-kales-erotikes-epidosis-gia-lefkansi-ton-dontio-gia-marmelada-kerasi-gia-peripiisi-ton-mallion-ke-kata-lathos-vrike-ke-farmako-kata-tis-panouklas/

Θουκυδίδης: τα 3 κριτήρια για μια ελεύθερη πολιτεία

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Μια πολιτεία είναι ελεύθερη όταν ο λαός της έχει τα κατάλληλα όργανα να θέτει τους νόμους της, να τους επιβάλλει όταν χρειάζεται και να λαμβάνει τις αποφάσεις που την…
egriechen.info

Θουκυδίδης: τα 3 κριτήρια για μια ελεύθερη πολιτεία

Wien_Parlament
Αναδημοσίευση από: tosymbolaio | Φωτό: GuentherZ
Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη μια πόλη (μια χώρα θα λέγαμε σήμερα) είναι ελεύθερη όταν είναι αυτόνομη, αυτόδικη και αυτοτελής.

Ας κάνουμε μια σύντομη αναφορά σε κάθε μια από αυτές τις έννοιες για να κατανοήσουμε σε τι τελικά συνίσταται η ελευθερία μιας χώρας αλλά και να δούμε ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να την διέπουν.

Αυτόνομη


Αυτονομία σημαίνει να δίνει η πολιτεία στον εαυτό της τους νόμους της. Προσοχή όμως. Πολιτεία, με την αρχαιοελληνική σημασία του όρου, δεν είναι ένας εξουσιαστικός μηχανισμός ανεξάρτητος από την κοινωνία που της επιβάλλεται, όπως είναι το κράτος σήμερα. Αντίθετα, πολιτεία είναι το σύνολο των μελών μιας κοινότητας που οργανώνονται πολιτικά.

Είναι δηλαδή η πολιτεία, η ίδια η κοινωνία με τη μορφή πολιτικής οντότητας. Όταν λέμε λοιπόν ότι η πολιτεία δίνει τους νόμους της στον εαυτό της, εννοούμε ότι το σύνολο των πολιτών που αποτελούν την πολιτεία θέτουν τους νόμους σύμφωνα με τους οποίους θεωρούν ότι πρέπει να ζουν.

Σε μια αυτόνομη πολιτεία άρα, οι πολίτες είναι αυτοί που κατέχουν και ασκούν την νομοθετική λειτουργία. Η κορυφαία έκφραση αυτονομίας μιας πολιτείας σημειώθηκε στην Αρχαία Αθήνα όταν οι πολίτες μέσα από το κυρίαρχο όργανο, την Εκκλησία του Δήμου πρότειναν, ψήφιζαν, ενέκριναν ή απέρριπταν, άλλαζαν ή καταργούσαν τους νόμους τους.

Αυτόδικη


Αυτόδικος είναι η πολιτεία στην οποία η απονομή του δικαίου γίνεται από τα δικά της δικαστήρια και σύμφωνα με τους νόμους που η ίδια η πολιτεία έχει προηγουμένως θεσπίσει. Μέσα από τα δικαστήρια της η πολιτεία έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει την βούληση της, όπως την έχει κωδικοποιήσει μέσα από τους νόμους που έχει ψηφίσει ο λαός.

Έτσι όπου προκύπτουν αμφισβητήσεις σχετικά με την εφαρμογή του νόμου, όπως π.χ. στην περίπτωση που εξετάζεται αν ένας άρχοντας άσκησε τα καθήκοντα του σύμφωνα με τον νόμο ή όχι, η πολιτεία με τα δικαστήρια καλείται να τον επιβάλλει. Κι όταν λέμε ότι η πολιτεία καλείται να επιβάλλει την εφαρμογή του νόμου, εννοούμε ότι την εξουσία να κάνει κάτι τέτοιο την έχει ο λαός και την εκδηλώνει μέσα από δικαστικά όργανα τα οποία ο ίδιος ο λαός τα συνθέτει.

Για παράδειγμα, αυτόδικος πολιτεία ήταν η πολιτεία των αρχαίων Αθηναίων αφού μέσα από τα δικαστήρια της Ηλιαίας ένα μέρος του λαού που νομοθέτησε είχε και την εξουσία να επιβάλλει την εφαρμογή αυτού του νόμου.

Αυτοτελής

 

Αυτοτελής, τέλος, είναι η πολιτεία που λαμβάνει η ίδια τις αποφάσεις που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας σε καθημερινή βάση. Η αυτοτέλεια είναι, θα λέγαμε σήμερα, η δυνατότητα της πολιτείας να κυβερνάει η ίδια τον εαυτό της αποφασίζοντας σχετικά με τα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν. Ετσι έχουμε για παράδειγμα την Εκκλησία του Δήμου στην Αρχαία Αθήνα η οποία παίρνει τις αποφάσεις ως το κορυφαίο όργανο που εκφράζει την αυτοτέλεια της πολιτείας.

Μέσα από αυτήν την πολύ σύντομη ανάλυση, είδαμε πως μια πολιτεία είναι ελεύθερη όταν ο λαός της έχει τα κατάλληλα όργανα να θέτει τους νόμους της, να τους επιβάλλει όταν χρειάζεται και να λαμβάνει τις αποφάσεις που την αφορούν.

Πρέπει άρα, για να είναι ελεύθερη η πολιτεία, να είναι ελεύθεροι οι πολίτες να κάνουν όλα τα παραπάνω. Πολιτεία ελεύθερη χωρις ελεύθερους πολίτες δεν υφίσταται. Και πολιτεία χωρίς ελεύθερους πολίτες δεν είναι Δημοκρατία.
- See more at: http://www.egriechen.info/2014/05/thoukudidis-ta-tria-kritiria-gia-mia-eleutheri-politeia.html#sthash.Aqfa7Gnj.kMrt3Thi.dpuf

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Ροφήματα που ρίχνουν την πίεση!!!


Ροφήματα που ρίχνουν την πίεση!!!


Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της υπέρτασης ξεκινάει από το… πιάτο

Συγκεκριμένα βότανα με τη μορφή ροφημάτων υπόσχονται να συμβάλουν στην προσπάθεια να ρίξουμε την πίεσή μας.Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της υπέρτασης ξεκινάει από το πιάτο μας, αφού το Α και το Ω είναι η υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου τρόπου διατροφής που βασίζεται φυσικά στη μείωση του αλατιού.

Μπορούμε, όμως, να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ρίξει την πίεση ποντάροντας και στο… φλιτζάνι μας.
Κράταιγος
Εξισορροπεί με ήπιο τρόπο την πίεση του αίματος και θεωρείται ιδανικός για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων στα αγγεία τους. Συστήνονται 1-2 εγχύματα κράταιγου την ημέρα (το πρωί και το απόγευμα), μεταξύ των γευμάτων.
Στο φλιτζάνι: Ρίχνουμε 2 κουταλάκια καρπούς κράταιγου σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού με βρασμένο νερό, τους αφήνουμε για 20΄ και σουρώνουμε.
Τίλιο
Χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και επουλώνει τα τοιχώματά τους. Συστήνεται σε ανθρώπους οι οποίοι ανεβάζουν πίεση κυρίως όταν εκνευρίζονται. Μπορούμε να πίνουμε 1-2 φορές την ημέρα ρόφημα τίλιου μεταξύ των γευμάτων ή όταν αισθανόμαστε ένταση.
Στο φλιτζάνι: Ρίχνουμε 1 κουταλιά τίλιο σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό, το αφήνουμε για 10΄ και μετά σουρώνουμε.
Μελισσόχορτο
Προκαλεί διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος, και συστήνεται σε ανθρώπους που ανεβάζουν πίεση κυρίως όταν τους καταβάλλει το άγχος. Πίνουμε 1-2 ροφήματα την ημέρα ή κάθε δεύτερη ημέρα.
Στο φλιτζάνι: Ρίχνουμε 1-2 κουταλιές ξηρό μελισσόχορτο (ή 4 φρέσκα φύλλα) σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνουμε για 10-15΄. Στη συνέχεια σουρώνουμε και πίνουμε.
Φύλλα ελιάς
Τα φύλλα ελιάς θεωρούνται βοηθητικά για ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από υπέρταση, αλλά και πεπτικά προβλήματα, όπως δυσπεψία, φουσκώματα ή πέτρες στη χολή. Μπορούμε να πίνουμε 1-2 ροφήματα την ημέρα μετά τα γεύματα.
Στο φλιτζάνι: Ρίχνουμε σε 300 ml νερό (όσο δύο ποτήρια) 20 γρ. ξηρά φύλλα ελιάς και τα αφήνουμε να βράσουν μαζί για 15΄. Πίνουμε το ρόφημα ζεστό (μισό το πρωί και μισό το βράδυ).
Βίσκο το λευκό
Ενδείκνυται για άτομα με υπέρταση και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος (π.χ. πρηξίματα στα άκρα). Επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, μειώνει την πίεση και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υπέρτασης (π.χ. ζαλάδες). Πίνουμε μέχρι 2 ροφήματα την ημέρα.
Στο φλιτζάνι: Ρίχνουμε 1 κουταλιά σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό, το αφήνουμε για 10-20΄, σουρώνουμε και πίνουμε. Προσοχή! Μπορεί να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις.
Δεσποινόχορτο
Έχει ηρεμιστική και καρδιοτονωτική δράση και χρησιμοποιείται όταν η υπέρταση επιτείνεται λόγω του έντονου στρες. Πίνουμε μέχρι 2 ροφήματα την ημέρα.
Στο φλιτζάνι: Ρίχνουμε 1-2 κουταλάκια σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, το αφήνουμε για 10-15΄, σουρώνουμε και πίνουμε.Tips
1. Μπορούμε να πίνουμε μέχρι 2 ροφήματα την ημέρα, 3-4 φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινά.
2. Η δράση των βοτάνων δεν είναι ανε-ξάρτητη από τον τρόπο διατροφής που ακολουθούμε. Για να ρίξουμε την πίεση, είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες.
3. Αν ακολουθούμε φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της πίεσης, θα πρέπει να ενημερώσουμε τον γιατρό μας πριν πάρουμε κάποιο βότανο. Επιπλέον, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τακτικά τον γιατρό μας για να βεβαιωθούμε ότι η πίεσή μας είναι ρυθμισμένη.

Πηγή: vita.gr
πηγη newsitamea.gr

Myrtos Ierapetras

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο

Plana apo to xorio amontarista
youtube.com

Το Μύρτος είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό δυτικά της Ιεράπετρας . Αποτελεί τουριστικό θέρετρο διότι προσφέρει θάλασσα και όχι μόνο καθώς υπάρχουν κι άλλες επιλογές αποδράσεων στη γύρω φύση. Το χωριό έχει παραδοσιακό χρώμα, καλό μικροκλίμα και φιλόξενους κατοίκους . Για τους λόγους αυτούς έχει μόνιμους πιστούς επισκέπτες κάθε χρόνο απο άλλες χώρες.



Δημοφιλείς αναρτήσεις