Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Μανιτάρια με σκόρδο, κρεμμύδια και κρασί

Μανιτάρια με σκόρδο, κρεμμύδια και κρασί
  • Μερίδες: 4
  • Δυσκολία: εύκολο

Υλικά

  • 500 γρ. μανιτάρια άγρια, ανάμεικτα (τρομπέτες, πορτσίνι, πλευρώτους)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες ή ψιλοκομμένες (χωρίς τα πράσινο φύτρο τους)
  • 3 κουταλιές μαϊντανός ή θυμάρι ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 250 ml λευκό κρασί
  • 1 κύβος λαχανικών διαλυμένος σε 1 φλιτζάνι νερό ή 1 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Πλένετε γρήγορα τα μανιτάρια, τα καθαρίζετε και τα στεγνώνετε καλά σε πετσέτα. Τα κόβετε σε ισομεγέθη κομμάτια (προαιρετικά). Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο μαζί με το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 4-5' ανακατεύοντας διαρκώς. 
  2. Προσθέτετε κατόπιν τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 8' μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το σκόρδο και σβήνετε με το κρασί. Τέλος βάζετε τον κύβο ή το σπιτικό ζωμό λαχανικών. 
  3. Βράζετε μέχρις ότου να εξατμιστεί το κρασί και να μείνουν τα μανιτάρια με το λάδι τους. Κατόπιν ρίχνετε το μαϊντανό ή το θυμάρι και ανακατεύετε. Αφήνετε τα μανιτάρια να πα΄ρουν 1-2 βράσεις και τα σερβίρετε αμέσως. 

με ένα κλικ...

http://iscreta.gr/2015/11/%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B7%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5/

faistos

Το Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου με ένα κλικ στον Υπολογιστή σας!

Ο αφιερωματικός τόμος περιέχει φωτογραφίες εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου καθώς και αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που υπάγονται στην ΚΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα (copyright) επί των απεικονιζόμενων αρχαίων και επί των φωτογραφιών και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων εισπράττει τα τέλη δημοσίευσης αυτών
Από το 1997, ο Όμιλος Λάτση και η Eurobank EFG υπό την αιγίδα και το συντονισμό του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση εκδίδουν κάθε χρόνο έναν τόμο αφιερωμένο σε ένα αρχαιολογικό μουσείο, με σκοπό τη δημιουργία μιας σειράς λευκωμάτων που, με την επιστημονική εγκυρότητα και την αισθητική τους προσέγγιση, συμβάλλουν στη βαθύτερη γνώση και κατανόηση των επιμέρους σελίδων της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού. Όλες οι εκδόσεις δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα, δεν διατίθενται στο εμπόριο και διανέμονται δωρεάν σε επιλεγμένους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικές υπηρεσίες, αρχαιολογικές σχολές, ιδρύματα και άλλοι φορείς πολιτισμού και έρευνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κατεβάστε τα e-books κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Ιδέες για ομορφιές


Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το άλμπουμ του χρήστη Patrones.
 
+45
Φωτογραφία του χρήστη Patrones.
Φωτογραφία του χρήστη Patrones.
Φωτογραφία του χρήστη Patrones.
Φωτογραφία του χρήστη Patrones.

Λίμνη Δόξα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη φωτογραφία του χρήστη Ανακαλύπτω την Ελλάδα.



Ανακαλύπτω την Ελλάδα
Λίμνη Δόξα. Διακρίνεται το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου το οποίο από αρκετά σημεία στην περίμετρο της Λίμνης φαίνεται να είναι μέσα στην Λίμνη και πάνω σε κάποιο νησάκι. Στο βάθος πιο ψηλά το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού.

Κουνέλι λεμονάτο με πατάτες

  • Μερίδες: 6
  • Δυσκολία: μέτριο

Υλικά

  • 1 κουνέλι, 1 ½ κιλό περίπου κομμένο σε μερίδες
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού χυμός λεμονιού
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 2 κιλά πατάτες χοντροκομμένες
  • 1 κύβος λαχανικών ή κοτόπουλου
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη

Εκτέλεση

  1. Πλένετε το κουνέλι με νερό και ξίδι και το στεγνώνετε. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό λάδι και σοτάρετε τις μερίδες του κουνελιού 3΄-4΄. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσουν οι μερίδες του κουνελιού. Περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού το φαγητό και πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
  2. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό και τον κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου και σιγοβράζετε το κουνέλι 1 ώρα περίπου. Τοποθετείτε τις χοντροκομμένες πατάτες στο τηγάνι και τις σοτάρετε με το υπόλοιπο λάδι. Τις προσθέτετε στο κουνέλι και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τους ζωμούς του φαγητού.

Κρέμα λεμονιού

  • Μερίδες: 4
  • Δυσκολία: εύκολο

Υλικά

  • λεμόνια κίτρινα: 6 μεγάλα, ζουμερά
  • μοσχολέμονο: 1 ζουμερό
  • βούτυρο: 250 γρ.
  • ζάχαρη: 500 γρ.
  • αυγά: 3 ολόκληρα και 2 κρόκοι

Εκτέλεση

  1. Τρίβετε σε πολύ λεπτό τρίφτη τις φλούδες των κίτρινων λεμονιών και του λάιμ για να πάρετε το ξύσμα τους. Τα για να πάρετε το χυμό τους. Φιλτράρετε το χυμό των λεμονιών.
  2. Ζεσταίνετε σε μικρό κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά το ξύσμα και το χυμό των λεμονιών μαζί με τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρις ότου τα υλικά ομογενοποιηθούν. Χτυπάτε τα αυγά, τα ολόκληρα και τους κρόκους, σ' έναμ μπολ και τα προσθέτετε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας διαρκώς. 
  3. Δένετε την κρέμα σε μπεν μαρί ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Τη σερβίρετε με έτοιμα μπισκότα, τσουρέκι ή σπιτικό κέικ. Διατηρείτε την κρέμα λεμονιού στο ψυγείο σε γυάλινα βαζάκια μαρμελάδας για 3 μήνες. 

Νερό μύρου


http://www.mystikaomorfias.gr/Catalog/index.php?main_page=product_info&cPath=195&products_id=2564

Νερό μύρου. Για κουρασμένα δέρματα. Καταπολεμά το πρήξιμο βλεφάρων.

€4.00


Πρόκειται για αποσταγμένο νερό που δημιουργείτε μετά την απόσταξη των αιθέριων ελαίων από τα αρωματικά φυτά. Το νερό μύρου ενισχύει την αντιγήρανση. Ξεπρήζει τα μάτια και τα απαλλάσσει απο σακούλες. Καταπολεμά το πρήξιμο και στο πάνω και στο κάτω βλέφαρο.
Είναι αναζωογωνητικό εξαιρετικά αντιγηραντικό ειδικά σχεδιασμένο για τα ώριμα η κουρασμένα δέρματα. Μπορεί να αναμειχθεί σε οποιαδήποτε καλλυντική παρασκευή προσώπου ή σώματος Εφαρμόζεται ιδανικά αμέσως μετά το ντεμακιγιάζ ματιών για να καταπολεμήσετε τις σακούλες του πάνω και του κάτω βλεφάρου. 100% φυσικό προϊόν.
Το μύρο καταπολεμά τις μολύνσεις στο δέρμα. Είναι αντιμικροβιακό. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν στα τραύματα των πολέμων για την ίαση τους. Πολύ αποτελεσματικό σε ώριμες επιδερμίδες αλλά και κουρασμένες επιδερμίδες.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μύρου οφείλονται στις αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, στυπτικές, αποχρεμπτικές, αντιμυκητιασικές, αντιπαρασιτικέ, τονωτικές, αντικαταρροϊκές, εφιδρωτικές, επουλωτικές, αντισηπτικές, τονωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντισπασμωδικές ιδιότητες.
Τα κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου του μύρου είναι Alpha Pinene, Cadinene, Limonene, Cuminaldehyde, Eugenol, Cresol, Heerabolene, Acetic Acid, Formic Acid και Sesquiterpenes.
Είναι ευεργετικό για τη θεραπεία παθήσεων του δέρματος, την επούλωση πληγών και την καταπολέμηση μολύνσεων. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για τη διατήρηση ενός υγιούς και λαμπερού δέρματος, για την πρόληψη της γήρανσης και για την ενυδάτωση του σκασμένου δέρματος.
Διατίθεται σε συσκεαυσία 100 ml 100% φυσικό προιόν.
τιμή έκπτωσης απο 5 ευρώ, μόλις 4 ευρώ!

οι 33 πιο σπουδαίοι

http://www.tilestwra.com/ellines-to-3-ton-korifeon-epistimonon-ston-kosmo-pii-itan-ke-ti-ekanan-i-33-pio-spoudei/

Ελληνες το 3% των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο. Ποιοι ήταν και τι έκαναν οι 33 πιο σπουδαίοι.

Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, αλλά το ειδικό βάρος των επιστημόνων της, διεθνώς, είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το μέγεθός της.
Αν και πληθυσμιακά οι Έλληνες αποτελούν λιγότερο από το 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες το ποσοστό των Ελλήνων πλησιάζει το 3%. Όμως, από αυτούς, μόνο ένας στους επτά (14%) έζησε ή ζει στην Ελλάδα, ενώ όλοι οι άλλοι στο εξωτερικό (86%), όπου αρκετοί γεννήθηκαν, ενώ ακόμη περισσότεροι έφυγαν ως μετανάστες.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε, το Σάββατο, στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο στην Αθήνα, ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, ειδικός σε θέματα στατιστικής.
Δίνοντας την πρώτη ετήσια διάλεξη στη μνήμη του καθηγητή του Δημήτρη Τριχόπουλου, με θέμα «Η φυγή των Ελλήνων επιστημόνων – μια μετα-ανάλυση», ο κ. Ιωαννίδης παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για τους συνολικά 672 επιστήμονες με ελληνικά ονόματα, οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα της βάσης Google Scholar.
Κατά μέσο όρο, οι 672 Έλληνες επιστήμονες έχουν πάρει 17 χιλιάδες αναφορές ο καθένας τους στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία. Από τους 672, οι 33 έχουν φύγει από τη ζωή, ενώ οι υπόλοιποι έχουν σχεδόν όλοι φύγει από την Ελλάδα.
Στον ευρύτερο επιστημονικό χώρο, υπάρχουν πάνω από 20 εκατομμύρια συγγραφείς που έχουν κάνει τουλάχιστον μια επιστημονική δημοσίευση. Τα ελληνικά ονόματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% του συνόλου (δηλαδή 200 χιλιάδες), ενώ μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων, είτε εν ζωή, είτε όχι, το ποσοστό των ελληνικών ονομάτων πλησιάζει το 3%. Ο αρχαιότερος Έλληνας επιστήμονας είναι ο Αριστοτέλης, ο οποίος, αν και τόσο παλαιός, συνεχίζει να αναφέρεται συχνά στη σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία.

Που βρίσκονται οι περισσότεροι
 
O Γεώργιος Παπανικολάου, εφευρέτης του «Τεστ Παπ»
Από τους 672 κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες, μόνο οι 95 (το 14%) βρίσκονται στην Ελλάδα. Περισσότεροι από τους μισούς (376 άτομα ή το 56%) ζουν στις ΗΠΑ και ακολουθούν ως χώρες διαμονής και εργασίας το Ηνωμένο Βασίλειο (60 επιστήμονες ή το 9%), ο Καναδάς (31), η Γερμανία (24), η Γαλλία (20), η Ελβετία (19), η Αυστραλία (17), η Κύπρος (9) και άλλες χώρες (21).
Η περιοχή σε όλο τον κόσμο με τον μεγαλύτερο αριθμό κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων είναι η Καλιφόρνια (74 άτομα) και ακολουθούν η Μασαχουσέτη (64), η Νέα Υόρκη (62), η λοιπή Ελλάδα πλην Αθηνών (48), η Αθήνα (47), το Λονδίνο (31), το Τέξας (21), η Πενσιλβάνια (21), το «δίδυμο» Οξφόρδης-Κέμπριτζ (19), το Κονέκτικατ (17) και το Ιλινόις (15).

 
O φυσικομαθηματικός Νικόλας Μητρόπουλος, o δημιουργός των πρώτων μεγάλων ηλεκτρονικών υπολογιστών
Από τους 40 επιστήμονες με τον μεγαλύτερο συνολικό αριθμό αναφορών που ζουν ακόμα, μόνο ένας βρίσκεται κυρίως στην Ελλάδα, ενώ οι 34 (ποσοστό 85%) βρίσκονται στις ΗΠΑ. Σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ακόμα και αυτοί που βρίσκονται στην Ελλάδα, τις περισσότερες φορές έχουν κάνει το μεγαλύτερο μέρος του έργου τους σε άλλες χώρες.
Ποιοι ήσαν και πού πέθαναν οι κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες
Από τους 33 νεκρούς κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες (μεταξύ των οποίων ο Δ. Τριχόπουλος), οι 12 είχαν γεννηθεί στο εξωτερικό από ελληνικές οικογένειες, οι οποίες είχαν ήδη μεταναστεύσει πριν γεννηθούν εκείνοι. Οι υπόλοιποι μετανάστευσαν οι ίδιοι από την Ελλάδα.

 
O σημαντικός σύγχρονος στοχαστής της πολιτικής φιλοσοφίας Κορνήλιος Καστοριάδης
Όσον αφορά τον θάνατό τους, οι 28 πέθαναν μακριά από την Ελλάδα. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε ο Ι. Ιωαννίδης, κυρίως από νεκρολογίες:
  • Ο μεγαλύτερος μυκητολόγος Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος πέθανε στο Όστιν του Τέξας.
  • Ο Χαράλαμπος «Ρόκο» Αλιπράντης, που έκανε σημαντικές συνεισφορές στην οικονομική θεωρία και στα αναλυτικά μαθηματικά, πέθανε στο Γουέστ Λαφαγιέτ της Ιντιάνα.
  • Ο βιοχημικός του Χάρβαρντ Χάρι Αντωνιάδης, ο οποίος ανακάλυψε ότι αυξητικοί παράγοντες και ογκογονίδια είναι το ίδιο πράγμα, πέθανε στο Νιούπορτ της Μασαχουσέτης.
  • Ο Κρις Αργύρης, ο ιδρυτής της επιστήμης της Οργανωσιακής Μάθησης (Organizational Learning), πέθανε στο Γουέσλεϊ της Μασαχουσέτης.
  • Ο Γιάννης Αργύρης, που ανακάλυψε τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων, πάνω στην οποία στηρίζονται οι υπολογιστικοί κώδικες της σύγχρονης μηχανικής, πέθανε στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας.
  • Ο νευροψυχίατρος Γιώργος Μπαρτζώκης, που πρότεινε τη θεωρία εκφύλισης της μυελίνης για παθήσεις του εγκεφάλου, πέθανε στο Λος Άντζελες.
  • O Γιάννης Μπατσάκης, ο κορυφαίος παθολογοανατόμος πάνω στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, πέθανε στο Χιούστον του Τέξας.
  • Ο κορυφαίος θεωρητικός μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή πέθανε στο Μόναχο της Γερμανίας.
  • O Κορνήλιος Καστοριάδης, από τους σημαντικότερους σύγχρονους στοχαστές της πολιτικής φιλοσοφίας, πέθανε στο Παρίσι.
  • O Γιώργος Κοτζιάς, που βρήκε την πρώτη αποτελεσματική θεραπεία για τον παρκινσονισμό, την L-Dopa, πέθανε στη Νέα Υόρκη.
  • O Μιχαήλ Δερτούζος, ο καθηγητής του ΜΙΤ που συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε να χρησιμοποιούμε ευρύτατα τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σήμερα, πέθανε στη Βοστώνη.
  • Ο ανοσολόγος Ντίνος Διαλυνάς πέθανε στην Καλιφόρνια.
  • Ο Ανδρέας Δημαρόγκωνας, από τους σημαντικότερους ειδικούς στο μηχανολογικό σχεδιασμό και στις ταλαντώσεις, πέθανε στο Σεν Λιούις του Μισούρι.
  • Ο Ντίνος Γαζής, κορυφαίος ερευνητής της IBM και πρωτοπόρος στην μοντελοποίηση της ροής κυκλοφορίας, πέθανε στο Κάτοναχ της Νέας Υόρκης.
  • Ο Νικόλας Γεωργάνας, από τους σημαντικότερους ερευνητές στα συστήματα πολυμέσων, πέθανε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
  • Ο Νικόλας Γονατάς, κορυφαίος νευροπαθολόγος που ίδρυσε το τμήμα νευροπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, πέθανε στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια.
  • Ο Πάρις Χρήστος Κανελλάκης, κορυφαίος ερευνητής στην πληροφορική, πέθανε πολύ νέος, μόλις 42 ετών, μαζί με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά του, σε συντριβή αεροπλάνου στη οροσειρά των  Άνδεων στην Κολομβία.
  • O Αντώνης Μαρμάρου, κορυφαίος ερευνητής στη σημασία και ρύθμιση της ενδοκρανιακής πίεσης σε νευροχειρουργικούς ασθενείς, πέθανε στο Κρόζιερ της Βιρτζίνια.
  • O φυσικομαθηματικός Νικόλας Μητρόπουλος (Metropolis), o δημιουργός των πρώτων μεγάλων ηλεκτρονικών υπολογιστών (ΜΑΝΙΑC), της πρώτης ατομικής βόμβας και των εξαιρετικά σημαντικών υπολογιστικών αλγόριθμων «Μόντε Κάρλο», πέθανε στο Λος Άλαμος του Νέου Μεξικό.
  • Ο Δημήτρης Μιχαλάς, κορυφαίος αστροφυσικός και αυθεντία στις ατμόσφαιρες των άστρων και στη ραδιοαστρονομία, πέθανε στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικό.
  • Ο Κλαρκ Μουστάκας, ιδρυτής της ανθρωπιστικής ψυχολογίας, πέθανε στο Φάρμιγκτον Χιλς του Μίσιγκαν.
  • Ο Δημήτριος Παπαχατζόπουλος, εφευρέτης των λιποσωμιακών φαρμάκων, πέθανε στο Σαν Φρανσίσκο.
  • O Γεώργιος Παπανικολάου, εφευρέτης του «Τεστ Παπ» για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας, πέθανε στο Μαϊάμι της Φλόριδα.
  • O Αθανάσιος Παπούλης, ο γίγαντας των εφαρμοσμένων μαθηματικών, πέθανε στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.
  • Ο Νίκος Πουλαντζάς, ο σημαντικότερος δομικός μαρξιστής πολιτικός φιλόσοφος, πέθανε στο Παρίσι.
  • Ο Πέτρος Σιφναίος, ένας από τους σημαντικότερους ψυχοθεραπευτές και αυτός που επινόησε τον όρο «αλεξιθυμία», πέθανε στο Μπέλμοντ της Μασαχουσέτης.
  • Ο Αναστάσιος (Τας) Βενετσανόπουλος, κορυφαίος επιστήμονας στα πολυμέσα και στη θεωρία του δικτυακού σήματος και της επεξεργασίας εικόνας, πέθανε στο Τορόντο του Καναδά.
  • Ο Γιάννης Βλησίδης, μέλος της λεγόμενης «συμμορίας των τεσσάρων», που έγραψε το κλασικό έργο πάνω στην ανάπτυξη λογισμικού, πέθανε 44 ετών από καρκίνο του εγκεφάλου στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
  • Ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, κορυφαίος στα μαθηματικά των ανισοτήτων στην μηχανική, πέθανε στη διάρκεια διακοπών στο Λουτράκι.
  • Ο Ιωάννης Βαρδουλάκης, κορυφαίος επιστήμονας στο χώρο της γεωμηχανικής, έπεσε την ώρα που έκοβε κάποιο δέντρο έξω από το σπίτι του στην Αθήνα.
  • Η Μαρία Πέτρου, κορυφαία επιστήμονας στην επεξεργασία σήματος και στη ρομποτική, πέθανε από καρκίνο τρία χρόνια μετά την επιστροφή της από την Αγγλία στη Θεσσαλονίκη.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης, «θα πρέπει να εξετάσουμε αν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε σαν χώρα και σαν κοινωνία τους άλλους 639 που είναι ακόμα ζωντανοί, αλλά και να εξασφαλίσουμε ότι ο ελληνισμός θα αναδείξει και πολλές χιλιάδες άλλους κορυφαίους επιστήμονες στο μέλλον».

 
O Μιχαήλ Δερτούζος, καθηγητής του ΜΙΤ
Ανέφερε ότι είναι ενθαρρυντικό πως η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε μόνο χώρες που διάλεξαν δύο επιστήμονες ανάμεσα στους έξι σπουδαιότερους του έθνους τους: Τον Γεώργιο Παπανικολάου και τον Αριστοτέλη (οι άλλες είναι οι Κροατία, Ιταλία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία). Από την άλλη, όμως, ο κ. Ιωαννίδης επεσήμανε ότι το ποσοστό του ΑΕΠ που η Ελλάδα δαπανά για έρευνα και τεχνολογία, είναι μόλις 0,6%, έναντι περίπου 4% που δαπανούν χώρες όπως το Ισραήλ και η Φινλανδία.
Ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε ότι «μια αξιοθαύμαστη μειοψηφία επιστημόνων παραμένει ακόμα στην Ελλάδα και βρίσκονται οι περισσότεροι σε κατάσταση διωγμού. Είναι ο συνεχής, απηνής, αμείλιχτος, ανελέητος διωγμός που κατατρέχει ανέκαθεν όποιον πιστεύει στην αριστεία και στην ουσιαστική προσφορά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι επιστήμονες αυτοί δεν μπορούν να επηρεάσουν το ελληνικό γίγνεσθαι, παρόλο που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

 
Ο κορυφαίος θεωρητικός μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η Ελλάδα έχει ακόμα τη δυνατότητα να γίνει μια από τις πλέον ευημερούσες χώρες του κόσμου, αν αξιοποιήσει το ταλέντο και τις δεξιότητες σοβαρών επιστημόνων και αν εστιάσει αυστηρά στην αξιοκρατία και στην αριστεία. Ενώ έχουμε εμπλακεί σε προκλητικά ασαφείς και ατελέσφορες συζητήσεις για το 0,25% της ουσίας, μπροστά στα μάτια μας χάνονται οι πραγματικές δυνάμεις της χώρας, οι νέοι και χαρισματικοί άνθρωποι που φεύγουν γιατί δεν αντέχουν την αλαζονεία της τοπικής μετριοκρατίας».
via

Κάστανα!

http://www.agrotikabook.gr/%CF%84%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CF%89-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%B8%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%BF%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1

Τι να βάλω στο καλάθι του Νοεμβρίου; Κάστανα!

Πέμ, 2012-11-01 20:30
Κάστανο, ένα άλλο φρούτο
Τα κάστανα δεν κατατάσσονται ακριβώς στους ξηρούς καρπούς κυρίως γιατί δεν τρώγονται ξερά, αλλά φρέσκα και μαγειρεμένα. Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά οι ειδικοί λένε ότι πρόκειται για είδος που κατατάσσεται στα φρούτα. Όπως και να έχει πάντως πρόκειται για έναν καρπό πολύτιμο για τον οργανισμό μας, αφού εκτός από νοστιμιά έχει πολλά ακόμα να του προσφέρει.
Τα δυνατά τους σημεία
Σε αντίθεση με άλλους καρπούς τα κάστανα περιέχουν πολύ λίγα λιπαρά. Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, β-καροτένιου, καλίου και φυλλικού οξέως. Το τελευταίο παίζει θεμελιώδη ρόλο στην πρόληψη εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων του εμβρύου κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξής του. Έχει επίσης, αξιοσημείωτες ποσότητες φυτικών ινών. Περιέχουν περίπου 11 γρ. φυτικών ινών ανά 100 γρ. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα.
Στην κουζίνα
Μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα βραστά ή ψητά, αλλά μπορούν να αποτελέσουν και ένα σημαντικό υλικό σε πολλές συνταγές μαγειρικής. Βάλτε τα στη γέμιση της γαλοπούλας ή του κοτόπουλου, αλλά και σε ένα υπέροχο ριζότο με σταφίδες και κάστανα. Χρησιμοποιούνται επίσης, για την παρασκευή γλυκών όπως μαρόν γλασέ (βραστά κάστανα εμποτισμένα σε σιρόπι), μαρόν ντεγκιζέ (κάστανα βρασμένα επικαλυμμένα με σοκολάτα) ή μον μπλαν ( κάστανα πουρέ με βανίλια και σαντιγί). Σε διάφορες περιοχές της Ασίας τα κάστανα γίνονται και αλεύρι.
Στην αγορά
* Αυτή την περίοδο τα κάστανα βρίσκονται στους πάγκους της αγοράς. Θα υπάρχουν όλο αυτό το μήνα μέχρι και τον Ιανουάριο.
* Επιλέξτε φρέσκα κάστανα γιατί δεν κρατάνε πολύ, δυστυχώς χαλάνε γρήγορα επειδή είναι πλούσια σε άμυλο και έχουν ελάχιστα λιπαρά. Ένας τρόπος να διαπιστώσετε αν είναι φρέσκα ανοίξτε ένα με δύο και ελέγξτε αν η ψίχα τους είναι βαριά, σκληρή και ανοιχτόχρωμη. Παρατηρήστε επίσης, να μην υπάρχουν σημάδια μούχλας.
Η συντήρηση
Για να τα διατηρήσετε φρέσκα για λίγες εβδομάδες, βάλτε τα σε πλαστική σακούλα τροφίμων κλείστε τα αεροστεγώς και βάλτε τα στο ψυγείο.

vita.gr

Χαλβάς Φαρσάλων


Χαλβάς Φαρσάλων!!Συνταγή από ντόπιο κάτοικο,Φανταστικός !!!




Την συνταγή μου την έδωσε παππούς από τα Φάρσαλα ζαχαροπλάστης ,την φτιάχνω τακτικά ,είναι δοκιμασμένη!!
1 κιλό ζάχαρη
½ κιλό νισεστές
1 νεροπότηρο βούτυρο
5 ποτήρια νερό
1 φλυτζάνι άσπρα άψητα αμύγδαλα, κανέλλα

 Εκτέλεση
Βάζουμε τα 700 γρ. από τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και τη λιώνουμε μέχρι να καεί και να αρχίσει να καραμελώνει. Εχουμε σε μπολ ανακατεψει το νισεστέ με την υπόλοιπη ζάχαρη και 1/2 κουταλιά κανέλας .

Ρίχνουμε στο μίγμα νισεστε τα ποτήρια νερού τα ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί ο νισεστές και το ρίχνουμε στην καραμελωμένη ζάχαρη. ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΚΑΕΙΤΕ Αρχίζουμε να ανακατεύουμε καλά σε σιγανή φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Σε τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, βάζοντας και τα αμύγδαλα να πάρουν χρώμα.


 
 Όταν έχει πήξει ο χαλβάς  που τον ανακατεύουμε, συνέχεια  ρίχνουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολάει απο τα τοιχώματα. Απλώνουμε το χαλβά ζεστό αμέσως σε ταψί, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τον βάζουμε στο γκριλ μέχρι να πιάσει μια κρούστα στην επιφάνεια. Οταν τον βγάλουμε από το φούρνο πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κανέλα.
Αν μας αρέσει πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου από πάνω  στο τέλος .

Δημοφιλείς αναρτήσεις