Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Ραδίκια (αντίδια) τα θαυματουργά!

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Ο όρος «χόρτα» χρησιμοποιείται για τα πράσινα ποώδη φυτά. Χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική για να περιγράψει τα βρώσιμα χόρτα. Τα χόρτα είτε καλλιεργούνται, είτε μπορεί να τα μαζέψει κανείς από ακαλλιέργητες εκτάσεις,…
enallaxnews.gr

Ραδίκια (αντίδια) τα θαυματουργά!

Ο όρος «χόρτα» χρησιμοποιείται για τα πράσινα ποώδη φυτά. Χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική για να περιγράψει τα βρώσιμα χόρτα. Τα χόρτα είτε καλλιεργούνται, είτε μπορεί να τα μαζέψει κανείς από ακαλλιέργητες εκτάσεις, στις οποίες φυτρώνουν. Άλλα από αυτά είναι βρώσιμα για τον άνθρωπο και τα ζώα, όπως ραδίκια (άγρια ραδίκια – πικραλίδες – ταραξάκο), τα αντίδια (ήμερα ραδίκια), τα βλίτα, η γλιστρίδα, η καυκαλήθρα, οι βρούβες, η ζοχιά, το μάραθο και λέγονται χορταρικά.
Όπως επισημαίνει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος, Δημήτρης Τζιράρκας, το ραδίκι είναι γνωστό από τους αρχαίους χρόνους και αναφέρεται στον πάπυρο του Ebers 4.000 χρόνια π.Χ.. Ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος αναφέρονται στο είδος αυτό με τις ονομασίες κιχόρη ή κιχόριον, ήμερος Σέρις, πικρίδα κ.ά.. Ο Γαληνός το ονομάζει «φίλο του συκωτιού».
Τα ραδίκια ανήκουν στην κατηγορία cichorium και διακρίνονται σε πάρα πολλά είδη όπως το άγριο, το ήμερο (ή αλλιώς αντίδι), το σταμναγκάθι, το ιταλικό, το ραντίκιο, το Witloof ή Βρυξελλών μέχρι και ραδίκι για την παραγωγή υποκατάστατου του καφέ υπάρχει. Και μιλάμε για αυτά που καλλιεργούνται όχι για τα αυτοφυή. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η πικρή τους γεύση που τους δίνει και ιδιαίτερη νοστιμάδα.
Τα ραδίκια είναι χειμερινά φυτά τα οποία αρχίζουμε να τα βλέπουμε από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, βόρεια Αμερική και την βόρεια Ασία, γενικά στο βόρειο ημισφαίριο, αν και πλέον έχουν αποικήσει παντού σχεδόν στο κόσμο.
Τα άγρια ραδίκια έχουν πικρή γεύση και έχουν στενά φύλλα. Από την άλλη, τα ήμερα ραδίκια (αντίδια) καλλιεργούνται κατά την διάρκεια όλου του χρόνου και είναι πλατύφυλλα, με γλυκύτερη γεύση από τα άγρια ραδίκια.
Σύσταση ανά 100 γραμμάρια βρασμένων ραδικιών:
Θερμίδες 33
Λιπαρά 0,6 γρ.
Πρωτεΐνες 2 γρ.
Υδατάνθρακες 3,6 γρ.
Νερό 100 γρ.
Κάλιο 12 mg
Νάτριο 92,4 mg
Σίδηρος 9,9 mg
Ασβέστιο 35 mg
Φώσφορο 26 mg.
Τα ραδίκια είναι πλούσια σε βιταμίνες C, Α, Β1, Β2 και καροτενοειδή καθώς και σε ανόργανα στοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο και μαγνήσιο.
Το φυτό περιέχει ένα λευκό γαλακτώδη χυμό (Latex). Η ρίζα και ο γαλακτώδης χυμός περιέχουν μια πικρή ουσία: τη λακτουπικρίνη (τερπενική λακτόνη), λακτουκίνη καθώς και τανίνες, ινουλίνη, καουτσούκ, τριτερπένια, κουμαρίνες, καροτενοειδή και άλλα.
Παλιότερα, οι λαϊκοί θεραπευτές χρησιμοποιούσαν τα ραδίκια για την θεραπεία ασθενειών του ήπατος και της χολής. Πλέον έχει φανεί από κλινικές έρευνες πως ένα συστατικό που περιέχεται, το κιχώριο, έχει όντως ηπατοπροστατευτική δράση.
Η αφθονία τους σε β- καροτίνη θωρακίζει τον οργανισμό και προλαμβάνει την ανάπτυξη των «ελεύθερων ριζών», συμβάλλοντας στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Το ραδίκι θεωρείται ένα εξαιρετικό διουρητικό. Επίσης είναι πολύ καλό τονωτικό, χωνευτικό και αποτοξινωτικό. Ιδανικό για τον καθαρισμό του αίματος, είναι χολαγωγό, υπακτικό, τονωτικό, αντιρρευματικό. Ελαττώνει τη χοληστερίνη και το αφέψημα των φύλλων χρησιμοποιείται κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Δρα ευεργετικά σε ότι αφορά τη λειτουργία των αδένων, βοηθάει στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως (δυσμηνόρροια). Ως χολαγωγό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φλεγμονή ή τη συμφόρηση του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως. Σε περίπτωση χολολιθίασης, αν οι πέτρες είναι μεγάλες ή αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού το χρησιμοποιήσετε.
Ο κατάλογος των ευεργετικών ιδιοτήτων του είναι ευρύς:
χρησιμοποιείται κατά των χρόνιων δερματικών παθήσεων, είναι τονωτικό του στομάχου και το γάλα που βγαίνει όταν το κόβουμε θεραπεύει σπυριά, κρεατοελιές, ακόμη και τους κάλους.
Επίσης χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά στον διαβήτη, για τον έλεγχο των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα. Η υπογλυκαιμική του δράση έχει επιβεβαιωθεί σε πειραματόζωα.
Ο Ησίοδος είχε πει: «να φας τσουκνίδα για να προστατευτείς από όλες τις ασθένειες του έτους». Αιώνες αργότερα, αποδείχτηκε ότι τα λόγια αυτά δεν έκρυβαν καμία υπερβολή.



Τι πρέπει να προσέξω:
Μην ξαφνιαστείτε αν τα άγρια ιταλικά ραδίκια σας δεν κοκκινίσουν πολύ γρήγορα, το χρώμα γίνετε πιο έντονο με το κρύο.
Πότε μαζεύω και πώς:
Μαζεύονται από το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές έως την άνοιξη. Συγκομίζονται όλα μαζί ή τμηματικά όταν έχουν αναπτυχθεί αρκετά σε μέγεθος. Αν δεν θέλετε να τα προμηθευτείτε από τις λαϊκές αγορές ή από τον μανάβη της γειτονιά σας, μπορείτε να κόψετε τα φυτά, όταν ο καιρός είναι καλός, ανάλογα με τις ανάγκες σας, όταν αυτά θα είναι πλέον αρκετά συμπαγείς. Όταν τα συλλέγουμε, το μαχαίρι μπαίνει λίγο πιο βαθιά στο έδαφος, αλλιώς θα μας μείνουν όλα τα φύλλα στο χέρι, εν αντιθέσει με την πρακτική που κάνουμε στα άλλα είδη ραδικιού , όπου για προστασία της χλωρίδας τα κόβουμε ψηλά στη ρίζα, ώστε μετά να τα πετάξουμε ξανά

Χρήση μαγειρική:
Καταναλώστε τα άμεσα ,αφού η θρεπτική τους αξία χάνεται πολύ γρήγορα. Τρώγονται ωμά σε σαλάτες συχνά ανακατεμένα με άλλα σαλατικά ή βραστά με λάδι και λεμόνι. Μαγειρεύονται όμως και με κρέας, γίνονται σούπες ή αποτελούν τη γέμιση για χορτόπιτες.Επίσης χρησιμοποιούνται οι ρίζες αποξηραμένες, μόνες τους ή μαζί με το φυτό. Εκτός από τη βοτανοθεραπευτική της δράση τις χρησιμοποιούν και σαν υποκατάστατο του καφέ (μετά από ξήρανση).
Βασικοί κανόνες συντήρησης μέχρι την κατανάλωση
Αν δεν βραστούν την ίδια ημέρα, είναι απαραίτητο να φυλαχθούν στο κάτω μέρος του ψυγείου, κλεισμένα σε αεροστεγείς πλαστικές σακούλες, κατάλληλες για τρόφιμα, από τις οποίες θα αφαιρεθεί ο περισσότερος αέρας, συμπιέζοντάς τις. Επίσης, είναι απαραίτητο να γίνεται καθαρισμός, χωρίς να πλυθούν, γιατί η υγρασία ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών που υπάρχουν σ’ αυτά, με αποτέλεσμα να χαλάσουν.
Το πλύσιμο των χόρτων γίνεται σε κρύο νερό. Δεν πρέπει να αφήνουμε τα χόρτα να μουσκεύουν για πολύ ώρα, γιατί πολλά συστατικά τους διαλύονται στο νερό και έτσι μειώνεται η θρεπτική αξία τους. Το πλύσιμο θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά.
Αν τα χόρτα που θα φάμε υποψιαζόμαστε ότι προέρχονται από βοσκότοπους ή τα έχουν επισκεφτεί σκυλιά και είναι πιθανόν να έχουν κολλήσει πάνω τους αυγά παράσιτων (τσιμπούρια, αχινόκοκκος), καλό είναι να τα μουσκεύουμε πρώτα σε ξιδόνερο, για να διευκολύνουμε την αποκόλληση των απορριμμάτων.
Το πλύσιμο που θα ακολουθήσει, θα είναι προσεκτικότερο. Με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης μας.


ΠΗΓΗ : Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ

Visit Greece

Meteora from Above

Οι Ελληνικές βιομηχανίες που έκλεισαν

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Ελληνική Επανάσταση.
 
Ελληνική Επανάσταση
Οι Ελληνικές βιομηχανίες που έκλεισαν απο το 1981 και μετά την εισοδό μας στην ΕΟΚ επι ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Κατέρευσε η Ελληνική βιομηχανία για να γίνουμε ευρωπαίοι να έχουμε ξένο νόμισμα και τώρα να είμαστε δούλοι των εβραίων. Αν δεν είχαν καταρεύσει οι βιομηχανίες θα μπορούσαμε να γυρίσουμε στην Δραχμή χωρίς να έχουμε μεγάλες δυσκολίες. Όλα τα είχαν σχεδιασμένα χρόνια τώρα. Δείτε το και διαδώστε το παντού να μάθουν και οι νέοι.

τσάντα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη ‎Tali's סרוגים בעבודת יד‎.
 
Tali's סרוגים בעבודת יד
לכל מי ששואלת אותי כל הזמן על צמצומים..... הסרטון הזה קיים גם ביוטיוב אבל אני מעלה אותו לכאן לנוחיותכן.....

Ελληνική παράδοση

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Φωτογραφιες Μνημες Παραδοση.

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Скоро-Скоро Рождество)

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Kitty Campus.
 
Скоро-Скоро Рождество)

<Χίλια μόδια χωριανοί!>

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Στις 16 Δεκεμβρίου τιμάται η μνήμη του Αγίου Μόδεστου που, κατά την παράδοση, υπήρξε θεραπευτής των ζώων και επομένως καθιερώθηκε ως προστάτης τους,…
iscreta.gr
Στις 16 Δεκεμβρίου τιμάται η μνήμη του Αγίου Μόδεστου που, κατά την παράδοση, υπήρξε θεραπευτής των ζώων και επομένως καθιερώθηκε ως προστάτης τους, ιδιαίτερα των μεγαλόσωμων κι εκείνων που από τα βάθη των αιώνων αποτελούσαν τον πολύτιμο σύντροφο και αρωγό του ανθρώπου στην καλλιέργεια της γης.
Ακόμη και το ίδιο το όνομά του – που λέγεται ότι του δόθηκε από κάποιον Ρωμαίο Συγκλιτικό που τον υιοθέτησε και συνεπώς ετυμολογείται από το λατινικό modestus ως άνθρωπος του μέτρου, σεμνός (Δ.Λουκάτος) – πάντα θύμιζε στους γεωργούς μας το “μόδι” (μέτρο χωρητικότητας για τα σιτηρά) κι επομένως οι ιδιότητες τούτου του αγίου επεκτάθηκαν και ως προς την προστασία της καλλιέργειας και την αύξηση της συγκομιδής.
Χαρακτηριστική η ευχή “Χίλια μόδια!” που συνήθιζαν να ανταλλάσσουν οι χωρικοί την ημέρα της γιορτής του. Προστάτης, λοιπόν, των ζώων, των γεωργών και των κτηνοτρόφων!
Το εκκλησάκι του αγίου Μοδέστου βρίσκεται στο ψυχρό πηγάδι στο δήμο Κεραμειών στα Λευκά Όρη σε υψόμετρο 1000 περίπου μέτρων.
Χτίστηκε  το 1999 και εοτάζεται στις 27 Ιουλίου του αγίου Παντελεήμωνος και στις 16 Δεκεμβρίου του Αγίου Μόδεστου.
Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, γίνεται πανηγύρι κατά την διάρκεια του οποίου προσφέρονται νηστήσιμα φαγητά.


anavaseis.blogspot.gr
 

δείτε το

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Gatoni.com.


Θα σας τρελάνει...δείτε το!!!

Αφαιρέστε τη Μούχλα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Υγεία - Η συσσώρευση μούχλας σε γωνίες αλλά και λεκέδων από άλατα σε μπανιέρα και ντουζιέρα είναι κάτι συνηθισμένο όμως και αντιαισθητικό ταυτόχρονα.…
earthshareme.com
Η συσσώρευση μούχλας σε γωνίες αλλά και λεκέδων από άλατα σε μπανιέρα και ντουζιέρα είναι κάτι συνηθισμένο όμως και αντιαισθητικό ταυτόχρονα. Γι’αυτό ψάξαμε και βρήκαμε έναν απλό και οικονομικό τρόπο για να εξαλειφθούν αυτοί οι λεκέδες μια και καλή.
Για να απαλλαγείτε λοιπόν, από τους λεκέδες μούχλας ή αλάτων καταρχάς πάρτε μια ποσότητα από απλό βαμβάκι, τόση όση χρειάζεται για να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια που είναι οι λεκέδες.
Έπειτα εφαρμόστε τα παρακάτω βήματα:
1. Σε ένα μπολ μουλιάστε το βαμβάκι με χλωρίνη.
2. Τοποθετήστε το μουλιασμένο με χλωρίνη βαμβάκι κατά μήκος των λεκέδων από άλατα ή μούχλα.
3. Χρησιμοποιήστε μια μπατονέτα για να καταφέρετε να εισχωρήσει το βαμβάκι σε γωνίες ή δύσκολα σημεία.
4. Αφήστε το να καθίσει ένα ολόκληρο βράδυ και το πρωί αφαιρέστε το βαμβάκι. Μετά μπορείτε να πάρετε μια παλιά οδοντόβουρτσα για να τρίψετε τους εναπομείναντες λεκέδες.
5. Τέλος, ξεπλύνετε με νερό τα σημεία που ήταν τοποθετημένο το βαμβάκι.
Καταπληκτικό;
fanpage.gr
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις