Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

η ανάγνωση των θείων Γραφών

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Η μελέτη της Αγίας Γραφής διώχνει τη λύπη Παρασκευή, Φεβρουαρίου 12, 2016 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ-ΩΦΕΛΙΜΑ Edit Ευχάριστο είναι το λιβάδι και ο κήπος, αλλά πολύ πιο ευχάριστη είναι η ανάγνωση των θείων Γραφών. Γιατί εκεί υπάρχουν άνθη που…
akouei.blogspot.com
Γιατί εκεί υπάρχουν άνθη που μαραίνονται, ενώ εδώ νοήματα που πάντοτε είναι ακμαία.

Εκεί ζέφυρος που φυσάει, ενώ εδώ η αύρα του Αγίου Πνεύματος.
Εκεί τα αγκάθια που περιτειχίζουν, ενώ εδώ η πρόνοια του Θεού που ασφαλίζει.
Εκεί τζιτζίκια που τραγουδούν, ενώ εδώ οι προφήτες που κελαηδούν.
Εκεί τέρψη από την εμφάνιση, ενώ εδώ ωφέλεια από την ανάγνωση.
Ο κήπος βρίσκεται σε έναν τόπο, ενώ οι Γραφές σε όλα τα μέρη της οικουμένης.
Ο κήπος υποτάσσεται στις ανάγκες των καιρών, ενώ οι Γραφές και μέσα στο χειμώνα και μέσα στο καλοκαίρι έχουν πολλά φύλλα και είναι γεμάτες καρπούς.
Ας προσέχουμε λοιπόν στην ανάγνωση των Γραφών, γιατί εάν προσέχεις στην Γραφή, σου ξεριζώνει τη λύπη, σου φυτεύει την ευχαρίστηση, αναιρεί την κακία, ριζώνει την αρετή, δεν αφήνει μέσα στην αναταραχή των πραγμάτων να παθαίνεις όπως οι ναυτικοί στην τρικυμία.
Η θάλασσα μαίνεται, αλλά εσύ πλέεις με γαλήνη, γιατί έχεις κυβερνήτη την ανάγνωση των Γραφών, επειδή αυτό το σκοινί δεν το σπάζει η δοκιμασία των περιστάσεων.
Προς Ευτρόπιον Β΄ επιστολή
Αγίος Ιωάννης ο Χρυσοστόμος
 

Titanic

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Music Music Music.
 
Music Music Music
Titanic - My Heart Will Go On (Dialogue Mix)
emoticon like LIKE THIS PAGE ► https://www.facebook.com/MusicMuzikMusik
Ο Τιτανικός - η καρδιά μου θα πήγαινε (διάλογος mix)
emoticon like όπως αυτή τη σελίδα ► https://www.facebook.com/MusicMuzikMusik

Φτιάχνω λαχανόκηπο χωρίς νερό

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Φτιάχνω λαχανόκηπο χωρίς νερό
ftiaxno.gr|Από ftiaxno

Τρίτη, 15 Απριλίου 2008


Φτιάχνω λαχανόκηπο χωρίς νερό

Φτιάχνω λαχανόκηπο χωρίς νερό

Κατασκευή άνυδρου λαχανόκηπου

Ξεφυλλίζοντας το ιταλικό περιοδικό AAM Terra Nuova, εντυπωσιάστηκα από ένα άρθρο για την ιστορία ενός «τρελού» Eλβετού. O Jean Pain έκανε ένα πείραμα σ' ένα μικρό αγροτεμάχιο. Mε κομπόστ από τα «σκουπίδια του δάσους» και μερικά «κόλπα» κατάφερε να αποκτήσει έναν υγιέστατο και παραγωγικό λαχανόκηπο με ελάχιστο νερό.
O Eλβετός Jean Pain στη δεκαετία του '60 δούλεψε ως φύλακας μιας φάρμας, η οποία είχε και ένα μεγάλο κομμάτι δάσους. Το πρώτο πράγμα που τον ανησύχησε και έπρεπε να αντιμετωπίσει ήταν ο εφιάλτης τής τότε αλλά και της σημερινής εποχής, οι πυρκαγιές στα δάση.
Εφαρμόζοντας τις παλιές μεθόδους διαχείρισης των δασών, έφερε να βοσκήσουν στο δάσος, γουρούνια, πρόβατα, αλλά κυρίως κατσίκια - το κατσικίσιο τυρί που παρήγαγε έγινε διάσημο στην περιοχή του. Το φθινόπωρο, αφού καθάριζε το δάσος από τη θυσανώδη και τη θαμνώδη βλάστηση, χρησιμοποιούσε τα ξερά κλαδιά όπως έκαναν παλαιότερα και οι χωρικοί, δηλαδή ξύλα για τις σόμπες, για τους φούρνους, αλλά το μεγαλύτερο μέρος το έκαιγε επί τόπου στο χωράφι.
Μια μέρα, όμως, διαβάζοντας κάποια παλαιά κείμενα που βρήκε στο αρχοντικό της φάρμας, έμαθε για το «humus vivus», αυτό που σήμερα ονομάζουμε κομπόστ. Υλικό που κάποιοι «παλιοί σοφοί» παρασκεύαζαν από τα «σκουπίδια» του δάσους. Με αυτήν την έρευνα -την κατασκευή και τη χρήση του humus- αφιέρωσε και την υπόλοιπη ζωή του.
Το μυστικό για την παραγωγή φυτών ντομάτας, ύψους 2,5 μέτρων, χωρίς την ανάγκη νερού ήταν ακριβώς το «humus vivus». Για να αποδείξει τα αποτελέσματα των ερευνών του ο Jean Pain αποφάσισε να κάνει ένα μικρό οικογενειακό λαχανόκηπο 100 m2.
Επέλεξε, λοιπόν, ένα αγροτεμάχιο φτωχότατο σε θρεπτικά συστατικά, το οποίο βρισκόταν 10 μέτρα από την κορυφή ενός πετρώδους λόφου και σε υψόμετρο 410. Hταν ένα χωράφι πετρώδες, με υπέδαφος αμμώδες και με υδροφόρο ορίζοντα στα 95 μέτρα βάθος. Είχε νότιο προσανατολισμό και βρισκόταν στην περιοχή της Provenza (Ν. Γαλλία), που χαρακτηρίζεται από ξηρά καλοκαίρια και με μια μέση θερμοκρασία 35ο C υπό σκιάν.
Ο λαχανόκηπος περιμετρικά, αλλά και από πάνω, καλύφθηκε από συρμάτινη σήτα για προστασία από ζώα και πουλιά. Το Μάιο, στην πάνω σήτα τοποθέτησε χλωρά κλαδιά από πεύκα για να δημιουργήσει την απαραίτητη σκίαση για να μπορέσουν να ριζοβολήσουν ευκολότερα τα νεαρά φυτά πριν από τις ζέστες του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Jean Pain, η σκίαση του λαχανόκηπου ήταν απαραίτητη επειδή τα φυτά ποτίστηκαν κατά τη στιγμή της μεταφύτευσης και στη συνέχεια μόνο άλλη μια φορά έπειτα από κάποιες μέρες.
Το έδαφος του λαχανόκηπου τον χειμώνα ήταν καλυμμένο από ένα στρώμα οργανικής ουσίας τακτοποιημένο σε παρτέρια πλάτους 1,20 μέτρων, χωρισμένα μεταξύ τους από μονοπάτια στα οποία είχε τοποθετήσει μακριές ξύλινες τάβλες για να περπατάει χωρίς να συμπιέζει το έδαφος.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι όλη η επιφάνεια του αγροτεμαχίου, παρτέρια και μονοπάτια ήταν καλυμμένη από ένα στρώμα οργανικής ουσίας. Οι δε γραμμές φύτευσης δεν ήταν πάνω σε σαμάρια, όπως στη Β. Ευρώπη -που είναι λογικό για να έχουμε απορροή του περίσσιου νερού- αλλά το αντίθετο, σε αυλάκια για να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις απώλειές της από την εξάτμιση.
Ξεκίνησε λοιπόν το Νοέμβριο με την σπορά της σαλάτας. Aυτή ήταν και η πρώτη καλλιέργεια. Στο τέλος του Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου προχώρησε στη δεύτερη καλλιέργεια, φυτεύοντας μπιζέλια, τα οποία μετά 2 μήνες τα συγκόμισε. Eφτασε έτσι στη στιγμή της τρίτης καλλιέργειας και της πιο σημαντικής.
Είναι η στιγμή της ανανέωσης της κάλυψης του εδάφους με νέα οργανική ουσία, που θα δώσει τα θρεπτικά συστατικά και την προστασία που χρειαζόμαστε. Ξεκίνησε, λοιπόν, με μια ομοιόμορφη επικάλυψη του εδάφους από 7 cm κομπόστ. Πάνω από το κομπόστ τοποθέτησε ένα στρώμα 10 cm από χονδροειδές οργανικό υλικό για εδαφοκάλυψη (ροκανίδι από το κόψιμο των ξύλων, άχυρα, φύλλα κ.λπ.). Αυτά τα δύο υλικά δημιούργησαν και το κάλυμμα από οργανική ουσία των παρτεριών. Αρχές Μαΐου ξεκίνησε τις μεταφυτεύσεις, π.χ. πήρε ένα φυτό μελιτζάνας -που το είχε φυτέψει το Φεβρουάριο στο σπορείο- και το μεταφύτευσε στο έδαφος δημιουργώντας ένα χώρο στο κόμποστ που είχε ήδη στρώσει. Μια βασική αρχή είναι να μη μένει ποτέ το κομπόστ ακάλυπτο και εκτεθειμένο στο φως, έτσι έπειτα από κάθε μεταφύτευση θα πρέπει να το σκεπάζετε με το υλικό εδαφοκάλυψης. Το υλικό της εδαφοκάλυψης, οποιαδήποτε και αν είναι η σύνθεσή του, όχι μόνο δεν επιτρέπει στο κομπόστ να χάσει την υγρασία του, αλλά κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας, δημιουργεί ένα στρώμα υγρασίας από πάνω του και βοηθάει στην αποδόμηση της οργανικής ουσίας.
Ακολουθώντας τα παραπάνω, ήδη στα τέλη του Αυγούστου είχε απίστευτα αποτελέσματα. Οι ντομάτες έφθασαν τα 1,80 μ. ύψος, με μια καταπληκτική ανάπτυξη. Η παραγωγή καρπών αυτήν την περίοδο έφθασε τα 6 κιλά ανά φυτό. Τα φασόλια είχαν ξεπεράσει τα 2 μ. ύψος. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, μπόρεσε να κάνει μιαν επαλήθευση της συγκομιδής. Μέση ανάπτυξη των φυτών της μελιτζάνας 1,20 μ., μέση παραγωγή 5 κιλά/φυτό και το σημαντικότερο, λόγω της ανεπτυγμένης ανθοφορίας και καρποφορίας ήταν σίγουρη η παραγωγή μέχρι και τα πρώτα κρύα του Νοέμβρη.
Η τελευταία βροχή έπεσε στις 27 Ιουνίου. Στις 27 Σεπτεμβρίου, που έκανε τον απολογισμό, είχαν περάσει 87 ημέρες χωρίς νερό και τα φυτά συνέχισαν να αναπτύσσονται και να παράγουν.
Πηγή: AAM Terra Nuova-Καθημερινή
TOY HΛIA KANTAPOY - Γεωπόνος, σύμβουλος βιολογικής γεωργίας

Ποια ήταν τα βιβλία που διάβασε και εφάρμοσε ο Jean Pain;
Μήπως ήταν τα δικά μας 3 Βυζαντινά βιβλία με τίτλο «Γεωπονικά» του Κασσιανού Βάσου;
Σας αφήνω να βγάλετε μόνοι σας το συμπέρασμα και σας γράφω περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για τον δικό σας άνυδρο κήπο λαχανικών ή φυτών…
Πως μπορούμε να έχουμε κάθε είδους λάχανα στα άνυδρα μέρη-Του Βινδανιωνίου
Διαλέγουμε ένα κομμάτι γη όσης εκτάσεως θέλουμε και το σκάβουμε σε βάθος 35 εκατοστά ή και μισού μέτρου, το χώμα δε που σκάψαμε το αφαιρούμε. Παίρνουμε μετά κεραμίδια και τα στρώνουμε στο σκαμμένο μέρος, από πάνω δε βάνουμε χώμα καθαρό, κοσκινισμένο μαζί με πολύ ξερή κοπριά και έτσι φυτεύουμε ή σπέρνουμε τα λάχανα.
Μερικοί αντί για κεραμίδια, αφού σκάψουν το μέρος που διάλεξαν, το ισάζουν και το στρώνουν με αλυσίβα, όπως του λάλους και κατόπιν βάνουν το χώμα και την κοπριά και καλλιεργούν τον κήπο. Είτε όμως κεραμίδια χρησιμοποιήσουμε είτε αλυσίβα πρέπει να προσέξουμε και τους τοίχους που είναι γύρω στο σκαμμένο μέρος και να τους ασφαλίζουμε επίσης με αλυσίβα ή με κεραμίδια για να μη χύνεται από κανένα μέρος το νερό που βάζουμε για να ποτίσουμε το λαχανόκηπο.
Όταν γίνουν όλα αυτά καλλιεργούμε τον κήπο ακριβώς όπως τον καλλιεργούμε και στα υγρά μέρη, δηλαδή το χειμώνα αρκούμαστε στο βρόχινο νερό και το καλοκαίρι τον ποτίζουμε. Δεν έχει πολύ ανάγκη από νερό, γιατί η υγρασία που πήρε όλο το χειμώνα διατηρείτε με τα μέτρα που λάβαμε και δεν πηγαίνει στα γειτονικά χωράφια.
Μερικοί όταν δεν έχουν πολύ νερό φτιάχνουν 2 κήπους. Έναν χειμωνιάτικο που τον ποτίζουν οι βροχές και άλλο καλοκαιρινό κήπο, σε πολύ σκιερό και βορεινό μέρος.
- See more at: http://www.ftiaxno.gr/2008/04/blog-post_15.html#sthash.B0agqBwx.dpuf

Ο Ψαλμός της μετανοίας

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ΒΑΦΛΕΣ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Θα με βρειτε στο Facebook...Βελονες&Βελονακι-ομορφα σχεδια https://www.facebook.com/groups/1731477553745269/
youtube.com

ατελειωτα σχέδια

ΠΡΟΛΑΒΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Αφαιρέστε όλες τις τοξίνες από το σώμα σε 3 Ημέρες: Μια μέθοδος που προλαμβάνει
bioathens.com
Αφαιρέστε όλες τις τοξίνες από το σώμα σε 3 Ημέρες: Μια μέθοδος που προλαμβάνει τον καρκίνο, αφαιρεί το λίπος και το υπερβολικό νερό!
Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι η επεξεργασία και μ οι ανθυγιεινές τροφές κάνουν πολύ κακό στο σώμα και στην υγεία μας, και  είναι κάπως δύσκολο να τα αποφύγετε εντελώς. Αυτό το 3 ημέρο- επεξεργασία καθαρισμού θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε τη διατροφή σας, να μειώσει την επιθυμία για τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να αποτοξινώσει το σώμα σας.
Δύο ημέρες πριν ξεκινήσετε με τη θεραπεία, θα έπρεπε να σταματήσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως είναι αργή πέψη και μπορεί να αποτρέψει την επεξεργασία καθαρισμού. Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό των πνευμόνων σας, το σώμα σας πρέπει να είναι καθαρό από τοξίνες που βρέθηκαν στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Το βράδυ πριν να ξεκινήσετε με αυτη την  μέθοδο, θα πρέπει να πίνετε 1 φλιτζάνι φυτικό καθαρτικό (π.χ. Black Forest) τσάι, δεδομένου ότι θα βοηθήσει στον καθαρισμό των εντέρων από τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Οι πνεύμονές σας δεν πρέπει να υπερφορτώνεται από μπλοκαρίσματα στο σώμα κατά τη διαδικασία της αποτοξίνωσης.
Το επόμενο πρωί, να προετοιμάσετε ένα ποτό με χυμό λεμονιού από 2 ολόκληρα λεμόνια και 1/2 φλιτζάνι νερό και πιείτε το πριν από το πρωινό. Αυτό θα βοηθήσει στην πέψη των ισχυρών αλκαλικών τροφίμων τα οποία, από την άλλη πλευρά, θα βοηθήσει τους πνεύμονές σας να αναγεννηθούν.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να πίνετε 1,5 φλιτζάνι χυμό γκρέιπφρουτ όταν καταναλώνετε το πρωινό σας. Αν δεν σας αρέσει η γεύση του χυμού αυτού, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με χυμό ανανά ή αραιώστε το με φρέσκο ​​νερό. Και τα δύο αυτά χυμούς, γκρέιπφρουτ και το χυμό ανανά, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που διατηρούν την υγεία του αναπνευστικού συστήματος σας.
Επιπλέον, μεταξύ πρωινό  και το γεύμα σας, πιείτε 1 έως 1.5 του καθαρού χυμού καρότου. Αυτός ο χυμός θα βοηθήσει στην αλκαλοποιητική αίμα σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας αποτοξίνωσης. Τα καρότα είναι επωφελείς για την αναπνευστική οδό, δεδομένου ότι είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, που μετατρέπει το σώμα σε βιταμίνη Α
Στη συνέχεια, καντε ένα χυμό πλούσιο σε κάλιο, με το σέλινο, τον μαϊντανό, φυκια, τα καρότα και το σπανάκι. Πίνετε 1,5 φλιτζάνια χυμό καλίου με το γεύμα σας, το κάλιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που είναι καλό για τον καθαρισμό του σώματος, ειδικά αν καταναλωθούν ως υγρό. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτό το χυμό με καθαρό χυμό Νόνι αναμιγνύεται με ένα φλιτζάνι νερό. Μπορείτε να αγοράσετε το χυμό Νόνι σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Το βράδυ, πιείτε ένα φλιτζάνι  για την βλέννας-τσάι μια ώρα πριν από το δείπνο. Αυτό το τσάι είναι πλούσιο σε τζίντζερ,  και μέντα, το οποίο είναι εκπληκτικό κατά της βλέννας , βουλωμένη μύτη και την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Μπορείτε επίσης να βρείτε αυτό το τσάι σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Στη συνέχεια, πριν πάτε για ύπνο, να πιείτε 340ml από καθαρό χυμό cranberry. Ο χυμός μούρων βοηθά κατά των βακτηρίων στους πνεύμονες που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Cranberries είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι εξαιρετικά επωφελής για το αίμα και τα ούρα σας.
Η διαδικασία είναι η ίδια κατά τη διάρκεια της 3 ημέρα της θεραπείας. Τα αποτελέσματα θα είναι πολύτιμη: θα εξαλειφθούν οι τοξίνες, τα λίπη και το νερό, καθαρό πνεύμονες και πλήρως απεξαρτημένων σώμα!
Πηγή: www.sportonlinegroup.com
http://www.healthyfoodhouse.com/remove-all-toxins-from-the-body-in-3-days-a-method-that-prevents-cancer-removes-fat-and-excess-water/
 

«τα βρίσκεις»;Θα επιβιώσεις...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
 
"Μυστικά Περάσματα", η νέα τηλεοπτική εκπομπή εναλλακτικής αναζήτησης. Παρουσιαστής της ο γνωστός συγγραφέας, αρχαιολόγος και ερευνητής, Βαγγέλης…
mystikaperasmata.gr|Από Administrator

ΕΠΙΒΙΩΣΗ:Οδηγός για τα άγρια χόρτα του ελληνικού βουνού.Ξέρεις να «τα βρίσκεις»;Θα επιβιώσεις τις δύσκολες μέρες.Δεν ξέρεις;Κρίμα

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator on .
agria-xortaΔεν είναι καθόλου ευχάριστο το σοκ από την κατανάλωση «λάθος (τοξικών) φυτών (εννοείται πως αυτά είναι μόνον ένα μικρό δείγμα…τα υπόλοιπα, βγάλτε τις γιαγιάδες στο βουνό να σας τα μάθουν…όπως και το πως ΑΠΟτοξινώνονται κάποια που εκ πρώτης όψεως δεν τρώγονται (πχ τσουκνίδα)>Τα βουνά της Ελλάδας είναι γεμάτα πράσινο και πολύχρωμες εκτάσεις λουλουδιών. Από τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι εμπιστεύονταν τα χόρτα του βουνού άλλοτε για βρώση και άλλοτε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Είναι μια όμορφη και υγιεινή δραστηριότητα που μπορούμε να ακολουθήσουμε και εμείς!

Παρακάτω ακολουθεί ένας μικρός οδηγός των πιο συνηθισμένων φαγώσιμων χόρτων!
1. Πικραλίδα
PIKRALIDA
Ταυτότητα: Πολυετές αυτοφυές φυτό, φτάνει τα 25 εκατοστά ύψος. Η πικραλίδα βρίσκεται ριζωμένη συνήθως σε χωράφια ως ζιζάνιο ή σε ακαλλιέργητους τόπους. Η ρίζα και τα φύλλα της καταπολεμούν την πέτρα στη χολή. Επίσης είναι διουρητική, χωρίς όμως να μειώνει το κάλιο από τον οργανισμό. Εποχή: Από τον χειμώνα μέχρι την άνοιξη. Στην κουζίνα μας: Ωμή σε σαλάτες ή βραστά. Τα φύλλα της τα βάζουμε και σε λαχανόπιτες.
2. Γλιστρίδα
GLISTRIDA
Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Φημίζεται για τη βιταμίνη C και το σίδηρο που περιέχει. Ο λαός λέει πως αν βάλεις λίγα φύλλα γλιστρίδας κάτω από τη γλώσσα σου, ξεδιψάς (ίσως έτσι βγήκε και η φράση για τον πολυλογά, επειδή νιώθοντας ανακουφισμένος από δίψα, ξεκινά ασταμάτητο μονόλογο)! Εποχή: Από αρχές του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. Στην κουζίνα μας: Τρώγεται ωμή σε σαλάτα και μπορεί να αντικαταστήσει τα μαρούλια σαν πράσινο λαχανικό.
3. Πικροράδικα
PIKRORADIKO
Ταυτότητα: Πολυετή φυτά που φτάνουν το 1 μέτρο. Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε χωράφια αφρόντιστα και ακαλλιέργητα. Εποχή: Από το φθινόπωρο με τα πρωτοβρόχια έως το τέλος της άνοιξης. Στην κουζίνα μας: Βραστά με λαδολέμονο ή μαγειρεμένα με κρέας.
4. Γαϊδουράγκαθο – σίλυβο
GAIDOYRAGKATHO
Ταυτότητα: Διετές αυτοφυές, ακανθώδες φυτό που φθάνει το 1,5 μέτρο ύψος. Τα πράσινα φύλλα του διαφέρουν από τις άσπρες γραμμές. Ευδοκιμεί κοντά σε χερσότοπους.Εποχή: Φθινόπωρο και χειμώνα (αντέχει μέχρι και τους -15 βαθμούς Κελσίου). Στην κουζίνα μας: Εάν αφαιρέσουμε τα αγκάθια του, μπορούμε να μαγειρέψουμε τη ρίζα και τα φρέσκα φύλλα του, που θυμίζουν σπανάκι.
5. Ραπανίδα
RAPANIDA
Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά. Εξαπλώνεται σαν ζιζάνιο σε διάφορους τόπους. Ξεχωρίζει για τα μακριά, πράσινα φύλλα της. Εποχή: Από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Στην κουζίνα μας: Πολύ νόστιμα χόρτα βραστά ως σαλάτα με λαδόξυδο.
6. Περδικονύχι
PERDIKONYXI
Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά. Το συναντάμε σε μεγάλη ποσότητα στα ελληνικά βουνά, αλλά και σε χωράφια. Εποχή: Από το χειμώνα μέχρι την άνοιξη, προτού ανθίσει. Στην κουζίνα μας: Το περδικονύχι το χρησιμοποιούμε σε ομελέτες και σε διάφορες πίτες.
7. Καυκαλήθρα
KAYKALITHRA
Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Είναι γνωστή και ως καυκαλίδα, μοσκάκι, αγριοκουτσουνάδα, μερουλήθρα, και μοσχολάχανο. Το άρωμά της είναι έντονο γεμάτο φρεσκάδα. Εποχή: Από το χειμώνα μέχρι την άνοιξη, προτού ανθίσει. Στην κουζίνα μας: Εκτός από τις πίτες, χρησιμοποιείται ως μυρωδικό σε φασολάδες.
8. Οξαλίδα
OKSALIDA
Ταυτότητα: Ποώδες φυτό με κίτρινα άνθη. Η οξαλίδα χρησιμοποιείται ως υποκατάστατου του αλατιού και του ξυδιού, όμως σε μεγάλες ποσότητες ενδέχεται να είναι δηλητηριώδης.Εποχή: Σχεδόν όλες τις εποχές, τη συναντάμε παντού, γιατί εξαπλώνεται πολύ εύκολα. Στην κουζίνα μας: Τη χρησιμοποιούμε σε σούπες, σε σάλτσες και σε χορτόπιτες σε προσεκτικές, μικρές ποσότητες, για να δώσει μια ξινή γεύση.
9. Ρόκα – Αζούματο
ROKA
Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60-80 εκατοστά. Μαζεύει τις μέλισσες με τα άνθη της, που είναι μακριά και λευκά. Εποχή: Ανθίζει από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι. Στην κουζίνα μας: Κόβουμε συχνά τα φύλλα της για να εμποδίσουμε την ανθοφορία. Τρώγεται σκέτη σαν ξιδάτη σαλάτα ή με μαρούλι, λάχανο, ντομάτα.
10. Σινάπι – Βρούβες
SINAPI
Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 80 εκατοστά. Στην Ελλάδα το συναντούμε πολύ συχνά, κάτι που δικαιολογεί τη φράση «πάμε για βρούβες»! Οι αλεσμένοι σπόροι του χρησιμεύουν στην Παρασκευή μουστάρδας. Εποχή: Μαζεύονται τα φύλλα το φθινόπωρο έως την άνοιξη. Στην κουζίνα μας: Τα φρέσκα τρυφερά φύλλα τους τρώγονται βραστά μόνα τους ή με άλλα χόρτα και χρησιμοποιούνται με άλλα χόρτα σε χορτόπιτες.
Φωτό από: ftiaxno.gr
Πηγή
 

Πρώτος ανάμεσα σε 470.000 αναλυτές

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Την πρώτη θέση ως καλύτερος Data Scientist στον κόσμο κατέκτησε ένας νεαρός επιστήμονας με καταγωγή από το Βόλο. Πρόκειται για τον Μάριο Μιχαηλίδη που…
e-thessalia.gr

Κως

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Aegeas Travel.

Δημοφιλείς αναρτήσεις