Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Γελοιογραφίες του 19ου αιώνα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
 
του Γιάννη ΑντωνόπουλουΗ δημοσίευση ενός σκίτσου του Τάσου Αναστασίου στην εφημερίδα "Αυγή" που παρουσίαζε τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας…
Δικαιόπολις

Γελοιογραφίες του 19ου αιώνα για τις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της



του Γιάννη Αντωνόπουλου
Η δημοσίευση ενός σκίτσου του Τάσου Αναστασίου στην εφημερίδα "Αυγή" που παρουσίαζε τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανκ Σόιμπλε σαν αξιωματικό της Βέρμαχτ προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις από εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους αφετηρίες.
Φυσικά το συγκεκριμένο σκίτσο δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο που δημοσιεύεται στα ελληνικά ΜΜΕ συνδέοντας πρόσωπα της γερμανικής πολιτικής σκηνής με το σκοτεινό ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας (τη μερίδα του λέοντος σε αυτές τις αναγωγές κατέχει η καγκελάριος Μέρκελ). Από την άλλη, πλεονάζει κατά τα τελευταία χρόνια η κάθε λογής αναπαραγωγή στερεοτύπων κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων από μερίδα του κίτρινου γερμανικού τύπου, που ορισμένες φορές παίρνει τον χαρακτήρα ανοιχτής ανθελληνικής προπαγάνδας.

Οι γελοιογραφίες έχουν πρωταγωνιστήσει στην καλλιέργεια αυτών των εκατέρωθεν στερεοτύπων, διαδραματίζοντας έναν «επιθετικό έως ύπουλο ρόλο» (σύμφωνα με τον Γερμανό ελληνιστή καθηγητή κ. Hans Eideneier) [1].
Όμως οι γελοιογραφίες που στηλιτεύουν, έστω με υπερβολικό τρόπο, τη γερμανική πολιτική στην Ελλάδα, δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Είναι σχεδόν τόσο παλιές όσο οι ελληνογερμανικές σχέσεις!
Στη δεκαετία του 1890, δηλαδή κατά τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα, οι αφορμές για τέτοιου είδους πικρή σάτιρα από τον ελληνικό σατιρικό τύπο ήταν πολλές. Το ίδιο και οι αφορμές για την όξυνση των σχέσεων του ελληνικού κράτους με το τότε γερμανικό Ράιχ. Μέσα από ορισμένες επιλεγμένες γελοιογραφίες εκείνης της περιόδου θα επιχειρήσουμε να περιηγηθούμε σε μια δύσκολη εποχή για το ελληνικό κράτος, η οποία κατά πολλούς παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με το σήμερα.
Η πτώχευση και οι "Γερμανοεβραίοι τραπεζίτες"
Η χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας το 1893 αποτέλεσε μια τέτοια αφορμή που επιδείνωσε ραγδαία τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία. Ο λόγος είναι απλός: η γερμανική κεφαλαιαγορά είχε καλύψει κατά την προηγούμενη δεκαετία τα 3/5 του ελληνικού εξωτερικού χρέους. Επομένως κατά την κήρυξη πτώχευσης, η Γερμανία αποτελούσε τον μεγαλύτερο δανειστή της Ελλάδας. Ήταν ένα σαφές πλήγμα για τους Γερμανούς κατόχους ελληνικών κρατικών χρεογράφων, αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων μάρκων, αλλά και για τα γερμανικά συμφέροντα στην Ελλάδα γενικότερα.
Μετά την πτώχευση η κυβέρνηση Τρικούπη ανέλαβε τη διαπραγμάτευση των όρων του πτωχευτικού συμβιβασμού με τους δανειστές, λαμβάνοντας σχετική εξουσιοδότηση από τη Βουλή. Στα τέλη Μαΐου του 1894 έφτασαν στην Αθήνα τρεις πληρεξούσιοι των επιτροπών των ομολογιούχων της Αγγλίας (M. E. Grant Duff), της Γαλλίας (J. Ornstein) και της Γερμανίας (Max Staevie). Οι διαπραγματεύσεις αποδείχτηκαν δύσκολες, καθώς οι ξένοι πληρεξούσιοι έθεταν όρους τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση θεωρούσε απαράδεκτους. [2]
Οι γελοιογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Σκριπ [3] σχολιάζουν με ιδιαίτερα σκωπτικό τρόπο την άφιξη των αντιπροσώπων. Ένα σκίτσο του φύλλου της 29/5/1893 παρομοιάζει τις σκληρές διαπραγματεύσεις για τον συμβιβασμό με μια διελκυστίνδα μεταξύ Τρικούπη και αντιπροσώπων, επισημαίνοντας τον κίνδυνο στο τέλος “το σκοινί να κοπή”. (Εικ. 1)
Σε διαφορετικό μήκος κύματος, η θρυλική εφημερίδα Νέος Αριστοφάνης [4] καυτηριάζει τους χειρισμούς Τρικούπη θεωρώντας τους δουλοπρεπείς. Συγκεκριμένα, παρουσιάζει τον Τρικούπη σε δύο καρέ, καταρχήν να ζητάει και άλλα δάνεια από τους αντιπροσώπους, ενώ στη συνέχεια να τους υποκλίνεται. (Εικ. 2)
Η πληγωμένη εθνική αξιοπρέπεια είναι η πραγματική διάσταση που προβάλλεται στις γελοιογραφίες του Νέου Αριστοφάνη. [5] Σε προηγούμενο φύλλο του παρομοιάζει τον οικονομικό έλεγχο με ένα σφαγείο, στο οποίο είναι κρεμασμένο το γυμνό σώμα της Ελλάδας και οι τρεις πληρεξούσιοι (ο Γερμανός πρώτος από αριστερά) ακονίζουν τα χασαπομάχαιρά τους. (Εικ. 3)
Η αφαίμαξη του ανθρώπινου σώματος ως κυριολεκτική απόδοση των δημοσιονομικών μέτρων και περιορισμών που επιβλήθηκαν για την ανόρθωση της χρεοκοπημένης ελληνικής οικονομίας είναι ένα μοτίβο που συναντάται συχνά στις γελοιογραφίες. Στις αρχές του 1895 ο Νέος Αριστοφάνης [6] δημοσιεύει μια λιθογραφία που παρουσιάζει τρία ζώα με τα εθνικά χαρακτηριστικά των Ευρωπαίων αντιπροσώπων (ο Γερμανός ξεχωρίζει από το χαρακτηριστικό πρωσικό κράνος) να πίνουν το αίμα που αναβλύζει από τα σωθικά ενός Έλληνα με τη φυσιογνωμία του Τρικούπη. Πίσω του στέκεται μια καμηλοπάρδαλη που φέρει το στέμμα και το μουστάκι του βασιλιά Γεωργίου. Η απεικόνισή του μάλλον υπαινίσσεται τις ευθύνες του ανώτατου άρχοντα για την τότε κατάσταση της χώρας. (Εικ. 4)
Ένα άλλο μοτίβο που συναντάται συχνά στις γελοιογραφίες είναι οι περίφημοι «Γερμανοεβραίοι (ή “Εβραιογερμανοί”) τραπεζίτες». Πρόκειται βέβαια για τους εβραϊκού θρησκεύματος Οθωμανούς τραπεζίτες της Κωνσταντινούπολης που είχαν συμμετάσχει στις χορηγήσεις δανείων προς την Ελλάδα. Οι τραπεζίτες που ζητούν την αποπληρωμή των δανείων τους από το χρεοκοπημένο βασίλειο ταυτίζονται με τη Γερμανία, αποκτώντας το προσωνύμιο των «Γερμανοεβραίων». Σε μια γελοιογραφία του Νέου Αριστοφάνη [7] οι «Γερμανοεβραίοι», διατηρώντας όλα τα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αντισημιτικής εικονογραφίας και ενδεδυμένοι την περιβολή των Εβραίων Οθωμανών, παρουσιάζονται να ζητούν από τον αυτοκράτορα Γουλιέλμο να τους «βοηθήση να πάρουν από το ψοφήμι και ό,τι δεν τους ανήκει ακόμη». (Εικ. 5) Το «ψοφήμι» δεν είναι άλλο από ένα γαϊδούρι (που συμβολίζει τον ελληνικό λαό) εξαντλημένο από τα πολυάριθμα, ογκώδη φορτία με τα δάνεια και τους τόκους που του έχουν φορτώσει.
Εξίσου μελαγχολικό είναι και το θέμα της λιθογραφίας [8] που απεικονίζει τη βίαιη μοιρασιά του ελληνικού λαού (με τη μορφή ενός φουστανελοφόρου αδύνατου άνδρα) ανάμεσα στους πληρεξουσίους των τριών πιστωτριών χωρών: Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία. (Εικ. 6) Τη σκηνή παρακολουθεί από μακριά η Ελλάδα, ενώ ο ήλιος στο βάθος φέρει τη φράση «Το πρότυπον της Ανατολής», κάνοντας μια ειρωνική αναφορά σε σχετική δήλωση του βασιλιά Γεωργίου. Εδώ βέβαια η φράση λειτουργει ως οξύμωρο σχήμα καταδεικνύοντας την αντίφαση με την πραγματικότητα.
Η οικονομική πολιτική του Τρικούπη προκάλεσε τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ενώ οι εφημερίδες της εποχής του επέρριπταν την αποκλειστική ευθύνη για την πτώχευση. Τελικά στις 10 Ιανουαριου 1895 η κυβέρνησή του παραιτήθηκε, παρότι διέθετε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Στην εικ. 7 ο Τρικούπης παρουσιάζεται ως «δανειοχαύτης» που, έχοντας καταναλώσει δεκάδες φιάλες κρασιού, εξεμεί το περιεχόμενό τους υπό μορφή... δανείων. Είναι ενδιαφέρον ότι στο κεφάλι του φοράει ένα είδος καπέλου που αποτελεί συνδυασμό του βρετανικού γούνινου κράνους, του γαλλικού σκούφου και του γερμανικού κράνους (με το χαρακτηριστικό κεντρί να προεξέχει), παραπέμποντας στις τρεις πιστώτριες χώρες. [9]
 Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης υπήρξε ο νικητής των εκλογών της 16ης Απριλίου 1895. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησής του ήταν να εισάγει το νομοσχέδιο «Περί υπηρεσίας του δημοσίου χρέους» και να καταθέσει κάποιες προτάσεις ως βάση για εκ νέου διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα.
Ο Νέος Αριστοφάνης [10] τον απεικονίζει με στολή αρλεκίνου να προσπαθεί να υπερπηδήσει τα παλούκια που αντιπροσωπεύουν τις τρεις χώρες προέλευσης των ομολογιούχων, υπό τα ειρωνικά βλέμματα των ξένων (Εικ. 8). Μεγαλύτερο παλούκι είναι αυτό των «εβραιογερμανών πιστωτών».
Σε άλλο σκίτσο [11], που δημοσιεύεται ενώ εξελίσσονται οι συνομιλίες ανάμεσα στους ομολογιούχους και την κυβέρνηση, παρωδείται ο μύθος του Πάρη και του μήλου της Έριδας (Eικ. 9). Σύμφωνα με αυτό, ο Δηλιγιάννης προσφέρει σε τρεις ημίγυμνες κοπέλες (που αντιπροσωπεύουν τις τράπεζες των Γάλλων, των Άγγλων και των Εβραιο-γερμανών πιστωτών) ένα χρυσό μήλο με τη φράση «Δέχεσθε 10 τοις εκατό;». Πρόκειται για το ποσοστό του τόκου των δανείων -πολύ μικρότερο βέβαια σε σχέση με αυτό που διεκδικούσαν οι πληρεξούσιοι. Κωμικοτραγική λεπτομέρεια: στα κλαδιά του δέντρου “Ελλάς” κάτω από το οποίο κάθεται ο Δηλιγιάννης, κρέμεται ένα άδειο πορτοφόλι που γράφει “Χρεοκοπία”.
 Εμπνευσμένη από την περίοδο των διαπραγματεύσεων είναι και η γελοιογραφία της... «φιλικής συνεννοήσεως περί του συμβιβασμού» [12] που απεικονίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό σαν γάτα περικυκλωμένη από άγριους σκύλους που θέλουν να την κατασπαράξουν (Εικ. 10). Ανάμεσα στους τέσσερεις σκύλους-πιστωτές του πρώτου πλάνου, διακρίνονται στα αριστερά ένας «Εβραιογερμανός», αλλά και ένας σκέτος «Εβραίος».
Ίσως μια από τις πιο ενδεικτικές αναπαραστάσεις για τις αντιλήψεις μη ευκαταφρόνητου μέρους της ελληνικής κοινωνίας για το πώς εννοούν τον συμβιβασμό οι δανειστές, είναι και αυτή στην εικ. 11: η αγγλο-γαλλο-γερμανική «τρόικα» συζητάει για το πώς η Ελλάδα (ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι) θα αποπληρώσει τα χρέη της. Ο Άγγλος σκέφτεται να την αφαιμάξει με μια σύριγγα, ο Γερμανός να την ακρωτηριάσει αποσπώντας τον μέγιστο τόκο του 32 τοις εκατό, ενώ ο Γάλλος προτείνει να της τοποθετήσει βδέλλες που θα της ρουφήξουν το αίμα, βγάζοντάς τις από ένα δοχείο με την ετικέτα «Έλεγχος». [13]
Ο οικονομικός παράγοντας θα επανέλθει στις γελοιογραφίες του Νέου Αριστοφάνη λίγο αργότερα. Μετά τη σύντομη ευφορία των πρώτων, αναβιωμένων Ολυμπιακών αγώνων που διεξήχθησαν στην Αθήνα και υπό τη βαριά σκιά του επονομαζόμενου «ατυχούς» Ελληνοτουρκικού πολέμου...
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
[1] Hans Eideneier, «Ο ενθουσιασμός για την Ελλάδα στη Γερμανία και την Ευρώπη», Ορόσημα ελληνογερμανικών σχέσεων, Πρακτικά ελληνογερμανικού συνεδρίου, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Αθήνα 2010, σ. 19.
[2] Λίνα Λούβη, Η ελληνική οικονομία του 19ου αιώνα με τη γραφίδα των γελοιογράφων, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος - Προγραμμα Ερευνών Ιστορικού Αρχείου, Αθήνα 2011, σ. 177.
[3] Εφημ. Σκριπ, 29 Μαΐου 1894.
[4] Νέος Αριστοφάνης, 2 Σεπτεμβρίου 1894.
[5] Νέος Αριστοφάνης, 19 Αυγούστου 1894.
[6] Νέος Αριστοφάνης, 1 Ιανουαρίου 1895.
[7] Νέος Αριστοφάνης, 26 Νοεμβρίου 1894.
[8] Νέος Αριστοφάνης, 19 Δεκεμβρίου 1894.
[9] Νέος Αριστοφάνης, 5 Δεκεμβρίου 1894.
[10] Νέος Αριστοφάνης, 6 Οκτωβρίου 1895.
[11] Νέος Αριστοφάνης, 15 Δεκεμβρίου 1895.
[12] Νέος Αριστοφάνης, 27 Απριλίου 1896.
[13] Νέος Αριστοφάνης, 1 Ιανουαρίου 1896.

* Ο Γιάννης Αντωνόπουλος είναι ιστορικός και σκιτσογράφος

 

Ο πιο Απλός και Εύκολος Χαλβάς

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Spiros Soulis.
Φτιάξτε γρήγορα και εύκολα τον πιο νόστιμο σιμιγδαλένιο χαλβά. Μια συνταγή που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. #thehomeissue #home #recipes
 
Φτιάξτε τον πιο νόστιμο χαλβά μόνοι σας.
spirossoulis.com - the home issue

Το γλυκάκι σας το θέλετε είτε είναι σαρακοστή είτε όχι. Τι καλύτερο και πιο νόστιμο, λοιπόν, από έναν απλό σιμιγδαλένιο χαλβά φτιαγμένο από τα χεράκια σας. Δείτε πώς θα τον φτιάξετε βήμα-βήμα και κάντε τους φίλους και τους συγγενείς σας να παραμιλάνε.
Θα χρειαστείτε:
  • 2 φλ.  σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλ. λάδι
  • 4 φλ. νερό
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • λίγη κανέλα
Φαγητό στην Πρώτη και στην Οικονομική Θέση! Οι Διαφορές του σε 6 Γνωστές Αεροπορικές Εταιρίες
Ξεκινήστε βάζοντας σε μια κατσαρόλα το λάδι. Αφού το αφήσετε να ζεσταθεί, ρίξτε το σιμιγδάλι και αρχίστε να ανακατεύετε γρήγορα.
Όσο πιο πολύ ζεσταίνεται η κατσαρόλα τόσο πιο γρήγορα θα πρέπει να ανακατεύετε. Δεν θέλετε το σιμιγδάλι σας να γίνει μαύρο. Όταν πάρει ένα σκούρο χρώμα, βγάλτε το από τη φωτιά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάλτε το νερό με τη ζάχαρη και προσθέστε και ένα ξυλαράκι κανέλας. Αφήστε τα να βράσουν ανακατεύοντας συχνά.
Όταν το σιρόπι σας είναι έτοιμο, βάλτε και πάλι την κατσαρόλα με το σιμιγδάλι στη φωτιά και όταν ζεσταθεί αρκετά αρχίστε να ρίχνετε σιγά-σιγά το σιρόπι.
Ανακατέψτε πολύ καλά καθώς θέλετε να πιει το σιμιγδάλι όλο το νερό με τη ζάχαρη.
Ο χαλβάς σας είναι έτοιμος όταν διαπιστώσετε πως το μείγμα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Βάλτε τον χαλβά σας σε μια φόρμα για να του δώσετε ένα όμορφο σχήμα.

Βάλτε τον χαλβά σας σε μια φόρμα για να του δώσετε ένα όμορφο σχήμα.
Βάλτε τον σε μια φόρμα για να είναι ευπαρουσίαστος και γυρίστε τον ανάποδα. Είναι πανέτοιμος για φάγωμα.

Moυσείο Ποταμιανού

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη mykriti.gr.
Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στα Ζωνιανά - Moυσείο Ποταμιανού
 
Το Μουσείο δημιουργήθηκε από τον κ. Διονύση Ποταμιανό στα Ζωνιανά και περιλαμβάνει 87 κέρινα ομοιώματα που σε φυσικό μέγεθος αναπαριστούν,…
checkincreta.com
 
Το Μουσείο δημιουργήθηκε από τον κ. Διονύση Ποταμιανό στα Ζωνιανά και περιλαμβάνει 87 κέρινα ομοιώματα που σε φυσικό μέγεθος αναπαριστούν, μπροστά στα μάτια του θεατή, σκηνές από την ιστορία της Κρήτης.
Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο για το μουσείο χώρο 1000 τετραγωνικών μέτρων και με διακόσμηση ανάλογη της θεματολογίας, προβάλλονται σκηνές όπως του Ελ. Βενιζέλου, του Κορνάρου, του Αρκαδίου, του Θεοτοκόπουλου, του Καζαντζάκη του Νικηφόρου Φωκά και πολλές άλλες μορφές, που αξίζει να διατηρηθούν στη μνήμη όλων των Ελλήνων. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλούν οι αναπαραστάσεις από την εποχή της Βενετοκρατίας, τα βασανιστήρια, το κρυφό σχολειό, η εκτέλεση του Δασκαλογιάννη καθώς επίσης και εικόνες από τις φυλακές και τα μπουντρούμια της εποχής. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο η κάθε προσωπικότητα έχει πάρει την θέση της, ενώ η ακρίβεια, η γλαφυρότητα, η απλότητα και η σαφήνεια με την οποία αναπαρίστανται αφήνει περιθώρια επίσκεψης για μικρούς και μεγάλους.
Διεύθυνση: Ζωνιανά Μυλοποτάμου
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 28340 61087
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή  10.00 - 19.30
Είσοδος: 3,50 ευρώ, 2,50 ευρώ εκπτωτικό εισιτήριο για σχολεία, ΚΑΠΗ και ομάδες άνω των οκτώ ατόμων
 

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

10 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Bossnews.gr.
10 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΝΑ ΞΕΒΟΥΛΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

expresstime.gr|Από ExpressTime
Κυκλοφορούν ένα σωρό χυμοί και σκευάσματα για αποτοξίνωση, υπάρχουν όμως και πολλές φυσικές τροφές που βοηθάνε σ’αυτό. Μπορείτε να βοηθήσετε τις αρτηρίες σας να ξεβουλώσουν και να προστατέψετε τον εαυτό σας από την καρδιακή προσβολή, τρώγοντας κάτι από τα παρακάτω:
1. Αβοκάντο: Η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο βοηθά στην χοληστερίνη, μειώνει την κακή χοληστερίνη και αυξάνει την καλή, η οποία διατηρεί τις αρτηρίες καθαρές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αβοκάντο αντί για μαγιονέζα.

3371

2. Σπαράγγια: Βοηθάνε να μειωθεί η πίεση και εμποδίζουν το σχηματισμό θρόμβων, οι οποίοι προκαλούν καρδιαγγειακά προβλήματα. Καθαρίζουν φυσικά τις αρτηρίες και περιέχουν φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες.
3. Ρόδι: Είναι το φρούτο του οποίου τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην υγεία των αρτηριών ενώ παράλληλα ενεργοποιούν το νιτρικό οξείδιο στο σώμα. Αυτό βοηθάει να διατηρηθούν οι αρτηρίες καθαρές.

4314

4. Μπρόκολο: Πλούσιο σε βιταμίνη Κ, το μπρόκολο εμποδίζει το ασβέστιο από το να προκαλέσει ζημιά στις αρτηρίες, ενώ μειώνει τα επίπεδα πίεσης και χοληστερίνης χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει.
5. Κουρκουμάς: Είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Οι φλεγμονές είναι μία από τις αιτίες που προκαλούν αρτηριοσκλήρυνση. Ο κουρκουμάς μειώνει τη ζημιά που γίνεται στα τοιχώματα των αρτηριών και αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβων.

 5295

6. Λωτός: Μειώνει την κακή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, ενώ είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και φυτικές ίνες που διατηρούν τις αρτηρίες καθαρές και ρυθμίζουν την πίεση.
7. Σπιρουλίνα: Ρυθμίζει τα λιπίδια στο αίμα, ενώ προσφέρει βιταμίνες και αμινοξέα. Ισορροπεί τα επίπεδα λίπους στο αίμα, χαλαρώνει τα τοιχώματα των αρτηριών και ρυθμίζει την πίεση.

6277

8. Κανέλα: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, προστατεύει από την οξείδωση του αίματος. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και καθαρίζει την πλάκα από τα δόντια, χαρίζοντας υπέροχη γεύση.
9. Κράνμπερι: Μειώνει την κακή χοληστερίνη, αυξάνει την καλή και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Ένας χυμός κράνμπερι τη μέρα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής ως και κατά 40%.

7254

10.Πράσινο τσάι: Περιέχει κατεχίνες που αποτρέπουν την απορρόφηση της χοληστερίνης κατά την πέψη. Ένα με δύο φλιτζάνια τη μέρα βοηθούν να προλάβετε το βούλωμα των αρτηριών και βελτιώνουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Ο μεταβολισμός επίσης γίνεται πιο γρήγορος, κι έτσι χάνετε βάρος πιο εύκολα και βελτιώνετε την υγεία της καρδιάς σας.
Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη!
πηγη /relaxtime.gr/

Σκοτώνει και Αρρωσταίνει…...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Το τσιπάκι RFID μπορεί να σκοτώσει.Μπορεί εφόσον βρίσκεται στο σώμα να αποδεσμεύσει κυάνιο όταν θέλουν κάποιοι να μας σκοτώσουν.Η εφαρμογή αυτή…
katohika.gr

ο ανιστόρητος...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Freepen.gr.
Δεν υπάρχει η έννοια Ρωσοπόντιος, υπάρχει ο ανιστόρητος Ελλαδίτης http://www.freepen.gr/2016/03/blog-post_227.html

Οι 10 καλύτεροι χαλβάδες με ταχίνι

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Ο χαλβάς από ταχίνι γνωστός και ως χαλβάς του μπακάλη (λόγω της παλιότερης διάθεσης του σε παντοπωλεία) μας έρχεται από τη Μικρά Ασία και κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχει την τιμητική του.


Οι 10 καλύτεροι χαλβάδες με ταχίνι

Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2016.

Οι 10 καλύτεροι χαλβάδες με ταχίνι

Ο χαλβάς από ταχίνι γνωστός και ως χαλβάς του μπακάλη (λόγω της παλιότερης διάθεσης του σε παντοπωλεία) μας έρχεται από τη Μικρά Ασία και κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχει την τιμητική του.
Το ταχίνι ενώνεται με ένα μείγμα καραμέλας, ζυμώνεται αρκετή ώρα για να έχει τη σωστή υφή και ο χαλβάς είναι έτοιμος, θρεπτικός, νόστιμος και ικανός να μας γλυκάνει όλες τις ημέρες της Σαρακοστής και όχι μόνο, μιας και επάξια διεκδικεί τον τίτλο του πιο υγιεινού γλυκού.

Για να δούμε όμως που θα βρούμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες στην Ελλάδα

Κοσμίδης- Γαβρίλης, Δραπετσώνα
Από το 1924 ο Μικρασιάτης Κώστας Μεζαρντατσόγλου κι από το 1984 μέχρι σήμερα, όπου τα ηνία κρατούν οι Ευμόρφιος Κοσμίδης και Νικόλαος Γαβρίλης, η ιστορία αυτού του χαλβά με την υπέροχη μαστιχωτή υφή, την αίσθηση σουσαμιού και το διακριτικό άρωμα βανίλιας καλά κρατεί! Οι ουρές γύρω από το κατάστημα κάθε χρόνο αυτές τις μέρες δικαιολογούνται απόλυτα, αλλά αν δεν έχετε χρόνο και υπομονή, υπάρχει τρόπος να απολαύσετε τη μοναδική του γεύση με ένα κλικ στο www.e-halvas.gr
Info: Χαλβαδοποιία: Αγίου Δημητρίου 1, Δραπετσώνα, Πειραιάς, τηλ. 210 4616448. Υποκατάστημα: Πραξιτέλους 155, Πειραιάς, τηλ. 210 4227606, halvas-drapetsonas.gr

Χαλβαδοποιία Μαραθώνος
H οικογένεια Χατζηγαβριήλ δε μετράει χρόνια στο χώρο της χαλβαδοποιίας αλλά αυτό δεν της στερεί τίποτα σε γεύση και ποιότητα. Κάτι ο Μικρασιάτης, χαλβατζής προπάππους, κάτι το μεράκι και το πείσμα των αδελφών Τάσου και Ευθύμιου Χατζηγαβριήλ, ο αφράτος, μαλακός και με διακριτικά αρώματα χαλβάς τους δεν άργησε να κατακτήσει τους λάτρεις του είδους.

Info: Λεωφ. Μαραθώνος 164, Νέα Μάκρη, τηλ. 22940 90273, www.halvas-marathonos.gr                                                                    
Αργουδέλης Καμίνια
Κάτω στον Πειραιά, στα Καμίνια ο χαλβάς αυτός ήρθε κι έδεσε για τα καλά. Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, 100 και πλέον χρόνων από τη Σμύρνη και διάφορους ενδιάμεσους σταθμούς (Μυτιλήνη, Μύκονο, Σύρο, Τήνο) έφτασε στον Πειραιά το 1919 κι από τότε η ίδια οικογένεια (4η γενιά πια) σερβίρει κλασικές, λαχταριστές γεύσεις αλλά και πιο ιδιαίτερες με μαστίχα Χίου και φιστίκια Αιγίνης.

Info: Εργοστάσιο: Ν. Φραγκούλη 38, Καμίνια, Πειραιάς, τηλ. 210 4812880. Πρατήριο: Δ. Γούναρη 21-23 (Στοά Πολίτου), Πειραιάς, τηλ. 210 4179469, www.argoudelis.com
Χαλβαδοποιία Μ. Κοσμίδης & Σία, Αγία Βαρβάρα
Βαμβακένια, αέρινη υφή και πλούσια γεύση σοκολάτας από τους μάστορες του είδους. Ο Μιχάλης Κοσμίδης έμαθε την τέχνη του χαλβατζή  πλάι στο θείο του Ευμόρφιου Κοσμίδη κι εδώ και χρόνια στο κατάστημα του προσφέρει μία από τις ομορφότερες γευστικές απολαύσεις. Επισκεφθείτε το κατάστημα έχοντας λίγο υπομονή αυτές τις μέρες μιας και ο κόσμος γεμίζει το μαγαζί του, και απολαύστε 3 γεύσεις χαλβά, με βανίλια, σοκολάτα και αμύγδαλο, ενώ θα βρείτε και χαλβά από ταχίνι ολικής αλέσεως.

Info: Μ. Κοσμίδης Ελευθερίου Βενιζέλου και Ψηλορείτη 4, Αγ. Βαρβάρα, 210 5444722, www.halvadopoiia.gr

Χαλβάς Όλυμπος - Αφοί Παπαγιάννη
Χαλβάς με ιστορία πάνω από 65 χρόνια. Ξεκίνησε από τη Λάρισα αλλά κατάφερε να κατακτήσει όλη την Ελλάδα, μιας και βρίσκεται στα περισσότερα καταστήματα τροφίμων. Πεντανόστιμος, με ωραία αρώματα, κλασικές γεύσεις και όχι μόνο. Οι φίλοι που προσέχουν τη διατροφή τους θα απολαύσουν τον χαλβά με στέβια και σοκολάτα υγείας για απόλαυση με λιγότερες θερμίδες.

Info: 6ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου, Λάρισα, τηλ. 2410 571441, www.papayiannibros.gr



Παπαγιαννόπουλος
Κι από τη Λάρισα πάμε στο Βόλο για να δοκιμάσουμε κυλινδρικό χαλβά. Από το 1919 η οικογένεια Παπαγιαννόπουλου φέρνει τη μοναδική του γεύση από την Κωνσταντινούπολη. Δοκιμάστε τους special χαλβάδες με αμύγδαλα που τυλίγεται με μαύρη σοκολάτα, αλλά και με κακάο, φουντούκια και σταφίδες.

Info: Βασσάνη 2 & Παπαδιαμάντη, Βόλος, τηλ. 24210 21340.

Αφοί Χαΐτογλου – Μακεδονικός χαλβάς
Ένας χαλβάς που σίγουρα έχουμε δοκιμάσει όλοι. Για περισσότερα από 90 χρόνια ο Μακεδονικός χαλβάς με τη γλυκιά και μαλακή υφή του, μας κερνάει όλες τις γνωστές, αγαπημένες γεύσεις.

Info: Λόρδου Βύρωνος, Καλοχώρι, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 389700, www.haitogloubros.com
Χαλβάς Κυργίων
Με ιστορία που ξεκινάει από το Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας και φτάνει στη Δράμα, ο χαλβάς που έφερε ο παππούς της οικογένειας, Αβραάμ Παπαδόπουλος,  συνεχίζει να προσφέρει απόλαυση με την επωνυμία χαλβάς Κυργίων. Γλυκιά γεύση, με άρωμα σουσαμιού, τον απολαμβάνουμε στις κλασικές εκδοχές (βανίλια, αμύγδαλο, κακάο) και όχι μόνο, μιας και ο χαλβάς με κουβερτούρα και φιστίκι Αιγίνης κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Info: Εργοστάσιο: 1ο χλμ. Αγίου Αθανασίου – Κυργίων, Δράμα. Κεντρικό κατάστημα: Μ. Αλεξάνδρου 11, Κύργια Δράμας, τηλ. 25210 68100, www.halvaskirgion.gr

Λουκάς
Από τους παππούδες Ιωάννης και Γιώργος στα συνονόματα εγγόνια, ένας από τους πιο νόστιμους χαλβάδες, που ξεκίνησε την πορεία του το 1945 στην Κωνσταντινούπολη για να καταλήξει στη Θεσσαλονίκη. Οι κλασικές γεύσεις δεν λείπουν από την παραγωγή του αλλά οι χαλβάδες με σύκο και κουβερτούρα, με πορτοκάλι και κουβερτούρα, αλλά και με αμύγδαλο και κουβερτούρα είναι πραγματικά υπέροχοι.

Info: Σοφ. Βενιζέλου 24, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 764362, www.lukas.gr

Κανδύλας
Από τη Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στη Βέροια, από το 1927 μέχρι σήμερα, η οικογένεια Κανδύλα παράγει τον παραδοσιακό, λαχταριστό χαλβά χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Με υλικά βιολογικής γεωργίας οι αγαπημένες γεύσεις βανίλια, κακάο, αμύγδαλο, μέλι, ολικής άλεσης και ολικής άλεσης με σταφίδες γίνονται ακόμα πιο νόστιμες αλλά ο βιολογικός χαλβάς με ταχίνι πραγματικά ξεχωρίζει.  

Info: 6,5 χλμ. Βέροιας – Νάουσας, Βέροια, τηλ. 23310 28869, www.kandylas.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις