Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Φύλλο Κρούστας - Ρέθυμνο, Κρήτη




Στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου Κρήτης ο Γιώργος Χατζηπαράσχος, ο τελευταίος εν ζωή μάστορας, παράγει στο εργαστήρι του χειροποίητο φύλλο κρούστας και καταΐφι
greekgastronomyguide.gr

Ο χορός του φύλλου κρούστας

Στην Παλιά Πόλη του Ρέθυμνου στην Κρήτη, στην οδό Εμμανουήλ Βερνάρδου, στον αριθμό 30, σ’ ένα βενετσιάνικο αρχοντικό με μια περίτεχνη μαρμάρινη είσοδο και με ένα υπέρθυρο “Διά της αρετής λαμπρύνεται ο οίκος”, βρίσκεται το εργαστήρι του Γιώργου Χατζηπαράσχου, του τελευταίου εν ζωή μάστορα που παράγει χειροποίητο φύλλο κρούστας και καταΐφι.
Ο κυρ-Γιώργος το 2017 κλείνει 60 χρόνια δουλειάς στον χώρο αυτό, από το 1958 όταν πρωτοδιασκέλισε την μαρμάρινη πόρτα και έστησε το εργαστήρι του για να γράψει μια ιστορία ζωής. Πόσες και πόσες γενιές δεν παρέλασαν από τον χώρο αυτό για να ψωνίσουν το περίφημο φύλλο αλλά κυρίως για να μαγευτούν από την τέχνη του ανοίγματος του.
Και δεν υπάρχει Ρεθυμνιώτης που να μην έχει να διηγηθεί μια ιστορία από τα παιδικά του χρόνια, όταν τον έστελναν να αγοράσει το φύλλο για τις πίτες.
Η βιοτεχνία του κυρ-Γιώργου ίδια και απαράλλαχτη επί τόσα χρόνια και δεν γνωρίζει τι σημαίνει εκσυγχρονισμός. Το μεγαλύτερο τμήμα του χώρου το καταλαμβάνει το εργαστήρι του φύλλου κρούστας, γιατί το στέγνωμα του φύλλου γίνεται πάνω σε δύο τεράστια τραπέζια τρία επί τέσσερα.
Το εργαστήρι του φύλλου καταϊφιού είναι πιο μικρό. Πάνω από έναν περιστρεφόμενο δίσκο διαμέτρου 1,40 μ. ο κυρ-Γιώργης ανοίγει με μια στρόφιγγα τις 23 τρύπες από ένα δοχείο που περιέχει τα πέντε κιλά του ρευστού υλικού, που όταν στεγνώσει γίνεται το μαλλί του καταϊφιού.
Και οι δύο παρασκευές έχουν την χάρη τους. Απλώς στο φύλλο κρούστας ο μάστορας δεν ανοίγει απλώς φύλλο, αλλά συνομιλεί μαζί του και δίνει μια χορευτική παράσταση.
Η μπάλα από ζυμάρι σε δαιμονιώδεις ρυθμούς περιστρέφεται με μαεστρία, στριφογυρίζει, δημιουργεί σχήματα, μια τεράστια φούσκα που στο τέλος απλώνεται ως τσιγαρόχαρτο άκρη ως άκρη στα υπερμεγέθη τραπέζια. Κι ακολουθεί η σύντροφός του Κατερίνα, που σκεπάζει το φύλλο με μεγάλες λινάτσες για ν’ ακολουθήσει η επόμενη στρώση. Η ίδια δουλειά επί 60 χρόνια με το μαγαζί όλα αυτά τα χρόνια να μείνει ελάχιστες μέρες κλειστό. Τα τελευταία χρόνια ο γιος του, ο Παρασκευάς, τον βοηθάει για να ξεκουράζει τα χέρια του, ενώ και ο εγγονός του φαίνεται ν’ αρπάζει την τέχνη του.
Σε πείσμα της βιομηχανικής παραγωγής, του γρήγορου και του πρόχειρου, στο εργαστήρι της Μανουήλ Βερνάρδου, τρεις γενιές υποστηρίζουν σθεναρά την πίστη τους στην αξία και στη μαγεία της χειρωνακτικής τέχνης.


fyllo-kroustas-kriti-DSC_3179
fyllo-kroustas-kriti-DSC_3160

fyllo-kroustas-kriti-DSC_3171fyllo-kroustas-kriti-DSC_3163fyllo-kroustas-kriti-DSC_3167fyllo-kroustas-kriti-DSC_3181fyllo-kroustas-kriti-DSC_3175
  • Διεύθυνση
    Μανουήλ Βερνάρδου 30, Ρέθυμνο
  • Τηλέφωνο
  • Κατηγορία
    Αξιοθέατα
  • Περιοχή
    Κρήτη
  • fyllo-kroustas-kriti-DSC_3176
  • fyllo-kroustas-kriti-DSC_3160
  • fyllo-kroustas-kriti-DSC_3163
  • fyllo-kroustas-kriti-DSC_3167

  • fyllo-kroustas-kriti-DSC_3172




  • fyllo-kroustas-kriti-DSC_3176
  • fyllo-kroustas-kriti-DSC_3160

Της κακομοίρας (Ζήκος)

 
 

Aξέχαστες Ατάκες Ελληνικού Κινηματογράφου

Της κακομοίρας (Ζήκος)- πέστο αμανετζίδικα Αστραπόβροντο ""δεν υπάρχει αυτή η Ατάκα χα χα χα"

Βασιλόπιτα κέικ με γιαούρτι

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Βασιλόπιτα κέικ με γιαούρτι, πανεύκολη


Βασιλόπιτα κέικ με γιαούρτι, πανεύκολη
























Μια συνταγή για μια πανεύκολη Βασιλόπιτα για αρχάριους. Ένα “κέικ” με γιαούρτι για να κρατήσει την υγρή γεύση της για αρκετές ημέρες. Πολύ απλή συνταγή για μια πολύ νόστιμη βασιλόπιτα. Διπλασιάστε τη δόση για μεγαλύτερο ταψί και … Καλή Χρονιά !!!

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ 
  • 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη μαλακωμένο καλά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 καψουλίτσες βανίλιας
  • χυμός + ξύσμα 1 πορτοκαλιού

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε στους 180 βαθμούς. Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα ταψί 24-26 εκ.
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο να αφρατέψει. Προσθέτετε τη ζάχαρη τμηματικά και ένα ένα τα αυγά. Συνεχίζετε το χτύπημα για 4 λ και προσθέτετε και διαδοχικά το αλεύρι (όσο πάρει για να έχετε μια αφράτη ζύμη) με τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και το χυμό με το ξύσμα πορτοκαλιού και το γιαούρτι εναλλάξ.
Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50 λ περίπου ή μέχρι όταν βυθίσετε ένα καλαμάκι στο κέντρο της, αυτό βγεί στεγνό και καθαρό. Βγάζετε από το φούρνο τη βασιλόπιτα και την αφήνετε μέσα στο ταψί για 10 λ να “σταθεί”.
Στη συνέχεια την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα, “μπήγετε” το τυχερό “φλουρί” κάθετα σε κάποιο σημείο και την ξανα-αναποδογυρίζετε στη πιατέλα. Όταν κρυώσει καλά τη πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και τη διακοσμείτε με χριστουγεννιάτικα στολίδια.

sintayes.gr

Μυστικές Λειτουργίες των Πλήκτρων F1 - F12

Eικόνες από τη χιονισμένη Κρήτη

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

 
Το τοπίο της Κρήτης μας προσφέρει κάποιες μοναδικές στιγμές. Τώρα, με το χειμώνα να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, με τις κορφές των βουνών να έχουν ασπρίσει,…
iscreta.gr
Το τοπίο της Κρήτης μας προσφέρει κάποιες μοναδικές στιγμές. Τώρα, με το χειμώνα να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, με τις κορφές των βουνών να έχουν ασπρίσει, υπενθυμίζουμε την ομορφιά που έχουν κατα καιρούς απαθανατίσει φωτογράφοι από την Κρήτη αλλά και απο το εξωτερικό.

Το μονοπάτι που περπατούν τα πρόβατα μέσα από το χιονισμένο τοπίο, οι μαγικές εικόνες από το Αποπηγάδι, αλλά και από τα Λευκά Όρη και το Οροπέδιο Λασιθίου. Τοπία που θυμίζουν μακρινές χώρες του Βορρά, όπως η Ισλανδία ή η Σουηδία. Βρίσκονται δίπλα μας.
Φωτογραφίες από τους Manos Papadomanolakis, Tomasz Buczyński, Chriss Zikou, Markus Bolliger, Nikos Roditakis, Haritos Bobolakis, lyrarakiswines, siganos_j, Zaxos Moraitis, Incredible Ierapetra, Marika Nygård, Nantia Psatha

Δείτε τις:

Xaritos Mpompolakis – Apopigadi Xaritos Mpompolakis – Apopigadi

Xaritos Mpompolakis – Ai Giannis Apopigadi Xaritos Mpompolakis – Ai Giannis Apopigadi

Tomasz Buczyński – Stars Tomasz Buczyński – Stars

siganos_j – Oropedio Lasithiou siganos_j – Oropedio Lasithiou

Nikos Roditakis – Psiloritis Nikos Roditakis – Psiloritis

Nantia Psatha – Katafygio Kallergh Nantia Psatha – Katafygio Kallergh

Marika Nygard – Sheep in snow Marika Nygard – Sheep in snow

Manos Perakakis – Ierapetra Manos Perakakis – Ierapetra

Manos Papadomanolakis – Omalos Manos Papadomanolakis – Omalos

Lyrakiswines – Vineyards Lyrakiswines – Vineyards

Lefka Ori Anopoli – Markus Bollger Lefka Ori Anopoli – Markus Bollger

Kairoi ths Krhths – Doruforikh xionia Kairoi ths Krhths – Doruforikh xionia

Chriss Zikou – Omalos 2006 Chriss Zikou – Omalos 2006
Πηγή: CretePlus.gr

Σχέδια αριστουργήματα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το άλμπουμ του χρήστη Crochet Doily.
 
 
 
                                                                                                                    
 
 
 
 
 
 
Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 
Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily. 
 
 
 
 
 
Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 
Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 
 Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.
 
 
Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.     

Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.

Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily. 
Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.


Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.

Φωτογραφία του χρήστη Crochet Doily.






Σεζάρια Εβόρα , η τραγουδίστρια της εξωτικής θλίψης

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Η Σεζάρια Έβορα (27 Αυγούστου 1941-17 Δεκεμβρίου 2011) (Cesária Évora) ήταν διεθνώς γνωστή τραγουδίστρια από το Πράσινο ακρωτήρι (Κάπο Βέρντε ), που μάγεψε ολόκληρο τον κόσμο με την μοναδική φωνή …
antikleidi.com

Σεζάρια Εβόρα , η τραγουδίστρια της εξωτικής θλίψης


Η Σεζάρια Έβορα (27 Αυγούστου 1941-17 Δεκεμβρίου 2011) (Cesária Évora) ήταν διεθνώς γνωστή τραγουδίστρια  από το Πράσινο ακρωτήρι (Κάπο Βέρντε ), που μάγεψε ολόκληρο τον κόσμο με την μοναδική φωνή της.

Είχε το προσωνύμιο “ξυπόλητη ντίβα” εξαιτίας της προτίμησής της στο να τραγουδά χωρίς να φορά παπούτσια . Τραγουδούσε ένα είδος μουσικής που λέγεται μόρνα. Η θεματολογία της morna εστιάζεται κυρίως στην ελευθερία, την αγάπη, τους σκλάβους και τα όνειρα , τη δύσκολη ζωή , τη λύπη και την μελαγχολία . Στην Ελλάδα ήταν πολύ αγαπητή και είχε συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες (Αρβανιτάκη, Γαλάνη κ.α.)
Ας την ακούσουμε σε μερικά από τα καλύτερα κομμάτια που μας χάρισε.











H Εβόρα τραγούδησε morna από τα 16 της. Η ίδια έχει παρομοιάσει το μουσικό αυτό ιδίωμα με την blues, καθώς το θεωρεί μουσικό μέσο έκφρασης του πόνου της ζωής. Ποτέ δεν εγκατέλειψε την πατρίδα της, αναγκάστηκε όμως να εγκαταλείψει το τραγούδι στα μέσα της δεκαετίας του ’70, εξαιτίας της απουσίας κέρδους, που άγγιζε τα όρια της φτώχιας.
Επέστρεψε στη μουσική στα 45 της χρόνια, όταν ανακαλύφθηκε από την πορτογαλική κοινότητα, και ταξίδεψε στην Πορτογαλία προκειμένου να ηχογραφήσει δύο τραγούδια για μια ανθολογία τραγουδιστριών του Πράσινου Ακρωτηρίου. Ακολούθησαν ηχογραφήσεις στο Παρίσι και ήταν τότε που άρχισε να φαίνεται ότι η τραγουδιστική της διαδρομή έχει χιλιάδες μουσικά χιλιόμετρα να διανύσει. Αυτό οδήγησε σε επόμενες συναντήσεις ηχογραφήσεων στο Παρίσι, μέσα από τις οποίες άρχισε να γίνεται σαφές ότι η πορεία της Εβόρα θα είχε, αυτή τη φορά, διάρκεια. Σε συνεργασία με πολύ καλούς μουσικούς, καινοτόμησε εισάγοντας στο ρεπερτόριό της επιρροές από Βραζιλία, Πορτογαλία και Κούβα. Ήταν πλέον μαθηματικά βέβαιο ότι το όνομά της θα ξέφευγε από τα υδάτινα όρια του νότιου Ατλαντικού και θα εξαπλωνόταν σε όλο τον κόσμο.
Η διεθνής καριέρα της ξεκίνησε το 1988, με αφετηρία την ηχογράφηση στη Γαλλία του θρυλικού και ανάρπαστου «La Diva aux pieds nus», που ήταν και το πρώτο της άλμπουμ. Το 1990 κυκλοφόρησε το «Distino Di Belita» με υπέροχα κλασικά morna κομμάτια, ένα χρόνο αργότερα το διαχρονικά αγαπημένο «Mar Azul», και το 1992 το «Mis Perfumado» με την παγκόσμια επιτυχία «Sodade». Είναι η εποχή που η φήμη της ολοένα και μεγάλωνε και πολλές ήταν οι περιοδείες σε Ευρώπη, Αφρική, Βραζιλία και Καναδά, με στάσεις και στις ΗΠΑ, όπου τραγουδούσε για συμπατριώτες της.


Τέλος ας διαβάσουμε τι είχε πει σε μια συνέντευξη που έδωσε τον Μάιο του 2011 στην Κορίνα Λασκαρίδου
Επισκέπτεσθε την Ελλάδα εδώ και χρόνια και το κοινό σας σάς ακολουθεί σε κάθε σας βήμα, σε κάθε συναυλία που δίνετε. Υπάρχει κάποιος μυστικός δεσμός που σας δένει με το ελληνικό κοινό και την Ελλάδα;
Γνωρίζω ότι στους Έλληνες αρέσει η μουσική μου: όταν ήμουν στο Πράσινο Ακρωτήρι και τραγουδούσα στα μπαρ, υπήρχαν τριγύρω πολλοί ψαράδες, που άκουγαν τη μουσική μου και τους άρεσε πάρα πολύ, άρα είμαι σίγουρη ότι έχω ένα υπέροχο και ζεστό κοινό στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει μυστικό. Αγάπη είναι…
Το γεγονός ότι είστε πολίτης του κόσμου σας δίνει την δυνατότητα να συνδυάζετε πάντα στη μουσική σας και στοιχεία άλλων πολιτισμών, όπως στοιχεία από την Βραζιλιάνικη, την Κουβανική, την Ισπανική, την Πορτογαλική, την Αφρικάνικη, ακόμη και την Αραβική μουσική. Πιστεύετε ότι στην «μόρνα» σας μπορεί να «χωρέσει» και το μπουζούκι ή ελληνικού τύπου ενορχηστρώσεις κάποια στιγμή;
Γιατί όχι! Στη μουσική γίνονται πολλών ειδών παντρέματα.
Τα τραγούδια σας είναι κατά κύριο λόγο μελαγχολικά – οι «μόρνες» – όμως κάποια από αυτά είναι πιο ρυθμικά – τα «κολαντέιρας». Ποια από τα δύο είδη είναι πιο κοντά στην προσωπικότητα και την καρδιά σας;
Και τα δύο. Ωστόσο, εξαρτάται από τη διάθεσή μου. Οφείλω να πω πως τώρα, καθώς μεγαλώνω, νομίζω πως πιο κοντά μου είναι οι «μόρνες».
Ξέρετε να χορεύετε; Ποιο είδος μουσικής μπορεί να σας παρασύρει στο χορό;
Ναι, ξέρω να χορεύω. Μ’ αρέσει η μουσική με ρυθμό. Τώρα είμαι σχετικά ήσυχη αλλά όταν ήμουν νέα…
Ποια είναι η γνώμη σας για την επόμενη γενιά της «μόρνα»; Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες τους οποίους πιστεύετε περισσότερο και ποιοι είναι πιο αντιπροσωπευτικοί του είδους;
Οι νέοι σήμερα προτιμούν την μοντέρνα μουσική και πολλοί νέοι τραγουδιστές ακολουθούν αυτόν τον δρόμο, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιοι που τραγουδούν «μόρνα», έτσι πιστεύω ότι η παραδοσιακή μας μουσική θα συνεχίσει να υπάρχει.
Τι είδους μουσική ακούτε κατά τον ελεύθερο χρόνο σας; Ποιοι είναι οι μουσικοί που θαυμάζετε;
Απ’ όταν ήμουν νέα είχα τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες όπως η Αμαλία Ροντρίγκες, η Εντίθ Πιάφ, ο Νατ Κινγκ Κόουλ, ο Σαρλς Ασναβούρ, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Χούλιο Ιγκλέσιας και άλλους. Τι υπέροχες φωνές!
Επίσης, συμμετέχετε σε διάφορες αγαθοεργίες όπως το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης των Ηνωμένων Εθνών και σε έναν άλλον οργανισμό ο οποίος βοηθά τα παιδιά στο Πράσινο Ακρωτήρι, να λαμβάνουν μουσική εκπαίδευση. Είναι αυτός ένας τρόπος για να επιστρέψετε ένα μέρος από την καλοσύνη που έχετε δει και δεχθεί στη ζωή σας;
Ναι, είναι. Πάντα μου άρεσε να βοηθάω ανθρώπους ακόμη κι αν δεν είχα χρήματα, απ’ όταν ήμουν μικρή. Τώρα ο Θεός με βοηθάει έτσι ώστε να μοιράζομαι περισσότερα με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Καθώς είστε η πιο γνωστή μουσικός και τραγουδίστρια από το Πράσινο Ακρωτήρι, ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα θέλατε να διαμηνύσετε στον κόσμο εκ μέρους της χώρας σας;
Θα ήθελα να επικοινωνήσω τον πολιτισμό μου μέσω της μουσικής μου.
Σήμερα, στα 69 σας χρόνια, τι σημαίνει για εσάς ευτυχία;
Ευτυχία είναι να είμαι υγιής και να χαίρομαι τη ζωή με την οικογένειά μου.
Μετά από τέσσερις δεκαετίες γεμάτες συναυλίες και περιοδείες, μετά από 11 άλμπουμ και 3 Βραβεία Grammy, ποια είναι η πιο σπουδαία εμπειρία που έχετε αποκομίσει κατά τη διάρκεια της μουσικής σας καριέρας;
Είναι το Grammy. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είχα κερδίσει ένα τέτοιο βραβείο.
Είχατε μία περιπετειώδη χρονιά, όσον αφορά στην υγεία σας αλλά επιστρέψατε πολύ σύντομα στην ενεργό δράση. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίσατε σας έκαναν να αλλάξετε την οπτική σας για την ζωή ή τις προτεραιότητές σας;
Όχι. Είμαι ευτυχής που γύρισα πίσω τόσο σύντομα. Νιώθω υγιής και έτσι μπορώ να συνεχίσω να κάνω τους ανθρώπους χαρούμενους με τη μουσική μου.
Η ζωή σας είναι ένα υπέροχο ταξίδι, και παρότι ξεκίνησε δύσκολα, σήμερα είστε μία σταρ της μουσικής σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Τι άλλο περιμένετε από τη ζωή και τι εύχεστε να σας επιφυλάσσει το μέλλον;
Έχω αρκετά για να είμαι ευτυχισμένη. Εύχομαι να συνεχίσω να είμαι υγιής, με πολλή πολλή ενέργεια στην σκηνή για πολύ καιρό ακόμη.
Ποια είναι τα σχέδιά σας για το καλοκαίρι και για την επόμενη χρονιά; Ίσως ετοιμάζετε κάποιο δίσκο;
Το καλοκαίρι θα είμαι σε περιοδεία. Ετοιμάζω ένα νέο άλμπουμ αλλά δε γνωρίζω ακόμη πότε θα είναι έτοιμο.
Η Ελλάδα περνά μία δύσκολη περίοδο με πολλά οικονομικά προβλήματα και πολλοί Έλληνες μεταναστεύουν σε άλλες χώρες. Καθώς έχετε αντιμετωπίσει κι εσείς παρόμοια προβλήματα μπορείτε να μας δώσετε μία ευχή για το μέλλον;
Θα έρθουν καλύτερες μέρες. Να είστε χαρούμενοι!
μετάφραση: Άντυ Δημοπούλου
Πηγές: wikipedia, Ναυτεμπορική, youtube, http://www.musicpaper.gr/
Ακούστε τα κομμάτια στο κανάλι μας στο YOUTUBE
Αντικλείδι , http://antikleidi.com/

Πλέξη 3D

Πλέξη 3D - Τρισδιάστατη σε Τρίγωνο Σάλι | DIY. Εγγραφείτε στο κανάλι μου για να παρακολουθείτε τα βίντεο που ανεβάζω: https://goo.gl/YQViQl Πλέξη 3D -…
youtube.com

Μελομακάρονα από την Ιεράπετρα



Μελομακάρονα από την Ιεράπετρα
Συνταγή δοκιμασμένη με σίγουρη επιτυχία!
 Υλικά:
2 ποτήρια λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι με πορτοκαλόζουμο τα 3/4 και ρακί το 1/4
 το ξύσμα απο το πορτοκάλι
1 φακελάκι μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα γεμάτο
1 κουταλάκι κοφτό γαρύφαλλο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο σηκώσει (γύρω στο 1 κιλό)
που το κοσκινίζουμε καθώς το προσθέτουμε σιγά-σιγά. 
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να αφήνει το χέρι καθαρό.
Για το μέλωμα
1 ποτήρι μέλι ,  2/3 του ποτηριού ζάχαρη ,  2,5-3 ποτήρια νερό και 1 ξυλάκι κανέλλα
για το πασπάλισμα 1 ποτήρι καρυδόψιχα κοπανισμένη ελαφρά, 2/3 ποτηριού σησάμι καβουρντισμένο, 2 κουταλιές κανέλλα (κοφτές)

Εκτέλεση
Πλάθουμε τα μελομακάρονα παίρνοντας τη ζύμη με κάποιο μέτρο π.χ. ένα βαθύ κουτάλι ώστε να έχουν όλα το ίδιο μέγεθος ώστε να μήν καθυστερούμε και για να ψηθούν ομοιόμορφα. 
Όταν είναι όλα στο ταψί και πάνω στο λαδόχαρτο, τα τσιμπάμε με ένα πυρούνι 5-6 τσιμπήματα.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 μέχρι να πάρουν ένα απαλό καφέ χρώμα (περίπου μισή ώρα)
Η δοσολογία αυτή μας δίνει δύο ταψιά κουζίνας γεμάτα με τέσσερις σειρές από οκτώ έκαστη δηλ. 32 κομμάτια το ταψί. Όταν ψηθούν και τα βγάλουμε απο το φούρνο , τότε φτιάχνουμε το μίγμα πασπαλίσματος και στη συνέχεια το σιρόπι.
Άν δεν υπάρχει χρόνος,  αυτά μπορούμε να τα φτιάξομε την επομένη. 
Για να τα μελώσουμε, βάζουμε τα υλικά να βράσουν σε μέτρια φωτιά . Όταν αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε λίγο ώστε να βράζει αλλά να μη χοχλάζει. Σε δέκα λεπτά περίπου είναι έτοιμο. Το αφήνουμε πάνω στο μάτι χαμηλά ώστε να είναι συνεχώς καφτό το σιρόπι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. 
Με μια τρυποκουτάλα βάζουμε κατά τριάδες τα γλυκά μας και τα γυρίζουμε να ποτιστούν καλά περίπου 30 - 40 δεύτερα με το ρολόι . Τα βγάζουμε με την κουτάλα στην πιατέλα και τα πασπαλίζουμε αμέσως. έτσι συνεχίζουμε ως το τέλος. 

Καλή επιτυχία!

Δημοφιλείς αναρτήσεις