Υπέροχος Μπαμπάς (σαβαρέν)
Το απόλυτο σιροπιαστό γλύκισμα με ρούμι…. Ένας ζουμερός, πεντανόστιμος, δροσερός Μπαμπάς… Μια συνταγή για να απολαύσετε εσείς και οι καλεσμένοι σας το υπέροχο γλύκισμα στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.
Υλικά συνταγής
- Για τους μπαμπάδες:
- 12 γρ. φρέσκια μαγιά + 2 χλιαρό νερό (ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη)
- 2 φλ. τσαγιού αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 ¼ κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 αυγά
- 100 γρ. βούτυρο + 5 κ.σ. για άλειμμα στα φορμάκια, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- Για το σιρόπι με ρούμι:
- 3 ¾ φλ. τσαγιού νερό
- 2 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 κ.σ. χυμό + 4 κ.σ. ξύσμα λεμονιού (κατά προτίμηση ακέρωτο)
- 2 κ.σ. χυμό + 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού (κατά προτίμηση ακέρωτο)
- 1 στικ (κλωναράκι) βανίλιας
- 1/2 φλ. τσαγιού (120 ml) ρούμι
- Για τη σαντιγί και γαρνίρισμα:
- 330 γρ. έτοιμη σαντιγί [*]
- Κερασάκια μαρασκίνο ή Φρούτα εποχής για διακόσμηση
Εκτέλεση συνταγής
- Για τους μπαμπάδες: Αν έχετε φρέσκια μαγιά τη θρυμματίζετε σε μικρά κομματάκια με τα δάχτυλά σας και τη διαλύετε στο νερό. Κόβετε τα 100 γρ. μαλακωμένο βούτυρο σε κομματάκια. Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, την αραιωμένη μαγιά (ή τη σκόνη μαγιάς) και τα αυγά ένα τη φορά, συνεχίζοντας το χτύπημα μετά από κάθε προσθήκη.
- Προσθέτετε το μαλακωμένο, κομμένο σε κομματάκια βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχετε μια απαλή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζετε το κάδο με μια υγρή πετσέτα ή με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε το μείγμα σε σχετικά ζεστό περιβάλλον για 30 λ περίπου ή μέχρι να αυξηθεί ο όγκος της ζύμης.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 ° C. Βουτυρώνετε με τις υπόλοιπες 5 κ.σ. βούτυρο 8 φορμάκια με διάμετρο βάσης 7 εκ. περίπου (ή ταψί για μάφινς). Προαιρετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μεγαλύτερα ή μικρότερα φορμάκια ή ακόμα και τη φόρμα του κέικ. Σε αυτή τη περίπτωση θα ποικίλει και ο χρόνος ψησίματος.
- Όταν φουσκώσει το μείγμα το μοιράζετε ισομερώς στα φορμάκια, τα οποία θα γεμίσετε κατά τα 3/4, και ισιώνετε την επιφάνειά τους. Τα αφήνετε και πάλι στην άκρη μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να φτάσει στο χείλος από τα φορμάκια. Τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λ αν τα φορμάκια σας είναι μικρότερα, για 20 λ αν είναι τα προτεινόμενα των 7 εκ. ή για 35-40 λ αν το ψήσετε στη φόρμα του κέικ. Τα αφαιρείτε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά.
- Για το σιρόπι με ρούμι: Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα, το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό και ξύσμα του λεμονιού και πορτοκαλιού και τους σπόρους του στικ βανίλιας το οποίο θα κόψετε κάθετα με ένα κοφτερό μαχαιράκι. Τα βράζετε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 3 λ περίπου ή μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Το αφαιρείτε από τη φωτιά, ρίχνετε και το ρούμι και ανακατεύετε.
- Περνάτε το σιρόπι απο ψιλή σίτα και πετάτε τα στερεά κατάλοιπα (ξύσμα και σπόρους βανίλιας). Με μια οδοντογλυφίδα ή καλαμάκι τρυπάτε ελαφρά την επιφάνεια των μπαμπάδων και τους περιχύνουτε σιγά σιγά με το σιρόπι. Τους αφήνετε να διαποτιστούν καλά. Σερβίρετε με μια γενναία μερίδα σαντιγί πάνω σε κάθε μπαμπά ή τους ανοίγετε στη μέση και προσθέτετε και επιπλέον σαντιγί. Γαρνίρετε με μαρασκίνο κερασάκι, ή με φρέσκα φρούτα εποχής. [**]
[**] Εναλλακτικά μπορείτε να σιροπιάσετε τα μπαμπαδάκια, αν είναι μικρά ως εξής:
- Ή βράζεις το σιρόπι σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή πλατιά, ρηχή κατσαρόλα. Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι, τοποθετείτε τα κρύα μπαμπαδάκια, τρυπημένα με καλαμάκι, στο καυτό σιρόπι, γυρνώντας τα και από τις 2 πλευρές μέχρι να εμποτιστούν. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν για να τα γαρνίρετε με σαντιγί.
- Ή μεταφέρετε τα κρύα μπαμπαδάκια, τρυπημένα με καλαμάκι, σε ένα πυρέξ τα οποία να τα χωράει ακριβώς. Τα περιχύνετε με όλο το ζεστό σιρόπι, τα γυρίζετε και από τις 2 πλευρές να εμποτιστούν καλά. Αν ψήσετε το μπαμπά σε φόρμα του κέικ, το περιχύνετε μέσα στη φόρμα όταν κρυώσει, με το καυτό σιρόπι.
Πηγή