Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Καυτερές Πιπεριές σε Βάζο

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Mary Chariskou.
Διατηρήστε καυτερές πιπεριές σε βάζα για να έχετε να τρώτε καυτερές όλο το χειμώνα
sheblogs.eu
Διατηρήστε καυτερές πιπεριές σε βάζα για να έχετε να τρώτε καυτερές όλο το χειμώνα
Χθες βρήκα στη λαϊκή αγορά καυτερές πιπεριές σε καλή τιμή οπότε σήμερα φτιάξαμε βαζάκια με καυτερές πιπεριές για να έχουμε να τρώμε όλο το χειμώνα.  Επειδή όπως ξεκίνησα να γράφω θυμήθηκα την έκπληξη ενός φίλου Αθηναίου όταν είδε τις καυτερές που έχουμε στη βόρεια Ελλάδα μάλλον είναι καλό να ξεκινήσουμε από τις συστάσεις.
Οι συνηθισμένες μας καυτερές πιπεριές είναι μεγάλες, ανοιχτοπράσινες πιπεριές κέρατο σαν αυτές για το τηγάνι αλλά αρκετά πιο λεπτές συνήθως, κάποιες φορές βρίσκεις και κόκκινες. Φυσικά τρώμε και τις μικροσκοπικές αλλά η κλασική καυτερή πιπεριά που θα βρεις να αγοράσεις είναι η μεγάλη και μακριά.
Επειδή εγώ δεν είμαι του εξτρίμ καυτερού σαν τη μαμά Ισμήνη αποφασίσαμε να προσθέσουμε και μερικές γλυκές πιπεριές για τηγάνι για να μετριάσουμε το καυτερό της υπόθεσης κάπως.
Δε φτιάχνουμε πάντα βάζα κονσέρβες με καυτερές πιπεριές. Άλλες χρονιές που έχουμε λίγες απλώς κάνουμε το μείγμα του υγρού και τις αφήνουμε σε ένα βάζο στο ψυγείο, κρατάνε άνετα 2-3 μήνες. Αυτή τη φορά όμως επειδή αγόρασα αρκετές ήθελα να κλείσω τα βαζάκια καλά για να διατηρηθούν περισσότερο καιρό.
Γενικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι καυτερές θέλετε, μικρές μεγάλες σε κομμάτια, πράσινες, κόκκινες, μίξη με γλυκές πιπεριές ή πιπεριές από αυτές που κάνουν τις πικάντικες. Αλλά ας δούμε πως γίνεται…

Tι θα χρειαστούμε για 6 βάζα των 370ml

  • Καυτερές πιπεριές
  • 1 λίτρο νερό
  • 6 κουταλιές αλάτι
  • 4 κουταλιές ζάχαρη
  • 6 κουταλιές ξύδι

ΠΩΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΥΤΕΡΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΖΑ

Καταρχήν φοράμε γάντια μιας χρήσης. Πάντα. Δε θέλεις να το δοκιμάσεις χωρίς γάντια πίστεψε με.

Καυτερές Πιπεριές σε Βάζο

Πλένουμε τις πιπεριές και καθαρίζουμε τα κοτσάνια. Αν είναι μεγάλες όπως οι δικές μου τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια 2 εκατοστών.
Βάζουμε τις καυτερές πιπεριές στα βάζα, δε σας λέω πόσες θα χωρέσουν γιατί παίζει ανάλογα με τις πιπεριές και τα κομμάτια που θα κόψεις.

Καυτερές Πιπεριές σε Βάζο

Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε καλά το νερό με το ξύδι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Προσθέτουμε το υγρό στα βαζάκια μας αφήνοντας περιθώριο ενός εκατοστού και κλείνουμε τα καπάκια, προσοχή να μην έχει σποράκια ή υγρά στο χείλος του βάζου
Βάζουμε μια πετσέτα σε μια κατσαρόλα και βάζουμε τα βαζάκια μας, όσα χωράνε, εγώ τα βάζω 3-3.
Προσθέτουμε κρύο νερό στην κατσαρόλα μας για να καλύψει τα βαζάκια 2-3 εκατοστά πάνω από τα καπάκια.
Αφήνουμε το νερό να βράσει και να αρχίσει να κοχλάζει και μετράμε 7-8  λεπτά.
Σηκώνουμε τα βαζάκια από το νερό προσεκτικά με μια κουτάλα και τα πιάνουμε από το πάνω μέρος με μια πετσέτα για να μην καούμε.
Τα αφήνουμε στον πάγκο μας μερικές ώρες μέχρι να κρυώσουν για να σφραγίσει το καπάκι καλά

φυτρώνουν, ξανά και ξανά!

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι εύκολη μερικές φορές, αλλά μερικές φορές, θα χρειαστεί να επενδύσετε περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να πετύχει!…
hippieteepee.grhttp://www.hippieteepee.gr/2016/08/7-lachanika-boroun-synechos-na-fytronoun-xana-ke-xana/

Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι εύκολη μερικές φορές, αλλά μερικές φορές, θα χρειαστεί να επενδύσετε περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να πετύχει!
Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι αρκετά διασκεδαστική και αν έχετε παιδιά, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να απεικονίσετε τον κύκλο της ζωής σε αυτά.

Δείτε τα επτά λαχανικά που μπορούν συνεχώς να φυτρώνουν ξανά, με απλό και γρήγορο τρόπο!


Βασιλικός
Σε ένα ποτήρι νερό, τοποθετήστε τα κλωναράκια βασιλικού 3-4 ιντσών. Στη συνέχεια, τα εκθέτουμε σε άμεσο ηλιακό φως. Εφ ‘όσον οι ρίζες τους αυξηθούν περίπου 2 ίντσες, θα πρέπει να τα φυτέψετε σε άλλα δοχεία. Ο νέος βασιλικός σας θα αυξηθεί σύντομα.
Μποκ Τσόϊ, το «Άσπρο Λάχανο της Κίνας»
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να αναγεννηθεί το Μποκ Τσόϊ σας είναι να τοποθετήσετε την ρίζα του σε λίγο νερό και σε κάποιο δωμάτιο που εκτίθεται στο φως. Μετά από μία ή δύο εβδομάδες, βάλτε το φυτό σε γλάστρα με χώμα και το νέο θα αυξηθεί σύντομα.
Μαρούλι
Θα πρέπει να τοποθετήσετε την ρίζα του μαρουλιού σε 1/2 ίντσα του νερό, και συνεχώς ξαναγεμίσετε με νερό προκειμένου να διατηρηθεί η ίδιο ποσό. Τα νέα φύλλα και οι ρίζες θα παρατηρηθούν σε μια με δυο μέρες, οπότε θα πρέπει στη συνέχεια να μεταφέρετε σε ένα άλλο δοχείο με χώμα.



Σκόρδο
Τοποθετήστε μερικά σκόρδα σε ένα μπολ με λίγο νερό και θα αρχίσουν να βγάζουν βλαστούς. Αυτούς μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε στις σάλτσες και στις σαλάτες σας.
Κρεμμυδάκια φρέσκα
Προκειμένου να αναγεννηθούν τα κρεμμυδάκια, σε ένα μικρότερο ποτήρι νερό, τοποθετήστε σχετικά αραιά τις ρίζες μήκους 1 ίντσας, και αφήστε το σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο.
Σέλινο
Για να αναγεννηθεί το σέλινο σας, θα πρέπει να κόψετε τη βάση του και να το τοποθετήσετε σε ένα πιατάκι ή ρηχό μπολ γεμάτο με ζεστό νερό, και να το διατηρήσετε στον ήλιο. Στη μέση της βάσης, τα νέα φύλλα θα αρχίσουν να αυξάνονται και να πυκνώνουν. Στη συνέχεια, μεταφέρετε το στο έδαφος.
Καρότα
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τοποθετήσετε μερικές κορυφές καρότου σε ένα πιάτο με λίγο νερό, και να τοποθετήσετε το πιάτο σε ένα περβάζι παραθύρου ή σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο.

Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook

Επιμέλεια: copyrights © www.hippieteepee.gr
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας www.hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.

Καλλιέργησε Μανιτάρια Πλευρώτους

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Μπορείτε να καλλιεργείστε μόνοι σας τα δικά σας βιολογικά μανιτάρια χρησιμοποιώντας ως υπόστρωμα το κατακάθι του καφέ. Η όλη διαδικασία είναι εύκολη και δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι αρκετή ποσότητα από κατακάθι του καφέ και το μυκήλιο των μανιταριών. Σε αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσουμε με απλά βήματα για να καλλιεργήσετε μανιτάρια Πλευρώτους (Pleurotus ostreatus).
Τα μανιτάρια είναι μύκητες που ανήκουν στην συνομοταξία των Βασιδιομηκύτων. Το σώμα τους αποτελείται από μυκηλιακές υφές που εξαπλώνονται υπόγεια, είναι πάντα αθέατες και αναπτύσσονται σε υπόστρωμα από το οποίο παίρνουν θρεπτικά συστατικά. Το ορατό τους μέρος είναι το σώμα στο οποίο παράγονται τα σπόρια του μύκητα, που του εξασφαλίζουν την διαιώνισή του.
Εκτός από τα μανιτάρια Πλευρώτους, πολλά ακόμη είδη μπορούν να καλλιεργηθούν με αυτό τον τρόπο, όπως τα Σιτάκε και τα Πορτομπέλο, με μερικές μόνο διαφοροποιήσεις. Μπορείτε να προμηθευτείτε σπόρια του μύκητα από φυτώρια ή μυκήλο έτοιμο σε υπόστρωμα, που για τα πλευρώτους είναι άχυρα μολυσμένα από το μυκήλιο του μύκητα. Η δεύτερη περίπτωση είναι πιο εύκολη στην εφαρμογή για την καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι.
Κάθε είδος μανιταριού προτιμά να αναπτύσσεται στο δικό του υπόστρωμα, έτσι τα σιτάκε αναπτύσσονται καλύτερα σε υπόστρωμα ροκανιδιών ξυλείας πλατύφυλλων δέντρων, τα πορτομπέλο σε κομποστοποιημένη κοπριά, ενώ τα πλευρώτους σε άχυρο.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

Θα χρειαστείτε:
  • Ένα μεγάλο κουβά ή δοχείο συνήθως 20λιτρο.
  • Αρκετό κατακάθι καφέ, ποσότητα ίση να γεμίσει τον κάδο ανεξάρτητα από το μέγεθός του.
  • Τα σπόρια ή το μυκήλιο των Πλευρώτους
  • Ροκανίδια από πλατύφυλλα και άχυρα
  • Οικοδομικό γύψο
  • Πλαστικό περιτύλιγμα
  • Μπουκάλι ψεκασμού (Σπρέι)

Που θα βρω τα υλικά:

Για να συλλέξετε το κατακάθι του καφέ θα σας πάρει λίγο χρόνο. Το κατακάθι μπορεί να προέρχεται από ελληνικό καφέ, καφέ φίλτρου ή εσπρέσσο. Φυλάξτε το καθημερινά σε ένα μπολ στο ψυγείο προσέχοντας να μην πιάσει μούχλα, αν πιάσει μούχλα δεν είναι κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια μανιταριών. Βγάλτε το μπολ από το ψυγείο έως και 24 ώρες πριν τη διαδικασία για να αποψυχθεί και να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
Το γόνο για τα Πλευρώτους, δηλαδή το μυκήλιό του σε υπόστρωμα αχύρου, μπορείτε να το προμηθευτείτε από ένα γεωπονικό κατάστημα, όπως προείπαμε. Υπολογίστε πως θα χρειαστείτε το 15% περίπου της ποσότητας του καφέ που θα χρησιμοποιήσετε.

Η Διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε σε βήματα για να καλλιεργήσετε μανιτάρια Πλευρώτους

1.Γεμίστε τον κουβά σας περίπου μέχρι τη μέση με το κατακάθι του καφέ. Εάν το κατακάθι του καφέ έχει στεγνώσει, θα πρέπει να προσθέσετε λίγο νερό και να το αφήσετε να στραγγίξει γυρίζοντας ελαφρά τον κουβά.
 
 
 
 
 
 


 
2. Ρίξτε μια κουταλιά της σούπας οικοδομικό γύψο για κάθε κιλό καφέ που θα χρησιμοποιήσετε, ώστε να ρυθμίσετε το pH του υποστρώματος, μιας και το κατακάθι είναι ελαφρώς όξινο. Προσθέστε τα ροκανίδια και τα άχυρα ώστε το υπόστρωμα να αερίζεται και να μην είναι συμπαγές για να αναπτυχθεί καλύτερα το μυκήλιο του Πλευρώτους. Αφού έχετε προσθέσει όλα τα υλικά του υποστρώματος, ανακατέψτε τα για να γίνει το μείγμα ομοιογενές.
3. Απο τη σακούλα με το γόνο Πλευρώτους, που αγοράσατε από το γεωπονικό κατάστημα, ξεχωρίστε μια ποσότητα ίση με το 15% της συνολικής ποσότητας του καφέ που θα χρησιμοποιήσετε (δηλαδή και της ποσότητας που θα συμπληρώσετε αργότερα, βλέπε πιο κάτω) και προσθέστε τη στον κουβά. Ανακατέψτε καλά το γόνο με το κατακάθι του καφέ.
4. Στο σημείο αυτό προσθέστε και την υπόλοιπη ποσότητα καφέ, ώστε ο κουβάς να γεμίσει μέχρι 3 εκατοστά από την κορυφή και ανακατέψτε καλά ξανά.
5. Ανοίξτε με ένα τρυπάνι μερικές τρύπες (περίπου 6) επιφάνεια γύρω από το χείλος του κουβά. Καλύψτε τον κουβά με ένα διάφανο πλαστικό και κάνοντας μερικέ τρύπες στην επιφάνειά του. Μόλις τα μανιτάρια αρχίζουν να αναπτύσσονται μπορείτε βγάλτε το πλαστικό κάλυμμα.
6. Διατηρήστε τον κουβά σε ένα σκιερό μέρος σε θερμοκρασία περίπου 23℃. Ψεκάστε με νερό με το μπουκάλι ψεκασμού δύο φορές την ημέρα και μέσα σε 1 με 2 εβδομάδες θα παρατηρήσετε τα μανιτάρια σας να αρχίσουν να πετάγονται από την επιφάνεια προς τα πάνω και να αυξάνονται απότομα.
Όταν τα μανιτάρια φτάσουν στο τελικό τους μέγεθος, αφαιρέστε τα τραβώντας τα με το χέρι και όχι κόβοντάς τα με μαχαίρι. Αυτό θα επιτρέψει στο μυκήλιο να ανανεώσει το όργανο καρποφορίας, δηλαδή το μανιτάρι και να κόψετε περισσότερες φορές.
Αφού εξαντληθεί το υπόστρωμα και δεν δώσει άλλα μανιτάρια χρησιμοποιήστε το κατακάθι του καφέ που έχει μείνει, όπως είναι στον κάδο κομποστοποίησης και επαναλάβετε την διαδικασία με φρέσκα υλικά από την αρχή.
Απολαύστε τα μανιτάρια Πλευρώτους ψητά στο φούρνο ή στη σχάρα και εμπλουτίστε τις συνταγές σας με αυτά. Έχουν υπέροχη γεύση και μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας στη διατροφή σας μιας και είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης (150 γραμμάρια Πλευρώτους περιέχουν 20 γραμμάρια πρωτεΐνης).

Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)
share24.gr
Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook πατώντας εδώ
!!! ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ !!! Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο!

Καστοριά - Τοιχογραφία του Προφήτη Ηλία

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη φωτογραφία του χρήστη ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ
www.monastiriaka.gr
Καστοριά - Τοιχογραφία του Προφήτη Ηλία στο Βυζαντινό Ναό των Αγίων Αναργύρων (11ος αιώνας).
_____Ο προφήτης Ηλίας κατά την παράδοση _____
Όταν αστράφτει και βροντάει πιστεύεται ότι ο προφήτης Ηλίας κυνηγάει το δράκο ή το διάβολο με το άρμα του στον ουρανό, χρησιμοποιώντας ως όπλο τον κεραυνό.
Στη Σωζόπολη μάλιστα της Ανατολικής Ρωμηλίας, πίστευαν ότι όλο το 24ωρο «ο Άι Λιας τριγυρνά τον κόσμο με το άρμα του κι όταν βροντά και αστράφτει κυνηγά διαβόλους», ενώ στην Αδριανούπολη ότι διασχίζει τους ουρανούς πάνω στο άρμα του που σέρνουν τέσσερα πύρινα άλογα. Όταν τα χτυπούσε με το μαστίγιο ακούγονταν οι αστραπές· από το άρμα ακούγονταν οι βροντές και όταν οι τροχοί του έβρισκαν σε πέτρες ακούγονταν κεραυνοί.

ΕΟΡΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του Alkiss Keraynios.

Σύμφωνα με τον Ηνίοχο τα Αγράνια ήταν γιορτή του Άργους προς τιμή του Διονύσου και σχετιζόταν με τις τρείς κόρες του βασιλιά Προίτου.
hellinon.net

...που' ναι ο παπάς ;





Aξέχαστες Ατάκες Ελληνικού Κινηματογράφου
Η ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΡΑ(1964)-
Φέρμας - Βλαχοπούλου «Εδώ παπάς, εκεί παπάς, που' ναι ο παπάς ;».

Πολλαπλασιάστε τη Συκιά

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Η συκιά καλλιεργείται από την αρχαιότητα. Υπάρχουν στοιχεία για την καλλιέργεια της, που χρονολογούνται από το 5.000 π.Χ.. Είναι ένα μικρό δέντρο θερμού…
share24.gr
Η συκιά καλλιεργείται από την αρχαιότητα. Υπάρχουν στοιχεία για την καλλιέργεια της, που χρονολογούνται από το 5.000 π.Χ.. Είναι ένα μικρό δέντρο θερμού κλίματος που μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν οπουδήποτε, με ορισμένες ποικιλίες να επιβιώνουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι συκιές έχουν καλή παραγωγή για περίπου 15 χρόνια από την εγκατάστασή τους.
Εάν σας αρέσει να τρώτε σύκα (νωπά, αποξηραμένα ή σε κονσέρβες) και έχετε ήδη μια γερασμένη συκιά στην αυλή σας ή κάποιος στη γειτονιά ή φίλος έχει να σας προμηθεύσει μοσχεύματα, ίσως να αναρωτιέστε πώς να πολλαπλασιάσετε τη συκιά για να την ανανεώσετε, αντί να αγοράσετε ένα άλλο φυτό, από το φυτώριο, για να το αντικαταστήσετε. Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα είναι ένας οικονομικός τρόπος για να συνεχίσετε να έχετε παραγωγή ή να αυξήσετε την παραγωγή.

Η μέθοδος για να ξεκινήσετε τον πολλαπλασιασμό

Για να πολλαπλασιάσετε μια συκιά από μοσχεύματα, με αγενή αναπαραγωγή, είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει με έναν από αυτούς τους τρεις τρόπους. Κάθε μία από αυτές τις μεθόδους είναι απλή και εύκολη και η επιλογή για το ποια θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται, ενδεχομένως, από την εποχή του έτους που θα ξεκινήσετε και το κλίμα της περιοχής σας.

Πολλαπλασιασμός με Καταβολάδες

Η πρώτη μέθοδος για τον πολλαπλασιασμό της συκιάς στην ύπαιθρο εξαρτάται από τις θερμοκρασίες που επικρατούν την εποχή που πέφτει το δέντρο σε λήθαργο, οι οποίες δεν πρέπει να πέφτουν ποτέ κάτω από το μηδέν και να επικρατεί παγετός. Ο πολλαπλασιασμός με καταβολάδες είναι ένας εύκολος τρόπος ριζοβολίας για τη συκιά, τμήμα της οποίας, που φύεται από την βάση, κάμπτεται και θάβεται στο έδαφος από το οποίο εξέχει 20 εκατοστά η κορυφή του βλαστού, επιτρέποντας έτσι στο θαμμένο μέρος να ριζοβολήσει πριν αποκοπεί από το μητρικό δέντρο. Ενώ αυτή είναι η απλούστερη μέθοδος πολλαπλασιασμού, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη στη συνέχεια γιατί είναι δύσκολη η μεταφορά του ριζικού συστήματος στη νέα θέση.
Επίσης, υπάρχει και η μέθοδος της εναέριας καταβολάδας, κατά την οποία επιλέγεται ένας νεανικός κλάδος του δέντρου από τον οποίο αφαιρούμε τμήμα του φλοιού 30 εκατοστά κάτω από την άκρη της κορυφής του και το καλύπτουμε με χώμα, το οποίο συγκρατείται καλά δεμένο με πλαστικό κάλυμμα.

Πολλαπλασιασμός με παραφυάδες

Η συκιά αναπτύσσει βλαστούς στη βάση του κορμού που ονομάζονται παραφυάδες, Οι παραφυάδες της βάσης αποσπούνται έρριζες, δηλαδή με τις ρίζες τους, από τη βάση του δέντρου. Μπορείτε να τις τοποθετήσετε απ’ ευθείας σε οποιοδήποτε σημείο του κήπου θέλετε. Είναι η πιο απλή διαδικασία πολλαπλασιασμού της συκιάς με το μειονέκτημα ότι το νέο δέντρο δεν θα μπει σε καρποφορία γρήγορα, όπως θα γίνει με τα χειμερινά ξυλοποιημένα μοσχεύματα που θα δούμε αμέσως μετά.

Ριζοβολία μοσχευμάτων σε εξωτερικούς χώρους

Η πιο δημοφιλής μέθοδος πολλαπλασιασμού της συκιάς είναι μέσω της ριζοβολία μοσχευμάτων σε εξωτερικούς χώρους. Τις τελευταίες μέρες του χειμώνα, όταν η συκιές είναι ακόμα σε λήθαργο και αφού ο κίνδυνος του παγετού έχει περάσει, πάρτε μοσχεύματα από μικρά κλαδιά δύο έως τριών ετών. Το πάχος τους θα πρέπει να είναι γύρω στα 1,5 με 2 εκατοστά, περίπου ένα δάχτυλο, και 25 εκατοστά σε μήκος. Η τομή στο κάτω άκρο πρέπει να ίσια επίπεδη, ενώ στο πάνω άκρο σε κλίση. Καλύψτε τις τομές για να μην μολυνθούν από ασθένειες και βρέξτε την επίπεδη τομή της βάσης με ορμόνη ριζοβολίας.
Αρχίζοντας με τη μέθοδο αυτή, χρησιμοποιήσετε έξι έως οκτώ μοσχεύματα ώστε να έχετε κάποια περιθώρια για μερικά που δεν θα πετύχουν. Αν καταφέρετε να βλαστήσουν όλα τα μοσχεύματα, μπορείτε να δώσετε αυτά που περισσεύουν σε φίλους.
Φυτέψτε το κάθε μόσχευμα με την επίπεδη τομή της βάσης, η οποία θα δώσει τις ρίζες, προς τα κάτω 15 εκατοστά σε μια τρύπα με πλάτος 15 εκατοστά και βάθος 30 εκατοστά, την οποία θα γεμίσετε με χώμα κατάλληλο για ριζοβολία μοσχευμάτων. Ποτίστε καλά, αλλά μην το παρακάνετε. Τον επόμενο χρόνο, τα μοσχεύματα θα μεγαλώσουν λίγο πάνω από το 1 μέτρο και τα νέα δεντράκια θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση όταν θα πέσουν σε λήθαργο το επόμενο φθινόπωρο.


Ριζοβολία μοσχευμάτων σε εσωτερικό χώρο

Η τρίτη μέθοδος πολλαπλασιασμού αναφέρεται στον πολλαπλασιασμό της συκιάς σε εσωτερικό χώρο. Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για ξεκίνημα, όταν ο καιρός την άνοιξη είναι άστατος.Ακολουθήστε την παραπάνω μέθοδο για τη λήψη μοσχευμάτων. Στρώστε το κάτω μέρος ενός δοχείου διαμέτρου 15-20 εκατοστών με φύλλα εφημερίδας και προσθέσετε επάνω από αυτά 5 εκατοστά άμμο ή χώμα κατάλληλο για ριζοβολία μοσχευμάτων. Τοποθετείστε σε αυτό το δοχείο τέσσερα από τα μοσχεύματα που λάβατε σε όρθια θέση και ρίξτε γύρω τους χώμα. Ποτίστε το δοχείο καλά και τοποθετήστε ένα 2λιτρο πλαστικό μπουκάλι, αφού αφαιρέσετε τη βάση του, σε όρθια θέση πάνω από τα μοσχεύματα για προστασία.
Τοποθετήστε τα δοχεία με τα μοσχεύματα σε ένα μέρος με θερμοκρασία δωματίου, που το βλέπει το φως (όχι άμεσα οι ακτίνες του ήλιου). Ποτίστε μόνο όταν το χώμα γίνει ξηρό. Όταν παρατηρήσετε τα μοσχεύματά σας να βγάζουν τους πρώτους βλαστούς, αφαιρέσετε το μπουκάλι που τα προστατεύει.
Όταν οι συκιές σας αρχίσουν να έχουν έντονη ανάπτυξη , μεταφυτέψτε τις με τη μπάλα χώματος σε μεγαλύτερες γλάστρες ή στον κήπο σας, όταν ο καιρός το επιτρέψει. Κρατήστε τα φυτά υγρά ποτίζοντάς τα συχνά για το υπόλοιπο του καλοκαιριού και παρακολουθήστε τα καθώς μεγαλώνουν.

Πολλαπλασιασμός με εμβολιασμό

Μπορείτε να αλλάξετε την ποικιλία της συκιάς σας ή να κάνετε μια άγρια συκιά ήμερη με εμβολιασμό τύπου Τ. Την διαδικασία την έχουμε εξηγήσει σε αυτό το άρθρο. Στην περίπτωσή μας, αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να κάνουμε στο υποκείμενο τομή ανάποδου Τ σε ετήσιους καλά ξυλοποιημένους βλαστούς, ώστε ο οφθαλμός που θα μπολιάσουμε να μην καταστραφεί από το γάλα της συκιάς. Η διαδικασία αυτή είναι λίγο δύσκολη και χρειάζεται εξάσκηση και υπομονή να την πετύχετε.
Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ) επικοινωνία στο share24gr@gmail.com

Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Αγία Άννα στη Γερακιανή Λαγκάδα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Στο βάθος της Γερακιανής λαγκάδας βρίσκεται το εξωκλήσι της Αγίας Άννας. Η εκκλησία είναι χτισμένη περίπου το 1850 πάνω σε βράχο στα ερείπια άλλης…
iscreta.gr


Στο βάθος της Γερακιανής λαγκάδας βρίσκεται το εξωκλήσι της Αγίας Άννας.
2

Η εκκλησία είναι  χτισμένη περίπου το 1850  πάνω σε βράχο στα ερείπια άλλης  εκκλησίας.  Κάτω  από το ιερό αναβλύζει πηγή με παγωμένο, πεντακάθαρο νερό. Τα χωριά Αρμάχα και Γεράκι υδρεύονται από εκεί.
Περικλείεται από τα βουνά Βουργιωμένο, Σαρακινό και Αφέντη.
Το τοπίο είναι επιβλητικό και υπέροχο. Το μάτι στο βάθος συναντά το Κρητικό πέλαγος. Τα ψηλά βουνά με τους αιωνόβιους πρίνους και τις καρυδιές συνθέτουν ένα μοναδικό, καταπληκτικό  τοπίο.
Η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Γεράκι με καλό χωματόδρομο ( 40 λεπτά μετά το Γεράκι) αλλά και από το οροπέδιο Λασιθίου .
Ο Θρύλος …

3 

Η περιοχή ανήκε σε Μπαρίτες Τούρκους. Όταν η πρώτη εκκλησία της Αγίας Άννας καταστράφηκε από τους 
Τούρκους, η εικόνα της Αγίας έφυγε να μην πέσει στα χέρια αλλόθρησκων και πήγε στην Κερά Φωτεινή , στη Χαύρα στη σχισμή ενός βράχου. (300 μέτρα βόρεια της εκκλησίας)
Τη βρίσκανε οι πιστοί , την έφερναν πίσω αλλά αυτή 
ξαναέφευγε μέχρι που κρύφτηκε βαθειά στο βράχο
και εκεί είναι ακόμα…
Κατά τον Αντώνη Θ. Βασιλάκη (ερευνητή προϊστορικών 
γραφών)  Στο όρος Λυκαίο της Πελοποννήσου (Αρκαδίας), όπου 
λατρευόταν ο Δίας Λαφύστιος (από εκεί ήρθε με  τους  Αρκάδες ,    η λατρεία , στην Γερακιανή λαγκάδα) και γινόταν κρυφά ανθρωποθυσίες, υπήρχε η  πηγή  κοντά στο  ιερό με τις τρεις νύμφες που λατρευόταν σε αυτήν.
 Μια από αυτές ήταν η Αγνώ (ησημερινή Άννα). Σε εποχή 
ξηρασίας,ο ιερέας,έκοβε ένα κλαδί βελανιδιάς και τάρασε  τα νερά της πηγής. Τότε σηκωνόταν σύγνεφο και άρχιζε να 
βρέχει.Η πηγή  στην  Γερακιανή  λαγκάδα  , είναι από την  μινωική  εποχή. 

Γύρωστο1952-53,πάνω από την Αγιά Άννα , στο σόπατο, 
σύνορο νομού Ηρακλείου – Λασυθίου,  βρεθήκαν μινωικά
 κεραμικά. Εκεί πρέπει να είναι ο βωμός του Δια. Η περιοχή 
είναι αρχαιολογικά, ανεξερεύνητη….
5 

Την εκκλησία της Αγίας Άννας και φυσικά την ευρύτερη 
περιοχή την επισκέπτονται πλήθος τουρίστες κατά  τους  θερινούς μήνες. (οργανώνονται εκδρομές)  Γίνεται μεγάλο πανηγύρι και πλήθος πιστών πηγαίνει στη 
Χάρη της. (25 Ιουλίου)
45

Οι βοσκοί καλοδέχονται τους προσκυνητές με άφθονο κρασί ,ρακή,τυρί και κρέας από τα ζώα τους. Είναι πολύ συνισθισμένο να “τάζουν” στη χάρη της Αγίας ένα πολύ καλό ζώο . Για να εκπληρωθεί το τάμα ή να ευχαριστήσουν την προστάτιδά τους Αγία.

1

Για το χωριό Γεράκι μπορείτε να δείτε εδώ
1379547_10200157956271865_1155709518_n 
επιμέλεια - φωτογραφίες: Παπουτσάκη Βασιλική


Δημοφιλείς αναρτήσεις