Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Η καταστροφή του Δράμαλη

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του Ilias Kypriadis.
Α ΡΕ ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ!!!! ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ.....
http://www.eleftherostypos.gr/istories/116733-i-katastrofi-toy-dramali-san-simera-o-kolokotronis-tapeinose-to-toyrkiko-askeri/

Η καταστροφή του Δράμαλη – Σαν σήμερα ο Κολοκοτρώνης ταπείνωσε το τούρκικο ασκέρι

 
Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017, 11:26πμ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Σαν σήμερα το 1822 οι Ελληνες με αρχηγό τον Θεόδωρο Καλοκοτρώνη κατατρόπωσαν τον στρατό του Δράμαλη στην μάχη στα Δερβενάκια που έμεινε στην ιστορία ως η «καταστροφή του Δράμαλη».
Τα Δερβενάκια ήταν δύο από τα τέσσερα μικρά ορεινά περάσματα, μεταξύ Κορίνθου και κοιλάδας Άργους, εξ ου και η ονομασία της.
Ο Κολοκοτρώνης γνωρίζοντας πως έπρεπε να σταματήσει η πορεία του Δράμαλη. Οταν έφτασε το τουρκικό ασκέρι στο Αργος  στις 12 Ιουλίου τα πάντα είχαν ερημώσει στον κάμπο καθώς οι Ελληνες είχαν κάψει τα πάντα. Μέρα με τη μέρα όμως ο οθωμανικός άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά επισιτιστικά προβλήματα. Επιπλέον, το καλοκαίρι του 1822 ήταν ιδιαίτερα θερμό, την άνοιξη υπήρξαν λίγες βροχοπτώσεις και τα περισσότερα πηγάδια και ρέματα γύρω από το Άργος είχαν στερέψει. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Δράμαλης άρχισε να σκέπτεται σοβαρά τη διακοπή της εισβολής και την επάνοδο στην Κόρινθο.
Στις 26 Ιουλίου ο Δράμαλης αποφάσισε να επιστρέψει προσωρινά στην Κόρινθο και κινήθηκε προς τα Δερβενάκια, στενό που ενώνει την αργολική με την κορινθιακή πεδιάδα. Η βασική διάβαση, με βάση το σχέδιο του Θ. Κολοκοτρώνη, φυλαγόταν από τον Αντώνη Κολοκοτρώνη και περίπου 1.500 άντρες. Παράλληλα ο Θ. Κολοκοτρώνης είχε τοποθετήσει τον Πλαπούτα με περίπου 800 άντρες στο Σχινοχώρι για να φυλάει τη βορειοδυτική έξοδο της Αργολίδας προς τη Στυμφαλία, και τους Νικηταρά – Παπαφλέσσα στο Στεφάνι – Αγιονόρι, με άλλους 800 άντρες για να φυλάξουν την τρίτη διάβαση προς την Κλένια.
Οι Τούρκοι της εμπροσθοφυλακής μπήκαν στο στενό πέρασμα και όταν έφτασαν στην έξοδο δέχτηκαν τα πυρά των κρυμμένων Ελλήνων. Λίγοι πέρασαν προς την πεδιάδα της Κουρτέσας και ο κύριος όγκος οπισθοχώρησε με μεγάλες απώλειες.
Αφού αυτό το πέρασμα φυλαγόταν καλά από τους Έλληνες, η εμπροσθοφυλακή και το κύριο σώμα στράφηκαν προς το δεύτερο κοντινό πέρασμα, αυτό του Άγιου Σώστη, ανατολικά από την κύρια διάβαση.
Αυτό το πέρασμα ήταν πολύ ανηφορικό και πιο δύσκολο για τους πεζούς και τα ζώα, αλλά οι Τούρκοι το βρήκαν αφύλακτο και άρχισαν να περνούν προς την Κουρτέσα, ενώ τα τμήματα του Αντώνη Κολοκοτρώνη τους πλευροκοπούσαν.
Εν τω μεταξύ, το σώμα των Νικηταρά – Παπαφλέσσα, το μεσημέρι ειδοποιήθηκε με σήματα καπνού ότι ο Δράμαλης κινείται προς τα Δερβενάκια. Ανασυντάχτηκε και με γρήγορη πορεία έφτασε το απόγευμα στις κορυφές ανατολικά, πάνω από τον Αγιο Σώστη, και είδαν τους Τούρκους που περνούσαν προς την Κουρτέσα. Τότε επιτέθηκαν αμέσως στους Τούρκους που βρέθηκαν ανάμεσα σε δύο πυρά, ανατολικά οι νεοφερμένοι και δυτικά τα τμήματα του Α. Κολοκοτρώνη.
Η μάχη κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα και οι Τούρκοι είχαν τρομακτικές απώλειες, σε ανθρώπους, ζώα και υλικά. Όταν σκοτείνιασε, η προσπάθεια των Τούρκων σταμάτησε και γύρισαν στην Τίρυνθα όπου είχαν και πριν το στρατόπεδό τους. Οι απώλειες των Τούρκων, κατά την 26η Ιουλίου, και με βάση τη διασταύρωση απομνημονευμάτων, άλλων ειδήσεων και εγγράφων, υπολογίζονται περίπου στους 2.500 – 3.000 νεκρούς και τραυματίες.
Η καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη ολοκληρώθηκε στη μάχη του Αγιονορίου, στις 28 Ιουλίου 1822.

ΓΙΑ ΧΑΤΙΡΙ ΣΟΥ - ΖΩΗ ΦΥΤΟΥΣΗ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Στίχοι: Βαγγέλης Γκούφας ** Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος ** Ελληνική ταινία: ''Το ταξίδι'', 1962 ** Οπτικοποίηση: Στέλλα Δενδηλιάρη ** Τα γλυκά φιλιά σου πικρό ...
youtube.com
Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐ 2010
Στίχοι: Βαγγέλης Γκούφας **
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος **
Ελληνική ταινία: ''Το ταξίδι'', 1962 **
Οπτικοποίηση: Στέλλα Δενδηλιάρη **

Τα γλυκά φιλιά σου
πικρό τραγούδι τα 'χω κάνει φυλαχτό
Την πλατιά αγκαλιά σου
λευκό λουλούδι άνοιξε για να κρυφτώ
Τα πουλιά ταξίδεψαν στο καλό
κι έμεινα να σ' αγαπώ
καθώς ο γλάρος δε μακραίνει απ' το γιαλό

Για χατίρι σου ξημερώνει
βγαίνει η πούλια
βγαίνει ο αυγερινός
γοργοφτέρουγο χελιδόνι
ντύνεται γαλάζια ο ουρανός

Τα πουλιά ταξίδεψαν στο καλό
κι έμεινα να σ' αγαπώ
καθώς ο γλάρος δε μακραίνει απ' το γιαλό

* I do not own the rights of the song or the images/video clips. No copyright intended. It's only for entertainment - All rights belong to the producers. *

βάλτε τα… βλήτα στο πιάτο σας!

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη idiva.gr.

Τώρα το καλοκαίρι βάλτε τα… βλήτα στο πιάτο σας!

Κοινοποιήστε στο Facebook Είναι καλοκαίρι, με τις θερμοκρασίες συχνά να χτυπούν κόκκινο και τον ήλιο να μας “καίει» διακριτικά με τις φλογερές του ακτίνες. Αυτή… την εποχή του χρόνου, οι περιβαλλοντικές συνθήκες μειώνουν…
idiva.gr
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2017/07/blog-post_798.html#more
Είναι καλοκαίρι, με τις θερμοκρασίες συχνά να χτυπούν κόκκινο και τον ήλιο να μας «καίει» διακριτικά με τις φλογερές του ακτίνες. Αυτή... την εποχή του χρόνου, οι περιβαλλοντικές συνθήκες μειώνουν κάπως την όρεξή μας για βαριές και λιπαρές τροφές, ενώ αντίθετα μας κάνουν να λαχταρούμε δροσερά φαγητά με βάση τα λαχανικά και τα ελαφριά μυρωδικά. Τι πιο ιδανική στιγμή λοιπόν, για να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή τα χόρτα! Καταπράσινα, φυλλώδη και λαχταριστά μας χαρίζουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για καλή υγεία και εξωτερική ομορφιά. Τώρα το καλοκαίρι, τα χόρτα που έχουν την τιμητική τους δεν είναι άλλα, από τα βλήτα. Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη τους κι ας δούμε γιατί δεν πρέπει να χάνουμε ευκαιρία να τα βάζουμε στο... πιάτο μας.

Βλήτα ή βλίτα ή... Amaranthus viridis

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, καλοκαιρινά πιάτα στην Ελλάδα. Βραστά βλήτα με μπόλικο λεμόνι, σερβίρονται ως σαλάτα και στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελούν άριστο συνοδευτικό για ψητά ή τηγανητά ψάρια. Επιστημονικά, τα βλήτα ανήκουν στην οικογένεια των αμάραντων (Amaranthaceae) και είναι πράσινα, πλατύφυλλα λαχανικά, γλυκά στη γεύση, με μεγάλη διατροφική αξία και λίγες θερμίδες!

Στη χώρα μας, η συγκομιδή τους πραγματοποιείται καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και σταματά στα τέλη Αυγούστου. Στην αρχαία Ελλάδα, τα άνθη από τα βλήτα, ο λεγόμενος αμάραντος, ήταν ιερό της Εφεσίας Αρτέμιδος. Ακόμη, είχε ειδικές θεραπευτικές ιδιότητες, ήταν σύμβολο της αθανασίας ενώ χρησιμοποιούνταν για τη διακόσμηση των τάφων.

Η διατροφική αξία

Τα βλήτα σαν τρόφιμο, έχουν σπουδαία διατροφική αξία και μια πληθώρα θετικών ιδιοτήτων για τον οργανισμό μας, αφού αποτελούν μία εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι από βρασμένα βλήτα προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνη Κ (20%), βιταμίνη Α (73%), βιταμίνη C (90%), φυλλικό οξύ (19%), ριβοφλαβίνη (10%), βιταμίνη B6 (12%), ασβέστιο (28%), σίδηρο (17%), μαγνήσιο (18%), κάλιο (24%) και μαγγάνιο (57%), στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία και τόνωση του οργανισμού.

Οφέλη και ιδιότητες

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα βλήτα διαθέτουν μία πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ας τις δούμε αναλυτικά:

Αποτρέπουν την ανισορροπία σε ηλεκτρολύτες

Τα βλήτα αποτελούν καταπληκτική πηγή μαγγανίου, σιδήρου, χαλκού, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και φωσφόρου, μέταλλα απαραίτητα για τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας ηλεκτρολυτικού φορτίου στο σώμα.

Ιδανικά για δίαιτα ελεύθερης γλουτένης

Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή που πάσχουν από κοιλιοκάκη μπορούν να καταναλώνουν βλήτα ελεύθερα. Επιπλέον, μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχουν το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε πρωτεΐνες.

Βοηθούν την πέψη

Τα βλήτα εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού και μειώνουν τη δυσκοιλιότητα. Είναι εύπεπτα και ιδανικά τόσο για νέους όσο και για ηλικιωμένους.

Βοηθούν στη διαχείριση του βάρους

Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στα βλήτα βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα, αλλά και της αίσθησης πείνας.

Αντιδιαβητική δράση

Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα βλήτα έχουν αντιδιαβητική δράση και ως εκ τούτου, βοηθούν στη διατήρηση χαμηλότερων επίπεδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ.

Μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα στα βλήτα είναι η ικανότητα τους να μειώνουν την LDL χοληστερόλη στο αίμα, λόγω της τοκοτριενόλης, ένα είδος βιταμίνης Ε, αλλά και των φυτικών ινών που περιέχει.

Πλούσια σε σίδηρο

Μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχουν το 17% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε σίδηρο.

Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Τα βλήτα είναι μια εξαιρετική διαιτητική πηγή σε φυτοστερόλες, οι οποίες μειώνουν την πίεση του αίματος και προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Δρουν κατά του καρκίνου

Τα βλήτα επειδή περιέχουν λυσίνη (απαραίτητο αμινοξύ) σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο και βιταμίνη C, βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση και το σχηματισμό των κακοηθών κυττάρων.

Προλαμβάνουν ασθένειες που οφείλονται σε ανεπάρκεια ασβεστίου

Το ασβέστιο που περιέχεται στα βλήτα, μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχει το 28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο. Έτσι, καθίσταται ιδανικό και για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.

Παρενέργειες

Όπως κάθετι που φύεται στη γη, έτσι και τα βλήτα χρειάζονται προσοχή στην κατανάλωσή τους, για να μη γίνει «το φάρμακο, φαρμάκι». Τα συγκεκριμένα χόρτα περιέχουν υψηλές ποσότητες οξαλικού οξέος και θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα ή ασθένειες των νεφρών. Επίσης, τα βραστά βλήτα καλό είναι να μην αναθερμαίνονται μετά το μαγείρεμα, διότι τα νιτρικά άλατα που περιέχουν μετατρέπονται σε νιτρώδη, τα οποία είναι βλαβερά για την υγεία και ειδικότερα για τα παιδιά.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν τα άτομα που συλλέγουν χόρτα και κυρίως βλήτα, επειδή μοιάζουν στην όψη με το διαβολόχορτο, ή αλλιώς Datura stramonium L. (Δατούρα η στραμώνιος) το οποίο έχει δηλητηριώδη δράση. Έτσι, αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι ότι τα χόρτα είναι βρώσιμα, μην τα κόβετε.


Είναι καλοκαίρι, με τις θερμοκρασίες συχνά να χτυπούν κόκκινο και τον ήλιο να μας “καίει» διακριτικά με τις φλογερές του ακτίνες. Αυτή… την εποχή του χρόνου, οι περιβαλλοντικές συνθήκες μειώνουν κάπως την όρεξή μας για βαριές και λιπαρές τροφές, ενώ αντίθετα μας κάνουν να λαχταρούμε δροσερά φαγητά με βάση τα λαχανικά και τα ελαφριά μυρωδικά. Τι πιο ιδανική στιγμή λοιπόν, για να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή τα χόρτα! Καταπράσινα, φυλλώδη και λαχταριστά μας χαρίζουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για καλή υγεία και εξωτερική ομορφιά. Τώρα το καλοκαίρι, τα χόρτα που έχουν την τιμητική τους δεν είναι άλλα, από τα βλήτα. Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη τους κι ας δούμε γιατί δεν πρέπει να χάνουμε ευκαιρία να τα βάζουμε στο… πιάτο μας. Βλήτα ή βλίτα ή… Amaranthus viridis Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, καλοκαιρινά πιάτα στην Ελλάδα. Βραστά βλήτα με μπόλικο λεμόνι, σερβίρονται ως σαλάτα και στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελούν άριστο συνοδευτικό για ψητά ή τηγανητά ψάρια. Επιστημονικά, τα βλήτα ανήκουν στην οικογένεια των αμάραντων (Amaranthaceae) και είναι πράσινα, πλατύφυλλα λαχανικά, γλυκά στη γεύση, με μεγάλη διατροφική αξία και λίγες θερμίδες! Στη χώρα μας, η συγκομιδή τους πραγματοποιείται καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και σταματά στα τέλη Αυγούστου. Στην αρχαία Ελλάδα, τα άνθη από τα βλήτα, ο λεγόμενος αμάραντος, ήταν ιερό της Εφεσίας Αρτέμιδος. Ακόμη, είχε ειδικές θεραπευτικές ιδιότητες, ήταν σύμβολο της αθανασίας ενώ χρησιμοποιούνταν για τη διακόσμηση των τάφων. Η διατροφική αξία Τα βλήτα σαν τρόφιμο, έχουν σπουδαία διατροφική αξία και μια πληθώρα θετικών ιδιοτήτων για τον οργανισμό μας, αφού αποτελούν μία εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι από βρασμένα βλήτα προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνη Κ (20%), βιταμίνη Α (73%), βιταμίνη C (90%), φυλλικό οξύ (19%), ριβοφλαβίνη (10%), βιταμίνη B6 (12%), ασβέστιο (28%), σίδηρο (17%), μαγνήσιο (18%), κάλιο (24%) και μαγγάνιο (57%), στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία και τόνωση του οργανισμού. Οφέλη και ιδιότητες Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα βλήτα διαθέτουν μία πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ας τις δούμε αναλυτικά: Αποτρέπουν την ανισορροπία σε ηλεκτρολύτες Τα βλήτα αποτελούν καταπληκτική πηγή μαγγανίου, σιδήρου, χαλκού, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και φωσφόρου, μέταλλα απαραίτητα για τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας ηλεκτρολυτικού φορτίου στο σώμα. Ιδανικά για δίαιτα ελεύθερης γλουτένης Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή που πάσχουν από κοιλιοκάκη μπορούν να καταναλώνουν βλήτα ελεύθερα. Επιπλέον, μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχουν το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε πρωτεΐνες. Βοηθούν την πέψη Τα βλήτα εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού και μειώνουν τη δυσκοιλιότητα. Είναι εύπεπτα και ιδανικά τόσο για νέους όσο και για ηλικιωμένους. Βοηθούν στη διαχείριση του βάρους Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στα βλήτα βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα, αλλά και της αίσθησης πείνας. Αντιδιαβητική δράση Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα βλήτα έχουν αντιδιαβητική δράση και ως εκ τούτου, βοηθούν στη διατήρηση χαμηλότερων επίπεδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ. Μειώνουν την “κακή» χοληστερόλη Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα στα βλήτα είναι η ικανότητα τους να μειώνουν την LDL χοληστερόλη στο αίμα, λόγω της τοκοτριενόλης, ένα είδος βιταμίνης Ε, αλλά και των φυτικών ινών που περιέχει. Πλούσια σε σίδηρο Μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχουν το 17% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε σίδηρο. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου Τα βλήτα είναι μια εξαιρετική διαιτητική πηγή σε φυτοστερόλες, οι οποίες μειώνουν την πίεση του αίματος και προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Δρουν κατά του καρκίνου Τα βλήτα επειδή περιέχουν λυσίνη (απαραίτητο αμινοξύ) σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο και βιταμίνη C, βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση και το σχηματισμό των κακοηθών κυττάρων. Προλαμβάνουν ασθένειες που οφείλονται σε ανεπάρκεια ασβεστίου Το ασβέστιο που περιέχεται στα βλήτα, μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχει το 28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο. Έτσι, καθίσταται ιδανικό και για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη. Παρενέργειες Όπως κάθε τι που φύεται στη γη, έτσι και τα βλήτα χρειάζονται προσοχή στην κατανάλωσή τους, για να μη γίνει “το φάρμακο, φαρμάκι». Τα συγκεκριμένα χόρτα περιέχουν υψηλές ποσότητες οξαλικού οξέος και θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα ή ασθένειες των νεφρών. Επίσης, τα βραστά βλήτα καλό είναι να μην αναθερμαίνονται μετά το μαγείρεμα, διότι τα νιτρικά άλατα που περιέχουν μετατρέπονται σε νιτρώδη, τα οποία είναι βλαβερά για την υγεία και ειδικότερα για τα παιδιά. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν τα άτομα που συλλέγουν χόρτα και κυρίως βλήτα, επειδή μοιάζουν στην όψη με το διαβολόχορτο, ή αλλιώς Datura stramonium L. (Δατούρα η στραμώνιος) το οποίο έχει δηλητηριώδη δράση. Έτσι, αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι ότι τα χόρτα είναι βρώσιμα, μην τα κόβετε. Πηγή

Πηγή: http://idiva.gr/tora-kalokeri-valte-ta-vlita-sto-piato-sa

Γλιστρίδα: Το θεραπευτικό φυτό

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της μαρια πρασανακη.


Έχει επουλωτικές ιδιότητες και ίσως από τα υψηλότερα ποσά Ω3 και Ω6 λιπαρών που είναι ευεργετικά για την καρδιά και έχουν αντικαρκινική δράση
cretans.gr

...μπορεί να προσελκύσει πολλά λεφτά...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη idiva.gr.
Βάλτε αυτό το φυτό σπίτι σας και θα δείτε τα χρήματα σας να αυξάνονται…

Κοινοποιήστε στο Facebook Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η παρουσία αυτού του φυτού σε κάθε σπίτι μπορεί να προσελκύσει πολλά λεφτά. Σύμφωνα με το…
idiva.gr
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η παρουσία αυτού του φυτού σε κάθε σπίτι μπορεί να προσελκύσει πολλά λεφτά. Σύμφωνα με το Feng Shui , μια παλιά κινεζική τεχνική, αυτό το φυτό πρέπει να τοποθετηθεί στη δεξιά πλευρά στην είσοδο του σπιτιού σας και στο βόρειο τμήμα του σπιτιού. Τώρα θα αναρωτιέστε ποιο είναι το όνομα αυτού του φυτού. Το φυτό λοιπόν που μπορεί να αλλάξει την ενέργεια του σπιτιού σας και να κάνει να »μπουν» σε αυτό περισσότερα χρήματα δεν είναι άλλο από την Κράσουλα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν οτι η παρουσία αυτού του φυτού σε κάθε σπίτι μπορεί να προσελκύσει πολλά λεφτά Αυτό το φυτό είναι πολύ εύκολο να το φροντίσετε. Δεν χρειάζεται μεγάλη γλάστρα για αυτό το φυτό, αλλά μια μικρή και αυτό θα αρχίσει να αυξάνεται σαν τρελό. Αυτό θα αρχίσει να μεγαλώνει περισσότερο αν το βάλετε σε ένα ηλιόλουστο μέρος. Η κράσουλα είναι ένα φυτό που είναι προσαρμόσιμο σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις και θεραπείες. Δεν χρειάζεται πολύ νερό , ώστε να χρειάζεται να το ποτίζετε συνέχεια, και πρέπει να περιμένετε το χώμα να στεγνώσει εντελώς πριν την το ποτίσετε και πάλι. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα , αυτό διατηρεί την υγρασία στο χώμα του. Αυτό το εκπληκτικό φυτό περιέχει αιθέρια έλαια και έχει τη δυνατότητα να ενισχύει την ψυχική και σωματική θετικότητα των ανθρώπων. Επίσης, αυξάνει τις ψυχικές και σωματικές ικανότητες των ανθρώπων. Η ενέργεια του Feng Shui στα φυτά που προσελκύει χρήματα προέρχεται από την καλά ριζωμένη, ζωντανή ενέργεια η οποία προέρχεται μέσα από την νέα αύξηση. Πηγή

Πηγή: http://idiva.gr/valte-afto-fyto-spiti-sas-ke-tha-dite-ta-chrimata-sas-na-afxanonte/

Γλυκό με Μπισκότα και Πορτοκάλι


expresstime.gr
Η άνοιξη ήρθε και τα πάρτι βρίσκονται σε εξέλιξη! Με τον ερχομό της άνοιξης, έρχεται μια ολόκληρη νέα σειρά γεύσεων, εντελώς διαφορετικές από εκείνες του θλιβερού χειμώνα.
Ήρθε η ώρα να καλωσορίσουμε τα πιο ελαφριά τρόφιμα στη ζωή μας. Και τίποτα δεν ενσαρκώνει τη φρεσκάδα της άνοιξης καλύτερα α…

https://expresstime.gr/katapliktiki-sintagi-gia-telio-anixiatiko-gliko-mpiskota-ke-portokali-pou-den-chriazete-kan-psisimo/

Η άνοιξη ήρθε και τα πάρτι βρίσκονται σε εξέλιξη! Με τον ερχομό της άνοιξης, έρχεται μια ολόκληρη νέα σειρά γεύσεων, εντελώς διαφορετικές από εκείνες του θλιβερού χειμώνα.
Ήρθε η ώρα να καλωσορίσουμε τα πιο ελαφριά τρόφιμα στη ζωή μας. Και τίποτα δεν ενσαρκώνει τη φρεσκάδα της άνοιξης καλύτερα από αυτό το γλυκό πορτοκαλιού! Αυτό το γλυκό είναι ένα απλό και κομψό επιδόρπιο για εσάς και τη παρέα σας την άνοιξη, με τέλεια γεύση και αφράτη υφή.
Και το καλύτερο… αυτή είναι μια συνταγή που δεν χρειάζεται ψήσιμο!
Εσείς μάθατε τον νέο τρόπο αδυνατίσματος; 17 κιλά σε 22 μέρες!
Γλυκό πορτοκαλιού
Συστατικά:
  • 1 1/2 φλιτζάνια θρυμματισμένα μπισκότα
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
  • 1 1/2 φλιτζάνια τυρί κρέμα
  • 400 γραμμάρια συμπυκνωμένο γάλα
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Οδηγίες:
1. Αναμίξτε τα μπισκότα και το βούτυρο σε ένα μικρό μπολ και ανακατέψτε.
2. Βάλτε σε ένα ταψί αλουμινόχαρτο και στη συνέχεια βάλτε το μείγμα του μπισκότου και στρώστε το. Τοποθετήστε το στο ψυγείο.
3. Σε ένα μίξερ, βάλτε το τυρί κρέμα, το συμπυκνωμένο γάλα και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά.
4. Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό και ανακατέψτε.
5. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύετε τη ζάχαρη άχνη και την κρέμα γάλακτος. Ανακατέψτε.
6. Προσθέστε τα δύο μείγματα μαζί και ανακατέψτε. Βάλτε το νέο μείγμα πάνω από την στρώση μπισκότων στο ταψί.
7. Αφήστε το γλυκό για λίγο στο ψυγείο και είναι έτοιμο! Σερβίρετε με φέτες πορτοκαλιού, αν θέλετε.
Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να δείτε πώς γίνεται.


Credit: TipHero
πηγη fanpage.gr

Βρείτε το pH του Εδάφους Σας

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Για να κάνουμε πιο εύκολα τις κηπουρικές εργασίες μας, πρέπει να γνωρίζουμε μερικές βασικές ιδιότητες του εδάφους μας, πάνω στο οποίο θα μεγαλώσουν τα…
share24.gr
http://share24.gr/vrite-ph-tou-edafous-sas-sto-spiti-ke-dite-ine-oxino-alkaliko/
Για να κάνουμε πιο εύκολα τις κηπουρικές εργασίες μας, πρέπει να γνωρίζουμε μερικές βασικές ιδιότητες του εδάφους μας, πάνω στο οποίο θα μεγαλώσουν τα φυτά μας. Μια από τις πιο βασικές ιδιότητες του εδάφους είναι το pH, που δείχνει το πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι. Εδώ γράφουμε δύο τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το μετρήσετε, σε γενικές γραμμές, μόνοι σας στο σπίτι και χωρίς ειδικό εξοπλισμό.
Διαβάστε επίσης: Ελέγξτε αν το χώμα σας είναι κατάλληλο για να φυτέψετε

Γιατί πρέπει να ξέρουμε αν το χώμα μας είναι όξινο ή αλκαλικό;

Ο βαθμός pH του εδάφους παίζει ρόλο στο κατά πόσο είναι διαθέσιμα τα βασικά μεταλλικά στοιχεία στις ρίζες των φυτών σας, που είναι απαραίτητα για την θρέψη τους, δηλαδή ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το ασβέστιο κ.α.
Συνήθως, τα περισσότερα φυτά αναπτύσσονται φυσιολογικά σε εδάφη με pH ελαφρώς όξινο (6,5). Αν ζείτε σε μια περιοχή με αλκαλικό έδαφος, δηλαδή με pH άνω του 7,0 , έχετε δύο επιλογές. Είτε θα λάβετε μέτρα για να μειώσετε το pH, είτε θα επιλέξετε φυτά καλά προσαρμοσμένα να αναπτύσσονται σε αλκαλικές συνθήκες. Εάν κάνετε το δεύτερο, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία φυτών για να διαλέξετε, στα οποία θα αναφερθούμε στη συνέχεια.
Την αλκαλικότητα του εδάφους σας μπορείτε να την μειώσετε με την προσθήκη οργανικών υλικών, όπως πευκοβελόνες, τύρφη, κομποστοποιημένα φύλλα κ.α. Κάθε φορά που προσθέτετε κάτι στο χώμα για να διορθώσετε το pH, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το χώμα να το αφομοιώσει πριν κάνετε την επόμενη τροποποίηση προσθέτοντας και άλλα υλικά.
Όταν προσθέτουμε οργανικά υλικά στο έδαφος, όπως αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω, το ρΗ συνήθως μετακινείται προς την ουδέτερη ζώνη (στο 7), είτε το χώμα μας είναι όξινο, είτε είναι αλκαλικό. Αυτό συμβαίνει επειδή η οργανική ύλη παίζει ένα ρυθμιστικό ρόλο και προστατεύει το έδαφος από το να γίνει υπερβολικά όξινο ή αλκαλικό.
Το ώριμο κομπόστ έχει συνήθως σχεδόν ουδέτερο pH, έτσι οι τακτικές εφαρμογές ενίσχυσης του εδάφους με κομπόστ, θα πρέπει να είναι η κύρια μέθοδος που θα ακολουθήσετε για να βελτιώσετε εδάφη με ακραίες τιμές pH. Αν το pH στο χώμα σας είναι ελαφρώς όξινο ή ελαφρώς αλκαλικό, η οργανική λίπανση και η εφαρμογή κομποστ για λίπασμα είναι το μόνο που χρειάζεται ώστε τα φυτά σας να αναπτυχθούν φυσιολογικά χωρίς προβλήματα θρέψης.
Διαβάστε: Φτιάξτε κομπόστ στον κήπο σας για βιολογική λίπανση των φυτών σας

#1 Τεστάρετε το pH του εδάφους χρησιμοποιώντας ξύδι και μαγειρική σόδα

Από διάφορα διάσπαρτα σημεία του κήπου ή του αγρού σας (συνήθως 5-10 ανάλογα πόσο μεγάλος είναι) συλλέξτε σε καθαρή πλαστική σακούλα δείγματα σε βάθος 0-30 εκατοστά (δηλαδή το βάθος στο οποίο αναπτύσσονται οι ρίζες των φυτών σας) με ένα φτυάρι. Δεν χρειάζεται η ποσότητα να είναι μεγάλη, αλλά αντιπροσωπευτική.
Στη συνέχεια θα πρέπει να αναμίξετε καλά το μείγμα χωμάτων, ώστε να γίνει ομοιογενές. Από το ομοιογενές μείγμα τς σακούλας θα συλλέξτε 1 φλιτζάνι χώματος, το οποίο θα πάρετε σπίτι σας να το αναλύσετε χρησιμοποιώντας το ξύδι και την μαγειρική σόδα.
Στο σπίτι, θα χρειαστείτε 2 πλαστικά ή γυάλινα μπολ, το φλιτζάνι με το χώμα που συλλέξατε, ξίδι και μαγειρική σόδα.
Από το φλιτζάνι με με το χώμα, βάλτε 2 μεγάλες κουταλιές σε κάθε μπολ. Στο πρώτο μπολ, προσθέστε μισό φλιτζάνι ξίδι. Αν αφρίσει, έχετε αλκαλικό έδαφος με pH μεταξύ 7 και 8.
Αν δεν αφρίσει το χώμα στο μπολ με το ξίδι, προσθέστε αποσταγμένο νερό στο άλλο μπολ μέχρι το χώμα να διαλυθεί σε αυτό και ύστερα προσθέστε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Αν αφρίσει έχετε όξινο έδαφος, πιθανόν με pH μεταξύ 5 και 6.
Εάν το χώμα δεν αντιδράσει καθόλου στην προσθήκη ξυδιού και σόδας, τότε έχετε ουδέτερο pH 7 και είστε τυχεροί, γιατί είναι είναι αυτό που θέλετε.

 

# 2 Το τεστ με το κόκκινο λάχανο

Σε μια κατσαρόλα ρίξτε 2 φλιτζάνια αποσταγμένο νερό. Ψιλοκόψτε ένα κόκκινο λάχανο σε μικρά κομμάτια και προσθέστε 1 φλιτζάνι από αυτά στην κατσαρόλα. Σιγοβράστε για 5 λεπτά, βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το να καθίσει περιμένοντας πάνω από 30.
Σουρώστε το σε ένα μπολ. Το υγρό του θα έχει ένα μωβ χρώμα και pH ουδέτερο, δηλαδή 7.
Για να τεστάρετε το χώμα σας, προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού χώμα (από αυτό που συλλέξαμε με την προηγούμενη μέθοδο) σε ένα μικρό βάζο και λίγα εκατοστά από το εκχύλισμα του λάχανου. Ανακατέψτε και περιμένετε για 30 λεπτά. Ελέγξτε το χρώμα που πήρε το χώμα στο βάζο. Αν έγινε ροζ, το χώμα σας είναι όξινο, ενώ αν έγινε μπλε/ πράσινο, το χώμα σας είναι αλκαλικό.
Υπάρχει μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών που ευδοκιμούν σε όξινα εδάφη. Αυτά περιλαμβάνουν τα βατόμουρα, τα φασόλια, το μπρόκολο, τα τεύτλα, το σκόρδο, το λάχανο, το μαρούλι και τα άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, το μαϊντανό, τα μπιζέλια, τις πατάτες, τα κρεμμύδια, το σπανάκι κ.α.
Αν βρήκατε το χώμα σας ελαφρώς αλκαλικό (pH μεταξύ 7 και 8), μπορείτε να καλλιεργήσετε λαχανικά που αναπτύσσονται φυσιολογικά σε τέτοια εδάφη, όπως αγκινάρα, σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελλών, πεπόνι, αμπέλι, πράσα, πορτοκαλιές, ροδακινιές, ζαχαρότευτλα, μεσπιλέα, γογγύλια, κ.α.
Γνωρίζοντας το pH του εδάφους σας βοηθάτε τα φυτά σας να μεγαλώνουν απορροφώντας καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. Η ικανότητά τους να το κάνουν εξαρτάται και από άλλες ιδιότητες, όπως η δομή του εδάφους, ο συνδυασμός άμμου, ιλύος, αργίλου και οργανικής ύλης.
Η δομή του εδάφους και η οξύτητά του καθορίζουν σε πιο βαθμό θα είναι διαθέσιμα τα θρεπτικά στοιχεία στα φυτά σας. Χρησιμοποιήστε αυτούς τους εύκολους και γρήγορους τρόποι για να έχετε μια ιδέα του pH του εδάφους σας και να προγραμματίστε τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε πριν φυτέψτε το επόμενο έτος.
Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ), επικοινωνία στο share24gr@gmail.com
share24.gr
Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook πατώντας εδώ
Για περισσότερα νέα σχετικά με Έξυπνα TIPS για DIY κατασκευές κάντε like στην σελίδα στο facebook

Πάνω στον Γιούχτα


Ελένη Μπετεινάκη
"...Πάνω στον Γιούχτα, τούτο το ιερό βουνό, που στους πρόποδές τους είναι κτισμένες οι Αρχάνες, λένε πως υπήρχε ιερός βωμός από τα πανάρχαια χρόνια αφιερωμένος σε μια χθόνια θηλυκή θεότητα, πρόγονο της μινωικής θεάς των φιδιών. Στον βωμό αυτόν μέσα στο Ιερό Κορυφής βρεθήκαν στάχτες και αναθήματα κι αργότερα όταν άλλαξε μορφή η λατρεία το Ιερό αυτό και σε σύνολο δύο από τις κορυφές του ανθρωπόμορφου βουνού, αφιερώθηκαν στον Προφήτη Ηλία που αγαπήθηκε σαν Άγιος των Βουνών.... http://zhtunteanagnostes.blogspot.gr/2016/07/20.html
καληνύχτα σας...

Κι ήταν 20 του Ιούλη, του Προφήτη Ηλία!



Της Ελένης Μπετεινάκη

Κι έφτασε μια απλή καλημέρα που είναι τόσο πολύτιμη πια και ένα μάτσο ανεμόμυλοι για να μπει  μπροστά το γρανάζι της θύμησης…

Παραξένες μέρες…Είναι και μια επέτειος, σήμερα,  που μας έφερε κοντά και για πρώτη φορά στη λέξη πόλεμος, όπως την βιώσαμε τότε. Τι και ποιος να φταίει απ όλα….  Ίσως να φταίει ο ίδιος ο Ιούλιος που λένε πως είναι ο πιο καυτός μήνας του καλοκαιριού μιας και  βράζει στην κυριολεξία από τη ζέστα και τα γεγονότα. Πάντα κάτι πολύ σοβαρό συνέβαινε τούτον τον μήνα. Να ΄ναι η  αιτία  η καλοκαιρινή ραστώνη πολλών, να φταίει η θάλασσα ή ακόμα και το φεγγάρι που αρχίζει να γίνεται μεγάλο, πιο φωτεινό και πιο ονειροπόλο; Ίσως να φταίνε τα άστρα κι οι πλανήτες, οι μάγισσες και τα ξωτικά που αποτρελαίνονται  … 
Δύσκολος μήνας  ο Ιούλιος, κι  ίσως ακόμα να μην  έχουμε δει και ζήσει τίποτα… Τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων και ημερών,  είναι δουλειά άλλων να τα σχολιάσουν, να τα κρίνουν , να τα αναλύσουν. Εμείς απλά θυμόμαστε, μικρές στιγμές της καθημερινότητας  απλών ανθρώπων, που έζησαν, ένοιωσαν και είδαν  χωρίς να το καλοκαταλάβουν  τις αλλαγές που έρχονταν. Έγραψαν ιστορία, χωρίς να το ξέρουν, γιατί  η ιστορία δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς και τα συμβάντα που υπερτονίζονται αλλά και τους απλούς τους καθημερινούς ανθρώπους που την βίωσαν καλύτερα ή χειρότερα από όλους τους προηγούμενους…

«...Ήταν 20 του Ιούλη, πανηγύρι μεγάλο και πάλι στο χωριό. Του Προφήτη Ηλία, και γιόρταζε πάνω στο λόφο, το μικρό εκκλησάκι. Μέρες πριν ετοιμαζόμασταν , είχαμε πολλή δουλειά να κάνομε. Έπρεπε να κατέβουμε στον ποταμό, στον Κάτω Μύλο, στον Παράδεισο,  εκεί που ζούσαν οι νεράιδες και τα ξωτικά και φοβόμασταν γιατί είχαμε ακούσει πως έπαιρναν τη λαλιά όσων συναντούσαν. Όμως μόνο εκεί θα βρίσκαμε τα καλάμια  που ήταν τα καλύτερα. Έπρεπε να είναι ξερά, με ρόζους, για να μπορούν εύκολα να χαραχτούν. Κι έτσι με μπόλικη πραμάτεια και τρεχάλα, λίγο πιο μετά,  κλεινόμασταν  στο μικρό πλυσταριό για να ξεκινήσουμε την συναρμολόγηση. Κόβαμε κάθε καλάμι περίπου σαράντα εκατοστά και στην κορυφή του κάναμε δυο τρύπες και περνούσαμε ένα σύρμα που έδενε στρουφιχτά. Λίγο πριν το δέσιμο είχαμε έτοιμα τα πολύχρωμα χαρτιά, διπλωμένα με απίστευτη τέχνη και με προσοχή. Τελευταία μας δουλειά ήταν να κόψουμε από την παλιά καρέκλα της μάνας μου αυτήν με το πλαστικό δέσιμο σαν μακαρόνι, μικρά  κομμάτια πολύχρωμα και να τα περάσουμε στο σύρμα για να ‘χει απόσταση από το χαρτί και να μπορεί να γυρίζει με τον αέρα.
Τέχνη ήθελε κι αυτό το τόσο απλό παιχνίδι, ο «σβούρος», έτσι τον λέγαμε ή «μύλος». Αργότερα η λέξη τούτη χάθηκε και όλοι τον έλεγαν ανεμόμυλο. Ύστερα παίρναμε ένα μεγάλο καλάθι και το γεμίζαμε με όλα όσα είχαμε φτιάξει. Μέρες κρατούσε η «δουλειά», όλα μας τα πρωινά δουλεύαμε και σαν έφτανε η παραμονή του προφήτη Ηλία μιας και ήξερα πια να γράφω και να διαβάζω έφτιαχνα την ταμπέλα. «Σβούρος μικρός, 1 δραχμή - Σβούρος μεγάλος, 2 δραχμές.» Την άλλη μέρα από το ξημέρωμα περιμέναμε τον θείο Μιχάλη να μας βάλει πάνω στο γαϊδούρι και να ανηφορήσουμε για το πανηγύρι. Πουλούσαμε όλη μας την πραμάτεια, όλη! Αμέσως μετά η μάννα, μας έκοβε μια φλούδα πεπόνι του καθενός γιατί ήταν η μέρα που γιόρταζε τούτο το φρούτο και καθόμασταν πάνω στο πεζούλι το φρεσκοασπρισμένο πεζούλι  να το απολαύσουμε. Τρώγαμε χαρούμενοι κι άτσαλα από το ζόρι και τη ζέστη, στάζοντας ζουμιά πάνω στα δάκτυλα και τις μπλούζες μας. Τα μάτια ορθάνοιχτα από περιέργεια κι ικανοποίηση, κοίταζαν τα πιο μικρά παιδιά που κρατούσαν τους δικούς μας τους σβούρους και προσπαθούσαν να τα βρουν με τον άνεμο, κατά που φυσούσε,  μήπως και  τον κατάφερναν να τους « γυρίσει».  Κι ήταν τα πρόσωπά τους φωτεινά, τα δικά τους μάτια τους γελούσαν, εμάς όπως έλεγε ο πατέρας μου γελούσαν και τα μουστάκια μας. Θα ΄μουν δεν θα ‘μουν εφτά χρόνων κείνο το καλοκαίρι αλλά εγώ νόμιζα πως ήμουν «μεγάλη» γιατί όταν κάναμε τη μοιρασιά με τον αδελφό μου το μερίδιο μου ήταν πάνω από 20 δραχμές, κι ήταν αρκετό σαν γυρίζαμε πίσω στο χωριό να σταματήσουμε στο περίπτερο και να αγοράσω την αγαπημένη μου «Μανίνα», περιοδικό αποκλειστικά για κορίτσια εκείνη την εποχή... Ήταν 20 Ιουλίου 1973...
Την επόμενη χρονιά δεν ανεβήκαμε στο εκκλησάκι, μείναμε με τους σβούρους μας να τους κοιτάμε σαν χαμένοι. Είχε κηρυχτεί η επιστράτευση και δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί είχαν συμβεί όλα αυτά ...

Ναι, έναν χρόνο μετά στις  20 Ιουλίου 1974,μείναμε με την απορία στο πρόσωπο μας κι ένα μεγάλο ψάθινο καλάθι γεμάτο με τον κόπο ενός μήνα, με νέα σχέδια και σχήματα. Όλα έτοιμα για το πανηγύρι. Από τα χαράματα είχαμε σηκωθεί, η αναστάτωση ήταν απερίγραπτη, να προλάβουμε να φύγουμε  για το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Μας πρόλαβαν όμως τα γεγόνοτα …Ο πατέρας μας είχε φύγει για το παντοπωλείο, νύχτα ακόμα, όπου κι εκεί επικρατούσε μια αλλόκοτη εικόνα. Ουρές οι άνθρωποι, από τις 6.00 το πρωί , γέμιζαν τσάντες με πράγματα. Κι όλοι συζητούσαν με μια φοβερή ανησυχία στα πρόσωπά τους. «Πόλεμος» ήταν η λέξη που ξεχωρίσαμε και ο φόβος μας παρέλυσε τα πόδια. Μέσα σε πολύ λίγη ώρα άδειασαν τα ράφια του καταστήματος κι έβλεπα μόνο τους ασβεστωμένους τοίχους… Και τότε αντήχησε εκείνο το κουδούνισμα από το τηλέφωνο που όσα  χρόνια και αν περάσουν θα μείνει  πάντα στ αυτιά μου... Σε ελάχιστα λεπτά ο πατέρας έπρεπε να φύγει. Είχε κηρυχθεί γενική επιστράτευση κι έπρεπε να παραδώσει και το φορτηγό μας στον στρατό. Ούτε σκέψη πια για το πανηγύρι, ούτε σκέψη για τίποτα!
Δεν ξέραμε, δεν καταλαβαίναμε καλά και κανείς δεν μπορούσε να μας εξηγήσει τι ακριβώς θα γινόταν σε λίγες ώρες ή την επόμενη μέρα. Θυμάμαι σαν να ΄ταν χθες , το φορτηγό σαν έστριψε στην  κατηφόρα και χάθηκε από τα μάτια μου. Καθόμουν στο πεζούλι, μπροστά στην μεγάλη ξύλινη πόρτα του μαγαζιού και κοίταζα.  Κρατούσα έναν από τους σβούρους μου και τον φυσούσα να γυρίσει . Κάτι με εμπόδιζε όμως,  ένα δάκρυ στην άκρη του ματιού ήθελε κι εκείνο να βρει το δρόμο του για όλα όσα συνέβαιναν.  Δεν καταλάβαινα, δεν μου εξηγούσε κανείς. Σκεφτόμουν τον μπαμπά μου που για πρώτη φορά μας άφηνε μόνους και όπως έλεγε δεν ήξερε πότε θα μας έβλεπε ξανά.

 Για μένα ήταν ήδη ένας ήρωας , ανήμερα του Προφήτη Ηλία, μεγάλη η Χάρη Του!»*.

Κι ας έχουν περάσει 42 χρόνια από τότε… μοιάζει σα να΄ταν χθες!

*Λόγια του αέρα, Ιδ.Συλλογή διηγημάτων, Ελένη Μπετεινάκη, 2014
Δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουλίου 2016 στο Cretalive.gr : http://www.cretalive.gr/opinions

Δημοφιλείς αναρτήσεις