Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Γλυκακι και ετσι

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Katerina Vasileiou.
Η Katerina Vasileiou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Al.ta.Cucina στην ομάδα οι κουζινίστας.
Γλυκακι και ετσι θελει κανεις ;



TORTA GIGANTE FETTA AL LATTE!! 😍 😍
Condividi il video se anche tu ami questo dolce 😋
Ricetta nei commenti 👇👇

Τεράστια τούρτα φέτα γάλα!! 😍 😍

Κοινοποιήστε το βίντεο αν σας αρέσει αυτό το γλυκό 😋

Συνταγή στα σχόλια 👇

ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΥΡΑ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια παλιότερη δημοσίευση.

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.


stoxos.gr42 χώρες, όλες οι ήπειροι, 1613 μπύρες, τυφλή γευσιγνωσία από 105 ειδικούς κριτές: «European Beer Star», ο Διαγωνισμός των Διαγωνισμών στη καρδιά της Βαυαρίας, αναδεικνύει για πρώτη φορά μία Ελληνική μπύρα, τη «Νήσος» Pilsner, στο βάθρο των νικητών.


Ο διαγωνισμός ” European Beer Star ” ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια και τα βραβεία του θεωρούνται διεθνώς τα πιο σημαντικά και τιμητικά στο χώρο της παγκόσμιας ζυθοποιίας. Να τονίσουμε ότι είναι ένας από τους δύο διαγωνισμούς (ο άλλος είναι το World Beer Cup) που υποστηρίζεται επίσημα από την EBCU (European Beer Consumers Union) για την αντικειμενικότητα της διεξαγωγής του.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα καμία ελληνική μπύρα δεν είχε διακριθεί σε κάποιον από τους παραπάνω δύο διαγωνισμούς.

Φέτος, η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο είναι μεταξύ των νικητών. Στη «Νήσος Pilsner» απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία της Bohemian Style Pilsner.





Ο ανταγωνισμός για την μπύρα «Νήσος» ήταν εντυπωσιακός: συνολικά, συμμετείχαν 1.613 μπύρες από 42 χώρες και όλες τις ηπείρους. Οι μπύρες αξιολογούνται από μία 105-μελή κριτική επιτροπή –η πιο πολυπληθής από κάθε άλλο διαγωνισμό- αποτελούμενη από ζυθοποιούς, sommeliers μπύρας και αναγνωρισμένους ειδικούς του κλάδου από 25 χώρες. Η αξιολόγιση γίνεται με τη διαδικασία της τυφλής γευσιγνωσίας, δηλαδή οι κριτές δεν βλέπουν τις ετικέτες από τις μπύρες που δοκιμάζουν. Οι μπύρες αξιολογούνται με βάση το χρώμα, το άρωμα, τη γεύση, τα οπτικά χαρακτηριστικά και τη γενική εντύπωση που παρουσιάζουν.

«Όλη η ομάδα της "Νήσος" είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και συγκινημένοι. Τολμήσαμε να λάβουμε μέρος στο διαγωνισμό "European Beer Star" για την εμπειρία της συμμετοχής. Ξέραμε ότι φτιάχνουμε μια καλή μπύρα, τη δεύτερη θέση στο βάθρο όμως δεν την περιμέναμε. Ιστορικά στον συγκεκριμένο διαγωνισμό διακρίνονται μπύρες από την Τσεχία και τις ΗΠΑ. Τώρα και η Ελλάδα μπαίνει για πρώτη φορά στον παγκόσμιο χάρτη με τις κορυφαίες μπύρες, απίστευτο και όμως αληθινό» είπε ο ενθουσιασμένος ο ιδιοκτήτης της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων στην Τήνο Αλέξανδρος Κουρής, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής στην έκθεση BrauBeviale στη Νυρεμβέργη. «Το βραβείο που από σήμερα θα κοσμεί και την ετικέτα μας επιβεβαιώνει με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο ότι η "Νήσος" προσφέρει μια ανώτερη γευστική εμπειρία. Το αφιερώνουμε σε όλους τους φίλους μας που μας τιμούν με την αγάπη και την επιλογή τους, ακόμα στην Τήνο, τις Κυκλάδες και τα Ελληνικά νησιά που τόσο μας εμπνέουν, καθώς και σε όλους όσοι, παρά τις αντιξοότητες, επιμένουν να παράγουν και να δημιουργούν στην Ελλάδα.»

λύσεις...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Blossom.





Blossom
6 Life-saving rubber band hacks!

6 ζωή ζωή!

Τυλίγει το γλυκό

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Cucina Fanpage.















 
Cucina Fanpage
Avvolge la pasta sfoglia intorno alla carta forno.
In pochi minuti ecco pronto il dolce che farà impazzire davvero tutti :D

Τυλίγει το γλυκό γύρω από το χαρτί του φούρνου.

Σε λίγα λεπτά εδώ είναι έτοιμο το γλυκό που θα οδηγήσει πραγματικά τρελά όλα :D
·

Αναβλητικότητα: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Αναβλητικότητα: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται «Θα το κάνω αργότερα» «Τι πειράζει να καθίσω 5 λεπτά παραπάνω στον καναπέ» «Θα τηλεφωνήσω αύριο…
enallaktikidrasi.com|Από Shanti Athens Yoga
Αναβλητικότητα: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται
«Θα το κάνω αργότερα»
«Τι πειράζει να καθίσω 5 λεπτά παραπάνω στον καναπέ»
«Θα τηλεφωνήσω αύριο που θα έχω πιο καθαρό μυαλό»
«Θα ξεκινήσω δίαιτα την επόμενη εβδομάδα».
Σας μοιάζουν γνώριμες οι παραπάνω φράσεις; Μήπως κάποιες από αυτές τις έχετε πει ή σκεφτεί κατά καιρούς; Πόσες από αυτές έχετε ακούσει να λένε άλλοι; Όλες συνδέονται με ένα και μόνο πρόβλημα… και το όνομα αυτής «αναβλητικότητα». Με τον όρο αυτό ονομάζεται η τάση ορισμένων ανθρώπων να αποφεύγουν συγκεκριμένες δραστηριότητες ή καθήκοντα τα οποία παράγουν συναισθήματα ανίας ή δυσαρέσκειας.

Τι μας κάνει όμως να αναβάλουμε πράγματα που έχουμε να κάνουμε;

Η αναβλητικότητα είναι βασικό πρόβλημα των αγχωμένων ανθρώπων. Το να έχουμε την τάση να αναβάλουμε πράγματα είναι συχνό φαινόμενο που μας παγιδεύει σε μεγαλύτερα επίπεδα έντασης, καθώς πολλά μικρά και ασήμαντα τελικά γίνονται ένα βουνό υποχρεώσεων. Το συναισθηματικό φορτίο γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο και πολλές μικρές δραστηριότητες εγκλωβίζονται στο μυαλό μας.

Η συνήθεια του να αφήνουμε πράγματα για αργότερα αποτελεί, επίσης, ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε με σκοπό να καλύψουμε το φόβο έκθεσής μας στο άγνωστο και το αίσθημα ευαλωτότητας, τον φόβο αποτυχίας, τον φόβο ελέγχου, τον φόβο να δεσμευτούμε απέναντι σε κάποιον ή κάτι, τον φόβο αποχωρισμού. Επομένως, όταν αυτό που πρέπει να κάνουμε συνεπάγεται με το να ρισκάρουμε και να αποτύχουμε είναι εύκολο να το αφήσουμε με σκοπό να το κάνουμε αργότερα.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο αναβλητικοί από άλλους;

Μια πιθανή απάντηση, εκτός από την δυσλειτουργική σχέση που μπορεί να έχουμε αναπτύξει με τον χρόνο και ο ευσεβής πόθος πως όλα θα γίνουν μαγικά, είναι η ύπαρξη χαμηλής αυτοεκτίμησης. Τα άτομα τα οποία υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση αποφεύγουν περισσότερο, συγκριτικά με άλλους, να τολμήσουν δραστηριότητες που εμπεριέχουν κάποιο ρίσκο. Αρνητικές σκέψεις περνούν από το μυαλό τους όπως και καταστροφικά σενάρια και τους κρατούν δέσμιους σε έναν φαύλο κύκλο.
Ειδικότερα, ένα ερέθισμα (ή δραστηριότητα) τους δημιουργεί σκέψεις ανικανότητας (δεν θα τα καταφέρω ποτέ) που με τη σειρά τους παράγουν αρνητικά συναισθήματα (φόβος, άγχος). Τα συναισθήματα αυτά τους κάνουν να συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο (αποφυγή δραστηριότητας). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώσουν ακόμη χειρότερα (ντροπή, λύπη) καθώς οι προηγούμενες σκέψεις αποτυχίας ενισχύονται.

http://enallaktikidrasi.com/2017/02/anavlitikotita-prokalei-antimetopizetai/


Υπάρχει τρόπος να ξεπεράσουμε την αναβλητικότητα;

Αν έχετε αναβάλλει πολλά πράγματα για καιρό, η προοπτική του να τα αντιμετωπίσετε μοιάζει ιδιαίτερα τρομακτική. Όσο τρομακτική και αν μοιάζει η ενασχόληση με όλα όσα έχετε αναβάλλει για καιρό, θα αυξήσει σταδιακά το αίσθημα αυτό-αποτελεσματικότητας και θα βοηθήσει το αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης:
1. Φτιάξτε μία λίστα με όλα όσα έχετε αναβάλλει με όποια σειρά έρχεται το κάθε τι στο μυαλό σας.
2. Αριθμήστε την λίστα σας κατά σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αποφασίσετε ταξινομείστε την λίστα κατά αλφαβητική σειρά
3. Επιλέξτε το πρώτο πράγμα στη λίστα σας. Σπάστε το σε κομμάτια δηλαδή σε μικρά πραγματοποιήσιμα βήματα. Προβάρετε τα βήματα στο μυαλό σας. Όσο το κάνετε, καταγράψτε τα πρακτικά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν σε κάθε βήμα. Δουλέψτε με αυτά, ζητώντας βοήθεια, παίρνοντας περισσότερες πληροφορίες ή ζητώντας συμβουλή από κάποιον που εμπιστεύεστε.
4. Καθώς οραματίζεστε τι πρόκειται να κάνετε, παρατηρείστε αρνητικές σκέψεις οι οποίες μπορεί να σαμποτάρουν τις πράξεις σας (π.χ. δεν πρόκειται να βρω ποτέ λύση, δεν πρόκειται ποτέ να ολοκληρώσω αυτό που έχω να κάνω κλπ.).
5. Λάβετε δράση ολοκληρώνοντας ένα μικρό βήμα τη φορά.
6. Θυμηθείτε πως κάθε βήμα που κάνετε όσο μικρό και αν είναι σας αξίζει επιβράβευση.
7. Συνεχίστε με το επόμενο βήμα κατά τον ίδιο τρόπο.

Κι αν δεν μπορώ να τα καταφέρω;

Σε ορισμένες περιπτώσεις η αναβλητικότητα μπορεί να είναι ένδειξη πιο σοβαρών προβλημάτων. Άτομα τα οποία υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος και άλλες ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες μπορεί να αναβάλουν έντονα δραστηριότητες της καθημερινότητας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινή ζωή. Με τη σειρά τους, τα προβλήματα αυτά, αυξάνουν την αρνητική διάθεση και επιβαρύνουν περισσότερο την ψυχική υγεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να αναζητηθεί βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο ή άλλο εξειδικευμένο ειδικό θεραπευτή. 
Για τον συγγραφέα
Ειρήνη Αργύρη

Συγγραφέας Ειρήνη Αργύρη

Ψυχολόγος, απόφοιτη Α.Π.Θ., MSc, UCLan, Uk., γνωσιακής συμπεριφορικής κατέυθυνσης (ΙΕΘΣ). Δασκάλα Yoga (συνεχιζόμενη εκπαίδευση 500hrs/Yoga Alliance, Master Yoga Teacher Certification), και Yoga instructor for special needs (πιστοποίηση Yogakidz worldwide, Uk). Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων πάνω στην Ψυχολογία, Ειδική Αγωγή και Yoga. Έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε θέματα που αφορούν τους παραπάνω κλάδους. Εφαρμόζει προγράμματα για την διαταραχή άγχους και άλλων διαταραχών καθαρά ως Ψυχολόγος –Ψυχοθεραπεύτρια ή συνδυάζοντας τεχνικές ΓΣΘ και Hatha Yoga. Είναι δημιουργός του προγράμματος Yoga-CBT Techniques.

Τσιζ κεικ !!!χωρις ψησιμο !!

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Katerina Vasileiou.
Η Katerina Vasileiou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη My Baking Addiction στην ομάδα οι κουζινίστας.
Τσιζ κεικ !!!χωρις ψησιμο !!


No Bake Oreo Cheesecake combines pretty much all of my favorite things in one place. Easy and a total crowd pleaser!
PRINTABLE RECIPE: http://www.mybakingaddiction.com/no-bake-oreo-cheesecake/


Κανένα ψήσω oreo δεν συνδυάζει σχεδόν όλα τα αγαπημένα μου πράγματα σε ένα μέρος. Εύκολο και το κοινό να ευχαριστεί!
Printable συνταγή: http://www.mybakingaddiction.com/no-bake-oreo-cheesecake/

Ο τσοπάνος «Βλάχος» που θεράπευε σοβαρά κατάγματα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
filadelfia-xalkidona.grΤον Ιανουάριο του 1952 οι εφημερίδες παρουσίασαν ένα πρωτοφανές ρεπορτάζ για τον τσέλιγκα. Τον τσοπάνο φαινόμενο που θεράπευε κατάγματα, στραμπουλήγματα και ισχιαλγίες.
Ήταν ο 70χρονος μπάρμπα Θανάσης Κοντογεώργος ή βλάχος, όπως ήταν γνωστός στην περιοχή.
Βοσκός στο επάγγελμα, αλλά διάσημος για τις θεραπευτικές του ικανότητες.

Το σπίτι και η στάνη του βρισκόταν κοντά στο εργοστάσιο «Έσπερος» στη λεωφόρο Τατοίου, που τότε ήταν εξοχή και αρκετά μακριά από τις κατοικημένες περιοχές της Αθήνας.
Παρά την απόσταση και τη δυσκολία στη μετακίνηση, οι δεκάδες ασθενείς επισκέπτονταν τον μπάρμπα- Θανάση καθημερινά, καθώς η φήμη του ήταν καλύτερη και από αυτή καταξιωμένων γιατρών.

Δημοσιογράφοι που τον επισκέφτηκαν τον περιέγραψαν ως ένα παραδοσιακό βοσκό, που εμπνέει καλοσύνη, αλλά και αυτοπεποίθηση γι’ αυτό που κάνει.
Η καλοσύνη του δεν έμενε στα λόγια, καθώς προσέφερε τις υπηρεσίες του δωρεάν για όλους.


vlaxos
 

Ήταν πάντα ντυμένος με την παραδοσιακή στολή του τσοπάνη και φυσικά φόραγε τσαρούχια.
Καταγόταν από την επαρχία Λιδωρικίου και το χωριό Γράνιτσα, αλλά είχε εγκατασταθεί στο προάστιο της Αττικής για επαγγελματικούς λόγους.
Έξω από το σπίτι του σχηματίζονταν ουρές από ανθρώπους που είτε είχαν σπάσει κάποιο κόκαλο είτε υπέφεραν από μυϊκούς πόνους.
Οι ασθενείς περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους για να τους δει και να τους θεραπεύσει ο αγράμματος τσοπάνης.
Οι πρακτικοί γιατροί και θεραπευτές ήταν σύνηθες φαινόμενο των προηγούμενων δεκαετιών, μόνο που οι περισσότεροι αποδείχτηκαν κομπογιαννίτες και απατεώνες, που εκμεταλλεύονταν απελπισμένους «ασθενείς».




Ήταν πάντα ντυμένος με παραδοσιακή στολή
Ήταν πάντα ντυμένος με παραδοσιακή στολή
Ο μπάρμπα – Θανάσης διέφερε, καθώς ήταν και αποτελεσματικός και γενναιόδωρος άνθρωπος που δεν χρέωνε τίποτα για τις ιατρικές υπηρεσίες.
«Την τέχνη να γιατρεύω σπασμένα χέρια και πόδια την έμαθα βόσκοντας πρόβατα.
Κάθε φορά που τύχαινε ένα ζωντανό να πάθει τίποτα, το γιάτρευα μόνος μου. Έτσι σιγά- σιγά απόκτησα πείρα και άρχισα να γιατρεύω ανθρώπους. Πρέπει να ξέρετε ότι όλα τα κόκαλα και όλες οι κλειδώσεις και στα ζώα και στον άνθρωπο είναι ίδια», είπε στους δημοσιογράφους.
Παρόλο που ανυποψίαστος παρατηρητής θα περίμενε να δει φτωχούς ανθρώπους, που δεν μπορούσαν να πληρώσουν γιατρούς, οι ασθενείς του ανήκαν σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε αν είχε θεραπεύσει κάποιο «σημαίνον» πρόσωπο, δεν ήξερε να απαντήσει γιατί, όπως είπε δεν έγραφε τα ονόματα τους, καθώς ήταν αγράμματος.
Το μόνο που θυμόταν ήταν ότι κατά καιρούς σταματούσαν έξω από το σπίτι του «ακριβές κούρσες».
Αυτές που θυμόταν με κάθε λεπτομέρεια ο 70χρονος θεραπευτής, ήταν οι σοβαρές περιπτώσεις που κατάφερε να γιατρέψει:
«Είχα δεχτεί μια γυναίκα που ήταν ένας σωρός κατάκοιτη. Μου είπε ότι έμεινε τρεις μήνες σε μια κλινική στη Χίο, ώσπου οι γιατροί που δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι έχει, της συνέστησαν να έρθει στην Αθήνα.
Ήρθε εδώ και μπήκε όπως μου είπε σε διάφορα νοσοκομεία, όπου οι γιατροί είπαν ότι πάσχει από ένα καρκίνωμα του νοτίου μέρους της σπονδυλικής στήλης. Αφού έμεινε πέντε μήνες στα νοσοκομεία, ήρθε και σε μένα.
Μόλις την είδα κατάλαβα ότι μπορούσα με εντριβές και με ορισμένα δεσίματα να την κάνω καλά.
Την προειδοποίησα όμως ότι θα πονέσει με τις εντριβές που θα της έκανα. Δέχτηκε και σε ένα μήνα έγινε καλά».
Ο μπάρμπα – Θανάσης προσέφερε τις υπηρεσίες του στον κόσμο για σχεδόν 40 χρόνια.



Πηγή: mixanitouxronou.gr

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Ό άγιος νεομάρτυς Ίωάννης ό εκ Σφακιών της Κρήτης

15 Σεπτεμβρίου 2Ο17
Εορτάζει Και τιμάτε Ή μνήμη του Αγίου
Ό άγιος νεομάρτυς Ίωάννης ό εκ Σφακιών της Κρήτης
++++++++++++++++++++
Άγιε τού Θεού Ιωάννη πρέσβευε υπέρ πάντων ημών αμήν Χρόνια πολλά.

Βίος Αγίου
Από τα ένδοξα και ηρωικά Σφακιά της Κρήτης καταγόταν ό άγιος Ιωάννης ό νεομάρτυς πού εορτάζουμε στις 15 Σεπτεμβρίου. Ε­παγγελματικοί λόγοι τον είχαν αναγκά­σει - από νέο ακόμα - να βρεθεί στην εύφορη γη της Μικρασίας και εκεί να εργάζεται ως γεωργός στη Νέα Έφεσο (σημερινό Kusadasi). Αρραβωνιασμένος με μία ευσεβή κόρη ζούσε με τιμιότητα και σωφροσύνη. Ό Ιωάννης αγαπούσε πολύ τον Θεό. Συμμετείχε στις ιερές Ακο­λουθίες της Εκκλησίας μας και τιμούσε με ευλάβεια τις εορτές των Αγίων μας.
Ήταν 29 Αυγούστου του έτους 1811, ημέρα της εορτής της απότομης της τίμιας κεφαλής του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Λίγο πιο έξω από τη Νέα Έφεσο γινόταν πανηγύρι στη μνήμη του Αγίου. Εκεί βρισκόταν και ό Ιωάννης και πανηγύριζε με άλλους δύο γνωστούς φίλους του από τα Σφακιά. Συνέβη ό­μως την ώρα εκείνη να περάσουν από δίπλα τους άνθρωποι του Τούρκου αγά. Και ζήτησαν με έντονο τρόπο από τούς τρεις αυτούς Έλληνες κεφαλικό φόρο. Οι νέοι δεν θέλησαν να πληρώσουν. Διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Ακολούθησε καυγάς και αιματηρή συμπλοκή, πού ά­φησε νεκρό έναν από τούς Τούρκους. Έντρομοι οι δύο από τούς Σφακιανούς έφυγαν τρέχοντας να κρυφτούν φοβού­μενοι τα αντίποινα. Ό Ιωάννης έφυγε και αυτός άλλα με ήσυχη συνείδηση, διότι δεν είχε ανακατευθεί με το φόνο, και επέστρεψε ειρηνικός στις δουλειές του αγρού του. Την επόμενη όμως ήμε­ρα έφθασαν εκεί εξαγριωμένοι οι Αγαρηνοί. Άρπαξαν βίαια τον αθώο Ιωάν­νη κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο του φόνου. Και τον έσερναν στο δρόμο κτυ­πώντας τον με «βαρβαρικό θυμό». Έτσι βαθιά πληγωμένο και αιμόφυρτο τον έ­ριξαν στη φυλακή «ως κακούργο».
Ό κριτής διέταξε να μείνει εκεί ό Ιω­άννης 16 μέρες εγκαταλελειμμένος, «α­παρηγόρητος» από φίλους και χωρίς τροφή. Οι δεσμοφύλακες όμως του πε­τούσαν κάπου - κάπου λίγα ψίχουλα. Ό Ιωάννης υπέμενε με καρτερία και με πίστη και υπομονή τα παθήματα αυτά και περίμενε από τον πανάγαθο Θεό λύ­ση στο πρόβλημα. Θα τον άφηναν άρα­γε ελεύθερο ή θα ακολουθούσε την οδό του μαρτυρίου; Ό ίδιος ήταν έτοιμος να υποταχθεί με χαρά στο θέλημα του Κυρίου του. Την απόφαση την είχε πάρει μέσα του σταθερά. Δεν θα φοβηθεί τις απειλές των Τούρκων ούτε θα υποκύψει στα δελεάσματά τους. Και θα παραμεί­νει πιστός μαθητής του Ιησού Χριστού. Και να! ή ώρα της επιλογής έφθασε. Του προτείνουν μια συμβιβαστική λύση:
«Φαίνεται, του λένε, πώς είσαι αθώος. Αλλά εάν θέλεις να σώσεις τη ζωή σου, πρέπει να αρνηθείς την πίστη σου, να γί­νεις μουσουλμάνος, να πάρεις τη θέση του φονευθέντος. 'Αν δεν συμφωνείς, σε περιμένει ή αγχόνη».
Ό αθλητής του Χρίστου Ιωάννης ατά­ραχος έδωσε αμέσως απάντηση που κα­τέπληξε: «Χριστιανός έγεννήθηκα, Χριστιανός θέλω να αποθάνω. Ιω­άννης ονομάζομαι. Δεν αλλάζω ούτε το όνομα μου ούτε και την πίστη μου». Το πρόσωπο του έλαμπε ολόκληρο.
Την ώρα εκείνη βρήκε την ευκαιρία και έτρεξε κοντά του ή κόρη του Τούρκου κριτή και με λόγια τρυφερά προσπα­θούσε να του αλλάξει τη γνώμη και να τον παγιδεύσει στις άνομες επιθυμίες της.
Ό Ιωάννης όμως απαθής και αδιάφο­ρος, ενισχυόμενος από την παντοδύ­ναμη θεία Χάρη του Κυρίου Ιησού Χρί­στου, διέλυσε και αυτή την καλοστημένη διαβολική παγίδα με τη σταθερή άρνη­ση του. Και έτσι τελείως ελεύθερος, «φαι­δρός και άγαλλόμενος», κατά τον βιο­γράφο του, πορεύθηκε τον δρόμο του μαρτυρίου του ικετεύοντας συνεχώς την Παναγία μας: «Ύπεραγία Θεοτόκε, βοήθει μοι». Και όσους χριστιανούς συναν­τούσε στο δρόμο, τούς παρακαλούσε να τον συγχωρήσουν.
Πανέτοιμος στάθηκε στον τόπο του μαρτυρίου. Γαλήνιος, ειρηνικός και προσευχόμενος παραδόθηκε στα χέρια των δημίων. Σε λίγο υψωμένος στην αγχό­νη προσέφερε στον Κύριο σαν το πιο ευωδιαστό θυμίαμα την τελευταία ανα­πνοή της ζωής του. Μια νεανική σφρι­γηλή καρδιά έπαψε να κτυπά στη γη αυτή. Μια αγνή ψυχή φτερούγισε για τον ουρανό. Ήταν 15 Σεπτεμβρίου του 1811.
Το αιωρούμενο τίμιο σώμα του μάρ­τυρος εκείνη τη νύχτα πλημμύρισε από ουράνιο ιλαρό φως, πού άφησε έκθαμ­βους πλήθος Τούρκων καμηλιέρηδων πού έτυχε να διανυκτερεύουν στην ύπαι­θρο. Ή είδηση διαδόθη­κε αστραπιαία. Κρέμα­σαν τον αθώο Ιωάννη.
Μετά από τρεις ήμερες οι χριστιανοί με ευλά­βεια παρέλαβαν το σε­πτό ιερό λείψανο του νεομάρτυρος Ιωάννου και το ενταφίασαν με τιμές στο προαύλιο του ιερού Ναού του Άγιου Γεωργί­ου της Νέας Εφέσου. Μία ήμερα μετά την ε­ορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζω­οποιού Σταυρού ό άγιος Ιωάννης ό εκ Σφακιών αξιώθηκε να υψωθεί στην αγχόνη του μαρτυρίου του για την αγάπη του Χρίστου.
'Άς χαιρόμαστε όλοι, πολύ δε περισ­σότερο οι σύγχρονοι πιστοί νέοι μας, για­τί στο χορό των Αγίων έχουμε τέτοιους «δυνατούς» και γενναίους εκπροσώ­πους μας. Μαζί όμως με τη χαρά μας ας αγωνιζόμαστε να βαδίζουμε και με συν­έπεια το δρόμο της χριστιανικής ζωής. Έτοιμοι για κάθε θυσία και για κάθε μορφή ομολογίας για την αγάπη και την αλήθεια του Χριστού. Με τη δύναμη και τη χάρη του ζωοποιού Σταυρού όλα εί­ναι εύκολα και δυνατά και στους πιο δύσκολους καιρούς.
«Σταύρου ένδεδυμένος την πανοπλίαν, του εχθρού κατέβαλες την δυναστείαν, και στερρώ φρονήματι ύπέμεινας, τον δι’ αγχόνης θάνατον διό Χριστός σε άξίως έδόξασεν, Ιωάννη». «Ένδοξε Νεομάρτυς Ιωάννη, αδιαλείπτως ικέτευε υ­πέρ των ψυχών ημών». Αμήν.

Γλιστρίδα-αντράκλα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.·

Η Ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι: μια βόλτα στην λαϊκή ένα Σάββατο κάπου εκεί στα τέλη Ιουλίου και η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας, είναι εκεί, πλούσιο λαχταριστό…
cosmo-scope.com

Η Ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι: μια βόλτα στην λαϊκή ένα Σάββατο κάπου εκεί στα τέλη Ιουλίου και η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας, είναι εκεί, πλούσιο λαχταριστό ματσάκι γλιστρίδας. Η γνώση του παραγωγού για το φυτό αυτό και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες με παρακινεί να το αγοράσω… οι μνήμες ξαφνικά ξυπνούν… μια ηλικιωμένη κυρία ξεχωρίζει και ετοιμάζει μια σαλάτα για το μεσημεριανό τραπέζι. Η κυρία αυτή είναι η γιαγιά μου… θυμάμαι να μου λέει “η συνταγή θέλει αγάπη, στοργή και γάργαρο τρεχούμενο νερό για να μπορέσει να καθαρίσει καλά το φυτό – όχι βιαστικές κινήσεις και πίεση γιατί θα χαθούν οι χυμοί του”.

Διατροφική αξία γλιστρίδας
100 γρ γλιστρίδας περιέχουν 400 χιλιοστογραμμάρια Ω3 φυτικού λιπαρού οξέος που συναντάται στο φυτικό βασίλειο και ονομάζεται άλφα-λινολεϊνικό ή LΝΑ – διαθέτει δηλαδή δεκαπέντε φορές περισσότερα ωμέγα-3 από ό,τι τα περισσότερα μαρούλια που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Μια μερίδα γλιστρίδες καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Ε και γλουταθειόνη – ισχυρό αντιοξειδωτικό. Ως γνωστό η βιταμίνη Ε και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν πιθανώς από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τις φλεγμονώδεις παθήσεις. 
Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, βιταμίνη Α, C, B και καροτενοειδή.
Ιατρική προτροπή από την Αρχαία Ελλάδα στο σήμερα
Σύμφωνα με τη διδάκτορα Ιατρικής και πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Διατροφής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, κας Άρτεμης Σιμοπούλου, η μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα 3-λιπαρά οξέα, κάνει τη γλιστρίδα ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως επισημαίνει η κα Σιμοπούλου στα γραπτά της “οι παραδοσιακές κοινωνίες την χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύουν πολλά από τα προβλήματα υγείας που σήμερα καταπολεμούνται από τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι φλεγμονές, τα προβλήματα στην καρδιά, οι στομαχικές διαταραχές, ο πόνος και ο πυρετός”. Π.χ. ο Θεόφραστος (372-287 π.Χ.), ο πατέρας της βοτανικής, σύστηνε τη γλιστρίδα ως φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια, το σκορβούτο, τον πονόλαιμο, τον πόνο στα αυτιά, το οίδημα στις αρθρώσεις και την ξηροδερμία, ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για θεραπεία πονοκεφάλων, δυσεντερίας, δάγκωμα σαυρών και φιδιών, θεραπεία ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος, αναλγητικό καταπραϋντικό, αντιπυρετικό και αντί-υπερτασικό. Η γλιστρίδα είναι ιδανική ως τονωτικό, σταματάει τον πονοκέφαλο που προκύπτει από δίψα ή ζέστη, αλλά και την ίδια την δίψα βάζοντας 2-3 φύλλα κάτω από τη γλώσσα. Επίσης, κοπανισμένη, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων.
Αρνητικό της γλιστρίδας το γεγονός ότι είχε αντί-αφροδισιακή δράση. Ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε και ως κατευναστικό της ερωτικής διάθεσης (και όπως έλεγε, “ένα γιατρικό για την αποφυγή της μοιχείας”).
ΓΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ Πρόληψη με γλιστρίδα!
‘Ασπίδα’ απέναντι στον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων αποτελεί η γλιστρίδα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε Ω3 λιπαρά οξέα. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η γλιστρίδα ανταγωνίζεται στον τομέα αυτόν τα ψάρια, ενώ οι δυνατότητες αξιοποίησής της στην κουζίνα είναι ανάλογες της φαντασίας που διαθέτει ο μάγειρας…
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στην αποσπερίδα – αφιέρωμα στη γλιστρίδα, που πραγματοποίησε το Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας, στον χώρο του εστιατορίου ‘Πειναλέων’, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν συνταγές με βάση τη γλιστρίδα που παρασκεύασε ο αρχιμάγειρας του Μ.Α.Ι.Χ. και μέλος του Δικτύου, Γιάννης Αποστολάκης.
ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Μιλώντας για τις ευεργετικές ιδιότητες της γλιστρίδας η διαιτολόγος – διατροφολόγος και μέλος του Δικτύου Γεωργία Πετράκη, τόνισε ότι η γλιστρίδα, δυστυχώς, δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί όπως θα έπρεπε με συνέπεια να μην χρησιμοποιείται συχνά.
«Η γλιστρίδα θεωρείται ζιζάνιο και όλοι την ξεπατώνουν και την πετάνε τη στιγμή που έχουν έναν θησαυρό στον κήπο τους. Κατ’ αρχήν να πούμε ότι τα 100 γραμμάρια έχουν μόνο 16 θερμίδες που σημαίνει ότι έχουν πολύ χαμηλό θερμιδικό φορτίο, άρα συμφέρει να τα καταναλώσουμε από άποψη βάρους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αποτελεί την αρχόντισσα των Ω3 λιπαρών οξέων και συναγωνίζεται τα ψάρια οπότε είναι ένα καλό συμπλήρωμα μέσα στην εβδομάδα για να την προσθέσουμε στα γεύματά μας και να ενισχύσουμε την πρόσληψη Ω3», σημείωσε η κα Πετράκη και πρόσθεσε ότι τα οφέλη από αυτό θα ήταν πολλαπλά. «Καταναλώνοντας γλιστρίδα μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης αυτισμού και αναπτυξιακών παθήσεων στα παιδιά, αποτελεί ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες, ενώ βοηθάει και στην πρόληψη της αρθρίτιδας και της νόσου Αλτσχάιμερ», τόνισε η κα Πετράκη, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι καλύτερο η γλιστρίδα να καταναλώνεται φρέσκια, αφού με αυτό τον τρόπο διατηρεί όλα τα οργανοληπτικά συστατικά της.
Γαστρονομία: ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Για τους γαστρονόμους η γλιστρίδα είναι ένα υπέροχο ορεκτικό (ανοίγει την όρεξη) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ποικίλους τρόπους. Έχει γεύση αλμυρόξινη όταν είναι ωμό και βρασμένο έχει την γεύση των χόρτων.
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της γλιστρίδας στην κουζίνα ο αρχιμάγειρας του Μ.Α.Ι.Χ. και μέλος του Δικτύου, Γιάννης Αποστολάκης, σημείωσε ότι «οι επιλογές που έχουμε είναι πολλές ανάλογα με τη φαντασία που διαθέτουμε».
«Οι παλαιότεροι τη χρησιμοποιούσαν ως συμπληρωματικό στις σαλάτες. Από εκεί και πέρα γνωρίζοντας τη διατροφική του αξία έχουμε προχωρήσει σε πολλές παρασκευές. Σε κάθε περίπτωση η ευεργετική της επίδραση στην υγεία είναι μεγάλη όπως έχει επισημάνει και η κα Σιμοπούλου, η οποία εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Υγείας των Η.Π.Α. και είναι ένθερμος υποστηριχτής της γλιστρίδας».
Ειδικότερα, ο κ. Αποστολάκης στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασε κάποιες ενδεικτικές συνταγές με γλιστρίδα οι οποίες ενθουσίασαν το κοινό.
«Για τις ανάγκες της εκδήλωσης έχουμε παρασκευάσει κατ’ αρχήν δύο απλές σαλάτες με γλιστρίδα που έχουν ως βάση το σουρωτό γιαούρτι. Στη μία έχουμε προσθέσει λεμόνι και δυόσμο και στην άλλη βασιλικό και λίγο λεμόνι. Είναι παρά πολύ δροσιστικές και εύκολες να φτιαχτούν», τόνισε ο κ. Αποστολάκης και πρόσθεσε: «Παράλληλα έχουμε φτιάξει τρία ζεστά πιάτα: Το πρώτο περιέχει πλιγούρι, γλιστρίδα, λιαστή ντομάτα, θυμάρι και λίγο πορτοκάλι (το ίδιο μπορεί να φτιαχθεί και με χοχλιούς). Το δεύτερο κοτόπουλο, γλιστρίδα και λίγο θυμάρι, ενώ προσθέσαμε στο τέλος μια σάλτσα γιαουρτιού. Το τρίτο έχει μακαρονάκι και ωμή γλιστρίδα, λιαστή ντομάτα, βασιλικό και κολοκυθοανθούς». 
 
Εκφράσεις γνωστές
– Σε πολλά μέρη της Ελλάδας αν κάποιος μιλά γρήγορα και συνέχεια, οι συνομιλητές του τον παρατηρούν με την ερωτηματική φράση: “γλιστρίδα έφαγες;“, γιατί, σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, η κατανάλωση αντράκλας ή γλιστρίδας επιφέρει ευφράδεια και ταχύτητα λόγου.
– Παλαιά στην Κρήτη καταναλωνόταν ωμή με ξίδι και ήταν δροσιστική και δημοφιλής. Απαλλάσσει το συκώτι από υπεραιμία γι αυτό και λέγανε «γλιστρίδα και νερό συκώτι δροσερό».
– Για κάποιον που είναι αθυρόστομος και φλύαρος οι Κρητικοί λένε «Γλιστρίδα ’φαγες και γλιστρά το στόμα σου;».

Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα στο facebook

Δημοφιλείς αναρτήσεις