Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

πως η αύρα σας επηρεάζει τους γύρω σας

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Η Αύρα σας είναι το φυσικό ενεργειακό πεδίο που προέρχεται από το φυσικό σας σώμα. Κάθε φυτό και ζώο έχει μια αύρα, και το καθένα έχει τόσο μοναδική αύρα…
healingeffect.gr
 http://www.healingeffect.gr/2016/02/blog-post_57-2.html

Η Αύρα σας είναι το φυσικό ενεργειακό πεδίο που προέρχεται από το φυσικό σας σώμα. Κάθε φυτό και ζώο έχει μια αύρα, και το καθένα έχει τόσο μοναδική αύρα όσο και το δακτυλικό αποτύπωμα. Η αύρα δεν είναι απλώς κάτι που υπάρχει.. εξυπηρετεί ένα σκοπό. Μπορεί να σας προστατεύσει και να σας δώσει μαι εικόνα για τους γύρω σας.
Η αύρα σας εκτείνεται περίπου 1 μέτρο έξω από τη φυσικό σας σώμα. Όταν περνάτε από τραυματικά, συναισθηματικά φορτισμένα γεγονότα, ή εξαιρετικά φορτισμένες εμπειρίες, η αύρα σας μπορεί πραγματικά να προεκταθεί μέχρι και 6 μέτρα! Αν τυχαίνει να είστε μέσα σε πλήθος με ανθρώπους με ανυψωμένη αύρα, τότε αυτό που συμβαίνει είναι μια πολύ ωραία ανάμειξη. Όταν το αυρικό σας πεδίο συνδεθεί με ενα άλλο τότε ανταλλάσσετε ενέργεια με αυτό..
Η ενέργεια από την αύρα σας μπορεί να ενταχθεί το δικό τους πεδίο και αντίστροφα. Μπορείτε να πάρετε ένα μικρό κομμάτι της ενέργειας τους και  παίρνουν ένα μικρό κομμάτι από τη δική σας. Ως αποτέλεσμα, μερικά από τα συναισθήματα σας αποτυπώνονται πάνω τους και το αντίστροφο..
Για παράδειγμα, εγώ μια φορά είχα μια έντονη εμπειρία με μια ηλικιωμένη άστεγη γυναίκα. Ενω περπατούσα στο σπίτι μετά από το μεσημεριανό μου γεύμα, με τα περισσεύματα στο χέρι, με ρώτησε αν έχω ένα δολάριο να της δώσω για να πάρει κάποια τρόφιμα. Δεν είχα μετρητά πάνω μου, αλλά τη ρώτησα αν θα ήθελε να πάρει τα αποφάγια μου. Εκείνη ευγενικά το δέχτηκε. Όταν της το έδωσα, ολόκληρη η ενέργειά μου άλλαξε. Όπως συνέχισε το περπάτημα, το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν ο πόνος αυτών που πεινούν. Πώς ήμουν θυμωμένος για το πώς η Αμερική αντιμετωπίζει τους ηλικιωμένους πολίτες της.
Η ενέργειά της, η εμπειρία της, ενώθηκε με τη δική μου, και η αύρα της διαπέρασε πραγματικά την ενέργειά μου. Από την τραυματική της εμπειρία της ζωής στους δρόμους, η αύρα της πιθανόν επεκτάθηκε πολύ πιο έξω από 1 μέτρο. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Μπορείτε να κρύψετε τα συναισθήματά σας, αλλά δεν μπορείτε να κρύψετε την αύρα σας. Έτσι, όταν είστε έξω χαμογελάστε κοιτάξτε ψηλά στον ουρανό. Να είστε ευγνώμονες για αυτά που έχετε στη ζωή.
Αυξήστε τις δονήσεις σας και αφήστε την αύρα σας να αγγίξει τους γύρω σας!
Δείτε το βίντεο..(Αν το παρακολουθείτε από κινητό γυρίστε οριζόντια το κινητό σας ώστε να το δείτε full screen)

healingeffect.gr

Οι Ελληνογενείς Καλάς

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

olympospress.blogspot.gr

https://olympospress.blogspot.gr/2014/11/blog-post_28.html

 
Οι απόγονοι των στρατευμάτων του Μ. Αλεξάνδρου, δίνουν απαντήσεις για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας στην Νέα Υόρκη. Άραγε γιατί δεν τους αναγνωρίζει το ΥΠΕΞ ως Ελληνική διασπορά; Ευτυχώς που υπάρχει κινητοποίηση από την Ομογένεια στο κομμάτι των Ελληνογενών.
Ωστόσο ίσως πρέπει να επισκεφτούν και τους Ελληνογενείς Παστούν που είναι πολυπληθέστεροι.
Συνέδριο για την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας, για τον Μέγα Αλέξανδρο και τον αγώνα για επιβίωση της φυλής των Καλάς (σ.σ. οι Καλάς υποστηρίζουν ότι έχουν Ελληνική καταγωγή, αφού θεωρούν τη φυλή τους μακρινή απόγονο των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου) πραγματοποιήθηκε στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης.
Στο τέλος του «ανοικτού εορταστικού συνεδρίου», όπως ονομάστηκε, εγκρίθηκε ψήφισμα με τον οποίο υποστηρίζεται ότι «η Ελλάδα δεν θα πρέπει ποτέ να συμφωνήσει σε χρήση του ονόματος «Μακεδονία» ή παράγωγά του για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων».
Το συνέδριο διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, με τη συνεργασία της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, της οποίας ο πρόεδρος Δημήτρης Χατζής ήταν ο κεντρικός ομιλητής.
Ο κ. Χατζής έκανε συνοπτική ιστορική αναδρομή στη δημιουργία του ζητήματος της ονομασίας και στο ιστορικό της ίδρυσης της Παμμακεδονικής Ένωσης το 1947, ως «κίνησης προάσπισης των συμφερόντων και της ιστορικής αλήθειας, με πρώτο πρόεδρο τον Στίβεν Λαδά», όπως είπε.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «συνεχίζονται οι προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, ενώ, ταυτόχρονα, ζητούμενο είναι η απαλοιφή κάθε επεκτατικής και επιθετικής βλέψης των Σκοπιανών προς την πατρίδα μας», προσθέτοντας ότι «παράλληλα γίνονται ενέργειες για την ενίσχυση της Ελλάδας σε τουριστικό επίπεδο και σε επίπεδο ανάπτυξης και επενδύσεων στην περιοχή της Μακεδονίας».
Τέλος, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης παρουσίασε στοιχεία και ντοκουμέντα που «αποδεικνύουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών» και «την προπαγάνδα που ασκούν στα σχολεία της χώρας τους, αλλά και τις προκλητικές κινήσεις τους στο εξωτερικό ώστε να κερδίσουν τις εντυπώσεις».
Στο συνέδριο μίλησαν επίσης ο καθηγητής Νίκος Γεωργαντζάς (για την πολιτικό- πνευματική επιρροή του Αριστοτέλη στα επιτεύγματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου), η συγγραφέας Λακσάν Μπίμπι (για το περιεχόμενο του βιβλίου της που αφορά τη φυλή των Καλάς), ο στρατιωτικός σύμβουλος της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, αντισμήναρχος “Αγγελος Καλλιγαρίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, Πέτρος Γαλάτουλας, ο επίτιμος πρόεδρος Βασίλειος Σταθάκος, ο πρώην πρόεδρος, Γιώργος Γεωργόπουλος και ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος της επιτροπής εθνικών θεμάτων, Τιμολέων Κακούρος.
ΠΗΓΗ Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δημοσιεύτηκε από τον χρήστη

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΟΤΑΝΟ!!!

Η υπέρταση είναι η επίμονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από συγκεκριμένα επίπεδα.
Αυτά ορίζονται ως 135 μιλιμέτρ στήλης υδραργύρου για τη συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη) και ως 85 μιλιμέτρ στήλης υδραργύρου για τη διαστολική αρτηριακή πίεση (μικρή). Η υπέρταση προσβάλλει πολλά άτομα και απαιτεί σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση, αφού βλάπτει τον οργανισμό με πολλούς τρόπους. Κατά 90% η υπέρταση είναι ιδιοπαθής. Με άλλα λόγια δεν ανευρίσκεται συγκεκριμένο παθολογικό αίτιο στο οποίο να οφείλεται. Το υπόλοιπο 10% αποδίδεται σε άλλα αίτια, όπως παθήσεις των νεφρών (π.χ., η στένωση της νεφρικής αρτηρίας), βλάβες των επινεφριδίων, ή έχει σχέση με επιπλοκές από πιθανή κύηση. Τις περισσότερες φορές η υπέρταση δεν έχει κανένα σύμπτωμα και ανευρίσκεται τυχαία, όταν ο ασθενής για κάποιο λόγο μετρά την πίεσή του. Πολλά άτομα παραπονιούνται για πονοκεφάλους, αίσθημα κόπωσης και άλλα συμπτώματα, τα οποία όμως η επιστημονική έρευνα δεν έχει συνδέσει απευθείας με την υπέρταση. Η υπέρταση αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση πολλών παθήσεων, όπως η αρτηριοσκλήρυνση και η βλάβη των αγγείων, οι βλάβες των οφθαλμών και των νεφρών. Ειδικά οι βλάβες των αγγείων μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιους ανθρώπους την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η υπέρταση πρέπει να αντιμετωπιστεί, διότι, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα προξενήσει πολλαπλές βλάβες στον οργανισμό. Αρχικά ο ασθενής χρειάζεται να αλλάξει τον τρόπο διαβίωσης και διατροφής. Επίσης, πρέπει να ασκείται, να χάσει βάρος και να περιορίσει την κατανάλωση αλατιού ή αλκοόλ. Για τη θεραπεία της υπέρτασης ενδέχεται να ληφθούν και φαρμακευτικές ουσίες, τις οποίες πρέπει να χορηγήσει ο θεράπων ιατρός.
Η υπέρταση ανήκει στις σύγχρονες παθήσεις της εποχής και κατά κανόνα αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής (αποφυγή αλατιού, διακοπή καπνίσματος, άσκηση, δίαιτα), καθώς και με φαρμακευτική αγωγή, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από το γιατρό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βότανα που έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την πίεση του αίματος και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της υπέρτασης. Καλό είναι, όμως, να μην υπερβαίνετε τα 1-2 ροφήματα την ημέρα, ιδιαίτερα αν ακολουθείτε αγωγή με αντιυπερτασικά φάρμακα, γιατί η συνδυαστική τους δράση μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο άκρο, μειώνοντας σημαντικά την πίεση του αίματος.
Ο Κράταιγος
Oι κόκκινοι καρποί του κράταιγου θεωρούνται από τα καλύτερα τονωτικά του κυκλοφορικού και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της αρτηριοσκλήρωσης και της στηθάγχης. O κράταιγος είναι καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων στα αγγεία τους. Έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί με ήπιο τρόπο την πίεση του αίματος. Πίνετε το αφέψημα του κράταιγου 1-2 φορές την ημέρα (το πρωί και το απόγευμα), μεταξύ των γευμάτων. Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 2 κουταλάκια καρπούς κράταιγου σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού με βρασμένο νερό, τους αφήνετε για 20? και σουρώνετε.
Τα Φύλλα ελιάς
Τα φύλλα της ελιάς -για τα οποία μελέτη της ομάδας του καθηγητή Κρεμαστινού και της φαρμακευτικής σχολής απέδειξαν πως έχουν αποδεδειγμένα θεραπευτικές ιδιότητες, συμβάλλουν στη ρύθμιση της πίεσης, στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, καθώς και στη μείωση των υψηλών επιπέδων του σακχάρου. Τα φύλλα της ελιάς περιέχουν πολλές δραστικές ουσίες που δρουν αντιυπερτασικά (τους ολεοευρωποσίδες, την ολεοζίνη και το γλυκολικό οξύ) και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης, όπως είναι οι πονοκέφαλοι και οι ίλιγγοι. Το ρόφημα αυτό ενδείκνυται για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, καθώς και από πεπτικά προβλήματα (π.χ. δυσπεψία, φουσκώματα, πέτρες στη χολή). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα μετά τα γεύματα. Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε σε 300 ml νερό (όσο δύο ποτήρια) 20 γρ. ξηρά φύλλα ελιάς και τα αφήνετε να βράσουν μαζί για 15?. Πίνετε το ρόφημα ζεστό (μισό το πρωί και μισό το βράδυ).
Το Τίλιο
Το τίλιο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες (ηρεμιστικό, διουρητικό, ήπιο στυπτικό) και θεωρείται ότι προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και την υπέρταση. Το βότανο αυτό ενδείκνυται για όσους έχουν υψηλή πίεση και παράλληλα είναι νευρικοί, με αποτέλεσμα η πίεσή τους να ανεβαίνει όταν εκνευρίζονται. Το τίλιο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να επουλώνει τα τοιχώματά τους. Μπορείτε να πίνετε 1-2 φορές την ημέρα ρόφημα τίλιου μεταξύ των γευμάτων ή όταν νιώθετε ότι είστε σε ένταση. Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 1 κουταλιά τίλιο σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό για 10? και μετά σουρώνετε. Το τίλιο μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο.
Ο λευκός Βίσκος
Το βότανο αυτό, που είναι γνωστό ως γκι, έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, να μειώνει την πίεση του αίματος και να βοηθά στην καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης. Επίσης, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υπέρτασης, όπως οι ζαλάδες και οι πονοκέφαλοι. Ενδείκνυται για όσους έχουν υπέρταση, καθώς και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος (π.χ. πρηξίματα στα άκρα). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα. Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 1 κουταλιά φύλλα από το γκι σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10-20?. Το βότανο αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο, καθώς και με το τίλιο.
Το Μελισσόχορτο
Το μελισσόχορτο είναι ένα βότανο που ενδείκνυται για τους υπερτασικούς που τείνουν να ανεβάζουν… πίεση κυρίως όταν στρεσάρονται. Το μελισσόχορτο δρα τονωτικά στην καρδιά και στο κυκλοφορικό, προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος. Η γεύση του είναι ωραία (μοιάζει με του λεμονιού), γι? αυτό μην παρασυρθείτε πίνοντας πολλά φλιτζάνια. Αρκεστείτε σε 1-2 ροφήματα την ημέρα ή κάθε δεύτερη μέρα.
Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 1-2 κουταλιές ξηρό μελισσόχορτο (ή 4 φρέσκα φύλλα) σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10-15?. Σουρώνετε και πίνετε. Το μελισσόχορτο μπορεί να συνδυαστεί με το τίλιο.
Ο Κρόκος Κοζάνης. Το θείο δώρο
O κρόκος (ή σαφράν) είναι ένα βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες που ωφελούν την καρδιά: Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί διούρηση, μειώνει την υψηλή πίεση καθώς και τη χοληστερίνη. Επίσης, έχει αντιθρομβωτική δράση. Είναι κατάλληλη επιλογή για τους υπερτασικούς που ταλαιπωρούνται από προβλήματα στο συκώτι και στο μεταβολισμό του λίπους (π.χ. έχουν υψηλή χοληστερίνη). Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 3-4 στήμονες κρόκου σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και τους αφήνετε για 6-8?. Σουρώνετε και πίνετε το ρόφημα.
Ο Λεονούρος ο καρδιακός ή Δεσποινόχορτο
Το δεσποινόχορτο είναι ηρεμιστικό και καρδιοτονωτικό βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, κυρίως όταν αυτή επιτείνεται από το στρες. Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα. Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 1-2 κουταλάκια ξηρού βοτάνου σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, τα αφήνετε για 10-15? και σουρώνετε.
Το Σκόρδο!
Το σκόρδο έχει αντιυπερτασική δράση, επειδή επιτρέπει τη διαστολή των αγγείων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι όταν λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (3-4 μήνες), εκτός του ότι μειώνει την πίεση του αίματος, ελαττώνει και την υψηλή χοληστερίνη. Εάν ταλαιπωρείστε από υπέρταση, λοιπόν, καλό είναι να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή 1-2 σκελίδες σκόρδο. Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά αποτελέσματα της αλισίνης, που περιέχει το σκόρδο, είναι προτιμότερο να ψιλοκόψετε τις σκελίδες και να τις αφήσετε για 10? στο πιάτο πριν τις φάτε ή τις ρίξετε στο φαγητό (έτσι το σκόρδο γίνεται πιο δραστικό). Για να είναι, ωστόσο, αποτελεσματική η δράση του σκόρδου, πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, που περιλαμβάνει οπωσδήποτε περιορισμό του αλατιού.

Η εγκύκλιος «περί του μη σολοικίζειν»

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια παλιότερη δημοσίευση.

Δείτε επίσης:Ο πρώτος ελληνικός Προϋπολογισμός με τη βοήθεια του Οδυσσέα ΑνδρούτσουΟ ευέξαπτος δεσπότης και η ταραχώδης Μεγάλη Τρίτη στον Πειραιά Το «θαλασσοπλάνον» Αρνιώτη
mikros-romios.gr 

http://mikros-romios.gr/%ce%b7-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b7-%cf%83%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9%ce%bd/

Η εγκύκλιος «περί του μη σολοικίζειν»

ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ
Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Οι σολοικισμοί, δηλαδή τα σφάλματα, ιδίως συντακτικά κατά τη χρήση της γλώσσας, η παραβίαση των κανόνων και η χρήση προτάσεων ή εκφράσεων που δεν ανταποκρίνονται στα συμφραζόμενα ταλάνιζαν ιδιαίτερα τη δημόσια διοίκηση κατά τον 19ο αιώνα. Οι παντός είδους δημόσιοι υπάλληλοι συνέτασσαν «σεντόνια» ολόκληρα γράφοντας καθαρευουσιάνικες εκφράσεις, τις οποίες ανακάτευαν με το καθημερινό λεξιλόγιό τους και τις τοπικές διαλέκτους παρουσιάζοντας ένα τραγελαφικό αποτέλεσμα.
«Ο υποσημειούμενος εγκατασταθείς ενταύθα νομίμως, και ούσα έλλειψις εφημερίου, εχειροτονήθην ιερεύς» έγραφε μια αναφορά. «Όπως τα τέκνα των ομογενών, διδασκόμενα την πάτριον γλώσσαν και θρησκείαν, διεγείρηται εις τας τρυφεράς αυτών καρδίας το θρησκευτικόν και εθνικόν αίσθημα» ανέφερε κάποια άλλη. Τέτοιου είδους αναφορές σε υπηρεσιακά έγγραφα φαίνεται πως διάβαζε το 1872 και αγανάκτησε ο Τήνιος αγωνιστής της Επανάστασης και Υπουργός Παιδείας Δημήτριος Δρόσος. Εξέδωσε λοιπόν πριν από εκατό σαράντα χρόνια μία εγκύκλιο «περί του μη σολοικίζειν».
Απευθυνόμενος στους υπηρεσιακούς παράγοντες, ιδιαιτέρως δε στους δημοδιδάσκαλους, στην αρχή επισήμαινε πως «τινες εξ υμών, εξ απροσεξίας πάντως, διότι δυσωπούμεθα ν’ αποδώσωμεν το πράμα απλώς εις αμάθειαν, γράφοντες και προς αυτό το Υπουργείον, σολοικίζουσιν ασυστόλως, αναρτώντες ασυνδέτως απολύτους ονομαστικάς επί ετεροπροσωπίας»! Στη συνέχεια ακολουθούσε και η σχετική απειλή: «Πας ός αν ολισθήση του λοιπού εις το αλλότριον της ελληνικής φωνής τούτο παράπτωμα, θέλει παραπέμπεσθαι, έστω και πρωτοβάθμιος, εις την διαρκή εξεταστικήν των δημοδιδασκάλων επιτροπήν προς νέαν εξέτασιν». Εννοείται ότι αυτή η εγκύκλιος δεν γέννησε αποτελέσματα και σίγουρα δεν ανέκοψε το κύμα των σολοικισμών. Εξάλλου, σόλοικος ήταν και ο λόγος του Υπουργού και του Υπουργείου Παιδείας. Τέλος, η λέξη «σολοικισμός» προήλθε από τους Σόλοικους, όπως ονομάζονταν οι Αθηναίοι άποικοι της πόλης Σόλοι της Κιλικίας, οι οποίοι μιλούσαν ελληνικά με επιδράσεις από άλλες γλώσσες.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.

Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.

φύλλα στη σειρά

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

κι άλλο σχέδιο

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη ‎Crochet Addiction-الكروشيه احلى ادمان‎.






الرجاء دعم الصفحة بإعجاب 👍 تعليق و مشاركة مش حتكلفك حاجة😉
Please like 👍 comment and Share with your Friends 😉


Ο Ηλίας του 16ου






Aξέχαστες Ατάκες Ελληνικού Κινηματογράφου
Ο Ηλίας του 16ου. μοναδικές ατάκες και αληθινά χαστούκια του Χατζηχρήστου ....χα χα χα

λαδερά κουλουράκια

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Paxxi.




Paxxi
Αυτά τα λαδερά κουλουράκια όταν τα δοκιμάσεις δεν μπορείς να σταματήσεις...Τόσο νόστιμα και εθιστικά που μπαίνουν για πάντα στην ζωή σου. Τα κάνεις ξανά και ξανά...Αναλυτικά και πως κάνουμε την αλισίβα (ή αλουσά όπως λέμε στα Κρητικά). Η συνταγή http://bit.ly/2xt1efe
Παλαιότερο αγαπημένο βίντεο

Πως Κλαδεύουμε το Αμπέλι

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
share24.gr

http://share24.gr/pos-kladevoume-abeli-gia-karpoforia-enas-pliris-odigos-vima-pros-vima-gia-inopiisimes-epitrapezies-pikilies/


Το αμπέλι είναι ένα αναρριχώμενο φυτό, το οποίο καλλιεργείτε από την αρχαιότητα κι αποτελεί μια από της πρώτες καλλιέργειες του πολιτισμού μας. Η καλλιέργειά του είναι απαιτητική και το κλάδεμα καρποφορίας, που εφαρμόζεται στην αρχή της περιόδου, είναι η πιο σημαντική πρακτική για την παραγωγή και την ποιότητα του κρασιού.

Κλαδεύουμε τόσο τις οινοποιήσιμες όσο και τις επιτραπέζιες ποικιλίες, μιας και το κλάδεμα επηρεάζει όχι μόνο τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού, αλλά αποτρέπει τη μόλυνση από ασθένειες, διευκολύνει τη φυτοπροστασία της καλλιέργειας και βελτιώνει τα χαρακτηριστικά των τσαμπιών.

Γιατί κλαδεύουμε τα αμπέλια το χειμώνα;


Το χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την παραγωγή σταφυλιών. Επιτρέπει τη διατήρηση του συστήματος διαμόρφωσης των πρέμνων, μας αφήνει να επιλέξουμε τις κληματίδες που θα καρποφορήσουν και μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε την ποσότητα της καρποφορίας του έτους.

Μετά τον τρίτο χρόνο, κι αφού το αμπέλι έχει σχηματίσει όλες τις «μόνιμες» δομές του, το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας θα πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου του ληθάργου, οπού οι οφθαλμοί είναι ακόμα κοιμώμενοι, αφαιρώντας τις κληματίδες του προηγούμενου έτους, διαμορφώνοντας τις κεφαλές και απομακρύνοντας τους λαίμαργους ετήσιους βλαστούς των βραχιόνων

Το αμπέλι καρποφορεί αποκλειστικά σε βλαστούς που αναπτύσσονται πάνω στις ετήσιες κληματίδες. Ως εκ τούτου, με το κλάδεμα εξασφαλίζουμε πως οι ετήσιες κληματίδες θα αναπτυχθούν φυσιολογικά και θα είναι εύρωστες.

Το σύστημα διαμόρφωσης της αμπέλου έχει σκοπό να προωθεί τον σχηματισμό νέων κληματίδων καρποφορίας σε συγκεκριμένες θέσεις πάνω στους βραχίονες της αμπέλου. Με το κλάδεμα γίνεται επιλεκτική αφαίρεση των ακατάλληλων ή ανεπιθύμητων κληματίδων, διατηρώντας ένα μικρό αριθμό υγιών κληματίδων.

Οι στόχοι του κλαδέματος είναι η παραγωγή καρποφόρων βλαστών την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κι η ανάπτυξη υγιών κληματίδων από τις οποίες θα επιλέξουμε αυτές που θα δώσουν καρποφορίες την επόμενη καλλιεργητική περιόδο. Σε κάθε βραχίονα, οι κληματίδες που θα διατηρήσουμε χωρίζονται σε αυτές που θα δώσουν την καρποφορία στην τρέχουσα περίοδο και σε αυτές που προορίζονται να ανανεώσουν τις κεφαλές.

Πότε πρέπει να κλαδέψουμε το αμπέλι;


Το χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας των αμπελιών μπορεί να γίνει στο μεσοδιάστημα από την πτώση των φύλλων το φθινόπωρο μέχρι την το άνοιγμα των οφθαλμών την άνοιξη. Ωστόσο, η καιρικές συνθήκες, το κλίμα της περιοχής και το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό επηρεάζουν την εποχή του κλαδέματος. Επίσης υπάρχουν και θέματα προσβολής από ασθένειες που επηρεάζουν την απόφαση του κλαδέματος, όπως η ευαισθησία των πρέμνων από τον παγετό, η επιδημιολογία των μυκητολογικών ασθενειών της περιοχής κ.α.

Ο γενικός κανόνας είναι στις ψυχρές και βόρειες περιοχές το κλάδεμα να γίνεται μέσα και στα τέλη του Μάρτη, ενώ στις περιοχές με ήπιο και θερμό κλίμα από τα μέσα Δεκέμβρη μέχρι τέλη Φλεβάρη.

Πολλές φορές εφαρμόζεται η πρακτική του διπλού κλαδέματος, δηλαδή μια πρώτη εφαρμογή του λεγόμενου κλαδοκάθαρου, δηλαδή του κλαδέματος των ξερών και αδύναμων κληματίδων και μετά από μερικές εβδομάδες το κλάδεμα  καρποφορίας, που θα εξηγήσουμε πιο κάτω στο κείμενο.

Σε τι ποσοστό πρέπει να κλαδεύουμε τα αμπέλια;


Όπως γράψαμε στην αρχή, το χειμερινό κλάδεμα δεν γίνεται μόνο για να διατηρήσουμε το σχήμα διαμόρφωσης της αμπέλου, αλλά κυρίως για να ελαττώσουμε των αριθμό των οφθαλμών που μένουν πάνω στα πρέμνα, ώστε να έχουμε καρποφορία καλής ποιότητας με μεγάλες ράγες.

Οι καλλιεργητές κλαδεύουν τα αμπέλια με το σκεπτικό να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της παραγωγής και της βλαστικής ανάπτυξης της αμπέλου. Αν αφήσουμε κληματίδες με πολλούς οφθαλμούς πάνω στην άμπελο αυξάνουμε την βλαστική ανάπτυξη του φυτού, κάτι το οποίο οδηγεί σε ζωηρή έως υπερβολική ανάπτυξη σε βάρος της ποιότητας των σταφυλιών μιας και το φυτό χρησιμοποιεί τα προϊόντα της φωτοσύνθεσης για την παραγωγή φυτομάζας και δεν τα αποθηκεύει στα σταφύλια. Επίσης, η ζωηρή βλάστηση αυξάνει τη σκίαση στο εσωτερικό της αμπέλου εμποδίζοντας τη φωτοσύνθεση και διευκολύνοντας τη μόλυνση από παθογόνα και την εμφάνιση ασθενειών. Η υπερβολική βλάστηση λόγω λάνθασμένου ή καθόλου κλαδέματος ακόμη εμποδίζει την ταυτόχρονη κι έγκαιρη ωρίμανση των σταφυλιών και προκαλεί ανομοιομορφία καρποφορίας στον αμπελώνα.

Απ’ την άλλη, το υπερβολικό κλάδεμα, δηλαδή η διατήρηση πάνω στην άμπελο ελάχιστων οφθαλμών υποσκάπτει την επιτυχία της παραγωγής. Αφαίρεση των οφθαλμών καρποφορίας μειώνει το φορτίο της καλλιέργειας, αλλά επίσης ελαττώνει τους οφθαλμούς που θα βοηθήσουν στην βλαστική ανάπτυξη. Όταν υπάρχουν τόσο πολύ λίγες κληματίδες σε σχέση με την ικανότητα ανάπτυξης της αμπέλου, το αμπέλι αντισταθμίζει το έλλειμμα με αύξηση του σφρίγους των κληματίδων που θα αναπτυχθούν και την εκτεταμένη πλευρική ανάπτυξη από τριτογενείς ή λανθάνοντες οφθαλμούς σε βάρος της καρποφορίας.

Ποια στρατηγική κλαδέματος να ακολουθήσω;


Το χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας διακρίνεται σε βραχύ, μικτό και μακρό. Στο βραχύ κλάδεμα αφήνουμε σε κάθε κεφαλή 2-3 οφθαλμούς καρποφορίας, στο μακρό κλάδεμα κλαδεύουμε τις κάθετες κληματίδες στα 5-10 μάτια και τις ονομάζουμε αμολυτές, ενώ στο μικτό εφαρμόζουμε ένα συνδυασμό των αυτών τεχνικών με κεφαλές και αμολυτές στο ίδιο πρέμνο.

Οι τεχνικές αυτές έχουν να κάνουν με τον τρόπο που καρποφορεί η κάθε ποικιλία. Στις περισσότερες οινοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες εφαρμόζουμε το βραχύ κλάδεμα, ενώ σε μερικές επιτραπέζιες και στη σουλτανίνα εφαρμόζουμε το μακρό και μικτό κλάδεμα.

Ποια είναι τα μέρη της αμπέλου;


Αρχικά, πριν δούμε τις τεχνικές κλαδέματος, να πούμε λίγα λόγια για τα μέρη της αμπέλου ώστε να διευκολυνθούμε στους ορισμούς που χρησιμοποιούμε εδώ.

  • Ο κορμός του πρέμνου είναι το κάτω μέρος της αμπέλου που δίνει το ριζικό σύστημα και στηρίζει το πάνω μέρος.
  • Οι βραχίονες είναι ακριβώς πάνω από τον κορμό και ανάλογα το σύστημα διαμόρφωσης που έχουμε αποφασίσει, είναι δύο ή τρεις κατά μήκος των συρμάτινων συστημάτων υποστήριξης.
  • Οι κεφαλές βρίσκονται πάνω στους βραχίονες από τις οποίες κάθε χρόνο φύονται οι κληματίδες στις οποίες καρποφορεί η άμπελος.
  • Οι κληματίδες αναπτύσσονται κάθετα, πάνω στις οποίες αργότερα θα αναπτυχθούν τα σταφύλια. Αυτές τις κληματίδες θα φροντίσουμε να κλαδέψουμε με το χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας.
Τα μέρη της αμπέλου - Μετά την εφαρμογή βραχέως κλαδέματος

Το βραχύ κλάδεμα καρποφορίας

Αυτό που κάνουμε είναι σε κάθε κεφαλή πάνω στο βραχίονα να αφήνουμε μόνο τη μία κληματίδα που αναπτύχθηκε το προηγούμενο έτος με 2-3 οφθαλμούς πάνω της. Πιο συγκεκριμένα, αν είχαμε κλαδέψει με τον ίδιο τρόπο το προηγούμενο έτος, η κάθε κεφαλή θα έχει δύο κληματίδες, μια ετήσια που αναπτύχθηκε το προηγούμενο έτος κι άλλη μια διετή που είχαμε κλαδέψει πέρυσι και έχει διπλάσιο πάχος στο σημείο που ενώνεται με την κεφαλή.

Κλαδεύουμε τη διετή κληματίδα από τη βάση και την ετήσια στον δεύτερο ή τρίτο οφθαλμό με τομή 45 μοιρών κι αντίθετη από τον οφθαλμό, ώστε να μην πέσουν σε αυτόν οι χυμοί που εκκρίνονται από την τομή.

Η διετή κληματίδα είναι η ανώτερη, ενώ η ετήσια η κατώτερη. Έτσι, πιο απλά μπορούμε να πούμε πως διατηρούμε την κατώτερη και απομακρύνουμε την ανώτερη.

Επίσης, μπορούμε να κλαδέψουμε κι ολόκληρη την κεφαλή στις περιπτώσεις που οι κληματίδες πάνω τους απομακρύνονται από τον βραχίονα που τις φέρει και διαταράσσουν τη δομή του συστήματος διαμόρφωσης του πρέμνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, κλαδέυουμε τις κεφαλές και στα σημεία εκείνα διατηρούμε μια ετήσια κληματίδα που αναπτύχθηκε πάνω στο βραχίονα από λανθάνοντα οφθαλμό το προηγούμενο έτος, ώστε να σχηματιστεί μια νέα κεφαλή πιο κοντά στον βραχίονα.

Το μακρό κλάδεμα καρποφορίας


Αν είχαμε κλαδέψει με αυτό τον τρόπο και το προηγούμενο έτος, στην άμπελο θα υπάρχουν οι παλιές κληματίδες φυόμενες από τους βραχίονες με τους πλευρικούς τους βλαστούς κατά μήκος τους. Αν δεν είχαμε κλαδέψει έτσι, μπορούμε να αφήσουμε μερικές κληματίδες πάνω στους βραχίονες για να αρχίσουμε από φέτος να κλαδεύουμε με αυτόν τον τρόπο.

Οι κληματίδες αυτές ονομάζονται αμολυτές. Αυτό που θα κάνουμε με το κλάδεμα είναι να αφήσουμε τον πρώτο πλευρικό βλαστό, που αναπτύχθηκε το προηγούμενο έτος πάνω στην αμολυτή και να κλαδέψουμε το τμήμα της αμολυτής πάνω από τον βλαστό αυτό.

Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να μετατρέψουμε τον κατώτερο βλαστό στη βάση της προηγούμενης αμολυτής σε νέα αμολυτή για τη τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Έτσι, κλαδεύουμε τη νέα αμολυτή στους 5 – 10 οφθαλμούς ανάλογα την ποικιλία κι αντίθετα από τον τελευταίο οφθαλμό στις 45 μοίρες. Όπως είπαμε, αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται σε επιτραπέζιες ποικιλίες, όπως είναι η σουλτανίνα.

Το μικτό κλάδεμα καρποφορίας


Σε αυτή την τεχνική, έχουμε πάνω στο βραχίονα και κεφαλές και αμολυτές. Αυτό που κάνουμε είναι να κλαδέψουμε τις αμολυτές τελείως από τη βάση και να αφήσουμε τις κεφαλές. Η κατώτερη κληματίδα της κεφαλής κλαδεύετε στους 2 οφθαλμούς, για να γίνει η κεφαλή του επόμενου έτους κι η ανώτερη κληματίδα της κεφαλής κλαδεύεται ως αμολυτή στους 4 – 8 οφθαλμούς.

Για να καταλάβετε και οπτικά τον τρόπο κλαδέματος παραθέτουμε το παρακάτω βίντεο, στο οποίο εξηγούν τα βήματα της εφαρμογής οι καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών


Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)

share24.gr

Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook —> Καλλιεργητικές Πρακτικές


Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook —> Φτιάξτο Μόνος Σου Οικολογικά – ECO DIY



Δημοφιλείς αναρτήσεις