Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

ο «Ανορθόδοξος Πόλεμος του Τσόρτσιλ»

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

 
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
Εκδότης
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
Έξι άνθρωποι, #ένας_στόχος: η καταστροφή της πολεμικής μηχανής του #Χίτλερ. Την άνοιξη του 1939 μία άκρως μυστική οργάνωση συγκροτήθηκε στο Λονδίνο: αποστολή της να σχεδιάσει την καταστροφή της πολεμικής μηχανής του Χίτλερ μέσα από τολμηρές επιχειρήσεις δολιοφθοράς. Οι επιχειρήσεις που ακολούθησαν έμελλε να αποδειχτούν εξίσου εκπληκτικές όσο και οι έξι άνθρωποι που τις ενορχήστρωσαν. Ανάμεσά τους ο «#Γοργοπόταμος», μία μέγιστης σημασίας τακτική επιχείρηση, όπου Έλληνες αντάρτες, με την υποστήριξη αξιωματικών των Συμμάχων, ανατίναξαν τη γέφυρα. Ο Γουίνστον #Τσόρτσιλ τούς επέλεξε επειδή ήταν εξαιρετικά δημιουργικοί και καταλυτικά ανορθόδοξοι.
Δοσμένο μέσα από τη χαρακτηριστικά #ζωηρή_γραφή και την #κοφτερή_ματιά του #Giles_Milton ο «Ανορθόδοξος Πόλεμος του Τσόρτσιλ» βασίζεται σε ενδελεχή έρευνα άγνωστου, μέχρι πρότινος, αρχειακού υλικού. Πρόκειται για μια συναρπαστική όσο και γλαφυρή περιγραφή μιας σειράς εντυπωσια­κών περιπετειών και παράλληλα αποτελεί, ίσως, την τελευταία σπουδαία άγνωστη ιστορία του Β' Παγκοσμίου πολέμου.
Σε εξαιρετική #μετάφραση του Χρήστου Καψάλη.
http://www.minoas.gr/book-4617.minoas #ιστορία #Τσόρτσιλ #Χίτλερ

οι προτάσεις στα νέα ελληνικά ...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Skonaki.
















Skonaki
Ανάλογα με τη σχέση τους με άλλες προτάσεις και ανάλογα με τα συστατικά τους, οι προτάσεις στα νέα ελληνικά διακρίνονται σε…
Σε 1 μόλις λεπτό και με παραδείγματα :) Κάνε SAVE

Ελίτσες ζουμερές στην Άλμη!

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Ήρθε και φέτος η εποχή της ελιάς! Εάν έχετε την τύχη να μένετε σε μια περιοχή που παράγει καλές ελιές, οφείλετε στον εαυτό σας να φτιάξετε τις δικές σας σπιτικές…
share24.gr
 
Ήρθε και φέτος η εποχή της ελιάς! Εάν έχετε την τύχη  να μένετε σε μια περιοχή που παράγει καλές ελιές, οφείλετε στον εαυτό σας να φτιάξετε τις δικές σας σπιτικές ελιές, έστω και μια φορά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.
Φτιάχνω ελιές πολλά χρόνια τώρα με πολλούς τρόπους,  από τη συνταγή με την αλισίβα, έως την ετοιμασία διαφόρων ειδών άλμης. Μετά από κάποιες παραλλαγές διαπιστώνω με χαρά ότι η καλύτερη συνταγή συνδυάζει το αλάτι με την υπομονή. Πιο απλός τρόπος δεν υπάρχει, αλλά στην αρχή χρειάζεται προσπάθεια και πολλή υπομονή όσο οι ελίτσες μας παραμένουν στην άλμη και ετοιμάζονται.
Ένας λόγος που χρησιμοποιώ απλούς τρόπους παστώματος είναι διότι έτσι έχω τη δυνατότητα να δώσω διάφορες γεύσεις στις ελίτσες μου, να τις μαρινάρω με βότανα, σκόρδο, λάδι, πιπεριές, ανάλογα με τη διάθεση που έχω εκείνη τη στιγμή. Βέβαια, πρέπει να σας πω ότι κυρίως τις καταναλώνουμε όπως είναι, δηλαδή μέσα στην άλμη τους.
Εάν δεν ζείτε κοντά σε μια περιοχή που παράγει ελιές,  μπορείτε να τις παραγγείλετε νωπές. Το εύρος τιμής είναι μεγάλο.
Προσπαθώ να κάνω σωστή διαχείριση του χρόνου, έτσι ώστε τις ελιές που παστώνω σήμερα να τις καταναλώσουμε την επόμενη χρονιά. Είναι πολύ απλό και το μόνο που χρειάζεστε είναι να σας γίνει μια όμορφη συνήθεια∙ έτσι θα κάνετε τη διαδικασία μια σπιτική, παραδοσιακή, οικογενειακή συνήθεια που δεν χρειάζεται διαλογείς και απέραντους ελαιώνες, μόνο όρεξη και μεράκι.

Βήμα 1: Τι χρειαζόμαστε!

Ελιές, ελιές ελιές! Αυτό είναι και το πιο δύσκολο μέρος. Η καλύτερη λύση είναι να πιάσετε φιλίες με έναν ελαιοπαραγωγό, αλλιώς πρέπει να βρείτε κάποιον που να μπορείτε να εμπιστευθείτε. Επίσης μπορείτε να βρείτε ελίτσες βιολογικές σε ειδικά παντοπωλεία.
Αλάτι, φυσικά, το αλάτι είναι το δεύτερο βασικό συστατικό! Οποιοδήποτε μη ιωδιούχο είναι κατάλληλο για αυτή τη δουλειά. Δεν ξέρω εάν θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ιωδιούχο αλάτι, αλλά δεν ενδείκνυται. Το σημαντικό είναι το αλάτι να διαλύεται καλά στο νερό.
Και φυσικά γυάλινα βάζα! Όμορφα, κομψά, βάζα, που σφραγίζουν καλά, νομίζω όμως ότι τα καλύτερα είναι τα γυάλινα μπουκάλια γάλακτος, καθώς ο στενότερος λαιμός βοηθά τις ελιές να παραμένουν μέσα στην άλμη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε βάζα κονσερβοποιίας, βάζα αποστειρωμένα ή μεγάλες κανάτες . Ό, τι σας είναι πιο εύκολο και βολικό. Στην δική μου περίπτωση,  αποθηκεύω ένα κιλό ελιές σε ένα μπουκάλι του 1,87 λίτρου.
  • Νερό
  • Ένας βραστήρας για να βράσει το νερό
  • Ένα κουτάλι
  • Ένα ολόκληρο, ωμό αυγό
  • Ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι
  • Ένα μεγάλο μπολ

Βήμα 2:  Η άλμη

Είναι πιο απλό απ΄ό,τι φαντάζεστε!
Ζεσταίνετε το νερό και προσθέτετε αλάτι. Δεν μπήκα στον κόπο να δω πόσο αλάτι βάζω, αλλά σύμφωνα με έγκυρες κι αξιόπιστες πηγές ερασιτεχνών όπως η αφεντιά μου, προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται μέχρι το ολόκληρο, άβραστο αυγό που τοποθετούμε στην κατσαρόλα να επιπλέει στο νερό.
Ζεστάνετε ένα λίτρο περίπου νερό και προσθέστε μισό φλιτζάνι αλάτι. Θα χρειαστείτε μεγαλύτερη ποσότητα, αλλά είναι αρκετή για αρχή. Μόλις το αλάτι διαλυθεί, δείτε εάν το αυγό επιπλέει. Εάν όχι, συνεχίστε να προσθέτετε αλάτι μέχρι να το δείτε να επιπλέει, μέχρι το σκηνικό να σας θυμίζει τη Νεκρά Θάλασσα.
Όταν το αυγό επιπλεύσει σημαίνει ότι η άλμη είναι δυνατή, άρα  είστε έτοιμοι. Αφήστε την άλμη να κρυώσει όσο εσείς χαράζετε τις ελιές. Φυσικά, όπως καταλάβατε το άβραστο αυγό το χρησιμοποιούμε για να δούμε αν το αλάτι έχει κορεστεί στο νερό

Βήμα 3: Χαράζουμε τις ελιές

Μόλις πλύνετε τις ελίτσες είναι ώρα να τις σπάσετε. Ένας τρόπος είναι να τις τυλίξετε σε ένα πανί και να χτυπήσετε το πανί με τις ελιές πάνω σε μια επιφάνεια. Εγώ συνήθως τις χαράζω γύρω-γύρω με ένα κοφτερό μαχαίρι. Είναι χρονοβόρο, αλλά είναι η καλύτερη τεχνική.
Όταν χαράζουμε την ελιά επιτρέπουμε στην άλμη να εισχωρήσει στη σάρκα, οπότε το πάστωμα γίνεται πιο εύκολα. Μπορούμε να μην χαράξουμε τις ελιές, αλλά η διαδικασία παστώματος θα μας πάρει πολύ χρόνο. Έχω ακόμη μια παρτίδα που είχα ετοιμάσει χωρίς να τις χαράξω και άργησε να ετοιμαστεί, χρειάστηκε να παραμείνει περίπου δύο χρόνια μέσα σε άλμη. Είναι πολύς χρόνος για μια απλή σπιτική διαδικασία. Παρ΄όλα αυτά, είναι όμορφες και γευστικές όπως συνήθως.
Όταν χαράζετε με ένα μαχαίρι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για να μην κόψετε τα κουκούτσια. Οι φρέσκες ελιές είναι ούτως ή άλλως πικρές και η χάραξη του κουκουτσιού μπορεί να απελευθερώσει ακόμα περισσότερες ουσίες που κάνουν την ελίτσα μας πικρή.
Μόλις χαράξετε τις ελιές, ήρθε η ώρα να τις βάλετε στην άλμη!

Βήμα 4: Προσθέστε τις ελίτσες στην άλμη

Τοποθετήστε τις ελίτσες  σε ένα δοχείο της επιλογής σας και προσθέστε την άλμη που έχει κρυώσει.
Προσπαθούμε ώστε όλες οι ελίτσες να βρίσκονται μέσα στην άλμη. Εγώ συνήθως τις ανακατεύω κανονικά μέχρι να καλυφθούν εντελώς από την άλμη, συνήθως μια φορά την ημέρα.
Αφού προσθέσετε την άλμη, σφραγίστε το βάζο και αφήστε το στην ησυχία του! Ορισμένοι λένε να το αποθηκεύσετε σε δροσερό μέρος, άλλοι λένε να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Εγώ τις δικές μου τις βάζω στο ψυγείο, κι είναι ένας λόγος που καθυστερεί το πάστωμα, αλλά δεν έχω ανασφάλεια ότι μπορεί κάτι να πάει στραβά.
Πολλές συνταγές αναφέρουν ότι πρέπει να αλλάζουμε την άλμη αρκετές φορές στην αρχή. Εγώ το έχω κάνει και κάποια στιγμή κατάφερα να ετοιμάσω καλύτερη άλμη, οπότε μετά απλώς τις άφησα να τη ρουφήξουν μέχρι να είναι εντελώς έτοιμες.
Δυστυχώς, έχασα κάποιες παρτίδες, ακριβώς επειδή δεν είχα κάνει δυνατή την άλμη. Απογοητεύθηκα, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να μην προσπαθήσω ξανά κι έμαθα από την εμπειρία.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ!

Εάν κάποιες ελιές είναι μουχλιασμένες ή χαλασμένες, πρέπει να τις πετάξετε. Η αλλαντίαση είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για τη διατήρηση των τροφίμων. Θα προτιμούσα να χάσω ένα κιλό ελιές από το να διακινδυνεύσω αυτό το είδος τροφικής δηλητηρίασης. Μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Βήμα 5: Πότε είναι έτοιμες οι ελίτσες μας;

Ο καλύτερος τρόπος για να το καταλάβουμε είναι όταν δούμε ότι το χρυσοπράσινο χρώμα τους αρχίζει και γίνεται πιο σκούρο πράσινο, πιο λαδί, εκείνο το γνωστό «λαδί» που έχουν οι ελίτσες στο παντοπωλείο.
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κι αν δείτε ότι είναι πολύ πικρές, σημαίνει ότι ακόμη δεν είναι έτοιμες. Η μέθοδος της άλμης μπορεί να πάρει πολύ χρόνο, ειδικότερα εάν τις αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Ίσως δεν έχετε την υπομονή, αλλά αξίζει τον κόπο να περιμένετε. Επίσης είναι πιθανό οι θερμοκρασίες κάτω από 20 βαθμούς κελσίου να εμποδίσουν την διαδικασία παστώματος, με τον ίδιο τρόπο που το κρύο επιβραδύνει τη ζύμωση αν και οι ελίτσες μου φαίνεται ότι γίνονται καταπληκτικές ακόμη και στο κρύο εάν τους δώσω αρκετό χρόνο.
Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να τις δοκιμάζουμε συνέχεια. Κάθε εβδομάδα θα δείτε ότι θα αφήνουν πίσω τους εκείνη την πικρίλα και θα γίνονται όλο και γλυκύτερες. Επίσης αλλάζει και η υφή και γίνεται πιο οικεία στον ουρανίσκο μας, θυμίζει όλο και περισσότερο ελιά.
Εάν οι ελίτσες γίνουν πολύ αλμυρές, μπορείτε να τις αφήσετε όλο το βράδυ σε νερό και να τις καταναλώσετε την επόμενη μέρα. Μπορείτε επίσης να τις μαρινάρετε με λάδι και βότανα για να τις νοστιμίστε.
Θα πρέπει να τις καταναλώσετε μέσα σε μια εβδομάδα, αφού τις βγάλετε από την άλμη!
Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ.
 

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Bebek patikleri


Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το άλμπουμ του χρήστη Kadına Özel.
Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.













Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.


Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.

Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.

Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.

Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.

Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.

Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.

Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.

Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.

Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.

Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.

Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.

Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.

Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.


Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.

Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.

Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.

Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.



Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.


Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.


Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.


Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.


Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.

Φωτογραφία του χρήστη Kadına Özel.


Ο χρήστης Kadına Özel πρόσθεσε 250 νέες φωτογραφίες στο άλμπουμ: Bebek patikleri 1 — με την Adelis Castillo και 90 ακόμη.

"Θα καλούσα σε δείπνο τον Μιχαήλ Άγγελο"

  "Θα  καλούσα σε δείπνο τον Μιχαήλ Άγγελο"





 
























Από εφημερίδα REAL 8/5/2016

για μεγέθυνση πατήστε ροδάκι για νεα καρτέλα με φακό



Σαπούνια με μετάξι


Σαπούνια με μετάξι


 

 εφημερίδα REAL 8/5/2016

για μεγέθυνση πατήστε ροδάκι για νεα καρτελα με φακό

Κινέζικο γλυκόξινο κοτόπουλο


Κινέζικο γλυκόξινο κοτόπουλο





από διαφημιστικό φυλλάδιο

για μεγέθυνση πατήστε ροδάκι για νέα καρτέλα με φακό

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Βιταμίνες: Οι σωματοφύλακες της υγείας

• Θέλω να μην αρρωσταίνω
• Για πάντα νέοι
• Θέλω να λειτουργεί ρολόι ο οργανισμός μου
• Θέλω να έχω γερό σκελετό
• Θέλω να έχω κοφτερό μυαλό
• Για… σούπερ όραση


Έχουν τον πρώτο ρόλο σε ό,τι αφορά την υγεία, τη διάθεση, τη γονιμότητα, ακόμη και την εμφάνισή μας. Εμείς, όμως, πόσα γνωρίζουμε για τις…
awakengr.com

http://www.awakengr.com/vitamines-i-somatofylakes-tis-ygias/
Έχουν τον πρώτο ρόλο σε ό,τι αφορά την υγεία, τη διάθεση, τη γονιμότητα, ακόμη και την εμφάνισή μας. Εμείς, όμως, πόσα γνωρίζουμε για τις πρωταγωνίστριες της υγείας μας, τις βιταμίνες; «Και γιατί πρέπει να πιω την πορτοκαλάδα που μου έστυψε ο μπαμπάς;», «Ποιος λέει ότι τα μπρόκολα είναι καλύτερα από τα πατατάκια;», «Γιατί πρέπει να τρώμε συνέχεια σαλάτες;», «Τι καλύτερο έχουν οι ξηροί καρποί από τα γαριδάκια;». Η απάντηση σε καθεμία από τις παραπάνω διαφορετικές ερωτήσεις είναι ακριβώς η ίδια: «Γιατί μας δίνουν βιταμίνες». Είμαι σίγουρη ότι, όπως κι εγώ, αυτό λέτε κι εσείς στα παιδιά σας κάθε φορά που σας κάνουν μια παρεμφερή ερώτηση. Κι εκείνα σας κοιτάνε -όπως κι εμένα τα δικά μου παιδιά- με ένα βλέμμα γεμάτο απορία και συνεχίζουν να διαπραγματεύονται για τα πατατάκια, τα γαριδάκια και τα υπόλοιπα σνακ. Κάποια στιγμή, λοιπόν, άλλαξα τακτική και δεν είπα «Επειδή έχουν βιταμίνες», αλλά «Επειδή θα σε βοηθήσουν να βλέπεις καλύτερα, να είσαι πιο δυνατός, να γίνεις πιο έξυπνος…», και τότε -με ενδιαφέρον- τα παιδιά μου μού έκαναν την ερώτηση: «Πώς θα γίνει αυτό;». Για να δούμε, λοιπόν, πώς… 
ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΩ! Η βιταμίνη C είναι κατεξοχήν η βιταμίνη του ανοσοποιητικού. Η πρόσληψή της ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας και επίσης βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων και την προστασία από τις μολύνσεις. Πού να την αναζητήσω: Οι καλύτερες πηγές της βιταμίνης C είναι τροφές όπως: η πιπεριά, ο μαϊντανός, η ντομάτα, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η παπάγια, τα φρέσκα κρεμμύδια, το κόκκινο λάχανο, οι φράουλες, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, ο αρακάς, το κουνουπίδι, τα κάστανα, το πεπόνι, το γκρέιπφρουτ, τα πράσα, τα μανταρίνια, τα κολοκυθάκια, το σκόρδο, τα χόρτα, το σπανάκι, το μάνγκο, τα βατόμουρα, τα φραγκοστάφυλα, το μαρούλι, το μήλο, το λάχανο. Σε ποιες ποσότητες: Οι άνδρες χρειάζονται 90 mg ημερησίως, οι γυναίκες περίπου 75 mg και τα παιδιά 30-60 mg βιταμίνης C. Οι καπνιστές χρειάζονται επιπλέον 20-30 mg ημερησίως. Παρ’ όλα αυτά, αν τρώμε 5 με 9 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά (όπως συστήνει το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο), θα φτάσουμε σίγουρα να παίρνουμε περίπου 250 mg βιταμίνης C. Tip: H βιταμίνη C είναι ευαίσθητη στη θερμότητα (το μαγείρεμα), το οξυγόνο, το φως, το νερό και τη μακρoχρόνια συντήρηση. Less & more * H ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει στη συχνή εκδήλωση κρυολογημάτων και άλλων λοιμώξεων. Η πιο συχνή αιτία για την έλλειψη της βιταμίνης C είναι η στέρηση φρούτων και λαχανικών, το υπερβολικό βράσιμο των εν λόγω τροφίμων και η μακροχρόνια συντήρησή τους, καθώς και η συνεχής κατανάλωση μόνο κονσερβοποιημένων ή αποξηραμένων φρούτων και λαχανικών. * Σε πολύ υψηλές δόσεις η βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει διάρροιες, στομαχικές διαταραχές και πέτρες στα νεφρά, αλλά πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις.
 ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΝΕΟΙ Η βιταμίνη Ε θεωρείται η βιταμίνη της νεότητας, επειδή είναι αντιοξειδωτική και θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι στα καρδιαγγειακά και στον καρκίνο. Πού να την αναζητήσω: Η καλύτερη πηγή της βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο, το οποίο υπερτερεί έναντι των άλλων φυτικών ελαίων (π.χ. ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, φιστικέλαιο) που περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε ανά γραμμάριο. Γιατί υπερτερεί το ελαιόλαδο; Επειδή αυτό που έχει σημασία δεν είναι η περιεκτικότητα αλλά η θρεπτικότητα που έχει τελικά η βιταμίνη που λαμβάνουμε. Εκείνη του ελαιολάδου, λοιπόν, είναι πιο θρεπτική. Επίσης, αρκετή ποσότητα βιταμίνης Ε θα μας δώσουν τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, το χαβιάρι, οι νιφάδες βρώμης, το κουκουνάρι, τα καρύδια, τα ραδίκια, το ταχίνι, το σουσάμι κ.ά. Σε ποιες ποσότητες: Oι ειδικοί συστήνουν να παίρνουμε μέσω της διατροφής μας 10-15 mg καθημερινά. Tip: H βιταμίνη Ε καταστρέφεται στις υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγουμε να μαγειρεύουμε πολλή ώρα τα τρόφιμα που την περιέχουν. Επίσης, της κάνει κακό το φως, γι’ αυτό και πρέπει να διατηρούμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε σε μέρος σκοτεινό. Less & more  * Η έλλειψή της είναι σπάνια, γιατί η βιταμίνη Ε υπάρχει σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα και επιπλέον επειδή είναι λιποδιαλυτή – αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό του σώματος, επομένως όλοι τη διαθέτουμε στις λιποαποθήκες του σώματός μας. Η μόνη περίπτωση να υπάρχει ανεπάρκειά της συναντάται σε ανθρώπους με σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα (οι οποίοι παρουσιάζουν αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια ισορροπίας, αναιμία και εξασθένηση του ανοσοποιητικού). * Κάποτε είχε θεωρηθεί ότι μεγαδόσεις της θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προοπτική της μακροζωίας, αλλά και ότι μπορεί τελικά να δημιουργούν προβλήματα. Μάλιστα, η υπερκατανάλωσή της έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για αιμορραγικά εγκεφαλικά. Επίσης, είναι πιθανό, σε περίπτωση υπερκατανάλωσης, να μειωθεί η ικανότητα του οργανισμού να απορροφά άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες. Πρόκειται για μία από τις πιο πολυσυζητημένες και αμφιλεγόμενες βιταμίνες. 
ΘΕΛΩ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΡΟΛΟΪ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΟΥ Η βιταμίνη Κ είναι εκείνη που διασφαλίζει την ομαλή ροή του αίματός μας και συμβάλλει στο να αποφεύγονται τόσο οι θρομβώσεις όσο και οι αιμορραγίες. Επειδή είναι τόσο σημαντική για τη ζωή μας, η φύση έχει προνοήσει ώστε να συντίθεται στο έντερό μας. Πού να την αναζητήσω: Στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα αντίδια, τα βλίτα, το λάχανο, ο μαϊντανός, τα σπαράγγια, το μαρούλι, το σπανάκι, το κουνουπίδι, τα παντζάρια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, καθώς επίσης και στο σογιέλαιο. Σε ποιες ποσότητες: Επειδή δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί με ακρίβεια πόση ποσότητα βιταμίνης Κ συντίθεται καθημερινά από το έντερό μας, οι ειδικοί συστήνουν να φροντίζουμε να παίρνουμε επιπλέον 1 μg βιταμίνης ανά κιλό βάρους καθημερινά. Έτσι, κατά μέσο όρο συστήνονται τα 65-80 μg την ημέρα. Tip: Όσοι παίρνουν αντιπηκτική αγωγή είναι σκόπιμο να αποφεύγουν σκευάσματα που την περιέχουν, γιατί κινδυνεύει να μειωθεί η δράση της φαρμακευτικής τους αγωγής. Επίσης, συνιστάται να περιορίζονται σε 1-3 μερίδες ημερησίως τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Κ και να εναλλάσσουν τις πλούσιες πηγές με τρόφιμα που είναι φτωχά σε βιταμίνη Κ (π.χ. καρότο), για να πετυχαίνουν έτσι τελικά τη σταθερή πρόσληψη της βιταμίνης. Less & more * O σύγχρονος άνθρωπος, με την κακής ποιότητας διατροφή που κάνει (όπου δεν περιέχονται πολλές αδιάλυτες φυτικές ίνες), δυσκολεύεται συχνά να τη συνθέσει. Σημαντική έλλειψη όμως μπορεί να παρουσιάσουν μόνο άνθρωποι που υποφέρουν από σοβαρές γαστρεντερικές ή ηπατικές νόσους, οι οποίοι θα μπορούσαν ίσως -κατ’ επέκταση εξαιτίας της μειωμένης ποσότητάς της- να παρουσιάζουν και αυξημένη αιμορραγική διάθεση. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε όσο περισσότερα λαχανικά (που την περιέχουν) μπορούμε. * Όσο για την υπερβολική πρόσληψή της μέσω της τροφής, δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα -ή ενδείξεις έστω- ότι θα μπορούσε να μας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. 
ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΧΩ ΓΕΡΟ ΣΚΕΛΕΤΟ Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «η βιταμίνη του ήλιου», την οποία συνθέτει ο οργανισμός μας όταν εκτίθεται στον ήλιο, είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και για τη διατήρηση ενός γερού σκελετού. Πού να την αναζητήσω: Η σημαντικότερη πηγή βιταμίνης D είναι το φως του ήλιου και η διατροφή λειτουργεί επικουρικά. Περιορισμένες ποσότητες βιταμίνης D περιέχουν κάποια λιπαρά τρόφιμα, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα, σολομός) και κάποια θαλασσινά (π.χ. τα στρείδια). Σε ποιες ποσότητες: Κατά μέσο όρο χρειαζόμαστε κάθε μέρα 400 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D, την οποία παίρνουμε κατά κανόνα από τον ήλιο (σε ποσοστό μέχρι και 90%), καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά τη χοληστερίνη που βρίσκεται στο δέρμα, για να συντεθεί στη συνέχεια η βιταμίνη D. Τι χρειάζεται να κάνουμε για να τη συνθέσουμε; Να καθόμαστε συχνά, αν είναι δυνατόν καθημερινά, για 15΄ στον ήλιο αφήνοντας ακάλυπτο το πρόσωπο και τα χέρια μας. Tip: Όταν κριθεί απαραίτητο, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει βιταμίνη D, π.χ. σε άτομα με οστεοπόρωση, στους άνω των 65 ετών ή σε ανθρώπους που δεν τους «βλέπει» ο ήλιος. Less & more H ανεπάρκειά της μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει προβλήματα στα οστά και τον σκελετό, κάνοντάς τα πιο αδύναμα. Έχει, μάλιστα, φανεί από έρευνες ότι όλοι σχεδόν οι άνθρωποι που έχουν πάθει κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D. * Σε πολύ μεγάλες δόσεις, η βιταμίνη D μπορεί να αυξήσει το ασβέστιο στο αίμα και αργότερα να δημιουργηθούν έτσι πέτρες στα νεφρά. Γι’ αυτό, οι ειδικοί συνιστούν σε ασθενείς με σχετικό ιστορικό έναν μήνα αφού ξεκινήσουν να παίρνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D να κάνουν εξετάσεις για να ελέγξουν τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα και τα ούρα τους. 
ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΧΩ ΚΟΦΤΕΡΟ ΜΥΑΛΟ Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, φυλλικό οξύ και Β12) θεωρούνται οι βιταμίνες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Πού να τις αναζητήσω: Βρίσκονται σε πάρα πολλές τροφές, κυρίως στις πρωτεϊνούχες (βλ. τον πίνακα στην επόμενη σελίδα). Σε ποιες ποσότητες: Γενικά, αν κάνουμε ισορροπημένη διατροφή, δεν θα έχουμε σημαντικές ελλείψεις από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Less & more * Οι ανεπάρκεια των βιταμινών του συμπλέγματος Β δεν είναι και τόσο συχνή στον δυτικό κόσμο. Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι οι στερητικές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη της βιταμίνης Β5, προκαλώντας εκνευρισμό, αϋπνία, προβλήματα στο στομάχι και αύξηση των περιστατικών μόλυνσης. Επίσης, όσοι δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα, υπερκαταναλώνουν αλκοόλ ή έχουν γαστρεντερικά προβλήματα κινδυνεύουν να παρουσιάσουν ανεπάρκεια της Β12. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να προκληθούν αναιμία, ανορεξία, κόπωση, ακόμα και νευρικές βλάβες. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε και στο φυλλικό οξύ, η ανεπάρκεια του οποίου μπορεί να προκαλέσει αναιμία, γαστρεντερικά προβλήματα, εξάντληση και μελαγχολία, ενώ η έλλειψή του κατά τη διάρκεια της κύησης οδηγεί στη γέννηση παιδιών με προβλήματα νευρικής και πνευματικής ανάπτυξης, γι’ αυτό και χορηγείται στις εγκύους. * Σε περίπτωση υπερβολικής λήψης δεν έχει παρατηρηθεί τοξικότητα των βιταμινών αυτών, αφού η περίσσεια αποβάλλεται από τα ούρα. Εξαίρεση αποτελεί η υπερπρόσληψη βιταμίνης Β6, που μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές διαταραχές, κατάθλιψη, μούδιασμα στα άκρα και αϋπνία. 
ΓΙΑ… ΣΟΥΠΕΡ ΟΡΑΣΗ Η βιταμίνη Α θεωρείται η βιταμίνη των ματιών. Eπίσης, μπλοκάρει τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Πρόκειται για βιταμίνη η οποία βρίσκεται στη φύση με 2 μορφές: ως ρετινόλη (σε ζωικές τροφές) και ως β-καροτένιο (στα φυτά). Μάλιστα, το β-καροτένιο των φυτών μετατρέπεται σε βιταμίνη Α μέσα στο σώμα μας. Πού να την αναζητήσω: Η βιταμίνη Α «φυλάσσεται» σε ποσοστό περίπου 90% στο συκώτι, γι’ αυτό και η κυριότερη πηγή της είναι το συκώτι διαφόρων ζώων. Ωστόσο, τροφές φυτικής προέλευσης πλούσιες στη συγκεκριμένη βιταμίνη είναι τα λαχανικά με σκούρο πράσινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα, η γλυκοπατάτα, το σπανάκι, ο αρακάς, τα χόρτα, τα πράσα, η κόκκινη πιπεριά. Αρκετή ποσότητα βιταμίνης Α βρίσκουμε επίσης στην πικραλίδα, το χέλι, το πατέ χήνας, τη βρώμη, τις νιφάδες καλαμποκιού, το λάχανο, τα αποξηραμένα βερίκοκα, το κόλιαντρο, το χαβιάρι, τον μαϊντανό, τα χόρτα από τα παντζάρια, το κατσικίσιο τυρί και το νεροκάρδαμο. Θα πρέπει να προσέχουμε, όμως, επειδή η απορρόφηση της βιταμίνης Α μειώνεται σημαντικά όταν η διατροφή μας είναι φτωχή σε λίπη. Γι’ αυτό, όταν καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια στη συγκεκριμένη βιταμίνη, καλό είναι να τα συνοδεύουμε με πηγές λιπαρών. Σε ποιες ποσότητες: Οι άνδρες έχουν ανάγκη 900 μg και οι γυναίκες 700 μg ημερησίως. Less & more * Σε περιπτώσεις ανεπαρκούς πρόσληψης (συνδέεται κυρίως με τον υποσιτισμό), έχουν παρατηρηθεί σοβαρές επιπτώσεις, όπως δυσκολία όρασης στο σκοτάδι (νυχτερινή τύφλωση), ξηροφθαλμία, αυξημένη ευαισθησία σε μολύνσεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, απώλεια όρεξης και συχνή κόπωση. * Αν και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής η υπερβιταμίνωση είναι σπάνια, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί όταν καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Α (όπως το συκώτι) ή κάνουμε κατάχρηση σε συμπληρώματα (με συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός, ξηρότητα δέρματος κ.τ.λ.). Όσο για την υπερκατανάλωση β-καροτίνης, το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να παρατηρήσουμε μια αλλαγή στο χρώμα του δέρματός μας (να φαίνεται πιο κιτρινωπό), χωρίς αυτό να εγκυμονεί οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία μας. 
Οι πηγές των βιταμινών του συμπλέγματος Β 
Β1 (θειαμίνη): Δημητριακά ολικής άλεσης, φιστίκια Αιγίνης, φασόλια, πατάτες, λαχανικά, συκώτι, κρέας, θαλασσινά, αυγά. Πόση χρειαζόμαστε ημερησίως: 1,4-1,5 mg για τους άνδρες και 1-1,1 mg για τις γυναίκες. Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ζάχαρης, υδατανθράκων χρειάζονται μεγαλύτερη δόση. 
Β2 (ριβοφλαβίνη): Γάλα, συκώτι, μανιτάρια, πράσινα λαχανικά, ντομάτες, πίτουρα, φύτρο σιταριού, αυγά, κρέας. Πόση χρειαζόμαστε ημερησίως: 1,6-1,8 mg για τους άνδρες κα 1,2-1,4 mg για τις γυναίκες. 
Β3 (νιασίνη): Όλα τα ζωικά τρόφιμα και λιγότερο τα φυτικά, όπως φιστίκια, όσπρια, πατάτες, λαχανικά και πιτυρούχο ψωμί. Πόση χρειαζόμαστε ημερησίως: 18-20 mg για τους άνδρες και 13-14 mg για τις γυναίκες.
 Β5 (Παντοθενικό οξύ): Όπως λέει και το όνομά της, βρίσκεται παντού, αλλά καταστρέφεται στις υψηλές θερμοκρασίες. Πόση χρειαζόμαστε ημερησίως: 5 mg. 
Β6 (πυριδοξίνη): Δημητριακά ολικής άλεσης, συκώτι, κρέας, ψάρι, όσπρια, λαχανικά, γάλα, κρόκος αυγού.
Πόση χρειαζόμαστε ημερησίως: 2 mg 
Φυλλικό οξύ (Β9 Ή Β10): Όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, συκώτι, μανιτάρια. Πόσο χρειαζόμαστε ημερησίως: 400 μg. Χρειάζεται προσοχή, επειδή καταστρέφεται από τις υψηλές θερμοκρασίες, το νερό και την κονσερβοποίηση. 
Β12 (κυανοκοβαλαμίνη): Κρέας, συκώτι, αυγά, ψάρια, γαλακτοκομικά. Πόση χρειαζόμαστε ημερησίως: 3 μg. Επίσης, συντίθεται και στο έντερο. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ Κ. ΧΑΡΗ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟ, MMEDSCI.SRD, ΚΛΙΝΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ–ΒΙΟΛΟΓΟ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (Ε.Μ.ΠΑ.Κ.Α.Ν.). ΠΗΓΗ: VITA.GR

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.awakengr.com/vitamines-i-somatofylakes-tis-ygias/

Δημοφιλείς αναρτήσεις