Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Η χρυσή διατροφή των αρχαίων Ολυμπιονικών.

http://proionta-tis-fisis.blogspot.gr/2013/01/blog-post_8558.html

Η χρυσή διατροφή των αρχαίων Ολυμπιονικών.









Προ ημερών, έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο της κυρίας Λένας Τερκεσίδου «Η χρυσή διατροφή των αρχαίων Ολυμπιονικών», το οποίο περιγράφει τον αθλητισμό και την διατροφή από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και την κλασική περίοδο στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της εποχής. Στην συνέχεια έχουμε αναλυτική και λεπτομερή περιγραφή των προϊόντων διατροφής όπως η ελιά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα ψάρια, το κρέας, τα αυγά κτλ. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει κι ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στην ιατρική και την βοτανοθεραπεία, ενώ το βιβλίο κλείνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την πιθανή διατροφή των χρυσών Ολυμπιονικών.
Παρακάτω, σας παραθέτω το τελευταίο κεφάλαιο, στο οποίο αναφέρεται η σημασία της διαιτητικής αγωγής των αθλητών αλλά και δύο διατροφές που αφορούν στους δρομείς μικρής αποστάσεως και στους παλαιστές.

Ελπίζω να το βρείτε ενδιαφέρον!  

Η σημασία της διαιτητικής αγωγής των αθλητών

Η σωματική και η διαιτητική αγωγή των αθλητών κατά την αρχαιότητα ανήκε αρχικά στη δικαιοδοσία του παιδοτρίβη. Με την ανάπτυξη όμως του αθλητισμού, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην διαιτητική αγωγή των αθλητών, η οποία καθοριζόταν τώρα από τον προπονητή ανάλογα με το αγώνισμα, τον τρόπο προπόνησης και τις δυνατότητες του αθλητή.

Η σωστή δίαιτα θεωρούσαν ότι είναι σημαντική και απαραίτητη, καθώς συνέβαλλε στη βελτίωση του επιπέδου της φυσικής κατάστασης και ετοιμότητας του αθλητή, στην προστασία του από τις κακώσεις, στην ταχεία επούλωση των τραυμάτων του, στην αίσθηση αισιοδοξίας και στο υψηλό ηθικό του.

Κατά το τέλος του 3ου αιώνα π.Χ. η κατανάλωση ωμού κρέατος ήταν ένα από τα «διατροφικά μυστικά», που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές για να επιτύχουν βελτίωση της απόδοσής τους στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Μετά από έρευνα και μελέτη, παρουσιάζονται εδώ δύο υποδείγματα δίαιτας που πιθανόν να ακολουθούσαν οι αρχαίοι αθλητές, δρομείς και παλαιστές, και ιδιαίτερα εκείνοι που δοξάστηκαν ως Ολυμπιονίκες.




Η δίαιτα του δρομέα μικρής απόστασης


Πρωινό


·                     Αφέψημα από αρωματικά βότανα, όπως τσάι του βουνού (αποτοξινωτικό,  τονωτικό), ή υπερικό (αντικαταθλιπτικό, τονωτικό), ή ένα ποτήρι υδρόμελι*


·                     Γάλα (κατσικίσιο), 1 ποτήρι


·                     Σύκα φρέσκα, 3-4 (ή 1-2 φρούτα της εποχής)


·                     Ελιές, 4-5


·                     Παξιμάδια κριθαρένια (δίπυρος), 2 μέτρια


·                     Μέλι, 3 κουταλιές



Γεύμα


·                     Πουρές από ρεβίθια, ή πλιγούρι με γάλα και λίγο τυρί – 1 μερίδα


·                     Σαλάτα με μαρούλι, αγγούρι, σέλινο, σταφίδες, ρόδι, τυρί (κατσικίσιο) χονδροξυσμένο, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, ξίδι, αλάτι, πιπέρι – 1 μερίδα


·                     Ψωμί κριθαρένιο (μάζα), 2-3 φέτες


·                     Μήλο, 1 (ή 1 φρούτο εποχής)



Ενδιάμεσα


·                     Σταφύλι, ένα μικρό τσαμπί (ή 1 φρούτο εποχής)


·                     Γιαούρτι ή γάλα (κατσικίσιο), 1-2 ποτήρια


·                     Ψωμί μαύρο, 1 φέτα


·                     Μέλι, 2 κουταλιές



Δείπνο


·                     Χοιρινή μπριζόλα ψητή στη σχάρα, 1 μετρίου μεγέθους ή ψάρι, 1 μετρίου μεγέθους, ψητός το σχάρα (ή στο φούρνο με χορταρικά τυλιγμένο σε κληματόφυλλα)


·                     Σαλάτα, 1 πιάτο, με λάχανο, φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο σκόρδο, άνηθο, 6-7 βολβούς, με 2 κουταλιές ελαιόλαδο, ξίδι, σουσάμι και ελάχιστο μέλι


·                     Ψωμί σταρένιο, 2-3 φέτες


·                     Σύκα, 2 (ή 1 φρούτο εποχής)


·                     Κρασί νερωμένο (κράμα), 1 ποτήρι



Προ του ύπνου


·                     Γάλα (κατσικίσιο), 1 ποτήρι


·                     Μέλι, 2 κουταλιές


·                     Καρύδια, 3-4









Η διατροφή του παλαιστή

Πρωινό


·                     Κυκεώνα** με κριθάλευρο, λίγο τριμμένο τυρί, λίγο κρασί ή γάλα, λίγο μέλι, 1 ποτήρι


·                     Παξιμάδια κριθαρένια (δίπυρος), 2 μέτρια


·                     Ελιές, 4-5


·                     Γάλα (κατσικίσιο ή από γίδα), 2 ποτήρια


·                     Μέλι, 3-4 κουταλιές


·                     Καρύδια, 3-4


·                     Σύκα, 3-4



 
Γεύμα


·                     Κρέας (από κατσίκι, ή ψάρι, ή κοτόπουλο, ή λαγό), ψητό στη σχάρα (οπτό), ή «πνικτό» (κρέας μαγειρεμένο σε καλοκλεισμένο δοχείο ή γάστρα), 1 μερίδα


·                     Πουρές από μπιζέλια (πίσινον έτνος), 1


·                     Σαλάτα χόρτα, ήμερα ραδίκια, με 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 πιάτο


·                     Τυρί κατσικίσιο ψημένο στη σχάρα, 1 κομμάτι


·                     Ψωμί κριθαρένιο, 3 φέτες


·                     Μήλο, 1 (ή 1 φρούτο εποχής)



Ενδιάμεσα


·                     Σύκα ή δαμάσκηνα (ήλα), φρέσκα ή ξερά 2-3


·                     Γάλα κατσικίσιο, 1-2 ποτήρια


·                     Ψωμί μαύρο, 1 φέτα


·                     Μέλι, 3-4 κουταλιές


·                     Αμύγδαλα, 5



Δείπνο


·                     Ψάρι, σαρδέλες φρέσκιες (αφύες) ,ψητές στη σχάρα, ή κοτόπουλο ψητό, 1 μερίδα


·                     Πλιγούρι με γάλα και λίγο τυρί (κατσικίσιο), 1 πιάτο


·                     Σαλάτα με λάχανο, σέλινο, δυόσμο, φρέσκο κρεμμυδάκι, ραπανάκι, ρόιδι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο, ξίδι, λίγο κόκκινο κρασί και ελάχιστο μέλι, 1 πιάτο


·                     Ψωμί κριθαρένιο (μάζα), 2-3 φέτες


·                     Σύκα, 3 (ή 1-2 φρούτα εποχής)


·                     Κρασί κόκκινο νερωμένο (κράμα), 1-2 ποτήρια



Προ του ύπνου


·                     Γιαούρτι ή γάλα (κατσικίσιο), 1 ποτήρι


·                     Μέλι, 3-4 κουταλιές


·                     Αμύγδαλα, 5 (ψημένα)»



*μέλι αναμεμειγμένο με νερό
**ήταν κάτι ανάμεσα σε στερεά τροφή και σε πολτό. Υπήρχε σε διάφορες μορφές ανάλογα με το υλικό που αναμείγνυαν (κριθάρι με νερό και αρωματικά, κριθάλευρο με νερό, κρασί ή γάλα κτλ). Για περισσότερα εδώ.







Πηγή: Η χρυσή διατροφή των αρχαίων Ολυμπιονικών,  Λένα Τερκεσίδου, 


Εκδόσεις Καστανιώτη, 2003 Αθήνα


Επιμέλεια: Μαρία Κασιώνη

Πηγή



Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε
πατήστε το play στο μαύρο πλαίσιο πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ! 



Γεωτρόπιο 16

Γεωτρόπιο 16 - Καλώντας τους ανέμους - Το νερό της Μέδουσας - Το πιο κοντινό άστρο - Πάνω στο χάρτη των Αγίων Τόπων - Μια αποθήκη απ' όλα - Ερείπια στην άμμο















 
 
 Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα 
με φακό +-

τευχος 72/25.8.2001

- Καλώντας τους ανέμους
- Το νερό της Μέδουσας
- Το πιο κοντινό άστρο
- Πάνω στο χάρτη των Αγίων Τόπων
- Μια αποθήκη απ' όλα
- Ερείπια στην άμμο  

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε
πατήστε το play στο μαύρο πλαίσιο πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ! 


 

Λαδένια

Λαδένια
Bαθμολογία:
       
47 ψήφοι
Προστέθηκε από , 03.11.08

Περιγραφή

Παραδοσιακή πίτα από τη Μήλο και την Κίμωλο, μια πιο υγιεινή εκδοχή της πίτσας.Photo

photo: dcroula

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1,5 ποτήρι νερό χλιαρό
  • 30γρ. μαγιά
  • λίγο αλάτι
  • 1 κρασοπότηρο λάδι
  • αλεύρι όσο πάρει (περίπου 500 γρ. νομίζω, το πολύ)
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 2-3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. ρίγανη
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή
Κουζίνα
Δυσκολία
Περιέχει
Νηστίσιμα

 

 

 

 

 

Πως το κάνουμε:

Διαβάστε περισότερο: Λαδένια http://www.sintagespareas.gr/sintages/ladenia.html#ixzz22nfzETUg

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε
πατήστε το play στο μαύρο πλαίσιο πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ! 


Γεωτρόπιο 17

- Η καρδιά του καθολικισμού - Μην πυροβολείτε τη φωτογράφο - Οι πύργοι της σιωπής - Η πύλη της Μεσογείου - Τσάι και μνήμες


























Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει 
νέα καρτέλα με φακό +-

 τευχος 72/25.8.2001


- Η καρδιά του καθολικισμού

- Μην πυροβολείτε τη φωτογράφο

- Οι πύργοι της σιωπής

- Η πύλη της Μεσογείου

- Τσάι και μνήμες 

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε
πατήστε το play στο μαύρο πλαίσιο πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ! 




Ἡ ψαρόβαρκα Γεώργιος Δροσίνης


Αποτέλεσμα εικόνας για "Βάρκα με πανί"Ν.ΛΥΤΡΑΣ

Ἡ ψαρόβαρκα
Ἔρχετ᾿ ἡ ψαρόβαρκα, ἔρχεται ὁλοΐσια
πέρα ἀπ᾿ τὸν Ἀσπρόπυργο κι ἀπ᾿ τὰ Πετρονήσια
σὰ νεράιδα ἀφρόπλαστη, νύφη φτερωτή,
τὴ χαϊδεύει ὁ μπάτης·
μύρια πλούτη ἀτίμητα στὴν ποδιὰ κρατεῖ,
ζηλευτὰ προικιά της.

Ἔρχετ᾿ ἡ ψαρόβαρκα χρυσοστολισμένη,
ἔρχεται ἀσημόζωστη καὶ ροδοντυμένη,
τοῦ πελάου ἀρχόντισσα βεργολυγερή, μὲ πολλὰ καμάρια·
πλούτη καὶ στολίδια της ἔχει καὶ φορεῖ
τοῦ γιαλοῦ τὰ ψάρια

Γεώργιος Δροσίνης

"Βάρκα με πανί"Ν.ΛΥΤΡΑΣ


Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε
πατήστε το play στο μαύρο πλαίσιο πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ! 


Κεντρικόν Σχολείον



Κεντρικόν Σχολείον :Πρωτολειτούργησε στις 2 Ιανουαρίου 1830...
Το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο νεοελληνικό κράτος. Μαζί με το Ορφανοτροφείο και τα Αλληλοδιδακτικά Σχολεία, αποτέλεσε τον πρώτο καρπό της εκπαιδευτικής πολιτικής του Ιωάννη Καποδίστρια. Ο Κυβερνήτης έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στην παιδεία και τη θεωρούσε πρωταρχικό του στόχο για την ανασυγκρότηση του έθνους.

Το Κεντρικόν Σχολείον ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1829 στην Αίγινα, με αντικείμενο την παραγωγή επιστημονικά καταρτισμένων δασκάλων και την προπαρασκευή όσων νέων ήθελαν να ακολουθήσουν ανώτατες σπουδές σε άλλους κλάδους. Η φοίτηση ήταν τριετής και τα μαθήματα, κυρίως, θεωρητικής κατεύθυνσης. Πολλοί από τους αποφοίτους του αποτέλεσαν τα πρώτα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Πρωτολειτούργησε στις 2 Ιανουαρίου 1830 με έφορο τον Ανδρέα Μουστοξύδη και στεγάσθηκε αρχικά στο οίκημα, όπου παλαιότερα συνεδρίαζε το «Πανελλήνιον». Οι βασικοί δάσκαλοι ήταν ο Γεώργιος Γεννάδιος, που δίδασκε ελληνική γλώσσα, συντακτικό, ιστορία και γεωγραφία, και ο Ιωάννης Βενθύλος, που δίδασκε έλληνες ποιητές, μαθηματικά και γαλλικά. Υποδιδάσκαλοι διορίσθηκαν ο ζωγράφος Φώτιος Βότζας για το μάθημα της σκιαγραφίας και ο Αθανάσιος Αβραμιάδης για το μάθημα της μουσικής.

Οι αιτήσεις για φοίτηση στο Σχολείο ήταν τόσες πολλές, που ο Καποδίστριας έδωσε εντολή να εκπονηθούν από τους αρχιτέκτονες Κλεάνθη και Σάουμπερτ σχέδια για την ανέγερση νέου κτιρίου, το οποίο ανεγέρθηκε με δωρεά του ελβετού φιλέλληνα Εϋνάρδου και έλαβε την ονομασία «Εϋνάρδειο».

Σημαντικός αριθμός των σπουδαστών ήταν υπότροφοι της κυβέρνησης και κυρίως εκείνοι που προέρχονταν από τις υπόδουλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και οι γιοι των αγωνιστών. Στον απολογισμό τού πρώτου έτους της λειτουργίας του, στις 31 Δεκεμβρίου 1830, αναφέρεται ότι φοιτούσαν 350 σπουδαστές απ' όλη την Ελλάδα.

Ο Καποδίστριας, παρά το φόρτο της εργασίας του, παρακολουθούσε από κοντά τη λειτουργία του Σχολείου. Υπήρχαν μέρες που βρισκόταν στην αίθουσα διδασκαλίας με τους μαθητές και τους παρότρυνε «εις το καθήκον και την αρετήν νέους αρχομένους βίον νέον, εν πατρίδι νέα», ενώ κατά την περίοδο των εξετάσεων ζητούσε να «διαβάση τας κόλλας των εξετάσεων των μαθητών για να διαπιστώση αυτοπροσώπως την πρόοδό τους».

Πολύς λόγος έγινε για το αν θα πρέπει να υπάρχουν κατά τη σχολική περίοδο αργίες και διακοπές, γιατί μερικοί υποστήριζαν ότι οι αργίες και οι διακοπές είναι εμπόδιο για την προκοπή των μαθητών. Τελικά, ο Κυβερνήτης εξέδωσε στις 16 Ιανουαρίου 1830 διάταγμα, το οποίο καθόριζε τη λειτουργία των σχολείων. Σύμφωνα με αυτό:

Τα σχολεία της Επικράτειας δεν θα κάνουν μάθημα τις Κυριακές, τις δεσποτικές και θεομητορικές γιορτές των Αγίων.
Κατά τις γιορτινές μέρες, μετά τη Θεία Λειτουργία οι μαθητές πηγαίνουν σχολείο και αφού γίνει εξήγηση του Ιερού Ευαγγελίου της ημέρας, γίνεται η συνηθισμένη παράδοση.
Οι ώρες παράδοσης είναι 9-12 το πρωί και 2-5 το απόγευμα.
Τα αλληλοδιδακτικά σχολεία θα έχουν διακοπές από 20 Ιουλίου έως 1η Σεπτεμβρίου. Τις ημέρες των διακοπών, εκτός από τις γιορτές, γίνεται μάθημα μόνο μέχρι το μεσημέρι.

Παρά την επιτυχημένη πορεία του Κεντρικού Σχολείου, τα πρώτα σύννεφα δεν άργησαν να φανούν στον ορίζοντα, αφού οι μαθητές αντέδρασαν στα κατά τη γνώμη τους αυστηρά μέτρα του Κυβερνήτη. Έτσι, έκαναν αποχή τον Ιανουάριο του 1831, προκαλώντας, σύμφωνα με έκθεση του Μουστοξύδη στον Καποδίστρια, πολλά προβλήματα στους κατοίκους του νησιού.

Χαρακτηριστική είναι και η απόφαση του Αστυνόμου προς τον Καποδίστρια: «Οι μαθητές είναι ταραχοποιοί και στασιαστές, κατάσταση η οποία τρομοκρατεί τους κατοίκους της Αίγινας και ιδιαίτερα τους Ψαριανούς, που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα κι έτσι υπομένουν τα ολέθρια αποτελέσματα. Αίτιο αυτής της κατάστασης είναι ο καθηγητής Γεώργιος Γεννάδιος, ο οποίος τις ώρες του μαθήματός του γνωστοποιεί τα δικαιώματα που έχουν, με αποτέλεσμα τον ξεσηκωμό των μαθητών». Τη μαθητική αναταραχή προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν -αν δεν την προκάλεσαν κιόλας- οι αντίπαλοι του Κυβερνήτη, κυρίως οι Ψαριανοί και Υδραίοι.

Μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, οι δραστηριότητες του «Κεντρικού Σχολείου» ατόνησαν και στις 10 Απριλίου 1834 αποφασίστηκε η μεταφορά του στην Αθήνα και η μετατροπή του σε Γυμνάσιο με γυμνασιάρχη τον Γεώργιο Γεννάδιο. Σήμερα, το άλλοτε Κεντρικόν Σχολείον ονομάζεται Α' Πειραματικό Ενιαίο Λύκειο Αθηνών «Γεννάδειο» και στεγάζεται στο κέντρο της Αθήνας.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/articles/434#ixzz2GnONDASv



Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε

πατήστε το play

στο μαύρο πλαίσιο πάνω δεξιά

σας ευχαριστώ! 

8 βότανα κατά της μελαγχολίας


8 βότανα κατά της μελαγχολίας

Η βιομηχανία των φαρμάκων έχει πραγματοποιήσει άλματα στην αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων. Παρ' όλ' αυτά, στις ήπιες ή παροδικές μορφές κατάθλιψης μπορούν εκτός από την κλασική ιατρική και τις χημικές ουσίες να βοηθήσουν και οι παραδοσιακές θεραπείες.

Πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στον βελονισμό, στην ομοιοπαθητική και την αρωματοθεραπεία, ενώ ιδιαίτερα αποτελεσματικά θεωρούνται τα βότανα. Πολλά από αυτά έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν τη μελαγχολία, να τονώσουν το άτομο και να επιφέρουν ισορροπημένη διάθεση στον παθόντα.

Το « Έθνος - Υγεία» σας παρουσιάζει ορισμένα από τα σημαντικότερα φυτά που συστήνονται από τους βοτανολόγους για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται πάντα ύστερα από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Βάλσαμο

Θεωρείται φάρμακο για την κατάθλιψη -ειδικά της εμμηνόπαυσης- και τις νευραλγίες. Παράλληλα, είναι ένα καταπραϋντικό φυτό που τονώνει τον οργανισμό. Ισως οι ιδιότητές του κατά των ψυχικών νόσων είναι εκείνες που ενίσχυσαν την πεποίθηση που επικρατούσε κατά τον Μεσαίωνα ότι το βάλσαμο διώχνει τους «δαίμονες». Συνήθως χρησιμοποιείται το αφέψημα των ανθέων του, το οποίο παρασκευάζεται με 15-30 γραμμάρια ανθέων σε ένα λίτρο νερό ή το αφέψημα που προκύπτει από 3 κουταλιές ανθέων και βλαστών βρασμένες σε μισό λίτρο νερό.

Γκίγκο

Είναι ένα θαυματουργό βότανο το οποίο ενισχύει τον οργανισμό και μεταξύ άλλων βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Το γκίγκο χρησιμοποιείται ευρέως από τους Κινέζους θεραπευτές και κυκλοφορεί στο εμπόριο σε πολλές μορφές. Δισκία, κάψουλες, βάμμα είναι μερικές από αυτές, όμως η χρήση τους απαιτεί προσοχή όταν συνδυάζεται με άλλα φάρμακα. Οι βοτανοθεραπευτές συνιστούν κατά της κατάθλιψης τη λήψη εκχυλίσματος γκίγκο πριν από το φαγητό.

Τζίνσενγκ

Καταπολεμά το σωματικό και νοητικό στρες και χορηγείται σε περιπτώσεις γενικής αδυναμίας που προέρχεται από κατάθλιψη. Εχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οργανισμό από την ένταση, ενώ επισημαίνεται ότι οι ιαματικές του ιδιότητες συναντώνται μόνο στο αυτοφυές τζίνσενγκ και όχι σε αυτό που καλλιεργείται. Χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό φάρμακο για περισσότερα από 5.000 χρόνια και ευρέως το υιοθέτησε η παραδοσιακή ιατρική της Αμερικής. Στα συστατικά του περιλαμβάνεται και βιταμίνη D.

Ερυθραία

Ο διάσημος Γερμανός βοτανολόγος Kneipp συνιστούσε την ερυθραία κατά της μελαγχολίας. Οι αντικαταθλιπτικές ιδιότητές της αναγνωρίζονται και σήμερα από τους πρακτικούς γιατρούς οι οποίοι χορηγούν συνήθως έγχυμα από φύλλα και ανθισμένες κορυφές ερυθραίας. Πρόκειται για ένα φυτό που ευδοκιμεί στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας και που απαντάται συχνότερα σε αμμώδη εδάφη.

Μελισσόχορτο

Ο Αραβας γιατρός Αβικέννας έλεγε ότι το μελισσόχορτο «κάνει την καρδιά ευτυχισμένη». Οι σύγχρονοι βοτανοθεραπευτές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα βότανο το οποίο έχει μεταξύ άλλων και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως, αν προσθέσουμε τσάι μελισσόχορτου στο μπάνιο μας, θα επιτύχουμε χαλάρωση των νεύρων. Οταν συνδυάζεται με βαλεριάνα και ζυθοβότανο καταπολεμά την ελαφρά αϋπνία.

Τριγωνέλλα

Είναι τονωτική στις περιπτώσεις φυσικών αλλά και ψυχικών ασθενειών. Η κατανάλωσή της προκαλεί πάχυνση και ενισχύει τον αδύναμο οργανισμό, ενώ ειδικά σκευάσματα που προτείνουν οι βοτανοθεραπευτές μπορούν να προκαλέσουν ευφορία στον οργανισμό. Η τριγωνέλλα καλλιεργείται στη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή και στις μεσογειακές χώρες και είναι πολύ διαδεδομένη και αυτοφυής στην Ελλάδα. Μάλιστα ονομάζεται και «ελληνικό χορτάρι» καθώς μοιάζει με τριφύλλι.

Φασκόμηλο

Μετριάζει τον ερεθισμό του νευρικού συστήματος, ασκεί σημαντική επιρροή στον εγκέφαλο κατευνάζοντάς τον και είναι ευεργετικό σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, καταθλιπτικών καταστάσεων και ατονίας της μνήμης. Κατά της νευρασθένειας συστήνεται το έγχυμα του φυτού, το οποίο παρασκευάζεται σύμφωνα με τους ειδικούς από 12 γραμμάρια βοτάνου βρασμένα σε 250 ml νερού. Απαιτείται προσοχή κατά τη χρήση του, καθώς μεγάλες ποσότητες φασκόμηλου μπορεί να προκαλέσουν τοξικά φαινόμενα.

Πεύκο

Το πεύκο είναι ένα από τα φυτά που μπορούν να ενισχύσουν όσους πάσχουν από κατάθλιψη και μελαγχολία. Λίγα βρασμένα φύλλα πεύκου μαζί με αρσενικά άνθη ριγμένα στο νερό του λουτρού μας ξεκουράζουν, ηρεμούν τα νεύρα και ανακουφίζουν τους καταθλιπτικούς. Στη μυθολογία το πεύκο ήταν το αγαπημένο φυτό της Ρέας, της μητέρας των θεών, γιατί συμβόλιζε τον σύνδεσμο των δύο γονιών της, του Ουρανού και της Γης.

Οι αθάνατες τροφές

Οι αθάνατες τροφές
 Οι αθάνατες τροφές

Υπάρχουν τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται

Στην εποχή μας έχουμε συνηθίσει στην ιδέα της «ημερομηνίας λήξης» και θεωρούμε δεδομένο ότι όλα τα τρόφιμα, μετά από κάποιο διάστημα είναι «για πέταμα». Πράγματι, τα περισσότερα τρόφιμα αντέχουν για σχετικά μικρά διαστήματα και έπειτα, παίρνουν τον φυσικό δρόμο της αλλοίωσης.

Ωστόσο, υπάρχει μία ομάδα τροφών και συστατικών που μπορούν να αντέξουν για χρόνια, ακόμη και για δεκαετίες (!), χωρίς να υποστούν καμία μεταβολή. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να διατηρηθούν σωστά, μακριά από «εξωτερικούς εισβολείς». 



• Το μέλι
Το μέλι, πέρα από τις γλυκαντικές και ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του, είναι γνωστό και ως η τροφή που δεν σαπίζει ποτέ. Εφόσον διατηρηθεί σε κλειστό, καθαρό δοχείο το μέλι δεν παθαίνει τίποτα. Η μοναδική μεταβολή την οποία μπορεί να υποστεί, είναι το «ζαχάρωμα», το οποίο όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το μέλι είναι ακατάλληλο. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε το δοχείο σε χλιαρό νερό. Σε λίγο το μέλι επανέρχεται στη γνωστή, ρευστή μορφή του.

• Η ζάχαρη
Η λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη δεν αλλοιώνεται, όσο κι αν μείνει στο ντουλάπι μας. Αρκεί να την φυλάσσουμε σε κλειστό (ει δυνατόν αεροστεγές) δοχείο για να την προφυλάξουμε από την υγρασία και τα έντομα. Το ίδιο ισχύει και για προϊόντα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως οι μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού.

• Το αποφλοιωμένο ρύζι
Όλες οι ποικιλίες του αποφλοιωμένου ρυζιού αντιστέκονται στο χρόνο. Αν η συσκευασία έχει παραμείνει άθικτη και δεν έχει εκτεθεί σε υγρασία ή έντομα, το ρύζι είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Γι’ αυτό και στις συσκευασίες δεν αναγράφεται ημερομηνία λήξης, αλλά υπάρχει η ένδειξη «ανάλωση, κατά προτίμηση πριν από». Προσοχή όμως! Το αναποφλοίωτο ρύζι δεν έχει την ίδια αντοχή.

• Τα οινοπνευματώδη ποτά
Όλοι ξέρουμε ότι πολλά ποτά, όχι μόνο δεν «χαλάνε» με το πέρασμα του χρόνου, αλλά γίνονται πολύ καλύτερα. Τα ποτά που φυλάσσονται σε κλειστά μπουκάλια, σε δροσερό και σκιερό μέρος παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτα. Το ίδιο δεν ισχύει για μπουκάλια που έχουν ανοιχτεί, καθώς σιγά-σιγά χάνουν το άρωμα και τη γεύση τους.

• Το καλαμποκάλευρο
Αυτό το πολύ θρεπτικό είδος αλευριού είναι και ιδιαίτερα ανθεκτικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διατηρηθεί σε δροσερό, σκιερό και ξηρό μέρος, μέσα σε κλειστό δοχείο.

• Το λευκό ξύδι
Άλλο ένα τρόφιμο που δεν υποκύπτει στη φθορά. Το λευκό ξύδι, εφόσον διατηρηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες, στη συσκευασία του, δεν αλλοιώνεται. Θα ξέρετε ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέχρι την τελευταία σταγόνα, όσος καιρός κι αν έχει περάσει από τη στιγμή που το αγοράσατε.

• Το φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
Είναι πολύ πιο σπάνιο και πολύ πιο ακριβό από τη συνθετική βανίλια που αγοράζουμε συνήθως. Όμως, το φυσικό εκχύλισμα βανίλιας, περιέχει αλκοόλ, που το κάνει σχεδόν... αθάνατο. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο σούπερ μάρκετ, προτιμήστε αυθεντική βανίλια. Θα σας στοιχίσει κάτι παραπάνω, αλλά δεν θα την πετάξετε ποτέ!

• Το αλάτι
Το πιο δημοφιλές καρύκευμα στον κόσμο, είναι και το πλέον μακρόβιο. Το επεξεργασμένο αλλά και το θαλασσινό αλάτι, μένει αναλλοίωτο όσα χρόνια κι αν περάσουν. Γι’ αυτό και χρησιμεύει και ως μέσο διατήρησης πολλών τροφίμων. Κάτι ήξεραν οι παππούδες μας που έφτιαχναν παστά ψάρια και κρέατα, όταν ακόμη δεν υπήρχαν ψυγεία!

newsbeast.gr



Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε
πατήστε το play
στο μαύρο πλαίσιο πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις