Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Μικρά μυστικά για τέλεια μπουγάδα



Μικρά μυστικά που θα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη


Μικρά μυστικά για τέλεια μπουγάδα

Μπορεί η τεχνολογία να δίνει εύκολες λύσεις στο πλύσιμο των ρούχων, αλλά τα παραδοσιακά μυστικά της γιαγιάς είναι πάντα επίκαιρα και χρήσιμα για να έχεις ένα τέλειο αποτέλεσμα και πεντακάθαρα ρούχα.


Κάθε λεπτό μετράει. Αντιμετώπισε τους λεκέδες όσο πιο γρήγορα γίνεται και φρόντισε να έχεις πάντα στο σπίτι όλα τα απαραίτητα:

* Καθαρά πανιά για να απορροφήσουν τα υγρά.

* Ειδικό υγρό για τους λεκέδες που μπαίνει στην πρόπλυση.

* Το καθαρό οινόπνευμα καθαρίζει λεκέδες από γρασίδι.

* Διέλυσε λίγη γλυκερίνη σε νερό και μούλιαε σε αυτό τα ρούχα με ξεραμένους λεκέδες.

* Αραίωσε οξυζενέ σε νερό για να μουσκέψεις τα λευκά ρούχα που έχουν κιτρινίσει.

* Με λευκό ξίδι εξουδετερώνεις τις δυσάρεστες οσμές εξαφανίζεις λεκέδες από ιδρώτα

* Για να αφαιρέσεις κόλλα χρησιμοποιήσε λίγη βενζίνη σε ένα κομμάτι βαμβάκι.

* Οι λεκέδες από αίμα εξαφανίζονται αν ξεπλύνεις το ρούχο σε κρύο νερό και μετά το αφήσεις να μουσκέψει σε χλιαρό νερό με σαπούνι. Μούσκεψε τα ασπρόρουχα σε χλιαρό νερό με λίγη αμμωνία και μετά πλύνε κανονικά.

* Για να αφαιρέσεις την τσίχλα, άφησε το ρούχο στο ψυγείο ώσπου να ξεραθεί και μετά τράβηξέ τη μέχρι να ξεκολλήσει. Επίσης, ταμπόναρε το σημείο με λίγο οινόπνευμα.

* Τα σημάδια από τα χρωματιστά μολύβια των παιδιών θα εξαφανιστούν αν τρίψεις το σημείο με λίγο οινόπνευμα. Μετά πλύνε το ρούχο με απορρυπαντικό για δύσκολους λεκέδες.

* Οι λεκέδες από λίπος αντιμετωπίζονται αν βρέξεις το σημείο με νερό και προσθέσεις λίγο απορρυπαντικό για δύσκολους λεκέδες. Μετά, πλύνε με πολύ ζεστό νερό.

* Για να αφαιρέσεις τους λεκέδες από μελάνι τρίψε το σημείο με λίγο ασετόν. Ρίξε μερικές σταγόνες χυμό από λεμόνι και λίγο αλάτι. Ξέβγαλε και πλύνετε κανονικά.

* Εξαφάνισε τους λεκέδες από ιδρώτα με ένα μείγμα από ένα μέρος λευκό ξίδι και 10 μέρη νερό.

* Αφαίρεσε τους λεκέδες από βαφή παπουτσιών με οινόπνευμα. Μούσκεψε το ρούχο σε νερό με απορρυπαντικό για δύσκολους λεκέδες και μετά πλύνε κανονικά.

* Τα σημάδια από κραγιόν αντιμετωπίζονται επίσης με καθαρό οινόπνευμα. Στη συνέχεια τρίψε το σημείο με λίγο υγρό σαπούνι και πλύνε σε ζεστό νερό.

Πρόσεξε τα ρούχα σου για να τά έχεις όλα. Γύρνα όλα τα ρούχα ανάποδα πριν τα βάλεις στο πλυντήριο για να έχουν λιγότερη φθορά στην εξωτερική πλευρά, ειδικά αν έχουν στάμπες ή ανάγλυφα σχέδια.

Ειδικές φροντίδες. Τα ευαίσθητα ρούχα, όπως οι δαντέλες και τα παλιά τραπεζομάντιλα χρειάζονται ειδική μεταχείριση στο πλύσιμο για να διατηρηθούν.

*Πριν πλύνεις τα λινά υφάσματα άφησέ τα να μουσκέψουν σε νερό με απορρυπαντικό για ευαίσθητα ρούχα όλη νύχτα. Στη συνέχεια μπορείς να τα πλύνες στο πλυντήριο στον ελαφρό κύκλο και ξέβγαλέ τα στο χέρι αφού προσθέσεις λίγο λευκό ξίδι στο νερό. Αν υπάρχουν λεκέδες, αντιμετώπισέ τους με λίγο χυμό λεμονιού και αλάτι που θα βάλεις σε υγρό ύφασμα. Αν μπορείς, άφησέ τα να στεγνώσουν έξω στον ήλιο.

*Για να καθαρίσεις τις δαντέλες ρίξε λίγο ταλκ, άφησε για δυο μέρες και μετά ξέβγαλε το ύφασμα. Άφησε να μουλιάσει όλη νύχτα σε κρύο νερό και πλύνε στο χέρι με απορρυπαντικό για ευαίσθητα ρούχα, προσθέτοντας λίγο ξίδι στο ξέβγαλμα. Αν υπάρχουν λεκέδες αντιμετώπισέ τους με χυμό λεμονιού πριν από το πλύσιμο. Σιδέρωσε τις δαντέλες βάζοντας από κάτω μια μαλακιά πετσέτα και φύλαξε τες μέσα σε μια μαξιλαροθήκη για να μην τσαλακωθούν.

Από τη Νέλλη Παρασκευοπούλου


Πηγή: womenonly.gr




Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!



Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Ιωάννης Γουτεμβέργιος



Gutenberg.jpg
Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος (πλήρες γερμ. όνομα Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg) υπήρξε Γερμανός εφευρέτης.

Γεννήθηκε κατά την επικρατέστερη εκδοχή το 1397 και απεβίωσε στις 3 Φεβρουαρίου του 1468 σε ηλικία 71 ετών. Τόπος γέννησής του είναι το Μάιντς (Mainz) της Γερμανίας και θεωρείται ο «πατέρας» της τυπογραφίας. Περίπου στα 1430 εγκαταστάθηκε στο Στρασβούργο. Τον Μάρτιο του 1434, ένα γ
ράμμα του υποδεικνύει ότι εκείνη την εποχή διέμενε εκεί, όπου είχε κάποιους συγγενείς από την πλευρά της μητέρας του. Στο Στρασβούργο άρχισε να πειραματίζεται στη μεταλλουργία και στα 1434 έκανε τα πρώτα του βήματα στην τυπογραφία.

Ο Γουτεμβέργιος θεωρείται ο «πατέρας» της μηχανικής εκτύπωσης μολονότι είχαν ήδη κατασκευαστεί κινητά τυπογραφικά στοιχεία από τον Ολλανδό Λαυρέντιο Κοστέρ στο Χάρλεμ, γιατί εκείνος συνέλαβε πρώτος την ιδέα της τυπογραφικής μεθόδου στο σύνολό της.

Ο εκπαιδευμένος χρυσοχόος, μέλος της αντίστοιχης συντεχνίας, πειραματίζεται από το 1434 με κινητούς ξύλινους χαρακτήρες. Τα πρώτα αποτελέσματα διαφαίνονται το 1436 οπότε εκτυπώνει λαϊκά, θρησκευτικά βιβλία.

Μετά από διάφορες προσπάθειες πετυχαίνει, το 1441, με τη βοήθεια ενός βελτιωμένου μελανιού, να αξιοποιήσει εκτυπωτικά και τις δύο όψεις μιας σελίδας χαρτιού.

Η τελική επιτυχία για την αξιοποίηση της εφεύρεσής του ήρθε με την εκτύπωση, το 1455, της Βίβλου των 42 γραμμών στα λατινικά, σε 180 αντίτυπα, τα περισσότερα σε κοινό χαρτί και μερικά σε χαρτί εξαιρετικής ποιότητας (vellum), μία αισθητικά άριστη τυπογραφική εργασία, αν και αποτελεί μόλις το πρώτο τυπογραφικό προϊόν του. Είναι ευρέως γνωστή ως η Βίβλος του Γουτεμβέργιου. Αποτελεί το πρώτο βιβλίο μαζικής παραγωγής, που για πολλούς είναι το καλύτερο και αρτιότερο τεχνικά βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ.

Το Project Gutenberg (εγχείρημα Γουτεμβέργιος) ονομάστηκε εις μνήμην του και είναι μια εθελοντική προσπάθεια ψηφιοποίησης, αρχειοθέτησης και διανομής πολιτισμικών έργων μέσω Διαδικτύου. Ξεκίνησε το 1971 και είναι, σήμερα, η αρχαιότερη ψηφιακή βιβλιοθήκη

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82

Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

Εικονοθεραπεία 56


Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-






Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ! 
 

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για Το Καλαντάρι του Φεβρουαρίου από το Très riches heures du duc de Berry

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Χιόνια του Φλεβαριού, χρυσάφι του καλοκαιριού.
 
Γενάρη γέννα το παιδί, Φλεβάρη, φλέβισέ το.
 
Ο Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στο χορό.
 
Καλοκαιριά της Παπαντής, Μαρτιάτικος χειμώνας.
 
Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει.
 
Ο Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στο χορό.
 
Ο Φλεβάρης κι αν χιονίσει, πάλι άνοιξη θ' άνθίση.
 
Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, πάλι άνοιξη θ' ανθίσει.
 
Μα αν κάμει και πεισμώσει, μες τα χιόνια θα μας χώσει.
 
Παπαντή καλοβρεμμένη, ή κοφίνα γεμισμένη.
 
Φλεβάρης ,κουτσοφλέβαρος, έρχεται κούτσα κούτσα, όλο νερά και λούτσα.
 
Ο μήνας Φλεβάρης ή τις φλέβες (του νερού) ανοίγει ή τις φλέβες κλείνει.
 
Του Φλεβάρη είπαν να βρέξει και λησμόνησε να πάψει.
 
Στις δέκα εφτά του Φλεβάρη θα ζεσταθεί το νύχι του βοδιού.
 
Το Φλεβάρη μη φυτέψεις, ούτε να στεφανωθείς,
 
Τρίτη μέρα μη δουλέψεις, Σάββατο μη στολιστείς.
 
Ο Φλεβάρης φλέβες ανοίγει και πόρτες σφαλάει.
 
Η Παπαντή διώχνει τις γιορτές με τ' αντί.
 
Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει
μ' αν τις φλέβες του ανοίξει ξεροπήγαδα γιομίζει.
 
Στις δεκαπέντ' από Φλεβάρη βαρεί το άλογο ποδάρι.

ΑΠΟ http://www.paidika.gr/

ΠΙΝΑΚΑΣ Το Καλαντάρι του Φεβρουαρίου από το Très riches heures du duc de Berry


Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

Ο ΜΗΝΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για Φεβρουάριος του Τσαρούχη

Ο ΜΗΝΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Ονομασία του μήνα Φεβρουαρίου

Ετυμολογία μήνα: Ο Φεβρουάριος παράγεται από το λατινικό ρήμα februare, που σημαίνει καθαίρω, αγνίζω, αποβάλλω τα καθάρματα.
Ο Φεβρουάριος προστέθηκε στο Ρωμαϊκό έτος σαν ο τελευταίος μήνας από τον Πομπίλιο Νουμά. Είναι μήνας διαβατήριος και αποκαθαρκτικός. Το 153 π,χ. μεταφέρθηκε στη θέση που έχει σήμερα (δεύτερος μήνας του έτους), και σε αυτή τη θέση διατηρήθηκε και στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Στη διάρκειά του οι Ρωμαίοι διοργάνωναν τελετές καθαρμών και εξαγνισμών.
Η λατινική λέξη februa σημαίνει καθάρσιος-καθαρκτικός και το ουδέτερο πληθυντικού februa, σήμαινε όχι μόνο καθαρτήριος, αλλά και συγκεκριμένα ειδική γιορτή που γίνονταν τον μήνα Φεβρουάριο.
Ο μήνας λοιπόν που περιλάμβανε τους καθαρμούς ονομάστηκε Februarious mensis και μετά από παράλειψη του mensis (μήνας) έμεινε η λέξη Φεβρουάριος.
Η Άλκη Κυριακίδου-Νέστορος αναφέρει ότι ο Φέβρουος ήταν ο θεός των νεκρών και η Φεβρούα ήταν η θεά που επόπτευε τους καθαρμούς και τους εξαγνισμούς.
Ο μήνας Φεβρουάριος ήταν αφιερωμένος λοιπόν από τους Ρωμαίους στον εξαγνισμό και επιπρόσθετα, επειδή ήταν πολύ βροχερός τον είχαν αφιερώσει στον Ποσειδώνα.
Ο Φεβρουάριος αντιστοιχούσε προς τον αττικό μήνα Ανθεστηριώνα.
Με την καθιέρωση του Ιουλιανού ημερολόγιου (46 π.χ.) περιορίστηκαν οι μέρες του μήνα αυτού από 30 που ήταν ως τότε σε 29, και την εποχή του αυτοκράτορα Αυγούστου του αφαιρέθηκε μια ακόμη ημέρα, που προστέθηκε στον μήνα Αύγουστο προς τιμήν του Αυτοκράτορα.

Ονομασίες λαϊκές για το μήνα Φεβρουάριο

Για να συντονιστεί το ημερολόγιο των 365 ημερών προς το ηλιακό έτος, καθιερώθηκε η αύξηση των ημερών του Φεβρουαρίου κατά μια, κάθε τέσσερα χρόνια.
Ο λαός μας τον αποκάλεσε Κουτσοφλέβαρο, επειδή έχει 28 ημέρες και κάθε τέσσερα χρόνια 29. Κάθε τέσσερα χρόνια που έχουμε δίσεκτο έτος, ο λαός μας πιστεύει ότι είναι κακότυχο. Το δίσεκτο έτος δεν πρέπει να φυτεύουν αμπέλια οι γεωργοί ούτε να γίνονται γάμοι ούτε να χτίζονται σπίτια.
Λέγεται επίσης Φλιάρης, Ληψομήνας, Κουτσός, Κουτσούκης ή Μικρός (Κύπρος).
Στον πόντο τον Φεβρουάριο τον ονόμαζαν συνήθως Κούντουρος, γιατί έχει κοντή ουρά, αφού είναι λειψός σε σχέση με τους άλλους. Επίσης σε κάποια μέρη λεγόταν Κούτσουρος, διότι κατά κάποιο τρόπο είναι κουτσουρεμένος.
Οι δύο λέξεις Φεβρουάριος, Φλεβάρης δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους άσχετα αν συμπτωματικά ταιριάζουν τόσο ώστε η μια να προέρχεται από την άλλη.
Το ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ είναι ρωμαϊκό από τους Ρωμαίους θεούς Φεβρούα των καθαρμών και Φέβρουο των νεκρών.
Το ΦΛΕΒΑΡΗΣ βγαίνει από τη λαϊκή ελληνική παράδοση και έχει σχέση με τις φλέβες της γης. Ο λαός μας κατά τον Δ.Σ. Λουκάτο, παρετυμολόγησε τον μήνα και τον ονόμασε Φλεβάρη, επειδή «ανοίγει τις φλέβες του» και γεμίζει τη γη νερά.
Κατ' άλλους λέγεται Φλεβάρης, γιατί παγώνει τις φλέβες της γης. Στη Θράκη υπάρχει το ρήμα φλεβαρίζω= πλημμυρίζω, επειδή τα χωράφια «φλεβαρίζουν από τις βροχές
Λέγεται και τρυγητής γιατί στον αγροτικό βίο, ο Φλεβάρης είναι ο μήνας των αμπελιών. Τότε γίνεται το κλάδεμα, το καθάρισμα και το τσάπισμα των αμπελιών. Τότε βάζουν και καταβολάδες, δηλαδή φυτεύουν αμπέλια (εκτός και αν είναι δίσεχτος ο χρόνος). Για αυτό του το περιεχόμενο ο Φλεβάρης λέγεται όπου είναι ανεπτυγμένη η αμπελουργία και Κλαδευτής.
Για τον άστατο καιρό, ο Φλεβάρης λέγεται επίσης και Μεθυσμένος, γιατί δεν ξέρει τι κάνει.

ΑΠΟ http://www.paidika.gr/

ΠΙΝΑΚΑΣ Γ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ



Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

Σήμερα... 2/2

 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Πολύτιμα θρεπτικά συστατικά περιέχει το μανταρίνι

Πολύτιμα θρεπτικά συστατικά περιέχει το μανταρίνι

mantarini-vitamines-thermides-kai-threptika-systatika Λειτουργεί ως «ασπίδα» απέναντι σε ασθένειες και λοιμώξεις

Το μανταρίνι είναι ο καρπός της μανταρινιάς (επιστ.: Citrus reticulata, Κιτρέα η δικτυωτή), ενός μικρού εσπεριδοειδούς δένδρου. Μοιάζει πολύ με το πορτοκάλι. Το σχήμα του δεν είναι σφαιρικό αλλά ελλειψοειδές. Τα μανταρίνια τρώγονται συνήθως ωμά ή σε φρουτοσαλάτες.

Η ιστορία του φρούτου ανάγεται πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, στην Κίνα. Λέγεται ότι τα γευστικά φρούτα πήραν το όνομά τους από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους αλλά και γιατί αντάλλασσαν τα φρούτα αυτά ως δώρα. Τα μανταρίνια Κλημεντίνες πήραν το όνομα τους από τον μοναχό Clement Rodier (1829 - 1904) που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία.

Είναι συνήθως άσπορα, μικρού σχετικά μεγέθους. Είναι διαθέσιμα από τον Νοέμβριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου με τις μεγαλύτερες ποσότητες τον Ιανουάριο. Είναι τα εσπεριδοειδή που προτιμούν τα παιδιά. Ο ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν φέρεται να έφερε πρώτος το μανταρίνι στη χώρα μας. Στα αγγλικά το μανταρίνι αναφέρεται πότε ως mandarin και πότε ως tangerine. Η λέξη αυτή αρχικά χρησιμοποιούνταν για μια μικρή ποικιλία πορτοκαλιού που έφερναν από την Ταγγέρη, στο Μαρόκο.

Δύο μέτρια μανταρίνια περίπου 100 γραμμάρια περιέχουν :

53 θερμίδες
0,2 γρ. λιπαρά
12 γρ. υδατάνθρακες
0,6 γρ. πρωτεΐνες
1,7 γρ. φυτικές ίνες
Glycemic Intex (Γλυκαιμικό Δείκτη ή GI): χαμηλός (40).

Το μανταρίνι και οι παραλλαγές του (κλημεντίνες, satsuma, tangor) είναι όλες πλούσιες σε καροτινοειδή. Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση. Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά. Πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και βιταμίνες (Α και C), που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις, το μανταρίνι είναι επίσης πολύτιμη πηγή υδατανθράκων, σίδηρου, καροτίνης και φωσφόρου.

Αλλά τα «μαγικά» συστατικά του, δεν σταματούν εδώ. Νάτριο, πρωτεΐνες, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο αλλά και φολικό οξύ είναι μερικά ακόμη από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που απολαμβάνει ο οργανισμός μας σε κάθε μπουκιά μανταρινιού.

Δυστυχώς, παρά τα αναρίθμητα θρεπτικά συστατικά του, το μανταρίνι, δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο το «αντίπαλό» του πορτοκάλι. Ελαφρώς υποτιμημένο σε σχέση με το πορτοκάλι, το ζουμερό μανταρίνι, αποτελεί πραγματική «ασπίδα» απέναντι σε δεκάδες ασθένειες και λοιμώξεις.

Η συχνή κατανάλωσή του, προστατεύει τον οργανισμό από τα κοινά κρυολογήματα και τη γρίπη ενώ η ισχυρή δράση του, καταπολεμά και σοβαρότερες ασθένειες. Σύμφωνα με μελέτες, που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, η κατανάλωση μανταρινιού, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή, διαβήτη, αρτιοσκλήρυνση ή διάφορα είδη καρκίνου.

Ωστόσο, οι προληπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες, δεν σταματούν εδώ. Έχει αποδειχθεί, πως το μανταρίνι επιταχύνει τις λειτουργίες της πέψης και γι' αυτό αποτελεί ένα πρώτης τάξεως επιδόρπιο ενώ η δράση του είναι και ηρεμιστική-καταπραϋντική και γι' αυτό καταπολεμά τις αϋπνίες και χαρίζει έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

Επίσης, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το μανταρίνι, είναι ένα φρούτο με ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην όραση, βελτιώνοντάς την αλλά και καταπολεμώντας σοβαρές ασθένειες, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Τέλος, το μανταρίνι, καταπολεμά την αρθρίτιδα και ενδυναμώνει τα οστά, χαρίζοντας ένα γερό και δυνατό σώμα.

Τρώγεται κυρίως ωμό ενώ αποτελεί και ένα πρώτης τάξεως γλυκό του κουταλιού (όπως άλλωστε και η φλούδα του). Ενίοτε, αποτελεί ένα ακόμη συστατικό μιας χορταστικής φρουτοσαλάτας ενώ μετά από στύψιμο σε αποχυμωτή και αφαίρεση των κουκουτσιών, που περιέχει, δίνει έναν γευστικότατο χυμό.

Το μανταρίνι αποτελεί ιδανικό σνακ για το γραφείο, μοναδικό επιδόρπιο μετά το φαγητό αλλά και εξαιρετική επιλογή βραδινής λιχουδιάς καθώς καταπολεμά με τον καλύτερο και τον πιο φυσικό τρόπο τη βασανιστική αϋπνία.

Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας μάλιστα, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, ο χυμός του μανταρινιού μετατρέπεται σε λικέρ, που ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο ένα όμορφο γεύμα.

diatrofi.gr


 
 
Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Ελέφαντας ο Χανιώτης

Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +- 
Από παλιά εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ 
 




Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!


τα παιδιά σας να τρώνε πρωινό


Πώς θα πείσετε τα παιδιά σας να τρώνε πρωινό

Σίγουρα έχετε ακούσει πως το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, κάτι που ισχύει φυσικά και για τους μικρούς μας φίλους, τα παιδιά. Δυστυχώς, έρευνες δείχνουν πως το 40% των κοριτσιών και το 32% των αγοριών παραλείπουν συστηματικά το πρωινό τους γεύμα.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το πρωινό;

Τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό, δεν προσλαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ώστε το σώμα τους να έχει την ενέργεια που χρειάζεται για να αποδώσουν σε φυσικές και διανοητικές διαδικασίες. Έρευνες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό αποδίδουν καλύτερα στα μαθηματικά και την ανάγνωση, έχουν αυξημένη προσοχή την ώρα του μαθήματος και συνολικά καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη. Το πρωινό γεύμα ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα πείνας (πονοκέφαλο, κόπωση, υπνηλία και ανησυχία), βοηθά τα παιδιά να σκέφτονται γρηγορότερα, να απαντούν πιο καθαρά σε ερωτήσεις και να είναι πιο ήρεμα.

Επιπρόσθετα, το πρωινό γεύμα φαίνεται πως βοηθά και στη βελτίωση της γενικότερης υγείας των παιδιών, αφού όσα δεν το παραλείπουν είναι πιο πιθανό: να καταναλώνουν θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την ανάπτυξή τους (π.χ. σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες Α, C, B12, ριβοφλαβίνη κ.α.), να ελέγχουν το σωματικό τους βάρος καλύτερα, να έχουν μικρότερα επίπεδα χοληστερόλης αίματος, να υποφέρουν λιγότερο συχνά από στομαχόπονο, κρυολογήματα ή γρίπη.

Πώς μπορώ να πείσω το παιδί μου να καταναλώνει πρωινό;

Το σημαντικότερο ίσως είναι να δώσετε εσείς το καλό παράδειγμα! Να ξεκινήσετε δηλαδή να τρώτε πρωινό και εσείς οι ίδιοι. Είναι πιο πιθανό να αρχίσει να «χτίζει» το παιδί υγιεινές συνήθειες, αν βλέπει τους γονείς του να τρώνε πρωινό γεύμα κάθε μέρα. Απλές κινήσεις που θα σας βοηθήσουν ως προς αυτήν την κατεύθυνση είναι: (1) η συμμετοχή του παιδιού στο σχεδιασμό των πρωινών γευμάτων της εβδομάδας (2) να συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια στο τραπέζι κάθε πρωί, και (3) να αφήνετε ένα μπολ φρέσκα φρούτα στο τραπέζι, αλλά και να έχετε πάντα στο σπίτι ατομικές συσκευασίες από γάλα και μπάρες δημητριακών, όταν κάποια πρωινά η οικογένεια βιάζεται.

Ποιες είναι οι κατάλληλες επιλογές πρωινού για το παιδί;

Οι πιο υγιεινές και συνάμα ελκυστικές επιλογές πρωινού για τα παιδιά είναι οι εξής:

• Δημητριακά ολικής άλεσης με μέλι ή φρούτα και γάλα χαμηλών λιπαρών
• Αυγό βραστό με μια φέτα ψωμί του τοστ
• Στρογγυλό ψωμάκι για σάντουιτς με άπαχο κρεμώδες τυρί και λαχανικά
• Γάλα χαμηλών λιπαρών και μια μπάρα δημητριακών-φρούτων
• Ατομικές συσκευασίες από γάλα ή γιαούρτι ή άλλα γαλακτοκομικά (π.χ. κρέμες)
• Ψωμάκι ολικής άλεσης για σάντουιτς με μαργαρίνη και μαρμελάδα (με λιγότερη ζάχαρη) ή ακόμη και φυστικοβούτυρο.
• Κάποια από τις παραπάνω επιλογές θα κινητοποιήσει το παιδί σας να καταναλώνει πρωινό, έστω και αυτό αρχικά γίνεται «στο πόδι».

Στόχος θα πρέπει να είναι το πρωινό γεύμα να μετατραπεί σε συνήθεια σιγά σιγά. Ούτως ή άλλως, έρευνες υποστηρίζουν ότι μια ενέργεια που επαναλαμβάνεται τακτικά, απαιτεί τουλάχιστον 2 εβδομάδες για να γίνει συνήθεια!

iatronet.gr


Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

Κουλουρι Θεσσαλονικης/Σιμιτια

Photo

Κουλουρι Θεσσαλονικης/Σιμιτια

ΥΛΙΚΑ
Αλευρι Κιτρινο 20% 200γρ
Αλευρι Δυνατο 30% 300γρ
Αλευρι Μαλακο 50% 500γρ
Ταχινι 10% 100γρ
Ζαχαρη 5% 50γρ
Λαδι η Φυτικο Βουτυρο 5% 50γρ
Μαγια 4% 40γρ
Νερο εως 45-50% 450γρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Ζυμωνουμε ολα τα υλικα μαζι 4λ στην πρωτη ταχυτητα
και 4λ στην δευτερη ωσπου να γινει μια ζυμη πολυ καλα
ζυμωμενη. Αφηνουμε να ξεκουραστει 20λ και κοβουμε σε
κοματια 100γρ τα πλαθουμε φυτιλια τα περναμε στο νερο
και αμεσως στο σουσαμι. Τα στοιβαζουμε σε μια λαμαρινα
και τα αφηνουμε να γινουν για περιπου 30λ με 45λ.
Στην συνεχεια περνουμε τις δυο ακρες, τις τραβαμε να
ανοιξουν και ενωνουμε τις δυο ακρες, τοποθετουμε σε
λαμαρινα και ψηνουμε στους 200β για 20λ με 25λ.
Καλη σας επιτυχια!!!



Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις