Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Κήπος: Προετοιµάστε τα φυτά σας

Κήπος: Προετοιµάστε τα φυτά σας για την άνοιξη


Κήπος: Προετοιµάστε τα φυτά σας
Ηρθε ο καιρός να ετοιμάσετε τα φυτά σας για να υποδεχτούν την άνοιξη. Άλλωστε, οι τρεις επόμενοι μήνες είναι η εποχή που τα φυτά αναγεννιούνται και μεταμορφώνονται και, αν τα έχετε προετοιμάσει σωστά, θα επωφεληθούν από τις αλλαγές και θα δώσουν το μέγιστο της ανάπτυξής τους. Πρέπει, λοιπόν, να βάλετε στο πρόγραμμα τις ακόλουθες κηποτεχνικές εργασίες.
Κλάδεμα
Είναι η κατάλληλη εποχή για να κάνετε τα απαραίτητα κλαδέματα στον κήπο ή το μπαλκόνι. Συγκεκριμένα, θα πρέπει ήδη να έχετε κλαδέψει τις τριανταφυλλιές, ενώ είναι η κατάλληλη στιγμή να κλαδέψετε τα κωνοφόρα, αλλά και τα καρποφόρα δέντρα. Επίσης, καλό είναι να ψαλιδίσετε τώρα τους θάμνους, για να κρατήσουν το σχήμα τους, και να αφαιρέσετε τους «λαίμαργους» βλαστούς και τις παραφυάδες, που εξασθενούν τα φυτά. Μην ξεχνάτε ότι φυλλοβόλα δέντρα, θάμνοι και αναρριχώμενα που ανθίζουν πριν από την εμφάνιση φύλλων θα πρέπει να κλαδευτούν αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους.

Λίπανση
Καθώς ο καιρός ζεσταίνει, μπορείτε να ξεκινήσετε να λιπαίνετε τα φυτά. Στον κήπο, στα δέντρα και τους θάμνους χρησιμοποιήστε υδροδιαλυτό λίπασμα σε στερεή μορφή, το οποίο όμως δεν πρέπει να ρίχνετε κοντά στο λαιμό του φυτού. Μετά τη λίπανση, θυμηθείτε να κάνετε ένα καλό πότισμα, ώστε να είστε βέβαιοι ότι το λίπασμα διαλύθηκε και απορροφήθηκε από το χώμα. Για τις γλάστρες, προτιμήστε λιπάσματα σε υγρή μορφή, που απορροφώνται καλύτερα και δεν κινδυνεύουν να κάψουν τα φυτά. Σε αυτή την περίπτωση, μην ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε τακτικά τη λίπανση, καθώς με το πότισμα τα θρεπτικά στοιχεία ξεπλένονται. Όποιο είδος λιπάσματος κι αν χρησιμοποιήσετε, φροντίστε το φυτό να είναι καλά ενυδατωμένο. Αν παρουσιάζει σημάδια δίψας, κάντε πρώτα ένα καλό πότισμα και μετά ρίξτε το λίπασμα.

Σκάλισμα
Από τα νερά της βροχής ή το πότισμα μπορεί να έχει δημιουργηθεί σκληρή κρούστα στην επιφάνεια του εδάφους. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να σκαλίσετε το χώμα και να ενσωματώσετε σε αυτό κομπόστ ή καλά χωνεμένη κοπριά. Με ένα προσεγμένο σκάλισμα, θα μπορεί το φυτό να αερίζεται και να ποτίζεται πιο σωστά και οι ρίζες του να αναπτύσσονται καλύτερα. Επίσης, θα καταπολεμήσετε και πιθανές προσβολές στο χώμα, που θα προκαλέσουν προβλήματα στα φυτά. Τέλος, καθώς θα ασχολείστε με το σκάλισμα, είναι ευκαιρία να φτιάξετε ξανά τους λάκκους γύρω από τα δέντρα, που πιθανώς έχουν χαλάσει από τις βροχές.

Καθαρισμός
Τα φύλλα από τα φυλλοβόλα δέντρα και τους θάμνους έχουν πέσει, οπότε θα πρέπει να καθαρίσετε τον κήπο και τις γλάστρες σας από τα πεσμένα φύλλα. Επίσης, καθαρίστε τα φυτά από ξερά ή σπασμένα κλαδιά και ξερά φύλλα που δεν έχουν πέσει ακόμη. Αφαιρέστε τα ώριμα λουλούδια από τους ανθοφόρους θάμνους και τα εποχιακά. Επιπλέον, μπορείτε να αρχίσετε να καθαρίζετε τον κήπο, τα παρτέρια και τις γλάστρες από τα άγρια χόρτα και τα ζιζάνια, επειδή όμως είναι λίγο νωρίς ακόμη, ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία αργότερα.

Μεταφύτευση
Είναι η κατάλληλη στιγμή για να μεταφυτέψετε τα φυτά που χρειάζονται μεγαλύτερες γλάστρες στο μπαλκόνι σας. Επίσης, να αλλάξετε θέσεις σε θάμνους και δέντρα μέσα στον κήπο. Μην ξεχάσετε να προετοιμάσετε κατάλληλα τα φυτά που θα μεταφυ­τευτούν, να προστατέψετε το ριζικό τους σύστημα κατά την αφαίρεση από το χώμα, αλλά και κατά τη μεταφορά. Σε κάθε περίπτωση, η μεταφύτευση πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και σωστή προετοιμασία.

Φύτεμα εποχιακών και βολβών
Με τα εποχιακά και τους βολβούς θα δώσετε χρώμα στον κήπο και τη βεράντα. Είναι η κατάλληλη εποχή να φυτέψετε βολβούς ή έτοιμα φυτά από το φυτώριο ή και να σπείρετε. Προετοιμάστε καλά τους χώρους που θα φυτευτούν τα εποχιακά, σκαλίζοντας, καθαρίζοντας και τοποθετώντας κοπριά τουλάχιστον 3 εβδομάδες νωρίτερα. Τα φυτά που θα πάρετε έτοιμα από φυτώριο είναι ήδη ανθισμένα ή θα ανθίσουν σε λίγες ημέρες. Όσα θα σπείρετε ή οι βολβοί που θα φυτέψετε τώρα, θα ανθίσουν το καλοκαίρι ή και αργότερα. Δημιουργήστε γλάστρες ή παρτέρια με έντονα χρώματα. Χρησιμοποιήστε εποχιακά με ίδιο χρώμα ή δημιουργήστε συνθέσεις με χρωματική ποικιλία.


Πολλαπλασιασμός των φυτών
Αν δεν θέλετε να αγοράζετε έτοιμα φυτά, μπορείτε να αναπαράγετε τα φυτά σας με σπόρο ή με τμήμα τους.

Με σπόρο
Σε ένα ρηχό δοχείο ή κιβώτιο, τοποθετήστε χώμα. Με ένα σκαλιστήρι, χαράξτε αυλάκια στο χώμα και ρίξτε σπόρους του αγαπημένου σας φυτού. Οι αποστάσεις είναι ανάλογες του μεγέθους του σπόρου. Το σπόρο μπορείτε να τον προμηθευτείτε από τα ειδικά μαγαζιά ή να τον μαζέψετε από τα ώριμα στελέχη των φυτών. Αφού τοποθετήσετε τους σπόρους, σκεπάστε τους με λίγο χώμα και πατήστε τους ελαφρά ώστε να έχουν καλή επαφή με το χώμα. Ποτίστε προσεκτικά, για να μην ξεθαφτούν, και τοποθετήστε το δοχείο σε προστατευμένο ή και σε κλειστό σημείο, με θερμοκρασία γύρω στους 15-20 βαθμούς Κελσίου.
 

●Όλα τα φυτά παράγονται με σπόρο: τα εποχιακά (π.χ. σκυλάκια, πετούνιες, ζίνιες), όλα τα λαχανικά, ο μαϊντανός κλπ.

Με μοσχεύματα
Τα μοσχεύματα είναι τμήματα του φυτού που κόβονται και φυτεύονται σε κατάλληλο υπόστρωμα για να δημιουργηθεί ένα νέο φυτό. Τα μοσχεύματα, ανάλογα με το είδος του φυτού, είναι βλαστοί, βλαστοί με φύλλα και έναν οφθαλμό ή φύλλα με μίσχο. Κόβουμε το αντίστοιχο τμήμα από το φυτό και το τοποθετούμε σε άμμο ή κάποιο ειδικό φυτόχωμα ή σε σκέτο νερό, μέχρι να βγάλει ρίζες, και στη συνέχεια να το φυτέψουμε σε γλαστράκια.
● Έτσι πολλαπλασιάζονται τα γεράνια, οι βαμβακούλες, η λουίζα, το βιβούρνο, η βουκαμβίλια κ.ά.

Ποιο σπόρο να επιλέξετε;

Οι σπόροι που μαζεύονται από τον κήπο πολλές φορές δεν αναπαράγουν πιστά τα φυτά από τα οποία μαζεύτηκαν, καθώς η επικονίασή τους εξαρτάται από τη γύρη που θα μεταφερθεί με τον αέρα, τα πουλιά ή τα έντομα. Το μάζεμα και η φύλαξη των σπόρων πρέπει να γίνονται προσεκτικά, σε ζεστό και ξερό μέρος, ώστε να εξασφαλίζονται η βλάστησή τους και η ποιότητα των φυτών που θα γεννηθούν. Συνήθως, οι φρέσκοι σπόροι δεν βλασταίνουν, χρειάζονται πρώτα να μείνουν σε μια περίοδο ηρεμίας.

Με καταβολάδες
Οι καταβολάδες δεν κόβονται από το φυτό, αλλά φυτεύονται στο χώμα. Παίρνετε ένα μακρύ και ευλύγιστο βλαστό από το φυτό και το τοποθετείτε σε μια γλάστρα με χώμα. Μετά από 2 περίπου μήνες, το σημείο αυτό έχει βγάλει ρίζες, οπότε και μπορεί να κοπεί από το μητρικό φυτό.
●Έτσι πολλαπλασιάζονται τα μαλακά αναρριχώμενα (π.χ. γιασεμί, φούλι), τα εσπεριδοειδή, κ.ά.

Με παραφυάδες
Οι παραφυάδες είναι βλαστοί που βρίσκονται στη βάση του κορμού ή στις ρίζες των φυτών. Από τέτοια τμήματα είναι εύκολο να παράγουμε νέα φυτά, καθώς έχουν ήδη ρίζες πριν τα αφαιρέσουμε από το φυτό.
●Με αυτό τον τρόπο πολλαπλασιάζεται η δάφνη του Απόλλωνα, η πικροδάφνη κ.ά.

Με διαίρεση
Τα φυτά που έχουν πλούσιο ριζικό σύστημα και σχηματίζουν συστάδες μπορούν να πολλαπλασιαστούν με διαίρεση. Βγάλτε το φυτό από το χώμα, μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, και χωρίστε το σε μικρότερα κομμάτια. Τοποθετήστε τα αμέσως στις νέες τους θέσεις.
●Με αυτή τη μέθοδο θα φτιάξετε νέα φυτά αλόης, ίριδες, αφρικάνικες βιολέτες κ.ά.

vita.gr


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\




Σήμερα... 28/3

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΦΤΩΧΟ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Ευη Ρακοπουλου.
Το λένε μελαχρινό, αλλά και φτωχό.Το πρώτο γιατί είναι σκούρο το γλυκό και το δεύτερο γιατί δεν έχει βούτυρο,γάλα και αυγά. Για τη σαρακ...
mpoufakos.com

http://www.mpoufakos.com/2016/03/ftiaxnoyme-ftoxo-tora-poy-einai-nhsteia.html

Το λένε μελαχρινό, αλλά και φτωχό.Το πρώτο γιατί είναι σκούρο το γλυκό και το δεύτερο γιατί δεν έχει βούτυρο,γάλα και αυγά. Για τη σαρακοστή και όχι μόνο, είναι ένα ωραίο, ελαφρύ και νόστιμο γλυκάκι.

Τα υλικά μας:
1 ποτήρι νερού λάδι ή αραβοσιτέλαιο
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 και 1/2 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουερ
1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ ή ούζο
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (όσο πάρει)
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλάκι κοφτό τριμμένη κανέλα
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
1/2 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 ποτήρι κρασιού  τριμμένο καρύδι

Πως το φτιάχνουμε :
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με το μίξερ, το λάδι με τη ζάχαρη 15΄-20΄. Σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά εκτός από τα αλεύρια και ανακατώνω με ξύλινη κουτάλα.
Τέλος ρίχνω τμηματικά, εναλλάξ το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατώνω με την κουτάλα συνέχεια, μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής χυλός, όπως του κέικ.
Λαδώνω το ταψάκι και πασπαλίζω με αλεύρι. Ρίχνω το χυλό μέσα και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45΄ - 60΄.
Όταν ροδοψηθεί επάνω, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Στα 45΄το τρυπάμε με μαχαίρι να ελέγξουμε αν ψήθηκε.
Όταν το μαχαίρι βγει τελείως στεγνό,είναι ψημένο και το βγάζουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσει και μετά το κόβουμε.
Αν θέλουμε του ρίχνουμε και σιρόπι.

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

πολύ ελαφρύ και νόστιμο

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Katerina Vasileiou.
Καλησπερα σε όλους !
Σοκολατένια κρέμα με επικάλυψη ινδοκαρυδο Σουλτάν Σαρμασι
Δοκιμασμένη συνταγή τέλειο ! Το έχουμε δει το ξαναδειχνουμε για τα νέα μελη






https://www.facebook.com/NefisYT/videos/10153273153733101/
Son zamanların en çok beğeni alan tatlılarından biri, çok hafif ve lezzetli :) Sultan Sarması; http://www.nefisyemektarifleri.com/v…/sultan-sarmasi-tarifi/
Önemli rica; videolarımızı ve tariflerimizi izinsiz bir şekilde sayfalarında paylaşan emek hırsızı sayfaları takipten çıkarmanızı önemle rica ediyoruz, çünkü bizim sayfamızdaki tariflerin tamamı kendimizin ve yazarlarımızın emekleri ile meydana geliyor, videolar özellikle çok büyük emek istiyor, bunların çalınıp farklı yemek sitelerinde paylaşılması ve buna destek verilmesi kul hakkına girer, takipçilerimizin bu konuda göstereceği duyarlılık için teşekkür ederiz....
not: takipçilerimizin kendi duvarında yaptığı paylaşımlardan bahsetmiyorum, sizler ne kadar çok paylaşırsanız bize o kadar destek olur :)


Ένα από τα πιο άρεσε γλυκά των τελευταίων χρόνων, πολύ ελαφρύ και νόστιμο :) Σουλτάν Roll · http://www.nefisyemektarifleri.com/video/sultan-sarmasi-tarifi/

Σημαντικό αίτημα · σας ζητάμε θερμά να αφαιρέσετε τις σελίδες των σελίδων εργασίας-Κλέφτη που μοιράζονται τις σελίδες και τις σελίδες σας χωρίς άδεια, γιατί όλοι μας οι για δημιουργούνται με το δικό μας και το έργο μας, τα βίντεο απαιτούν ιδιαίτερα πολλή δουλειά, μοίρασμα Αυτοί σε διαφορετικά τρόφιμα και το υποστηρίζουν είμαστε στα δεξιά της ας, ευχαριστούμε για την ευαισθησία σας στην αγαπημένη....
Σημείωση: δεν μιλάω για το paylasimlardan που έφτιαξε στον δικό του τοίχο, όσο πιο πολύ μοιράζεστε, τόσο περισσότερη υποστήριξη μπορείτε να μας δώσετε
                                                              


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\




ΣΑΜΑΛΙ ΤΗΣ Μ.ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Μεγάλη Εβδομάδα και όλοι λίγο ή πολύ νηστεύουμε. Πολλοί δεν τρώνε ούτε λάδι.Όσο πιο σκληρή νηστεία κάνουμε τόσο πιο πολύ θέλουμε ένα γλυκό για να ενισχύσουμε…
archangelosmichail.gr
Μεγάλη Εβδομάδα και όλοι λίγο ή πολύ νηστεύουμε. Πολλοί δεν τρώνε ούτε λάδι.Όσο πιο σκληρή νηστεία κάνουμε τόσο πιο πολύ θέλουμε ένα γλυκό για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας. Το σάμαλι της Μεγάλης Εβδομάδας δεν έχει ούτε λάδι είναι και πανεύκολο και τονωτικό.
Συστατικά
1 κιλό σιμιγδάλι (μισό ψιλό και μισό χονδρό)
½ κιλό ζάχαρη
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι πορτοκάλι χυμό
2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
4 ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής
Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάλε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακάτεψέ τα ελαφρά.
Βάλε το χυλό σε λαδωμένο ταψί.
Ψήσε για περίπου 50 λεπτά.
Στο μεταξύ βάλε τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και άφησε να πάρει 2-3 βράσεις.
Περίχυσε το σάμαλι ζεστό με το καυτό σιρόπι.
Κόψε σε κομμάτια και άφησε να απορροφήσει καλά το σιρόπι κάποιες ώρες
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
πηγη mpoufakos.com

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Τρόποι χρήσης ενός σφουγγαριού!

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη idiva.gr.





το βίντεο εδώ
https://www.facebook.com/idivagr/videos/1415572171799245/
idiva.gr
Θα σας λύσουν τα χέρια!
15 Τρόποι χρήσης ενός σφουγγαριού!


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\


Πως θα Καλλιεργήσετε Φασολάκια

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Οι διάφορες ποικιλίες της φασολιάς είναι ιδανικές για καλλιέργεια στον κήπο σας, μιας και όλη τη σεζόν θα μαζεύετε χλωρά φασόλια από αυτές. Τα χλωρά φασολάκια…
share24.gr

http://share24.gr/pos-tha-kalliergisete-fasolakia-ston-kipo-enas-olokliromenos-odigos-vima-pros-vima/

Πως θα Καλλιεργήσετε Φασολάκια στον Κήπο – Ένας Ολοκληρωμένος Οδηγός Βήμα προς Βήμα



Οι διάφορες ποικιλίες της φασολιάς είναι ιδανικές για καλλιέργεια στον κήπο σας, μιας και όλη τη σεζόν θα μαζεύετε χλωρά φασόλια από αυτές. Τα χλωρά φασολάκια  μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και είναι πολύ θρεπτικά. Έχουν πολλές φυτοθρεπτικές ουσίες, όπως λουτεΐνη, κερκετόλη, κεμφερόλη, β-καροτίνη, βιολαξανθίνη, νεοξανθίνη και άλλες ξανθόλες. Επίσης, περιέχουν τις βιταμίνες B6, B2, C, K και άλλες.
Αν θέλετε να καλλιεργήσετε φασολάκια στον κήπο σας φέτος, αλλά δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε, διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές και θα τα καταφέρετε.

Ποια Ποικιλία να Επιλέξω;

Οι ποικιλίες των φασολιών χωρίζονται σε δύο μεγάλα γκρουπ: στις αναρριχώμενες ποικιλίες και στις θαμνώδεις ποικιλίες. Οι αναρριχώμενες ποικιλίες χρειάζονται υποστήριξη και στηρίγματα καθώς αναπτύσσονται για να σκαρφαλώνουν, ενώ οι θαμνώδεις σχηματίζουν ένα μικρό σε ύψος φυτό που δεν χρειάζεται στήριγμα για να αναπτυχθεί.
Ο καρπός της φασολιάς (λέγεται λοβός ή χέδρωπας) είναι κυρίως πράσινος, αλλά υπάρχουν πολλές ποικιλίες με διάφορα χρώματα λοβού, όπως μοβ, κόκκινο, κίτρινο και δίχρωμα. Μπορούμε επίσης να βρούμε ποικιλίες με διάφορα μήκη (10-20 εκατοστά σε μάκρος) και σχήματα λοβού, κυλινδρικά ως πεπλατυσμένα. Όλες οι ποικιλίες συγκομίζονται πριν οι λοβοί ωριμάσουν, μιας και τρώγεται και το σαρκώδες περίβλημα του λοβού μαζί με τα σπέρματα του εσωτερικού.

Αναρριχώμενες Ποικιλίες ή Θαμνώδεις;

Κάθε ένα από αυτά τα δύο γκρουπ έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους κι η επιλογή εξαρτάται από το τι σας βολεύει και τι προγραμματισμό θέλετε να κάνετε στον κήπο σας.
Οι αναρριχώμενες ποικιλίες από τη στιγμή που αρχίζουν να δίνουν παραγωγή θα συνεχίσουν μέχρι το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου και μπορούν να φυτευτούν λίγο πιο κοντά σε σχέση με τις θαμνώδεις. Απ’ την άλλη, χρειάζονται υποστήριξη, δηλαδή περισσότερη δουλειά και προσπάθεια από σας κι ενδεχομένως περισσότερα έξοδα για την προμήθεια υλικών. Επίσης, επειδή χρειάζεται να πάρουν ύψος μπαίνουν στην παραγωγή λίγο πιο μετά από τις θαμνώδεις ποικιλίες.
Οι θαμνώδεις ποικιλίες δεν χρειάζονται καμία υποστήριξη για την ανάπτυξή τους, αλλά μειονεκτούν στο ότι δίνουν μόνο μια φορά καρπούς και αφού τους συγκομίσετε θα πρέπει να ανανεώσετε την καλλιέργεια φυτεύοντας ξανά.
Αναρριχώμενες και θαμνώδεις ποικιλίες φασολιάς

Πώς θα Φυτέψω τους Σπόρους της Φασολιάς;

Αν τα κρύα έξω δεν έχουν περάσει, μπορείτε να αρχίσετε φυτεύοντας σε σπορείο σε εσωτερικό χώρο, 2-3 εβδομάδες πριν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός. Στο ύπαιθρο μπορούμε να σπείρουμε από αρχές Απρίλη κι αργότερα όλο το θέρος.
Πριν την φύτευση, θα πρέπει να αφήσουμε τα φασόλια που θα φυτέψουμε σε νερό για 30 λεπτά ή να τα τυλίξουμε σε βρεγμένη πετσέτα το βράδυ πριν φυτέψουμε. Καλό είναι να αποφύγουμε την διατήρηση τους σε νερό όλο το βράδυ για πολλές ώρες, μιας και οι σπόροι μπορεί να παρουσιάσουν σήψη ή να σπάσουν στη μέση όταν φυτευθούν.
Φυτεύουμε σε δουλεμένο ελαφρύ χώμα, καθώς τα φασόλια δεν φυτρώνουν εύκολα σε συμπιεσμένο χώμα. Επίσης, το έδαφος θα πρέπει να είναι αρκετά γόνιμο και να στραγγίζει καλά. Στη θέση φύτευσης τοποθετήστε 2-3 φασόλια και όταν φυτρώσουν και φανούν πάνω από το έδαφος κρατήστε σε κάθε θέση το πιο ζωηρό.
Οι αποστάσεις φύτευσης είναι γύρω στα 15 εκατοστά στην γραμμή φύτευσης, αν δεν θέλετε να αραιώσετε τα φυτά αργότερα, με τις αναρριχώμενες ποικιλίες να μπορούν να φυτευθούν μέχρι και στα 10 εκατοστά. Αν ανησυχείτε για το ποσοστό φύτρωσης, μπορείτε να φυτέψετε πιο κοντά, στα 5 εκατοστά και να αραιώσετε αργότερα απομακρύνοντας τα πιο αδύναμα φυτά. Φυτεύετε τα φασόλια σε βάθος 2-3 εκατοστά. Κάθε γραμμή φύτευσης θα πρέπει να απέχει από την άλλη περίπου 50-80 εκατοστά ανάλογα την ποικιλία, ώστε τα φύλλα των φυτών να μην είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και να αερίζεται καλύτερα η καλλιέργεια, ώστε να περιοριστούν ασθένειες, όπως το ωίδιο, η ανθράκωση και η προσβολή από τετράνυχο και αφίδες.
Για τις αναρριχώμενες ποικιλίες κατασκευάστε στηρίγματα από καλάμια ή σπάγκους, πέργολες οριζόντιες ή κωνικές ή τρίγωνες με γωνία δεμένη στο πάνω μέρος. Έτσι οι φασολιές σας θα μπορούν να κρατηθούν και να αναπτυχθούν προς τα πάνω. Οι φασολιές είναι επίσης εξαιρετικές για φύτευση σε κάθετους κήπους, αν έχετε περιορισμένο χώρο ή μένετε σε αστικό περιβάλλον.
Αν ξεκινήσατε με σπορεία ή προμηθευτήκατε έτοιμα σπορόφυτα φασολιάς, θα πρέπει να κάνετε μεταφύτευση σε υπαίθριο χώρο.

Πώς θα Μεταφυτεύσω τα νεαρά Σπορόφυτα Φασολιάς;

Όταν είναι έτοιμα για μεταφύτευση τα σπορόφυτα σε εξωτερικό χώρο, αναζητήστε ένα μέρος στον κήπο σας που βλέπει τουλάχιστον 6 ώρες τον ήλιο την ημέρα. Δουλέψτε καλά το έδαφος και ψιλοχωματίστε το με τα σκαπτικά εργαλεία σας ώστε αυτό να αερίζεται, καθώς οι ρίζες της φασολιάς δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά σε έδαφος που είναι σφιχτό και συμπιεσμένο. Φύτεψε τα σπορόφυτα σε γραμμές, όπως αναφέρθηκε πιο πριν, ή σε ομάδες σε παρτέρια που κάθε φυτό απέχει από το άλλο 20 με 25 εκατοστά.
Τοποθετήστε στη βάση των φυτών άχυρα ή σάπια φύλλα ή ροκανίδια ξύλου για εδαφοκάλυψη, ώστε το χώμα να διατηρήσει την υγρασία του γύρω από τις ρίζες.

Τι Καλλιεργητικές Φροντίδες (πότισμα, λίπανση, κλπ.) χρειάζονται τα Φασολάκια για να Αναπτυχθούν Φυσιολογικά;

Όπως είπαμε και πιο πριν, οι αναρριχώμενες ποικιλίες για να μεγαλώσουν, θα χρειαστούν μια πέργκολα για να υποστηρίξει την βλάστηση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλάμια, σπάγκους, βέργες, οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει υποστήριξη. Κατασκευάστε το σύστημα υποστήριξης όσο τα φυτά είναι ακόμα μικρά, ακόμα και πριν φυτέψετε, ώστε να μην ενοχληθούν ή τραυματιστούν οι ρίζες τους αργότερα.
Το κάθε φυτό χρειάζεται περίπου 3 λίτρα νερού στη ρίζα την εβδομάδα (ποτίζετε σε δόσεις) , ειδικά όταν είναι στην άνθιση. Βέβαια η ποσότητα εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, η ξηρασία και οι βροχές. Γενικά, ποτίζετε όταν το χώμα στη βάση του φυτού στεγνώνει χωρίς να το παρακάνετε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σήψεις στη ρίζα και σε ασθένειες.
Αποφύγετε υπερβολική λίπανση με άζωτο, ειδικά τα λιπάσματα που το απελευθερώνουν γρήγορα. Επίσης, το φυτό έχει ανάγκες των ιχνοστοιχείων μαγνησίου, ψευδαργύρου και σιδήρου. Αν ρίξετε λίπασμα πριν φυτέψετε, φροντίστε να μην έρθει σε επαφή με το σπόρο καθώς εμποδίζει την φύτρωσή του.
Το ιδανικό είναι να ανακατέψετε το χώμα με κομπόστ στα παρτέρια φύτευσης μερικές μέρες πριν φυτέψετε κι αργότερα να εφαρμόζετε υγρό οργανικό λίπασμα ή εκχύλισμα κομπόστ περιοδικά, ενώ τα φυτά μεγαλώνουν. Ιδιαίτερα τα αναρριχώμενα φασόλια χρειάζονται λίπασμα καθώς μεγαλώνουν συνεχώς.
Απομακρύνετε τακτικά τα ζιζάνια με το που εμφανιστούν κι όσο είναι ακόμα μικρά. Έτσι, δεν θα υπάρξει κίνδυνος να τραβήξετε ή να τραυματίσετε τις ρίζες των φασολιών μαζί με τα ζιζάνια.

Ποιοι είναι οι Εχθροί και οι Ασθένειες της Φασολιάς και πως Μπορώ να τα Αντιμετωπίσω;

Υπάρχουν πολλά έντομα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στις φασολιές, όπως οι αφίδες, οι θρίπες, ο τετράνυχος, οι αλευρώδεις. Στις ρίζες μπορεί να εγκατασταθούν νηματώδεις και να προκαλέσουν ζημιές. Για να αντιμετωπίσετε αυτούς τους εχθρούς προσελκύστε ωφέλιμα έντομα στον κήπο σας και χρησιμοποιείστε εκχυλίσματα φυτών που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας από άλλα φυτά, όπως την τσουκνίδα. Γενικά, αποφύγετε τη χρήση φυτοφαρμάκων στον κήπο, την αυλή σας και κοντά στο σπίτι ή σε κατοικημένες περιοχές.
Υπάρχουν πολλοί φυτοπαθογόνοι μύκητες, βακτήρια και ιοί που προσβάλλουν τη φασολιά. Μερικές ασθένειες που οφείλονται σε αυτούς είναι το ωίδιο, η ανθράκωση, η αλτενάρια, η αδρομύκωση του στελέχους, σήψεις ριζών, προσβολές λοβών και τα μωσαϊκά (αποχρωματισμοί φύλλων). Οι ασθένειες αντιμετωπίζονται κυρίως με προληπτικά μέτρα. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν τις σωστές αποστάσεις φύτευσης, ώστε τα φυτά να αερίζονται επαρκώς, ισορροπημένη λίπανση και πότισμα, εναλλαγές καλλιεργειών, απομάκρυνση προσβεβλημένων βλαστών και φύλλων έγκαιρα, θειάφισμα σε μέρες με ήπιο καιρό τις απογευματινές ώρες, ψεκασμό με χαλκούχα σκευάσματα, χρήση ανθεκτικών ποικιλιών, εδαφοκάλυψη με πλαστικό ναύλον, αποφυγή σκονίσματος των φύλλων με χώμα και άλλες πρακτικές. Κάποιες από αυτές τις προληπτικές πρακτικές μπορούν να λειτουργήσουν απωθητικά και για μερικούς εχθρούς.

Πώς και Πότε θα Συγκομίσω τα Φασολάκια;

Τα φασολάκια είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν παρατηρήσετε τα μικρά εξογκώματα των σπερμάτων πάνω στους λοβούς. Μην περιμένετε τα σπέρματα μέσα στους λοβούς να μεγαλώσουν όπως έχετε συνηθίσει να βλέπετε τα ξερά φασόλια. Σκοπός σας είναι να μαγειρέψετε ολόκληρο το λοβό με το σαρκώδες μέρος του και σε αυτή τη φάση είναι ακόμα τρυφερός. Αργότερα θα σκληρύνει και θα αρχίζει να κιτρινίζει, κάτι που δεν θέλετε.
Απλά, αφαιρέστε τους λοβούς από τον βλαστό με ένα στρίψιμο ή χρησιμοποιήστε ψαλίδα. Ποτέ μην τα τραβήξετε απότομα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σπάσει το στέλεχος του φυτού αρκετά εύκολα.
Κρατήστε τα φασολάκια σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος μέχρι να τα μαγειρέψετε. Εναλλακτικά μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.
Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)

Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook —> Καλλιεργητικές Πρακτικές

Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική σε άλλο ιστότοπο θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο, καθώς και στη σελίδα Καλλιεργητικές Πρακτικές στο facebook επίσης με ενεργό σύνδεσμο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση απαγορεύεται. Κάθε αναδημοσίευση σε έντυπο μέσο απαγορεύεται.
 
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
 
 
 

το σπίτι σας να μυρίζει ΤΕΛΕΙΑ, χωρίς ακριβά χημικά


Όταν το σπίτι σας μυρίζει άσχημα, το πιο φυσικό είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο αποσμητικό χώρου. Κι ενώ αυτά τα προϊόντα είναι αποτελεσματικά, έχουν την τάση…
casasideas.gr

https://www.casasideas.gr/%ce%a0%cf%89%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%80
Όταν το σπίτι σας μυρίζει άσχημα, το πιο φυσικό είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο αποσμητικό χώρου. Κι ενώ αυτά τα προϊόντα είναι αποτελεσματικά, έχουν την τάση να είναι ακριβά.
Αν λοιπόν θέλετε να ξεφορτωθείτε τις δυσάρεστες οσμές αλλά δεν θέλετε να χαλάσετε μια περιουσία, σας έχουμε την ιδανική λύση!

Πρόκειται για ένα σπιτικό αποσμητικό χώρου και είναι απίστευτα εύκολο και φθηνό στην παρασκευή του.
Τι θα χρειαστείτε:
1/4 φλιτζάνι Downy Unstoppables με το άρωμα που προτιμάτε
4 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
1 φλιτζάνι βραστό νερό
1 μπουκάλι ψεκασμού

Ανακατέψτε τα Downy Unstopables και τη μαγειρική σόδα σε ένα μπολ.
Ρίξτε βραστό νερό πάνω από το μείγμα, φροντίζοντας όλες οι χάντρες να διαλυθούν.
Ανακατέψτε τα όλα μαζί και στη συνέχεια αφήστε το να «καθίσει» για 30 λεπτά.
Είστε έτοιμοι! πηγή 



\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\








16 λέξεις που φέρνουν χαρά

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!

Σύμφωνα με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό [NLP] οι λέξεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά Ποιες φράσεις είναι σημαντικές στη ζωή μας;
awakengr.com

 http://www.hippieteepee.gr/16-lexis-fernoun-chara-diochnoun-agchos/

Σύμφωνα με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό [NLP] οι λέξεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά
Ποιες φράσεις είναι σημαντικές στη ζωή μας;
«Σήμερα ήταν μια καλή μέρα»: Αρκεί να το πεις έστω μια φορά για να δεις τη ζωή σου πιο αισιόδοξα.
«Καταλαβαίνω»: Πιο σημαντικό από το να έχεις πάντα δίκιο, είναι το να έχεις πάντα επίγνωση.
«Σ’αγαπώ»: Όλοι θέλουν κατά βάθος να το πουν και όλοι θέλουν να το ακούσουν.
«Σε εμπιστεύομαι»: Όλοι χρειαζόμαστε συμμάχους σε αυτή τη ζωή.
«Μπορώ και καλύτερα»: Μόλις το πεις, έχεις κάνει τη μισή διαδρομή για να το κάνεις και πραγματικότητα.
«Έκανα το καλύτερο που μπορούσα»: Αν όντως είναι αλήθεια, θα νιώσεις πολύ περήφανος για τον εαυτό σου και όσα κατάφερες.
«Συγχαρητήρια»: Αν το πεις χωρίς ίχνος ζήλιας, θα σε εκτιμήσεις ακόμα περισσότερο.
«Συγγνώμη»: Είναι πολύ λυτρωτικό όταν το λες και το εννοείς.
«Πήρα μια απόφαση»: Η ευθύνη που εμπεριέχει αυτή η φράση, μετατρέπει οποιαδήποτε δραστηριότητα από αγγαρεία σε συνειδητή επιλογή.
«Δεν έχω τελειώσει»: Μόνο εσύ αποφασίζεις πότε ένα κεφάλαιο έχει κλείσει στη ζωή σου.
«Αρκετά!»: Χρειάζεται να ξέρεις που να βάζεις ο ίδιος τα όριά σου.
«Δεν είναι πολύ όμορφο;»: Όσο περισσότερο παρατηρείς την ομορφιά του κόσμου που σε περιβάλλει, τόσο πιο ευτυχισμένος νιώθεις.
«Είσαι καταπληκτικός»: Άσε τον εαυτό σου να νιώσει θαυμασμό για κάποιον άλλο και θα νιώσεις πολύ πιο δυνατός.
«Πιστεύω σε αυτό»: Είτε πρόκειται για το θεό, είτε για μια απλή ιδέα, πρέπει να δείξεις πίστη σε κάτι στη ζωή σου.
«Δεν ξέρω πως να το κάνω»: Καλύτερα να παραδεχτείς την άγνοιά σου για κάτι και να μάθεις, παρά να προσποιηθείς ότι γνωρίζεις.
«Σε ευχαριστώ που βοήθησες να γίνει πραγματικότητα αυτό»: Γιατί κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του σε αυτή τη ζωή και χρειάζεται να δείχνει ευγνωμοσύνη σε αυτούς που τον βοηθούν.
Διαβάστε επίσης: Πως η Επιλογή Θετικών Λέξεων μπορεί να Αλλάξει τη Ζωή σας
Πώς, όμως, μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το άγχος; Τι πρέπει να αποφύγουμε;
Αποφύγετε:
– να κριτικάρετε και να κατηγορείτε τον εαυτό σας για ό,τι συμβαίνει,
– να έχετε τύψεις γιατί δεν ανταποκριθήκατε σ’ αυτό που περίμεναν οι άλλοι,
– να έχετε αυξημένες προσδοκίες για τον εαυτό σας και τους άλλους
– και να ‘εκφράζεστε’ αρνητικά»
Για την αποφυγή του άγχους θα πρέπει κανείς να αλλάξει τρόπο σκέψης, να κάνει αυτοδιάλογο, να νιώθει ευτυχής με όσα έχει καταφέρει, να παίρνει βαθιές αναπνοές και να βάλει δραστηριότητα και κίνηση στη ζωή του.

«Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αρνητικά μόρια, όπως ‘μην’ ή ‘δεν’, και λέξεις με αρνητική χροιά, όπως το ‘πρέπει’. Οι σκέψεις σας συνδέονται άμεσα και επηρεάζουν τα συναισθήματά σας και τη συμπεριφορά σας. Μιλήστε στον εαυτό σας είτε εξωτερικά, δηλαδή φωναχτά, είτε εσωτερικά, δηλαδή από μέσα σας, προσπαθώντας να τον χαλαρώσετε και να τον αποπροσανατολίσετε από αρνητικές σκέψεις.
Διαβάστε επίσης: Φράσεις που θεραπεύουν: δοκιμάστε τες!
Βρείτε αφορμές να γελάσετε ή παρακολουθήστε κάποιο πρόγραμμα στην τηλεόραση που σας κάνει να γελάτε. Αυτομάτως πηγαίνει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι είστε καλά. Θυμηθείτε να παίρνετε βαθιές αναπνοές, εκπνέοντας προς τα έξω κι έχοντας στο μυαλό σας μια όμορφη σκέψη ή εικόνα. Και, φυσικά, γυμναστείτε ή βάλτε κάποια δραστηριότητα και κίνηση στη ζωή σας.
Γράφει η Ψυχολόγος Ευφροσύνη Μήτσιου (Εξειδίκευση στη Μη Κατευθυντκή Εμψύχωση Ομάδων,Msc. Σχολική – Εξελικτική Α.Π.Θ.Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία)
 boro.gr
Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα στο facebook
 
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
 
 
 

Ελληνικό καλοκαίρι!!.

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Greeks Worldwide.





https://www.facebook.com/1470228503303078/videos/1861373760855215/
Greeks Worldwide
Ελληνικό καλοκαίρι!!.
Ελληνικά νησιά!!.
Ελληνική μαγεία!!.



\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\




Δημοφιλείς αναρτήσεις