Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Εμμανουήλ Κριαράς, ετών 107

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.



antikleidi.com
«Το ξέρω καλά. Οι περισσότεροι – ειδικά κάποιοι νεόκοποι από τις τηλεοράσεις που έρχονται να με δουν, να μου ζητήσουν “δηλώσεις”, δεν είναι γιατί γνωρίζουν και εκτιμούν το έργο και την …

Εμμανουήλ Κριαράς, ετών 107: Δεν θέλω να ζήσω άλλο

kriaras

«Το ξέρω καλά. Οι περισσότεροι – ειδικά κάποιοι νεόκοποι από τις τηλεοράσεις που έρχονται να με δουν, να μου ζητήσουν “δηλώσεις”, δεν είναι γιατί γνωρίζουν και εκτιμούν το έργο και την προσωπικότητά μου. Είναι η ηλικία μου που τους κάνει εντύπωση. Δεν επεπόθησα ξέρετε τόσο μακρύ βίο… Έγινε. Δεν θέλω πια άλλο να ζήσω. Η χαρά μου (η αγαπημένη μου σύζυγος) έφυγε. Ο έρωτας– τον οποίο η ύπαρξή της και μόνο μου ενέπνεε, ο έρωτας για τη ζωή, τη δημιουργία και την εργασία, για τη δημιουργία, δεν υπάρχει πια. Οπότε, σας ευχαριστώ για τις ευχές και τα δώρα αλλά… είναι πλέον περιττά. Και η εποχή μας δεν το θέλει το περιττό..».
Αυτά αναφέρει, μεταξύ πολλών άλλων, σε συνέντευξή του (το 2013) στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Βίκυ Χαρισοπούλου, ο Εμμανουήλ Κριαράς, με αφορμή τα 107α γενέθλιά του: Ο διακεκριμένος φιλόλογος και ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1906 (15 Νοεμβρίου σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο που ίσχυε τότε) στον Πειραιά.
Emmanuel_Kriaras
Ο Εμμανουήλ Κριαράς ζει πάντα στο διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου της οδού Αγγελάκη, ανάμεσα σε βιβλία, χαρτιά, στυλό, λεξικά, φωτογραφίες (κυρίως της συζύγου του), μερικές παλιές πολυθρόνες, μια κλειστή (πάντα) τηλεόραση, λίγες εφημερίδες – «δεν αγοράζω πια τέσσερις την ημέρα, τις μείωσα… δεν έχουν πια ειδήσεις» λέει μάλλον απογοητευμένος.
Τα γενέθλιά του που τιμώνται πάντα από τους φίλους και συνεργάτες του – ή έστω όσους απʼ αυτούς απέμειναν εν ζωή – «θα είναι κάτι λιτό. Απλώς θα μαζευτούμε να φάμε μαζί. Η εποχή δεν επιτρέπει πλέον τα περιττά…».
«Δεν ήλπιζα τόσο μακρά ζωή… Θυμάμαι, ξέρετε, τον κομήτη του Χάλεϊ, την εμφάνιση του Βενιζέλου, παρέστην – μικρό παιδί – σε ένοπλο συλλαλητήριο στην Κρήτη…».
«Δεν θέλω πλέον να ζω. Θέλω να διατηρήσω την αισιοδοξία μου αλλά δεν μου το επιτρέπουν τα “πράγματα” όπως έχουν καταστεί. Και σε κοινωνικό και σε προσωπικό επίπεδο. Κοινωνικά, μʼ αυτή την κατάπτωση την οικονομική, αλλά όχι μόνο. Είναι πολιτικό το πρόβλημα και βεβαίως και πρόβλημα παιδείας. Ο Έλληνας έχει τον… ηρωισμό να θαυμάζει το αρχαίους– χωρίς, όμως, να τους γνωρίζει, ούτε να τους καταλαβαίνει. Έτσι, γιατί τον βολεύουν… Παράλληλα, φροντίζει για τον διορισμό του “ανάξιου” συνήθως παιδιού του σε βάρος του άξιου παιδιού του διπλανού, ο οποίος δεν έχει τις ίδιες… γνωριμίες, φροντίζει να δουλεύει όσο το δυνατό λιγότερο, να πάει αργότερα και να φεύγει νωρίτερα από τη δουλειά του, να βάζει στην τσέπη του ό,τι και όσο μπορεί ο καθένας– όχι μόνο οι πολιτικοί- απʼ αυτά που δεν του ανήκουν, να μισεί και να υπονομεύει τον “άλλο”, να…».
Δηλαδή, «μαζί τα φάγαμε»;
«Ενέχει μια μεγάλη αλήθεια αυτή η ρήση. Υπό την έννοια της νοοτροπίας που έχει επικρατήσει. Λείπει η εθνική αλληλεγγύη και επικρατεί – ακόμα και σήμερα εν μέσω αυτής της ανθρωποφονικής κρίσης – το ατομικό συμφέρον».
Ψηφίζετε; Πώς μορφοποιείται, στα ελληνικά πολιτικά δεδομένα του σήμερα, το όραμά σας περί του δημοκρατικού σοσιαλισμού ως «μόνη λύση»;
«Μέχρι πρόσφατα το έκανα. Τώρα δεν με βαστούν τα πόδια μου να πάω στο εκλογικό κέντρο. Είχα τοποθετηθεί και στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Μου είχε τηλεφωνήσει τότε ο κ. Πετσάλνικος για να ζητήσει την έγκρισή μου και του είχα πει, θυμάμαι, ότι αποδέχομαι, αλλά… θα ήθελα να είναι πιο σοσιαλιστικό το κόμμα… Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε… Ύστερα… όχι, όχι δεν είμαι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω εμπιστοσύνη σʼ αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας, ούτε το ΚΚΕ. Τον κομμουνισμό τον γνωρίσαμε στη Ρωσία έτσι όπως εφαρμόστηκε … Ήμουν υπέρ του κ. Κουβέλη. Πίστευα πως είναι αυτός που εκφράζει μια αριστερή πολιτική, αλλά δημοκρατική. Όπως ήταν και το όνομα του κόμματός του. Είναι λυπηρό, όμως, το ότι και σʼ αυτό τον πολιτικό χώρο υπήρξαν εσωτερικές διαφωνίες και διασπαστικές κινήσεις που οδήγησαν και στην αποχώρησή του από την κυβέρνηση».
Κι αν σας ρωτούσα και πάλι, «τι να κάνουμε»;
«Πρώτον οι νέοι να μην φεύγουν στο εξωτερικό. Να μάθουν να επιμένουν και να υπομένουν. Χάνουμε το αίμα μας ως έθνος με τη φυγή των νέων. Δεύτερον: Να μείνουν εδώ, να δουλέψουν, να αγαπήσουν την εργασία, να μην απεργούν (εδικά οι δάσκαλοι, οι γιατροί…) Και τρίτον… εγώ να φύγω… Κουράστηκα πια. Δεν θέλω άλλο να ζω για να βλέπω αυτή την κατάσταση».
Είναι που εξέλιπε ο έρωτας; Έτσι όπως το θέσατε προ ολίγων ετών– υπό την έννοια της αέναης επιδίωξης του ιδανικού;
«Επίστεψα βαθιά στον έρωτα! Αρκεί βέβαια να έχει εκδήλωση και από τις δύο πλευρές. Προσωπικά, έζησα ευτυχισμένο βίο. Η γυναίκα μου, με την οποία έζησα 65ετή κοινό ευτυχισμένο βίο, κατανοούσε, κι εγώ εκείνη. Ερωτευτήκαμε και οι δύο την εργασία, τη δημιουργία, ο ένας τον άλλο… Επίστεψα πολύ στον έρωτα… Είναι αυτός που που σε βοηθά να ζεις και να δημιουργείς. Είναι αυτό που λείπει ίσως σήμερα…».
12416438
Και η έλλειψη απογόνων; Είναι κάτι που αν μπορούσατε θα αλλάζατε;
«Είναι γεμάτο το σπίτι, οι βιβλιοθήκες με απογόνους μου (τα βιβλία του). Το πρόβλημα υγείας της συζύγου μου δεν μας επέτρεψε να αποκτήσουμε παιδιά. Είναι ένα στοίχημα η τεκνοποιία… Και αποδεικνύεται ότι είναι ευτύχημα ή δυστύχημα… Τελικώς, ευτυχώς που δεν έχω παιδιά. Τουλάχιστον – αν και τα δικά μου παιδιά θα ήταν σήμερα πολύ μεγάλα – δεν θα χρειαζόταν και θα κινδύνευαν να αναγκαστούν να φύγουν από τη χώρα λόγω της κρίσης… Τη βλέπω ξέρετε πολύ συχνά στον ύπνο μου… (τη σύζυγο του Αικατερίνη Στρυφτού- Κριαρά). Θα ήθελα και να αναστηθεί, αλλά δεν γίνεται».
Απόλογος Βίου
«Είμαστε τραγικές μορφές. Το γεγονός ότι έχουμε συνείδηση δεν νομίζω ότι είναι στοιχείο ουσιαστικής ευτυχίας. Ο άνθρωπος ζει πιο ευτυχισμένα όταν δεν έχει συνείδηση της τραγικότητας της ζωής του. Εγώ- δυστυχώς -την έχω. Επιθυμία μου είναι πλέον να μη ζήσω. Είναι βάρος πια η ζωή μου» έλεγε προ επταετίας – μόλις που είχε κλείσει τα 100.
Ο Εμμανουήλ Κριαράς άλλαξε σύντομα γνώμη. Δυο-τρία χρόνια μετά, δήλωνε: «Όχι δεν φοβάμαι τον θάνατο. Δεν θέλω όμως να πεθάνω αμέσως… Θέλω να ολοκληρώσω τις εκκρεμότητες των κειμένων μου».
Είναι αυτές οι εκκρεμότητες που ολοκλήρωσε ήδη. Το τελευταίο βιβλίο του βρίσκεται ήδη στο τυπογραφείο κι έχει τον τίτλο «Απόλογος Βίου».
«Προσθέτω ό,τι ίσως παρέλειψα στις προηγούμενες εργογραφίες και βιογραφίες μου. Αυτά που σας είπα στις κατά καιρούς συζητήσεις μας. Για τη ζωή μου, τη γυναίκα μου, τις δραστηριότητες μου».
Κι αν σας ζητούσα μια περίληψη, έναν «τίτλο», αυτού του απολόγου του βίου σας;
«Στη ζωή μου έκαμα αυτό που θεωρούσα καθήκον μου».
_________
  Πηγήmetarithmisi
Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Ριγανελαιο

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.



therapeftis.blogspot.com

Ριγανελαιο: Tο φυσικο αντιβιοτικο που πρεπει να βρισκεται σε καθε σπιτι. Πως φτιαχνετε;






Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες επιβεβαίωσαν οτι το ριγανέλαιο είναι ένα ισχυρό φυτικό αντιβιοτικό,με αντιμυκητιακές και αντι-ιικές ιδιότητες.
Το ριγανέλαιο θεραπεύει ή βοηθάει να υποχωρήσει η ακμή, αλλεργίες, αρθρίτιδα, άσθμα, δυσκοιλιότητα, λαρυγγίτιδα,
πιτυρίδα, διάρροια, πεπτικές διαταραχές, τσιμπήματα εντόμων, βρογχίτιδα,πληγές , κρυολογήματα, γρίπη, κόπωση, ασθένειες των ούλων,πονοκέφαλους, εμμηνων διαταραχές, πόνο στους μυς , παράσιτα,φυματίωση, πνευμονία, ψωρίαση, φλεβίτιδα και κονδυλωμάτα.

Μπορούμε να το φτιάξουμε έτσι που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ΄όλους και είναι και για προστασία από ασθένειες. Σίγουρα δεν είναι δυνατό σαν το αιθέριο έλαιο αλλά είναι σπιτικό και ωφέλιμο.
Οι πρώτες ύλες ( ρίγανη, ελαιόλαδο) πρέπει να είναι φυσικές και αρίστης ποιότητας, αλλιώς δεν θα κάνουν απολύτως τίποτα.
Η ρίγανη είναι από τα σημαντικότερα βότανα και υπάρχει άφθονη. Πάντα τα βότανα που θέλουμε να βάλουμε στο λάδι , πρέπει να είναι φρέσκα και αν είναι δυνατόν να τα μαζέψουμε μόνοι μας. Αλλιώς δεν θα έχουμε τα θεραπευτικά αποτελέσματα που θέλουμε.
Αν θες να φτιάξεις ριγανέλαιο δεν θα το βάλεις στον ήλιο.
Υλικα
1 μέρος ρίγανη φύλλα και άνθη ή σπόρους ( αφορά όγκο π.χ 1 κούπα) 3 μέρη ελαιόλαδο ( 3 κούπες)
– Θα βάλεις σε μια κατσαρόλα τη ρίγανη αφού την έχεις περάσει πριν από το μουλτι και κατόπιν θα ρίξεις το λάδι.
– Θα ανάψεις το μάτι της κουζίνας στο μισό (πολύ χαμηλά) και θα το αφήσεις στη φωτιά 6 ώρες.
– Να προσέξεις να μην περάσεις τους 100 βαθμούς .στην ανάγκη να το κατεβάζεις για λίγο από τη φωτιά.
– Αφού κρυώσει θα το στραγγίξεις καλά και θα βάλεις τα υπολείμματα σε ένα πανί και θα το πιέσεις ώστε να βγουν όλες οι ουσίες.
Το υλικό αυτό θα το βάλεις σε ένα γυάλινο μπουκάλι σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Κρατάει περίπου 6-8 μήνες
Εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι πρόκειται για ένα φυσικό και πολύ ισχυρό αντιβιοτικό (σε πολλές περιπτώσεις καλύτερο από τα χημικά αντιβιοτικά) ενώ δεν έχει καμία από τις παρενέργειες αυτών.

Εξοντώνει άμεσα τα μικρόβια χωρίς αυτά να γίνονται ανθεκτικά στην χρήση του ριγανέλαιου κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντα με τα χημικά αντιβιοτικά.
 

Απίστευτη ανακάλυψη για τις μέλισσες

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.



orinimelissa.blogspot.com

Απίστευτη ανακάλυψη για τις μέλισσες. Δεν θα πιστέψετε τι βρήκαν σε αυτά τα χωράφια όταν...



Ειλικρινά είναι απίστευτο αυτό που συνέβη. Στο εξωτερικό έκαναν μια τρομερή ανακάλυψη για τις μέλισσες και τον τρόπο που επιδρούν στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής και των καρπών των φυτών, όταν επισκέπτονται τα άνθη. Η λειτουργία αυτή ονομάζεται επικονίαση και είναι ο τρόπος που αναπαράγονται τα άνθη. Η μέλισσα φαίνεται να διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και αυτό επειδή ενστικτωδώς επισκέπτεται το ίδιο είδος λουλουδιού σε κάθε πτήση. Πχ όταν μια μέλισσα βγει για ταξίδι, θα πάει μόνο σε ροδακινιές, η αμυγδαλιές, και αυτό για να μάθει το μυστικό που κρύβεται το νέκταρ και να κάνει μετά αυτοματοποιημένα την διαδικασία.



Στην έρευνα που αναφέρω έγινε ένα εκπληκτικό πείραμα, που ενδιαφέρει όλους τους μελισσοκόμους αλλά πολύ περισσότερο τους αγρότες. Ποιός θα φανταζόταν οτι οι μέλισσες ασκούν τόσο μεγάλη επιροή στη παραγωγή τους, και αυτοί ως αντάλλαγμα τις δηλητηριάζουν. Όμως με μαθηματική ακρίβεια δεν κάνουν κακό στις μέλισσες αλλά στο ίδιο τους το "ψωμί", και κάποια στιγμή θα γυρίσει μπούμερανγκ πίσω. 

Πως σκοτώνουν τις μέλισσες οι αγρότες;
Πάνε μέρα μεσημέρι με ήλιο και ραντίζουν πάνω στις ανθισμένες καλλιέργειες. Οι μέλισσες δεν έχουν την νοητική αντίληψη να το καταλάβουν και καθώς πάνε να πάρουν το νέκταρ τους ανταμοίβονται με ισχυρό νευροτοξικό δηλητήριο ή μυκητοκτόνο. Φυσικά ο θάνατος είναι σίγουρος και γίνεται είτε στην είσοδο τις κυψέλης (οι άλλες μέλισσες δεν επιτρέπουν την είσοδο σε δηλητηριασμένες μέλισσες) είτε μακριά απο τη κυψέλη στους αγρούς.
Το σωστό ράντισμα γίνετε το σούρουπο, και ποτέ πάνω σε ανθισμένες καλλιέργειες!

Το αποτέλεσμα είναι τα τελευταία χρόνια να έχει γίνει μια τραγική μείωση στους πληθυσμούς των μελισσών αλλά και μείωση της παραγωγής μελιού σε μεγάλο ποσοστό. Ωστόσο αυτό είναι μόνο η αρχή, διότι αν δεν βάλουν μυαλό σύντομα οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την ανθρωπότητα και για ολόκληρο το πλανήτη. Μεγάλο μέρος της διατροφής μας εξαρτάται από τις μέλισσες! Στην Αμερική ήδη οι αγρότες έβαλαν μυαλό και χρυσοπληρώνουν τους μελισσοκόμους για να τους φέρουν "μια χούφτα" μέλισσες στις καλλιέργειες τους.

Η σημερινή έρευνα έχει να κάνει με ένα πολύ περίεργο πείραμα, όπου ερευνητές σε συνεργασία με αγρότες τοποθέτησαν ειδικά "κλουβιά" στα οποία φυλάκισαν κομμάτια από τις καλλιέργειες ή κλαδιά. Κάποιος σκέφτεται, μα τρελοί είναι αυτοί άνθρωποι, σε τι αποσκοπεί αυτό; Όχι φίλες και φίλοι, δεν είναι τρελοί. Αυτοί οι άνθρωποι ήθελαν να διαχωρίσουν κομμάτια της καλλιέργειας, τοποθετόντας δεκάδες κυψέλες γύρω γύρω. 

Συμπερασματικά για να καταλάβετε όλοι τι έκαναν, διαχώρισαν τα φυτά που θα πάνε οι μέλισσες και τα φυτά που δε θα πάνε οι μέλισσες και στη συνέχεια αφού αυτά δέσουν και μεγαλώσουν τους καρπούς τους να μετρήσουν το ποσοστό αύξησης της παραγωγής εξαιτίας των μελισσών και της επικονίασης. Μαγικό;

Συγκεκριμένα στο πείραμα τοποθετήθηκαν κυψέλες γύρω από κάθε ανθοφορία, και ξεκίνησαν να καταγράφουν. Τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από απίστευτα! Στις αμυγδαλιές που πήγαν οι μέλισσες η παραγωγή αυξήθηκε 17 φορές πάνω, στις κερασιές 22 φορές, στις μηλιές 8 φορές και στα δαμάσκηνα 11 φορές! Ωστόσο οι βαμβακοκαλλιέργειες πέρα από την αύξηση της παραγωγής παρουσίασαν κάποιες πολύ σημαντικές διαφορές στο βάρος των σπόρων, την περιεκτικότητα τους σε λίπος και τις βαμβακερές ίνες που ήταν πιο ποιοτικές κλπ.
συνέχεια

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΕΜΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
Το Λεμφικό ΣύστημαΤο λεμφικό σύστημα είναι μια σειρά αγγείων που η αποστολή τους είναι να επαναφέρουν το μεσοκυττάριο και ενδοκυττάριο…
 

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΕΜΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Το Λεμφικό Σύστημα
Το λεμφικό σύστημα είναι μια σειρά αγγείων που η αποστολή τους είναι να επαναφέρουν το μεσοκυττάριο και ενδοκυττάριο υγρό στο αίμα, από το οποίο και προέρχεται. Ωστόσο, στη διάρκεια αυτής της φαινομενικά παθητικής λειτουργίας, γίνεται ζωτικής σημασίας εργασία. Το μεγαλύτερο μέρος του καθαρισμού του σώματος γίνεται μέσω της λυμφατικής παροχέτευσης των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων.


Η σωστή ροή και συνοχή του λεμφικού συστήματος είναι ζωτική για τη λειτουργία του σώματος και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν προσεγγίζουμε το σώμα με μία ολιστική θεώρηση. Μια δεύτερη κύρια λειτουργία αυτού του συστήματος πραγματοποιείται στους λεμφαδένες, όπου εντοπίζεται κατά ένα μέρος η αντιμικροβιακή δραστηριότητα του σώματος. Αυτή η λειτουργία εξετάζεται σε διάφορα σημεία του βιβλίου, και ιδιαίτερα στο κεφάλαιο που αφορά στα αυτιά, στη μύτη, στο λαιμό και στα μάτια. Οιδηματώδεις αδένες μπορεί να βρεθούν όπου υπάρχουν λεμφαδένες, δηλαδή στο φάρυγγα, στις μασχάλες, στους μαστούς, και στο πάνω μέρος των μηρών, στις βουβωνικές χώρες.

Βότανα όπως το Γάλιο, η Εχινάκια, η Υδραστίδα, η Καλέντουλα και η Φυτολάκκα θεωρούνται λεμφικοί καθαριστές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όποτε είναι απαραίτητο.

Όταν υπάρχουν υποψίες για λεμφικό πρόβλημα, πρέπει να ακολουθηθεί ένα διαιτολόγιο καθαρισμού του σώματος. Μια διατροφή βασισμένη στα φρούτα είναι η καλύτερη. Σε μια τέτοια δίαιτα οι ακόλουθες πηγές τροφίμων πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζονται στο ελάχιστο. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στο λεμφικό σύστημα να ξεκουραστεί από την υπερφόρτωση με ακατάλληλες τροφές:

• Κόκκινα κρέατα
• Λιπαρές και τηγανητές τροφές
• Τυρί, βούτυρο, κρέμα, γάλα
• Ξύδι και τουρσιά
 Αλκοόλ
• Ζάχαρη και ζαχαρώδη προϊόντα
• Τεχνητά πρόσθετα, συντηρητικά, τεχνητές χρωστικές και αρωματικές ουσίες.

Η αποφυγή αυτών των τροφών θα βοηθήσει το σώμα, και παράλληλα, με τη χρήση των σωστών τροφών θα επιτευχθεί ένας δραστικός καθαρισμός του σώματος. Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βάση. Για έναν πλήρη καθαρισμό, καλό είναι να ακολουθήσουμε για ένα διάστημα φρουτοδίαιτα, και σταδιακά να περιλάβουμε στο διαιτολόγιο μας και άλλες τροφές. Ακολουθεί ένας σύντομος κατάλογος με κατάλληλες τροφές.

• Φρέσκα φρούτα, ιδιαίτερα πορτοκάλια, σταφύλια και μήλα
• Φρέσκα πράσινα λαχανικά
• Άσπρο κρέας και άσπρο ψάρι, αν το επιθυμεί το άτομο.
Ένα μείγμα βοτάνων που θα βοηθήσουν το λεμφικό σύστημα όταν παρουσιαστεί πρόβλημα είναι το ακόλουθο:

Εχινάκια 2 μέρη

Γάλιο 1 μέρος

Υδραστίδα 1 μέρος

Φυτολάκκα 1 μέρος

Το κάνετε έγχυμα και ρίχνετε ένα κουταλάκι του γλυκού για κάθε φλιτζάνι νερού. Πίνετε τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Αυτό το μείγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες καταστάσεις, όταν χρειάζεται ενίσχυση η λεμφική παροχέτευση.

Προσοχή: Πάντα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον διατροφολόγο σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε βότανο, ειδικά εάν κάνετε και παράλληλη φαρμακευτική αγωγή.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
 Ακολουθήστε μας στο Facebook


Πηγή: Οδηγός Βοτανοθεραπείας – Εκδόσεις Διόπτρα

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 1913

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του Aristotelis Dim.





Aristotelis Dim
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 1913: Το αντιτορπιλικό “Δόξα”, υπό τον Πλωτάρχη Κριεζή, και τα ανιχνευτικά “Πάνθηρ” και “Ιέραξ” εισπλέουν στο λιμάνι της Καβάλας και στην συνέχεια άγημα του “Δόξα” απελευθερώνει την πόλη και γίνεται δεκτό από τους κατοίκους με άκρατο ενθουσιασμό.
Οι βούλγαροι είχαν εγκαταλείψει την πόλη παίρνοντας ως ομήρους τον Μητροπολίτη και τριάντα προκρίτους. (Ελληνικό Ημερολόγιο)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 1928

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του Aristotelis Dim.

Φωτογραφία του Aristotelis Dim.
Aristotelis Dim
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 1928: Καταπλέει στα ύδατα της χώρας το ιστορικότατο εκπαιδευτικό Ιστιοφόρο Άρης IV.
Χρησιμοποιήθηκε εντατικά για τον σκοπό που είχε αγοραστεί και περήφανα περιέφερε την Ελληνική Σημαία στη Μεσόγειο και πέρα από αυτήν. Χρησιμοποιήθηκε σαν πλωτό Νοσοκομείο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αιχμαλωτίσθηκε από τη Γερμανία και μετονομάσθηκε σε ‘ΓΚΡΑΤΣ’. Στις 5 Δεκεμβρίου 1942 βυθίστηκε με το όνομα ΓΚΡΑΤΣ και υπό Γερμανική σημαία στο λιμάνι Μπιζέρτας από Υ/Β Βρετανικό. (Ελληνικό Ημερολόγιο)

Υπεροχο Πανεύκολο, Σπιτικό Παγωτό Σάντουιτς, με Μπισκότα!!!


Υπεροχο Πανεύκολο, Σπιτικό Παγωτό Σάντουιτς, με Μπισκότα!!! http://www.filenades.gr/Article/Πανεύκολο,_Σπιτικό_Παγωτό_Σάντουιτς,_με_Μπισκότα/3511 Το αγαπημένο παγωτό μικρών και μεγάλων: σάντουιτς!!! και εύκολο και σπιτικό!!!
 




















ΥΛΙΚΑ
2 πακέτα πτι-μπερ
1 μόρφατ
1 ζαχαρούχο
1/2 εβαπορέ
1 βανίλια

Εκτέλεση
Χτυπάμε το μόρφατ,το ζαχαρούχο,το εβαπορέ και τη βανίλια στο μίξερ για 5'.Σε ένα τετράγωνο σκεύος στρώνουμε τα μπισκότα απλώνουμε από πάνω όλη την κρέμα και στρώνουμε από πάνω και τα υπόλοιπα μπισκότα, έτσι ώστε όταν παγώσει και το κόψουμε να είναι σαν μικρό σάντουιτς.



Πηγή :spitikesgeuseis.blogspot.gr 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΟΚΟΛΑΤΟΜΑΝΙΑΣ: Μπορειτε να χρησιμοποιησετε τα πτι-μπερ με σοκολατα γαλακτος για πιο νοστιμο αποτελεσμα!
Eπισης εγω χρησιμοποιω ολοκληρο το εβαπορε αντι 1/2. Γινεταιι νομιζω καλυτερο ετσι το παγωτο.

Κρανιά...Mια νέα καλλιέργεια για ορεινές και ημιορεινές περιοχές


http://www.back-to-nature.gr/2013/01/m_11.html

Κρανιά...Mια νέα καλλιέργεια για ορεινές και ημιορεινές περιοχές

Θα 'χει θυμάρι στα μαλλιά,
κράνα για σκουλαρίκια Στίχοι και μουσική : Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Μια νέα προσοδοφόρα καλλιέργεια για την αξιοποίηση ορεινών και ημιορεινών εκτάσεων αποτελεί η λεγόμενη κρανιά, που πρόσφατα μάλιστα εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τα σχέδια βελτίωσης και προβλέπει ενισχύσεις για τις δαπάνες εγκατάστασης της φυτείας.
Η εκμετάλλευση των ορεινών εκτάσεων είναι δυνατή μόνο με καλλιέργειες που δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, δεν χρειάζονται, δηλαδή, εντατική φροντίδα και είναι δυνατόν να αναπτυχθούν στους οριακής απόδοσης, μικρούς αγρούς που συνήθως συναντώνται στην ορεινή και ημιορεινή Ελλάδα.
Η κρανιά -σύμφωνα με τους ειδικούς- αποτελεί μια τέτοια λύση για την υψομετρική ζώνη των 300-800 μέτρων.
 
Αν και η αξία του ξύλου και των καρπών της έχει επισημανθεί ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη και στην αρχαία Ελλάδα έφτιαχναν δόρατα και βέλη από το ξύλο της, ακόμα πιο χρήσιμη ήταν στην παραδοσιακή ελληνική βοτανοθεραπεία, καθώς τα κράνα συμπεριλαμβάνονται στην καταπολέμηση αρκετών ασθενειών που σχετίζονται με την πέψη.

 Η καλλιέργεια της κρανιάς απευθύνεται σε αγρότες των ορεινών περιοχών, οι οποίοι θα μπορέσουν να έχουν ένα καλό εισόδημα από μία καλλιέργεια της οποίας η απόδοση σε πλήρη ανάπτυξη των δέντρων φτάνει σε 1-1,5 τόνους ανά στρέμμα. Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η καρποφορία αρχίζει από 4ο-5ο έτος, ενώ στο 15ο έτος μπορεί να φτάσει σε 1,5 τόνο. Μια παραγωγή που σε βάθος κάποιων χρόνων μεταφράζεται σε 1.500 ευρώ απόδοση ανά στρέμμα. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η καλλιέργεια δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με φυτοφάρμακα και λιπάσματα και μπορεί να εκμεταλλευτεί τους εγκαταλελειμμένους αγρούς.
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαπιστώνεται πως τα κράνα είναι σημαντικής διατροφικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και η ολική αντιοξειδωτική τους ικανότητα είναι υψηλότερη από κάθε άλλο φρούτο με το οποίο συγκρίθηκαν.
Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν ελληνικές ποικιλίες κρανιάς που ήδη καλλιεργούνται και έγινε σύγκριση με 62 ποικιλίες από 17 είδη οπωροφόρων με τη μέθοδο ΕΚΛΡ. Όπως προέκυψε, η αντιοξειδωτική ικανότητα των διαφόρων ειδών που μελετήθηκαν -με φθίνουσα σειρά- ήταν: κράνα, τζίτζιφα, κεράσια, κόκκινα σταφύλια, βατόμουρα, αχλάδια, λωτοί, δαμάσκηνα, ροδάκινα, λευκά σταφύλια, ρόδια, μήλα, νεκταρίνια, ακτινίδια, κυδώνια, σύκα, βερίκοκα. Διαφοροποιήσεις βρέθηκαν και μεταξύ ποικιλιών του κάθε είδους.
Σήμερα νέες έρευνες αποδεικνύουν πως τα κράνα περιέχουν υψηλό επίπεδο φλαβανοειδών και ανθοκυάνης κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και ωρίμανσης του καρπού. Επίσης, έχει διαπιστωθεί με εργαστηριακές αναλύσεις ότι περιέχουν βιταμίνη C και είναι πλούσια σε καροτίνη, πηκτίνη και τανίνη, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe). Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφική έρευνα της Φαρμακευτικής Σχολής του Α.Π.Θ., το κράνο περιέχει φλαβανοειδή, ανθοκυανίνες, έντονα αντιοξειδωτικά και φαινολικά παράγωγα. Λόγω των εμπεριεχομένων τανινών έχει, επίσης, στυπτικές ιδιότητες.
Παράλληλα, όμως, με το ικανοποιητικό εισόδημα που υπόσχεται, η καλλιέργεια της κρανιάς αποκτά ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι εντάχθηκε και στα σχέδια βελτίωσης και προβλέπει ενισχύσεις για την εγκατάσταση φυτείας από 40% έως και 75%, ανάλογα με την ιδιότητα του δικαιούχου και τον τόπο της μόνιμης κατοικίας ή έδρας.
Σε ό,τι αφορά τη μεταποίηση και τα προϊόντα της κρανιάς, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον 12 διαφορετικά προϊόντα. Μερικά απ αυτά είναι το συμπυκνωμένο εκχύλισμα κράνων, το λικέρ κράνων ,η μαρμελάδα και το κρανοποτό. Όλα τα προϊόντα είναι φυσικά λειτουργικά τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρανιά είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και δεν έχει φυσικούς εχθρούς. Το πλεονέκτημα αυτό καθιστά την καλλιέργεια της βιολογική και τα προϊόντα της μπορούν να πιστοποιηθούν βιολογικά. Τα προϊόντα κράνου απευθύνονται στην αγορά των βιολογικών προϊόντων(και όχι μόνον) η οποία το 2001 στην Ευρώπη είχε τζίρο 16 δις δολάρια, το 2006 είχε 38,5 δις δολάρια και το 2008 είχε 80 δις δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα προϊόντα γίνονται γνωστά σε ευρύτερο αγοραστικό κοινό και τα επόμενα 10 έτη η ζήτηση θα υπερβαίνει την προσφορά.
Γνωστή από την αρχαία Ελλάδα:
«Κράνειος» δούρειος ίππος  :Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούταν οι καρποί της κρανιάς κυρίως για φαρμακευτικούς σκοπούς.
  • Στην «Ιλιάδα»:Το δέντρο είναι γνωστό από την εποχή του Ομήρου με το όνομα «κράνεια», και μάλιστα αναφέρεται στην «Ιλιάδα» (Π, 767). Ο Όμηρος αναφέρει ότι η φοβερή Κίρκη παρέθεσε στον Οδυσσέα και στην παρέα του για τροφή «καρπόν κρανείας και άκυλλον βάλανον», κράνα, δηλαδή, και πουρναρίσια βαλανίδια.
  • Σύμφωνα με τον Θεόφραστο, το ξύλο της κρανιάς ήταν τόσο σκληρό όσο και το κόκκαλο και το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν κυνηγητικές λόγχες, πολεμικά ακόντια, τόξα και μπαστούνια.
  • Σύμφωνα με τον Παυσανία, οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν τον Δούρειο Ίππο με ξυλεία κρανιάς από το ιερό δάσος του Απόλλωνα. Από το ίδιο ξύλο φτιάχνονταν και τα μακεδονικά δόρατα, οι γνωστές «σάρισες»

Σήμερα νέα έρευνα έχει δείξει ότι τα κράνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα κατά την περίοδο ανάπτυξης και ωρίμανσης των καρπών. Σε άλλες εργαστηριακές έρευνες βρέθηκε μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe), σε βιταμίνη C (103 mg/100 g), υψηλή περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ (48-73 mg/100g, περισσότερο από τις φράουλες, τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια), καροτίνη και τανίνες.
Η κρανιά, καθώς πρόκειται για δέντρο δασικό, που αυτοφύεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ουδέποτε κατά το παρελθόν καλλιεργήθηκε σε εμπορική κλίμακα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ένας Ελληνας παραγωγός από την Κυψέλη Ημαθίας, ο Κωνσταντίνος Ντούλιας, δημιούργησε μια μονάδα που ασχολείται με την παραγωγή, την εμπορία και τη μεταποίηση της κρανιάς και των προϊόντων της. Η εκμετάλλευση αυτή επικεντρώνεται στην έρευνα της ανάπτυξης της κρανιάς και τη χρησιμότητα των καρπών διαφορετικών ποικιλιών της στη μεταποίηση και διαθέτει ένα πιστοποιημένο φυτώριο με δενδρύλλια κρανιάς σπορόφυτα ή εμβολιασμένα.
Τη «σκυτάλη» άρχισαν να παίρνουν ήδη αρκετοί παραγωγοί σε Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Ιωάννινα, Πελοπόννησο και Κρήτη ξεκινώντας την καλλιέργεια της κρανιάς. Μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται και στην Ηπειρο, από παραγωγούς που έχουν εκτάσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές που ήταν ακαλλιέργητες επί σειρά πολλών ετών. Εκτός από τα παραπάνω, ιδιαίτερα σημαντική είναι η ύπαρξη στην αγορά εταιρειών που μέσω συμβολαιακής γεωργίας προσφέρουν στους παραγωγούς που θα εγκαταστήσουν φυτείες με κράνα την εξασφαλισμένη απορρόφηση της παραγωγής τους.
Τα οικονομικά αποτελέσματα από τη μεταποίηση των κράνων είναι πολλαπλά, όπως σημαντική θα είναι και η προστιθέμενη αξία. Εάν, λοιπόν, η καλλιέργεια της κρανιάς οργανωθεί σωστά είναι βέβαιο πως λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων της θα αξιοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες εκτάσεις εγκαταλελειμμένων ορεινών και ημιορεινών αγρών.

Από τη φύτευση έως τη συλλογή του καρπού
Η κρανιά (Cornus mas) είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που αυτοφύεται στη νότια Ευρώπη και στη νοτιοδυτική Ασία. Στη χώρα μας συναντάται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, ως θάμνος ή ως δέντρο 5-12 μέτρων. Έχει σκούρους καφέ βραχίονες και πράσινα φύλλα, που γίνονται κίτρινα το φθινόπωρο και πέφτουν τον χειμώνα (φυλλοβόλο). Ειδικότερα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, έχει κίτρινα άνθη σε γυμνά κλαδιά και κόκκινους εδώδιμους καρπούς, με σαρκώδες περίβλημα, που φτάνουν σε μήκος τα 1,5-2 εκ. και ωριμάζουν από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, τα γνωστά «κράνα». Οι καρποί της κρανιάς δεν πρέπει να συγχέονται με τα κράνμπερι (μύρτιλλα μακρόκαρπα).
Παρά το γεγονός ότι είναι φυτό της εύκρατης ζώνης, αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-30ο C). Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλους τους τύπους των εδαφών, αλλά προτιμά εδάφη χαλαρά και κυρίως ασβεστολιθικά. Είναι φυτό που αγαπά το φως, ενώ αντέχει στην ξηρασία και στους παγετούς. 
  Τα δενδρύλλια φυτεύονται στα τέλη Οκτωβρίου σε χαμηλά υψόμετρα ή στις αρχές Μαρτίου σε μεγαλύτερα υψόμετρα με πιο χαμηλές θερμοκρασίες (60-85 δενδρύλλια/στρέμ.). Επιθυμητό είναι να υπάρχει νερό και να αρδεύονται κάθε 10-15 ημέρες κατά τη θερινή, άνομβρη περίοδο. Η κρανιά σπάνια κλαδεύεται. Η συλλογή του καρπού γίνεται με άπλωμα διχτύων και δόνηση των κλαδιών.
Μια από τις σημαντικότερες χρήσεις της κρανιάς είναι ότι αποτελεί όμορφο καλλωπιστικό φυτό, αφού ανθίζει μέσα στον χειμώνα, ενώ και την περίοδο ωρίμανσης των καρπών είναι εξαιρετικά ελκυστική. Η κρανιά χρησιμοποιείται στην κηποτεχνία, με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την εποχή και τη διάρκεια άνθισης.


Φαρμακευτικό φυτό
Το κράνο, περιέχει υψηλό επίπεδο φλαβενοειδών και ανθοκυανίνη κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και ωρίμανσης του καρπού (έχουν επισημανθεί 4 φλαβενοειδή). Επίσης έχει διαπιστωθεί με εργαστηριακές αναλύσεις ότι περιέχει βιταμίνη C και είναι πλούσιο σε καροτίνη, πηκτίνη και τανίνη, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe). Σύμφωνα με διεθνή βιβλιογραφική έρευνα της Φαρμακευτικής σχολής του Α.Π.Θ., το κράνο περιέχει φλαβενοειδή, ανθοκυανίνες, έντονα αντιοξειδωτικά και φαινολικά παράγωγα. Λόγω των εμπεριεχομένων τανινών έχει επίσης στυπτικές ιδιότητες. Εξαιτίας των εμπεριεχομένων πηκτινών είναι ρυθμιστικό των κινήσεων του εντέρου.
Οι ντόπιοι στα ορεινά της Ελλάδος χρησιμοποιούν προϊόντα από Κράνα για κεράσματα αλλά και για καρδιακές παθήσεις, πόνους κοιλιάς , πόνους περιόδου, στομαχικές κι εντερικές διαταραχές , ως χωνευτικό ,κατά της διάρροιας , στην περίοδο της εγκυμοσύνης, ως τονωτικό τις ώρες εργασίας και μετά από αθλητικές δραστηριότητες.


Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ Ανταγωνιστικότητας, στο τηλέφωνο 210-5275271, αλλά και να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.agrotikianaptixi.gr.- {ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ}

Πηγές: agronews.gr, ethnos.gr

Σητεία


Η Σητεία στα βόρεια και ανατολικά της Κρήτης είναι μιά όμορφη και ήρεμη παραθαλάσσια πόλη με παράδοση στις τέχνες αλλά και στη γεωργία. Είναι πατρίδα του ποιητή του «Ερωτόκριτου» Βιτσέντσου Κορνάρου. Θα τη βρείτε στο δρόμο σας πηγαίνοντας για το Φοινικόδασος Βάι ... http://tinyurl.com/b4hhbz5

Σητεία
Kλικ στη φωτογραφία για περισσότερα













 
 
 
 
 
 
 
 
Η πόλη της Σητείας στα βόρεια και ανατολικά της Κρήτης είναι μιά όμορφη και ήρεμη παραθαλάσσια πόλη με παράδοση στις τέχνες αλλά και στη γεωργία. Είναι πατρίδα του ποιητή του «Ερωτόκριτου» Βιτσέντσου Κορνάρου.
Η Σητεία διαθέτει μικρό αεροδρόμιο, μέσω του οποίου συνδέεται με την Αθήνα και τα νησιά του Αγαίου, αποτελεί τουριστικό θέρετρο.
Το γνωστότερο τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής αποτελεί το Φοινικόδασος στο Βάϊ, που κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν μέχρι εκεί, σχεδόν το ανατολικότερο άκρο της Κρήτης.
Η Σητεία ήταν πάντα γνωστή για το καλό τοπικό κρασί της και τη σουλτανίνα σταφίδα. Σήμερα εκτός από μερικά υπέροχα κρασιά που παράγει έχει μπεί με αξιόλογη παραγωγή στο ελαιόλαδο κατέχοντας και ονομασία προέλευσης ΠΟΠ.
Κρασί και λάδι λοιπόν είναι τα κύρια προϊόντα που μας τροφοδοτεί η περιοχή και που θα βρίσκουν το δρόμο τους στο τραπέζι των πελατών του Περιβολιού της Κρήτης.
Με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου «Βιτσέντζος Κορνάρος» οργανώθηκε και λειτουργεί ένα λαογραφικό μουσείο. Τα εκθέματα, που ανήκουν στον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου, συμπεριλαμβάνουν κεντήματα, υφαντά, ξυλόγλυπτα, τοπικές ενδυμασίες, οικοσκευές, εικόνες και άλλα είδη.
Η Καζάρμα (Casa di arma), αποτελούσε το στρατώνα της φρουράς ή το διοικητήριο κατά την Ενετοκρατία, ένα δηλαδή από τα οικοδομήματα της Μεσαιωνικής Σητείας η οποία περιβαλλόταν με τείχος. Η οχύρωση της πόλης και η Καζάρμα χρονολογούνται στην ύστερη βυζαντινή περίοδο. Οι πειρατικές όμως επιδρομές, οι συχνές επαναστάσεις των κατοίκων κατά τη διάρκεια της ενετικής κατοχής ακόμα και οι σεισμοί επέφεραν αλλεπάλληλες καταστροφές στα τείχη και στην Καζάρμα, μέχρι που οι ίδιοι οι Ενετοί αναγκάστηκαν να τα καταστρέψουν με σκοπό να τα επιδιορθώσουν, πράγμα που δεν έγινε τελικά.
Στις τριάντα προθήκες του αρχαιολογικού μουσείου της Σητείας περιλαμβάνονται εκθέματα από το 3500 π.Χ. μέχρι τα 500 μ.Χ. που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας. Το μουσείο χωρίζεται σε πέντε ενότητες, που αναφέρονται σε αντίστοιχες χρονολογικές περιόδους. Μεταξύ άλλων, εκτίθενται η συλλογή αγγείων, πήλινες πινακίδες της Γραμμικής Α που βρέθηκαν στο αρχειοφυλάκιο της Ζάκρου, ειδώλια από ιερά κορυφής, ένα σταφυλοπιεστήριο νεοανακτορικής περιόδου και ένας ελληνιστικός μύλος για άλεση σιτηρών. Μοναδικό είναι το χρυσελεφάντινο ανδρικό ειδώλιο που βρέθηκε στη θέση Ρουσσόλακκος κοντά στο Παλαίκαστρο.

Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων καθιερώθηκε στις 26 Ιουνίου 1998, ημερομηνία κατά την οποία το 1987 υπεγράφη η Διεθνής Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και το 1948 ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ.
Το Διεθνές Συμβούλιο κατά των Βασανιστηρίων, με συμβουλευτικό στάτους στον ΟΗΕ, εδρεύει στην Κοπεγχάγη και επιχορηγείται από την Ε.Ε. και τη δανέζικη κυβέρνηση. Ασκεί το έργο του μέσω του δικτύου των 200 Κέντρων Περίθαλψης και Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βασανιστήριο είναι σοβαρός πόνος, είτε σωματικός, είτε ψυχικός, μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την εκμαίευση πληροφοριών ή ομολογίας σχετικά με μια πολιτική ή άλλη πράξη, όπου, κατά την άποψή τους, δεν μπορούν να φτάσουν μ' άλλον τρόπο.

Πριν από 2.500 χρόνια, οι Έλληνες είχαν δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στο παλιό ερώτημα «αν τα βασανιστήρια δικαιολογούνται». Ο Αριστοτέλης και ο Αντιφών αποφάνθηκαν ότι καμιά ομολογία - απόρροια βασανιστηρίων δεν μπορεί να έχει αξία στο δικαστήριο, αφού συνήθως ο βασανιζόμενος λέει αυτά που θέλει ν' ακούσει ο βασανιστής του.

Με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, το 1984 υπογράφηκε και το 1987 τέθηκε σε ισχύ, η Διεθνής Σύμβαση για την άμεση κατάργηση των βασανιστηρίων σ' όλον τον κόσμο, επίτευγμα όπου η χώρα μας έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Ήδη, με τον «Νόμο Μαγκάκη», τα βασανιστήρια είχαν περάσει ως ιδιώνυμο αδίκημα στην εθνική μας νομοθεσία, λόγω και της δικτατορίας.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/worldays/45#ixzz2XIwthddx

Δημοφιλείς αναρτήσεις