Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

πλεκτό νεανικό μπλουζάκι

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα άλμπουμ.



Ο χρήστης ‎عالم الكروشية‎ πρόσθεσε 25 νέες φωτογραφίες στο άλμπουμ: ‎بلوزة جميلة بالخطوات‎ — με την Dulce Cielo και 22 ακόμη.
Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  
Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  
 Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  


Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  


Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.


Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.

Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎.  


Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎. 


Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎. 


Φωτογραφία του χρήστη ‎عالم الكروشية‎. 




"Η Παραμυθού της Σελήνης”

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.

Φωτογραφία της Ελένη Μπετεινάκη.
Ελένη Μπετεινάκη
"Η Παραμυθού της Σελήνης” στα “Παραμύθια του Σαββάτου”
http://www.patris.gr/articles/310040…
«Η Παραμυθού της Σελήνης» θα βρίσκεται στα «Παραμύθια του Σαββάτου»

Ποια να ΄ναι άραγε η Παραμυθού της Σελήνης*; Να΄ναι μάγισσα; Νεράιδα; Ξωτικό; Άνθρωπος; Θεός; Στοιχειό; Ή μήπως ζει μόνο στην φαντασία καθενός μας;

*(Η Παραμυθού της Σελήνης είναι μια διασκευή από το ομώνυμο βιβλίο της Βάγιας Παπαποστόλου, των εκδόσεων Καστανιώτη)
**Η Κούκλα - Παραμυθού της Σελήνης είναι χειροποίητη από το Κουμπί και το Βελόνι.

Διαπρέπει με τις συνταγές της γιαγιάς του

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο
Η γιαγιά Φεβρωνία τον έμαθε να τυροκομάει. Να κάνει λαδοτύρι και ξινομυζήθρες. Τον έμαθε να βρίσκει χόρτα και να κάνει τις καλύτερες χορτόπιτες. Στην παρασιά του…
iscreta.gr

http://iscreta.gr/2017/01/77114/Η γιαγιά Φεβρωνία τον έμαθε να τυροκομάει. Να κάνει λαδοτύρι και ξινομυζήθρες. Τον έμαθε να βρίσκει χόρτα και να κάνει τις καλύτερες χορτόπιτες. Στην παρασιά του σπιτιού της, στη Βασιλική Ιεράπετρας, έψησε μόνος του το πρώτο του φαγητό και ήταν μόλις 5 ετών! Όλα αυτά πριν από 30 χρόνια…
Σήμερα ο Κωστής Κωστάκης από τη Βασιλική Ιεράπετρας είναι ο αγαπημένος μάγειρας της Ελένης Ψυχούλη και μυεί τους Αθηναίους στις Κρητικές γεύσεις…
Το κατάστημα «Α λα Γκρεκ» που εδρεύει στο Χαλάνδρι είναι διάσημο για τα χειροποίητα ανώτερης ποιότητας τρόφιμα που προσφέρει.  Τα περισσότερα από αυτά παρασκευάζονται με συνταγές της γιαγιάς Φεβρωνίας και άλλων γυναικών των χωριών της Ανατολικής Κρήτης. Με συνταγές παραδοσιακές, των οποίων οι ρίζες χάνονται στα βάθη των αιώνων… Τα «βολταράκια» σήμερα σας πάνε βόλτα στον κόσμο της γεύσης, στον κόσμο της παράδοσης, στον κόσμο του Κωστή Κωστάκη!
Τα παιδικά χρόνια…
Ο Κωστής Κωστάκης γεννήθηκε πριν από 35 χρόνια στη Βασιλική Ιεράπετρας, όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Φοίτησε αρχικά στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο της Βασιλικής, πριν πάρει μεταγραφή για το εξαθέσιο της Παχιάς Άμμου.
«Το χωριό είναι μεγάλο σχολείο» μας λέει σήμερα ο διακεκριμένος σεφ και συμπληρώνει:
«Σου δίνει ελευθερία, ανεμελιά, αλλά ταυτόχρονα σε σκληραγωγεί. Σε μαθαίνει να στέκεσαι μόνος σου, πιο γρήγορα, στα πόδια σου». Μάλιστα, όπως παρατηρεί, κατά κανόνα στην πρωτεύουσα οι «πιο ψημένοι» άνθρωποι είναι αυτοί που προέρχονται από την επαρχία…
Ο Κωστής έζησε ωραία παιδικά χρόνια στην Κρήτη, τα οποία δε θυμίζουν σε τίποτε την ψυχαναγκαστική καθημερινότητα των σημερινών παιδιών της πόλης. Για φροντιστήρια και ιδιαίτερα ούτε λόγος, ενώ όλες του οι εξωσχολικές δραστηριότητες είχαν σχέση με το μεράκι του που δεν ήταν άλλο από την παρασκευή τροφής!
Βολταράκια για χόρτα!
Θυμάται τις μεγάλες βόλτες που έκανε στα χωράφια με τη γιαγιά του, τη Φεβρωνία, για να βρουν χόρτα. Πάντα είχαν μαζί τους δύο καλάθια: Ένα για τα βραστά και ένα για τα γιαχνερά. Κάπως έτσι έμαθε όλα τα χόρτα που φυτρώνουν στα Λασιθιώτικα, τα οποία χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα στην Αθήνα.
Με τα τσουβάλια του τα στέλνουν από την Κρήτη, προκειμένου η γεύση των χορτόπιτων που φτιάχνει να είναι αυτή της παιδικής του ηλικίας…
Με τη γιαγιά έμαθε επίσης να τυροκομάει. Να φτιάχνει ξινομυζηθράκια για τις φημισμένες νεράτες μυζηθρόπιτες της περιοχής και λαδοτυράκια τα οποία δίνουν άλλη διάσταση στα απλά μακαρόνια. Η χαρά του ήταν να ανακατεύεται στην κουζίνα πότε της γιαγιάς Φεβρωνίας και πότε της μαμάς Ρένας. Κι αν τυχόν δεν τον άφηναν έπαιρνε μόνος του την πρωτοβουλία. Κάπως έτσι, σε ηλικία 5 ετών, έφτιαξε ολομόναχος το πρώτο του φαγητό (τηγανητές πατάτες) που θα μπορούσε να θεωρηθεί απλό αν δε είχε γίνει στην… χόβολη!
Από το χωριό στην πόλη!
Το ΤΕΙ Λογιστικής στο οποίο πέρασε δίνοντας πανελλαδικές εξετάσεις στη γ’ λυκείου δεν ήταν τίποτε άλλο πέρα από το «εισιτήριο» για ζωή στην πόλη. Μετακόμισε, λοιπόν, στο Ηράκλειο, γράφτηκε στη Σχολή, έκανε προσπάθεια να την παρακολουθήσει, αλλά η προσπάθεια δεν… ευδοκίμησε! Πολύ γρήγορα τα παράτησε, καθώς ήδη είχε γραφεί σε Σχολή Μαγειρικής, τα δίδακτρα της οποίας εργαζόταν για να καταβάλει. Κουραζόταν, όμως, δεν παραπονιόταν… Έκανε επιτέλους αυτό που του άρεσε. Μετά την αποφοίτηση συνέχισε να εργάζεται αρχικά σε εστιατόρια της Ελούντας και του Ηρακλείου, στη συνέχεια σε ξενοδοχεία στη Ρόδο, στην Αθήνα και στο Μοναστηράκι.
Το μεγάλο βήμα
Το 2013, όταν «μάζεψε» την εμπειρία που του χρειαζόταν άνοιξαν, μαζί με το φίλο του Ιωάννη Πετρή, το κατάστημα Αλα Γρεκ στο Χαλάνδρι Αττικής (Αγίας Παρασκευής 65). Το συγκεκριμένο κατάστημα μυεί τους κατοίκους της πρωτεύουσας στην κρητική γεύση: Προσφέρει μόνο χειροποίητα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, από εκείνα που οι κρητικές νοικοκυρές παρασκευάζουν για τα σπίτια τους:
Πίτες όλων των ειδών, ψωμιά, παξιμάδια, προζυμένια κουλούρια, ξεροτήγανα, τσουρέκια, καλιτσούνια, πατούδα, χριστόψωμα, βουτήματα του λαδιού… Πολλές από αυτές τις γεύσεις ήταν παντελώς άγνωστες στους πελάτες του (π.χ. πατούδα, προζυμένια κουλούρια). Από εκεί που κάποτε αγωνιζόταν να τους πείσει να δοκιμάσουν, τώρα έχει παραγγελίες… Δημοσιογράφοι και ηθοποιοί έχουν περάσει το κατώφλι του «Αλα Γκρεκ»και έχουν γίνει… fan!
Η καταξίωση
Κάπως έτσι ο Κωστής Κωστάκης έχει γίνει αναγνωρίσιμος σε όλη την Ελλάδα… Έχει εμφανιστεί σε τρεις εκπομπές της Ελένης Ψυχούλη “Chef στον αέρα», στις «Γλυκές Αλχημείες» του Στέλιου Παρλιάρου και στην εκπομπή της Ντίνας Νικολάου στο ΣΚΑΪ. Συμμετείχε στο πρόσφατο καλοδουλεμένο ένθετο των «Νέων» για πίτες και ψωμιά, έχει «παίξει» σε lifo και Athens Voice, ενώ το «Αλά Γκρεκ» έχει συμπεριληφθεί σε οδηγό με τα καλύτερα μαγαζιά στο Χαλάνδρι.
Για να τα πετύχει όλα αυτά ο Κωστής Κωστάκης δουλεύει εδώ και χρόνια ακατάπαυστα, ακόμα και 20 ώρες την ημέρα. Όμως δεν παραπονιέται γιατί αυτό ήθελε να κάνει στη ζωή του. Ούτε όταν κατεβαίνει στην Κρήτη για να δει τους γονείς του, δεν ξεκουράζεται: Φτιάχνει μεγάλες ποσότητες σάλτσα ντομάτας για να χρησιμοποιεί στο Αλά Γρεκ, επειδή δεν τον ικανοποιούν οι έτοιμες…
Φτιάχνει επίσης το δικό του πετιμέζι, το οποίο χρησιμοποιεί ως υποκατάστατο ζάχαρης σε πολλά προϊόντα του μαγαζιού. Όπως λέει, οι άνθρωποι, ειδικά οι νεότερες γενιές έχουν αρχίσει να προσέχουν την διατροφή τους και να ενδιαφέρονται για το τι περιέχει το κάθετί που τρώνε».
Έτσι, για τους συγκεκριμένους πελάτες, έχει αρχίσει να αφαιρεί ζάχαρη από τα γλυκά και να προσθέτει μέλι ή πετιμέζι. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο «Α λα Γκρεκ» προέρχονται κατά κανόνα από την Κρήτη: Μέλι πρώτης ποιότητας, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, τυριά, χόρτα και λαχανικά! Ακόμα και το αλεύρι το προμηθεύεται από τους «Μύλους Κρήτης»..
.Κλείνοντας τη συνέντευξη αυτή είχαμε την απορία…
Ένας μάγειρας που δουλεύει 20 ώρες την ημέρα, τι τρώει; Κάθε μέρα πίτες και γλυκά; Δε θα το πιστέψετε, αλλά ανάμεσα σε όλα τα άλλα ο Κωστής Κωστάκης «στήνει» και τσικάλι στη φωτιά. Μαγειρεύει κατά κανόνα ψητά ψάρια, λαδερά και όσπρια για το γεύμα του ίδιου, του συνεταίρου του και του προσωπικού του «Α λα Γκρεκ»!
πηγή: voltarakia.gr

Το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων ...13 - 8 - 1944...

Το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων ...13 - 8 - 1944...


Κορυφαίο γεγονός της Αντίστασης του αγωνιζόμενου λαού των Ανωγείων, υπήρξε η καταστροφή και ισοπέδωση του χωριού του. Τον Αύγουστο του 1944 πραγματοποιήθηκε το 3ο ολοκαύτωμα των Ανωγείων (1822, 1867, 1944). Άρχισε τη 13η Αυγούστου και κράτησε μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα. Στο Αρμί, την κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται εγχάρακτη η διαταγή του Γε
ρμανού στρατηγού φρουράρχου Κρήτης.

"...Επειδή η πόλις των Ανωγείων είναι κέντρον της αγγλικής κατασκοπίας εν Κρήτη και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το φόνο του λοχία φρουράρχου Γενί-Γκαβέ και της υπ' αυτόν φρουράς και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το σαμποτάζ της Δαμάστας, επειδή εις Ανώγεια ευρίσκουν άσυλον και προστασίαν οι αντάρται των διαφόρων ομάδων αντιστάσεως και επειδή εκ των Ανωγείων διήλθον και οι απαγωγείς με τον στρατηγόν Φον Κράιπε χρησιμοποιήσαντες ως σταθμόν διακομιδής τα Ανώγεια, διατάσσομεν την ΙΣΟΠΕΔΩΣΙΝ τούτων και την εκτέλεσιν παντός άρρενος Ανωγειανού όστις ήθελεν ευρεθεί εντός του χωρίου και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου."
Χανιά 13-8-44 0 Στρατηγός Διοικητής Φρουρίου Κρήτης X. ΜΙΛΛΕΡ

Η εξουδετέρωση και σύλληψη του αναφερόμενου στη διαταγή φρούραρχου Γενί-Καβέ και της φρουράς του (8 άτομα) πραγματοποιήθηκε την 7-8-1944 στην περιοχή Σφακάκι Ανωγείων, από ενδεκαμελή ομάδα του εφεδρικού Ε.Λ.Α.Σ. To σαμποτάζ της Δαμάστας πραγματοποιήθηκε το πρωί της 8-8-1944, στον κεντρικό τότε αμαξωτό δρόμο της Κρήτης και σε μικρή απόσταση δυτικά του χωριού Δαμάστα από ομάδα ανταρτών της Ε.Α.Ο. "O ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ" και είχε σαν αποτέλεσμα την ισοπέδωση και του χωριού Δαμάστα και την εκτέλεση των αντρών που πιάστηκαν σ' αυτό από τους Γερμανούς. Μετά την έκδοση της διαταγής που προαναφέραμε, Γερμανοί στρατιώτες, πραγματοποιούν την κύκλωση των Ανωγείων, την 13-8-1941 και αρχίζουν το μακάβριο έργο των εκτελέσεων, της λεηλασίας και της καταστροφής, αφού πρώτα απομάκρυναν τα γυναικόπαιδα που βρέθηκαν μέσα σ' αυτά, μαζί με ελάχιστους ανίκανους γέροντες. To σύνολο των αντρών και αγοριών είχαν καταφύγει στα λημέρια των ανταρτών και στις δυσπρόσιτες χαράδρες και σπηλιές του Ψηλορείτη. 



Κάτιναα ... σαλαμάκι...

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.



https://www.facebook.com/maria.dimitriou.5/posts/1208521562577957
Aξέχαστες Ατάκες Ελληνικού Κινηματογράφου
Αξεπέραστη ατάκα....Κατίνααααα...σαλαμάκι....!
Από την ταινία Ο Γόης

καλλιέργεια στο σπίτι

 Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα άλμπουμ.


Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
 Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.
Φωτογραφία του χρήστη orguelisi.com.


 Ο χρήστης orguelisi.com πρόσθεσε 30 νέες φωτογραφίες στο άλμπουμ: hobilerimiz.
içimiz açılsın:) Aklınızın bir köşesinde bulunsun

Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας :) κράτα το σε μια γωνιά του μυαλού σου


Πως να Χρησιμοποιήστε τη Στάχτη στον Κήπο!

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε με τη στάχτη του υπαίθριου φούρνου σας είναι να την χρησιμοποιήσετε στον κήπο, παρά να την πετάξετε. Τα θρεπτικά στοιχεία που…
share24.gr

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε με τη στάχτη του υπαίθριου φούρνου σας είναι να την χρησιμοποιήσετε στον κήπο, παρά να την πετάξετε.

Τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει η στάχτη

Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε την στάχτη είναι να την απλώσετε στα παρτέρια σας πριν τη φύτευση. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει με προσοχή και να μην υπερβάλλετε στις δόσεις, όπως και να προσέχετε από τι ξύλο προέρχεται, π.χ. η στάχτη από ξύλο φλαμουριάς αυξάνει υπερβολικά το pH.
Τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει είναι ανθρακικό ασβέστιο περίπου 25%, 3% κάλιο, φωσφόρο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Σε σύγκριση με τα εμπορικά λιπάσματα, μπορούμε να πούμε ότι είναι 0-1-3 (Ν-Ρ-Κ).
Ο φώσφορος είναι χρήσιμος για την ανάπτυξη των ριζών, τον χρωματισμό των λουλουδιών, ενώ ενισχύει τη γεύση των φρούτων μαζί με το κάλιο, πράγματα που ζητάμε για την ανάπτυξη των καλλωπιστικών μας και την καλλιέργεια των κηπευτικών. Επίσης, πολλά ακόμη ιχνοστοιχεία βρίσκονται στην στάχτη, όπως μαγνήσιο, σίδηρος, χαλκός, βόριο κλπ, η συγκέντρωση των οποίων εξαρτάται από το είδος του ξύλου που χρησιμοποιήθηκε για την καύση.

Ιδιότητες της στάχτης ανάλογα το είδος ξύλου που χρησιμοποιήθηκε

Η τέφρα από πλατύφυλλα δέντρα σκληρού ξύλου είναι πιο χρήσιμη και περιέχει περισσότερα ιχνοστοιχεία από την τέφρα δέντρων με μαλακό ξύλο. Μαλακό ξύλο έχουν τα κωνοφόρα με και στενόφυλλα δέντρα, των οποίων τα φύλλα μοιάζουν με βελόνες.
Επίσης, κάτι που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η τέφρα που παράγεται από το κλάδεμα των δέντρων έχει καλύτερη αναλογία καλίου και άλλων ιχνοστοιχείων, ενώ το ξύλο μεγαλύτερης ηλικίας περιέχει χαμηλότερη συγκέντρωση θρεπτικών ουσιών.
Η χρήση της τέφρας από καυσόξυλα επιτρέπεται στη βιολογική γεωργία. Όμως, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφευχθεί η χρήση τέφρα που παράγεται από την καύση χαρτιού, βαμμένου ξύλου ή ξυλείας επεξεργασμένης με χημικές ουσίες.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε στάχτη από κάρβουνα, αλλά αποφεύγετε αυτά που προέρχονται από λιθάνθρακα, διότι περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση μετάλλων.
Μπορείτε να διατηρήσετε την τέφρα για αρκετό καιρό στην αποθήκη συσκευάζοντάς τη σε χάρτινους σάκους ή σφραγίζοντάς τη αεροστεγώς σε πλαστικές σακούλες, μακριά από την υγρασία.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη στάχτη στον Κήπο

Απλώστε τη στάχτη απευθείας στα παρτέρια του κήπου που θα φυτέψετε τα λαχανικά σας σκαλίζοντας το χώμα. Κάντε αυτήν την εργασία στα τέλη του χειμώνα ρίχνοντας περίπου 50 -. 70 gr ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε επόμενα στάδια μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε μικρότερες ποσότητες.

Βελτιώνει το κομπόστ

Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην προετοιμασία του κομπόστ. Η τέφρα προσθέτει ιχνοστοιχεία και μικρές ποσότητες καλίου και φωσφόρου στο σωρό σας. Λόγω της ικανότητάς της να αλλάζει το pH του εδάφους, να αποφύγετε την υπερβολική χρήση. Έτσι, καθώς συσσωρεύετε υλικά στο κομπόστ, πασπαλίστε παράλληλα μικρές ποσότητες τέφρας σε κάθε 15 εκατοστά επιπλέον στρώματος. Αν κομπόστ σας είναι πλούσιο σε φλούδες φρούτων και άλλα όξινα απόβλητα, μπορείτε να αυξήσει το ποσό της τέφρας.

Απωθεί τα παράσιτα και τα έντομα

Αν τη χρησιμοποιείτε με προσοχή, μπορεί να εφαρμοστεί για να απωθήσετε εχθρούς, όπως γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια, καθώς απορροφά υγρά από το σώμα τους. Πασπαλίστε με στάχτη την περιοχή γύρω από τα παρτέρια του κήπου σας ή γύρω από τη βάση των δέντρων για να τα προστατεύσετε από τα ανεπιθύμητα παράσιτα. Προσπαθήστε να μην σχηματίσετε παχύ στρώμα τέφρας, καθώς η συσσώρευσή της αυξάνει το επίπεδο του pH και των αλάτων στο έδαφος.

Εφαρμόστε τη σε όξινο έδαφος για να ανεβάσει το επίπεδο του pH

Εφαρμόστε την τέφρα στην περίπτωση που το χώμα σας είναι όξινο και το επίπεδο του pH κάτω από 6. Τα περισσότερα από τα φυτά αναπτύσσονται καλά σε ελαφρά όξινο έως ουδέτερο έδαφος με το επίπεδο pH να κυμαίνεται από 6 έως 7. Αποφεύγετε την υπερβολική χρήση του, εάν το χώμα σας είναι ήδη ουδέτερο.

Χρησιμοποιήστε τη σε λαχανικά που αναπτύσσονται σε ουδέτερο και ελαφρώς αλκαλικό έδαφος

Λαχανικά όπως οι ντομάτες, το μπρόκολο, τα λάχανα, η ρόκα, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, τα παντζάρια και άλλα ριζώδη λαχανικά προτιμούν ουδέτερο έως ελαφρώς αλκαλικό έδαφος με το επίπεδο pH να κυμαίνεται περίπου στο 6 έως 7,6.
Η τέφρα είναι επίσης χρήσιμη για φυτά που αναπτύσσουν όγκους στις ρίζες. (Λάχανα, Κουνουπίδια)

Προφυλάξεις

1. Επειδή η τέφρα αυξάνει το pH, τη στιγμή που την εφαρμόζετε, να φοράτε προστατευτικά γυαλιά και γάντια. Αν η τέφρα είναι πολύ λεπτή και εξαπλώνεται, φορέστε  επίσης μια μάσκα.
2. Μην αναμιγνύετε και εφαρμόζετε την τέφρα μαζί με αζωτούχα λιπάσματα, όπως θειική αμμωνία, ουρία και νιτρική αμμωνία. Αυτά τα λιπάσματα αναδίδουν αμμωνία όταν έρθουν σε επαφή με κάποια ουσία που έχει υψηλό επίπεδο pH, όπως είναι η τέφρα.
3. Μην εφαρμόζετε στάχτη σε σπορόφυτα.
4. Μην εφαρμόζετε και μην αφήνετε εκτεθειμένη τη στάχτη κατά τη διάρκεια της βροχής, αλλιώς ένα από τα απαραίτητα στοιχεία, το κάλιο, χρήσιμο στο σχηματισμό των ανθέων και των φρούτων, που είναι διαθέσιμο σε διαλυτή μορφή, θα εκπλυθεί.
5. Μην εφαρμόζετε την τέφρα στις τριανταφυλλιές, στα ροδόδεντρα, στις αζαλέες και τις πατάτες.
Εάν χρησιμοποιείτε την στάχτη στον κήπο με σύνεση και περιστασιακά, μπορείτε εύκολα να αλλάξετε και να τροποποιήσετε το χώμα στον κήπο σας χωρίς κανένα πρόβλημα.
Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)
Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook πατώντας εδώ
!!! ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ !!! Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο! 



Δημοφιλείς αναρτήσεις