Εδώ θα βρείτε ένα μωσαϊκό θεμάτων . Κλείσαμε 10ετία και γι αυτό κάποιες αναρτήσεις έχουν αλλοιωθεί. Οι σελίδες που αναφέρω είναι τα νέα μου ιστολόγια που αλληλοστηρίζονται με αυτό εδώ το παλιό ... Σας ευχαριστώ!
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
tutorials
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.
https://www.facebook.com/maria.dimitriou.5/posts/982018748561574
Η «κρυμμένη» Παναγία Κερά Αμαρίου
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη mykriti.gr.
Η «κρυμμένη» Παναγία Κερά Αμαρίου
Ο
Ιερός Ναός Παναγίας της Κεράς στο Αμάρι είναι καλά κρυμμένος μέσα στους
ελαιώνες με τα πανάρχαια δέντρα στην ευρύτερη περιοχή της Σχολής
Ασωμάτων και πολύ κοντά στο κτήμα «ΠΑΝΑΚΡΟΝ».Η ύπαρξη του ναού
χρονολογείται…
checkincreta.com
http://www.checkincreta.com/gr/blogs/panagia-kera-308
Ο Ιερός Ναός Παναγίας της Κεράς στο Αμάρι είναι καλά κρυμμένος μέσα στους ελαιώνες με τα πανάρχαια δέντρα στην ευρύτερη περιοχή της Σχολής Ασωμάτων και πολύ κοντά στο κτήμα «ΠΑΝΑΚΡΟΝ».
Η ύπαρξη του ναού χρονολογείται περίπου στα τέλη του 13ου αιώνα και σύμφωνα με επιστήμονες «είναι χτισμένος πάνω στον ναό του Απόλλωνα».
Ο αρχικός ναός της Ζωοδόχου Πηγής ή Παναγίας Κεράς κατασκευάστηκε στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο και εγκάρσιο νάρθηκα, ενώ ο σωζόμενος τοιχογραφικός διάκοσμος του αρχικού αυτού ναού εντάσσεται στην αρχαΐζουσα τάση της ζωγραφικής που γνωρίζει ευρεία διάδοση στην Κρήτη στα τέλη του 13ου αιώνα.
Στα μέσα του 14ου αιώνα, μετά την κατάρρευση του νότιου κλίτους και τμήματος της στέγης, ο ναός ανακατασκευάστηκε και μετατράπηκε σε τρίκλιτη, θολοσκέπαστη βασιλική με εγκάρσιο νάρθηκα. Στη νότια πλευρά τοποθετήθηκε το εντυπωσιακό λιθανάγλυφο θύρωμα με τον υστερογοτθικό διάκοσμο και το οικόσημο της οικογένειας των Καλλεργών στο υπέρθυρο.
Την ίδια περίπου περίοδο κατασκευάστηκε στη βόρεια πλευρά το μονόχωρο τρουλαίο παρεκκλήσι, με τετράπλευρη δεξαμενή στο κέντρο του. Στο εσωτερικό αλλά και στον αύλειο χώρο του ναού εντοπίστηκαν τάφοι που από τα κατασκευαστικά τους στοιχεία χρονολογούνται από τον 14ο έως και τον 16ο αιώνα.
Το checkincreta.com μέσω των δραστηριοτήτων και των εκδρομών που διοργανώνει σας καλεί να γνωρίσετε από κοντά τις ομορφιές της Κρήτης και τα άγνωστα για πολλούς μέρη του νησιού… Απλά μείνετε συντονισμένοι!
Ο Ιερός Ναός Παναγίας της Κεράς στο Αμάρι είναι καλά κρυμμένος μέσα στους ελαιώνες με τα πανάρχαια δέντρα στην ευρύτερη περιοχή της Σχολής Ασωμάτων και πολύ κοντά στο κτήμα «ΠΑΝΑΚΡΟΝ».
Η ύπαρξη του ναού χρονολογείται περίπου στα τέλη του 13ου αιώνα και σύμφωνα με επιστήμονες «είναι χτισμένος πάνω στον ναό του Απόλλωνα».
Ο αρχικός ναός της Ζωοδόχου Πηγής ή Παναγίας Κεράς κατασκευάστηκε στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο και εγκάρσιο νάρθηκα, ενώ ο σωζόμενος τοιχογραφικός διάκοσμος του αρχικού αυτού ναού εντάσσεται στην αρχαΐζουσα τάση της ζωγραφικής που γνωρίζει ευρεία διάδοση στην Κρήτη στα τέλη του 13ου αιώνα.
Στα μέσα του 14ου αιώνα, μετά την κατάρρευση του νότιου κλίτους και τμήματος της στέγης, ο ναός ανακατασκευάστηκε και μετατράπηκε σε τρίκλιτη, θολοσκέπαστη βασιλική με εγκάρσιο νάρθηκα. Στη νότια πλευρά τοποθετήθηκε το εντυπωσιακό λιθανάγλυφο θύρωμα με τον υστερογοτθικό διάκοσμο και το οικόσημο της οικογένειας των Καλλεργών στο υπέρθυρο.
Την ίδια περίπου περίοδο κατασκευάστηκε στη βόρεια πλευρά το μονόχωρο τρουλαίο παρεκκλήσι, με τετράπλευρη δεξαμενή στο κέντρο του. Στο εσωτερικό αλλά και στον αύλειο χώρο του ναού εντοπίστηκαν τάφοι που από τα κατασκευαστικά τους στοιχεία χρονολογούνται από τον 14ο έως και τον 16ο αιώνα.
Το checkincreta.com μέσω των δραστηριοτήτων και των εκδρομών που διοργανώνει σας καλεί να γνωρίσετε από κοντά τις ομορφιές της Κρήτης και τα άγνωστα για πολλούς μέρη του νησιού… Απλά μείνετε συντονισμένοι!
Γαλακτομπούρεκο παραδοσιακό με σιμιγδαλένια κρέμα
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
www.icookgreek.com
Γαλακτομπούρεκο παραδοσιακό με σιμιγδαλένια κρέμα
4.2 /5 κατάταξη (56 ψήφοι)
- Ψήσιμο: 40 λεπτά
- Δυσκολία: μέτριο
Υλικά συνταγής
- Για 20 κομμάτια
- φύλλο κρούστας: 500 γρ. ( 13-14 φύλλα)
- γάλα: 5 φλιτζάνια
- σιμιγδάλι ψιλό:1 1/2 φλιτζάνι
- ξύσμα λεμονιού: 2 κουταλιές της σούπας
- βανίλια: 1 μπαστουνάκι σχισμένο κατά μήκος ή 2 βανίλιες σκόνη
- βούτυρο: 250 γρ., φρέσκο και επιπλέον βούτυρο λιωμένο, για τα φύλλα και το ταψί
- αυγά: 6, φρέσκα
- ζάχαρη: 2 φλιτζάνια
- αλάτι: λίγο
- Για το σιρόπι
- ζάχαρη: 2 1/2 φλιτζάνια
- νερό: 1 1/2 φλιτζάνι
- λεμόνι: 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό και 1 φλούδα
- κανελογαρίφαλα, κοπανισμένα
Εκτέλεση συνταγής
- Ζεσταίνετε ανακατεύοντας το γάλα με το σιμιγδάλι και το ξύσμα του λεμονιού. Προσθέτετε το μαστουνάκι της βανίλιας και μόλις πάρουν βράση αποσύρετε από τη φωτιά. Ρίχνετε τμηματικά 100 γρ από το βούτυρο, ανακατεύετε και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει. Αφαιρείτε το μπαστουνάκι βανίλιας από την κρέμα.
- Χωρίζετε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια. Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα ασπράδια με λίγο αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Όταν η κρέμα κρυώσει καλά ενσωματώνετε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τέλος τη μαρέγκα.
- Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο και βουτυρώνετε ένα ορθογώνιο ταψί. Τοποθετείτε τα μισά φύλλα κρούστας στο ταψί αλείφοντας το κάθε φύλλο με λιωμένο βούτυρο. Απλώνετε από πάνω την κρέμα και καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα επίσης καλά βουτυρωμένα. Ψήνετε στους 200ο C 40’.
- Στο μεταξύ βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και τα υπόλοιπα υλικά για το σιρόπι για 6’-7’. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει λίγο, αφαιρείτε τη φλούδα και περιχύνετε το γαλακτομπούρεκο μόλις το βγάλετε από το φούρνο με το χλιαρό σιρόπι. Το σερβίρετε κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια.
Νόστιμα νηστίσιμα -χορταστικά φαλάφελ
panagiamegalohari.gr
Νόστιμα νηστίσιμα -χορταστικά φαλάφελ
των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη.
Η δική μου εκδοχή για τους αραβικούς ρεβιθοκεφτέδες. Είναι μεζές εξαιρετικός και χορταστικό υποκατάστατο των κρεατικών!
Υλικά για 35 με 40 φαλάφελ, για 4 με 6 άτομα:
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2/3 φλιτζ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο, 2 ψιλοκομμένες και 2 κομμένες σε λεπτά φετάκια
1-2 καυτερές πιπεριές ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες
1 φλιτζ. ξερά ρεβίθια, μουσκεμένα αποβραδίς, κατά προτίμηση ξεφλουδισμένα
1/3 φλιτζ. κόκκινες φακές ή φάβα που έχετε μουσκέψει αποβραδίς
6 κουτ. σούπας πλιγούρι, μουσκεμένο σε νερό 10 λεπτά, και στραγγισμένο
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 κουτ. σούπας κορνφλάουρ (νισεστέ)
2-3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/3 φρέσκο κόλιανδρο χοντροκομμένο
1/3 φλιτζ. μαϊντανό χοντροκομμένο
1 ½ – 2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο κύμινο
1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι ή όσο θέλετε
φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι όσο θέλετε
ελαιόλαδο και ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
4 αραβικές πίτες
1 χούφτα σαλατικά, 4-5 μικρές ντοματούλες, κομμένες στη μέση
Ζεστάνετε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, 2-3 λεπτά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και την καυτερή πιπεριά, ανακατέψτε καλά και βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά.
Στο μπολ του μίξερ ή στο μπλέντερ βάλτε τα ρεβίθια, τις φακές και το πλιγούρι δουλεύοντάς τα μέχρι να γίνουν σαν χοντρό σιμιγδάλι. Προσθέστε το σοταρισμένο κρεμμύδι, τα φετάκια σκόρδο, το μπέικιν πάουντερ, το κορνφλάουρ, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον κόλιανδρο, τον μαϊντανό, το κύμινο, λίγο αλάτι και πιπέρι, και δουλέψτε μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα. Αφήστε το να μείνει σκεπασμένο στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τηγανίσετε. Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 3 μέρες.
Από το μίγμα πάρτε κουταλιές και, με τα χέρια βρεγμένα, σχηματίστε μπαλίτσες και μετά πιέστε τις να γίνουν μικρά πιτάκια.
Σε βαθύ τηγάνι ή μικρή κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι στους 180 βαθμούς και τηγανίστε λίγα φαλάφελ κάθε φορά ώστε να μη πέσει η θεμοκρασία του λαδιού και δεν γίνουν κριτσανιστά. Βγάλτε τα φαλάφελ με τρυπητή κουτάλα μόλις πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα και μεταφέρετε σε χαρτί κουζίνας.
Κόψτε στα δύο την κάθε πίτα και ανοίξτε την “τσέπη”. Βάλτε σε καθεμιά λίγα σαλατικά και ντομάτα και προσθέστε 4-5 ζεστά φαλάφελ.
diakonima.gr
Η δική μου εκδοχή για τους αραβικούς ρεβιθοκεφτέδες. Είναι μεζές εξαιρετικός και χορταστικό υποκατάστατο των κρεατικών!
Υλικά για 35 με 40 φαλάφελ, για 4 με 6 άτομα:
2/3 φλιτζ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο, 2 ψιλοκομμένες και 2 κομμένες σε λεπτά φετάκια
1-2 καυτερές πιπεριές ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες
1 φλιτζ. ξερά ρεβίθια, μουσκεμένα αποβραδίς, κατά προτίμηση ξεφλουδισμένα
1/3 φλιτζ. κόκκινες φακές ή φάβα που έχετε μουσκέψει αποβραδίς
6 κουτ. σούπας πλιγούρι, μουσκεμένο σε νερό 10 λεπτά, και στραγγισμένο
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 κουτ. σούπας κορνφλάουρ (νισεστέ)
2-3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/3 φρέσκο κόλιανδρο χοντροκομμένο
1/3 φλιτζ. μαϊντανό χοντροκομμένο
1 ½ – 2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο κύμινο
1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι ή όσο θέλετε
φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι όσο θέλετε
ελαιόλαδο και ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
4 αραβικές πίτες
1 χούφτα σαλατικά, 4-5 μικρές ντοματούλες, κομμένες στη μέση
Ζεστάνετε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, 2-3 λεπτά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και την καυτερή πιπεριά, ανακατέψτε καλά και βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά.
Στο μπολ του μίξερ ή στο μπλέντερ βάλτε τα ρεβίθια, τις φακές και το πλιγούρι δουλεύοντάς τα μέχρι να γίνουν σαν χοντρό σιμιγδάλι. Προσθέστε το σοταρισμένο κρεμμύδι, τα φετάκια σκόρδο, το μπέικιν πάουντερ, το κορνφλάουρ, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον κόλιανδρο, τον μαϊντανό, το κύμινο, λίγο αλάτι και πιπέρι, και δουλέψτε μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα. Αφήστε το να μείνει σκεπασμένο στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τηγανίσετε. Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 3 μέρες.
Από το μίγμα πάρτε κουταλιές και, με τα χέρια βρεγμένα, σχηματίστε μπαλίτσες και μετά πιέστε τις να γίνουν μικρά πιτάκια.
Σε βαθύ τηγάνι ή μικρή κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι στους 180 βαθμούς και τηγανίστε λίγα φαλάφελ κάθε φορά ώστε να μη πέσει η θεμοκρασία του λαδιού και δεν γίνουν κριτσανιστά. Βγάλτε τα φαλάφελ με τρυπητή κουτάλα μόλις πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα και μεταφέρετε σε χαρτί κουζίνας.
Κόψτε στα δύο την κάθε πίτα και ανοίξτε την “τσέπη”. Βάλτε σε καθεμιά λίγα σαλατικά και ντομάτα και προσθέστε 4-5 ζεστά φαλάφελ.
Γλυκό με κρέμα,μπισκότα και σοκολάτα
icookgreek.com
Κάντε κλικ στον τίτλο ή τη φωτογραφία για να δείτε τα υλικά και την εκτέλεση
,
Γλυκό με κρέμα, μπισκότα και σοκολάτα
4.3 /5 κατάταξη (8 ψήφοι)
- Δυσκολία: μέτριο
-
Υλικά συνταγής
- 400 γρ. φρέσκες φράουλες ή μπανάνες, καθαρισμένες, κομμένες σε ροδέλες
- 2 φλιτζάνια κρέμα ζαχαροπλαστικής, έτοιμη ή σπιτική
- 1 1/2 πακέτο πτι μπερ
- λίγο φρέσκο γάλα και 2-3 κουταλιές κονιάκ για τα μπισκότα
- 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Εκτέλεση συνταγής
- Κόβετε τις φράουλες ή τις μπανάνες σε φέτες. Ετοιμάζετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας της. Αναμειγνύετε το γάλα με το κονιάκ σε ένα μπολάκι. Στρώνετε ένα μεσαίο παραλληλόγραμμο ταψάκι με πτι μπερ, βουτώντας πριν κάθε ένα μπισκοτάκι για ελάχιστο χρόνο στο γάλα.
- Περιχύνετε την πρώτη στρώση των πτι μπερ με κρέμα ζαχαροπλαστικής και την απλώνετε με κουτάλι σε όλη την επιφάνεια. Απλώνετε τη δεύτερη στρώση με τα μπισκότα και την κρέμα και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας και η τελευταία στρώση να είναι με την κρέμα.
- Λιώνετε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί.
Απλώνετε τα φρούτα πάνω στα μπισκότα, περιχύνετε με τη λιωμένη σοκολάτα
και βάζετε το ταψάκι στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
Ευχαριστούμε πολύ τη Σοφία Καρτερού που μοιράστηκε μαζί μας τη συνταγή της
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Maria Dimitriou 1 Απριλίου στις 3:51 μ.μ. · exypnes-idees.gr 7 Μοναδικά φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρε...
-
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση . 17 Ιουλίου 2017 · Η Anna Nikolaidou κοινοποίησε ένα βίντεο σ...
-
Ο Σταφυλίνακας Kλικ στη φωτογραφία για περισσότερα http://toperivoli.com/content/%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%...
-
http://share24.gr/9-tropi-gia-na-antidrasis-otan-kapios-se-pligosi/ 9 Τρόποι για να Αντιδράσεις Όταν Κάποιος σε Πληγώσει - share24.gr...
-
Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση του George Styl Όταν ήμουν μικρός η γιαγιά μου τα έβαζε στο καντήλι για φυτίλι !!! Ξε...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο . 4 σημάδια-καμπανάκια ότι ο μεταβολισμός σας είναι στα κόκκινα και κιν...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Bossnews.gr . · Πως να απαλλαγείτε από το νύχι που μπαίνει μέσα στο δέρμ...
-
Maria Dimitriou 22 Αυγούστου στις 12:22 π.μ. · olympospress.blogspot.com Γιατί οι Δελφοί έστειλαν τους Σ...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Dimitra Nikolaou . Η αρμπαρόριζα η θαυματουργή για τα νεύρα ...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Διατροφη Υγεια . Αγιόκλημα: Ένα θαυματουργό φαρμακευτικό φυτό που πρέπει να...