Οδηγίες για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων
Τρόφιμα στην κατάψυξη: Μέσος χρόνος διατήρησης σε θερμοκρασία χαμηλότερη από -18οC («βαθιά κατάψυξη»)
► ΚΡΕΑΤΙΚΑ
-Αιγοπρόβατα νωπά έως 3 μήνες τα μικρά κομμάτια, έως και 6 μήνες τα μεγαλύτερα
-Βοδινό νωπό έως 1 έτος
-Λουκάνικα χωριάτικα έως 3 μήνες, τυλιγμένα σε λαδόκολλα
-Μοσχάρι νωπό μεέχρι 6 μήνες
-Πουλερικά νωπά μέχρι 1 έτος (χωρίς τα εντόσθια)
-Χοιρινό νωπό 4-6 μήνες.
► ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ -Αλλαντικά όπως το μπέικον το πολύ για 1 μήνα.
► ΖΥΜΑΡΙΚΑ -Ζυμάρια και πίτες κατά μέσο όρο έως και 6 μήνες, εφόσον δεν περιέχουν γάλα, αβγά, τυρί, βούτυρο και κρέμα γάλακτος.
► ΛΑΧΑΝΙΚΑ -Ζωμοί έως 6 μήνες σε παγοθήκες, οι ζωμοί λαχανικών περισσότερο -Λαχανικά και μυρωδικά ζεματισμένα 6-12 μήνες σε παγοθήκες ή σακουλάκια -Λαχανικά μαγειρεμένα 1-2 εβδομάδες -Φρούτα σε μορφή χυμού ή πουρέ, από 4-8 μήνες.
► ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ -Μοσχάρι 2-3 μήνες -Μπιφτέκια έως 1 μήνα -Πουλερικά 4-6 μήνες -Σούπες 4-6 μήνες -Φαγητά με γάλα, τυρί, βούτυρο ή αβγό το πολύ για 1 εβδομάδα (όσο περισσότερα ζωικά συστατικά περιέχουν τόσο λιγότερο χρόνο διατηρούνται) -Χοιρινό 2-3 μήνες -Χόρτα μαγειρεμένα 10-12 μήνες -Ψάρια μαγειρεμένα 4-6 μήνες.
► ΨΑΡΙΑ -Ψάρια άπαχα, νωπά έως 5 μήνες -Ψάρια λιπαρά, νωπά 2-3 μήνες.
► ΨΩΜΙ -Ψωμί τοστ συσκευασμένο εφόσον δεν έχει ανοιχθεί, 30 ημέρες πλέον της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης -Ψωμί έως 3 μήνες, κομμένο σε κομμάτια Γενική αρχή: Όταν θέλεις να ξεπαγώσεις κάποιο τρόφιμο, θα πρέπει να το αφήσεις στη συντήρηση του ψυγείου και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.
Συμβουλή: Τοποθέτησε ετικέτα ή γράψε πάνω στο σκεύος το είδος του τροφίμου που καταψύχεις και την ημερομηνία κατάψυξής του. Προσοχή δεν καταψύχονται: Αβγά βρασμένα σφιχτά, μαρέγκα και σάλτσες που περιέχουν αβγό, αγγούρια, μαρούλια, μπανάνες, ντομάτες ωμές, πατάτες (εκτός από πουρές), συκώτι τεμαχισμένο, τυριά μαλακά. Επίσης, σχεδόν όλα τα τηγανισμένα φαγητά, τα πανέ και όσα περιέχουν ζελατίνη.
Προσοχή! Τρόφιμο που έχει αποψυχθεί δεν πρέπει να καταψυχθεί πάλι και πρέπει να καταναλωθεί την ίδια ημέρα, το συντομότερο δυνατό μετά την απόψυξή του.
- Το ψηλότερο ράφι έχει θερμοκρασία περίπου 8°C, ενώ τα μεσαία 4-5°C. Αποθηκεύστε σε αυτά αβγά, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, υπολείμματα φαγητού και προϊόντα που φέρουν την επισήμανση «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα». -Το χαμηλότερο ράφι, πάνω από τα συρτάρια που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση των λαχανικών είναι το πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου (2°C). Τοποθετήστε εκεί νωπά κρέατα και ψάρια. -Οι περιοχές με την υψηλότερη θερμοκρασία είναι τα ράφια στην πόρτα του ψυγείου, με θερμοκρασία 10-15°C. Τοποθετήστε εκεί προϊόντα που απαιτούν ελαφρά ψύξη, όπως π.χ. αναψυκτικά, μουστάρδα και βούτυρο. Μην τοποθετείτε γάλα ή αβγά. -Τα ράφια που βρίσκονται χαμηλά στο ψυγείο έχουν θερμοκρασία έως και 10°C. Σε αυτά αποθηκεύστε λαχανικά και φρούτα που ενδέχεται να χαλάσουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (κολοκυθάκια, ντομάτες, ροδάκινα, μήλα κ.ά.).
ΠΡΟΣΟΧΗ! Το υπερβολικό γέμισμα του ψυγείου και η συσσώρευση πάγου επηρεάζουν αρνητικά τη σωστή κατανομή της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του.
Τρόφιμα εντός συντήρησης ψυγείου Χρόνος διατήρησης σε μέση θερμοκρασία ψυγείου 5οC ή λιγότερο
► ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ -Αβοκάντο ώριμα έως 4 ημέρες -Ακτινίδια ώριμα έως 4 ημέρε -Ανανάς νωπός ολόκληρος (άκοπος) μέχρι 5 ημέρες, κομμένος και τυλιγμένος σε μεμβράνη έως 3 ημέρες -Αρακάς νωπός έως 2 ημέρες -Αχλάδια ώριμα έως 5 ημέρες -Κολοκυθάκια νωπά έως 2 ημέρες, τυλιγμένα σε υγρό πανί -Κρεμμυδάκια νωπά έως 5 ημέρες, τυλιγμένα σε σακούλα τροφίμων -Λαχανικά νωπά 2-7 ημέρες (μέσος όρος) -Μανιτάρια νωπά 1-2 ημέρες σε σακούλα τροφίμων -Ντομάτες νωπές περίπου 3 ημέρες -Φράουλες νωπές έως 4 ημέρες σε χάρτινη σακούλα, λιγότερο στην πλαστική συσκευασία τους -Φρούτα νωπά (γενικά) κατά μέσο όρο 8-10 ημέρες, τα πυρηνόκαρπα με λεπτή φλούδα (βερίκοκα, ροδάκινα κ.ά.) 3-5 ημέρες -Χόρτα νωπά περίπου 4 ημέρες μέσα σε πλαστική σακούλα.
► ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ -Αστακοί και καβούρια 2-3 ημέρες -Ζυμαρικά 3-4 ημέρες -Θαλασσινά 1-3 ημέρες (μέσος όρος) -Κρέας μέχρι 3 ημέρες, τα μικρότερα κομμάτια μέχρι 2 ημέρες -Λαδερά έως 2 ημέρες -Λαχανικά 1-2 ημέρες -Μπιφτέκια το πολύ εντός 48 ωρών -Όσπρια έως 2 ημέρες -Οστρακόδερμα 3-5 ημέρες -Πουλερικά 2-3 ημέρες -Σούπες 3-4 ημέρες -Σουπιές, καλαμάρια και χταπόδια 3-5 ημέρες -Σπανάκι 1-2 ημέρες -Φαγητά με αβγά, γάλα ή κρέμα έως 2 ημέρες.
► ΑΒΓΑ- ΕΛΙΕΣ -Αβγά φρέσκα περίπου 4 εβδομάδες ή μέχρι την ημερομηνία λήξης -Ελιές μέχρι 3 μήνες.
► ΨΑΡΙΑ -Ψάρια άπαχα, νωπά 2-3 ημέρες -Ψάρια λιπαρά, νωπά 1-2 ημέρες -Ψάρια μαγειρεμένα έως 3 ημέρες.
► ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΝΩΠΑ -Εντόσθια ωμά έως 24 ώρες -Κιμάς 1 ημέρα το πολύ -Μοσχάρι νωπό έως 3 ημέρες -Πουλερικά νωπά 1-2 ημέρες όταν δεν έχουν εντόσθια, με τα εντόσθια λιγότερο από 24 ώρες -Χοιρινό νωπό 2-3 ημέρες.
► ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ -Βούτυρο φρέσκο, αλατισμένο 1-3 μήνες μετά το άνοιγμά του -Βούτυρο φρέσκο, ανάλατο εφόσον ανοιχτεί, 3-4 εβδομάδες -Γαλακτοκομικά σφραγισμένα μέχρι την ημερομηνία λήξης, εάν ανοιχτούν πρέπει να καταναλωθούν σύντομα -Κρέμα γάλακτος έως 5 ημέρες μετά το άνοιγμα -Κρέμες - ρυζόγαλο (σπιτικά) 4-7 ημέρες -Τυρί άλμης (π.χ. φέτα) χωρίς την άλμη μέχρι 1 εβδομάδα, με την άλμη πολύ περισσότερο -Τυρί μαλακό συσκευασμένο μέχρι την ημερομηνία λήξης του, όταν ανοιχτεί μέχρι 10 μέρες (το ίδιο και το χύμα), ενώ τα τυριά τυρογάλακτος (ανθότυρο, μανούρι κ.ά.) 4-6 ημέρες -Τυρί σκληρό μέχρι την ημερομηνία λήξης του ή 1 χρόνο όταν πρόκειται για ολόκληρο κεφάλι, 2-3 εβδομάδες όταν κοπεί.
► ΨΩΜΙ - ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ -Αλεύρι λευκό μέχρι και 2 χρόνια -Αλεύρι ολικής αλέσεως έως 6 μήνες -Πίτες για σουβλάκι μέχρι 10 ημέρες από την ημερομηνία παραγωγής -Ψωμί τοστ συσκευασμένο 10 ημέρες πλέον της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης εφόσον δεν έχει ανοιχθεί, 3-5 ημέρες όταν έχει ανοιχθεί.
► ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ -Αλλαντικά κομμένα σε φέτες 2-3 ημέρες -Αλλαντικά συσκευασμένα μέχρι την ημερομηνία λήξης τους συσκευασμένα, εντός 2-3 ημερών εφόσον ανοιχθούν.
► ΣΑΛΑΤΕΣ - DRESSINGS -Μαγιονέζα σπιτική 2-4 ημέρες (εξαρτάται από τα υλικά) -Μαγιονέζα συσκευασμένη οταν ανοιχτεί η συσκευασία, έως και 4 εβδομάδες -Μελιτζανοσαλάτα 3-5 ημέρες -Σάλτσα ντομάτας έως 6 ημέρες, εάν επικαλυφθεί με ελαιόλαδο -Τζατζίκι, το σπιτικό έως 4-5 ημέρες, το τυποποιημένο εντός 2-3 ημερών από το άνοιγμα της συσκευασίας.
► ΟΣΠΡΙΑ - ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ Ξηροί καρποί χωρίς κέλυφος κατά μέσο όρο έως και 6 μήνες μέσα σε αεροστεγή γυάλινα βαζάκια.
► ΧΥΜΟΙ -Χυμοί φρούτων τυποποιημένοι εντός 24-48 ωρών από το άνοιγμα της συσκευασίας -Χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος μέχρι 4 ημέρες μετά το άνοιγμα. Γενική αρχή: Για τα τυποποιημένα τρόφιμα, εφάρμοσε τις οδηγίες αποθήκευσης και διατηρησιμότητας που αναγράφονται στη συσκευασία εκάστοτε προϊόντος.
Συμβουλή: Μοίρασε το μαγειρεμένο φαγητό σε μικρότερες μερίδες και τοποθέτησέ τες στη συντήρηση, σε καθαρό και στεγνό σκεύος που κλείνει καλά με καπάκι, εντός δύο ωρών από το μαγείρεμά του.
Προσοχή! Το ψυγμένο μαγειρεμένο φαγητό μπορεί να ξαναζεσταθεί μόνο μία φορά. Αν και πάλι δεν καταναλωθεί, πρέπει να πεταχτεί.
Και οι τροφές στο ντουλάπι; Διατήρηση εκτός ψυγείου σε καθαρό, δροσερό και ξηρό περιβάλλον -Αλεύρι 6-12 μήνες το λευκό, 1-3 μήνες το ολικής αλέσεως. -Βότανα από 3 μήνες έως και 3 χρόνια (ανάλογα με το βότανο). -Γάλα εβαπορέ αν ανοιχτεί, πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο σε γυάλινη φιάλη και να καταναλώνεται γρήγορα. -Ζάχαρη κρυσταλλική (συνήθης) μέχρι 2 χρόνια. -Ζάχαρη μαύρη 4-6 μήνες. -Ζυμαρικά συσκευασμένα 1,5-2 χρόνια, μετά το άνοιγμα ο χρόνος συντήρησής τους μειώνεται στο μισό. -Καφές μέχρι 2 χρόνια συσκευασμένος, εάν ανοιχτεί εντός 15-20 ημερών, γιατί μετά χάνει το άρωμά του. -Κονσέρβες μέχρι την ημερομηνία που γράφει η συσκευασία. Όταν ανοιχτούν, τοποθετούνται στο ψυγείο και καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό (όχι πάντως πέραν των 5-7 ημερών). -Κρεμμύδια ξερά μέχρι 10 ημέρες. -Λάδια 6-12 μήνες όσο είναι σφραγισμένα, 1-6 μήνες αφού ανοιχθούν. -Σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο, φουντουκέλαιο και καρυδέλαιο έχουν τη μικρότερη διάρκεια ζωής. -Μέλι περίπου 1 έτος. -Μπαχαρικά ολόκληρα 2-5 χρόνια. -Μπαχαρικά σε σκόνη Από 6 μήνες έως και 3 χρόνια. -Ξίδι έως 2 χρόνια όταν είναι σφραγισμένο και μέχρι 1 χρόνο μετά το άνοιγμά του.
Ξηροί καρποί Οι συσκευασμένοι μέχρι την ημερομηνία λήξης, οι χύμα αναλόγως είδους έως και 3 μήνες, όσοι έχουν κέλυφος μέχρι και το διπλάσιο χρόνο, οι πιο λιπαροί (π.χ. καρύδια, πεκάν, φιστίκια) χαλάνε ευκολότερα και είναι προτιμότερο να διατηρούνται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. -Όσπρια περίπου 1 έτος, γιατί μετά βράζουν δύσκολα. -Πατάτες μέχρι 1 μήνα μέσα σε αραιοπλεγμένο σάκο. -Πίτες για σουβλάκι 2 ημέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής τους. -Ρύζι το συσκευασμένο περίπου 1 έτος, το χύμα μέσα σε λίγες ημέρες μετά την αγορά του. -Φρούτα αποξηραμένα, συσκευασμένα Μέχρι την ημερομηνία λήξης τους κλειστά, μετά το άνοιγμα μπορεί να χρειάζονται ψυγείο (π.χ. δαμάσκηνα) όπου διατηρούνται για 3-7 ημέρες. -Ψωμί 1-3 ημέρες - το αναθερμασμένο, από κατεψυγμένη ζύμη, πρέπει να καταναλώνεται εντός 12-24 ωρών.
Γενική αρχή: Συσκευασμένα τρόφιμα με την ένδειξη «Ανάλωση πριν» δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία. Τρόφιμα με την ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν» μπορούν να καταναλωθούν και λίγες ημέρες μετά, εφόσον δεν έχουν αλλοιωθεί.
Συμβουλή: Φύλαξετα προϊόντα που δεν χρειάζονται ψυγείο στις συνθήκες που υποδεικνύουν οι οδηγίες της συσκευασίας, στην αρχική τους συσκευασία (καλά κλεισμένη) ή σε αεροστεγή δοχεία, αναλόγως των υποδείξεων του κατασκευαστή.
Προσοχή! Τόσο στο ψυγείο όσο και στα ντουλάπια τροφίμων να τοποθετείς πάντα πιο μπροστά τα τρόφιμα που έχουν μικρότερο χρόνο διατήρησης ή/και πρόκειται να λήξουν συντομότερα, και πιο πίσω τα τρόφιμα που έχουν μεγαλύτερο χρόνο διατήρησης ή/και θα λήξουν κάποιες ημέρες αργότερα.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ womenonly.gr
► ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ -Αλλαντικά όπως το μπέικον το πολύ για 1 μήνα.
► ΖΥΜΑΡΙΚΑ -Ζυμάρια και πίτες κατά μέσο όρο έως και 6 μήνες, εφόσον δεν περιέχουν γάλα, αβγά, τυρί, βούτυρο και κρέμα γάλακτος.
► ΛΑΧΑΝΙΚΑ -Ζωμοί έως 6 μήνες σε παγοθήκες, οι ζωμοί λαχανικών περισσότερο -Λαχανικά και μυρωδικά ζεματισμένα 6-12 μήνες σε παγοθήκες ή σακουλάκια -Λαχανικά μαγειρεμένα 1-2 εβδομάδες -Φρούτα σε μορφή χυμού ή πουρέ, από 4-8 μήνες.
► ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ -Μοσχάρι 2-3 μήνες -Μπιφτέκια έως 1 μήνα -Πουλερικά 4-6 μήνες -Σούπες 4-6 μήνες -Φαγητά με γάλα, τυρί, βούτυρο ή αβγό το πολύ για 1 εβδομάδα (όσο περισσότερα ζωικά συστατικά περιέχουν τόσο λιγότερο χρόνο διατηρούνται) -Χοιρινό 2-3 μήνες -Χόρτα μαγειρεμένα 10-12 μήνες -Ψάρια μαγειρεμένα 4-6 μήνες.
► ΨΑΡΙΑ -Ψάρια άπαχα, νωπά έως 5 μήνες -Ψάρια λιπαρά, νωπά 2-3 μήνες.
► ΨΩΜΙ -Ψωμί τοστ συσκευασμένο εφόσον δεν έχει ανοιχθεί, 30 ημέρες πλέον της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης -Ψωμί έως 3 μήνες, κομμένο σε κομμάτια Γενική αρχή: Όταν θέλεις να ξεπαγώσεις κάποιο τρόφιμο, θα πρέπει να το αφήσεις στη συντήρηση του ψυγείου και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.
Συμβουλή: Τοποθέτησε ετικέτα ή γράψε πάνω στο σκεύος το είδος του τροφίμου που καταψύχεις και την ημερομηνία κατάψυξής του. Προσοχή δεν καταψύχονται: Αβγά βρασμένα σφιχτά, μαρέγκα και σάλτσες που περιέχουν αβγό, αγγούρια, μαρούλια, μπανάνες, ντομάτες ωμές, πατάτες (εκτός από πουρές), συκώτι τεμαχισμένο, τυριά μαλακά. Επίσης, σχεδόν όλα τα τηγανισμένα φαγητά, τα πανέ και όσα περιέχουν ζελατίνη.
Προσοχή! Τρόφιμο που έχει αποψυχθεί δεν πρέπει να καταψυχθεί πάλι και πρέπει να καταναλωθεί την ίδια ημέρα, το συντομότερο δυνατό μετά την απόψυξή του.
- Το ψηλότερο ράφι έχει θερμοκρασία περίπου 8°C, ενώ τα μεσαία 4-5°C. Αποθηκεύστε σε αυτά αβγά, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, υπολείμματα φαγητού και προϊόντα που φέρουν την επισήμανση «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα». -Το χαμηλότερο ράφι, πάνω από τα συρτάρια που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση των λαχανικών είναι το πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου (2°C). Τοποθετήστε εκεί νωπά κρέατα και ψάρια. -Οι περιοχές με την υψηλότερη θερμοκρασία είναι τα ράφια στην πόρτα του ψυγείου, με θερμοκρασία 10-15°C. Τοποθετήστε εκεί προϊόντα που απαιτούν ελαφρά ψύξη, όπως π.χ. αναψυκτικά, μουστάρδα και βούτυρο. Μην τοποθετείτε γάλα ή αβγά. -Τα ράφια που βρίσκονται χαμηλά στο ψυγείο έχουν θερμοκρασία έως και 10°C. Σε αυτά αποθηκεύστε λαχανικά και φρούτα που ενδέχεται να χαλάσουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (κολοκυθάκια, ντομάτες, ροδάκινα, μήλα κ.ά.).
ΠΡΟΣΟΧΗ! Το υπερβολικό γέμισμα του ψυγείου και η συσσώρευση πάγου επηρεάζουν αρνητικά τη σωστή κατανομή της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του.
Τρόφιμα εντός συντήρησης ψυγείου Χρόνος διατήρησης σε μέση θερμοκρασία ψυγείου 5οC ή λιγότερο
► ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ -Αβοκάντο ώριμα έως 4 ημέρες -Ακτινίδια ώριμα έως 4 ημέρε -Ανανάς νωπός ολόκληρος (άκοπος) μέχρι 5 ημέρες, κομμένος και τυλιγμένος σε μεμβράνη έως 3 ημέρες -Αρακάς νωπός έως 2 ημέρες -Αχλάδια ώριμα έως 5 ημέρες -Κολοκυθάκια νωπά έως 2 ημέρες, τυλιγμένα σε υγρό πανί -Κρεμμυδάκια νωπά έως 5 ημέρες, τυλιγμένα σε σακούλα τροφίμων -Λαχανικά νωπά 2-7 ημέρες (μέσος όρος) -Μανιτάρια νωπά 1-2 ημέρες σε σακούλα τροφίμων -Ντομάτες νωπές περίπου 3 ημέρες -Φράουλες νωπές έως 4 ημέρες σε χάρτινη σακούλα, λιγότερο στην πλαστική συσκευασία τους -Φρούτα νωπά (γενικά) κατά μέσο όρο 8-10 ημέρες, τα πυρηνόκαρπα με λεπτή φλούδα (βερίκοκα, ροδάκινα κ.ά.) 3-5 ημέρες -Χόρτα νωπά περίπου 4 ημέρες μέσα σε πλαστική σακούλα.
► ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ -Αστακοί και καβούρια 2-3 ημέρες -Ζυμαρικά 3-4 ημέρες -Θαλασσινά 1-3 ημέρες (μέσος όρος) -Κρέας μέχρι 3 ημέρες, τα μικρότερα κομμάτια μέχρι 2 ημέρες -Λαδερά έως 2 ημέρες -Λαχανικά 1-2 ημέρες -Μπιφτέκια το πολύ εντός 48 ωρών -Όσπρια έως 2 ημέρες -Οστρακόδερμα 3-5 ημέρες -Πουλερικά 2-3 ημέρες -Σούπες 3-4 ημέρες -Σουπιές, καλαμάρια και χταπόδια 3-5 ημέρες -Σπανάκι 1-2 ημέρες -Φαγητά με αβγά, γάλα ή κρέμα έως 2 ημέρες.
► ΑΒΓΑ- ΕΛΙΕΣ -Αβγά φρέσκα περίπου 4 εβδομάδες ή μέχρι την ημερομηνία λήξης -Ελιές μέχρι 3 μήνες.
► ΨΑΡΙΑ -Ψάρια άπαχα, νωπά 2-3 ημέρες -Ψάρια λιπαρά, νωπά 1-2 ημέρες -Ψάρια μαγειρεμένα έως 3 ημέρες.
► ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΝΩΠΑ -Εντόσθια ωμά έως 24 ώρες -Κιμάς 1 ημέρα το πολύ -Μοσχάρι νωπό έως 3 ημέρες -Πουλερικά νωπά 1-2 ημέρες όταν δεν έχουν εντόσθια, με τα εντόσθια λιγότερο από 24 ώρες -Χοιρινό νωπό 2-3 ημέρες.
► ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ -Βούτυρο φρέσκο, αλατισμένο 1-3 μήνες μετά το άνοιγμά του -Βούτυρο φρέσκο, ανάλατο εφόσον ανοιχτεί, 3-4 εβδομάδες -Γαλακτοκομικά σφραγισμένα μέχρι την ημερομηνία λήξης, εάν ανοιχτούν πρέπει να καταναλωθούν σύντομα -Κρέμα γάλακτος έως 5 ημέρες μετά το άνοιγμα -Κρέμες - ρυζόγαλο (σπιτικά) 4-7 ημέρες -Τυρί άλμης (π.χ. φέτα) χωρίς την άλμη μέχρι 1 εβδομάδα, με την άλμη πολύ περισσότερο -Τυρί μαλακό συσκευασμένο μέχρι την ημερομηνία λήξης του, όταν ανοιχτεί μέχρι 10 μέρες (το ίδιο και το χύμα), ενώ τα τυριά τυρογάλακτος (ανθότυρο, μανούρι κ.ά.) 4-6 ημέρες -Τυρί σκληρό μέχρι την ημερομηνία λήξης του ή 1 χρόνο όταν πρόκειται για ολόκληρο κεφάλι, 2-3 εβδομάδες όταν κοπεί.
► ΨΩΜΙ - ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ -Αλεύρι λευκό μέχρι και 2 χρόνια -Αλεύρι ολικής αλέσεως έως 6 μήνες -Πίτες για σουβλάκι μέχρι 10 ημέρες από την ημερομηνία παραγωγής -Ψωμί τοστ συσκευασμένο 10 ημέρες πλέον της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης εφόσον δεν έχει ανοιχθεί, 3-5 ημέρες όταν έχει ανοιχθεί.
► ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ -Αλλαντικά κομμένα σε φέτες 2-3 ημέρες -Αλλαντικά συσκευασμένα μέχρι την ημερομηνία λήξης τους συσκευασμένα, εντός 2-3 ημερών εφόσον ανοιχθούν.
► ΣΑΛΑΤΕΣ - DRESSINGS -Μαγιονέζα σπιτική 2-4 ημέρες (εξαρτάται από τα υλικά) -Μαγιονέζα συσκευασμένη οταν ανοιχτεί η συσκευασία, έως και 4 εβδομάδες -Μελιτζανοσαλάτα 3-5 ημέρες -Σάλτσα ντομάτας έως 6 ημέρες, εάν επικαλυφθεί με ελαιόλαδο -Τζατζίκι, το σπιτικό έως 4-5 ημέρες, το τυποποιημένο εντός 2-3 ημερών από το άνοιγμα της συσκευασίας.
► ΟΣΠΡΙΑ - ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ Ξηροί καρποί χωρίς κέλυφος κατά μέσο όρο έως και 6 μήνες μέσα σε αεροστεγή γυάλινα βαζάκια.
► ΧΥΜΟΙ -Χυμοί φρούτων τυποποιημένοι εντός 24-48 ωρών από το άνοιγμα της συσκευασίας -Χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος μέχρι 4 ημέρες μετά το άνοιγμα. Γενική αρχή: Για τα τυποποιημένα τρόφιμα, εφάρμοσε τις οδηγίες αποθήκευσης και διατηρησιμότητας που αναγράφονται στη συσκευασία εκάστοτε προϊόντος.
Συμβουλή: Μοίρασε το μαγειρεμένο φαγητό σε μικρότερες μερίδες και τοποθέτησέ τες στη συντήρηση, σε καθαρό και στεγνό σκεύος που κλείνει καλά με καπάκι, εντός δύο ωρών από το μαγείρεμά του.
Προσοχή! Το ψυγμένο μαγειρεμένο φαγητό μπορεί να ξαναζεσταθεί μόνο μία φορά. Αν και πάλι δεν καταναλωθεί, πρέπει να πεταχτεί.
Και οι τροφές στο ντουλάπι; Διατήρηση εκτός ψυγείου σε καθαρό, δροσερό και ξηρό περιβάλλον -Αλεύρι 6-12 μήνες το λευκό, 1-3 μήνες το ολικής αλέσεως. -Βότανα από 3 μήνες έως και 3 χρόνια (ανάλογα με το βότανο). -Γάλα εβαπορέ αν ανοιχτεί, πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο σε γυάλινη φιάλη και να καταναλώνεται γρήγορα. -Ζάχαρη κρυσταλλική (συνήθης) μέχρι 2 χρόνια. -Ζάχαρη μαύρη 4-6 μήνες. -Ζυμαρικά συσκευασμένα 1,5-2 χρόνια, μετά το άνοιγμα ο χρόνος συντήρησής τους μειώνεται στο μισό. -Καφές μέχρι 2 χρόνια συσκευασμένος, εάν ανοιχτεί εντός 15-20 ημερών, γιατί μετά χάνει το άρωμά του. -Κονσέρβες μέχρι την ημερομηνία που γράφει η συσκευασία. Όταν ανοιχτούν, τοποθετούνται στο ψυγείο και καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό (όχι πάντως πέραν των 5-7 ημερών). -Κρεμμύδια ξερά μέχρι 10 ημέρες. -Λάδια 6-12 μήνες όσο είναι σφραγισμένα, 1-6 μήνες αφού ανοιχθούν. -Σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο, φουντουκέλαιο και καρυδέλαιο έχουν τη μικρότερη διάρκεια ζωής. -Μέλι περίπου 1 έτος. -Μπαχαρικά ολόκληρα 2-5 χρόνια. -Μπαχαρικά σε σκόνη Από 6 μήνες έως και 3 χρόνια. -Ξίδι έως 2 χρόνια όταν είναι σφραγισμένο και μέχρι 1 χρόνο μετά το άνοιγμά του.
Ξηροί καρποί Οι συσκευασμένοι μέχρι την ημερομηνία λήξης, οι χύμα αναλόγως είδους έως και 3 μήνες, όσοι έχουν κέλυφος μέχρι και το διπλάσιο χρόνο, οι πιο λιπαροί (π.χ. καρύδια, πεκάν, φιστίκια) χαλάνε ευκολότερα και είναι προτιμότερο να διατηρούνται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. -Όσπρια περίπου 1 έτος, γιατί μετά βράζουν δύσκολα. -Πατάτες μέχρι 1 μήνα μέσα σε αραιοπλεγμένο σάκο. -Πίτες για σουβλάκι 2 ημέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής τους. -Ρύζι το συσκευασμένο περίπου 1 έτος, το χύμα μέσα σε λίγες ημέρες μετά την αγορά του. -Φρούτα αποξηραμένα, συσκευασμένα Μέχρι την ημερομηνία λήξης τους κλειστά, μετά το άνοιγμα μπορεί να χρειάζονται ψυγείο (π.χ. δαμάσκηνα) όπου διατηρούνται για 3-7 ημέρες. -Ψωμί 1-3 ημέρες - το αναθερμασμένο, από κατεψυγμένη ζύμη, πρέπει να καταναλώνεται εντός 12-24 ωρών.
Γενική αρχή: Συσκευασμένα τρόφιμα με την ένδειξη «Ανάλωση πριν» δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία. Τρόφιμα με την ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν» μπορούν να καταναλωθούν και λίγες ημέρες μετά, εφόσον δεν έχουν αλλοιωθεί.
Συμβουλή: Φύλαξετα προϊόντα που δεν χρειάζονται ψυγείο στις συνθήκες που υποδεικνύουν οι οδηγίες της συσκευασίας, στην αρχική τους συσκευασία (καλά κλεισμένη) ή σε αεροστεγή δοχεία, αναλόγως των υποδείξεων του κατασκευαστή.
Προσοχή! Τόσο στο ψυγείο όσο και στα ντουλάπια τροφίμων να τοποθετείς πάντα πιο μπροστά τα τρόφιμα που έχουν μικρότερο χρόνο διατήρησης ή/και πρόκειται να λήξουν συντομότερα, και πιο πίσω τα τρόφιμα που έχουν μεγαλύτερο χρόνο διατήρησης ή/και θα λήξουν κάποιες ημέρες αργότερα.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ womenonly.gr