Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Πίννα (Pinna nobilis)

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Πίννα (Pinna nobilis) – Άλλο Ένα Θαλάσσιο Είδος Κοντά στον Αφανισμό.
Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται στις ελληνικές θάλασσες μία νέα σημαντική απειλή, που αυτή τη φορά κινδυνεύει να αφανίσει άλλο ένα προστατευόμενο θαλάσσιο είδος – την Πίννα (Pinna nobilis): το μεγαλύτερο δίθυρο στη Μεσόγειο που φτάνει και τα 1,2 μέτρα σε μήκος. Καθώς η Πίννα αντιμετωπίζει πολυάριθμες ανθρωπογενείς απειλές (παράνομη αλιεία, καταστροφή οικοτόπων κ.α.), πρόσφατα ήρθε να προστεθεί και μία νέα, ακόμα μεγαλύτερη απειλή: η έξαρση του παράσιτου Haplosporidum pinnae. Το παράσιτο αυτό εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ακτές της Ισπανίας το 2016 και έχει ήδη εξαλείψει ολόκληρους πληθυσμούς Πίννας στη δυτική Μεσόγειο.
Στις ελληνικές θάλασσες η μαζική θνησιμότητα πληθυσμών Πίννας ξεκίνησε να παρατηρείται το φετινό καλοκαίρι. Σε περιοχές του βορείου Αιγαίου έχει ήδη αφανιστεί περισσότερο από το 90% πληθυσμού, ενώ αναφορές για μαζική θνησιμότητα υπάρχουν σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ευτυχώς μέχρι στιγμής εντοπίζονται ακόμα υγιείς πληθυσμοί του είδους στα βόρεια Δωδεκάνησα....Archipelagos - Institute of Marine Conservations
 
perialos.blogspot.com
 
Ένα δίθυρο μαλάκιο με εξαιρετική αμυντική προστασία που απασχόλησε τους αρχαίους Έλληνες δύτες για την ποικίλη χρήση του αλλά και για το αμυντικό του  σύστημα.



Περί Αλός

Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου
Συγγραφεύς –Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας 


Δεν ψαρεύουμε και δεν ενοχλούμε
τις πίννες. Τις προστατεύουμε!
Έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενο
είδος στη Μεσόγειο.
ΦΩΤΟ: Κώστας Λαδάς
kostasladas.blogspot.gr


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η  πίννα (pinna), ή πίννη, είναι δίθυρο μαλάκιο της Οικογένειας των Πιννιδών και της τάξης των Ανισομυαρίων. Βρίσκεται στο βυθό ριζωμένη σε όρθια θέση. Το μήκος της υπολογίζεται στα 70 εκατοστά. Το λεπτό όστρακό της αποτελείται από δύο πλατιά ελαφριά κελύφη, στρογγυλεμένα στην κορυφή και μυτερά στην βάση, τα οποία ανοιγοκλείνουν.


ΧΡΗΣΗ

Από αρχαιοτάτων χρόνων η πίννα χρησιμοποιείτο  στην μαγειρική, στην αλιεία,  καθώς και για την κατασκευή υφασμάτων. Ο Δίφιλος την αναφέρει ως θρεπτική αλλά και δυσκολοχώνευτη:

[Οι δε πίννες είναι διουρητικές, θρεπτικές, δύσπεπτες και δυσκοίλιοι]
«Αι δε πίνναι ουρητικαί, τρόφιμοι, δύσπεπτοι, δυσανάδοτοι»[1]

Στο όστρακο της πίννας, εμφανίζονται ενίοτε μαργαριτάρια. Το είδος, το μέγεθος, η λάμψη και το χρώμα εξαρτώνται απόλυτα από το βάθος που έχει ριζώσει η πίννα:

[Η πίννα λοιπόν, που παραμένει στο βυθό της θαλάσσης, παράγει μαργαριτάρι διαυγέστατο, καθαρότατο και μεγάλου μεγέθους, ενώ εκείνη που ανέρχεται στην επιφάνεια του ύδατος, επειδή προσβάλλεται από το ήλιο, παράγει μαργαριτάρι ξεθωρισμένο και μικρότερο]
«Η μεν ουν εμβύθιος πίννα διαυγεστάτην [ποιεί] και καθαρωτάτην και μεγάλην γεννά μαργαρίτιν, η δε επιπολάζουσα και ανωφερής δια υπό του ηλίου ακτινοβολείσθαι δύσχρους και ήσσων.»[2]

Πίννα ορθάνοιχτη. Καταφυγή - Δικηγορικά.
ΦΩΤΟ: Κώστας Λαδάς kostasladas.blogspot.gr

ΑΜΥΝΑ

Είναι πράγματι άξιο θαυμασμού και ταυτόχρονα αποτελεί αντικείμενο μελέτης, το γεγονός ότι ορισμένοι μικρόσωμοι ζωντανοί οργανισμοί είναι προικισμένοι με φυσικό αμυντικό οπλισμό σε σημείο ώστε να μπορούν να προσβάλλουν τον εχθρό και να τον καταστήσουν ανίκανο για επίθεση.
Έμβιοι οργανισμοί διαθέτουν αμιγώς επιθετικά όπλα όπως: δαγκάνες, κεντρί, κλπ, ενώ άλλοι αμυντικά όπως μελάνι που αποβάλουν για να αποπροσανατολίσουν τον εχθρό ή την ικανότητα να αλλάζουν χρώματα και να καμουφλάρονται στο περιβάλλον, όπως οι ιππόκαμποι οι οποίοι πιάνουν τα φύκια με την ουρά τους και γίνονται ένα με αυτά.

[Τη σουπιά όταν πρόκειται να πιάσουν οι καλοί ψαράδες, εκείνη το καταλαβαίνει κι αμολάει το μελάνι του κορμιού της. Το διαχέει γύρω της, τυλίγεται μ’ αυτό, μέχρι που εξαφανίζεται εντελώς, και κρύβεται από τα μάτια του ψαρά. Κι ενώ εκείνη βρίσκεται μεσ’ στα μάτια του, εκείνος δεν την βλέπει.]
«Την σηπίαν όταν μέλλωσιν αιρείν οι τούτων αγαθοί θηραταί, συνείσα εκείνη παρήκε το εξ’ εαυτής υπόσφαγμα, και καταχείται εαυτής, και περιλαμβάνει και αφανίζειν πάσαν, και κλέπτεται την όψιν ο αλιεύς· και η μεν εν οφθαλμοίς εστιν, ο δε ουχ ορά [3]

Σουπιά. Λιμανάκια Αττικής. Οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς
εξυμνούν το αμυντικό της σύστημα, την έκχυση μελανιού, ώστε
να την καθιστά αόρατη μπροστά στα μάτια του αλιέα.
ΦΩΤΟ: Κώστας Λαδάς kostasladas.blogspot.gr

Τα δίθυρα (μύδια, χτένια ) προστατεύονται από το κλείσιμο των δύο θύρων τους (κελύφη) ενώ τα μονόθυρα (π.χ. πεταλίδες) αναγκάζονται και προσκολλούνται σε μια επιφάνεια ώστε να αποκτήσουν την άμυνα των διθύρων [4]. Αναφέρεται από τον Αριστοτέλη είδος πορφύρας το οποίο διαθέτει τόσο σκληρή γλώσσα ώστε μπορεί να τρυπάει το κέλυφος από τα κογχύλια ή τα σαλιγκάρια [5]!

Ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι ο αχινός έχει το καλύτερο αμυντικό σύστημα από όλα τα οστρακόδερμα.
[Ο αχινός έχει το καλύτερο αμυντικό σύστημα απ’ όλα]
«Ο δ’ εχίνος μάλιστα πάντων αλεωράν έχει»[6].

Πράγματι είναι εντυπωσιακό να βλέπεις έναν ζωντανό οργανισμό, γεμάτο από αιχμές ολόγυρα. Όμως, το ίδιο θα πρέπει να εντυπωσιάζει κι ένα αμυντικό σύστημα το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα ορατό (που σημαίνει ότι  διατηρεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού) και είναι ταυτόχρονα ικανό να προκαλέσει πλήγμα στον εχθρό.

Pinna Nobilis.
ΦΩΤΟ: Κώστας Λαδάς
kostasladas.blogspot.gr

Η πίννα έχει δύο κελύφη τα οποία μόλις πλησιάσει ο ανυποψίαστος εχθρός κλείνουν απότομα και τον παγιδεύουν. Αντικειμενικός Σκοπός είναι να εγκλωβίσει τον επιτιθέμενο μέσα στο κέλυφος ώστε να αποτελέσει τροφή ή να τον πλήξει (τραυματίσει) σοβαρά ώστε να τον καταστήσει ανίκανο να επιτεθεί.
Η απότομη έγκλιση των θυρών της πίννας έχει επισημανθεί από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς άκρως επικίνδυνη ακόμα και για τον άνθρωπο:


[Οι δύτες που αλιεύουν μαργαριτάρια κινδυνεύουν όταν κατ’ ευθείαν και χωρίς προφύλαξη απλώσουν το χέρι σε ανοιχτή κόγχη. Διότι κλείνει τότε, και πολλές φορές τα δάχτυλα του χεριού αποκόβονται, όπως κόβει το πριόνι, μερικοί δε αμέσως μετά πεθαίνουν. Όσοι τουναντίον την πιάσουν από τα πλάγια και από κάτω, εύκολα πλέον την αποσπούν από τον λίθο].
«Κινδυνεύουσι δ’ οι θηρώντες τους μαργαρίτας, όταν εις κεχηνότα κόγχον κατ’ ευθύ εκτείνωσι την χείρα· μύει γαρ τότε, και πολλάκις οι δάκτυλοι αυτών αποπρίονται· ένιοι δε και παραχρήμα αποθνήσκουσιν. Όσοι δ’ αν εκ πλαγίου υποθέντες την χείρα τύχωσι, ραδίως τους κόγχους από του λίθου αποσπώσιν» [7].

Pinna Nobilis. ΦΩΤΟ: Κώστας Λαδάς kostasladas.blogspot.gr

Πως όμως μπορεί η πίννα να αντιδρά με επιτυχία και να αντιλαμβάνεται τους «στόχους» που την προσεγγίζουν; Βασικό και αθέατο στοιχείο της «αμυντικής ικανότητας» αποτελεί  ένας μικρόσωμος οργανισμός (κάβουρας) που ζει μέσα στην πίννα. Ονομάζεται πιννοτήρης [8] ή πιννοφύλαξ. (Pinnotheres pisum) και το μήκος του δεν υπερβαίνει τα 8 χιλιοστά (των αρσενικών) ή τα 14 χιλιοστά (των θηλυκών). Ζει μέσα στο κέλυφος και τρέφεται με φυτοπλαγκτόν και με ό,τι τρώει η πίννα. Αντιλαμβάνεται την τροφή ή την εχθρική προσέγγιση και με ένα ελαφρύ δάγκωμα/άγγιγμα ειδοποιεί την πίννα να κλείσει τις θύρες της.

Σπάνιες φωτογραφίες πίννας  όπου φαίνεται καθαρά ο πιννοτήρης.
ΦΩΤΟ:  Dallavale Gregory. http://www.cotebleue.org/pontonia.html

Για την συμβίωση/συνεργασία πίννας και πιννοτήρη έχουν γράψει αρκετοί αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς. Επαρκείς πληροφορίες αντλούμε από τον Αιλιανό [9] καθώς και από τον Χρύσιππο τον Σολέα ο οποίος με έναν αρκετά γλαφυρό τρόπο αφηγείται:
Υπέροχη φωτογραφική λήψη πιννοτήρη. ΦΩΤΟ: Κώστα Λαδάς kostasladas.blogspot.gr

[Η πίννα και ο πιννοφύλαξ βοηθούνται αμοιβαίως και δεν θα μπορούσαν να ζουν χωρισμένοι. Η μεν λοιπόν πίννα είναι οστρακόδερμο, ο δε πιννοτήρης μικρός κάβουρας. Η πίννα αφού ανοίξει το κέλυφος της παραμένει ήσυχη περιμένοντας να εισέλθουν τα μέλλοντα ψαράκια, ο δε πιννοτήρης που παρίσταται εκεί, όταν κάποιο εισέλθει, δαγκώνει την πίννα σαν να την ειδοποιεί για αυτό. Η πίννα τότε κλείνει αμέσως τα δύο φύλλα του κελύφους της και τρώγουν μαζί ό,τι απέμεινε μέσα].
«η πίννη, φησίν, και ο πιννοτήρης συνεργά αλλήλοις, κατ’ ιδίαν ου δυνάμενα συμμένειν. Η μεν ουν πίννη όστρεόν εστιν, ο δε πιννοτήρης καρκίνος  μικρός. Και η πίννη διαστήσασα το όστρακον ησυχάζει τυρούσα τα επεισιόντα ιχθύδια, ο δε πιννοτήρης παρεστώς όταν εισέλθη τι δάκνει αυτήν ώσπερ σημαίνων, ή δε δηχθείσα συμμύει. Και ούτως το αποληφθέν ένδον κατεσθιούσι κοινή.» [10]
http://perialos.blogspot.gr/2012/07/blog-post.html
Pinna Nobilis στο Βγέθι Κερατέας.
ΦΩΤΟ: Κώστας Λαδάς kostasladas.blogspot.gr


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 4 ΤΟ ΠΕΡΙ ΑΛΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ:

Η πίννα είναι απόλυτα προστατευόμενο είδος (βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με την caretta caretta και την monachus monachus). Από την Ευρωπαϊκή Ένωση η πίννα είναι στην λίστα των απόλυτα προστατευομένων ειδών στην κατηγορία 4  ANEEX 4 of EE habitats directive. Έχει χαρακτηριστεί ως απειλούμενο είδος στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με την οδηγία 92/43/EEC (Παράρτημα IV), η Pinna Nobilis  βρίσκεται υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας. Προστατεύεται επίσης από το προεδρικό διάταγμα 67/1981
Περισσότερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Πιέσατε ΕΔΩ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1. Διφίλου / Αθήναιου, Δειπνοσοφιστές, Γ’ 42)
2. Ισιδώρου Χαρακηνού, Περί Παρθίας/Αθήναιου, Δειπνοσοφιστές Γ’46.
3. Αιλιανού, Περί Ζώων Ιδιότητος, Α’ 34.
4. Αριστοτέλους, Περί Ζώων Μορίων Δ’ 20-30 /679b.
5. Πρόκειται για το είδος purpura lapillus, Αριστοτέλους, Περί Ζώων Μορίων Β’ 661a 20.
6. Αριστοτέλους, Περί Ζώων Μορίων Δ’ 20-30 /679b 20
7. Ισιδώρου Χαρακηνού, Περί Παρθίας/Αθήναιου, Δειπνοσοφιστές Γ’46.
8. πίννα + τηρέω [φυλάττω, προστατεύω, ενεδρεύω]. Λεξικόν Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης Ι. Σταματάκου, Βιβλιοπρομηθευτική.
9. Αιλιανού, Περί Ζώων Ιδιότητος, Γ’29.
10. Χρύσιππος ο Σολεύς, «Περί του καλού και της ηδονής» E’, στον Αθήναιο: Δειπνοσοφιστές, Γ’ 89 d-e.


Το Περί Αλός προτείνει:
Επισκεφθείτε το ιστολόγιο του δύτη Κώστα Λαδά «Art in Photo. The Silent Underwater World» και θαυμάστε φωτογραφίες από πίννες  ΕΔΩ  καθώς και από άλλους θαλάσσιους οργανισμούς ΕΔΩ

να τρώτε όση σοκολάτα θέλετε

to Ban Deforestation

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Ήξερες ότι πριν από 2 χρόνια η Νορβηγία απαγόρευσε την αποψίλωση των δασών; 🌱🌳🌲🎋🌲🌵🎄🌲🌵🌱🌲🌱

Ιμάμη τουρμπάνι

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.


Pasta & Yemek Tarifleri
İmam Sarığı
malzeme:

4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 çorba kaşığı kakao
3 çorba kaşığı su

Krema:
3 su bardağı süt
1,5 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
yarım su bardağı toz şeker
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya

Üzerine:
100gr. bitter çikolata

Kenarlarına:
hindistancevizi

İmam Sarığı Tatlısı Tarifi'nin Yapılışı
Yumurtayı ve şekeri iyice çırpıyoruz sonra diğer malzemeleri karıştırıp çırpmaya devam ediyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıt koyuyoruz kek hamurunu güzelce yaydırıp önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında pişiriyoruz. Kek soğuduktan sonra su bardağını ıslatıp kekleri bardakla kesiyoruz aşağı yukarı 20 tane yuvarlak çıkıyor. Kremanın bütün malzemelerini karıştırıp pişiriyoruz.
Kestiğimiz kekin birini alıyoruz bir kaşık krema koyup üzerine kestiğimiz kekleri kapatıyoruz ve kenarlarına krema sürüp hindistan cevizine buluyoruz. Diğer bütün kekleri bu şekilde yaptıktan sonra benmari şeklinde erittiğimiz çikolatadan üzerlerine birer kaşık koyup kenarlarına taşırmadan yayıyoruz .

 
Ιμάμη τουρμπάνι
Υλικό:

4 αυγά
1 νερό κούπες ζάχαρη
1 νερό νερό
Μισή συσκευασία ψήσιμο πάουντερ
1 πακέτα βανίλια
3 κουταλιά κακάο
3 κουταλιά νερό

Κρέμα:
3 νερό γάλα γάλα
1,5 κουταλιά αλεύρι
1 κουταλιά άμυλο
Μισό ποτήρι νερό σκόνη
1 κρόκο αυγού
1 πακέτα βανίλια

Σε αυτό:
100 γρ. Μαύρη σοκολάτα

Στις άκρες:
Καρύδα

Η κατασκευή του ιμάμη τουρμπάνι επιδόρπιο συνταγή
Παίρνουμε το αυγό και τη ζάχαρη με την καλή έννοια, μετά θα ανακατεύουμε τα άλλα συστατικά βάζουμε λάδι χαρτί στο φούρνο και ψήνουμε το κέικ ζύμη όμορφα και το ψήνουμε σε ένα προ-Θερμαινόμενο 170-βαθμό μετά την τούρτα Είναι κρύο, θα το ποτήρι του νερού και κόβουμε τα κέικ στο ποτήρι, και έρχεται πάνω ανακατεύουμε και ψήνουμε όλα τα συστατικά της κρέμας.
Παίρνουμε ένα από τα κέικ που κόβουμε, βάζουμε ένα κουτάλι κρέμα πάνω του και κλείσουμε τα κέικ που κόβουμε πάνω του, και εμείς αφού κάναμε όλα τα άλλα κέικ έτσι, βάζουμε ένα κουτάλι πάνω τους από τη σοκολάτα που έχουμε  Είχε με τη μορφή του
 

Κουλουράκια πορτοκαλιού

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.
-0:48
147.028 προβολές
 
 
FOOD VIDEOs
Κουλουράκια πορτοκαλιού :)
Όπως κάθε Πέμπτη, φιλοξενούμε και σήμερα στη σελίδα μας μία πεντανόστιμη βίντεο-συνταγή που ετοίμασε η ομάδα του Flora με βούτυρο (http://bit.ly/2hq9K8V)

Δημοφιλείς αναρτήσεις