Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Carpe " Δωμάτιο Φοιτητικό "

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Ένα τραπέζι,μια καρέκλα
κι ένα κρεβάτι ακουμπισμένα
σ'ένα ημιυπόγειο
το ξεκίνημα των ονείρων μου.
Πόσες ανάσες άραγε να χώραγαν αυτά;


homouniversalisgr.blogspot.com
Βαν Γκογκ - Υπνοδωμάτιο στην Αρλ , 1888 Ένα τραπέζι,μια καρέκλα…

Carpe " Δωμάτιο Φοιτητικό "




Βαν Γκογκ - Υπνοδωμάτιο στην Αρλ, 1888

Ένα τραπέζι,μια καρέκλα

κι ένα κρεβάτι ακουμπισμένα

σ'ένα ημιυπόγειο

το ξεκίνημα των ονείρων μου.

Πόσες ανάσες άραγε να χώραγαν αυτά;

Αναπνοές που πότισαν τους τοίχους

με δάκρυα όταν τα βράδια

οι σκιές ορθώνονταν

ανάμεσα απ'τα ξεθωριασμένα χρώματα.

Ένα δωμάτιο που ξέχασε

να μπει το φως του ήλιου.

Ο χρόνος το αγνόησε

το καθήλωσε σε μια γωνιά

εκεί που τα βράδια

σεργιανούσαν οι ιδέες οι μικροαστικές.

Ένα τραπέζι,μια καρέκλα κι ένα κρεβάτι

ενθύμια απ΄τα όνειρα που φυγαδεύτηκαν

μια νύχτα και σέρνονται πια χαμένα

μέσα στα ξέφωτα του νου.

Carpe.





ο πουρές γίνεται μόνο με πατάτα;

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Aκούγοντας τη λέξη «πουρέ» οι περισσότεροι σκέφτονται τον πουρέ…
Aκούγοντας τη λέξη «πουρέ» οι περισσότεροι σκέφτονται τον πουρέ πατάτας. Εμείς πάλι όχι…
Τα λαχανικά που μπορούν με μεγάλη επιτυχία να γίνουν πουρές και να συνοδέψουν στο τραπέζι κρεατικά ή να γίνουν βάση για άλλες συνταγές είναι πολλά. Πειραματιστείτε με τα υλικά, τα μυρωδικά, τους συνδυασμούς, και δοκιμάστε να φτιάξετε τον δικό σας, τέλειο πουρέ λαχανικών που θα κάνει το τραπέζι σας ξεχωριστό.
ARAKASKOUNOUPIDI
Με ποια λαχανικά κάνουμε πουρέ
Μελιτζάνα, κολοκύθι, μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκύθα, καρότο, σελινόριζα, παντζάρια, αρακά, γλυκοπατάτα, καλαμπόκι… Όλα μπορούν να γίνουν πουρές και να δώσουν γεύση και χρώμα στο πιάτο σας.
Τα καθαρίζω ή όχι;
Για να πετύχετε την καλύτερη γεύση στον πουρέ λαχανικών πρέπει να ξέρετε πως θα μαγειρέψετε το κάθε ένα από αυτά. Τις πατάτες, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τις μελιτζάνες, τα παντζάρια, τα πλένετε εξωτερικά αλλά δεν τα ξεφλουδίζετε. Ο αρακάς, το καλαμπόκι, η σελινόριζα, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, απλά τα ξεπλένετε με άφθονο νερό. Η κολοκύθα, λόγω του μεγέθους της, πρέπει να καθαριστεί εξωτερικά από τη σκληρή φλούδα της και από τα σπόρια και να τη χρησιμοποιήσετε καθαρή.
Κατσαρόλα, φούρνος ή ατμός;
Αρκετά λαχανικά είναι αυτά που είναι καλύτερα να τα ψήσετε αντί να τα βράσετε. Έτσι, αποβάλλουν την υγρασία τους αλλά κρατούν όλη τη γεύση. Την κολοκύθα, τη μελιτζάνα και τα παντζάρια αλείψτε τα με λίγο ελαιόλαδο, τυλίξτε τα με αλουμινόχαρτο και ψήστε τα στο φούρνο. Για να δοκιμάσετε αν είναι ψημένα θα τα τρυπήσετε με ένα πιρούνι και, αν βυθίζεται εύκολα στη σάρκα του λαχανικού, είναι έτοιμα, ενώ, αν βρίσκει αντίσταση, θα πρέπει να συνεχίσετε το ψήσιμο για λίγη ώρα ακόμα. Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο, καθαρίστε τα και πολτοποιήστε τα.
ERGALEIO-GIA-POURE
Τα καρότα, τις πατάτες, τις γλυκοπατάτες, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τον αρακά, γίνονται ιδανικά στο ατμό. Έτσι δεν θα τραβήξουν καθόλου υγρασία και η γεύση τους θα παραμείνει δυνατή. Αν επιλέξετε να τα βράσετε, βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό που έχετε προσθέσει αλάτι. Αφήστε τα να βράσουν τόσο όσο χρειάζονται για να μαλακώσουν. Τρυπήστε τα με ένα πιρούνι και, αν βρείτε αντίσταση στο κέντρο τους, συνεχίζετε το βράσιμο για λίγο ακόμα. Θα πρέπει να είναι μεν μαλακά αλλά όχι λιωμένα. Αν τα παραβράσετε ή τα τρυπάτε συνέχεια, θα τραβήξουν υπερβολικό νερό και ο πουρές θα έχει νερουλή όψη.
Γευστικοί συνδυασμοί
Με την πατάτα ταιριάζουν όλα τα λαχανικά, οπότε μη διστάσετε σε έναν απλό πουρέ πατάτας να προσθέσετε 2 καρότα ή 1 παντζάρι ή λίγη κολοκύθα. Αν αποφασίσετε να κάνετε πουρέ οποιοδήποτε άλλο λαχανικό, καλό θα ήταν να προσθέσετε και μια μικρή πατάτα. Το άμυλό της θα τους βοηθήσει να γίνουν πιο απαλοί και κρεμώδεις. Στον πουρέ σελινόριζας προσθέστε λίγο μήλο που ταιριάζει πολύ και στον πουρέ κολοκύθας μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Θα δώσει μια δροσερή νότα.
mosxokarydo-olivemagazinegr1
Μπαχαρικά – μυρωδικά – αρτύματα
Το μοσχοκάρυδο είναι το «must» που ταιριάζει σχεδόν σε όλα. Το κύμινο θα δώσει εξωτικό τόνο στον πουρέ καρότου, το σαφράν «σπάει» τη βαριά μυρωδιά του μπρόκολου, η κανέλα δίνει άρωμα Ανατολής στην κολοκύθα, το κόλιανδρο ταιριάζει απίστευτα στον πουρέ μελιτζάνας και λίγη καπνιστή πάπρικα ταιριάζει πολύ με τον πουρέ κολοκύθι…
Το καλύτερο είναι να μαγειρέψετε, να δοκιμάσετε και να αποφασίσετε τι ταιριάζει καλύτερα στη δική σας γλώσσα. Σε όλους τους πουρέδες μπορείτε να προσθέσετε και τη φρεσκάδα κάποιου μυρωδικού. Μαϊντανός, φρέσκος κόλιανδρος, σχοινόπρασο, φρέσκα κρεμμυδάκια, φρέσκο εστραγκόν, φρέσκια ρίγανη μπορείτε να τα προσθέσετε ανάλογα με τα γούστα σας. Η μουστάρδα είναι επίσης ένα υλικό που μπορεί να μπει σε μικρή ποσότητα στους πουρέδες και να δώσει πικάντικη γεύση. Ταιριάζει πολύ στα καρότα, τις γλυκοπατάτες, το κουνουπίδι, το καλαμπόκι.
Γάλα, κρέμα ή ζωμός
Ανάλογα με το λαχανικό αλλά και το γούστο σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα τρία αυτά υλικά είτε μόνο τους είτε σε συνδυασμό (μισό γάλα, μισό ζωμό). Το γάλα και η κρέμα γάλακτος δίνουν απαλή και κρεμώδη υφή, ο ζωμός δίνει ιδιαίτερη γεύση. Επίσης, μπορείτε να βράσετε τα λαχανικά σε ζωμό και στην πολτοποίηση να χρησιμοποιήσετε γάλα ή κρέμα γάλακτος.
Βούτυρο ή ελαιόλαδο;
Η τέλεια επιλογή είναι το βούτυρο. Ταιριάζει με όλα τα λαχανικά και κάνει τον πουρέ πλούσιο στη γλώσσα. Το ελαιόλαδο δίνει το λιπαρό που χρειάζεται και κάνει τον πουρέ απλώς πιο ελαφρύ.
POUREDES
Πώς ζεσταίνουμε τον κρύο πουρέ
Σε καμία περίπτωση δεν τον βάζετε στα μικροκύματα. Αν ο πουρές είναι σφιχτός, τον βγάζετε από το ψυγείο μισή ώρα πριν τον καταναλώσετε. Προσθέτετε λίγο καυτό γάλα ή ζωμό και ανακατεύετε καλά. Αν ο πουρές είναι σχετικά αραιός, τον τοποθετείτε σε ένα μπολ και τον ζεσταίνετε με τη μέθοδο του μπεν μαρί. Βάζετε μια κατσαρόλα με νερό να βράζει και τοποθετείτε ένα μπολ με τον πουρέ επάνω στα χείλη της κατσαρόλας. Ανακατεύοντας με το σύρμα ο πουρές θα ζεσταθεί από τον ατμό.
Τα εργαλεία
Όπως και στις πατάτες τα σωστά εργαλεία είναι ένα πρες πουρέ ή ένας μύλος λαχανικών. Αν δεν έχετε κάτι από τα δύο, πιέστε τα λαχανικά με πιρούνι μέσα στην ίδια κατσαρόλα που τα βράσατε. Αποφύγετε μπλέντερ ή μίξερ. Ο πουρές σας θα μεταμορφωθεί σε νερουλή, αδιάφορη γλίτσα.
Πώς τους χρησιμοποιούμε
Συνοδεύουν όλα τα κρεατικά, μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, κυνήγι… Γίνονται η βάση για τέλειες κροκέτες… Πατατοκροκέτες, μελιτζανοκροκέτες, κουνουπιδοκεφτέδες.
TIPS
-Βάλτε τον σφιχτό πουρέ λαχανικών σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και δημιουργήστε μικρές ροζέτες, επάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνετε για 5-6 λεπτά στο γκριλ και σερβίρετε σαν μεζεδάκια.
-Φτιάξτε χρωματιστά γκρατέν χρησιμοποιώντας 2 διαφορετικούς πουρέδες (π.χ. κολοκύθα και παντζάρι).
-Αν σας περισσέψει κοτόπουλο μαγειρεμένο, κιμάς, ή μοσχαράκι κοκκινιστό, μπορείτε να τα βάλετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και να τα καλύψετε με ένα πουρέ λαχανικών. Ψήνετε για 15 λεπτά και έχετε ένα καινούριο, φρεσκομαγειρεμένο φαγητό αξιοποιώντας τα περισσεύματα.
POYRES-ANOIGMA
Και 6 ξεχωριστές συνταγές για πουρέ
Πουρές από ψητές πατάτες πιρουνάτος
Πουρές με ελιές σε 3 χρωματικές παραλλαγές
Πουρές σελινόριζας
Πουρές πατάτας με καρότα
Αρνάκι με πουρέ μελιτζάνας
Φιλέτο σολομού με σουσάμι και πουρέ αρακά

τη δεκαετία του ΄50

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.

Λεβέτι
Δυό παιδιά, τη δεκαετία του ΄50 στη Μακεδονία, σβαρνίζουν τα γεννήματα με τη βοήθεια δύο αλόγων και η σπουδαία Βούλα Παπαϊωάννου τα φωτογραφίζει. Τους ακολουθεί ένα πουλάρι, προφανώς ακολουθεί τη μητέρα του που σέρνει τη σβάρνα.
Η σβάρνα ήταν ένα εργαλείο που σερνόταν από ζυγό. Συνήθως ήταν ένα μακρόστενο ξύλο με πριόνια στην κάτω μεριά. Πάνω στο ξύλο στεκόταν ένα παιδί έτσι ώστε με το βάρος του να θρυμματίζει τα στάχυα βγάζοντας τον καρπό τον οποίο ξεχώριζαν στη συνέχεια με το λίχνισμα. Η φωτογραφία μας επιβεβαιώνει ότι η χειρωνακτική εργασία και η χρήση των ζώων αποτελούν την κύρια δύναμη της γεωργίας και της αγροτικής παραγωγής ακόμα και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Η Βούλα Παπαϊωάννου, φωτογράφισε πολλές τέτοιες καθημερινές εικόνες της ελληνικής υπαίθρου μεταπολεμικά. Μέσα από το έργο της αυτό περνάει ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον μετά τη φρίκη του πολέμου.
Πηγή: Μακεδονία, 1950-1955 Βούλα Θεοχάρη Παπαϊωάννου

Χιονισμένα ραγισμένα μπισκότα σοκολάτας

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.



https://www.facebook.com/maria.dimitriou.5/posts/1904294466333993?__tn__=-R
Paxxi
Χιονισμένα ραγισμένα μπισκότα σοκολάτας, τα απόλυτα σοκολατένια μπισκότα του χειμώνα, με γλυκές λευκές κορυφές που όταν τις δαγκώσεις λιώνουν απαλά και το ζουμερό μπισκότο αφήνει τη γεύση του να κυριεύσει στον ουρανίσκο. Η συνταγή http://bit.ly/2BtF6Bs

«Ο Μέσα Ήλιος» του ποιητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
...Μούσα του Μέσα Ήλιου πάρε με αγκαλιά,
να πλέξω τα στεφάνια που σου πρέπουν.
Μαγική κατάδυση σε αχόρταγα νερά,
άρωμα απόδρασης σε αστέρια μαγικά,
ατέρμονο τραγούδι να σε λούζει....


homouniversalisgr.blogspot.com

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΝΤΑΖΗ - Ποίημα για την ποιητική συλλογή «Ο Μέσα Ήλιος» του ποιητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου





Λαχταρά η πέτρα την καυτή αμμουδιά,
της θάλασσας η πεθυμιά κοχλάζει,
συλλέκτης χρόνος θαρρείς πως κολυμπά,
τρυπά τα μεσημεριανά λιοπύρια,
σηκώνει τα πανιά κι αναμοχλεύει.
Μούσα του Μέσα Ήλιου πάρε με αγκαλιά,
να πλέξω τα στεφάνια που σου πρέπουν.
Μαγική κατάδυση σε αχόρταγα νερά,
άρωμα απόδρασης σε αστέρια μαγικά,
ατέρμονο τραγούδι να σε λούζει.
Ξαπλώνει ο φλοίσβος στην ανέμελη ματιά
απρόσμενο λιμάνι σε ταξίδι,
γίνεται η σκέψη σου πουλί να κελαηδά,
μοιάζει η ζωή σου απρόσμενη φωτιά
και σε προσμένει.
Παλίρροιες τα τρένα που περνούν,
σε ατέλειωτο ταξίδι δραπετεύεις
κι οι επιβάτες πάντα μοναχοί
και εσύ στην απαλάμη του Θεού χορεύεις.
Της πένας συγχορδίες μοιάζουν κύματα
μαχαίρια κοφτερά, καυτά σημάδια,
ξέφρενο σεργιάνι που συνήθως ξενυχτά
στης λευκής σελίδας τα αχόρταγα πλοκάμια.
Απόκρημνα μονοπάτια του πόθου χρώματα
λιώνεις σε λυρικό καμβά κραυγές και λέξεις,
να πιεις γέλιο με δάκρυ σφηνάκια της ζωής
τον πιο μεγάλο έρωτα θαρρείς.
Πιάνεις την πένα απαλά, φοβάσαι μη θυμώσει
κι ο Μέσα Ήλιος της κρυφτεί, μήπως δεν ξημερώσει.
Στου στίχου το μικρό αραξοβόλι
απύθμενη αγάπη κολυμπά
κι η σιωπή σου θάλασσα σεμνή αστράφτει,
η έμπνευσή σου αρχιτέκτονας θαρρείς
που ρίχνει σπόρους σε άσπαρτο λιβάδι.
Μικρό υφάδι του έρωτα τρυγά,
η αχτίδα που τρυπώνει στο σκοτάδι,
χέρια κοράλλια, ανάσες μουσικές,
άνθος τρελής χαράς στο ακροθαλάσσι.
Μη σε τρομάζει το σκοτάδι κι η σιωπή
έχουν κι οι δυο φωτιά στα σπλάχνα.
Δοξάρι εύθραυστο κεντάς με τις χορδές
μεθάς με φως και πλάθεις παραμύθια
είναι του Μέσα Ήλιου οι ευχές
κι οι κρυφές οι πεθυμιές σου μες στα στήθια.
Στον αργαλειό της ποίησης πονάς
κι είναι η σαΐτα σου ακούραστο καράβι,
που τα πανιά του είναι μάτια ανοιχτά
στου ταξιδιού σου το αγέρωχο κατάρτι.
Μη σε τρομάζουν τα τρένα που περνούν,
φεύγουν πάντα και πίσω δε γυρνάνε
κι είναι οι Σειρήνες τους κόρες της αυγής,
είναι στιγμές και μην αργείς, ποτέ δεν καρτεράνε.
Άσπρος των τρένων να΄ναι ο καπνός
κι εκείνος ο σταθμάρχης που θυμάσαι
ένας λησμονημένος Ποιητής
που σε φυλάει όταν ξυπνάς κι όταν κοιμάσαι.
Σαν άγγιγμα στα βλέφαρα της άνοιξης,
το φως των στίχων σου ανάσα μες στα βράδια
κι είναι η αγάπη που ξεσπά μέσα στο θόρυβο
κι ο Μέσα Ήλιος που νικάει τα σκοτάδια.

Βασιλική Πανταζή 5-11-2018



Μανταρινάτο με 3 μόνο υλικά

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Μανταρινάτο με 3 μόνο υλικά..Εύκολο κέρασμα για τις μέρες αυτές.


papatrexas.com
Θα χρειαστείτε:
10 μεγάλα μανταρίνια ή κλημεντίνες
1 κιλό αμυγδαλόψυχα
650 γρ. Ζάχαρη

 Άχνη ζάχαρη για το τέλος

Οδηγίες

Βγάζετε τη φλούδα των μανταρινιών. Τη βράζετε ώσπου να μαλακώσει (γύρω στα 10 λεπτά) και την περνάτε από τη μηχανή του πουρέ. Χοντροτρίβετε τα αμύγδαλα στο μούλτι.

Βάζετε σε κατσαρόλα τις πολτοποιημένες  φλούδες, τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από τις άκρες της κατσαρόλας. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Αφού κρυώσει το πλάθετε σε μπαλίτσες ίσα με ένα καρύδι και τις βάζετε σε λαδόκολλα. Τα κυλάτε σε άχνη ζάχαρη και τα βάζετε ξανά σε λαδόκολλα να στεγνώσουν. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα.

θα ξανάρθω ζήκο!

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.




0:00

207.181 προβολές
Εντάξει ζήκο....θα ξανάρθω ζήκο! ....Να ξανάρθεις... χα χα χα χα

Δημοφιλείς αναρτήσεις