Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Μωσαϊκό: Το ανθρώπινο " πρόσωπο"

Μωσαϊκό: Το ανθρώπινο " πρόσωπο": Από παλιό περιοδικό Ραδιοτηλεόραση Στα τρυπημένα σημεία λέει : δυνατή, τους, που, δολλάρια  Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγε...

Μωσαϊκό: Παύλος Νιρβάνας - Πέτρος Κ. Αποστολίδης

Μωσαϊκό: Παύλος Νιρβάνας - Πέτρος Κ. Αποστολίδης: Με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Παύλος Νιρβάνας είναι γνωστός ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης Πέτρος Κ. Αποστολίδης . Ο πατέρας του, έμπορος...Petros Apostolidis.JPG

Μωσαϊκό: Επικίνδυνος ο συνδυασμός γκρέιπφρουτ και χαπιών

Μωσαϊκό: Επικίνδυνος ο συνδυασμός γκρέιπφρουτ και χαπιών:   Επικίνδυνος ο συνδυασμός γκρέιπφρουτ και χαπιών Καναδοί ερευνητές προειδοποιούν για σοβαρές επιπτώσεις Όχι μόνο ξινό,...

 Αποτέλεσμα εικόνας για Επικίνδυνος ο συνδυασμός γκρέιπφρουτ και χαπιών

Μωσαϊκό: Εικοθεραπεία 42

Μωσαϊκό: Εικοθεραπεία 42: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-

Μωσαϊκό: Λορέντζος Μαβίλης

Μωσαϊκό: Λορέντζος Μαβίλης: Ο Λορέντζος Μαβίλης (6 Σεπτεμβρίου 1860 - 28 Νοεμβρίου 1912) ήταν Επτανήσιος λυρικός ποιητής, και συνθέτης σκακιστικών προβλημ...

 Lorentzos Mavilis, Greek poet - Athens, 2008.JPG

Μωσαϊκό: «Ασθένεια του υπολογιστή»


Μωσαϊκό: «Ασθένεια του υπολογιστή»:  «Ασθένεια του υπολογιστή»: Τι είναι το Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι από τα πλέον συχνά πρ...

Μωσαϊκό: Ολυμπιακό τέστ

Μωσαϊκό: Ολυμπιακό τέστ: Από παλιό περιοδικό Έθνος TV Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-

Μωσαϊκό: Εικονοθεραπεία 43

Μωσαϊκό: Εικονοθεραπεία 43: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-

Μωσαϊκό: Χειροποίητος τραχανάς ολικής άλεσης

Μωσαϊκό: Χειροποίητος τραχανάς ολικής άλεσης: Χειροποίητος τραχανάς ολικής άλεσης Ο τραχανάς είναι ένα υπέροχο ελληνικό, παραδοσιακό προϊόν, που γίνεται πολύ εύκολα κ...

 Χειροποίητος τραχανάς ολικής άλεσης

παραδοσιακά Ελληνικά φαγητά που χάθηκαν με τα χρόνια

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
 
diatrofes.gr
 
Η μπομπότα, η θρεψίνη, το ζαχαρόψωμο και άλλα τρόφιμα «των φτωχών» που χόρταιναν τους Έλληνες τον περασμένο αιώνα. Η μπομπότα Γνωστή και ως το ψωμί ή η πίτα των φτωχών, η μπομπότα ήταν η εναλλακτική του σπάνιου σε δύσκολες περιόδους αλευριού από σιτάρι. Ήταν στην ουσία ένας χυλός από καλαμποκάλευρο, αλατισμένο νερό και λάδι, αυγό ή κάποια γέμιση, αν υπήρχε

. Θρεψίνη και πετιμέζι Ως την δεκαετία του ’60, τότε που δεν υπήρχαν… πραλίνες φουντουκιού και maple syrup για να αλείφουμε στο ψωμί, οι φέτες αλείφονταν κατά κόρον με πετιμέζι ή θρεψίνη. Το πετιμέζι είναι το παχύρρευστο προϊόν που προκύπτει από τον μούστο των σταφυλιών, ενώ η θρεψίνη, που κυκλοφορούσε στο εμπόριο σε κουτί με μια χαρακτηριστικότατη φωτογραφία ενός μικρού παιδιού, ήταν μια κρέμα που αποκαλούταν και σταφιδίνη, επίσης από τα σταφύλια. Αυτό ήταν το πιο συνηθισμένο και θρεπτικό κολατσιό των παιδιών τις δεκαετίες του ’50 και του ’60
   
. Ζαχαρόψωμο Μια φέτα ψωμί με ζάχαρη ήταν ο πιο γρήγορος και οικονομικός τρόπος να ξεκινήσουν τα παιδιά τη μέρα τους πριν φύγουν για το σχολείο, τις περασμένες δεκαετίες. Η «συνταγή» είναι πολύ απλή: Το ψωμί απλώς βρεχόταν ελαφρώς με νερό και πασπαλιζόταν με ζάχαρη. Τσιγαρίδες Σε παλαιότερες εποχές ανά την Ελλάδα – και σε κάποιες επαρχίες ακόμη – κάθε οικογένεια είχε το γουρουνάκι της, που «θυσιαζόταν» κοντά στα Χριστούγεννα. Επειδή όμως δεν έπρεπε να πάει χαμένο καθόλου κρέας, τα μικρά κομμάτια από ξύγκι που περίσσευαν, έμπαιναν σε καζάνια με νερό και αλάτι, και προέκυπταν κομμάτια χοιρινού σαν μπέικον, που διατηρούνταν ως και τα επόμενα Χριστούγεννα. Μπλουγούρι και τραχανάς Στην ύπαιθρο το μπλουγούρι (γνωστό πλέον ευρέως ως πλιγούρι) και ο τραχανάς ήταν πάντα χειροποίητα και πιο διαδεδομένα από τα ζυμαρικά όπως τα μακαρόνια και το ρύζι που μπήκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην κουζίνα και κέρδισαν το… μονοπώλιο των συνοδευτικών στα πιάτα.
    Το πλιγούρι είναι ψιλό δημητριακό από αποξηραμένο σιτάρι και ο τραχανάς, ξινός ή γλυκός, είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα ή γιαούρτι. Ευτυχώς, αυτά τα δύο χαμένα τρόφιμα, επανήλθαν το τελευταίο διάστημα, ακόμα και στις κουζίνες μεγάλων σεφ, που αποφάσισαν να πρωτοτυπήσουν με μια επιστροφή σε παλιές αξίες, κάνοντας τάση το «τραχανότο» ή βρίσκοντας στο πλιγούρι το «νέο» super food. Ρεβιθόψωμο Τα ρεβίθια στην Κατοχή ήταν χρήσιμα ακόμα και για την παρασκευή υποκατάστατου ροφημάτων όπως ο καφές. Αλλά με το συγκεκριμένο όσπριο και αλεύρι, φτιαχνόταν και ψωμί, το λεγόμενο ρεβιθόψωμο που με λίγο αλεύρι και λάδι, γέμιζε το τραπέζι σε εποχές ανέχειας.

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.tilestwra.com/ta-paradosiaka-ellinika-fagita-pou-chathikan-ta-chronia/ 

Δημοφιλείς αναρτήσεις