Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Αδυνατίστε τρώγοντας μακαρόνια.


diaforetiko.gr
Αφήστε τις σαλάτες και πιάστε τις μακαρονάδες! Τα ζυμαρικά όχι μόνο…

το καλύτερο γάλα



Πληροφορίες για αυτόν τον ιστότοπο
fumara.gr
Το κατσικίσιο γάλα είναι το καλύτερο γάλα και συμβάλει στην θεραπεία πολλών ασθενειών

Το κατσικίσιο γάλα είναι το καλύτερο γάλα και συμβάλει στην θεραπεία πολλών ασθενειών

Η Ελλάδα είναι η πρώτη από τις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης σε πληθυσμό αιγών (6.000.000) και παράγει 450.000 τόνους γάλακτος τον χρόνο Το κατσικίσιο γάλα δεν προκαλεί αλλεργίες λόγω της σύνθεσης των πρωτεϊνών του.
Χωνεύεται εύκολα, γιατί η σύστασή του είναι παρόμοια με αυτή των υγρών του στομάχου, και δεν φουσκώνει. Όσοι προτιμούν το κατσικίσιο γάλα θα σας πουν ότι το βρίσκουν πιο εύπεπτο από το αγελαδινό. Αυτό συμβαίνει γιατί η περιεκτικότητά του σε λακτόζη είναι μικρότερη από εκείνη του αγελαδινού.

Έτσι, σε περιπτώσεις ελαφριάς δυσανεξίας στο αγελαδινό, συστήνεται η χρήση κατσικίσιου. (Αν όμως υπάρχει έντονη δυσανεξία στη λακτόζη, θα πρέπει να στραφείτε σε γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι εντελώς απαλλαγμένα από αυτήν.) Το κατσικίσιο γάλα, συγκριτικά με το αγελαδινό, περιέχει ακόμα αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό ινοσιτόλης, μιας ουσίας που εμπλέκεται στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, γεγονός που το κάνει πιο εύπεπτο.
Συμβάλει στην θεραπεία του γαστρικού έλκους.  Είναι το πιο πολύτιμο γάλα για την ανάπτυξη των παιδιών μετά το μητρικό. 

Συμβάλει στην κατασκευή γερού σκελετού, ιστών και μυικού συστήματος γιατί είναι το πιο πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο. μέσω του κατσικίσιου γάλακτος μεταβολίζονται καλύτερα μεταλλικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο φώσφορος, και στη συνέχεια επιτυγχάνεται καλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Αυτό το πλεονέκτημα του κατσικίσιου γάλακτος είναι που το κάνει αποτελεσματικότερο στην αντιμετώπιση της σιδηροπενίας και της οστεοπόρωσης συγκριτικά με το αγελαδινό.
Το κατσικίσιο γάλα είναι πλουσιότερο σε σχέση με το αγελαδινό σε ασβέστιο. Περιέχει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10% περισσότερο (Σε 100 γρ. γάλακτος, το κατσικίσιο έχει 129 γρ. ασβεστίου ενώ το αγελαδινό 117 γρ.)

Είναι το μοναδικό γάλα που περιέχει βιοργανικό νάτριο και σελήνιο. Συγκεντρώνει τις υψηλότερες ποσότητες βιταμινών (βιταμίνες Α, Β2, C, D, νιασίνη) και περιέχει καροτίνη που λειτουργεί προληπτικά ενάντια στον καρκίνο.

Είναι το γάλα με τα μικρότερα λιποσφαιρίδια, προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό από την αρτηριοσκλήρυνση.
Περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα απαραίτητων λιπαρών οξέων που συνιστώνται σε θεραπείες ασθενειών όπως στεφανιαίες νόσοι, εντερικές διαταραχές και κυστική ίνωση. Επίσης αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν το ιδιαίτερο μεταβολικό πλεονέκτημα να προσφέρουν ενέργεια ενώ συγχρόνως μειώνουν την ποσότητα χοληστερόλης.
Σύγκριση των συστατικών του κατσικίσιου και του αγελαδινού γάλακτος

Κατσικίσιο Αγελαδινό
Πρωτεΐνη% 3.0 3.0
Λιπαρά % 3.8 3.6
Θερμίδες/100 ml 70 69
Βιταμίνη A (i.u.*/gram fat) 39 21
Βιταμίνη B1 (θειαμίνη), (µg/100 ml) 68 45
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), (µg/100( ml) 210 159
Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), (mg /100 ml) 2 2
Βιταμίνη D (i.u.*/gram fat) 0.7 0.7




Χοληστερόλη (mg/100 ml) 12 15






* i.u = international unit

Σύγκριση των μετάλλων του κατσικίσιου και αγελαδινού γάλακτος


Κατσικίσιο * Αγελαδινό *
Ασβέστιο 1215.2 1031.5
Φώσφορος 843.3 731.3
Μαγνήσιο 82,5 76.3
Σίδηρος 1,13 0.61
Χαλκός 0,42 0.11
Ψευδάργυρος 4.15 3.72



* mg/100 g λυοφιλιωμένου γάλακτος
της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος.

Το Άγριο πράσο της Μακροζωίας


aromaikarias.blogspot.com

Ικαριακή διατροφή - Το Άγριο πράσο της Μακροζωίας-

Τα φυτά και τα δέντρα έχουν κατακτήσει τις καρδιές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Τα φυτά και τα δέντρα ζουν και πεθαίνουν με μια εξαιρετική αξιοπρέπεια. Απομακρύνονται από αυτή τη γη μόνο αφού βοηθήσουν τα είδη γύρω από αυτά για πολλά χρόνια. Ένα τέτοιο μαγικό φυτο ειναι και το Άγριο πράσο (Άλλιον το αμπελόπρασο , Allium ampeloprasum)που ανήκει στο γένος Άλλιον και στην οικογένεια των Λειριοειδών (Liliaceae).Το άγριο πράσο είναι ο πρόγονος του πράσου ( Allium porrum).που καλλιεργούμε στο κήπο μας Είναι ενδημικό φυτό της Δυτικής Ασίας και των Μεσογειακών χωρών. Εδώ στην Ικαρία, αυτήν την εποχή του χρόνου, βγαίνουν παντού: κατά μήκος των δρόμων, στους αγρούς, στις άκρες των αμπελώνων,στις πεζούλες . ..Είναι αρκετά εύκολο να αναγνωριστούν, από τα εύρωστα γραμμικά φύλλα τους που είναι γκρίζα / πράσινα και αναπτύσσονται σε σχήμα V. Τα λουλούδια, διαμέτρου 5 εκατοστών, κυμαίνονται από χρώμα υπόλευκο έως σκούρο κόκκινο-μοβ. Οι λαμπτήρες τους όταν είναι ώριμοι είναι αρκετά διαφορετικοί από του πράσου, μοιάζουν περισσότερο με ένα σωστό βολβό, με πολλές μικρές σκελίδες συνδεδεμένες πάνω τους. Το γένος Allium έχει πάνω από 600 μέλη που διαφέρουν σε


ωρίμανση, χρώμα και γεύση. Ωστόσο, είναι παρόμοια σε βιοχημικό περιεχόμενο. Το άγριο φυτό είναι κοινώς γνωστό ως άγριο πράσο. Αυτό το είδος έχει τις ίδιες ιατρικές αρετές με το σκόρδο (νέες έρευνες

διαπιστώνουν ότι το Άγριο πράσο έχει

περισσότερες φαρμακευτικές ιδιότητες από άλλα Alliums,) και παραδοσιακά

χρησιμοποιούνται για πάνω από 5000 χρόνια. Τα πράσα περιέχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών, μέταλλα και βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για την υγεία. Είναι καλές πηγές βιταμίνης Α και άλλων αντιοξειδωτικών όπως τα καροτενοειδή, η ξανθίνη και η λουτεΐνη. Έχουν επίσης μια σειρά άλλων βασικών βιταμινών όπως οι σύμμαχοι C, και Ε για την αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών στο ανθρώπινο σώμα και ουσίες όπως η quercetin που σχετίζεται με την αντικαρκινική δραστηριότητα.Η φαρμακευτική ιδιοκτησία του Allium



ampeloprasum οφείλεται κυρίως στην παρουσία πολλών θειούχων

που περιέχουν βιολογικά ενεργά συστατικά τα οποία περιλαμβάνουν:

 διμεθυλο δισουλφίδιο

 μεθυλοπροπενυλο δισουλφίδιο

 προπυλο-δισουλφίδιο προπυλίου

 διμεθυλοτριουλφίδιο

 μεθυλπροπυλ τρισουλφίδιο

 μεθυλ προπενυλ τρισουλφίδιο

 S-μεθυλο κυστεϊνο σουλφοξείδιο

 S-προπυλο κυστεϊνο σουλφοξείδιο

 S-προπενυλο κυστεϊνο σουλφοξείδιο

 Ν- (γ-γλουταμυλ) -S- (Ε-1-προπενυλ) κυστεϊνη Το Allium ampeloprasum παρέχει προστασία από τα μικρόβια

που παρουσιάζουν ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. κατά Escherichia coli ως ένα «μαγικό βότανο» στη σύγχρονη εποχή όπου

οι λαοί υποφέρουν από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των συνθετικών

φάρμακων. Μερικοί λένε για το πράσο κάτι αντίστοιχο που ισχύει για το μήλο "τρία πράσα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα "Περιέχει βιταμίνες Α, B, C, φολικό οξύ, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.Λέγεται επίσης ότι έχει αντικαρκινική δραστηριότητα. Η καθημερινή χρήση του στη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι έχει πολύ ευεργετική επίδραση στο σώμα, ιδιαίτερα στο σύστημα του αίματος και της καρδιάς. Για παράδειγμα, οι δημογραφικές μελέτες πάνω στην Ικαριακή διατροφή δείχνουν ότι το άγριο πράσο είναι υπεύθυνο για τη χαμηλή συχνότητα εμφάνισης αρτηριοσκλήρυνσης στους Ικαριωτες όπου η κατανάλωση του βολβού είναι σημαντικό μέρος της διατροφής τους . Ο βολβός λέγεται ότι είναι ανθελμινθικός, αντιασματικός, αντιχοληστερολαιμικός, αντισηπτικός, αντισπασμωδικός, χολαγόγος, , διουρητικός, αποχρεμπτικός, ερεθιστικός, διεγερτικός, στομαχικός, τονωτικός, αγγειοδιασταλτικός. Το πράσο είναι ένα παραγωγικό και εξαιρετικά θρεπτικό λαχανικό. Διατροφική αξία

Οφέλη των πράσων για την υγεία

Ένα φλιτζάνι πράσα (ακατέργαστα) περίπου 89 γραμμάρια περιέχει 54 θερμίδες. Σε μια μερίδα, περιέχει 41,8 μg βιταμίνης Κ, 1,87 mg σιδήρου, 0,428 mg μαγγανίου, 0,207 mg βιταμίνης Β6, 57 μg φυλλικού οξέος, 0,27 g λίπους και 1,6 g διαιτητικής ίνας. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση του επιπέδου των επιπέδων χοληστερόλης, εξαλείφοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης από το φαγητό. Τα πράσα βοηθούν στον έλεγχο του βάρους καθώς είναι χαμηλή σε θερμίδες.

Το πράσο είναι φορτωμένο με μεγάλη ποσότητα φυτοθρεπτικών συστατικών, θρεπτικών ουσιών και χαμηλής ποσότητας θερμίδων. Λόγω των καθαρτικών, αντισηπτικών, αντιβακτηριακών, διουρητικών και αντισπασμωδικών ιδιοτήτων, το πράσο βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας.

Αποτρέπει τον καρκίνο

Ένα πράσο έχει την ικανότητα πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου. Η ινσουλίνη που βρίσκεται στο πράσο δρα ως προστατευτικό συστατικό για τον καρκίνο. Η μελέτη δείχνει ότι εμποδίζει επίσης τη μετάλλαξη του DNA που είναι η αιτία της μορφοποίησης του καρκίνου. Η ημερήσια πρόσληψη του συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου απο τον καρκίνο του προστάτη.

Μια βιοδραστική ένωση που ονομάζεται τρισουλφίδιο διαλλυλίου εξαλείφει την ανάπτυξη κυττάρων όγκων και εμποδίζει τα αιμοφόρα αγγεία να σχηματίσουν μέσα στους υπάρχοντες όγκους. Τα πράσα οπως και τα σκορδα έχουν την ουσια αλικίνη που εξουδετερώνει την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών στο σώμα. Η χαμηλή παρουσία ελεύθερων ριζών στο σώμα σχετίζεται με χαμηλό κίνδυνο καρκίνου. Η καμπεφερόλη μια φυσική φλαβονολίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που παρέχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντι-οστεοπορωτικές, αντιδιαβητικές, καρδιοπροστατευτικές, οιστρογονικές / αντιιστρογονικές, αντιαλλεργικές, αγχολυτικές, νευροπροστατευτικές, αντικαρκινικές και αναλγητικές δράσεις που βοηθούν στην ανακούφιση του οξειδωτικού στρες στο αίμα.

Η κατανάλωση της καμπεφερόλη μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου και του γαστρικού καρκίνου. Αποτρέπει τη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων μειώνοντας την ακαμψία, χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλοντας τα με την απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου.

Αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις

Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στα πράσα βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα φλαβονοειδή έχουν θετικό αντίκτυπο στην αγγειακή λειτουργία, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα των λιπιδίων . Αυτό οφείλεται στην καμπεφερόλη που βρίσκεται στα πράσα.

Η βιταμίνη Β (φυλλικό οξύ) που βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στο πρασο, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα που σχετίζεται με τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής προσβολής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανεπάρκεια του φολικού οξέος είναι επιβλαβής για την καρδιά.

Οι πολυφαινόλες προστατεύουν τα κύτταρα και τα αιμοφόρα αγγεία από οξειδωτική βλάβη εμποδίζοντας έτσι τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Όλα αυτά τα στοιχεία και μελέτες δείχνουν ότι τα πράσα πρέπει να προστεθούν στη διατροφή για να αποφευχθεί η περιφερική αγγειακή νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιακές παθήσεις.

Υγιής εγκυμοσύνη

Το πράσο διαθέτει επαρκή ποσότητα φολικού που είναι απαραίτητο για την υγιή εγκυμοσύνη. Η υψηλή ποσότητα φυλλικού οξέος βοηθά στην κυτταρική διαίρεση και την απορρόφηση του DNA. Αποτρέπει επίσης τα ελαττώματα του νευρικού σωλήνα και την αποβολή.

Είναι επίσης απαραίτητο κατά τη διάρκεια της περιόδου κύησης 28-31 εβδομάδων καθώς το μωρό απαιτεί αρκετό χρόνο για να αναπτυχθεί στη μήτρα για να έχει υγιεινή και ασφαλή παροχή. Τα πράσα βοηθούν στις κανονικές κινήσεις του εντέρου του μωρού. Η προσθήκη πράσου στη διατροφή της μητέρας που θηλάζει αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα στα νεογνά.

Επίπεδα χοληστερόλης

Τα πράσα περιέχουν θείο που μειώνει την κακή χοληστερόλη. Η αλικίνη αναστέλλει την αναγωγάση HMG-CoA, η οποία είναι ένα συγκεκριμένο ένζυμο στο ήπαρ που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή χοληστερόλης. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά: τα σουλφίδια και οι θειόλες που υπάρχουν στα πράσα διατηρούν το επίπεδο χοληστερόλης μειώνοντας την κακή χοληστερόλη στο σώμα.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Τα πράσα περιέχουν χαμηλή ποσότητα θερμίδων . Δεδομένου ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, , πράγμα που βοηθά στην αποφυγή σύντομων γευμάτων.

Η ινουλίνη είναι ένα πρεβιοτικό (διατροφικά συστατικά που διεγείρουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο γαστρεντερικό σύστημα) το οποίο μειώνει τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας, διατηρώντας την ποικιλομορφία και την ισορροπία των εντερικών βακτηρίων.

Υγιές έντερο

Το πράσο περιέχει πρεβιοτικά όχι μόνο για να μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας αλλά διαχειρίζεται και τα βακτηρίδια που επιτρέπουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τα τρόφιμα που τρώμε. Εξαλείφει τα απόβλητα από το σώμα, ενισχύει την εντερική περισταλτική και εκκρίνει τα πεπτικά υγρά. Το διαρκές έντερο έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή, έτσι ώστε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες να καταπραΰνουν τη φλεγμονή των κυττάρων.

Αποφύγει λοιμώξεων

Το πράσο θεραπεύει καθώς και αποτρέπει τις λοιμώξεις όπως την αλλεργική ρινίτιδα, το κρύο, τη γρίπη και τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος λόγω του αντισηπτικού αποτελέσματος και της καταπραϋντικής δράσης του. Διαθέτει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α που βοηθά στην ανάπτυξη ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει οξυγόνο στο γενικό σώμα και καταπολεμά τη μόλυνση.

Αντιμετωπίζει την αναιμία

Η χαμηλή παρουσία αιμοσφαιρίνης και ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι η αιτία της αναιμίας διότι φθάνει στο σώμα χαμηλή ποσότητα οξυγόνου. Αυτό οδηγεί σε χαμηλό επίπεδο ενέργειας, χαμηλή ανοσία και κακή λειτουργία του εγκεφάλου. Η ΠΟΥ αξιολόγησε ότι οι μισές περιπτώσεις αναιμίας σε 1,62 δις. Ευρωπαίων οφείλονται στην έλλειψη σιδήρου και άλλες οφείλονται στους γενετικούς παράγοντες.

Αποτρέπει το εγκεφαλικό επεισόδιο

Η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης C, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου τους μειώθηκε κατά 42% σε σύγκριση με τους ασθενείς με χαμηλή πρόσληψη. Η προσθήκη λαχανικών και φρούτων στη διατροφή αυξάνει τη βιταμίνη C στο αίμα.

Καταπολέμηση βλάβης από ελεύθερες ρίζες

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο εμποδίζει τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, ρύπων όπως ο καπνός, το τσιγάρο και οι τοξικές χημικές ουσίες. Η συσσώρευση ελευθέρων ριζών στο σώμα συμβάλλει στα προβλήματα υγείας όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Κατά τη διαδικασία της διάσπασης των τροφίμων σε ένα σώμα και όταν εκτίθενται σε καπνό, ή ακτινοβολία, οι ελεύθερες ρίζες αναπτύσσονται στο σώμα. Παραδοσιακές χρήσεις

Ο θρυμματισμένος βολβός χρησιμοποιείται για να απαλύνει τον πόνο από τα τσιμπήματα εντόμων .

Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη διευκόλυνση της δυσκοιλιότητας, της αιμόπτυσις, του άσθματος, της παχυσαρκίας, της ουρικής αρθρίτιδας, της κεφαλαλγίας, των αιμορροΐδων και χρησιμοποιείται ως εμμηνόγκο, διουρητικό και αφροδισιακό.

Στην αρχαία Ελλάδα, το Άγριο πράσο χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της ρινορραγίας.
Οι σπόροι είναι χρήσιμοι για χρόνια διάρροια, λεύκη, φακίδες, αιμορροΐδες και νευραλγία. Πώς να τα φάτε

Τα κομμένα άγρια πράσα δίνουν μια οσμή σκόρδου.Είναι στενά συνδεδεμένα με το κρεμμύδι, αλλά η γεύση τους είναι πιο ήπια και γλυκιά. Τα πράσα καταναλώνονται ωμά προσθέτοντας τα σε σαλάτες ή μαγειρεμένα

Τηγανίζονται με καρότα σέλινο και χυμό λεμονιού.

Τα πράσα συνδυάζονται με άλλα λαχανικά όπως τα μάραθα , τα καρότα και τα τεύτλα .

Χρησιμοποιούνται ως κύριο συστατικό σε διάφορες σούπες, λαχανικά, ζυμαρικά, ψάρια και πιάτα με βάση το κρέας.

Λεπτά ψιλοκομμένα πράσα χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της γεύσης των σαλατών.

Χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή ομελέτας.

Οι βαθιές τηγανισμένες λωρίδες των πράσων σερβίρονται σαν σνακ ή χρησιμοποιούνται για να γαρνίρουν άλλα πιάτα.Και φυσικά να μη ξεχάσουμε και τα πράσα μέσα στις χορτόπιτες που είναι νομίζω και η καλύτερη μαγειρική τους εκδοχή Τα άγρια πράσα συλλέγονται από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο. Αργότερα μέσα στο έτος οι βολβοί που σχηματίζονται στο στέλεχος 'ανθοφορίας' μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν το σκόρδο - όπως και οι υπόγειες σκελίδες τους εάν τις μαζέψετε από τον Αύγουστο και μετά...Όμως το σωστό είναι ότι δεν χρειάζεται να σκάψε τε για να τις βγάλετε , με ένα κοφτερό μαχαίρι μπορείτε να τα κόψετε λίγο κάτω από την επιφάνεια της γης, εξοικονομώντας έτσι την συνέχεια της ζωή του φυτού . !

Αναφορές https://www.healthbenefitstimes.com      https://seasonalforaging.wordpress.com/ http://www.naturalmedicinalherbs.net

Μεγάλη επιτυχία για την ελληνική πάλη

Καθαρισμός προσώπου με χαμομήλι

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
giatrosofia-bartzokas.blogspot.com
Τα γιατροσόφια δεν αντικαθιστούν την ιατρική και τα φάρμακα , ειναι τα…
 

ΕΙΡΗΝΗ

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
 
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
Ονειροπόλοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς, άνθρωποι που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά μας. Από το όνειρο του #Μάρτιν_Λούθερ_Κινγκ, στην ειρηνική διαμαρτυρία του #Γκάντι και στον αγώνα του #Νέλσον_Μαντέλα, σε αυτό το βιβλίο θα μάθετε πώς 40 μεγάλες προσωπικότητες αφιέρωσαν τη ζωή τους για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο με #ειρηνικό τρόπο.
Μια #νέα σειρά βιβλίων με μοντέρνα αισθητική που απευθύνεται σε αναγνώστες 8 έως 99 ετών μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις #Μίνωας, σε μετάφραση της Κλαιρ Νεβέ. 
Κάθε βιβλίο της #σειρά_40 συγκεντρώνει 40 προσωπικότητες που μέσα από τη δράση τους έχουν εμπνεύσει και επηρεάσει την #κοινωνία μας. Για κάθε #προσωπικότητα οι αναγνώστες θα βρουν το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έδρασε και σημαντικά βιογραφικά στοιχεία. Ποια προσωπικότητα θα επιλέξετε ως δικό σας πρότυπο;
Θα το βρείτε σε όλα τα #βιβλιοπωλεία! https://tinyurl.com/y4ewd3q5
#diavazo #ειρηνοποιοι_40 #αλλαζοντας_τον_κοσμο

Μπανάνα

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
medlabgr.blogspot.com
 
της Κλεοπάτρας Ζουμποuρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr

Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο ενοχοποιημένα φρούτα, παρεξηγημένα και παραμελημένα από τα άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα ή που προσέχουν το βάρος τους.
Ο λόγος είναι η λανθασμένη εντύπωση πως η μπανάνα παχαίνει λόγω των υποτιθέμενων πολλών της θερμίδων. Είναι το πιο αγαπημένο φρούτο των παιδιών. Η γλυκιά της γεύση και η μαλακή υφή σε συνδυασμό με το διασκεδαστικό άνοιγμά της το καθιστούν ως του φρούτο που επιλέγουν πάντα τα παιδιά ως σνακ. 
Το όνομα μπανάνα προέρχεται από το αραβικό banan που σημαίνει δάχτυλο. Η μπανάνα παράγεται σε τροπικό κλίμα και συνεχίζει να ωριμάζει και να παίρνει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, ακόμη και αφού έχει περισυλλεχτεί.
Η μπανάνα είναι από τα πιο ωφέλημα φρούτα γιατί παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια και είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Έχει πολλές φυτικές ίνες και προμηθεύει τον οργανισμό με τις βιταμίνες Α, Β, C, Ε καθώς και με εξίσου απαραίτητα ιχνοστοιχεία  όπως το κάλιο (καλύπτει το 25% των ημερησίων αναγκών του σώματος μας σε κάλιο), τον σίδηρο , το ασβέστιο, το σελήνιο, τον ψευδάργυρο, το μαγνήσιο.

Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε θερμίδες είναι μικρή (88 θερμίδες σε μία μπανάνα μεσαίου μεγέθους). Ωστόσο, περισσότερη σημασία έχει η θρεπτική αξία της μπανάνας από τις θερμίδες. Οι θερμίδες αυτές δεν είναι άδειες από θρεπτικές ικανότητες, όπως η ζάχαρη και τα αναψυκτικά. Αντίθετα, είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά και ενώ ικανοποιούν την όρεξη, παράλληλα οικοδομούν και την υγεία.

    Είναι πλούσια σε κάλιο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη πρωτεϊνοσύνθεση, στη διατήρηση και στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Επίσης συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου με αποτέλεσμα να μειώνει τις κατακρατήσεις υγρών. Έρευνες απέδειξαν ότι το κάλιο που περιέχει η μπανάνα μπορεί να βοηθήσει στη μάθηση , καθιστώντας τους μαθητές πιο προσεκτικούς.
    Αποτελεί σημαντική πηγή μαγνησίου με αποτέλεσμα η κατανάλωση της να ελαττώνει τη σωματική και πνευματική κόπωση και βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών. Εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, δίνει άμεση ενέργεια στον οργανισμό και για το λόγο αυτό αποτελεί το αγαπημένο φρούτο των αθλητών.
    Η βιταμίνη C που περιέχεται στη μπανάνα ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού προστατεύοντας τα κύτταρα από την καταστροφική επίδραση των ελεύθερων ριζών, ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου και είναι απαραίτητη για την σύνθεση του συνδετικού ιστού.
    Η μπανάνα μπορεί μεταξύ άλλων να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εντερικής λειτουργίας , ξεπερνώντας το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
    Συμβάλλει στην βελτίωση της διάθεσης και αυτό γιατί περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στον οργανισμό σε σεροτονίνη, έναν από τους σημαντικότερους ρυθμιστές της διάθεσης στον εγκέφαλο. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της σεροτονίνης, τόσο καλύτερη είναι η διάθεση μας. 
Οι βιταμίνες B, που τόσο λείπουν από τις σημερινές επεξεργασμένες τροφές μας, υπάρχουν στις μπανάνες. Αυτές είναι οι βιταμίνες που χρειάζονται για την υγεία του πεπτικού συστήματος και των νεύρων. Η πυριδοξίνη, η B6, βρίσκεται σε ποσότητα ίση με εκείνη που περιέχεται στο συκώτι του μοσχαριού. Επίσης το παντοθενικό οξύ περιέχεται σε ποσότητα ίση με εκείνη των λαχανικών και φρούτων. Άλλες βιταμίνες της οικογένειας B που βρίσκονται στη μπανάνα, είναι η Θειαμίνη, η Νιασίνη και το Φολικό Οξύ.    
Τέλος , θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι μπανάνες δεν περιέχουν νάτριο, λίπος και χοληστερόλη.

 Οι μπανάνες και τα οφέλη τους

    Άγχος: Όταν αγχωνόμαστε μειώνονται τα επίπεδα του Καλλίου μας και έτσι τρώγοντας μια μπανάνα λαμβάνουμε το κάλλιο το οποίο μας παρέχει η μπανάνα βοηθώντας την ομαλοποίηση του καρδιακού παλμού μας και στέλνοντας οξυγόνο στον εγκέφαλο.
    Αναιμία:  Η μπανάνα περιέχει πολύ σίδηρο και αυξάνει την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης στο αίμα και έτσι βοηθά σε περιπτώσεις αναιμίας. 
    Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο: Η βιταμίνη B6 που περιέχει επηρεάζει θετικά τη διάθεση.
    Καρκίνος του νεφρού: Τρώγοντας μπανάνες βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου των νεφρών.
    Μυϊκή μάζα: Η μπανάνα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ιχνοστοιχεία. Αυτό την καθιστά σημαντική για την ομαλή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος. 
    Μυϊκή ανάπτυξη: Η μπανάνα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ιχνοστοιχεία. Αυτό την καθιστά σημαντική για την ομαλή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος. 
    Προστασία από μυϊκές κράμπες. Οι μπανάνες περιέχουν μαγνήσιο. 
    Γερά οστά: Αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου δίνοντας μας δυνατότερα οστά.
    Ενέργεια: Οι μπανάνες περιέχουν τρία φυσικά σάκχαρα  την σακχαρόζη, τη φρουκτόζη και την γλυκόζη σε συνδυασμό με ίνες. Μια μπανάνα δίνει μια άμεση, διαρκή και ουσιαστική ώθηση ενέργειας.  Δύο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για μια επίπονη 90λεπτη προπόνηση γι’ αυτό και οι κορυφαίοι αθλητές καταναλώνουν πολλές μπανάνες.            
    Δυσκοιλιότητα: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες η μπανάνα βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και το γαστρεντερικό σύστημα.
    Ελάττωση αρτηριακή πίεσης, Η περιεκτικότητά της σε κάλιο και αντιοξειδωτικά μειώνει αισθητά τα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
    Βοηθά στην συγκέντρωση και στην μνήμη:  Έρευνα έδειξε ότι οι μαθητές που καταναλώνουν μπανάνες ήταν πιο προσεκτικοί στην τάξη και μαθαίνουν περισσότερα.
    Βοηθούν στις καούρες στο στομάχι. Οι μπανάνες δρουν ως αντιόξινα για το στομάχι και προσφέρουν άμεση ανακούφιση. Εξουδετερώνουν, επίσης, την υπερβολική οξύτητα και μειώνουν τον ερεθισμό με την επικάλυψη των βλεννογόνου του στομαχιού.
    Κατάθλιψη: Οι μπανάνες βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης λόγο των υψηλών επιπέδων τρυπτοφάνης που μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Οι ουσίες αυτές βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των συμπτωμάτων κρίσεων πανικού, καθώς βελτιώνουν τη διάθεση.
    Πανικός: Για την αποφυγή του πανικού που προκαλεί έντονη επιθυμία για τροφές, πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας, απολαμβάνοντας πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα, όπως, οι μπανάνες κάθε δύο ώρες για να κρατηθούν τα επίπεδα σταθερά αποφεύγοντας έτσι τις σοκολάτες. 
    Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά
    Τσιμπήματα και δαγκώματα από έντομα: Δρα ως αντιισταμινικό σε τσιμπήματα εντόμων όταν τρίβεται η προσβεβλημένη περιοχή με το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας. Έτσι μειώνεται το πρήξιμο και ο ερεθισμός.  
    Κάπνισμα: Οι μπανάνες μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι B6 και B12, το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχουν, βοηθούν τον οργανισμό να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της στέρησης της νικοτίνης.
    Κονδυλώματα: Οι εναλλακτικοί ορκίζονται ότι όταν τοποθετηθεί η μπανάνα από την εξωτερική πλευρά στο σημείο των κονδυλωμάτων ως επίθεμα για πολλές ώρες θα εξαφανίσει τα κονδυλώματα.

Μια μπανάνα 100 γραμμαρίων περιέχει: 

Θερμίδες 85,
Πρωτεΐνες 1,1γρ.,
Υδατάνθρακες 22,2 γρ.,
Χοληστερίνη 0,
Λιπαρά 0,2 γρ.
Βιταμίνες: 
A 190 Δ.Μ.,
β1 0,05mg,
Β2 0,06mg,
Β3 0,7mg,
Β6 0,5mg,
Φολικό οξύ 10,9μικρομίλ,
C 10mg,
D 0,
E 0,4Δ.Μ.

Βασικά μέταλλα: 

Ασβέστιο 8 mg,
Φώσφορος 26 mg,
Σίδηρος 0,7 mg,
Νάτριο 1 mg,
Μαγνήσιο 33 mg,
Κάλιο 370 mg.

Μπανάνα ή μήλο; 

Η μπανάνα είναι προτιμότερη έπειτα από σωματική δραστηριότητα, ή όταν επιθυμούμε κάτι γλυκό. Ενδείκνυται σε αθλητές, σκληρά εργαζόμενους, υπερτασικούς με αυξημένες ανάγκες σε κάλιο. Το μήλο βοηθά σε δίαιτα αδυνατίσματος και είναι καλή επιλογή για διαβητικά, καρδιοπαθή ή αλλεργικά άτομα. Η καθημερινή κατανάλωση 1-2 μήλων με τη φλούδα μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Δυστυχώς, εξαιτίας της χρήσης φυτοφαρμάκων πρέπει να τα ξεφλουδίζουμε ή να επιλέγουμε βιολογικά μικρού μεγέθους και να τα πλένουμε καλά.

Τι προσφέρει μια μπανάνα πριν τον ύπνο;

Οι μπανάνες είναι πηγή πολλών βιταμινών, μετάλλων και ινών. Μπορεί να είναι ένα υγιεινό σνακ για το βράδυ που συγκρατεί την λαχτάρα σας για γλυκό, και μπορεί να ενισχύσει τους μύες σας με ηλεκτρολύτες που μειώνουν την εμφάνιση μυϊκών κραμπών τη νύχτα.

Οι μπανάνες ακόμα να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα, αφού είναι πηγή τρυπτοφάνης, τον πρόδρομο της μελατονίνης. Οι περισσότεροι που υποφέρουν από καούρες και στομαχικό έλκος μπορούν να φάνε μπανάνες χωρίς να αυξήσουν την ενόχληση που προκαλούν τα οξέα στο στομάχι, παρ’ όλο που ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων βιώνει τα αντίθετα αποτελέσματα

Αν είστε επιρρεπής σε μυϊκές κράμπες την νύχτα, η κατανάλωση μπανάνας μειώνει τις πιθανότητες να έχετε κάποιο επεισόδιο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι μυϊκές κράμπες μπορεί να προέρχονται από διάφορες αιτίες, και μία από αυτές είναι η διαταραχή ηλεκτρολυτών. Οι μπανάνες περιέχουν δύο ηλεκτρολύτες, το κάλιο και το μαγνήσιο. Η κατανάλωση τους το βράδυ, μπορεί να προμηθεύσει τον οργανισμό σας με τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες και να μειώσει τον κίνδυνο να πάθετε κάποια κράμπα.

Kαι κάτι χρηστικό εκτός διατροφής.
   Γρήγορο γυάλισμα παπουτσιών: Τρίβοντας με την από μέσα μεριά της φλούδας της μπανάνας τα δερμάτινα μας παπούτσια η κάτι άλλο δερμάτινο, και ακολούθως το σκουπίζουμε με ένα στεγνό πανί.

Διαβάστε επίσης

 

«Αϊνστάιν» από τα Τρίκαλα

Δημοφιλείς αναρτήσεις