Εδώ θα βρείτε ένα μωσαϊκό θεμάτων . Κλείσαμε 10ετία και γι αυτό κάποιες αναρτήσεις έχουν αλλοιωθεί.
Οι σελίδες που αναφέρω είναι τα νέα μου ιστολόγια που αλληλοστηρίζονται με αυτό εδώ το παλιό ... Σας ευχαριστώ!
Η σπουδαία τριλογία της Πασχαλίας Τραυλού ολοκληρώθηκε με ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα - ύμνο στην ανθρώπινη ύπαρξη! https://www.dioptra.gr/category/elegeia_tis_staxtis/ 📖 Λίγα λόγια για την Ελεγεία της Στάχτης:
Η Ροζαλία Σεφεριάδη, κόρη προσφύγων που κατέφυγαν στη Θεσσαλονίκη,
είναι μια κοπέλα διαφορετική από εκείνες της γενιάς της. Αδιαφορεί για
τα τετριμμένα κοριτσίστικα όνειρα και οραματίζεται μουσικές σπουδές στο
Παρίσι, παρόλο που τα σύννεφα του ναζισμού σκιάζουν ήδη την Ευρώπη.
Κρύβοντας χρόνια ολόκληρα ένα εφημεριδόφυλλο με τη φωτογραφία του
νεαρού μαέστρου Ανατόλ Κοβάλσκι, παίρνει την τύχη στα χέρια της όταν
λαμβάνει ένα γράμμα από τη Γαλλία. Καθώς η αυτοθυσία
εναλλάσσεται με την προδοσία, η αλήθεια με το ψέμα και η εξιλέωση με την
ταπείνωση, τα όρια του μυαλού και του κορμιού της δοκιμάζονται και η
διπλή απώλεια που θα υποστεί θα τη στοιχειώσει μέχρι να έρθει η τελική
λύτρωση. 📖 Ανακαλύψτε τα βιβλία της Πασχαλίας Τραυλού σε όλα τα βιβλιοπωλεία: https://www.dioptra.gr/suggrafeas/pasxalia-traulou/
Αγροσελίδα: Τελικά,είναι τα αυγά υγειινά?: Όπως προκύπτει με βάση τα νέα δεδομένα, τα αυγά περιέχουν χαμηλές ποσότητες χοληστερόλης και μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D, σε αντίθ... Όπως προκύπτει με βάση τα νέα δεδομένα, τα αυγά περιέχουν χαμηλές
ποσότητες χοληστερόλης και μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D, σε αντίθεση με
την επικρατούσα μέχρι σήμερα επιστημονική άποψη. Πιο συγκεκριμένα, ένα
αυγό περιέχει 13% λιγότερο χοληστερόλη και 64% περισσότερη βιταμίνη D,
από ότι νομίζαμε. Το αυγό μαζί με το γάλα αποτελούν τις μόνες
πλήρεις φυσικές τροφές, δηλαδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για
μια πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα. Το αυγό είναι το δώρο της φύσης στη
ζωή. Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες ανώτερες
όλων των άλλων φυσικών τροφών, καθόσον περιέχουν όλα τα απαραίτητα
αμινοξέα για τον οργανισμό μας. Η κατανάλωση ενός αυγού ημερησίως
συμβάλλει κατά 11% στην αναγκαία ημερήσια κατανάλωση πρωτεϊνών του
ανθρώπου. Ένα αυγό μαζί με τον κρόκο του περιέχει... 71
θερμίδες, 13 βασικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες
ιδιαίτερα ψηλής ποιότητας, χοληστερόλη, ακόρεστες λιπαρές ουσίες και
αντιοξειδωτικές ενώσεις. Τα αυγά είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο,
σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, δηλαδή υψηλής
ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα. Επιπλέον έχουν ελάχιστα λιπαρά,
άριστη χοληστερόλη και δίνουν δύναμη και ενέργεια δυσανάλογα υψηλή σε
σχέση με το μικρό τους όγκο. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το αυγό
θεωρείται ως η πιο συκοφαντημένη τροφή και ακόμα και σήμερα ταυτίζεται
εσφαλμένα με τη χοληστερίνη. Όμως η υψηλή περιεκτικότητα του αυγού σε
λεκιθίνη (λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινοπροστατευτικό) λειτουργεί ως
αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης
να είναι μικρή. Το αυγό περιέχει "καλή" (HDL) χοληστερόλη. Αντίθετα,
οι περισσότερες τροφές ζωικής προέλευσης περιέχουν κυρίως "κακή" (LDL)
χοληστερόλη. Επιπλέον η χοληστερόλη παράγεται κυρίως -περίπου κατά 90%-
από τον οργανισμό και μόνο το ένα δέκατο προέρχεται από τις τροφές.
Επομένως, όταν κάποιος εμφανίσει υπερχοληστερολαιμία πρέπει να εξετάσει
τα όργανα του σώματος που την παράγουν ή να μειώσει τα κορεσμένα λίπη Αυγό και διατροφή. Η αλήθεια για τη χοληστερόλη
Ο κρόκος ενός αυγού περιέχει περίπου 213 mg χοληστερίνης. Αντίθετα, το
ασπράδι του αυγού, δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερίνη, ενώ
αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κρόκο
αυγού με δύο ασπράδια αυγού σε πολλές από τις συνταγές που περιέχουν
αυγά Ο περιορισμός της κατανάλωσης αυγών έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του οργανισμού, Πρόσφατο
συνέδριο για τη σχέση περιέχει 185 mg χοληστερόλης, κάτι που σημαίνει
ότι μπορούμε κάλλιστα να τρώμε ένα – δυο την ημέρα χωρίς να ξεπερνάμε
την ημερήσια συνιστώμενη δόση των 300 mg. Οι ερευνητές αποδίδουν
αυτή τη μείωση της χοληστερόλης των αυγών στη βελτίωση των ζωοτροφών με
τις οποίες τρέφονται οι κότες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το
ίδιο το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), το οποίο ανακοίνωσε το 2007 ότι
παύει να ισχύει η έως τότε σύστασή του να περιορίζεται η κατανάλωση
αυγών σε 3 την εβδομάδα, καθώς πολλές μελέτες είχαν δείξει ότι είναι
αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι τα πολλά αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη. Αν
και η αυξημένη χοληστερόλη αποτελεί την κύρια αιτία της καρδιοπάθειας,
λιγότερο από το ένα τέταρτο από τη χοληστερόλη που υπάρχει στο σώμα μας
προέρχεται από την τροφή μας. Την υπόλοιπη την παράγει ο ίδιος ο
οργανισμός, ενώ μπορεί να την επηρεάσουν άλλες συνήθειες όπως το
κάπνισμα, τα περιττά κιλά και η καθιστική ζωή. Είναι πλέον γνωστό ότι
τα κορεσμένα λίπη που περιέχονται στη διατροφή μας έχουν περισσότερο
αρνητική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα απ' ό,τι η
χοληστερόλη που καταναλώνεται μέσω άλλων τροφών. Αυτό σημαίνει ότι το
μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μπορεί να τρώει ένα αυγό την ημέρα σε
συνδυασμό με διατροφή που είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, χωρίς αυτό να
έχει αρνητική επίπτωση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.διατροφής και
υγείας, που διοργανώθηκε από το Royal School of Medicine (RSM),
ασχολήθηκε με τους μύθους και την πραγματικότητα ως προς τη θεώρηση της
χοληστερόλης ως παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα
στοιχεία που παρουσιάστηκαν οδήγησαν στο συμπέρασ Σύμφωνα με αυτά τα
ευρήματα, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία άλλαξε τη συνιστώμενη
ποσότητα καταναλισκομένων από τρία αυγά ανά εβδομάδα σε ένα αβγό ανά
ημέρα. H κατανάλωση κορεσμένων λιπών, όπως αυτά που περιέχουν το
κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του, είναι πολύ πιθανότερο να δημιουργήσει
προβλήματα απ’ ό,τι η κατανάλωση αυγών. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η
χοληστερόλη που περιέχουν τα αυγά είναι τόσο λίγη, ώστε είναι απίθανο να
επηρεάσει ιδιαίτερα τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Και
συνιστούν σε όποιον θέλει να ρυθμίσει τη χοληστερόλη του, να μην
ασχολείται με τα αυγά, αλλά να μειώσει τα κορεσμένα λίπη από τρόφιμα
όπως το κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα επεξεργασμένα
κρέατα, τα τηγανητά φαγητά και τα κάθε είδους κέικ, μπισκότα,
γλυκίσματα και παχυντικά εδέσματα.
Πρόληψη της τύφλωσης λόγω ηλικίας
Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που ανιχνεύονται στο αυγό είναι δυνατό να
δράσουν προληπτικά έναντι της μείωσης της όρασης λόγω γήρατος. Τα ισχυρά
καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) που βρίσκονται στη λέκιθο του
αβγού παρέχουν προστασία στη φωτοευαίσθητη ρητίνη. Έρευνες έδειξαν ότι
περιέχοντας αυτά τα καροτενοέδειξαν ότι αν υπάρχει έλλειψη χολίνης κατά
τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν έχουμε κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου
του εμβρύου, με συνέπεια τα βρέφη να γεννιούνται είτε με ατελή μνήμη
είτε με μειωμένη ικανότητα μνήμης, χαρακτηριστικό που θα τα συνοδεύει
για ολόκληρη τη ζωή τους. Η χορήγηση αυξημένων επιπέδων χολίνης στο
έμβρυο έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε ικανότητα μνήμης άνω του μέσου
όρου. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν, οι έγκυες και θηλάζουσες
γυναίκες να τρώνε περισσότερα αυγά, για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή
απορρόφηση χολίνης από τον οργανισμό. Η συνιστώμενη ημερήσια επαρκής
πρόσληψη (AI) χολίνης έχει ως εξής:
Νεογέννητα: 125 mg Παιδιά: 375 mg Γυναίκες: 425 Άνδρες mg: 550 mg Να θυμάστε: ένα μεγάλο αυγό περιέχει 215 mg χολίνης.
Πρωτεΐνες
Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών άριστης βιολογικής αξίας. Ένα
αυγό μέσου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες
ενός άνδρα και το 14% μιας γυναίκας.
Αντιοξειδωτικά Όπως
ακριβώς τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και τα αυγά περιέχουν ισχυρά
αντιοξειδωτικά, όπως είναι το σελήνιο. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το
σώμα από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται κατά τη διαδικασία
μεταβολισμού του οξυγόνου. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά στην
προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Πόσα αυγά τελικά μπορούμε να τρώμε; Σε
έρευνα βρέθηκε ότι η κατανάλωση επί 12 εβδομάδες 2 αυγών ημερησίως σε
συνδυασμό με υγιεινή διατροφή όχι μόνο δεν άυξησε αλλά μείωσε την κακή
χοληστερίνη και μείωσε και το βάρος των συμμετεχόντων. Σε παρόμοια ομάδα
που έκανε την ίδια διατροφή αλλά χωρίς τα αυγά, παρατηρήθηκαν τα ίδια
αποτελέσματα. Δηλαδή η μεγάλη κατανάλωση αυγών δεν επηρέασε καθόλου την
ωφέλεια της υγιεινής διατροφής, ούτε αύξησε τη χοληστερίνη.Το αυγό μαζί
με το γάλα αποτελούν τις μόνες πλήρεις φυσικές τροφές, δηλαδή περιέχουν
όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα. Το
αυγό είναι το δώρο της φύσης στη ζωή. Το ασπράδι του αυγού αποτελείται
κατά 45% από πρωτεΐνες ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών, καθόσον
περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας. Η κατανάλωση
ενός αυγού ημερησίως συμβάλλει κατά 11% στην αναγκαία ημερήσια
κατανάλωση πρωτεϊνών του ανθρώπου. Ένα αυγό μαζί με τον κρόκο του περιέχει... 71
θερμίδες, 13 βασικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες
ιδιαίτερα ψηλής ποιότητας, χοληστερόλη, ακόρεστες λιπαρές ουσίες και
αντιοξειδωτικές ενώσεις. Τα αυγά είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο,
σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, δηλαδή υψηλής
ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα. Επιπλέον έχουν ελάχιστα λιπαρά,
άριστη χοληστερόλη και δίνουν δύναμη και ενέργεια δυσανάλογα υψηλή σε
σχέση με το μικρό τους όγκο. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το αυγό
θεωρείται ως η πιο συκοφαντημένη τροφή και ακόμα και σήμερα ταυτίζεται
εσφαλμένα με τη χοληστερίνη. Όμως η υψηλή περιεκτικότητα του αυγού σε
λεκιθίνη (λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινοπροστατευτικό) λειτουργεί ως
αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης
να είναι μικρή. Το αυγό περιέχει "καλή" (HDL) χοληστερόλη. Αντίθετα,
οι περισσότερες τροφές ζωικής προέλευσης περιέχουν κυρίως "κακή" (LDL)
χοληστερόλη. Επιπλέον η χοληστερόλη παράγεται κυρίως -περίπου κατά 90%-
από τον οργανισμό και μόνο το ένα δέκατο προέρχεται από τις τροφές.
Επομένως, όταν κάποιος εμφανίσει υπερχοληστερολαιμία πρέπει να εξετάσει
τα όργανα του σώματος που την παράγουν ή να μειώσει τα κορεσμένα λίπη Αυγό και διατροφή.ειδή στη διατροφή μας είναι δυνατόν να αποφευχθεί η μείωση της όρασης λόγω γήρατος.
Η χολίνη βοηθά τη μνήμη Τα αυγά είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές χολίνης. Τα
αυγά ενισχύσουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Έτσι λέει η Εθνική
Ακαδημία Επιστημών και Υγείας του Καναδά, που έχει αναγνωρίσει την
χολίνη στα αυγά ως ουσιώδη τροφή. Πιο πρόσφατες μελέτες σε έγκυες
γυναίκες έδειξαν ότι η χολίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη
των εγκεφαλικών λειτουργιών και της μνήμης του εμβρύου.
Αγαπητή μου λεμονιά, δεν σε
χρειαζόμαστε! Ούτε και τα λεμόνια σου! Μπορούμε να προσθέσουμε άρωμα
λεμονιού στις σαλάτες μας, στα φαγητά μας, στα ψητά μας, ακόμα και σε
ροφήματα που πίνουμε χωρίς να σε χρησιμοποιήσουμε. Μα πώς γίνεται αυτό;
Φυτεύοντας διάφορα αρωματικά φυτά
στον κήπο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας που μας χαρίζουν το υπέροχο
άρωμα λεμονιού χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε αρκετό καιρό για να
καρποφορήσει η λεμονιά
μας. Και ποια είναι αυτά τα υπέροχα αρωματικά φυτά με χαρακτηριστική
γεύση λεμονιού; Πρόκειται για το μελισσόχορτο, το λεμονοθύμαρο, την
λουίζα και το λεμονόχορτο. Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα με τις
ιδιότητες τους και πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε!
Μοιάζει με το θυμάρι τόσο πολύ, άλλωστε
ξαδερφάκι του είναι. Το λεμονοθύμαρο, πολυετής αρωματικός θάμνος,
ξεχωρίζει για τα ωοειδή φύλλα, σε πράσινο ή κιτρινοπράσινο χρώμα που άμα
τα τρίψεις, σου αναδίδουν άρωμα λεμονιού. Πoλύ εύκολο για να το
καλλιεργήσουμε και να ευδοκιμήσει τόσο στον κήπο μας, σε βραχόκηπο αλλά
και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Συγκομίζουμε τα φύλλα του λεμονοθύμαρου
στις αρχές της άνθησης του, για να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ή
αποξηραμένα, σε σαλάτες, σε ψητά και σε διάφορές συνταγές μαγειρικής.
Άμα έχουμε λεμονοθύμαρο, τι να τα κάνουμε τα λεμόνια!
Όλοι οι λάτρεις της ασιάτικης κουζίνας
γνωρίζουν πολύ καλά το λεμονόχορτο ή λέμονγκρας (lemongrass) που
διαθέτει πιο ήπιο και πιο γλυκό άρωμα από το λεμόνι. Το λεμονόχορτο
προέρχεται από τη νότια Ινδία και τη Σριλάνκα και αναπτύσσεται σε μορφή
συστάδας. Διαθέτει στενόμακρα φύλλα που φτάνουν σε μήκος σχεδόν το ένα
μέτρο. Η βάση του βλαστού του λεμονόχορτου τρώγεται φρέσκια σε σαλάτες,
ενώ τα ψιλοκομμένα φύλλα του λεμονόχορτου χρησιμοποιούνται για
αρωματισμό σε σάλτσες και μαρινάδες, καθώς επίσης μπορεί να γίνει και
υπέροχο τσάι με άρωμα λεμονιού που βελτιώνει την στοματική υγεία και
απαλύνει στομαχικές διαταραχές. Το λεμονόχορο φυτεύεται τόσο στον κήπο,
όσο και σε μαγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι μας.
Ένα χαρακτηριστικό αρωματικό φυτό της
Μεσογείου, το μελισσόχορτο είναι θαμνώδες φυτό που το συναντάμε και ως
μελισσοβότανο ή κιτροβάλσαμο. Το μελισσόχορτο διαθέτει γρήγορη ανάπτυξη
που φτάνει σε ύψος μέχρι το ένα μέτρο. Ξεχωρίζει για τα ωοειδή και
οδοντωτά φύλλα του που αναδίδουν μια ήπια μυρωδιά λεμονιού. Το
μελισσόχορτο αποτελεί εξαιρετική επιλογή για παρασκευή ροφήματος κυρίως
σε συνδυασμό με άλλα βότανα, όπως ο δυόσμος, η μέντα και η ματζουράνα.
Διαθέτει σημαντική αγχολυτική δράση, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη
διάθεση, τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Το μελισσόχορτο
χρησιμοποιοείται και στην κουζίνα ψιλοκομμένο σε σαλάτες, σε μαρινάδες
καθώς και σε πολλές συνταγές με ψάρι.
Από τις πιο αγαπημένες επιλογές, η
λουίζα, το δημοφιλές το αρωματικό φυτό που τα φύλλα της μοσχοβολούν ένα
ευχάριστο και δροσερό άρωμα λεμονιού. Πολυετής, φυλλοβόλος θάμνος, με
χαρακτηριστικά λογχοειδή φύλλα ανοιχτοπράσινου χρώματος η λουίζα συνήθως
φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα. Φυτεύεται σε κήπους και σε γλάστρα στο
μπαλκόνι και χρησιμοποιείται σε ροφήματα. Η λουίζα διαθέτει διουρητική
δράση που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη σε διάφορες δίαιτες, ενώ παράλληλα
βοηθά στην καταπολέμηση των αϋπνιών και στην μείωση των στομαχικών
διαταραχών. Η λουίζα αξιοποιείται και στη μαγειρική σε συνταγές ψαριών
και κρεατικών, σε σάλτσες και μαρινάδες, σε γλυκά, σε μαρμελάδες, σε
πουτίγκες καθώς και στην παρασκευή ποτών.
ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ
το δυνατό και ιδιαίτερο βιβλίο του Κόμπο Αμπέ, «Η γυναίκα της άμμου»
και στο εξής θα βλέπουμε την άμμο με άλλο μάτι... «Επειδή η επιφάνεια
του εδάφους σαρώνεται από τα ρεύματα του αέρα και του νερού, η
δημιουργία της άμμου είναι ίσως κάτι δύσκολο να αποφευχθεί. Εφόσον οι
άνεμοι φυσάνε, τα ποτάμια κυλάνε και η θάλασσα φουρτουνιάζει, η άμμος
γεννιέται, κόκκο τον κόκκο μέσα από το χώμα και, σαν να είναι κάτι
ζωντανό, έρπει εισχωρώντας παντού. Η άμμος ποτέ δεν ησυχάζει.» Η
ιστορία έχει ως εξής: Κάποια μέρα του Σεπτεμβρίου, ένας συλλέκτης
εντόμων εξαφανίζεται χωρίς ν' αφήσει ίχνη και εφτά χρόνια αργότερα
κηρύσσεται επισήμως νεκρός. Ψάχνοντας ένα σπάνιο έντομο είχε καταλήξει
σ' ένα αλλόκοτο μικρό παραθαλάσσιο χωριό χαμένο στους αμμόλοφους. Στο
βάθος μιας τρύπας απ' όπου δεν υπάρχει διαφυγή, απομονωμένος με μια
νεαρή γυναίκα, έπρεπε να φτυαρίζει καθημερινά την άμμο, η οποία χωνόταν
παντού και σε κάθε σημείο του σώματός του, αντικρίζοντας τα ίδια και τα
ίδια πράγματα... Ένας παράξενος εφιάλτης αρχίζει... «Η θεματική
του Κόμπο Αμπέ», επισημαίνει ο μεταφραστής του Στέλιος
Παπαλεξανδρόπουλος στην εισαγωγή της έκδοσης, «με τα μοτίβα της
κλειστοφοβίας, της μοναξιάς, της μεταμόρφωσης σε άλλου είδους υπάρξεις,
ακόμα και της αιφνίδιας εύρεσης σε εντελώς άγνωστες, αλλόκοτες
καταστάσεις ή κόσμους, αντικατοπτρίζει λίγο-πολύ τη θεματική του Κάφκα,
της υπαρξιακής λογοτεχνίας, του θεάτρου του παραλόγου και της
επιστημονικής φαντασίας. Η περιγραφή ιδιαίτερων κόσμων, που συνδυάζουν
το τρομακτικό με το ειδυλλιακό, ο συνδυασμός της ποιητικότητας με τη
ματιά του φυσικού επιστήμονα ή του μαθηματικού, η γρήγορη εναλλαγή ης
φρίκης και του χιούμορ, της τρυφερότητας και του κυνισμού είναι κάποια
από τα πιο προφανή στοιχεία που χαρακτηρίζουν την τέχνη του Κόμπο Αμπέ.»
Θα λέγαμε ότι αυτή η ατελείωτη και ατελέσφορη πάλη με την άμμο, που
κακοφορμίζει με την παρουσία της κάθε σελίδα αυτού του βιβλίου, δεν
είναι παρά η ανημποριά μας να ξεφύγουμε «φτυαρίζοντας» από τις δυσκολίες
και τα ανιαρά καθήκοντα της καθημερινότητάς μας. Ένα καφκικό
υπαρξιακό δράμα, ένα ψυχολογικό θρίλερ, ένα μοναδικό βιβλίο. Διαβάστε τη
«Γυναίκα της άμμου», παρά την έντονη δυσφορία και την κλειστοφοβική
ατμόσφαιρα, είναι ένα εξαιρετικά συναρπαστικό ανάγνωσμα. Από τις Εκδόσεις Άγρα στην Πολιτεία: https://www.politeianet.gr/…/9789603255482-abe-kobo-agra-i-… "Η γυναίκα της άμμου" έχει γίνει ταινία, το 1964, με σκηνοθέτη τον Χιρόσι Τεσιγκαχάρα.
Αρωματικά φυτά χωρίς
χώμα γίνεται; Κι όμως γίνεται! Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε κάτι
διαφορετικό και πολύ πρακτικό. Μπορούμε να καλλιέργήσουμε αρωματικά φυτά
σε νερό χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, σε γυάλινα βάζα, σε ποτήρια, σε
μεταλλικά δοχεία και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Ο πιο
εντυπωσιακός κήπος αρωματικών φυτών μέσα στο σπίτι μας. Δεν θέλει κόπο,
θέλει τρόπο!
Και πώς το κάνουμε; Απλά, κόβουμε
βλαστούς περίπου 20-25 εκατοστών από τα αγαπημένα μας αρωματικά φυτά και
τα βάζουμε σε δοχεία με νερό. Το νερό στο βάζο θα πρέπει να έχει ύψος
10 εκατοστά. Απομακρύνουμε τα φύλλα από τη βάση του βλαστού, προκειμένου
να μην υπάρχουν φύλλα μέσα στο νερό που θα σαπίσουν. Είναι τόσο απλό!
Τα νέα φυτά θα ριζώσουν σταδιακά και θα αναπτυχθούν κανονικά, θα δώσουν
νέα φύλλα, θα ανθίσουν και θα μας δώσουν παραγωγή για αρκετούς μήνες.
Κάποια άρωματικά φυτά με πιο τρυφερούς βλαστούς έχουν γρηγορότερη
ανάπτυξη και κάποια άλλα με πιο ξυλώδη βλαστό πιο αργή ανάπτυξη. Δεν μας
πειράζει καθόλου!
Κι η επόμενη ερώτηση είναι: «Τι φροντίδα
θέλουν;». Ελάχιστη θα απαντήσω! Αρκεί να τοποθετήσουμε τα βάζα σε μια
φωτεινή θέση μέσα στην κουζίνα μας. Κάποια αρωματικά φυτά θέλουν
περισσότερο ήλιο και κάποια προτιμούν ημισκιερά σημεία που τα χτυπά
λίγες ώρες τη μέρα ο ήλιος. Ορισμένα χρειάζονται συχνό κορφολόγημα για
να αναπτύσσουν νέα βλάστηση και πρέπει να αφαιρούμε τα άνθη τους μόλις
σχηματιστούν. Κι αν δούμε ότι οι ρίζες τους έχουν γεμίσει το βάζο
ασφυκτικά, τα τοποθετούμε σε μεγαλύτερο βάζο, τσιμπώντας και κόβοντας
μέρος του ριζικού συστήματος για να το ανανεώσουμε. Η αλλαγή του νερού
μέσα στο βάζο καλό είναι να γίνεται κάθε 2-3 μέρες για να έχουμε
καλύτερη απορρόφηση και να αποφύγουμε σαπίσματα στις ρίζες. Κι ένα
μυστικό για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα: Kάθε 2 βδομάδες μπορούμε να
προσθέτουμε λίγο υγρό βιολογικό λιπασμα σε πολύ αραιή δόση για να τα βοηθήσουμε να έχουν καλύτερη ανάπτυξη.
Ας κάνουμε λοιπόν το πείραμα κι ας
δοκιμάσουμε! Εφόσον πετύχει, μπορούμε πολύ εύκολα να μαζέψουμε αρωματικά
φυτά σε βαζάκια για καλλωπισμό, για να απολαμβάνουμε το άρωμά τους,
αλλά και για να τα χρησιμοποιούμε φρέσκα ή αποξηραμένα σε συνταγές
μαγειρικής και σε ροφήματα. Ας δούμε λοιπόν ποια αρωματικά φυτά μπορούν
να ριζώσουν και να μεγαλώσουν μόνο νερό.
Η μέντα, το ξαδερφάκι του δυόσμου,
ριζώνει και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σε βάζο, δίνοντας πλούσιο φύλλωμα.
Αγαπημένο αρωματικό φυτό για να απολαύσουμε με το τσάι μας ή για να
αρωματίσουμε το ποτό μας. Ευδοκιμεί καλύτερα σε ημισκιερή θέση μέσα στην
κουζίνα.
Ο βασιλικός, το δημοφιλέστερο αρωματικό
φυτά που χρησιμοποιούμε στην μεσογειακή κουζίνα, μπορεί να καλλιεργηθεί
σε βάζο με νερό που βρίσκεται σε ημισκιερή θέση. Απαραίτητο συστατικό σε
σαλάτες και σε σάλτσες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκος ή
αποξηραμένος. Ο βασιλικός αναπτύσσεται πολύ καλύτερα όταν κορφολογούμε
τους βλαστούς και αφαιρούμε τα άνθη του μόλις σχηματιστούν.
Ευτυχώς μπορούμε πολύ εύκολα να
καλλιεργήσουμε ρίγανη σε βάζο με νερό, τοποθετώντας την απλά σε
ημισκιερή θέση. Αλλιώς, πως θα αρωματίζαμε την χωριάτικη σαλάτα, την
καλοκαιρινή περίοδο; Και όχι μόνο. Τόσες και τόσες συνταγές
αναδεικνύονται με τα μικρά στρογγυλά φύλλα της ρίγανης, φρέσκα ή
αποξηραμένα.
Αγαπημένο αρωματικό φυτό και το
φασκόμηλο που μπορούμε τοποθετήσουμε στο παράθυρο της κουζίνας σε βάζο
με νερό. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται τόσο για ρόφημα, όσο και για
μαγειρική σε συνταγές δημιουργικής κουζίνας. Επιπλέον, το φασκόμηλο
διώχνει έντομα και μυρμήγκια από τα τρόφιμα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε
επίσης πως το φασκόμηλο παρουσιάζει αργή ανάπτυξη στο νερό, ως ξυλώδες
αρωματικό φυτό όπως το δεντρολίβανο και η λεβάντα.
Κι η μαντζουράνα, ως ξαδερφάκι της
ρίγανης, ανήκει στην ομάδα των αρωματικών φυτών που μεγαλώνουν σε βάζα ή
ποτήρια με νερό. Η πικρή της γεύση είναι πολύ ιδιαίτερη και απαραίτητη
σε μίγμα βοτάνων που φτιάχνουμε για ρόφημα τους κρύους μήνες του
χειμώνα. Σχετικά γρήγορης ανάπυξης φυτό όταν βρεθεί σε ημισκιερό
περιβάλλον.
Και το θυμάρι καλλιεργείται σε βάζο με
νερό με επιτυχία. Χρειαζόμαστε μόνο ηλιόλουστη θέση για να έχει καλή
ανάπτυξη και παραγωγή. Μόνο έτσι θα απολαύσουμε τα αρωματικά φύλλα του,
τόσο απαραίτητα στην ελληνική κουζίνα. Μαζί με τη ρίγανη, το πιο
απαραίτητο βότανα στα ψητά για να απογειώσουν τις γεύσεις τους.
Το δεντρολίβανο, επίσης, θεωρείται από
τις πιο δημοφιλείς καλλιέργειες σε νερό, και μπορούμε να το έχουμε σε
βάζο πάνω στο πάγκο της κουζίνας μας. Όπως και ο βασιλικός, το
δεντρολίβανο αναπτύσσεται καλύτερα όταν αφαιρούμε από την κορυφή του
βλαστούς και άνθη. Βέβαια, το δεντρολίβανο, όπως και υπόλοιποι ξυλώδης
θάμνοι αν και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί, αναπτύσσονται πιο αργά από
άλλα αρωματικά φυτά.
Κι η στέβια το φυτό που έχει μπει για τα
καλά στην ζωή μας ως υποκατάστατο της ζάχαρης μπορεί να καλλιεργηθεί σε
βάζο με νερό. Η στέβια έχει γρήγορη ανάπτυξη στο νερό, όμως πρέπει να
την προστατεύσουμε το χειμώνα από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Για να
πετύχουμε καλή παραγωγή και επιπλέον γλυκύτητα στα φύλλα, τις κρύες
μέρες μπορούμε να την καλύψουμε με διάφανη μεμβράνη κάνοντας της μικρές
τρύπες για αερισμό.
Το μελισσόχορτο που συναρπάζει με το
μοναδικό ιδιαίτερο άρωμα λεμονιού, μπορεί και αυτό να ριζώσει και να
αναπτυχθεί σε δοχείο με νερό. Αρωματικό φυτό με ευεργετικές ιδιότητες
αγχολυτικής και καταπραϋντικής δράση, το μελισσόχορτο αποτελεί
εξαιρετική πρώτη ύλη για τα ροφήματα μας.
Λεβάντα
Η λεβάντα, αν και έχει σχετικά αργή
ανάπτυξη, μπορεί και αυτή να καλλιεργηθεί σε βάζο με νερό, αρκεί να την
τοποθετήσουμε σε ξηρό και ηλιόλουστο περιβάλλον. Μόνο έτσι μπορεί
αναπτυχθεί καλά, χαρίζοντάς μας βλαστούς για να αρωματίσουμε ντουλάπες
και να προστετεύσουμε τα ρούχα μας από το σκώρο.