Εδώ θα βρείτε ένα μωσαϊκό θεμάτων . Κλείσαμε 10ετία και γι αυτό κάποιες αναρτήσεις έχουν αλλοιωθεί. Οι σελίδες που αναφέρω είναι τα νέα μου ιστολόγια που αλληλοστηρίζονται με αυτό εδώ το παλιό ... Σας ευχαριστώ!
Δευτέρα 15 Απριλίου 2019
Το δενδρολίβανο γνωστό και ως αρισμαρί
Xristina Pappa προς ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ «Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει
Το
δενδρολίβανο (αρχ. ελλ. ἀπόσπληνος), γνωστό και ως αρισμαρί, στην Κύπρο
είναι γνωστό με το όνομα λασμαρί, είναι αρωματικός, αειθαλής θάμνος ο
οποίος ανήκει στο γένος Ροσμαρίνος και στην οικογένεια των Χειλανθών. Tο
γένος Rosmarinus περιλαμβάνει, εκτός του γνωστού (R. officinalis) που
αναφέρεται και ως λιβανωτίς (Διοσκ.) και ως δενδρολίβανον το
φαρμακευτικόν, και μερικά άλλα είδη, μεταξύ των οποίων και τα ακόλουθα:
Ροσμαρίνος ο εριοκάλυξ (R. eriocalyx) και Ροσμαρίνος ο γναφαλώδης (R.
tomentosus). Η λατινική ονομασία του φυτού Rosmarinus σημαίνει δροσιά
της θάλασσας και είναι σύνθετη από τις λέξεις ros (δροσιά) και marinus
(θαλάσσιος), γιατί πιστευόταν ότι το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς
πότισμα, αρκούμενο μόνο στην υγρασία που έρχεται από τη θάλασσα. Γνωστό
φυτό στην αρχαιότητα όταν οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σε
διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, σε στολισμούς κτηρίων, ναών
και ως καύσιμο για θυμίαμα. Η καταγωγή του είναι από τις περιοχές της
Μεσογείου αλλά σήμερα εκτός από τις περιοχές αυτές καλλιεργείται ως
καλλωπιστικό για τα ωραία κυανά άνθη του σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και
τις εύκρατες περιοχές της Αμερικής. Περιέχει τανίνη και αιθέριο έλαιο,
το οποίο εξάγεται με απόσταξη κυρίως από τις κορυφές των ανθοφόρων
βλαστών. Τα άνθη του προτιμώνται από τις μέλισσες και γίνονται πηγή για
την παραγωγή μελιού.
Παραδοσιακή λαϊκή ιατρική.
Μνημη ελεφαντα μεχρι τα βαθια γεραματα!!!!
Οι «μαγικές» αυτές ιδιότητες του φυτού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα στην Ελλάδα και την Ρώμη. Στην αρχαία Ελλάδα για την ακρίβεια, το θεωρούσαν δώρο της θεάς Αφροδίτης στους ανθρώπους και το χρησιμοποιούσαν στις θυσίες ζώων- το έκαιγαν στους βωμούς. Διακοσμούσαν με αυτό τα αγάλματα των θεών και οι μαθητές όταν μελετούσαν το χρησιμοποιούσαν σα στεφάνι, χάρη στην ιδιότητά του να τονώνει τη μνήμη.
Μπορεί όμως μόνο με την μυρωδιά να τονώνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό η μνήμη;
Ο ερευνητής Μαρκ Μος του Πανεπιστημίου Northumbria στην Βρετανία απέδειξε, μετά από μελέτες και πειράματα σε άτομα 75 ετών, ότι ακόμα και αποξηραμένο το συγκεκριμένο φυτό έχει την ιδιότητα να στέλνει κατ’ ευθείαν στον εγκέφαλο με το άρωμά του πτητικές ουσίες που ονομάζονται τερπένια –οργανικές χημικές ουσίες με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Αυτές οι ουσίες εισχωρούν στο αίμα κατ’ ευθείαν από την μύτη και τους πνεύμονες και μεταφέρονται άμεσα στον εγκέφαλο. Εκτός από την μνήμη ενισχύουν και την εγρήγορση, ασχέτως ηλικίας, αποτελώντας έτσι προληπτικό μέτρο για την αποφυγή της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.
Στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική σύμφωνα με τον Αγάπιο στον Γεωπονικό (παρ.148) χρησιμοποιείται:
για θεραπεία κάθε αρρώστιας των σπλάγχνον
Καίγοντας ξύλο δεντρολίβανου και σε μορφή καρβουνόσκονης ασπρίζει τα δόντια και θεραπεύει κάθε αρρώστια τον δοντιών.
Τοποθετώντας φύλλα δεντρολίβανου στο στρώμα αποτρέπει τους εφιάλτες.
Κοπανίζοντας τα φύλλα και τοποθετώντας στην πληγή βοηθάει να επουλώσει και να θεραπεύσει καρκινικές εξελκώσεις (φάγουσα)
Φτιαγμένο κουτάλι από το ξύλο του δεντρολίβανου προστατεύει από τα μικρόβια[4][5].
Κάνοντας Φλασκί από ξύλο δεντρολίβανου βοηθάει να συντηρηθεί χωρίς να αλιωθεί το κρασί. Ακόμα βάζοντας φύλλα δεντρολίβανου στο βαρέλι βοηθάει να μην χαλάσει το κρασί.
Καίγοντας το δεντρολίβανο, η μυρωδιά του απομακρύνει τους σκορπιούς, φίδια. Επίσης καίγοντας δεντρολίβανο καθαρίζει τον αέρα από μικρόβια.
Βράζοντας το δεντρολίβανο ως ρόφημα βοηθάει να θεραπευτή ή "κάυσιν τον στόμαχον"
Ανεβάζει τη διάθεση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις κατάθλιψης ήπιας έως μετρίως σοβαρής μορφής.
Τα μπάνια που γίνονται με αφέψημα δεντρολίβανου βοηθούν αυτούς που υποφέρουν από ρευματισμούς στις αρθρώσεις.
Είναι αποχρεμπτικό και βοηθάει στο βήχα στο άσμα σε βρογχίτιδες και στη γρίπη.
Το αφέψημα του δεντρολίβανου είναι και κατά της λιποθυμίας και των ζαλάδων.
Κοπανισμένο φρέσκο δεντρολίβανο κάνοντάς το κατάπλασμα ξεραίνει τις αιμορροΐδες.
Βοηθάει στην υπερκόπωση και στην αδυναμία.
Βρασμένο δεντρολίβανο με κρασί βοηθάει στον ύπνο.
Γενικά θεωρείται αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό και αντιρρευματικό, τονωτικό της καρδιάς και της όρασης αλλά και κατά του διαβήτη.
Παραδοσιακή λαϊκή ιατρική.
Μνημη ελεφαντα μεχρι τα βαθια γεραματα!!!!
Οι «μαγικές» αυτές ιδιότητες του φυτού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα στην Ελλάδα και την Ρώμη. Στην αρχαία Ελλάδα για την ακρίβεια, το θεωρούσαν δώρο της θεάς Αφροδίτης στους ανθρώπους και το χρησιμοποιούσαν στις θυσίες ζώων- το έκαιγαν στους βωμούς. Διακοσμούσαν με αυτό τα αγάλματα των θεών και οι μαθητές όταν μελετούσαν το χρησιμοποιούσαν σα στεφάνι, χάρη στην ιδιότητά του να τονώνει τη μνήμη.
Μπορεί όμως μόνο με την μυρωδιά να τονώνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό η μνήμη;
Ο ερευνητής Μαρκ Μος του Πανεπιστημίου Northumbria στην Βρετανία απέδειξε, μετά από μελέτες και πειράματα σε άτομα 75 ετών, ότι ακόμα και αποξηραμένο το συγκεκριμένο φυτό έχει την ιδιότητα να στέλνει κατ’ ευθείαν στον εγκέφαλο με το άρωμά του πτητικές ουσίες που ονομάζονται τερπένια –οργανικές χημικές ουσίες με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Αυτές οι ουσίες εισχωρούν στο αίμα κατ’ ευθείαν από την μύτη και τους πνεύμονες και μεταφέρονται άμεσα στον εγκέφαλο. Εκτός από την μνήμη ενισχύουν και την εγρήγορση, ασχέτως ηλικίας, αποτελώντας έτσι προληπτικό μέτρο για την αποφυγή της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.
Στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική σύμφωνα με τον Αγάπιο στον Γεωπονικό (παρ.148) χρησιμοποιείται:
για θεραπεία κάθε αρρώστιας των σπλάγχνον
Καίγοντας ξύλο δεντρολίβανου και σε μορφή καρβουνόσκονης ασπρίζει τα δόντια και θεραπεύει κάθε αρρώστια τον δοντιών.
Τοποθετώντας φύλλα δεντρολίβανου στο στρώμα αποτρέπει τους εφιάλτες.
Κοπανίζοντας τα φύλλα και τοποθετώντας στην πληγή βοηθάει να επουλώσει και να θεραπεύσει καρκινικές εξελκώσεις (φάγουσα)
Φτιαγμένο κουτάλι από το ξύλο του δεντρολίβανου προστατεύει από τα μικρόβια[4][5].
Κάνοντας Φλασκί από ξύλο δεντρολίβανου βοηθάει να συντηρηθεί χωρίς να αλιωθεί το κρασί. Ακόμα βάζοντας φύλλα δεντρολίβανου στο βαρέλι βοηθάει να μην χαλάσει το κρασί.
Καίγοντας το δεντρολίβανο, η μυρωδιά του απομακρύνει τους σκορπιούς, φίδια. Επίσης καίγοντας δεντρολίβανο καθαρίζει τον αέρα από μικρόβια.
Βράζοντας το δεντρολίβανο ως ρόφημα βοηθάει να θεραπευτή ή "κάυσιν τον στόμαχον"
Ανεβάζει τη διάθεση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις κατάθλιψης ήπιας έως μετρίως σοβαρής μορφής.
Τα μπάνια που γίνονται με αφέψημα δεντρολίβανου βοηθούν αυτούς που υποφέρουν από ρευματισμούς στις αρθρώσεις.
Είναι αποχρεμπτικό και βοηθάει στο βήχα στο άσμα σε βρογχίτιδες και στη γρίπη.
Το αφέψημα του δεντρολίβανου είναι και κατά της λιποθυμίας και των ζαλάδων.
Κοπανισμένο φρέσκο δεντρολίβανο κάνοντάς το κατάπλασμα ξεραίνει τις αιμορροΐδες.
Βοηθάει στην υπερκόπωση και στην αδυναμία.
Βρασμένο δεντρολίβανο με κρασί βοηθάει στον ύπνο.
Γενικά θεωρείται αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό και αντιρρευματικό, τονωτικό της καρδιάς και της όρασης αλλά και κατά του διαβήτη.
ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΚΑΡΙΟΚΕΣ
144.157 προβολές
Paxxi
ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ
ΚΑΡΙΟΚΕΣ με τη μοναδική γεύση της βανίλιας υποβρυχίου, τη μαστιχωτή
σοκολατένια υφή και την τραγανή αίσθηση των καρυδιών που τόσο αγαπάμε!
Και ναι, το γλυκάκι που τόσο αγαπήσατε στην original μορφή του γίνεται και σαρακοστιανό.
Η συνταγή https://bit.ly/2WJx3dm
Και ναι, το γλυκάκι που τόσο αγαπήσατε στην original μορφή του γίνεται και σαρακοστιανό.
Η συνταγή https://bit.ly/2WJx3dm
«Αλεξανδρινές»
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
Μετά τη μεγάλη επιτυχία της «Σμαρώς», που έφτασε τα 7.000 αντίτυπα, η Δέσποινα Χατζή-Δέσποινα Χατζή-Despina Chatzi
επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα ανάμεσα σε δυο διαδοχικούς παγκόσμιους
πολέμους, που σκιαγραφεί τη ζωή των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου και
την εμβληματική #Αλεξάνδρεια,
την πόλη της Μπελ Επόκ, των αντιθέσεων, των εστέτ, των μποέμ, των
εμπόρων, των διανοούμενων, της φτώχειας και των χαμαιτυπείων. Αναζητήστε
τις «Αλεξανδρινές» από την Τετάρτη 10/4 σε όλα τα
αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια
xrysessyntages.gr
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κιμάς 2 μεγάλα κρεμμύδια 1 ντομάτα τριμμένη 2 κ.σ. γιαούρτι 1/2
κ.γλ. κύμινο 1 κ.γλ. ρίγανη 2 αυγά 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ αλάτι πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ Τρίβουμε τα κρεμμύδια σε ένα μεγάλο μπολ ( αφήνουμε μέσα όλο
το ζουμί που θα βγεί γιατι βοηθάει πολύ στο να γίνουν αφράτα τα
μπιφτέκια) Τρίβουμε και […]
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κιμάς
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 ντομάτα τριμμένη
2 κ.σ. γιαούρτι
1/2 κ.γλ. κύμινο
1 κ.γλ. ρίγανη
2 αυγά
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε τα κρεμμύδια σε ένα μεγάλο μπολ ( αφήνουμε μέσα όλο το ζουμί που θα βγεί γιατι βοηθάει πολύ στο να γίνουν αφράτα τα μπιφτέκια)
Τρίβουμε και την ντομάτα
Προσθέτουμε το γιαούρτι , τα αυγά , κύμινο , ρίγανη , αλάτι , πιπέρι και το μπέικιν
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε μέσα τον κιμά
Ζυμώνουμε για αρκετή ώρα ( επίσης ένα μυστικό για αφρατα μπιφτέκια ή κεφτεδάκια!!)
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 με 2 ώρες ( όλη νύχτα ακόμα καλύτερα)
Πλάθουμε μεγάλα μπιφτέκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα
Ψήνουμε 180 αέρα και από τις 2 πλευρές
1 κιλό κιμάς
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 ντομάτα τριμμένη
2 κ.σ. γιαούρτι
1/2 κ.γλ. κύμινο
1 κ.γλ. ρίγανη
2 αυγά
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε τα κρεμμύδια σε ένα μεγάλο μπολ ( αφήνουμε μέσα όλο το ζουμί που θα βγεί γιατι βοηθάει πολύ στο να γίνουν αφράτα τα μπιφτέκια)
Τρίβουμε και την ντομάτα
Προσθέτουμε το γιαούρτι , τα αυγά , κύμινο , ρίγανη , αλάτι , πιπέρι και το μπέικιν
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε μέσα τον κιμά
Ζυμώνουμε για αρκετή ώρα ( επίσης ένα μυστικό για αφρατα μπιφτέκια ή κεφτεδάκια!!)
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 με 2 ώρες ( όλη νύχτα ακόμα καλύτερα)
Ψήνουμε 180 αέρα και από τις 2 πλευρές
Περισσότερα στο : syntagesgiadiabitikoys
ΣΑΠΦΩ - Η Δεκάτη Μούσα
homouniversalisgr.blogspot.com
«Εννέα τινές φασιν τας μούσας είναι. Εγώ δε φημί Λεσβίαν Μούσαν την…
Η Σαπφώ, γενική της Σαπφούς, (αιολική διάλεκτος Ψάπφω, αποκαλούμενη και
Σαπφώ η Λέσβια από τον τόπο καταγωγής της) (~ 630 - 570 π.Χ.), ήταν
Eλληνίδα λυρική ποιήτρια από τη Λέσβο, ιδιαίτερα γνωστή από την
αρχαιότητα μέχρι σήμερα για τα ποιήματά της.
Για τη ζωή της ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά. Είναι πιθανό ότι
γεννήθηκε στην Ερεσό της Λέσβου. Ήταν σύγχρονη του Αλκαίου και του
Πιττακού. Πατέρας της αναφέρεται ο Σκαμανδρώνυμος και μητέρα της η
Κλεΐς. Είχε επίσης τρεις αδελφούς, τον Λάριχο, τον Χάραξο και τον
Ευρύγιο.
Ο φιλόσοφος Μάξιμος ο Τύριος (β΄ μισό του 2ου μ.Χ. αι.), την περιγράφει
ως μικρόσωμη και μελαχρινή («μικρά και μέλαινα»). Σύμφωνα με το
βυζαντινό λεξικό Σούδα, πιθανότατα παντρεύτηκε έναν πλούσιο από την
Άνδρο, τον Κερκύλα, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, που ονομάστηκε
Κλεΐδα σύμφωνα με το έθιμο της εποχής. Λόγω πολιτικών αναταραχών στη
Λέσβο που οδήγησαν την αριστοκρατία του νησιού σε εξορία από την
πρωτεύουσα Μυτιλήνη, η Σαπφώ κατέφυγε προσωρινά στη Σικελία. Αργότερα,
μετά την κατάλυση της τυραννίας, επί Πιττακού του Μυτιληναίου, γύρισε
στη Μυτιλήνη, συγκέντρωσε γύρω της νεαρές όμορφες φίλες από την
αριστοκρατία του νησιού και των μικρασιατικών πόλεων, για να τους
διδάξει τις τέχνες της μουσικής και της ποίησης, στην υπηρεσία της
Αφροδίτης και των Μουσών. Αυτή η σχέση, που ήταν εμπνευσμένη από
θρησκευτικές ιδέες, δεν ήταν κάτι που έκανε πρώτη η Σαπφώ. Μαρτυρείται
ότι και άλλες γυναίκες της εποχής διατηρούσαν τέτοιου είδους ωδεία. Όμως
η σχέση της Σαπφούς με τις μαθήτριές της θεωρήθηκε αργότερα απρεπής,
επειδή είχε και ερωτικές διαστάσεις και γι' αυτό έμεινε στην ιστορία ως
«λεσβιακός έρως».
Ένας μεταγενέστερος θρύλος λέει ότι η Σαπφώ, λόγω του ανεκπλήρωτου έρωτά
της για τον όμορφο νέο Φάωνα, που την απέρριψε και την εγκατέλειψε,
έπεσε από τα βράχια της Λευκάδας στη θάλασσα. Δεν είναι όμως γνωστό, αν
υπήρξε καν πρόσωπο με αυτό το όνομα ή αν πρόκειται για θρύλο. Πιθανότατα
πρόκειται για παρερμηνεία κάποιου ποιήματός της, όπου η Σαπφώ εξυμνεί
την ομορφιά του Φάωνα, ακόλουθου της Αφροδίτης
Η γνώμη των αρχαίων για τη Σαπφώ
Η Σαπφώ σε προτομή
του 2ου αι. μΧ από τη Ρώμη
(αντίγραφο του 4ου αι. πΧ).
Μουσείο Νόιες Βερολίνου.
|
Η Σαπφώ θεωρείται με την ποίησή της, που ήταν γραμμένη στην αιολική
διάλεκτο, ως η σημαντικότερη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας. Ο Πλάτων
την ονομάζει «σοφή» και «δέκατη Μούσα», ο Ανακρέων «ηδυμελή», ο
Λουκιανός «μελιxρόν αύχημα Λεσβίων» οι Ιουλιανός και Αντίπατρος «θηλυκό
Όμηρο» και «τιμή Λεσβίων γυναικών», ενώ ο Στράβων «θαυμαστόν τέρας». Ο
Οράτιος στη 2η ωδή του μας λέει ότι ακόμα και οι νεκροί στον κάτω κόσμο
ακούν τα τραγούδια της με θαυμασμό σε ιερή σιγή.
Μετά τον θάνατό της στην πατρίδα της Λέσβο έκοψαν νόμισμα με τη μορφή
της. Στις Συρακούσες και στην Πέργαμο στήθηκαν αγάλματά της, ενώ στις
Συρακούσες κατασκευάστηκε και ένα κενοτάφιο σε ανάμνησή της.
Σε μεταγενέστερη όμως εποχή, οι Αττικοί κωμωδιογράφοι τη δυσφήμησαν για
ομοφυλοφιλικές τάσεις (εξ ου και ο όρος λεσβία). Αφορμή για τις φήμες
υπήρξε πιθανόν το ότι η Σαπφώ εκδήλωνε έντονο συναισθηματισμό προς τις
μαθήτριές της. Μολονότι κανένας από τους συγγραφείς δεν αναφέρει κάτι
σχετικό μέχρι την εποχή του Αριστοτέλη, οι κρίσεις αυτές για τη Σαπφώ
επικράτησαν. Μάλιστα αναφέρεται ότι η Σαπφώ είχε ερωτευθεί την Ατθίδα,
την Τελέσιππα και τη Μεγάρα. Σύγχρονοί μας μελετητές εκφράζουν
αμφιβολίες για το αν η Σαπφώ ήταν όντως λεσβία.
Απήχηση στα μεταγενέστερα χρόνια
Καθώς τον έβδομο αιώνα μ.Χ. τα ποιήματα της Σαπφούς εξακολουθούσαν ακόμη
να διαβάζονται στην Αίγυπτο και αργότερα στην εποχή των Κομνηνών η
Πατριαρχική Σχολή περιελάμβανε στην ύλη της ποιητές όπως η Σαπφώ και ο
Πίνδαρος, μάλλον δεν υπήρξε κάποια επίσημη επιβολή λογοκρισίας από την
Χριστιανική Εκκλησία. Είναι όμως πιθανό, πολλά από τα έργα της να
χάθηκαν λόγω της μη αντιγραφής τους, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης που
ίσως είχαν μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού και στα πλαίσια μιας
πιο αυστηρής άποψης για την ηθική. Ο επίσης Μυτιληνιός σύγχρονος ποιητής
Οδυσσέας Ελύτης την περιέγραψε σαν μια «μακρινή εξαδέλφη» του με την
οποία μεγάλωσαν παίζοντας «στους ίδιους κήπους, γύρω από τις ίδιες
ροδιές, πάνω απ' τις ίδιες στέρνες» και της αφιέρωσε ένα από τα μικρά
του έψιλον. Το 1986 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ο δίσκος «Σαπφώ» σε μουσική
του Σπύρου Βλασσόπουλου και παραγωγή του Διονύση Σαββόπουλου, με
μελοποιήσεις 12 ποιημάτων της Σαπφούς σε μετάφραση του Σωτήρη Κακίση,
και ερμηνεία της Αλέκας Κανελλίδου.
Ο αστεροειδής 80 Σαπφώ (80 Sappho), που ανακαλύφθηκε το 1864, πήρε το όνομά του από τη λυρική αυτή ποιήτρια.
Sappho e Alcaeus - Sir Lawrence Alma-Tadema
Έργα
Η Σαπφώ έγραψε ερωτικά ποιήματα, ύμνους στους θεούς και επιθαλάμια
(τραγούδια του γάμου). Η ποίησή της δονείται από αυθορμητισμό και έντονα
αισθήματα. Αρκετοί από τους στίχους της μαρτυρούν έντονο ερωτισμό και
λυρισμό. Από τα ποιήματά της, που συνέλεξαν οι Αλεξανδρινοί και
δημοσίευσαν σε βιβλία, τα πιο διάσημα ήταν οι Ύμνοι και τα Επιθαλάμια.
Ίσως κανένας άλλος λογοτέχνης δεν μπορεί να συγκριθεί με τη Σαπφώ στην
ομορφιά της σκέψης, στον μελωδικό της στίχο και στην ένταση των
αισθημάτων της. Εκτός από μικρά αποσπάσματα, έχουν διασωθεί ολόκληρα
μόνο ένας Ύμνος στην Αφροδίτη («Ποικιλόθρον' αθάνατ' Αφρόδιτα»), η Ωδή
«Ότωι τις έραται» και ένα αναφερόμενο στο μύθο της Ηούς (Αυγής) και του
Τιθωνού, που ανακαλύφθηκε από αποκατάσταση παπύρου της Οξυρρύγχου και
εκδόθηκε το 2005. Αυτά υπάρχουν μεταφρασμένα στις περισσότερες
ευρωπαϊκές γλώσσες.
Τρία επιγράμματα με το όνομα της Σαπφούς, από τον Στέφανο του Μελέαγρου,
υπάρχουν στην Παλατινή Ανθολογία, εντονότατα αμφισβητούμενα (VI 269,
VII 489, VII 505).
συνέχεια
Πολίτικο Γαλακτομπούρεκο
xrysessyntages.gr
ΥΛΙΚΑ 600 γρ. φύλλο κρούστας 200 γρ. φρέσκο βούτυρο άριστης…
ΥΛΙΚΑ
600 γρ. φύλλο κρούστας 200 γρ. φρέσκο βούτυρο άριστης ποιότητας(στο
βαζάκι,μα να είναι σίγουρα καλό,να μην ταγκίζει…μαργαρίνες και βούτυρα
light ξεχάστε τα εδώ,αν θέλετε να φάτε ένα γαλακτομπούρεκο της
προκοπής…) Για την κρέμα:(Η κρέμα θέλει καλό σιμιγδάλι και
φρέσκα-ολόφρεσκα αυγά.) 2+1/2 κούπες γάλα φρέσκο πλήρες 1/2 κούπας
σιμιγδάλι ψιλό 1/2 κούπας ζάχαρη 4 αυγά 3 […]
ΥΛΙΚΑ
600 γρ. φύλλο κρούστας
200
γρ. φρέσκο βούτυρο άριστης ποιότητας(στο βαζάκι,μα να είναι σίγουρα
καλό,να μην ταγκίζει…μαργαρίνες και βούτυρα light ξεχάστε τα εδώ,αν
θέλετε να φάτε ένα γαλακτομπούρεκο της προκοπής…)
Για την κρέμα:(Η κρέμα θέλει καλό σιμιγδάλι και φρέσκα-ολόφρεσκα αυγά.)
2+1/2 κούπες γάλα φρέσκο πλήρες
1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπας ζάχαρη
4 αυγά
3 βανίλιες(προαιρετικά βάζουμε ξύσμα λεμονιού ή ό,τι άλλα εσπεριδοειδή αγαπάμε)
50 γρ.βούτυρο τύπου Κερκύρας ή αγελαδινό
Σιρόπι:
4+1/2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1 βανίλια
χυμό μισού λεμονιού
-Να μην ξεχάσουμε και στο τέλος την κανέλα!!!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα από όλα κάνουμε,ως συνήθως, το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός λεμονιού, σε κατσαρόλα και από το σημείο βρασμού μετράμε 7 λεπτά ακριβώς!
Αποσύρουμε και ρίχνουμε το χ.λεμόνι.
Βουρ για την κρέμα τώρα.
Το
μυστικό μιας αφράτης κρέμας είναι οπωσδήποτε να χτυπήσουμε τα ασπράδια
μαρέγκα σφιχτή και μετά χτυπώντας να προσθέτουμε τους κρόκους έναν
έναν.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα στην κρέμα.
Αφού τελειώσαμε με τ’αυγά,βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να ζεστάνει.
Ρίχνουμε
το σιμιγδάλι ,σα βροχή,που σημαίνει όχι μεμιάς,ανακατεύοντας
συνέχεια.Αφήνουμε τη κρέμα να δέσει,χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα
με ξύλινη σπάτουλα και αποσύρουμε όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
Μακριά από τη φωτια ρίχνουμε το βούτυρο και τις βανίλιες(ξανά ανακάτεμα!).
Αφού
αυτά γίνουν, έρχεται η ώρα των αυγών,τα οποία προσθέτουμε σιγά
σιγά..Όταν πάει κι αυτό θα έχουμε μια αφράτη μυρωδάτη κρεμα να
αχνίζει,την οποία θα αφήσουμε να περιμένει ώσπου να ετοιμάσουμε τα
φύλλα,χωρίς να ξεχνάμε να την ανακατεύουμε κάθε τόσο για να μην κανει
κρούστα.
Πάμε στα φύλλα τώρα και λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο.
Απλώνουμε
όλα τα φύλλα στον πάγκο(πρώτα τα 500 γρ.,γιατί μπορεί να μην τα
χρειαστούμε όλα) και τα χωρίζουμε σε 3 λωρίδες κατά πλάτος.
(απο
δω και πέρα αρχίζει της υπομονής το έργο,μα όταν σκέφτεσαι
τη μυρωδιά καθώς θα ψήνεται,το άρωμά καθώς το δαγκώνεις-τη δόξα όταν
θα το προσφέρεις!-..ε…χαλάλι λες και συνεχίζεις…)
Παίρνουμε μια μια λωρίδα και τη βουτυρώνουμε πολύ καλά.Τη διπλώνουμε στη μέση και ξανά βουτυρώνουμε.
Βάζουμε,στη
μια άκρη της λωρίδας, μιάμισυ κουταλίτσα του γλυκού από την
κρέμα,διπλώνουμε στα πλάγια και από πάνω,βουτυρώνουμε στα σημεία που
διπλώσαμε και τυλίγουμε σε φλογέρα.
Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο μεγάλο ταψί κάθε γαλακτομπουρεκάκι,αφήνοντας μια μικρή απόσταση ανάμεσα, γιατί θα φουσκώσουν.
Προσέχουμε
να μη βάλουμε πολύ γέμιση γιατί θα σκάσουν τα φύλλα στο ψήσιμο και θα
φανεί η κρέμα(το έχω πάθει,όταν από βιασύνη να τελειώσω,έβαζα με το
κουτάλι της σούπας την κρέμα…είπαμε, της υπομονής το έργο!…)
Όταν
πια τελειώσουμε,περιχύνουμε με το βούτυρο που έμεινε(αν
έμεινε… αλλιώς βάζουμε κι άλλο να λιώσει…) και ψήνουμε σε προθερμασμένο
στους 190 β. φούρνο για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160 β. και αφήνουμε ώσπου να ροδίσουν καλά(περίπου 30 λ.)
Αφού
έχει μυρίσει όλο το σπίτι( και οι γείτονες λένε…κάτι ψήνεται…),έρχεται η
καλύτερη στιγμή…το σιρόπιασμα.Λατρεύω το κρακ των φύλλων καθώς
κουταλιά κουταλιά τα βρέχω με το κρύο σιρόπι, τρελαίνομαι να βλέπω τις
μικρές σταγονίτσες του σιροπιού να σκαλώνουν στα τραγανά ροδοκόκκινα φύλλα…
Μην
σκεφτείτε να ρίξετε μεμιάς το σιρόπι…θα καταστρέψετε,μακροπρόθεσμα,την
κριτσανιστή υφή των φύλλων…και θα χάσετε όλο το παιχνίδι(των εντυπώσεων
και της μυστικής συνομιλίας με το δημιούργημά σας…)
Από εδώ και πέρα,αφού λάβει τέλος η τελετή του σιροπιού, εξαρτάται πόσο βαστούν οι αντοχές μας και τι τύπος είμαστε…
Άλλοι περιμένουν ευλαβικά,ή έστω στωικά,τη στιγμή που το σιρόπι θα νικηθεί από τα φύλλα…
…-Να μην ξεχάσουμε και στο τέλος την κανέλα!!!
Άλλοι
αδιαφορούν παντελώς για τη μάχη που παίζεται στο ταψί(γιατί αν το
σιρόπι δε μας “βγεί” στο βράσιμο,-το έχω πάθει και τούτο-αυτό θα είναι ο
νικητής και τα γαλακτομπουρεκάκια ίσα που θα βραχούν και με τη γλύκα θα
μείνουν…),οπότε βουτούν το χεράκι ,αρπάζουν και καταβροχθίζουν ένα γαλακτομπουρεκάκι…
Οι ευλαβείς όμως…ω…αυτοί το απολαμβάνουν και το υμνούν…
Καλή επιτυχία!!!! – constantinoupoli
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Maria Dimitriou 1 Απριλίου στις 3:51 μ.μ. · exypnes-idees.gr 7 Μοναδικά φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρε...
-
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση . 17 Ιουλίου 2017 · Η Anna Nikolaidou κοινοποίησε ένα βίντεο σ...
-
Ο Σταφυλίνακας Kλικ στη φωτογραφία για περισσότερα http://toperivoli.com/content/%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%...
-
http://share24.gr/9-tropi-gia-na-antidrasis-otan-kapios-se-pligosi/ 9 Τρόποι για να Αντιδράσεις Όταν Κάποιος σε Πληγώσει - share24.gr...
-
Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση του George Styl Όταν ήμουν μικρός η γιαγιά μου τα έβαζε στο καντήλι για φυτίλι !!! Ξε...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο . 4 σημάδια-καμπανάκια ότι ο μεταβολισμός σας είναι στα κόκκινα και κιν...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Bossnews.gr . · Πως να απαλλαγείτε από το νύχι που μπαίνει μέσα στο δέρμ...
-
Maria Dimitriou 22 Αυγούστου στις 12:22 π.μ. · olympospress.blogspot.com Γιατί οι Δελφοί έστειλαν τους Σ...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Dimitra Nikolaou . Η αρμπαρόριζα η θαυματουργή για τα νεύρα ...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Διατροφη Υγεια . Αγιόκλημα: Ένα θαυματουργό φαρμακευτικό φυτό που πρέπει να...