Κουζινομαγειρέματα
Νηστίσιμα ανεβατά κουλουράκια
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκi
300 γρ ζάχαρη
5 γρ αλάτι
5 γρ μαχλέπι
3 γρ κανέλα σκόνη
3 γρ μαστίχα
50 γρ νωπή μαγιά
600 ml ζεστό νερό
100 ml ελαιόλαδο
Σε ενα μπόλ βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει .Λιώνουμε την μαγιά και την προσθέτουμε μαζί όλα τα υλικά.
Ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε μία λεία και ελαστική ζύμη. Αφήνουμε το ζυμάρι μας να διπλασιαστεί σκεπασμένο με μία πετσέτα. Το ξεφουσκώνουμε και βάζουμε λίγο λαδάκι στα χέρια μας και αρχίζουμε να πλέκουμε. Τα αφήνουμε δύο ώρες σε ζεστό περιβάλον να ανέβουν ξανά.Οταν τα ζυμώσουμε τα βουτάμε απο τη μία μεριά κατευθείαν σε καστανή ζάχαρη η σουσάμι έτσι έχουμε την νηστίσιμη εκδοχή τους.
Αν δεν τα θέλουμε νηστίσιμα πριν τα βάλουμε στο φούρνο τα περνάμε με ασπράδι αυγού,το μυστικό της γυαλάδας είναι ότι αφήνουμε το ασπράδι να ξεραθεί πάνω στα κουλούρια μας. Ψήνουμε στους 160 για 10-15 λεπτά αν εχουμε φτιάξει μικρά κουλουράκια. Αν είναι πιο μεγάλα θα χρειαστεί ο διπλάσιος χρόνος.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκi
300 γρ ζάχαρη
5 γρ αλάτι
5 γρ μαχλέπι
3 γρ κανέλα σκόνη
3 γρ μαστίχα
50 γρ νωπή μαγιά
600 ml ζεστό νερό
100 ml ελαιόλαδο
Σε ενα μπόλ βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει .Λιώνουμε την μαγιά και την προσθέτουμε μαζί όλα τα υλικά.
Ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε μία λεία και ελαστική ζύμη. Αφήνουμε το ζυμάρι μας να διπλασιαστεί σκεπασμένο με μία πετσέτα. Το ξεφουσκώνουμε και βάζουμε λίγο λαδάκι στα χέρια μας και αρχίζουμε να πλέκουμε. Τα αφήνουμε δύο ώρες σε ζεστό περιβάλον να ανέβουν ξανά.Οταν τα ζυμώσουμε τα βουτάμε απο τη μία μεριά κατευθείαν σε καστανή ζάχαρη η σουσάμι έτσι έχουμε την νηστίσιμη εκδοχή τους.
Αν δεν τα θέλουμε νηστίσιμα πριν τα βάλουμε στο φούρνο τα περνάμε με ασπράδι αυγού,το μυστικό της γυαλάδας είναι ότι αφήνουμε το ασπράδι να ξεραθεί πάνω στα κουλούρια μας. Ψήνουμε στους 160 για 10-15 λεπτά αν εχουμε φτιάξει μικρά κουλουράκια. Αν είναι πιο μεγάλα θα χρειαστεί ο διπλάσιος χρόνος.