faghta-giagias.blogspot.com
Σπιτικές, παραδοσιακές συνταγές, μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής, της…
Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο
Η πρασόπιτα με φέτα, κεφαλοτύρι και καρότα, σε αφράτο φτιαχτό φύλλο, είναι με λίγα λόγια, αυτό που σκεφτόμαστε, όταν μιλάμε για χωριάτικη πίτα.
Αν δεν την έχετε δοκιμάσει, τότε δεν ξέρετε τι πάει να πει απόλαυση!
Ιδανική και για το γιορτινό σας τραπέζι.
Υλικά
• 800 γραμ. πράσα καθαρισμένα σε ροδέλες (8 - 10 πράσα)
• 8 κρεμμυδάκια χλωρά ψιλοκομμένα
• 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
• 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
• 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
• 300 γραμ. φέτα ή τρίμμα
• 50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
• 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
• 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ελαιόλαδο για το άλειμμα
Για το φύλλο
• 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 100 ml χλιαρό νερό
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 3 κουτ. σούπας γάλα
• 1 αυγό
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
• ελαιόλαδο για το ταψί και το φύλλο
Εκτέλεση
Αν δεν την έχετε δοκιμάσει, τότε δεν ξέρετε τι πάει να πει απόλαυση!
Ιδανική και για το γιορτινό σας τραπέζι.
Πρασοτυρόπιτα με αφράτο σπιτικό φύλλο
Υλικά
• 800 γραμ. πράσα καθαρισμένα σε ροδέλες (8 - 10 πράσα)
• 8 κρεμμυδάκια χλωρά ψιλοκομμένα
• 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
• 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
• 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
• 300 γραμ. φέτα ή τρίμμα
• 50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
• 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
• 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ελαιόλαδο για το άλειμμα
Για το φύλλο
• 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 100 ml χλιαρό νερό
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 3 κουτ. σούπας γάλα
• 1 αυγό
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
• ελαιόλαδο για το ταψί και το φύλλο
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα (αναλυτικές οδηγίες Εδώ).
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα πράσα, πολύ καλά, κρατώντας το λευκό μέρος και το τρυφερό πράσινο. |
|
Τα κόβουμε σε ροδέλες, τα ρίχνουμε σε βραστό νερό για 1' - 2' και τα σουρώνουμε. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τα πράσα, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, τον άνηθο, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το καρότο, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο. |
|
Τα σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά, αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει για 10'. Έπειτα ρίχνουμε τη φέτα, (αφού την θρυμματίσουμε με τα χέρια μας ή με πηρούνι), το κεφαλοτύρι τριμμένο, τ᾿ αυγά χτυπημένα ελαφριά, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά. |
|
Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε
κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο, αλευρώνοντας όταν χρειάζεται, (προσέχουμε
να μην τα κάνουμε πολύ λεπτά).
Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°36, (διαμ. 36 εκ.) μέσα και στα πλαϊνά και ξετυλίγουμε το μεγαλύτερο φύλλο πάνω του, να το σκεπάσει. Πατάμε απαλά με τα χέρια μας το φύλλο στον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται απ᾿ έξω. |
|
Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο. | |
Κυλώντας και πιέζοντας τον πλάστη μας, πάνω στα πλαϊνά του ταψιού, κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν. Ενώνουμε τα δύο φύλλα, κάνοντάς τα κόθρο, γύρω - γύρω και λαδώνουμε πολύ καλά το φύλλο. |
|
Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις, (ή στον αέρα στους 165°C) για περίπου 60' με 80', μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας. | |
Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, αλλά και για βραδινό, μια χαρά είναι. Τρώγεται και ζεστή και κρύα. Δείτε επίσης: Κολοκυθοτυρόπιτα με σπιτική σφολιάτα |