sofissecrets1.blogspot.com
Κάποτε πίστευαν ότι αν φας αυτούς τους πικρούς καρπούς,…
Η γλυκιά, «γεμάτη» και ήπια γεύση τους δένει εξαιρετικά με υλικά όπως το κρέας, το σκόρδο, το κρεμμύδι, η ντομάτα, οι πιπεριές, πολλά μπαχάρια και μυρωδικά. Κάποτε ήταν πολύ πιο πικρές, αλλά και τώρα δεν διακινδυνεύουμε να αποφύγουμε το ξεπίκρισμα, για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις... Πολύ απλά, τις αφήνουμε αρκετή ώρα καλά αλατισμένες και κατόπιν τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε.
Στην αγορά θα βρούμε τις μεγάλες, στρογγυλές φλάσκες με το πολύ σκούρο μελιτζανί χρώμα, χωρίς πολλά σπόρια αυτή την εποχή, κατάλληλες για τηγάνι, μουσακά, μελιτζανοσαλάτα.
Εκτέλεση
πηγη:argiro.gr/athinorama.gr
Κάποτε
πίστευαν ότι αν φας αυτούς τους πικρούς καρπούς, τρελαίνεσαι... Κύλησε
πολύ νερό στ’ αυλάκι (της Μεσογείου) και η mala insana έγινε melanzana ή
μελιτζάνα, και τώρα την τρώμε γιατί μας ξετρελαίνει η γεύση της! Στη
χώρα μας, αλλά και σε πολλές άλλες, δεν νοείται καλοκαιρινό τραπέζι
χωρίς μελιτζάνες, που μαγειρεύονται, πράγματι, με χίλιους δυο τρόπους.
Η γλυκιά, «γεμάτη» και ήπια γεύση τους δένει εξαιρετικά με υλικά όπως το κρέας, το σκόρδο, το κρεμμύδι, η ντομάτα, οι πιπεριές, πολλά μπαχάρια και μυρωδικά. Κάποτε ήταν πολύ πιο πικρές, αλλά και τώρα δεν διακινδυνεύουμε να αποφύγουμε το ξεπίκρισμα, για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις... Πολύ απλά, τις αφήνουμε αρκετή ώρα καλά αλατισμένες και κατόπιν τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε.
Στην αγορά θα βρούμε τις μεγάλες, στρογγυλές φλάσκες με το πολύ σκούρο μελιτζανί χρώμα, χωρίς πολλά σπόρια αυτή την εποχή, κατάλληλες για τηγάνι, μουσακά, μελιτζανοσαλάτα.
Θα
βρούμε, ακόμα, τις πιο νόστιμες μακρόστενες, με το ανοιχτό μοβ χρώμα
και τις λευκές ριγούλες, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι «τσακώνικες» της
Λακωνίας. Με αυτές θα φτιάξουμε ιμάμ, παπουτσάκια, γεμιστά ρολάκια και,
φυσικά, θα τις τηγανίσουμε. Αυτές που... δεν θα βρούμε είναι οι
περίφημες λευκές της Σαντορίνης, με την πολύ γλυκιά γεύση και την
ντελικάτη σάρκα.
Οι συνταγές για μελιτζάνες δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο τραπέζι σας.
Απολαυστικό φαγητό στο φούρνο με καλοκαιρινά αρώματα!
Υλικά
Για τη σάλτσα ντομάτας
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο σπασμένες
2 συσκευασίες αποφλοιωμένες ντομάτες
1 σπιτικό ζωμό ψυγείου λαχανικών
10 φρέσκα φύλλα βασιλικού
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τις μελιτζάνες
5 μεγάλες μελιτζάνες
αλεύρι για πανάρισμα
4 αβγά
λάδι για τηγάνισμα
3 μπάλες μοτσαρέλα
150 γρ. παρμεζάνα
10 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
αλάτι, πιπέρι
λίγα φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τις σπασμένες σκελίδες σκόρδο για 1-2', προσθέτουμε τις ντομάτες ζουλώντας τις με τα χέρια και προσθέτουμε το σπιτικό ζωμό ψυγείου λαχανικών. Τρίβουμε πιπέρι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15'.
Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τον βασιλικό.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τις σπασμένες σκελίδες σκόρδο για 1-2', προσθέτουμε τις ντομάτες ζουλώντας τις με τα χέρια και προσθέτουμε το σπιτικό ζωμό ψυγείου λαχανικών. Τρίβουμε πιπέρι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15'.
Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τον βασιλικό.
Για τις μελιτζάνες
Κόβουμε
τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ. Χτυπάμε σε μπολ τα αβγά και τα
αλατοπιπερώνουμε. Πανάρουμε τις μελιτζάνες στο αλεύρι, τινάζουμε και
μια-μια τις βουτάμε στο αβγό στραγγίζουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι
να ροδίσουν για λίγα λεπτά.
Αφού τηγανίσουμε τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίζουν καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας στο πυρέξ. Απλώνουμε μια στρώση μελιτζάνες κοντά την μια στην άλλη, φροντίζοντας να καλυφθεί το ταψί. Απλώνουμε κομμάτια μοτσαρέλα, περιχύνουμε με λίγη σάλτσα και πασπαλίζουμε λίγη παρμεζάνα απλώνουμε τις μισές φέτες ζαμπόν.
Επαναλαμβάνουμε στρώση από όλα τα υλικά τελειώνουμε με σάλτσα ντομάτας, κομμάτια μοτσαρέλα.
και τριμμένη παρμεζάνα. Τέλος πασπαλίζουμε λίγα φύλλα βασιλικού. Ψήνουμε 25-30'. Αφήνουμε να σταθεί για 14' κι έπειτα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Αφού τηγανίσουμε τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίζουν καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας στο πυρέξ. Απλώνουμε μια στρώση μελιτζάνες κοντά την μια στην άλλη, φροντίζοντας να καλυφθεί το ταψί. Απλώνουμε κομμάτια μοτσαρέλα, περιχύνουμε με λίγη σάλτσα και πασπαλίζουμε λίγη παρμεζάνα απλώνουμε τις μισές φέτες ζαμπόν.
Επαναλαμβάνουμε στρώση από όλα τα υλικά τελειώνουμε με σάλτσα ντομάτας, κομμάτια μοτσαρέλα.
και τριμμένη παρμεζάνα. Τέλος πασπαλίζουμε λίγα φύλλα βασιλικού. Ψήνουμε 25-30'. Αφήνουμε να σταθεί για 14' κι έπειτα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.