Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Γλυστρίδα ή Αντράκλα



enallaktikidrasi.com
Γλυστρίδα ή Αντράκλα: Ένα αρχαίο θεραπευτικό φυτό με πλούσιες ιδιότητες - Εναλλακτική Δράση

Της Μαριάννας Ευαγγέλου – Βιοχημικός Μsc
Η γλυστρίδα, αντράκλα , τρέβλο Portulaca oleracea, βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των φυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, Α και ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA). Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας καρδιακής νόσου, προστατεύουν πιθανώς από τον καρκίνο, τις φλεγμονώδεις παθήσεις, εγκεφαλικού επεισοδίου, και να βοηθήσει στην πρόληψη της ADHD, αυτισμό, και άλλα αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά. 100 γραμμάρια φρέσκα φύλλα γλυστρίδας παρέχει περίπου 350 mg άλφα-λινολενικό οξύ, διαθέτει δηλαδή δεκαπέντε φορές περισσότερα ωμέγα-3 από ό,τι τα περισσότερα μαρούλια που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, (1320 IU / 100 g, παρέχει 44% της ΣΗΔ). Ένα φλιτζάνι (250 ml) βρασμένα φύλλα περιέχουν 90 mg ασβεστίου, 561 mg καλίου, και πάνω από 2.000 IUs της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α είναι ένα γνωστό ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό και απαραίτητη βιταμίνη για την όραση. είναι επίσης αναγκαία για τη διατήρηση και το δέρμα. Η κατανάλωση βιταμίνης Α είναι γνωστό οτι βοηθάει στην προστασία από καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας. Η Γλυστρίδα παρέχει έξι φορές περισσότερη βιταμίνη Ε από το σπανάκι και επτά φορές περισσότερη βήτα καροτίνη από τα καρότα. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη, κάλιο και φώσφορο και γλουταθειόνης.
Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη αντράκλα έχει 25 χιλιοστά του γραμμαρίου (20 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) της βιταμίνης C.Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η ριβοφλαβίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη και τα καροτενοειδή, καθώς και μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο. Επιπλέον, υπάρχουν στην γλυστρίδα δύο τύποι βηταλαϊνης αλκαλοειδείς χρωστικές ουσίες, οι κοκκινωπές βήτα-κυανίνες και οι κίτρινες βήτα-ξανθίνες. Και οι δύο τύποι χρωστικών είναι ισχυρά αντι-οξειδωτικά και έχουν βρεθεί να έχουν αντί-μεταλλαξιογόνες ιδιότητες σε εργαστηριακές μελέτες.
Τη νύχτα τα φύλλα παγιδεύουν διοξειδίο του άνθρακα, το οποίο μετατρέπεται σε μηλικό οξύ (η αρχή της όξυνσης μήλων), και, την ίδια ημέρα, το μηλικό οξύ μετατρέπεται σε γλυκόζη. Όταν η συγκομιδή γίνει νωρίς το πρωί, τα φύλλα έχουν δέκα φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μηλικό οξύ, (το μηλικό οξύ βοηθάει στην διάσπαση απο τις πέτρες στην χολή), όμως όταν η συγκομιδή γίνει αργά το απόγευμα, έχουν μια σημαντικά πιο πικάντικη γεύση.
Μισό φλιτζάνι φύλλα γλυστρίδας περιέχουν 910 mg οξαλικού οξέος, μια ένωση που εμπλέκεται στο σχηματισμό των λίθων των νεφρών. 100 g φρέσκα φύλλα περιέχουν 1,31 g οξαλικού οξέος,περισσότερο από ό, τι στο σπανάκι (0,97 g / 100 g) και μανιόκα (1,26 g / 100 g). Ως εκ τούτου, άτομα με πέτρες του ουροποιητικού συστήματος καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση γλιστρίδας και ορισμένα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των Amaranthaceae και οικογένεια Brassica. Η επαρκής πρόσληψη νερού επομένως, συνιστάται να διατηρηθεί η κανονική παραγωγή ούρων.
Η μαγειρεμένη αντράκλα μειώνει τη συνολική περιεκτικότητα σε διαλυτό οξαλικό οξύ κατά 27%. Μια αλλη ιδιότητα της γλυστρίδας είναι οτι συστέλει τα αιμοφόρα αγγεία οπότε χρειάζεται να τρώγεται με φειδώ απο τους υπερτασικούς. Η χημική της σύσταση περιλαμβάνει νοραδρεναλίνη, άλατα ασβεστίου, ντοπαμίνη, L-DOPA, μηλικό οξύ, κιτρικό οξύ, φολικό οξύ, γλουταμινικό οξύ, ασπαργικό οξύ, νικοτινικό οξύ, αλανίνη, γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Οι βητα-κυανίδες που απομονωθηκαν από την αντράκλα βελτίωσαν τα ελλείμματα γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένα ποντίκια. Μια υποκατηγορία των ομοισοφλαβονοειδών από το φυτό έδειξαν in vitro κυτταροτοξική δραστηριότητα σε τέσσερα είδη ανθρώπινων καρκινικών τύπων.
Όπως υπογραμμίζει ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων κ. Παντελής Βογιατζάκης “η χρήση της γλυστρίδας ως θεραπευτικό φυτό στην Ευρώπη, το Ιράν και την Ινδία, έχει ιστορία τουλάχιστον 2.000 ετών και πιθανότατα καταναλωνόταν ως λαχανικό πολλά χρόνια πριν. Στην αρχαία Ρώμη η γλυστρίδα χρησιμοποιείτο για θεραπεία των πονοκεφάλων και της δυσεντερίας, των σκωλίκων των εντέρων και των δαγκωμάτων από σαύρες. Βέβαια τότε δεν γνώριζαν ότι είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικά απαραίτητα για την υγειά.
Η γλυστρίδα θεωρείτο από παλαιά σαν πολύτιμο φυτό για τη θεραπεία των προβλημάτων του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος. Ανοίγει την όρεξη και έχει επουλωτικές ιδιότητες. Η διουρητική δράση της χρησιμεύει σαν ανακούφιση των ασθενειών της ουροδόχου κύστης, για παράδειγμα στη δυσκολία κατά την ούρηση. Οι γλυχρασματογενείς ιδιότητες του φυτού το καθιστούν επίσης καταπραϋντικό γιατρικό για τα γαστρεντερικά προβλήματα όπως η δυσεντερία και η διάρροια. Παλαιά στην Κρήτη καταναλώνετο ωμή με ξίδι και ήταν δροσιστική και δημοφιλής. Απαλλάσσει το συκώτι από υπεραιμία γι’ αυτό λέγανε «γλυστρίδα και νερό συκώτι δροσερό».
Επίσης, παλαιά στην Κρήτη τη συνιστούσαν στους πάσχοντες από αιμορροΐδες. Κοπανισμένη επουλώνει εγκαύματα. Για κάποιον που είναι αθυρόστομος και φλύαρος οι Κρητικοί λένε «Γλυστρίδα ’φαγες και γλυστρά το στόμα σου;». Σύμφωνα με τη διδάκτορα Ιατρικής και πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Διατροφής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ κας Άρτεμης Σιμοπούλου η μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα 3-λιπαρά οξέα, κάνει τη γλυστρίδα ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Όπως επισημαίνει η κα Σιμοπούλου στα γραπτά της “οι παραδοσιακές κοινωνίες τη χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύουν πολλά από τα προβλήματα υγείας που σήμερα καταπολεμούνται από τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι φλεγμονές, τα προβλήματα στην καρδιά, οι στομαχικές διαταραχές, ο πόνος και ο πυρετός.
Παραδείγματος χάρη, ο Θεόφραστος (372-287 π.Χ.), ο πατέρας της βοτανικής, σύστηνε τη γλυστρίδα ως φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια, το σκορβούτο, τον πονόλαιμο, τον πόνο στα αφτιά, το οίδημα στις αρθρώσεις και την ξηροδερμία…
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική τα φύλλα της χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση δειγμάτων απο εντόμα ή φίδια τσιμπήματα στο δέρμα, επούλωση πληγών, πόνους από τσιμπήματα μέλισσας, βακτηριακής δυσεντερίας, διάρροιας, αιμορροΐδες, αιμορραγία μετά τον τοκετό, και εντερική αιμορραγία. Η Γλιστρίδα είναι μια κλινικώς αποτελεσματική θεραπεία για τους στοματικούς λειχήνες.
Προσοχή: Αντενδείκνυται η χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τα άτομα με αδύναμη πέψη.
fytro.wordpress.com

αμυγδαλοτύρι


Νίκη Πλήρη Αδαμαντίδη
Έφτιαξα για πρώτη φορά αμυγδαλοτύρι. Είναι πολύ εύκολο τελικά. Η συνταγή στα σχόλια.
Μπορείτε να το φάτε είτε σε σαλάτα, όπως παλά με το τυρί φέτα, είτε να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε πίτες, σε γεμιστά λαχανικά και πολλά άλλα. Θα βρείτε ιδέες στον σύνδεσμο.

19 Μαθήματα καθημερινής σοφίας από τον Άρθουρ Σοπενχάουερ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΑΣΙΚΟΥΣ



Από τον Όμηρο στον Οβίδιο, από τον Ορλάνδο του Αριόστο μέχρι τον Ροβινσώνα Κρούσο του Ντιφόου, από την έννοια της πόλης στον Μπαλζάκ ως την έννοια της επανάστασης στ...

Από τον Όμηρο στον Οβίδιο, από τον Ορλάνδο του Αριόστο μέχρι τον Ροβινσώνα Κρούσο του Ντιφόου, από την έννοια της πόλης στον Μπαλζάκ ως την έννοια της επανάστασης στον Πάστερνακ, και από τα λεκτικά παιχνίδια του Φλωμπέρ στις φορμαλιστικές ακροβασίες του Κενώ, μια μεγάλη, πολυποίκιλη πινακοθήκη της παγκόσμιας λογοτεχνίας περνάει μπροστά από το κριτικό αλλά και συναισθηματικό μάτι του Ίταλο Καλβίνο. Στα κείμενα αυτά που εκδόθηκαν μετά το θάνατό του, ο Ιταλός συγγραφέας ξαναδιαβάζει μερικούς από τους αγαπημένους του συγγραφείς και τους αναλύει όπως μόνο αυτός ξέρει: ως συγγραφέας, αλλά και ως κριτικός και ως φιλόσοφος και ως προσεκτικός αναγνώστης που επιμένει να διαβάζει τα κλασικά λογοτεχνικά έργα με τη δική του, πρωτότυπη και συχνά αιρετική, ματιά. Προκύπτει ένα βιβλίο απολαυστικό όσο και χρήσιμο - σπάνια θα βρει ο αναγνώστης τόσα επιχειρήματα για την ανάγκη να επιστρέφουμε κάθε τόσο στους κλασικούς, τους κλασικούς κάθε εποχής και κάθε λογοτεχνικού είδους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Περιεχόμενα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΣΘΕΡ ΚΑΛΒΙΝΟ
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ
Γιατί να διαβάζουμε τους κλασικούς
Οι Οδύσσειες στην Οδύσσεια
Ξενοφώντος Ανάβασις
Ο Οβίδιος και η οικουμενική συνάφεια
Ο ουρανός, ο άνθρωπος, ο ελέφαντας
Οι εφτά πριγκίπισσες του Νεζαμί
Τιράν λο Μπλαν
Η δομή του Ορλάνδου
Τζερόλαμο Καρντάνο
Το βιβλίο της φύσης στον Γαλιλαίο
Ο Συρανό στο φεγγάρι
Ροβινσών Κρούσος, η εφημερίς των εμπορικών αρετών
Ο Καντίντ ή η ταχύτητα
Ντενί Ντιντερό, Ζακ ο μοιρολάτρης
Τζαμαρία Όρτες
Η κονιορτώδης γνώση στον Σταντάλ
Οδηγός στο Μοναστήρι προς χρήσιν των νέων αναγνωστών
Η πόλη - μυθιστόρημα στον Μπαλζάκ
Τσαρλς Ντίκενς, Ο κοινός μας φίλος
Γκυστάβ Φλωμπέρ, Τα τρία διηγήματα
Λεβ Τολστόι, Οι δύο ουσάροι
Μαρκ Τουέιν, Ο άνθρωπος που διέφθειρε το Χάντλεϊμπεργκ
Χένρι Τζέιμς, Ντέιζι Μίλερ
Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον, Η τέντα στους αμμόλοφους
Οι καπετάνιοι του Κόνραντ
Ο Πάστερνακ και η επανάσταση
Ο κόσμος είναι μια αγγινάρα
Κάρλο Εμίλιο Γκάντα, το Pasticciaccio
Εουτζένιο Μοντάλε, Ίσως κάποιο πρωί πηγαίνοντας
Ο σκόπελος του Μοντάλε
Ο Χέμινγουεϊ και εμείς
Φράνσις Πονζ
Χόρχε Λουίς Μπόρχες
Η φιλοσοφία του Ρεϊμόν Κενώ
Ο Παβέζε και οι ανθρωποθυσίες

Τι πανέμορφη migas





2.138.482 προβολές
Que lindeza migas 😍
Dá pra usar como lembrancinha de vários temas 😍🍓😍
#apaixonada
Créditos @creativemamy


Τι πανέμορφη migas 😍
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως αναμνηστικό από διάφορα θέματα 😍🍓😍
#apaixonada
Credits @creativemamy

Δελφοί: ο ΟΜφαλός της Γης και ο ΟΜφάλιος Λώρος!!!


olympospress.blogspot.com
Όλυμπος Ομάς - Όλυμπος Εφημερίδα - Όλυμπος Τηλεόραση, ΕΛΛΑΣ,…
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ήξερες ότι το Μυστικό των Δελφών είναι μέσα σου και δεν βρίσκεται μόνο στον αρχαιολογικό χώρο. Ήξερες ότι οι Δελφοί είναι Ομφαλός του Χρόνου; Ξέρεις, ωστόσο ότι ο Ομφαλός των Δελφών είναι και Ομφαλός του Κόσμου.

Αλλά τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Για να βρούμε την αληθινή σημασία των λέξεων θα ανατρέξουμε στην ετυμολογία, καθώς πρόκειται για μία ετυμολογία που έχει χάσει την αρχική έννοια, ωστόσο εξακολουθεί να είναι κρυμμένη κάτω από τις σύγχρονες λέξεις.

Δελφοί είναι μια λέξη που την χρησιμοποιούμε καθημερινά ακόμα και σήμερα. Μόνο που βάζουμε ένα -α- μπροστά και γίνεται αδελφοί.

Δελφύς σημαίνει, επίσης, μήτρα και με το -α- που δηλώνει το ομοούσιο γίνεται αδελφός, δηλαδή, ότι προέρχεται από την ίδια μήτρα.

Ο Ομφαλός τώρα προέρχεται από την λέξη ομφή που σημαίνει την θεϊκή φωνή. Μεγάλη σχέση φαίνεται να υπάρχει στο ΩΜ ή AUM που χρησιμοποιούν ευρύτερα στον βουδισμό: ένας ήχος που διώχνει την αρνητική ενέργεια από το σώμα και το χώρο σας, σύμφωνα με αυτές τις παραδόσεις.

Υποστηρίζεται ότι το ΟΜ, σχετίζεται με το ΚΟΝΞ ΟΜ ΠΑΞ και την Ενεργοποίηση της Νοητικής Ισχύος αλλά και το ΚΟΝΕΞ ΟΜΟΝ ΠΑΝΕΞ που χρησιμοποιούν οι Μάγια και φέρεται να διδάχτηκαν από αρχαίους Έλληνες που τους δίδαξαν τα Ελευσίνια Μυστήρια.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα «μυστικά», παρακολουθείστε το βίντεο που ακολουθεί από το Επανελληνισμός των Ελλήνων 3:

Δελφύς= Μήτρα-Μητέρα
Α-Δελφός, Α-Δελφή
ΟΜ-φάλιος λώρος
Δελφοί ο ΟΜφαλός της ΓΗΣ


Η Ελληνική σημασία της Γονιμότητας

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ

Ο Ευγένιος Τριβιζάς πήρε το Όσκαρ Παραμύθιου νικώντας την Disney

Μην πετάτε την παλιά σας οδοντόβουρτσα

Myrto Stamiri προς ''Χειροποίηση'' Χαλκίδας.
Μην πετάτε την παλιά σας οδοντόβουρτσα 😉



M. Michelle Poitras προς Beadwork Tips, Tricks, Q & A
Άλλος ένας τρόπος για να περάσει το νήμα σε μια βελόνα!!!

Καραμελωμένος χαλβάς Φαρσάλων


Πληροφορίες για αυτόν τον ιστότοπο
xrysessyntages.gr
Καραμελωμένος χαλβάς Φαρσάλων με καβουρδισμένο αμύγδαλο

Υλικά 4 φλ. κοφτά ζάχαρη (πολύ ψιλή κρυσταλλική) 4 φλ. νερό 2 φλ. νισεστε ή κορν φλάουρ (κοφτά) 1 φλ. ηλιέλαιο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο και κρύο (σε περίοδο εκτός νηστείας) 1 ½ φλ. αμυγδαλόψιχα (ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα) βανίλια ή κανέλα προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση Για την αυθεντική συνταγή χαλβάς Φαρσάλων, πρώτα καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα. […]
Διαφήμιση
Υλικά
4 φλ. κοφτά ζάχαρη (πολύ ψιλή κρυσταλλική)
4 φλ. νερό
2 φλ. νισεστε ή κορν φλάουρ (κοφτά)
1 φλ. ηλιέλαιο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο και κρύο (σε περίοδο εκτός νηστείας)
1 ½ φλ. αμυγδαλόψιχα (ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα)
βανίλια ή κανέλα προαιρετικά για άρωμα

Εκτέλεση
Για την αυθεντική συνταγή χαλβάς Φαρσάλων, πρώτα καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα.

Σε ταψάκι αραδιάζουμε τα αμύγδαλα χωρίς φλούδα απλωτά. Ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C, στη μεσαία σχάρα για περίπου 10′ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε ώστε να ψηθούν τα αμύγδαλα ομοιόμορφα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Κρατάμε 1 φλ. ζάχαρη για την καραμέλα και μισό φλ. ζάχαρη για το τελείωμα του χαλβά.
Σε ένα μπολ ή μεγάλη κανάτα, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (2,5 φλ.) το νισεστέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό και το λάδι (ή το λιωμένο κρύο βούτυρο) και ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά στην αρχή με κουτάλι ώστε να λιώσει καλά ο νισεστές στην βάση του μπολ. Μετά με ένα σύρμα, ανακατεύουμε 2-3 λεπτά να γίνει λείο το μείγμα των υγρών υλικών. Αν βάλετε κανέλα η βανίλια θα την προσθέσετε σε αυτό το στάδιο.
Σε βαθειά κατσαρόλα με χοντρή βάση ρίχνουμε το 1 φλ. ζάχαρη σταδιακά και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε την ζάχαρη να λιώσει να γίνει καραμέλα ανακατεύοντας όποτε είναι αναγκαίο, με λαδωμένη ξύλινη κουτάλα.
Η ζάχαρη ξεκινάει να σκουραίνει πάντα περιμετρικά, όποτε βάζοντας σταδιακά τη ζάχαρη ρίχνουμε την θερμοκρασία της και δεν προλαβαίνει να καεί η καραμέλα και να πικρίσει. Στο τέλος η καραμέλα αποκτά ωραίο χρώμα και έχει τέλεια γεύση.
Όταν η ζάχαρη λιώσει ομοιόμορφα και μετατραπεί σε καραμέλα, τότε με προσοχή προσθέτουμε τα υγρά υλικά με το νισεστέ.
Την ώρα που ρίχνουμε τα υγρά στην καραμέλα, επειδή πέφτει η θερμοκρασία της, παγώνει και σταθεροποιείται. Όμως, με το συνεχές ανακάτεμα του χαλβά στη φωτιά, θα ξαναπάρει την υγρή της μορφή και θα διαλυθεί.
Ανακατεύουμε ξανά και ξανά τον χαλβά Φαρσάλων στην κατσαρόλα, πάντα σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγα λεπτά, μέχρι να εξαφανιστεί τελείως το λάδι που κορφιάζει στην επιφάνεια του.
Τέλος, αφού ομογενοποιηθεί και γίνει λείος, τότε προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα κι απαλά ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Θα χρησιμοποιήσουμε ρηχό ταψί για πίτα, περίπου 32 ή 34 εκ. Ο χαλβάς δεν πρέπει να έχει ύψος, για να καραμελώσει ωραία η επιφάνειά του.
Αδειάζουμε το ζεστό χαλβά στο ταψί. Κουνάμε το ταψί ώστε να απλωθεί και να ισιώσει η επιφάνειά του.
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ψιλή ζάχαρη (1/2 φλ.), όλη την επιφάνεια του χαλβά.
Καίμε τη ζάχαρη με φλόγιστρο ή ψήνουμε στο γκριλ για λίγα λεπτά, τοποθετώντας τον χαλβά στην πάνω σχάρα του φούρνου, μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει η ζάχαρη.
Αφού κρυώσει καλά, κόβουμε σε κομμάτια.
Μυστικά για τον καλύτερο χαλβά Φαρσάλων
Για καλύτερο καραμέλωμα της ζάχαρης, βάζουμε λίγη ζάχαρη στην κατσαρόλα και όταν αυτή λιώσει προσθέτουμε σταδιακά σε 2-3 δόσεις, βροχηδόν την υπόλοιπη ζάχαρη ώστε να λιώσει ομοιόμορφα και να διατηρήσει ωραίο χρώμα.
Για το χαλβά Φαρσάλων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νισεστέ ή κορν φλάουερ.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο ανακάτεμα του νισεστέ με τα υγρά υλικά. Γιατί αν δεν διαλυθεί σωστά το άμυλο, τότε τα κουμπάκια θα παραμείνουν στο μείγμα αδιάλυτα.

Την ώρα που θα ρίξετε τα υγρά υλικά στην καυτή καραμέλα επειδή πέφτει θερμοκρασία της αυτή παγώνει και σταθεροποιείται. Σιγά-σιγά όμως με την θερμοκρασία της κατσαρόλας που ξανανεβαίνει και το συνεχές ανακάτεμα το μείγμα γίνεται πάλι ομοιόμορφο.
Ο ατμός που σχηματίζεται την ώρα που θα προσθέσετε τα υγρά στην καραμέλα, θέλει πολλή προσοχή. Καλύτερα να φοράτε το γάντι της κουζίνας για να μην καείτε από τον ατμό
Ο χαλβάς Φαρσάλων, πρέπει να πήξει όταν ακόμη είναι στην κατσαρόλα.

Ο χαλβάς Φαρσάλων είναι έτοιμος, όταν ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και γίνει μία σφιχτή κολλώδης μάζα.
Η καραμελωμένη επιφάνεια του χαλβά Φαρσάλων είναι ότι καλύτερο. Για να καραμελώσετε το χαλβά Φαρσάλων έχετε δύο επιλογές. Ή αφού πασπαλίσετε με τη ζάχαρη να καραμελώσετε τη ζάχαρη στην επιφάνεια του χαλβά με φλόγιστρο όπως στην κρεμ μπρουλέ, ή να βάλετε το ταψί στο φούρνο κάτω από το γκριλ ώστε με τη ζέστη να λιώσει η ζάχαρη που πασπαλίσατε και να καραμελώσει η επιφάνεια.
argiro

Θαύμα Ταξιάρχη

Δημοφιλείς αναρτήσεις