Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Αγκινάρες





Οι αγκινάρες (Cynara cardunculus) έχουν περισσότερη θρεπτική αξία όταν αποχυμώνονται παρά όταν μαγειρεύονται. Περιέχουν Κάλιο, Σίδηρο, Ιώδιο και Φώσφορο, καθώς και βιταμίνε...


της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή Βιολόγος, medlabnews.gr
Οι αγκινάρες έχουν περισσότερη θρεπτική αξία όταν αποχυμώνονται παρά όταν μαγειρεύονται. Περιέχουν Κάλιο, Σίδηρο, Ιώδιο και Φώσφορο, καθώς και βιταμίνες Α και Β.
Η αγκινάρα (Cynara cardunculus, Κυνάρα η καρδονίσκη ή αλλιώς Κυνάρα η κάκτος) είναι πολυετές λαχανικό της οικογένειας των Αστεροειδών (Asteraceae). Αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου, ύψους περίπου 1,5 μ. Με σχήμα που παραπέμπει σε «αρματωμένο πολεμιστή», η αγκινάρα είναι φυτό ιθαγενές της Αφρικής, καλλιεργείται, όμως, σε πολλά μέρη του σύγχρονου κόσμου σε θέσεις προφυλαγμένες από το δυνατό ψύχος και εδάφη χωρίς πολλή υγρασία. Η ρίζα της αγκινάρας είναι πασσαλώδης και προχωρεί βαθιά στο έδαφος.

Τα φύλλα της είναι μεγάλα με βαθιές σχισμές, χρώμα γκριζωπό στο κάτω μέρος και το στέλεχος της είναι μακρύ με διακλαδώσεις. Πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες κατά την άνοιξη ή το φθινόπωρο ενώ ο βλαστός της ξεραίνεται το καλοκαίρι.





Από το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική το άνθος, που έχει σχήμα σφαιρικό, λίγο μακρύ και σαρκώδες. Μαγειρεύεται αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, ενώ στην Κρήτη τρώγεται και ωμή με λεμόνι, πολύ νόστιμη και «ειδικός» μεζές για τσικουδιά.




Μέση Διατροφική Ανάλυση 100 γραμμάρια Φρέσκιας Αγκινάρας (Cynara scolymus)

(Πηγή : USDA National Nutrient data base)
Συστατικό

% ΤΗΣ ΣΗΠ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 
47kcal
2%
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 
10,51 γρ. 
8%
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ 
3,27 γρ. 
6%
ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΑΡΑ
0.15 γρ. 
0,50%
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
5,4 γρ. 
14%
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ
68μg
17%
ΝΙΑΣΙΝΗ 
1.046 mg 
6.5%
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ 
0,338 mg
7%
ΠΥΡΙΔΟΞΙΝΗ
0.116 mg 
9%
ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ
0.066 mg 
5%
ΘΕΙΑΜΙΝΗ
0.072 mg 
6%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C 
11.7 mg
20%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α
13IU
0,50%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε
0.19 mg
1%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ 
14,8 μg 
12%
ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ
ΝΑΤΡΙΟ
94 mg
6%
ΚΑΛΙΟ 
370 mg
8%
ΜΕΤΑΛΛΑ
ΑΣΒΕΣΤΙΟ
44 mg
4%
ΧΑΛΚΟΣ
0,321 mg
27%
ΣΙΔΗΡΟΣ
1,28 mg
16%
ΜΑΓΝΗΣΙΟ
60 mg
15%
ΦΩΣΦΟΡΟΣ
90 mg
13%
ΣΕΛΗΝΙΟ
0,2 μg 
< 0,5%
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ 
0,49 mg 
4,50%
ΦΥΤΟΧΗΜΙΚΑ
β-ΚΑΡΟΤΕΝΙΟ 
8 μg

ΛΟΥΤΕΙΝΗ - ΖΕΑΞΑΝΘΙΝΗ 
464 μg






Χάρη στην κυναρίνη και ένα άλλο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σιλυμαρίνη, οι αγκινάρες είναι πολύ ωφέλιμες για το συκώτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν ακόμη και να αναγεννήσουν τον ηπατικό ιστό. Οι αγκινάρες εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική ως θεραπεία για παθήσεις του ήπατος και οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πλέον την ορθή αυτή χρήση.
Οι αγκινάρες βοηθούν το πεπτικό σύστημα. Είναι ένα φυσικό διουρητικό, που βοηθά την πέψη και τη βελτίωση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, αλλά και στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων. Είναι καλό να την προτιμούν άτομα που υποφέρουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή δυσπεψία αφού η κυναρίνη που περιέχει βοηθά στην αποτελεσματικότερη πέψη των λιπών και απορρόφηση των βιταμινών από το φαγητό μας.
Η αγκινάρα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη, ή με άλλους μηχανισμούς. Είναι λοιπόν ιδανικές για άτομα με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση. Είναι επίσης διουρητική, γι' αυτό είναι καλό και για όσους έχουν πέτρες στα νεφρά. Δυστυχώς όμως όχι για τους νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση, γιατί περιέχει υψηλή ποσότητα Καλίου.

Είναι τονωτική, αντιγηραντική και βοηθάει ιδιαίτερα στη μετεγχειρητική αναιμία.

Πολλοί αναφέρουν ότι η αγκινάρα είναι εξαιρετικά ευεργετική και μάλιστα προστατεύει τον άνθρωπο από τον διαβήτη.

Βοηθάει πολύ σε περιπτώσεις αρθριτικών και ρευματισμών και ιδιαίτερα το ζουμί από βραστές αγκινάρες είναι εξαιρετικό για τις αιμορροΐδες (όταν πίνεται με πολύ λάδι και λίγο αλάτι)

Χάρη στις θετικές επιπτώσεις της αγκινάρας στο ήπαρ, πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι οι αγκινάρες θεραπεύουν τον πονοκέφαλο μετά το ποτό, ιδιαίτερα τα φύλλα τους.
Έχει αποδειχθεί ότι τα συστατικά στα φύλλα αγκινάρας μειώνουν τη χοληστερόλη. Αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL) και μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL).
Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Μια μεσαία αγκινάρα έχει περισσότερες φυτικές ίνες από ό, τι ένα φλιτζάνι αποξηραμένα δαμάσκηνα.

Έρευνες έδειξαν ότι πολυφαινόλες όπως η κερκετίνη και η ρουτίνη δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και ορισμένων τύπων λευχαιμίας.

Οι αγκινάρες είναι μια ασφαλής και υγιεινή επιλογή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καλό είναι οι μητέρες που θηλάζουν ΝΑ ΜΗΝ τρώνε αγκινάρες γιατί η Κυναρίνη μπορεί να προκαλέσει εμετούς και κολικό στο παιδάκι. Επίσης, είναι σημαντικό οι έγκυες γυναίκες να πλένουν τις αγκινάρες τους πριν τις φάνε. Μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια και παράσιτα που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες που μεταδίδονται με τρόφιμα όπως τοξοπλάσμωση και λιστερίωση σύμφωνα με το FDA και την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης.




Όλα τα οφέλη της αγκινάρας, υπάρχουν όσο αυτή είναι φρέσκια. Όταν μπαίνει στην κατάψυξη ή γίνεται τουρσί, δεν έχει καμία αξία.

Όταν μαγειρεύονται χάνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της θρεπτικής τους αξίας. Το τρυφερό μέρος τους είναι τρυφερό και μπορεί να φαγωθεί ωμό.





Θεραπευτική χρήση:

Χρησιμοποιούμε τα φύλα της αγκινάρας: Βράζουμε 100 γρ. σε ένα λίτρο νερού. Δυστυχώς το ζουμί της είναι αρκετά πικρό, αλλά είναι σημαντικό να το πιείτε σκέτο και μετά μένει μια ευχάριστη αίσθηση στο στόμα. Πίνουμε ένα φλιτζάνι την ημέρα με άδειο στομάχι.

Φάτε την ωμή.
Εάν βρείτε baby αγκινάρες είναι τόσο τρυφερές που μπορείτε να τις καταναλώσετε χωρίς να τις μαγειρέψετε, προσθέστε λίγο λεμόνι και ελαιόλαδο και είναι έτοιμες.



Μουσικά ταξίδια

Χαλαρωτική μουσική για απελευθέρωση άγχος


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

το κρεμμύδι προστατεύει από 4 είδη καρκίνου!

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Το βάζουμε κάθε μέρα στο τραπέζι μας, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι τους προστατεύει όσο λίγες τροφές από 4 διαφορετικά είδη καρκίνου. Είτε στην…
olasimera.gr

Το βάζουμε κάθε μέρα στο τραπέζι μας, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι τους προστατεύει όσο λίγες τροφές από 4 διαφορετικά είδη καρκίνου.
Είτε στην παραδοσιακή ελληνική σαλάτα, είτε μέσα στο φαγητό, είτε και στο (επίσης παραδοσιακό) ελληνικό σουβλάκι, το κρεμμύδι αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής μας.
Γνωρίζατε, όμως, ότι το κρεμμύδι προστατεύει από τέσσερα είδη καρκίνου;
Γενικότερα, τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των “allium» έχουν μελετηθεί εκτενώς σε σχέση με τον καρκίνο, ιδίως εκείνων του στομάχου και του παχέος εντέρου.
Οι ευεργετικές και προληπτικές τους ιδιότητες είναι πιθανό να οφείλονται εν μέρει στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε οργανικές ενώσεις του θείου. Αν και ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο αυτές οι ενώσεις αναστέλλουν τον καρκίνο είναι άγνωστες, οι ειδικοί υποθέτουν ότι συμβάλλουν στην αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών όγκων και στην μετάλλαξη, εξέλιξη και πρόληψη της δημιουργίας ελευθέρων ριζών.
Διαφήμιση
Τα κρεμμύδια, ειδικότερα, είναι μια καλή πηγή της ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης C που βοηθά ακόμα πιο πολύ στην καταπολέμηση του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.
Δείτε τα τέσσερα είδη καρκίνου από τα οποία προστατεύει το κρεμμύδι Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών (όπως αυτές που περιέχει το κρεμμύδι) από όλα τα φρούτα και τα λαχανικά συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Καρκίνος του προστάτη: Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute, οι ερευνητές διερεύνησαν την σχέση μεταξύ της πρόσληψης allium λαχανικών και του καρκίνου του προστάτη. Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με υψηλότερη πρόσληψη τέτοιου τύπου λαχανικών είχαν αισθητά χαμηλότερο κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου του προστάτη.
Καρκίνος του οισοφάγου και του στομάχου: Η πρόσληψη allium λαχανικών έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι είναι αντίστροφα ανάλογη με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου.
Αρκετές έρευνες επάνω σε ανθρώπους έχουν καταδείξει τις πιθανές προστατευτικές επιδράσεις της κατανάλωσης allium λαχανικών, αλλά και έρευνες σε πειραματόζωα έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα στην μείωση των καρκινικών όγκων μετά τη χορήγηση ενώσεων από allium λαχανικά.
Πηγή

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Agios Stefanos, one of the most photogenic beaches on Kos

Κοσμικά ή απομονωμένα, με καταπράσινα νερά και βουνά, ιστορικά ή παραδοσιακά, τα στολίδια του πελάγους σας υπόσχονται ονειρεμένες διακοπές
discovergreece.com


Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Επτάνησα, Κρήτη, Σποράδες, νησιά του Βορείου Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού Κοσμικά ή απομονωμένα, με υπέροχες παραλίες και βουνά, τα ελληνικά νησιά σας υπόσχονται ονειρεμένες διακοπές.
Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη, Σκιάθος, Ρόδος, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος: από την μία άκρη του πελάγους έως την άλλη, τα ελληνικά νησιά αποτελούν τον ιδανικό τόπο διακοπών. Δεν είναι μόνο τα καταπράσινα νερά και οι ειδυλλιακές παραλίες που έχουν κάνει τις διακοπές στα ελληνικά νησιά πολυπόθητο όνειρο. Δεν είναι το φως που λούζει το πέλαγος, δεν είναι η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ή η γνήσια φύση. Είναι η μοναδική εμπειρία που βιώνει ο καθένας προσωπικά σε αυτές τις μικρές οάσεις που θα βρείτε στην Ελλάδα.
Ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα στην Οία της Σαντορίνης, που θα ζωγραφίσει ροζ τον ορίζοντα μπροστά σου. Ένα ξημέρωμα στη Μικρή Βενετία της Μυκόνου, που θα σας βρει εξαντλημένο από τη διασκέδαση. Μια στιγμή απόλυτης πολυτέλειας με θέα στο πέλαγος από τη σουίτα σας στην Ελούντα της Κρήτης. Μια βόλτα στο παρελθόν στην Παλιά Πόλη της Ρόδου και στην αρχοντική Κέρκυρα. Μια μικρή «αρχοντική» απόδραση δίπλα στην Αθήνα, στα νησιά του Αργοσαρωνικού - Ύδρα, Σπέτσες, Αίγινα, Πόρο. Μια αποστολή, για να ανακαλύψετε τα κρυφά ανεξερεύνητα «διαμάντια», από την Ανάφη, την Κίμωλο και το Καστελόριζο μέχρι τη Σύμη, την Αλόννησο, τη Σαμοθράκη και τους Παξούς.
Και φυσικά, μια ιστιοπλοϊκή εξερεύνηση στα νησιά του Αιγαίου, που θα σας αποκαλύψει το μεγαλείο του. Στις διάσημες Κυκλάδες με τις ολόλευκες Χώρες και στις εναλλακτικές Μικρές Κυκλάδες της απομόνωσης. Στα Δωδεκάνησα, που θα συναντήσετε νησιά μέσα στο πράσινο και μικρούς παραδείσους πολυτέλειας -όπως την Πάτμο και τη Σύμη-  αλλά και θεματοφύλακες της παράδοσης, όπως την Κάλυμνο, την Κάρπαθο, την Αστυπάλαια.
Εμπειρίες που ολοκληρώνονται με τα χαμόγελα των ντόπιων, τη φιλοξενία και τα γαστρονομικά τοπικά θαύματα της μεσογειακής κουζίνας, αλλά και με δραστηριότητες στην ελληνική φύση, στον βυθό, στα κύματα και στα βουνά.

συνέχεια  https://www.discovergreece.com/el/greek-islands

Πρωτεύουσα των Ελλήνων

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

yiorgosthalassis.blogspot.com

 σχόλιο Καλλιόπη : Ο πόλεμος δεν τελείωσε ο Βασιλιάς μας σκοτώθηκε δεν παραδόθηκε. Γρηγορείτε και προσεύχεσθε.

Ελληνορθόδοξος
Είμαστε η μόνη χώρα του κόσμου που η πρωτεύουσά της είναι κατεχόμενη.
Πρωτεύουσα των Ελλήνων ΔΕΝ είναι η Αθήνα, αλλά η Κωνσταντινούπολη.
Η Αθήνα - πέρα από την πολιτιστική ακτινοβολία της κατά την κλασική περίοδο - δεν μπόρεσε ποτέ να ενώσει πολιτικά τους Έλληνες.
Η Βασιλεύουσα Πόλη του Κωνσταντίνου όμως υπήρξε το πολιτικό κέντρο ολοκλήρου του Ελληνισμού για 1100 χρόνια.
Η Βασιλεύουσα, η Πόλη των Πόλεων, η χιλιοτραγουδισμένη και η χαρά όλων των Ελλήνων απανταχού της Γης !!!

Τίποτα λοιπόν δεν τελείωσε !!!

ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ
Από το forum του Έκτακτου Παραρτήματος

Εμβατήριο της Σμύρνης

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Maria Pappa.


-1:39
Maria Pappa
Εμβατήριο της Σμύρνης,
έναν αιώνα μετά την καταστροφή.....
Το μεγαλείο της "πονεμένης Ρωμηοσύνης".
Ο Σολωμός,ο Λιάρος και οι Μανιάτες, στην Ιερή Πόλη.

πως θα ΞEΧΩΡIΖEΤE τα ΜEΤAΛΛAΓΜEΝA από τα ΦΥΣIΚA…

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Τα μεταλλαγμένα, κατά κανoνα, εiναι πιo… Eνώ δεν υπάρχoυν σαφεiς oδηγiες για τo πως θα ξεχωρiζετε τα μεταλλαγμένα φρoύτα και λαχανικά απo τα μη μεταλλαγμένα,…
linelife.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις