medlabgr.blogspot.com
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr iatrikanea
Η λεμονιά είναι
μικρό αειθαλές δέντρο που ανήκει στα εσπεριδοειδή και το ύψος του
φτάνει τα 5-6 μέτρα. Η λεμονιά προέρχεται από την περιοχή της Κίνας ή
των Ινδιών. Τα φύλλα της είναι ωοειδή. Τα λουλούδια της είναι άσπρα και
μυρίζουν αρκετά έντονα. Οι καρποί, τα λεμόνια (που είναι ρόγα), όταν
ωριμάζουν έχουν χρώμα κίτρινο, ενώ το σχήμα τους είναι ωοειδές ή
μακρουλό και το μέγεθός τους εξαρτάται από την ποικιλία. Όλα όμως
καταλήγουν σε μικρότερη ή μεγαλύτερη θηλή.
Ο
καρπός αποτελείται από το περικάρπιο, που είναι κίτρινο και περιέχει
αρωματικό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Αιθέριο
έλαιο περιέχουν και τα φύλλα. Η σάρκα του καρπού είναι ξινή κι
αρωματική.
Ο
χυμός του λεμονιού περιέχει μεγάλη ποσότητα από Βιταμίνες και κυρίως
βιταμίνη C. Παλιότερα τον χυμό του λεμονιού τον χρησιμοποιούσαν σαν
αντισκορβουτικό.
Πέρα από την βιταμίνη C περιέχει σε
βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, το λεμόνι αποτελεί μια μικρή διατροφική
έκπληξη, πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αρκεί να αναφέρουμε,
πως κάθε λεμόνι πέρα από τις σημαντικές βιταμίνες, που περιέχει, είναι
πλούσιο και σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κάλιο, και ανόργανα άλατα όπως
το ασβέστιο , φώσφορο, μαγνήσιο, πυρίτιο, ασβέστιο καθώς και σε
μεταλλικά άλατα.
Ο
χυμός του, αποτελεί μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη για τον οργανισμό,
καθώς πέρα από την απαραίτητη νοστιμιά, που χαρίζει σε ορισμένα
«αδιάφορα» φαγητά, κυρίως θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε μια σειρά
ασθενειών και λοιμώξεων.