Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Χαρούπι η σοκολάτα των φτωχών


 
Χαρούπι << η σοκολάτα των φτωχών >>.
Η χαρουπιά είναι δέντρο μακρόβιο, καλλιεργείται στη Μεσόγειο κυρίως στην Κρήτη, συνήθως σε περιοχές με ήπιο και ξηρό κλίμα και φτωχό υπέδαφος. Η αξία της αναγνωρίστηκε από τους Έλληνες, οι οποίοι έφεραν την καλλιέργειά της από τη Μέση Ανατολή (Συρία, Παλαιστίνη).
Στην Κρήτη έχουν βρεθεί κάρβουνα χαρουπιάς σε στρώματα Υστερομινωικής Εποχής. Σύμφωνα με τον Θεόφραστο στην εποχή του, το δέντρο φυόταν στη Συρία, στην Ιωνία, όπου ονομαζόταν «κερωνία». Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές η εξημέρωση του δέντρου έγινε τα ρωμαϊκά χρόνια. Στη Ρώμη πρέπει να έφτασε μέσω της Ελλάδας, όπως προκύπτει από τη λατινική ονομασία Siliqua graeca (ελληνικός λοβός). Έχει φλοιό καστανόφαιο, λεπτό, κόμη πυκνή, συνήθως σφαιρική, φύλλα πτερωτά βαθυπράσινα και γυαλιστερά από πάνω, ωχροπράσινα από κάτω, άνθη με βαριά οσμή, χωρίς πέταλα. Ο καρπός της χαρουπιάς είναι λοβός πεπλατυσμένος. Τα χαρούπια είναι μακριά, στριφτά και σκληρά πράσινου χρώματος όταν είναι άγουρα και ξυλώδη εξωτερικά ,καστανού χρώματος όταν είναι ώριμα. Η σάρκα του ώριμου καρπού περιβάλλει μέχρι και είκοσι καστανόχρωμα και πολύ σκληρά φακοειδή σπέρματα, διατεταγμένα κατά μήκος του. Είναι σακχαρώδης και έχει ευχάριστη, γλυκιά γεύση.
Το χαρούπι είναι υπερτροφή με μεγάλη διάρκεια ζωής και αξιόλογα προϊόντα, όπως το χαρουπόμελο, το χαρουπάλευρο και η χαρουμπία. Γνωστό ως «η σοκολάτα των φτωχών», έσωσε τον πληθυσμό της Κρήτης από τον λιμό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και συνιστά εναλλακτική επιλογή καλλιέργειας στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Άλλες ονομασίες του είναι Χαρούπι της Κρήτης, Χαρουπιά, Κερατέα, Ξυλοκερατιά, Ξυλοκέρατα, Κερωνία, Σοκολάτα των Φτωχών, Σοκολάτα της Κρήτης, Κατσούνια, Ζαχαροχάρουπα.
Στην Κρήτη χαρουπιές συναντάμε σε όλους τους νομούς του νησιού, σε βουνοπλαγιές, σε χαράδρες, ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και στο μοναδικό χαρουποδάσος της Μεσογείου, στις Τρεις Εκκλησιές, νότια του νομού Ηρακλείου. Χαρουπιές συναντάμε φυτεμένες και μέσα στις μεγάλες πόλεις, η φυλλωσιά του δέντρου απορροφά την ηχορύπανση των αυτοκίνητων.
Τα προϊόντα από χαρούπι, όπως το παξιμάδι, το ψωμί, οι ντάκοι (κριθάρι, χαρούπι), το χαρουπόμελο, η χαρουμπία, το παστέλι και η ρακή, χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως την κρητική διατροφή. Χάρη στον πλούσιο διατροφικά σακχαρώδη πολτό τους, τα χαρούπια αποτελούν βασικό συστατικό στη διατροφή των εκτρεφόμενων ζώων. Αιώνες τώρα, χρησιμοποιούνται κυρίως στη διατροφή ιδιαίτερα των μηρυκαστικών, των πτηνών, χοίρων, αλόγων και γαϊδουριών.
Η χαρουμπία ανήκει στην οικογένεια των σερμπετιών, των βυζαντινών αναψυκτικών που εξελίχθηκαν από τους Οθωμανούς. Το ποτό από σιρόπι χαρουπιού και δροσερό νερό είναι μέχρι σήμερα διαδεδομένο στην Αίγυπτο, τον Λίβανο και τη Συρία. Χαρουμπία ονομάζεται το μείγμα χαρουπόμελου και νερού αλλά και το αναψυκτικό γλύκισμα από χαρουπόμελο. Μάλιστα επί Τουρκοκρατίας πλανόδιοι πωλητές της χαρουμπίας ήταν οι Αφρικανοί που ζούσαν στην Κρήτη. Το χαρουπόμελο παρασκευάζεται με κομμένους και ελαφρά κοπανισμένους ώριμους λοβούς ή λοβούς και σπόρους, οι οποίοι, αφού βράσουν για λίγο, παραμένουν για ένα εικοσιτετράωρο στο νερό. Μετά σουρώνονται και αρκεί να σιγοβράσει το νερό μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
Στο παρελθόν κατά την περίοδο της συγκομιδής, οι καλλιεργητές μετακινούνταν στα χωράφια με τις χαρουπιές, όπου παρέμεναν μέχρι το τέλος της συγκομιδής. Έτρωγαν και κοιμούνταν όλοι μαζί. Μετά τη συγκομιδή ακολουθούσε γιορτή με παραδοσιακά όργανα (λύρα ή βιολί και λαούτο), τραγούδι και χορό.
Σήμερα η κοινότητα των καλλιεργητών του χαρουπιού στην Κρήτη προσαρμόζεται συνεχώς στις απαιτήσεις των νέων τεχνολογιών σε σχέση με την παραγωγή χαρουπιού. Ενώ στις μεταπολεμικές δεκαετίες η παραδοσιακή καλλιέργεια του χαρουπιού έτεινε να εγκαταλειφθεί, σήμερα ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος, διότι δεν απαιτεί επίπονη εργασία και επισφαλείς επενδύσεις. Επίσης, η οικονομική της απόδοση βρίσκεται σε συνεχή άνοδο. Η αναγνώριση της διατροφικής αξίας του χαρουπιού συμβάλλει πλέον στην ενίσχυση και ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας του στοιχείου στο πλαίσιο των αγροδιατροφικών παραδόσεων της Κρήτης.

Μπράβο στα παιδιά!

 

Μπράβο στα παιδιά!

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020

3ο Πανελλήνιο Βραβείο για το Γυμνάσιο Χανδρά στον Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

 

3ο Πανελλήνιο Βραβείο για το Γυμνάσιο Χανδρά  στον Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών 

Κόντρα στη δύσκολη συγκυρία των ημερών του Covid 19, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Χανδρά  συνεχίζουμε, κερδίζοντας το 3ο βραβείο στον 1ο πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Ο Διαγωνισμός  με τίτλο: «Διαστημικές Εικόνες & Καλλιτεχνικές εκφράσεις 2019-2020» αποτελείται από τρία μέρη.

 Αρχικά οι μαθητές μας εκπόνησαν μία εργασία  με τίτλο: «Η διαστημική μας γειτονιά: από τη μυθολογία στη σύγχρονη επιστήμη». Στη συνέχεια, ζωγράφισαν πίνακες που εμπνεύστηκαν από τις γνώσεις που αποκόμισαν και τέλος,έκαναν την παρουσίαση εξ αποστάσεως την Κυριακή 15.11.2020 μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

 

Οι μαθητές


Α τάξης   

Αγκιναρασταχάκης Νικόλας 

Μοζάκη Στεφανία

 

Β τάξης

Ζαφειράκη Νικολέτα

Ζερβάκης Μιχάλης

Κοντολαιμάκη Βάλια

Κουνδουράκη Πρασκευή

 

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί

Παπαδάκη Μαρία ΠΕ04.05 MSc Γεωλόγος  

Χρηστάκη Αγγελική ΠΕ06 MEd Αγγλικής

Μεσίγκου Κατερίνα ΠΕ 08 Εικαστικός

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς.

 


Η διευθύντρια

Χρηστάκη Αγγελική    

Εκπαιδευτικός ΠΕ06 MEd

            


Ένωσης Ελλήνων Φυσικών 

https://www.eef.gr/articles/mathitikes-ergasies-pou-brabeytikan-ston-diagwnismo-diastimikes-eikones-kai-kallitexnikes-ekfraseis-2019-2020 

ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ - Η ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ - Η ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ - Η ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ – H Ιστορία του Μεγαλοπρεπή Ναού 

 

Της Ιωάννας Σφακιανάκη 

25 Νοέμβρη. Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή για τη Σητεία και του Σητειακούς. Γιορτάζει η Πολιούχος της Σητείας, η Αγία Αικατερίνη. Ο μεγαλόπρεπος ναός της Αγίας δέσποζε της νέας πόλης ως σύμβολο του νέου ξεκινήματός της, όπως η Καζάρμα συμβόλιζε το ένδοξο παρελθόν της


. «Ανέγερσις εκ θεμελίων ναού Αγίας Αικατερίνης (1890-99)» αναφέρει στα "Απομνημονεύματα" του ο θεμελιωτής Επισκόπος Αμβρόσιος Σφακιανάκης στη σελίδα 99, και όπως καταλαβαίνουμε κράτησε 9 όλόκληρα χρόνια η κατασκευή της. https://vrachassi.blogspot.com/2019/11/h.html

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Η τοξικότητα των μαγειρικών σκευών

Η τοξικότητα των μαγειρικών σκευών
www.ftiaxno.gr
 

Μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο και ίνοξ-

Είναι ασφαλή;

Διώξτε από την κουζίνα σας τα σκεύη από αλουμίνιο για μαγείρεμα ή απόθεση τροφών, χυμών, λαδιού, γάλακτος, γιαούρτης, καθώς και τα σκεύη από πλαστικό.
Το αλουμίνιο όταν έλθει σε έποψη με τα οξέα των τροφών διαλύεται και όταν περάσει στην κυκλοφορία (στο αίμα), πήζει και καταστρέφει ερυθρά αιμοσφαίρια και κύτταρα και προκαλεί συσσώρευση των ερυθρών αιμοσφαιρίων κατά πατούδες, που δεν μπορούν να περάσουν από τα τριχοειδή αγγεία και έχουμε για αποτέλεσμα χρόνια κακή κυκλοφορία, κρύα χέρια και κρύα πόδια. Καρκίνος, παραμορφωτική αρθρίτιδα και άλλες εκφυλιστικές αρρώστιες, λένε ορισμένοι ερευνητές ότι οφείλονται στη χρήση μαγειρικών σκευών από αλουμίνιο. Τα πλαστικά δε σκεύη περιέχουν τοξικές ουσίες.

Ο Άγγλος χημικός εδαφολόγος KEENS απέδειξε ότι ή δράση χημικών λιπασμάτων, καθιστά διαλυτές ορισμένες συνθέσεις αλουμινίου στο έδαφος πού φυσιολογικά είναι αδιάλυτες. Και αυτές οι ενώσεις αλουμινίου στη διαλυτή πια μορφή τους απορροφούντε αμέσως από τα φυτά, δένδρα, λαχανικά, χόρτα - κτηνοτροφές.
Ο KEENS υποστηρίζει ότι το αλουμίνιο είναι μια από τις αιτίες του καρκίνου και των άλλων εκφυλιστικών ασθενειών. Κατά τον KEENS οι ιστοί μπορούν να κρατήσουν το αλουμίνιο επί σειρά ετών και συμπτώματα της δηλητηριάσεώς του να φανούν ακόμη και μετά 15 και 20 χρόνια από τότε που το πρόσωπο εξετέθη στη δηλητηρίαση από αλουμίνιο, είτε από τη χρήση σκευών από αλουμίνιο είτε από τις ανωτέρω διαλυτές πια ενώσεις αλουμινίου του εδάφους.

Αποφύγετε κάθε μεταλλικό σκεύος για μαγείρεμα και απόθεση τροφών ή νερού. Χρησιμοποιείστε τρίφτη γυάλινο, στριφτήρι γυάλινο, κουτάλα που ανακατεύει το φαγητό ξύλινη, κουτάλα για κένωση του φαγητού από εμαγιέ και γενικά αποφεύγετε κάθε επαφή μετάλλου και προ παντός αλουμινίου με την τροφή.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΚΕΥΗ από άθραυστο γυαλί : Πιρέξ, ή πορσελάνη, ή εμαγιέ, ή πήλινα, ή ανοξείδωτο χάλυβα — STAINLESS STEEL. Η φράση αυτή είναι χαραγμένη πάνω στο σκεύος. Το αλουμίνιο είναι δηλητήριο στον οργανισμό.

Η τοξικότητα των ανοξείδωτων σκευών

Αν όμως επιμένεις να χρησιμοποιείς κατσαρόλα από στέϊνλες στήλ, απόφευγε αυστηρά να μαγειρεύεις σ’ αυτή την κατσαρόλα τροφές που περιέχουν οξαλικό οξύ, όπως σπανάκι, λάπατα, σινάπια, πιπεριές, ρούμπαρντ κλπ., γιατί οι κατσαρόλες αυτές περιέχουν ένα ποσοστό χρωμίου, που είναι υποπροϊόν του αλουμινίου και αυτό διαλύεται όταν έρθει σε επαφή με τροφές που περιέχουν οξαλικό οξύ, και είναι δηλητήριο για το σώμα.

Γιατί τα ρούμπαρντ κυρίως, άλλα και το σπανάκι και οι πιπεριές κατά μικρότερο βέβαια λόγο, περιέχουν οξαλικό οξύ που ενώνεται με το ασβέστιο του σώματος σε αδιάλυτες ενώσεις που αποτίθενται ως πέτρες πιά στην κύστη και σε άλλα μέρη του σώματος.

Σημείωση...
Το οξαλικό οξύ είναι απαραίτητο στον οργανισμό.... το αμαγείρευτο οξαλικό οξύ που δεν μεταβάλετε μοριακά με το μαγείρεμα και είναι ακίνδυνο για τον οργανισμό και δεν δημιουργεί τα ανωτέρω προβλήματα...

Διαβάστε ακόμη:Τοξικά βαρέα μέταλλα alzheimer άνοια

 

Οι κορυφαίοι Πιλότοι του Κόσμου είναι Έλληνες!


Οι κορυφαίοι Πιλότοι του Κόσμου είναι Έλληνες! Δείτε την απίστευτη Απογείωση του δεξιοτέχνη...Οι κορυφαίοι Πιλότοι του Κόσμου είναι Έλληνες! Δείτε την απίστευτη Απογείωση του δεξιοτέχνη...

livetvgr.com

https://www.livetvgr.com/mini-ntokimanter/%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%ce%b1%ce%af%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%b9

με φαντασία και μεράκι ....

105 χρονών


Η Παρθένα Σαχινίδου, Πόντια 1ης γενιάς και 105 χρονών, μας αφηγείται...


Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια

Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε τα χέρια θα περάσουμε στους ώμους παλιά τραγούδια για να θυμηθούμε ονόμα...

 

δαντέλες και όχι μόνο...

Imagens Delicadas
πρόσθεσε 37 νέες φωτογραφίες στο άλμπουμ: Barrinhas — 

https://scontent.fath5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/13015359_1029145957132103_1051383790852896976_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=3&_nc_sid=cdbe9c&_nc_ohc=JxIA5wS-UwQAX9mt7Eg&_nc_ht=scontent.fath5-1.fna&oh=49ea25b226c2987da089d1e52570c50d&oe=60546B6F
+34

Μωσαϊκό: Δικαίαρχος

Μωσαϊκό: Δικαίαρχος: http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/11/dikaiarxos-enas-arxaios-messhnios-filosofos-kai-gewgrafos.html 7 Νοεμβρίου Δικαί...


Δημοφιλείς αναρτήσεις