H διατροφή μας επηρεάζει το DNA !
Τελευταίες
έρευνες δείχνουν ότι η τροφή μας θα μπορούσε να επηρεάσει ενδότερα
κυτταρικά κέντρα, καθορίζοντας έτσι τη γενετική έκφραση.
Η
μελέτη που έγινε από τον Chen Yu Zhang του Πανεπιστημίου Nanjing στην
Κίνα, «μιλάει» για μεταφορά microRNA μεταξύ φυτών και ζώων. Τα microRNAs
που είναι μικρές ακολουθίες νουκλεοτιδίων, είναι τα δομικά στοιχεία του
γενετικού υλικού.
Παρά το γεγονός ότι τα microRNAs δεν κωδικοποιούν
πρωτεΐνες, αποτρέπουν όμως συγκεκριμένα γονίδια να εκδηλωθούν όσον
αφορά στις πρωτεΐνες που κωδικοποιούν.
Σύμφωνα με το μοντέλο της διπλής έλικας το μόριο του DNA παρουσιάζεται με τα ακόλουθα τρία βασικά χαρακτηριστικά:
Αποτελείται από δύο πολυνουκλεοτιδικές αλυσίδεςσε μορφή δύο αντιτακτών κλώνων που σχηματίζουν δεξιόστροφη διπλή έλικα.
Οι
αζωτούχες βάσεις (ή πρωτεϊνικές) κάθε κλώνου είναι κάθετες ως προς τον
άξονα του μορίου και προεξέχουν προς το εσωτερικό της συστροφής.
Οι
δύο δημιουργούμενοι κλώνοι συγκρατούνται μεταξύ τους με δεσμούς
υδρογόνου. Τα δε ζευγάρια των αζωτούχων βάσεων όπου αναπτύσσονται μεταξύ
τους δεσμοί υδρογόνου είναι καθορισμένα: η αδενίνη με τη θυμίνη και η
γουανίνη με την κυτοσίνη.
Μεταξύ της αδενίνης και της θυμίνης
σχηματίζονται δύο δεσμοί υδρογόνου , ενώ μεταξύ της γουανίνης και της
κυτοσίνης τρεις δεσμοί υδρογόνου
Δείγματα αίματος 21 εθελοντών
εξετάστηκαν για την παρουσία μέσα σε αυτό microRNA από καλλιεργούμενα
φυτά, όπως ρύζι, σιτάρι, πατάτες και λάχανο.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Cell Research»,