Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Αδαμάντιος Κοραής (27 Απριλίου 1748, Σμύρνη – 6 Απ...



 Αδαμάντιος Κοραής (27 Απριλίου 1748, Σμύρνη – 6 Απ...: Ο Αδαμάντιος Κοραής (27 Απριλίου 1748, Σμύρνη – 6 Απριλίου 1833 Παρίσι, Γαλλία), ήταν Έλληνας φιλόλογος με βαθιά γνώση του ελληνικού πο...
Ένας απο τους σπουδαιότερους 'πρεσβευτές" της Ελλάδας στο εξωτερικό στα χρόνια της επανάστασης...περισσότερα στο σύνδεσμο...

Γκρέγκορι Πεκ (αγγλ.: Eldred Gregory Peck, 5 Απριλ...



 Γκρέγκορι Πεκ (αγγλ.: Eldred Gregory Peck, 5 Απριλ...:   Ο Γκρέγκορι Πεκ (αγγλ.: Eldred Gregory Peck, 5 Απριλίου 1916 – 12 Ιουνίου 2003) ήταν Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου. Βιογραφία Ο...

Αγαπημένος πρωταγωνιστής των ταινιών που μας μεγάλωσαν...

Ισαάκ Ασίμωφ (Isaac Asimov)

 Ισαάκ Ασίμωφ (Isaac Asimov)

https://psiphidwto.blogspot.com/2022/04/isaac-asimov.html?m=1

Συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας

Εικόνα
  Ο Ισαάκ Ασίμωφ (Isaac Asimov)  Γεννήθηκε με το όνομα Isaak Yudovich Ozi
mov(Ρωσικ: Иεсаак
Ανοίξτε τον συνδεσμο παραπάνω

Ραφαήλ ή Ραφαέλο Σάντσιο

 Ανοίξτε αυτό το όνομα σύνδεσμο για περισσότερα...

Ραφαήλ ή Ραφαέλο Σάντσιο


Εικόνα
  O Ραφαήλ ή Ραφαέλο Σάντσιο (ιταλ. Raffaello Sanzio* 28 Μαρτίου/6 Απριλίου 1483 - 6 Απριλίου 1520) ήταν Ιταλός ζωγράφο
ς και αρχιτέκτονας της ύστερης Αναγέννησης. Υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους καλλιτέχνες της εποχής του, του οποίου η φήμη και η αξία υπήρξαν ανάλογες με εκείνες του Μιχαήλ Άγγελου και του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Γεννήθηκε στο Ουρμπίνο και μαθήτευσε αρχικά στο πλευρό του πατέρα του, Τζιοβάνι Σάντι, και αργότερα εκπαιδεύτηκε στο εργαστήριο του Περουτζίνο. Παράλληλα, ήρθε νωρίς σε επαφή με κύκλους μορφωμένων ουμανιστών. Τα πρώιμα έργα του χρονολογούνται στις αρχές του 16ου αιώνα και φιλοτεχνήθηκαν κατά κύριο λόγο στην Περούτζια, πριν εγκατασταθεί στη Φλωρεντία και αργότερα στη Ρώμη. Εκεί ολοκλήρωσε ορισμένα από τα σπουδαιότερα έργα του, μεταξύ των οποίων οι τοιχογραφίες στο Βατικανό. Αυτά τα έργα ακολούθησαν τη λεγόμενη Σχολή των Αθηνών, ως έκφραση κλασικής τέχνης. Ως αρχιτέκτων προσανατολίστηκε στις επιλογές του Μπραμάντε, μετά το θάνατο του οποίου α

Χέρμπερτ φον Κάραγιαν



Χέρμπερτ φον Κάραγιαν


Ένας Έλληνας διεθνούς φήμης !!  ανοίξτε το σύνδεσμο γι περισσότερα...

https://psiphidwto.blogspot.com/2022/04/blog-post_05.html?m=1

Σειρές ΕΛΤΑ από περιόδους Ελληνικού πολιτισμού



 Σειρές ΕΛΤΑ από περιόδους Ελληνικού πολιτισμού:  Όλοι οι πολιτισμοί που δημιουργήθηκαν στον ελληνικό χώρο  και φώτισαν την υφήλιο κατέχουν το δικό τους μερίδιο  στο Χώρο των ελληνικών γραμ... Στο σύνδεσμο υπαρχουν μερικα γραμματοσημα απο καποιες σειρές ελληνικων πολιτισμων...

Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Σήμερα 6 Απριλίου Αγίου Ευτυχίου



 Σήμερα 6 Απριλίου Αγίου Ευτυχίου: σειρά ΕΛΤΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Μ. ΑΓ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ   Σήμερα 6 Απριλίου Αγίου Ευτυχίου Χρόνια πολλά!!! Ευτύχιος Ευτυχία   για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει ...
Το εορτολογιο σήμερα λιτό... 

Χοχλιοί (σαλιγκάρια) με αγκινάρες και κουκιά

Χοχλιοί (σαλιγκάρια) με αγκινάρες και κουκιά


Υλικά για 4 μερίδες:  700 γρ. κουκιά (χλωρά), 4 αγκινάρες, 600 γρ. χοχλιούς, 1 ματσάκι μάραθο 1 φλυτζάνα λάδι , 1 ξερό κρεμμύδι και 1 δροσερό, 2 πατάτες, 2 λεμόνια, αλάτι.     

Εκτέλεση :  Από το προηγούμενο βράδυ καθαρίζομε και πλένομε τους χοχλιούς. Τους αφήνομε όλη νύχτα σε ένα ταψί στρογγυλό σκεπασμένους με ένα τρυπητό σκεύος της ίδιας περιμέτρου με το ταψί ώστε να μη μπορούν να φύγουν αλλά να μπορούν να αναπνέουν. Από πάνω βάζουμε και ένα βάρος όπως μια σουπιέρα για να μείνει το σκέπασμα στη θέση του όταν οι χοχλιοί θα κάνουν επιδρομή στα εσωτερικά τοιχώματα του σκεπάσματος. Την επομένη πάλι τους πλένουμε σχολαστικά και τους  ξανασκεπάζουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
     Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μια λεκανίτσα με νερό, το χυμό των λεμονιών και λίγο αλάτι.Καθώς τις καθαρίζουμε τρίβομε την καρδιά τους με λεμονόκουπες για να μη προλάβουν να μαυρίσουν. Πλένουμε τα κουκιά ακαθάριστα για να μη πάρουν νερό μέσα και μετά τα καθαρίζουμε. Βράζουμε νερό και ρίχνομε μέσα τα κουκιά για 2 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
      Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια σε ένα μπόλ και σε ένα άλλο το μάραθο . 
      Επιστρέφουμε πάλι στους χοχλιούς . Βάζουμε νερό να βράσει όση ώρα ξαναπλένουμε τους χοχλιούς. Μόλις βράσει το νερό χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ρίχνουμε μέσα τους χοχλιούς. Αφήνουμε έτσι για 10 λεπτά . Έπειτα τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους ξαναπλένουμε.
      Βάζουμε ένα καθαρό τσικάλι στη φωτιά και το λάδι να κάψει. Ρίχνομε τους χοχλιούς και τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε . Βάζουμε νερό (χλιαρό) όσο χρειάζεται να σκεπαστούν οι χοχλιοί με ένα δάκτυλο και αφήνομε σε μέτρια φωτιά σχεδόν μέχρι να πιούν το νερό . Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κουκιά ακολουθεί το μάραθο οι αγκινάρες και το αλάτι. Βάζουμε λίγο νερό όσο να σκεπαστούν όλα τα υλικά και αφήνομε να ψηθεί σε μέτρια φωτιά . Αφού αρχίσει να βράζει,  σε 10 λεπτά  ρίχνουμε τις πατάτες (αν δεν θέλουμε , δεν βάζουμε)  και λίγο νερό έτσι ώστε σε 15 λεπτά να σβήσουμε το μάτι και το φαγητό να μείνει με το ζουμί του λαδιού κι όχι με νερά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος κουνάμε το τσικάλι για ανακάτωμα (όχι με κουτάλι ,  για να μη τα διαλύσουμε)     Καλή επιτυχία!


Η συνταγή είναι παραδοσιακή από την πεθερά μου

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Το Ψαλτήριο - Ψαλμός Ζ - 7

 Σειρά ΕΛΤΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Μ ΑΓ.ΠΑΥΛΟΥ

Το Ψαλτήριο - Ψαλμός Ζ - 7: Σειρά ΕΛΤΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Μ ΑΓ.ΠΑΥΛΟΥ παράσταση βάσει ξυλογραφίας Γ.Μόσχου Το Ψαλτήριο. ψαλμός Ζ.  7 Για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό  Ανα...

οι ψαλμοί υπάρχουν στην ετικέτα πνεύμα του παραπανω συνδέσμου

Καστανοπατατού Δημητσάνας

 

Καστανοπατατού Δημητσάνας

Απο τις συνταγές που συνέλεξε η Μαίρη Παναγάκου γυρνώντας την Ελλάδα , για τις ημέρες της Σαρακοστής, έχομε σήμερα κάτι που μόνο το όνομά του μας προκαλεί ευθυμία και νομίζω τρώγοντάς το ακόμα περισσότερη ...


Καστανοπατατού Δημητσάνας

 
ΥΛΙΚΑ:

500 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα/

1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο/

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα/

4 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες/

3 μεγάλες ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες/

2 καρότα κομμένα σε χοντρές φέτες/

2 φύλλα δάφνης/

3 κ.σ. πετιμέζι αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

η συνέχεια στο σύνδεσμο

Δημοφιλείς αναρτήσεις