Χειροποίητος τραχανάς ολικής άλεσης
Ο τραχανάς είναι ένα υπέροχο ελληνικό, παραδοσιακό προϊόν, που γίνεται πολύ εύκολα και αρκετά γρήγορα.
• Αλεύρι ολικής άλεσης: 500 γρ.
• Αλεύρι άσπρο: 1000 γρ.
• Παστεριωμένο γάλα: όσο πάρει (σε θερμοκρασία δωματίου)
Σε λεκανίτσα ανακατεύετε τα δύο αλεύρια.
• Παστεριωμένο γάλα: όσο πάρει (σε θερμοκρασία δωματίου)
Σε λεκανίτσα ανακατεύετε τα δύο αλεύρια.
Λίγο - λίγο προσθέτετε το γάλα, ανακατεύοντας καλά, ώσπου να πάρετε μια πολύ σφιχτή ζύμη.
Απλώνετε σε τραπέζι ένα καθαρό λινό ή βαμβακερό τραπεζομάντιλο. Παίρνετε κομμάτια από την ζύμη και την τρίβετε με τον χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού, πάνω στο τραπεζομάντιλο. Φροντίζετε να μην την μαζεύετε σε ένα σημείο, αλλά να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια.
Αφήνετε τον τραχανά να στεγνώνει εντελώς, σε ξερό μέρος, προφυλαγμένο από έντομα και ζώα. Μία - δύο φορές την ημέρα, τον ανακατεύετε. Αν τον στεγνώνετε έξω, το βράδυ τον μαζεύετε και την επομένη τον απλώνετε ξανά.
Όταν ο τραχανάς στεγνώσει εντελώς τον μαζεύετε και τον φυλάτε καλά κλεισμένο σε σακουλάκια ή σε γυάλινα βάζα.
Απλώνετε σε τραπέζι ένα καθαρό λινό ή βαμβακερό τραπεζομάντιλο. Παίρνετε κομμάτια από την ζύμη και την τρίβετε με τον χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού, πάνω στο τραπεζομάντιλο. Φροντίζετε να μην την μαζεύετε σε ένα σημείο, αλλά να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια.
Αφήνετε τον τραχανά να στεγνώνει εντελώς, σε ξερό μέρος, προφυλαγμένο από έντομα και ζώα. Μία - δύο φορές την ημέρα, τον ανακατεύετε. Αν τον στεγνώνετε έξω, το βράδυ τον μαζεύετε και την επομένη τον απλώνετε ξανά.
Όταν ο τραχανάς στεγνώσει εντελώς τον μαζεύετε και τον φυλάτε καλά κλεισμένο σε σακουλάκια ή σε γυάλινα βάζα.
radicio.com